Skip to main content
Spotify for Podcasters
Kopodden av Växa

Kopodden av Växa

By Växa

I Kopodden får du höra duktiga lantbrukare berätta om sin verksamhet, sina erfarenheter och sina kor. En podd för dig som gillar kor och det svenska lantbruket.
Available on
Apple Podcasts Logo
Castbox Logo
Google Podcasts Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Klövspecial - strategisk klövvård

Kopodden av VäxaNov 13, 2023

00:00
26:25
Klövspecial - strategisk klövvård
Nov 13, 202326:25
Klövspecial - att göra med den halta kon
Nov 13, 202322:12
Avsnitt 7 - Salltorps Lantbruk

Avsnitt 7 - Salltorps Lantbruk

Träffa Herd of the Year 2022!

Följ med till Salltorp Lantbruk AB i Halland och Gun Karlsson som äger gården tillsammans med sin man Sven och sonen Oskar. Salltorp är en mycket avelsintresserad gård, och kammade hem titeln Herd of the year 2022 av VikingGenetics. Utmärkelsen delas ut årligen till framstående gårdar inom aveln.

Avelsintresset har funnits länge på gården, och Salltorp genomförde en av de allra första spolningarna i Sverige - även om det kanske var lite väl tidigt... Ett hundratal embryon har nu spolats fram och alla embryon används på gården. Salltorp har sålt hela 9 tjurar till VikingGenetics, och spolningarna har gjort att avelsframstegen tagit stora kliv framåt.

På Salltorp är den övergripande avelsstrategin att satsa på friska och fruktsamma djur och på så sätt få en hög och jämn produktion. Avkastningen ligger över 13 000 kg ECM, och målet är att så småningom nå 15 000 kg ECM.

Förutom en djupdykning i avelsarbetet blir det diskussioner om vikten av att lita på sin personal, att verkligen lämna över ansvar och hur kunskap gör det trevligare på jobbet. Trevlig lyssning! Herd of the Year är VikingGenetics utmärkelse till framstående besättningar inom avel. Det är avelsrådgivare som nominerar sina kunder och kriterierna för att vinna utmärkelsen är att vara innovativ I sitt avelsarbete. Exempel kan vara att arbeta aktivt med genomiska analyser, genomföra spolningar och/eller inläggningar av embryon. Priset delas ut årligen av VikingGenetics tillsammans med sina ägare VikingDanmark, Faba respektive Växa.

Alla avsnitt av Kopodden finns också på kopodden.se - tack för att du lyssnar på Kopodden! Vill du komma i kontakt med Kopodden? Mejla kopodden@vxa.se eller sara.lindroos@vxa.se

Sep 01, 202336:27
Avsnitt 6 - ST Lantbruk

Avsnitt 6 - ST Lantbruk

Träffa Årets Mjölkbonde®2023!

I det här avsnittet av Kopodden blir det ett riktigt fint besök hos familjen Larm som driver ST Lantbruk utanför Skara - vinnare av titeln Årets Mjölkföretagare® 2023. Carina och Torbjörn Larm har länge drivit gården, och nu förbereder familjen sig för att sonen Johan så småningom kommer att ta över gården.

I motiveringen till vinsten av Årets Mjölkbonde står det bland annat: Gården har en unik förmåga att kombinera låga djurhälsokostnader, där extrem god juverhälsa med låga celltal sticker ut, med en avkastning på hög nivå. Hållbarhetstänket är en naturlig del i gårdens utveckling där delaktighet i ett större biogasprojekt är en del av del detta.

I avsnittet blir det diskussioner om hur rutiner nått den här extremt goda juverhälsa, fördelen med att vara självförsörjande på foder, vikten av Växas rådgivare, det pågående generationsskiftet och Johans visioner framåt. Vi får också veta varför de alltid siktar på att vara bland de 10% bästa.


-------------------------------------------------------------------

Årets Mjölkbonde® är ett pris som instiftades 2012 som uppmärksammar och belönar skickliga mjölkföretagare. Priset ska årligen tilldelas en mjölkföretagare som föredömligt utvecklat sitt företag, varit en förebild för andra mjölkbönder och därmed utvecklat mjölksektorn. Han eller hon ska även i sitt företagande på ett exemplariskt sätt samordnat lönsamhet, effektivitet, ledarskap och uppvisat stor hänsyn till djur och miljö.

Årets Mjölkbonde utses av en oberoende jury bestående av personer med olika kompetenser kring mjölkföretagande. Juryn arbetar på uppdrag av Växa och Ludvig o Co. Utmärkelsen delas ut i samarbete med LRF Mjölk vid den årliga utdelningen av guldmedaljer till mjölkbönder. För att understryka den företagsmässiga prestationen får vinnaren sedan något år tillbaka även titeln Årets Mjölkföretagare®.


Aug 07, 202334:11
Avsnitt 5 - Vadsbo Mjölk

Avsnitt 5 - Vadsbo Mjölk

Häng med till Vadsbo Mjölk utanför Mariestad!

Det är en stor gård med över 1 300 mjölkande, och flera olika bolag inom verksamheten. Under paraplyet Vadsbo finns växtodling, biogas och så mjölkdelen. Det är flera olika delägare som gick ihop och startade Vadsbo, och det är Henrik Larsson som är driftledare för mjölkproduktionen. Henrik har över 20 personer i produktionen, vilket sätter krav på ledarskap och kommunikationen för att allt ska fungera smidigt.

Vadsbo är också en av gårdarna som visades upp under EDF-kongressen som anordnades i Skövde i slutet på juni. EDF står för European Dairy Farmers och är en förening för europeiska mjölkbönder.

I avsnittet blir det diskussioner om ledarskap, hur man lyckas med kalvuppfödning på en riktigt stor gård och hur fodret ska hålla uppe lönsamheten.

Jul 31, 202330:52
Avsnitt 4 - EDF special

Avsnitt 4 - EDF special

I det här avsnittet får du följa med till EDF kongressen i Skövde, och får ett smakprov av vad som diskuterades när hundratals mjölkproducenter från Europa besökte Sverige under ett par dagar.

EDF står för European dairy farmers, och är en förening för europeiska mjölkproducenter som vill dela erfarenheter med varandra. Växa var med och organiserade kongressen, och flera av våra kollegor höll också i workshops och föreläste för deltagarna. I avsnittet får du höra om hur ljuset påverkar korna, vad du ska tänka på för att optimera vilan för korna, hur en italiensk gård kan hålla en mjölkproduktion på 40 kg per dag trots en sommarvärme på 35 grader - samt hur konkurrenskraftiga svenska mjölkbönder faktiskt är i jämfört med andra EDF-grupper. Du får också träffa några av dem som deltog i kongressen.

Jul 26, 202339:21
Avsnitt 3 - Torpet Lantbruk

Avsnitt 3 - Torpet Lantbruk

Det finns ett nytt avsnitt av Kopodden, och den här gången får du följa med till Torpet Lantbruk i Karlsborg! Gården drivs av Sofia och Gustav Kämpe. Gustav har tidigare varit styrelseledamot och vice ordförande i Växa men sitter numera i Arlas styrelse, och Sofia nyinvald ledamot i Växas styrelse.

Förutom att driva mjölkföretag, ägna tid åt styrelsearbete så är paret dessutom mitt i en byggprocess där det ska bli ett nytt VIP-stall för nykalvade och sinkor.

I slutet av 2021 inträffade det en brand på gården där de förlorade djur, men som också gjorde att de behövde inleda en ny byggprocess, samtidigt som de precis höll på att avsluta en. Hör om vad som hände, och hur planerna nu ser ut med det nya VIP-stallet.

Det blir också diskussioner om hur man kombinerar styrelsearbete, mjölkföretagande och familjeliv, vikten av likviditet och att följa nyckeltal, samt om fördelarna med att jämföra sina nyckeltal med kollegor i Europa. Gården är nämligen med i EDF, och var en av gårdarna som besöktes under EDF-kongressen i Skövde.

Jul 17, 202335:24
Avsnitt 2 - Flaka Mjölk

Avsnitt 2 - Flaka Mjölk

Följ med till Småland och Gullringen och träffa Sofia Nilsson som är en av fyra delägare av Flaka Mjölk AB. För 14 år sedan startade två familjer mjölkföretag ihop, och numera finns det två gårdar och ca 600 mjölkkor i företaget som blev Flaka Mjölk AB. Inom företaget finns det tydliga roller bland delägarna, och det är Sofia som är huvudansvarig för djuren.

Det blir diskussioner kring vikten av nyckeltal, hur Kokontrollen förenklar och förbättrar produktionen och målsättningar. Men också om hur man lär sig att bli en bra ledare och arbetsgivare, hur man tar hand om sin personal och att våga prata om fram-och motgångar med sina kollegor.

Sofia Nilsson är också sedan förra året medlem i Växas styrelse, och hon berättar vad hon tror att Växa behöver jobba för framöver.


Alla avsnitt av Kopodden finns där poddar finns, och på kopodden.se.

Vill du komma i kontakt med kopodden? Mejla kopodden@vxa.se eller ring 010-471 06 45 

Jul 10, 202331:45
Avsnitt 1 - Fokus Värmestress

Avsnitt 1 - Fokus Värmestress

Sommar, sol och värmestress?

Säsongens första avsnitt av Kopodden fokuserar på värme, fläktar och värmestress. Djurhälsoveterinär Lisa Ekman berättar om hur värmestress påverkar djuren, långsiktiga konsekvenser och hur du kan lindra värmestressen. Byggrådgivare Martina Westlund ger råd om vad du ska tänka på för att bygga ett svalare stall, hur du ska tänka när du placerar fläktar och varför det är viktigt att se över din ventilation.


Mjölkproducenten Anders Christenson installerade fläktar 2019, och säger att han sett en stor skillnad i kornas mående under sommaren - och produktionstappet har minskat rejält.


Och undrar du om investeringen av fläktar faktiskt betalar sig? Sofia Abrahamsson har räknat på när man faktiskt når break even i sin fläktinvestering.

Jul 03, 202330:55
Avsnitt 5 - Alslöfsgård

Avsnitt 5 - Alslöfsgård

I det här avsnittet av Kopodden beger vi oss till Halland, Eldsberga söder om Halmstad där vi hittar Alslöfsgård. Alslöfsgård har en avelsbesättning med 80-90 dikor av rasen limousin och drivs av Karl och Karin Nilsson. På gården finns också deras fyra barn, Erik, Ellen, Jonna och Julia som är äldst, och som också är husdjuretekniker hos oss på Växa. Julia hjälper till på gården, seminerar och gör även avelsplan och strategi tillsammans med pappa Karl.

Gården har egna avelstjurar men seminerar också ca 50% av djuren. De köper doser från både VikingGenetics, men också från Frankrike. I och med att de köper doser från frankrike gör de också med jämna mellanrum en studieresa till frankrike för att prata limousin och titta på limousiner – det är inte direkt en turistresa.

Alslöf kammade hem storvinsten på fjolårets Elmia där deras Kamilla blev Best in Show på den stora djurutställningen. I avelsarbetet använder de olika verktyg där avelsvärden är viktiga, sedan ett år tillbaka Genomiska Analyser på alla nya kalvar, MinGård® som ger en bra översikt och såklart är besättningen med i KAP-avel. Karl tycker också att fler limousinbesättningar borde använda sig exteriörbedömningar för att förbättra avelsframstegen. Dessutom får du höra om vår Fruktsamhetsservice och vad du ska tänka på för att gå en riktigt bra brunstrunda.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- I Kopodden får du höra duktiga lantbrukare berätta om sin verksamhet, sina erfarenheter och sina kor. En podd för dig som gillar kor och det svenska lantbruket. Vill du komma i kontakt med Kopoddens redaktion - skicka ett mejl till kopodden@vxa.se.  

Apr 24, 202336:14
Avsnitt 4 - Hamra Gård

Avsnitt 4 - Hamra Gård

Fördubbling är i fokus i Kopodden! Den här gången får du få följa med till Hamra Gård i Tumba söder om Stockholm, som är DeLavals egen test- och demonstrationsgård. De håller just nu på och bygger för att fördubbla sin mjölkbesättning, planen är att ha 550 kor och 490 mjölkande när allt är klart. Det har också gjort att de helt fått ställa om sin avelstrategi för att klara så mycket som möjligt av rekryteringen. Från fokus på att använda kött i kombination med x-och y-vik är det nu fullt fokus på att få så mycket kvigor som möjligt.

Förmannen Tina Lindqvist och ladugårdsföreståndare Linda Thulin berättar om utmaningarna som kommer med omställningen, hur de lagt upp taktiken och hur viktig rådgivningen är på gården.

Det är en väldigt speciellt gård med mycket som händer och mycket besökare, korna flyttar också nog runt mer än de flesta. På Hamra finns det inte mindre än tre olika stallar med också tre olika mjölkningssystem som korna går igenom under olika perioder. Det gör också att kor som inte passar i roboten till exempel faktiskt kan flyttas till en annan del.

I avsnittet hör du också Hanna Driscoll från VikingGenetics berätta vad det krävs av en tjur för att den ska köpas in som avelstjur, och vad hon tror kommer bli viktiga egenskaper för framtidens mjölkkor.

Apr 17, 202335:47
Avsnitt 3 - Södra Kärr

Avsnitt 3 - Södra Kärr

I det här avsnittet av Kopodden besöker vi Södra Kärr som ligger mellan Mellerud och Vänersborg. Lena och Niclas Stang som driver gården har verkligen har mycket på gång! De driver två mjölkgårdar, Södra Kärr och Nuntorp Mjölk, med allt som det innebär samtidigt som de genomför en helsatsning på ProCROSS. Dessutom är de en så kallad Donna-besättning för VikingGenetics.

Det innebär att några av de allra bästa kvigorna i Sverige som köpts in av VikingGenetics kommer till Södra Kärr för att spolas på embryon, embryon som dels hamnar hos djur på gården. Med i avsnittet är också avelsrådgivare Peter Jönsson som arbetat nästan tio år med gården, och han berättar hur man nu lagt upp taktiken både nu som Donna-besättning och med satsningen på ProCROSS.

Dessutom får du höra vad som kan påverka fruktsamheten hos korna, för att ha en bra fruktsamhet är också viktigt för ett riktigt bra avelsarbete.

Apr 10, 202336:02
Avsnitt 2 - Vita Fall
Apr 03, 202338:29
Avsnitt 1 - Lövåsa Gård
Mar 27, 202331:01
Elmia-special! Några huvudpersoner i utställningen

Elmia-special! Några huvudpersoner i utställningen

Att anordna en utställning med över 300 djur kräver mycket arbete och mycket folk, och här får du träffa några av dem som jobbar med utställningen. Du får träffa två av domarna, Christopher Studer från Kanada som dömer SRB och Cindi Groop från Finland som dömer charolais och simmental. Båda berättar vad som letar efter när du kliver ut i ringen, och hur de tycker kvaliteten är hos svenska djur. 

Under hela utställningen har ca 40 ungdomar från Tenhults naturbruksgymnasium haft en huvudroll i att få utställningen att fungera. De har grepat ringen, städat, gett foder och fixat för alla djur. Kopodden träffar en av dem, Ellen efter en lång sista dag. 

Per Arnesson har varit utställningsveterinär på Elmia under många år, och berättar vad det innebär!

Kopodden besökte på Elmia, och släpper specialavsnitt från och om mässan Elmia Lantbruk 2022 i Jönköping.

Oct 26, 202219:20
Elmia-special! Mjölkdjurens dag

Elmia-special! Mjölkdjurens dag

Den tredje och sista dagen på Elmia och det är fullt fokus på mjölkdjuren i ringen. Alma ställer ut tre SRB-kvigor och berättar om sina förberedelser och hur hon valt ut kvigorna till utställningen. Klas och Emil ställer både ut flera holestein-kor och jagar SARA-priset, men framför allt champion-titeln. De berättar vad de tror om sina chanser, och hur de sista förberedelserna ser ut dagen innan utställningen

Charlotte Andersson från VikingGenetics har jobbat med Elmia under många år och har i år varit ansvarig för mjölkdjuren i utställningen och transportsportansvarig på mjölksidan, och berättar hur hon tycker årets omgång av Elmia har varit! 

Kopodden är på Elmia, och släpper under ett par dagar specialavsnitt från och om mässan Elmia Lantbruk 2022 i Jönköping.

Oct 26, 202215:48
Elmia-special! Hållbara djur, SIRE-priset och SARA-klassen

Elmia-special! Hållbara djur, SIRE-priset och SARA-klassen

Många rosetter delas ut under Elmia, och det finns också priser som vill premiera djur som både är hållbara och snygga. SARA-klassen är för mjölkkor som är produktiva, hållbara och snygga! Priset delas ut av Växa och Agria Djurförsäkring och Sara Wiklert Petersson som håller i priset berättar mer om vad som krävs för att vara med. En vinnare tas fram i varje mjölkras, och hör vad Henrik Peterson vars ko vann jersey-klassen har att säga om sin fina ko. 

SIRE-priset delas ut av Agria Djurförsäkring och Svensk Köttrasprövning till äldre, meriterade tjur som har både goda produktionsresultat och avelsvärden som också är snygga i ringen. Du hör Sofia Persson och Stefan Johansson, ägarna till vinnaren simmentaltjuren Ulster av Frönshult. 

Kopodden är på Elmia, och släpper under ett par dagar specialavsnitt från och om mässan Elmia Lantbruk 2022 i Jönköping.

Oct 25, 202220:37
Elmia-special! Två minuter om hållbarhet

Elmia-special! Två minuter om hållbarhet

Hållbarhetschef Malin Hidgård pratar hållbar mjölk-och nötköttsproduktion under Elmia, både på scen och under teknikvandringarna. Hör mer här!

Kopodden är på Elmia, och släpper under ett par dagar specialavsnitt från och om mässan Elmia Lantbruk 2022 i Jönköping.

Oct 21, 202202:55
Elmia-special! Köttdjurens dag

Elmia-special! Köttdjurens dag

Dag två av Elmia och det är fullt fokus på köttdjuren! Raserna visas upp en efter en i ringen och champion efter champion utses. Dessutom gick SM i Showmanship, kött vuxna & kött ungdom av stapeln. 

Du hör Christel som fick rosett med sin hereford-kviga för bäst i ras och Mikael som också kammade hem flera rosetter med sina blonde-kvigor. Ordförande i NAB-Svensk Köttrasavel i samverkan Göran Johansson är den som varit ansvarig för utställningen på köttsidan, och dessutom varit speaker under de två första dagarna - han berättar hur han mår efter en dag full med fina köttdjur!

Kopodden är på Elmia, och släpper under ett par dagar specialavsnitt från och om mässan Elmia Lantbruk 2022 i Jönköping.

Oct 20, 202218:15
Elmia-special! Ungdomens dag - showmanship och utställning

Elmia-special! Ungdomens dag - showmanship och utställning

Under ungdomens dag var det också SM i Showmanship ungdom mjölk, och uppvisnings av Köttras ungdom. Kopodden pratade med Ida och Elin som är två av deltagarna i eftermiddagens Showmanship-tävling. Idas sista tävling faktiskt, och hon delar med sig av sina tips till nya tävlanden. 

Matilda och Klara är med i Köttras Ungdom och Kopodden träffar dem precis innan de ska visa upp djur i ringen i klubbens uppvisning. 

Kopodden är på Elmia, och släpper under ett par dagar specialavsnitt från och om mässan Elmia Lantbruk 2022 i Jönköping.

Oct 20, 202212:32
Elmia-special! Ungdomens dag

Elmia-special! Ungdomens dag

Första dagen av Elmia avklarad, och det inleddes med Ungdomens dag! Massor med duktiga ungdomar visade djur i ringen, och Kopodden pratade med några av alla ungdomar på plats. 

Systrarna Wendel med åttaåriga Minna i spetsen berättar om sina förberedelser, och så hör du från Ella, Miranda, Ellen och Oliver som alla tränat djur på samma gård och kommer visa upp Charolais-kvigor. 

Kopodden är på Elmia, och släpper under ett par dagar specialavsnitt från och om mässan Elmia Lantbruk 2022 i Jönköping.

Oct 19, 202213:01
Elmia-special! Förberedelser inför den stora mässan

Elmia-special! Förberedelser inför den stora mässan

Det är fyra år sedan sist - och nu är det äntligen dags för Elmia igen! 19-21 oktober är det full fart i Jönköping, och såhär lät det dagen innan mässans öppnande. 

Mässansvarige Carolina Axelsson och ansvarig för djurutställningen på Elmia Susan Lothigius berättar om sina förberedelser, och hur det känns dagen innan mässan. 

Charlotte Andersson är en riktig veteran på Elmia, och i är hon transportansvarig på mjölksidan. Hon berättar vad det innebär. 

Kopodden är på Elmia, och släpper under ett par dagar specialavsnitt från och om mässan Elmia Lantbruk 2022 i Jönköping. 

Oct 18, 202215:13
Avsnitt 8 - Flakeberg Västergården

Avsnitt 8 - Flakeberg Västergården

I säsongen sista avsnitt av Kopodden får du följa med till Flakeberg Västergården utanför Grästorp. Gården drivs av Erica och Britt-Marie Johansson och har en mjölkproduktion med 120 årskor, som producerat så bra att de fått en tårta för 13 000 kg ECM. Även om produktionen alltid rullat på riktigt bra har de senaste åren inte varit lätta. Erica fick ta över driften tidigare än vad som var tänkt när pappa Mats-Åke blev sjuk och sedan gick bort. Mjölkproduktionen var från början Mats-Åkes dröm och Britt-Marie och Erica berättar om utmaningarna med att ta över driften i en svår situation, och utan en ordentlig överlämning. När Erica var yngre ville hon absolut inte bli lantbrukare, och nu kan hon inte tänka sig något som skulle kunna vara roligare. Efter att ha övertalat omgivningen har hon därför bestämt sig för att driva företaget vidare. 

Produktionsrådgivare Torbjörn Lundborg berättar också vad det är som gör att man når en sådan hög avkastning och hur gården hanterat situationen med höjda priser på insatsvaror. Vi får också veta vad det finns att vinna på att vara med i en ERFA-grupp, till exempel att man obehindrat kan snacka kor i två timmar. 

Aug 15, 202234:36
Avsnitt 7 - Fogdegården

Avsnitt 7 - Fogdegården

Den här veckan i Kopodden åker vi till en gård med betydligt fler höns än kor - men oroa dig inte, det blir massor med ko-snack ändå! Du får följa med till Fogdegården utanför Mjölby i Östergötland och träffa Bengt Sturesson. Bengt har varit företagare i mer än 40 år och drivit ett företag med flera ben att stå på. De har äggproduktion med 64 000 höns, växtodling, vindkraft, och så två avelsbesättningar. Charolais har funnits med från början och gården har också en avelsbesättning med röd Angus. Bengt har också under många år varit engagerad i de två rasföreningarna, och faktiskt varit ordförande i bägge.

I avsnittet pratas det mycket om avelsarbetet och vad Bengt ser för fördelar med att använda semin, hur man driver företag på ett framgångsrikt sätt, varför han ville ha en verksamhet med flera delar och hur man kan underlätta ett generationsskifte. 


Aug 08, 202232:37
Avsnitt 6 - Sivas Gård

Avsnitt 6 - Sivas Gård

Den här veckan är det byggfokus i Kopodden! Vi stannar kvar i Jämtland där du får följa med till Sivas Gård. Där är familjen Sivertsson är i full gång med att bygga ett nytt mjölkstall, och mer än fördubbla sin besättning! Ett stort projekt som kräver mycket planering och tid, men som sonen Emil säger - det är det här de vill hålla på med, och då gäller det att satsa för att vara kvar. 

Gården har funnits i familjens ägo under flera generationer och drivs av Anette, Thomas och sonen Emil. De har just nu plats för 53 mjölkkor som mjölkas i grop, efter att det nya mjölkstallet är klart kommer det finnas plats för 119 mjölkande och ungdjuren får istället flytta in i det gamla mjölkstallet. I avsnittet ger vår byggrådgivare sina tips för hur man tar sig an en sådan här satsning, och hur man kan ha nytta av flera olika kompetenser i ett bygge. Produktionsrådgivare Jenny berättar hur hon varit med i planeringen av bygget, och ger tips på hur man gör övergången till robotmjölkning så smidig som möjligt. 

Aug 01, 202233:49
Avsnitt 5 - Nygårdens Limousiner

Avsnitt 5 - Nygårdens Limousiner

I det här avsnittet blir det fokus på kött och köttproduktion! Vi ska åka till Jämtland och besöka Nygårdens Limousiner som finns en bit utanför Östersund. Gården bedriver ekologisk nötköttsproduktion och drivs av Annika Tillman och Urban Persson, men hjälp då och då av deras fyra barn. Gården har en dikoproduktion med ca 60 kalvande , och dryga 60 procent av köttet säljs under eget varumärke på rekoringar, köttlådor och gårdsbutiken. De förädlar också en del av köttet, och förra året vann de faktiskt brons i SM i mathantverk med sitt kallrökta kött. 

Att sälja under eget varumärke är det som gjort att de kunnat fortsätta vara lantbrukare enligt Annika, och rekoringarna har varit ett riktigt lyft för gården. I och med dem har de en stadig inkomst, och får gratis marknadsföring inför varje träff med rekoringen. Hon upplever också att intresset för att köpa kött direkt från bonden ökat under åren.  

Majsan Pense, sortiment och inköpsansvarig på COOP Sverige berättar om varför hon tror konsumenterna faktiskt är beredda att betala mer för svenskt kött, hur hon tror det kommer se ut framöver - och om vad hon tror är lösningen för att få fler styckningsdetaljer att bli attraktiva i butikerna. 

Jul 25, 202232:30
Avsnitt 4 - Aspsäters Gård

Avsnitt 4 - Aspsäters Gård

I det här avsnittet får du följa med till Aspsäters Gård i Värmland, ett par mil norr om Säffle. Håkan Lundquist driver tillsammans med tre anställda mjölkproduktion med ca 120 mjölkkor och lika många ungdjur. Gården nått fina resultat och en avkastning över 12 000 kg ECM, och vann även titeln Repromästare i Sverige 2021. Året innan blev de också Repromästare i sin krets. Men gården har tuffa år bakom sig, i januari 2019 brann ungdjursstallet ned och Håkan miste 72 djur i branden. Nu står ett nytt stall på gården och besättningen är fulltalig, men tiden efter var tuff och det är fortfarande svårt att tänka på branden för Håkan. 

Hör Håkan berätta om vad som hände den där söndagskvällen, tiden efteråt och hur det nya bygget till slut blev. Han delar också med sig av vad de gör för att ha ett RE-värde på fantastiska 0,57, sitt bästa tips för dem som vill jobba på fruktsamheten och vad han gör för att djuren ska bli riktigt tama. 

Vår byggrådgivare Rebecka Asplund berättar hur man kan tänka om man hamnar mitt i en byggprocess man inte räknat med, och vad man ska tänka på när man bygger ett nytt ungdjursstall. 


Jul 18, 202233:53
Avsnitt 3 - Värestorp

Avsnitt 3 - Värestorp

Det är dags för Kopoddens tredje säsong, avsnitt tre! Du får följa med till Halland och gården Värestorp som drivs av Kerstin Nilsson och Joakim Lundh, med hjälp av anställda och sina tre döttrar. Dottern Elvira Lundh är också husdjurstekniker på Växa och delar med sig vad hon kan hjälpa andra lantbrukare med, och hur hon tycker att föräldrarna kan förbättra produktionen. 

Kerstin och Joakim är ganska nya mjölkbönder men har sedan de köpte gården 2018 ökat avkastningen och förbättrat produktionen. De har också en gård med dikoproduktion. Det blir prat om den första tiden som nya mjölkbönder, hur de förbättrat produktionen, vad som är viktigt för dem i de två produktionerna och hur de ser på situationen just nu. 

Gårdens produktionsrådgivare Katarina Gran ger sina råd när man utökar från en produktion till två, och hur hon tycker att lantbrukare kan tänka just nu för att hantera situationen med höjda priser på insatsvaror.  

Jul 11, 202235:18
Avsnitt 2 - Klackeborg

Avsnitt 2 - Klackeborg

I det här avsnittet av Kopodden får du följa med till Klakeborg i Östergötland, en bit utanför Mjölby. Willi Pettersson driver tillsammans med sin pappa Stig-Åke och tre anställda en stor ungnötsproduktion med ca 2000 djur. Det finns också tre vindkraftverk på marken där familjen äger två tredjedelar, vilket såklart just nu känns som en extra fin investering.

I dessa tider är det viktigare än någonsin att optimera foderkostnaden, och som tur är tycker Willi det är rätt så roligt att räkna foderstater och jobba i datorprogram. Han har tillsammans med vår produktionsrådgivare fått prova vårt program FoderOpti, och det har hjälpt mycket med att dra ner foderkostnaderna. Det blir också prat om smittskydd när man köper in mycket djur, och hur man får så många kalvar att hålla sig friska och växa bra. 

Jul 04, 202235:03
Avsnitt 1 - Billinge Gård

Avsnitt 1 - Billinge Gård

Kopodden är tillbaka med en ny säsong, och den här sommaren är det fokus på lönsamhet! Åtta måndagar i rad släpps ett nytt avsnitt där du får  träffa nya företagare som berättar om hur de hanterat situationen med höjda insatsvaror, sin produktion, vad som är viktigt för dem i företaget, och såklart sina kor. 

I det här avsnittet får du träffa den ekologiska mjölkproducenten Anette Gustawson på Billinge Gård utanför Norrtälje i Uppland. På gården som hon driver tillsammans med sin man Jacob och fem anställda finns ett mejeri och en bukett av kor, allt från ProCross till uppnosiga fjällkor.  Anette har under många år debatterat och kämpat för det svenska lantbruket och den svenska maten i tidningsartiklar, krönikor, på TV och i sina egna sociala kanaler. På så sätt har hon blivit en offentlig bonde med nu många följare på sociala medier där hon delar med sig av bus, vardagen, sina åsikter och fina ord om korna. Och hon önskar att fler bönder skulle visa upp sin vardag på sociala medier. 

Hör också Anette berätta gårdens fruktsamhetsarbete, hur produktionen anpassats efter rådande läge och varför de ville dra igång gårdsmejeriet. 

Jun 27, 202234:24
Avsnitt 5 - Brisbo Lantbruk

Avsnitt 5 - Brisbo Lantbruk

I det femte avsnittet av Kopodden får du träffa en mjölkbonde som också satsat på köttproduktionen - och som gjort det så bra att gården blev utsedd till Årets Mjölkbonde® 2022! Markus Brisbo driver Brisbo Lantbruk med hjälp av familjen och djurskötare Emmy Andersson. Gården har ca 75 mjölkkor av Holstein och ca 200 köttdjur, främst mjölkrastjurar. 

Grovfodret är otroligt viktigt för verksamheten och ett av Markus stora intressen. I avsnittet berättar vår expert Jannica Krafft hur du kan lägga upp foderstrategin om du har både mjölk- och köttproduktion, och vad första steget är om du inte anlitat rådgivare förut. Gården har ett aktivt avelsarbete där de DNA-testar alla djur, och Karin Karlsson berättar hur du kan tänka kring avelsarbetet om du har bägge produktioner i verksamheten. 

Mar 21, 202240:32
Avsnitt 4 - Selets Bruksgård

Avsnitt 4 - Selets Bruksgård

I det här avsnittet av Kopodden är det fullt fokus på bete! I Norrbotten en bit utanför Luleå finns Selets Bruksgård som drivs av Kjell Nilsson och Erja Mattila. Paret har trots gårdens nordliga läge satsat på naturbete för sin besättning som består av Aberdeen angus och har ca 40 hektar med naturbetesmarker. Selets Bruksgård ligger där Selets bruk en gång låg och delar av markerna är nu beteshagar. Att ha djur med naturbete på en historisk plats, ett kött med en historia, betyder också att man kan ta mer betalt menar Kjell. 

Även våra experter har fokus på bete. De berättar vad du ska tänka på när du släpper kalvarna på bete, hur du kan planera ditt bete för den bästa lönsamheten och vilka nyckeltal en dikoproducent borde följa. Och Kjell ger sina bästa tips för den som också vill börja med naturbete. 

Vill du komma i kontakt med Kopodden? Mejla kopodden@vxa.se eller sara.lindroos@vxa.se. 

Mar 14, 202235:38
Avsnitt 3 - Alterdalens Angus

Avsnitt 3 - Alterdalens Angus

Den här veckan åker Kopodden till Norrbotten och träffar Tanya Hultman som driver Alterdalens Angus. Tanya har huvudansvaret för djuren medan hennes man Håkan sköter växtodlingen i verksamheten. Gården drivs i ranchstil där Tanya hämtat mycket inspiration från sin mamma och sin uppväxt i Minnesota i USA. Häst används på gården och ett grindsystem som gör att Tanya smidigt och säkert kan flytta och hantera djuren själv. 
Det blir också prat om den tydliga avelsstrategin för angusbesättningen och Växas avelsrådgivare berättar hur du kan tänka när du ska välja ras till sin gård. Växas veterinär delar med sig av hur du förbereder inför kalvning och kalvningsperioden, och vad du ska tänka på när kalvningen väl dragit igång. 

Vill du komma i kontakt med Kopodden? Mejla kopodden@vxa.se eller sara.lindroos@vxa.se.

Mar 07, 202238:47
Avsnitt 2 - Nedanbäcks Gårdsprodukter

Avsnitt 2 - Nedanbäcks Gårdsprodukter

I avsnitt två av Kopoddens andra säsong får du följa med till Skåne och träffa Ingrid, Per-Åke & Patrik Persson från Nedanbäcks Gårdsprodukter. Gården har en dikoproduktion med en renrasig Limousinbesättning samt får och grisar. Köttet säljs via rekoringar, på torget i Osby och i köttlådor, men hjärtat i verksamheten är helt klart gårdsbutiken. Gårdsbutiken och allt det andra ger en uppskattad direktkontakt med konsumenterna, men innebär också mycket arbete. Det blir också prat om pågående generationsskifte, gårdens avelsarbete och arbetet med sociala medier.

Nedanbäcks Gårdsprodukter var en av vinnarna av Årets Nötköttsföretag 2021, ett pris som delas ut av Sveriges Nötköttsproducenter och LRF Kött. I motiveringen till priset anges deras sätt att sälja kött direkt till konsumenterna, men också arbetet med sociala medier för marknadsföring. Den biten sköter Ingrid, med lite hjälp av barnbarnen. 

I det här avsnittet berättar Växas avelsrådgivare fördelar och nackdelar med egen tjur vs. semin, och hur du väljer rätt avelstjur. Du får också råd kring hur du kan tänka kring foderstrategin till din dikobesättning. 

Vill du komma i kontakt med Kopodden? Mejla kopodden@vxa.se eller sara.lindroos@vxa.se.

Feb 28, 202233:50
Avsnitt 1 - Bjursås Lantbruk

Avsnitt 1 - Bjursås Lantbruk

Kopodden är tillbaka med en ny säsong, och nu är det fokus på kött! I säsongens första avsnitt träffar du Jan Forssell, tidigare ordförande för SNP och ungnötsproducent i Dalarna. Tillsammans med sin fru Erika driver han Bjursås Lantbruk med uppåt 500 djur, främst mjölkrastjurar. 

Att ta emot kalvar som är 2-4 veckor kräver mycket arbete och tid menar Jan - men det hårda jobbet lönar sig sen i bra tillväxt och friska djur. Jan berättar hur viktigt struktur och ordentliga hygienrutiner är i produktionen, bland annat har man hjälp av en restaurangdiskmaskin. Det blir också prat om hur knäckebröd passar in i foderstaten och hur det känns att ha lämnat SNPs styrelse efter 17 år. 

Växas veterinär ger sina råd hur du har ett gott smittskydd på gården och hur du håller kalvarna friska när de är som allra känsligast. Växas produktionsrådgivare delar med sig av vilka nyckeltal hon tycker ungnötsproducenter borde följa. 

Vill du komma i kontakt med Kopodden? Mejla kopodden@vxa.se eller sara.lindroos@vxa.se.

Feb 21, 202241:07
Kopodden - En närmare titt på företagen

Kopodden - En närmare titt på företagen

De tidigare vinnarna av Årets Mjölkbonde® Anders Nilsson från Skråmered (2021), och Lars Inge Gunnarsson från Skottorp Säteri (2017) delar generöst med sig av hur de jobbar med ledarskap, personal, ekonomi och målsättningar för företaget. Allt från sina viktigaste nyckeltal till hur man får personalen att trivas på jobbet.  

Rådgivare Annica Hansson och Susanne Bååth-Jacobsson från Växa berättar vad de ser för gemensamma framgångsfaktor hos vinnarna av Årets Mjölkbonde och vad de tror mjölkföretagare kan göra för att bli mer framgångsrika. 

Nov 29, 202145:20
Kopodden - Vi som älskar kor

Kopodden - Vi som älskar kor

Lotta Bromé summerar sommaren och sina besök på lantbruk runtom i Sverige - Vinnargårdarna av Växas pris Årets Mjölkbonde® Här hör vi både smakprov från årets säsong - men också delar som tidigare inte hörts. Växas rådgivare förklarar sin kärlek till kor och vinnarbönderna berättar om alltifrån utrotningshotade ekoxar till stallet som brann upp... Följ med på resan bland älskade kor - Sveriges bästa sommarjobb!

Sep 08, 202138:31
Kopodden Avsnitt 9 Eneberga Gård

Kopodden Avsnitt 9 Eneberga Gård

Denna gång reser Lotta Bromé till Vikbolandet och träffar bröderna Tomas & Peter Johansson. Sedan de vann det allra första priset har gården växt och idag driver de båda mjölkgården med respektive familjer. Här pratas det såväl värme som markpriser- och hur man kan få gården att växa en bit i taget och att vara bröder som jobbar tillsammans är en styrka. Eneberga Gård utanför Norrköping vann Årets Mjölkbonde® 2012.

Aug 18, 202134:38
Kopodden Avsnitt 10 Christinelund

Kopodden Avsnitt 10 Christinelund

Dags för Småland och den sista i raden vinnarpoddar. I denna Kopodd reser Lotta Bromé till Christinelund och träffar Aron Cedergren. Han och gården har alltid mycket på gång - inte minst ett bevattningssystem- eftersom ostkusten ofta drabbas av försommartorka. Gården är ett kulturarv och Lotta guidas runt bland både byggnader och kor. Medverkar gör också Thomas Jerneng som är Växas rådgivare på gården. Familjen Cedergren vann Årets Mjölkbonde® 2014.

Aug 16, 202137:22
Kopodden Avsnitt 8 Womtorps gård

Kopodden Avsnitt 8 Womtorps gård

Lotta Bromé reser till Södermanland och besöker Womtorps gård utanför Esklistuna. Christina och Ulf Winblad driver gården som är i 5:e generation på Ulfs sida. Gården satsar på djurhälsan och använder Växas aktivitetsmätare SenseHub - men självklart i samklang med djurögat. I denna Kopodd snackas det om alltifrån "bonnbränna" till lönsamhet. Dessutom berättar Ulf och Christina om vikten av att ta väl hand om djuren i samband med kalvning - och KLÖVBAD! Medverkar gör också Växas Djurhälsoveterinär Paulina Lingers och avelsexperten Sara Wiklert - som berättar om framtidens kor - de kan tänkas fisa mindre! Christina och Ulf Winblad vann Årets Mjölkbonde® 2019.

Aug 02, 202136:26
Kopodden Avsnitt 7 Nyhems Gård

Kopodden Avsnitt 7 Nyhems Gård

Denna gång reser Lotta Bromé söderut och hamnar på Nyhems Gård i Skåne. Här finns paret som väckte stor uppmärksamhet när de köpte en gård - utan tidigare jordbrukserfarenhet. Alexandra och Andreas har under åren utvecklat sin gård som idag rymmer såväl mjölkkor som köttdjur. I podden talas om såväl fördelarna med att kombinera kött- och mjölkproduktion, varför kommunen kallar livsmedelstillverkning miljöfarlig till planerna på att sälja gården i framtiden. Alexandra och Andreas Nilsson och Nyhems Gård vann Årets Mjölkbonde® 2020.

Jul 26, 202136:30
Kopodden Avsnitt 6 Tumarp

Kopodden Avsnitt 6 Tumarp

Lotta Bromé återvänder till hemtrakterna och Västergötland. I den lilla byn Trädet finns Tumarp gård - varifrån det levereras såväl mjölk som kött. Anna och Anders Berg driver gården med äldsta sonen Richard. I podden visar de stolt upp gårdens djur och priser. Förutom Växas pris har man  tagit emot guldmedalj av kungen för prickfri leverans av mjölk. Det talas om investeringar, tips på hur du också kan bli en vinnare och har du tur kanske du också lär dig lite äkta Västgötska! Familjen Berg och Tumarp Gård vann Årets Mjölkbonde® 2016.

Jul 19, 202134:56
Kopodden Avsnitt 5 Skottorps Säteri

Kopodden Avsnitt 5 Skottorps Säteri

Lotta Bromé återvänder till Halland och ytterligare en vinnare vid Hallandsåsen. Skottorps Säteri har både mjölk och köttproduktion, jakt och hållbar energiproduktion. På gården finns även ett mejeri som förädlar mjölk till ost. Lars-Inge Gunnarsson berättar om hur verksamheten växt steg för steg - för att idag omsätta närmare 100 miljoner kronor per år. Vi blickar in i framtiden och pratar såväl svensk livsmedelsstrategi som valet mellan EKO och närodlat. Dessutom hör vi om framtidsplanerna för Viking Genetics. Familjen Gunnarsson och Skottorps Säteri vann Årets Mjölkbonde® 2017.

Jul 12, 202137:58
Kopodden Avsnitt 4 Lyngens Gård

Kopodden Avsnitt 4 Lyngens Gård

Lotta Bromé besöker Halland och Lyngens gård. Här odlar sönerna potatis - Potatispågarna- och Eva-Lott och Magnus Uhlin sköter resten. Här finns både kor och tjurar. Vi pratar export, beteslagstiftning och bästa fodret. Poddavsnittets stora snackis är dock Generationsskifte - och vad kommer hända med korna framöver? Familjen Uhlin vann Årets Mjölkbonde® 2015.

Jul 05, 202136:60
Kopodden Avsnitt 3 - Botans Lantbruk

Kopodden Avsnitt 3 - Botans Lantbruk

Lotta Bromé besöker Dalarna och Botans Lantbruk. Här är kärleken till korna påtaglig och i synnerhet till SRB - "De bruna korna". Kristina och Bengt Samuelsson berättar om såväl avel - som vikten av ett bra gräs för att kon ska mjölka bra. Hela familjen jobbar på gårdarna vid Siljan -och för barnen är det självklart att så småningom ta över. Vann Årets Mjölkbonde® gjorde de 2018.

Jun 28, 202137:04
Kopodden Avsnitt 2 - Elmersgården

Kopodden Avsnitt 2 - Elmersgården

Lotta Bromé besöker sina Västgötska hemtrakter! I Vårgårda ligger Elmersgården och bröderna Kullingsjö. Kristoffer och Tobias berättar om arbetsglädje och stoltheten över att vara lantbrukare. På gården används såväl solpaneler som en biogasanläggning. Kretslopp och hållbarhet tas också upp och så blir det kosläpp... Vann Årets Mjölkbonde® gjorde de 2013.

Jun 21, 202136:33
Kopodden Avsnitt 1 - Skråmered

Kopodden Avsnitt 1 - Skråmered

Årets Mjölkbonde® heter Anders Nilsson. Lotta Bromé besöker honom och gården Skråmered i Halland. Han har framgångsrikt använt sig av Procross. De talar om alltifrån avel till foderkvalité – och såklart vildsvin...
Jun 14, 202133:35
Kopodden Promoversion

Kopodden Promoversion

Hej! Här är ett smakprov på sommarens Kopodd av Växa med Lotta Bromé. Vi besöker 10 mjölkgårdar och talar om alltifrån lantbruk till ost. Sveriges Landsbygdsminister Jenny Nilsson medverkar - liksom Carl Jan Granqvist. Men huvudpersoner är såklart de bönder som vunnit Växas och Ludvig & Cos pris Årets Mjölkbonde® som tillsammans med Växas experter ger råd och tips. Följ med ut i svenska öppna landskap sommaren 2021!
Jun 14, 202113:14
Kopodden av Växa med Lotta Bromé

Kopodden av Växa med Lotta Bromé

Växas Kopodd startar den 14:e juni! Vi möter de senaste 10 årens vinnarne av Växa och Ludvig & Cos pris Årets Mjölkbonde®. Dessutom delar Växas rådgivare med sig sin kunskap om de ämnen som diskuteras. Välkommen!
Jun 02, 202100:56