Skip to main content
Spotify for Podcasters
Ο Koubaras μου...

Ο Koubaras μου...

By Koubaras Ltd

Σκέψεις και απόψεις που συνδέουν την επιχειρηματικότητα με την αποτελεσματικότητα και την ιστορία.
Currently playing episode

Η μικρή ιστορία του ανθρώπου

Ο Koubaras μου...Jul 28, 2023

00:00
14:10
Τεχνητός ή έξυπνος σύμβουλος;

Τεχνητός ή έξυπνος σύμβουλος;

Στο σημερινό μας επεισόδιο συζητάμε για ένα θέμα που απασχολεί πολύ την κοινωνία μας σήμερα και θα συνεχίσει να την απασχολεί για πολλά ακόμη χρόνια, για την τεχνητή νοημοσύνη. Για να συνδέσουμε, όμως, με το αντικείμενο της δουλειάς μας το σημερινό μας θέμα θα προσπαθήσουμε να το αναλύσουμε κάτω από την οπτική του συμβούλου των επιχειρήσεων, να απαντήσουμε δηλαδή στην ερώτηση "Τι έχει ανάγκη η αγορά των επιχειρήσεων; Έναν τεχνητό ή έναν έξυπνο σύμβουλο;".


Nov 30, 202308:33
Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης

Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης

Στο σημερινό επεισόδιο μας θα μιλήσουμε για έναν όρο, καθαρά οικονομικό, που οι οικονομολόγοι δεν έχουμε καταφέρει να δώσουμε έναν ακριβή και πλήρη ορισμό που να καλύπτει όλες τις σύγχρονες μορφές εκδήλωσής της. Για μια παγκόσμια ημέρα που γιορτάζει ιδιαίτερα, εξ ονόματος, η εταιρεία μας. Την παγκόσμια ημέρα της αποταμίευσης. Το 18ο αιώνα, οι οικονομολόγοι, δεν έτρεφαν και τόση ευνοϊκή διάθεση απέναντι στην αποταμίευση, καθώς τη θεωρούσαν μια στείρα δραστηριότητα απόκρυψης αγαθών που έχαναν την παραγωγική χρησιμοποίησή τους ιδιαίτερα σε περιόδους κλίματος εμπιστοσύνης, ή νομισματικής ισορροπίας, με αποτέλεσμα να λειτουργεί ως τροχοπέδη της ευρύτερης οικονομικής ανάπτυξης.
Oct 31, 202309:48
Στρατηγικές Ανάπτυξης

Στρατηγικές Ανάπτυξης

Η στρατηγική ανάπτυξης είναι σημαντική για τους τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς, γιατί είναι αυτή ακριβώς η στρατηγική που απαντά στο ερώτημα του πως η επιχείρηση ή ο οργανισμός θα προσαρμοστεί ή ακόμα και θα οδηγήσει την αλλαγή στο περιβάλλον, ώστε να εξασφαλίσει την επιβίωση και την προκοπή του στο μέλλον. Ωστόσο, η στρατηγική ανάπτυξης δεν μπορεί να αναπτυχθεί στο κενό. Η απάντηση στο ερώτημα γιατί η επιχείρηση ή ο οργανισμός πρέπει να υπάρχει τόσο τώρα όσο και στο μέλλον θα πρέπει να προηγείται, όπως και η απάντηση στο ερώτημα τoυ τι θέλει να πετύχει η επιχείρηση ή ο οργανισμός στο πλαίσιο που καθορίζει η απάντηση στο ερώτημα του γιατί. Η επιχείρηση ή ο οργανισμός χρειάζεται ακόμα να απαντήσει στις ερωτήσεις πώς όχι που καθορίζονται από το σύστημα αξιών του. Καμία όμως επιχείρηση και κανένας οργανισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει διαφορετικά, όλο και πιο περίπλοκα προβλήματα χωρίς να αναπτύσσεται ο ίδιος ταυτόχρονα. Ως εκ τούτου, οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί θα πρέπει να αναπτύσσουν τους εαυτούς τους την ίδια στιγμή που εφαρμόζεται η στρατηγική ανάπτυξής τους από αυτούς, με τρόπο που να υποστηρίζει την εφαρμογή της. Και θα πρέπει να υπάρξει στρατηγική και για αυτή την εσωτερική ανάπτυξη. Θα πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο για αυτό…
Sep 28, 202320:45
Όλα, μα όλα, τριγύρω αλλάζουν.

Όλα, μα όλα, τριγύρω αλλάζουν.

Παντού στον κόσμο, οι άνθρωποι διαβάζουν τα τρέχοντα στατιστικά, παρακολουθούν τις διαφορές και κυρίως τις μεταφράζουν όπως βολεύει κάθε φορά. Έτσι θυμώνουμε που δεν έχουμε τους μισθούς της Ελβετίας, τις τιμές της Μοζαμβίκης, τις μεταφορές της Γερμανίας, τα κρασιά της Γαλλίας, τη «δωρεάν» στέγαση της Ρωσίας, τη μουσική βιομηχανία της Αγγλίας μαζί με το χαλαρό – γενικά χαλαρό – κλίμα της χώρας μας… Πως οι μεγάλες κοινωνικές τάσεις απεικονίζονται στις αξίες των παγκόσμιων αγορών; Πως η ύφεση μας κάνει περισσότερο συντηρητικούς και η άνοδος των αξιών μάς οδηγεί στην κατανάλωση; Πως σαράντα και πλέον χρόνια τώρα, ο κόσμος θεωρεί την τροφή και το νερό δεδομένα, ενώ την ενέργεια υψηλής αξίας θέμα; Η αλήθεια, όπως πάντα, είναι περισσότερο πολύπλοκη. Παντού χρειάζεται ενέργεια, προφανώς και για την παραγωγή τροφίμων και για τη διανομή του νερού, το καλύτερο επίπεδο διαβίωσης «μετριέται» και με κατανάλωση περισσότερων προϊόντων, ενώ στις δύσκολες ώρες προσαρμοζόμαστε και πολλές υπηρεσίες πέρασαν από τον φυσικό τρόπο διανομής στον ψηφιακό.

Aug 28, 202317:32
July 29, 2023

July 29, 2023

Jul 29, 202300:43
Η μικρή ιστορία του ανθρώπου

Η μικρή ιστορία του ανθρώπου

Τι μας διδάσκει για τον κορωνοϊό η ιστορία του ανθρώπου; Σε ποια φάση βρίσκει τον άνθρωπο ο νέος εχθρός που μεταπήδησε από το ζωικό βασίλειο; Θα ζήσουμε το Matrix και το Blade Runner στην πραγματικότητα;

Άρθρο του Θ. Κρίντα που δυμοσιεύθηκε στο euro2day.gr στις 20/3/2020.

Jul 28, 202314:10