Skip to main content
Spotify for Podcasters
Kultivatorpodden

Kultivatorpodden

By Vegar Vårdal

En kultivator er et redskap som graver dypt i jorden og vender den så det er mulig å dyrke nytt i gammel jord. Det er også vår ambisjon: å skape noe nytt på grunnlag av tradisjon og historie.

Med en god kombinasjon av nytt og gammelt er vårt mål å behage og overraske.
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Overcast Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Løft meg!

KultivatorpoddenSep 17, 2023

00:00
01:00:34
Løft meg!

Løft meg!

I dag blir det en spesialepisode, for vi i Kultivator har nå hatt premiere på forestillingen "Løft meg!". Vi intervjuer Solbjørg Tveiten (Musikk Innlandet), danser Jon Bugge Mariussen, musikerne Bjørn Kåre Odde og Mari Midtli, i tillegg til skuespiller Sten Bjørge Skaslien Hansrud. Mye arbeid ligger bak en slik forestilling, og vi snakker litt om prosessen rundt dette. Kos dere, og vi er glade i tilbakemeldinger - så ikke nøl med å sende oss en e-post eller melding.

Sep 17, 202301:00:34
En sommer med masse plater! Del 2

En sommer med masse plater! Del 2

Ja, tenk det! Vi starter hele denne sesongen med en episode i to deler! Så mye har vi på hjerte, og vi håper at dere får lyst til å høre på disse platene selv - og kanskje diskutere det med noen andre? Er det noe du lurer på rundt Kultivatorpodden ikke nøl med å ta kontakt - med enten Mette Vårdal aller Vegar Vårdal, e-post er kultivatorpodden @ kultivator.no.

Sep 03, 202338:32
En sommer med masse plater! Del 1

En sommer med masse plater! Del 1

Velkommen til sesongstart med Kultivatorpodden, og til en dobbeltepisode! Vi snakker oss gjennom sommerens plater, og krydrer dette med ting vi mener og brenner for.

Sep 03, 202350:49
Festivalsommeren

Festivalsommeren

Så er det klart for sesongens siste podcast, og vi gjør som tradisjonen fra i fjor - går gjennom årets festivaler. I tillegg har vi noen småting som vi kan by på, sjekk ut dette på Facebook. Er det noe du ellers lurer på - ta gjerne kontakt med oss på kultivatorpodden @kultivator.no, eller søk oss opp. Nyt sommeren - det skal vi!

May 22, 202301:01:54
Skogfinnenes dag, 17 mai, Dyss, Spelejenta & Sølvstrøk med masse mer

Skogfinnenes dag, 17 mai, Dyss, Spelejenta & Sølvstrøk med masse mer

I dag blir det som vanlig en allsidig sending, med vår juniormeldere med på laget. Vi snakker om 17 mai, og 4 mai og om identitet og mangfold. Spelejenta får sin melding fra yngste, mens Sølvstrøk blir skrytt opp i skyene av vår eldste. Melovittens plate Dyss er ute, og vi snakker om både plate og konsert, og vi får selvsagt også med oss litt snakk om Ævestaden sin konsert på Blaa i forrige uke. Dette er bare litt av alt det som denne episoden omfavner, så lytt og kos dere. Vi tar som vanlig i mot råd, ris, ros og helt vanlige kommentarer - til kultivatorpodden @kultivator.no. Hyggelig å høre fra dere!

May 07, 202301:01:21
Konseptplater, Filmmusikk, danse fritt, opphav og masse mer

Konseptplater, Filmmusikk, danse fritt, opphav og masse mer

I dag vil vi fortelle om platene med Haugtussa, Epic Folk & Reel date, tre skikkelige konseptplater. Vi snakker litt en kul insta-konto, og om opphavsrett. I tillegg kløner vi litt mer både navn og årstall som vanlig, men vi tror vi har landet på riktige titler og årstall. Har du ris eller ros, eller bare ønsker et eller annet? Send oss en e-post på kultivatorpodden @kultivator.no - eller finn oss på noen sosiale medier som du tror på. Nå er det vår!

Apr 23, 202351:01
Nye plater, kulturlov, DKS-evaluering og arkivopptak

Nye plater, kulturlov, DKS-evaluering og arkivopptak

I dagens litt-over-timen med Kultivatorpodden får du mange ting å tenke på. Hele 5 plater blir tygd på (Moldestad, Rysstad, Østerlide, Kleppen, Møsegrodd), hvor en av de blir anbefalt av vår junior-reporter. Den nye kulturloven er ute på høring, og Mette elsker slike ting. Vegar har sjekket ut evalueringen av Kulturtanken og DKS, og vi snakker om hvor viktig disse produksjonene er. I tillegg har vi latt vår eldste junior-reporter snakke litt om arkiv-opptak, er det noe for ungdommen i dag? Lytt og vær glad, kjør forsiktig - og ikke nøl med å ta kontakt med oss om det er noe du vil vi skal snakke om! Kultivatorpodden@ kultivator.no.

Apr 09, 202301:06:60
Kunstnerstipend, Ex.tra og mye mye mer!

Kunstnerstipend, Ex.tra og mye mye mer!

I dag vil juniormelderne våre ta for seg Det Norske Teateret sin versjon av Ronja Røverdatter, og singlene fra Summer & Silvola sin kommende plate Sølvstrøk. Seniorgjengen prater om løst og fast, med utgangspunkt i det som har skjedd de siste ukene. Kunstnerøkonomi og stipend står i fokus, men vi snakker også om hva som er viktig for rekrutteringen, og hvor man kan høre på folkemusikk rundt om i landet.

Mar 27, 202301:00:59
Sound on paper med Felefeber

Sound on paper med Felefeber

I dag snakker vi om prosjektet vi har hatt på Færøyene, og vi hiver oss innom boka Felefeber. Ellers har vi alle sammen oppfordring til dere - søk søk søk, hva dere skal søke på? Hør på episoden vår! Lurer du på noe så tar kontakt kultivatorpodden@kultivator.no - eller finn oss på sosiale medier et eller annet sted. Nyt livet - det gjør vi, med folkemusikk, folkedans og historie som lekkerbiter i livene våre, 

Mar 12, 202346:11
Musikk og dans på utstilling

Musikk og dans på utstilling

I dag kommer en litt kortere episode hvor vi dykker ned i hvordan vi setter vår kjære folkekultur på utstilling. Det har vært tema de to sist ukene, med utstillinger og seminar i både Oslo og Røros. Våre to juniorreportere dykker ned i samme materie, og vi får høre hvordan du med en langeleik kan vinne en drømmehelg i Oslo. Ta kontakt med oss om det er noe du eller dere lurer på, eller vil at vi skal snakke om. Kultivatorpodden@kultivator.no eller finn oss på Facebook eller et annet sted :-) 

Feb 28, 202344:17
Folkemusikken og Folkedansens år 2023

Folkemusikken og Folkedansens år 2023

Da er vi i gang igjen - og vi starter dette året med å snakke om hele 6 utgivelser, og 2 teaterforestillinger. Vi tar også for oss folkemusikken og folkedansens år 2023 - fordi FolkOrg er 100 år. Kos dere med episoden, og er det noe dere lurer på ikke nøl med å ta kontakt: Kultivatorpodden@ kultivator.no, eller Kultivatorpodden på Facebook. Jada, vi har med oss to junioranmeldere som også vil si noen fine ord - vi hører på dere. 

Feb 13, 202301:10:46
Det er jul!

Det er jul!

Så er det klart for årets siste episode i Kultivatorpodden. Vi anbefaler en liten julespilleliste, og vi deler ut noen egne priser. Vi snakker om løst og fast, deriblant platene til Micho Russell, Berit Opheim og singelen til Sølvstrøk. Takk for at du har vært med oss i år, vi sees til neste år. Har du noen tanker så send gjerne inn til kultivatorpodden@kultivator.no, eller finn oss på Facebook. Vi setter stor pris på alle kommentarer og tilbakemeldinger. GOD JUL!

Dec 12, 202255:49
Oppsummering av FolkeLarm & Julegjest

Oppsummering av FolkeLarm & Julegjest

I dag oppsummerer vi FolkeLarm, og vi melder en ny plate av Marit Karlberg med venner. I tillegg har vi juniormeldere innom, og vi snakker om alt som skjer i verden. Vi er superglad for tilbakemelding, både med tips, ros og ris :-) kultivatorpodden@kultivator.no - eller finn oss på Faceboook, eller andre sosiale medier. 

Nov 27, 202201:00:16
Folkelarmprisen - del 2

Folkelarmprisen - del 2

I dag får Mette og jeg tid til å diskutere de siste kategoriene i Folkelarmprisen, så nå gleder vi oss til Folkelarm. I tillegg diskuterer vi livet og hva som rører seg i miljøet. Ønsker du å gi oss innspill, ta kontakt med oss på kultivatorpodden@kultivator.no, eller finn oss på Facebook. God uke, vi sees snart på årets treff i Oslo - FOLKELARM!

Nov 13, 202201:03:49
Folkelarmprisen - Del 1

Folkelarmprisen - Del 1

I dag vil dere få høre oss snakke om alt som opptar oss i vår kulturelle hverdag, men i tillegg går vi gjennom to av kategoriene i Folkelarmprisen.  Det er Dokumentasjon og Tradisjonelt Samspel. Håper du liker episoden, og har du noen kommentarer så send det gjerne til oss: kultivatorpodden@kultivator.no - eller finn oss på sosiale medier. Nyt dagen!

Oct 31, 202250:45
Folkemusikk i vesterled & Musikk fra de reisende

Folkemusikk i vesterled & Musikk fra de reisende

I dag får du en episode hvor vi forteller om vår øyhopping mellom Færøyene, Shetland og Orknøyene, i tillegg til at vi melder siste platen til Elias Akselsen. Håper du setter pris på vår pludring, og ta gjerne kontakt med oss på Facebook eller et annet sosialt medium. Nyt høsten - det gjør vi :-) 

Oct 16, 202201:08:20
Folkelarmartistene

Folkelarmartistene

SPESIALSENDING! I dag får dere våre tanker om alle de 19 folkelarmartistene. Det har vært superspennende å dykke ned i dette, og vi håper det setter i gang mange tanker hos dere også. Vi regner vel med at vi ser flere av dere på Folkelarm? God lytting med hilsen Mette og Vegar (Vårdal) - fra Kultivator og Kultivatorpodden. Ta gjerne kontakt med oss med kommentarer, ris, ros og bare andre tanker som faller dere inn - kultivatorpodden@kultivator.no. 

Oct 03, 202201:09:14
Eriksson, Teleskopter og Unamna med masse rundt

Eriksson, Teleskopter og Unamna med masse rundt

Disse siste 14 dagene har det skjedd mye, og både Mette og Vegar Vårdal (fra Kultivator) kommer med sine betraktninger til Kultivatorpodden. Juniormelderne snakker om Aslak Brimi sin barneplate "Teleskopter" og Riksscenens "Ungdomsgalla", mens seniormelderne tar seg av Eriksson/Myhr/Malmström sin plate "För sola skin´ på tak" og Løvlid/Hytta/Nyhus sin "Unamna". Er det noe dere vil at vi skal snakke om så ta kontakt, vi tar gjerne i mot spørsmål og temaer. Kultivatorpodden@kulitvator.no - eller dere finner oss på Facebook og andre greie steder på det store nettet. Nyt de neste 14 dagene - til vi høres igjen!

Sep 18, 202259:07
Landskappleik & Landsfestival i oppsummering av sommeren

Landskappleik & Landsfestival i oppsummering av sommeren

Da er ny sesong med Kultivatorpodden i gang, og vi håpe alle våre lyttere har hatt en god sommer. I dag skal vi oppsummere alt som har skjedd i sommer, så godt vi klarer. Junioranmelderne har fått øst ut av sine hoder sine gode tanker, mens vi snakker om landskappleik og landsfestival. Husk å ta kontakt med oss om det er noe du lurer på, eller om du har noen meninger vi burde høre på. Har du en plate, eller spiller en konsert, eller kanskje har en forestilling - og vil at vi skal høre og se på den? Ta kontakt med oss - kultivatorpodden@kultivator.no - eller finn oss på Facebook, eller bare søk oss opp på SoMe eller telefonkatalogen!

Sep 05, 202201:04:11
Snart sommer!

Snart sommer!

I sesongens siste episode får du mye greier fra oss. Vi snakker om hele festivalsommeren, og selvsagt skal vi gi deg en liten spilleliste til sommerens reiser mellom festivalene. I tillegg snakker vi om Rotlaus, fest og konsert, går det an? Vår yngste snakker om Runnom, og vi to oppsummerer livene våre så godt vi klarer. Lurer du på noe så ta kontakt med oss på Facebook, eller kultivatorpodden @ kultivator.no. Vi har veldig lyst på innspill til neste sesong!

May 22, 202201:17:31
Skilling & Fest

Skilling & Fest

Snart er det vår store nasjonaldag, og vi kan endelig feire den slik det skal feires - men hvorfor skal vi feire den med folkemusikk og folkedans? Vi snakker også om det å være i fengsel, og hva slags viser og musikk som kan komme ut av det. I tillegg til alle våre små og store saker som skjer i kultivatørenes liv. Har du noe du vil snakke med oss om - ta kontakt på kultivatorpodden@kultivator .no - eller søk oss på Facebook. Så roper vi tre ganger hurra hurra hurra - for folkemusikk og folkedans. Nyt 17 mai alle sammen!

May 08, 202253:23
Sven Nyhus - 90 år!

Sven Nyhus - 90 år!

Vi starter av denne episoden med å snakke om en forestilling som gjorde fysisk vondt, og igjen snakke om en stille plate. Men resten av episoden så har Mette og Vegar slått sammen temaet sitt i dag - for vi snakker om en av de største i den norske folkemusikken i dag - Sven Nyhus. I helgen ble han feiret på Riksscenen, 90 år blir han i slutten av mai. En mann som har betydd mye for mange, blant annet for Vegar. 

Apr 24, 202253:31
Tradisjon i nye album

Tradisjon i nye album

I dag snakker vi litt om dette storprosjektet Vegar har hatt i Setesdal i litt over ett år - å få barn og unge interessert i egen kultur. I tillegg snakker vi om tre nye album som alle er svært så opptatt av tradisjon og opphav - Sander Tingstad sitt album "Opphav", Rasmus Kjorstads "Spelstund" og Malmin med "Dei lokka meg". Ikke nøl med å ta kontakt med oss, på kultivatorpodden @ kultivator.no, eller sjekk oss ut på Facebook. God påske til dere alle sammen!

Apr 03, 202201:00:38
Barn og Odin

Barn og Odin

I dag er vi supertente, og kommer med helt rykende fersk omtale av Riksscenen sin storsatsing "Kven var Odin". I tillegg har vi fått med oss en junioranmelder til å snakke om plater for barn og unge. Som vanlig snakker vi både løst og fast om alt som finnes og rører seg i folkemusikk- og folkedansverden vår. Har dere et tema eller to dere vil vi skal ta opp bare meld oss på Facebook eller send oss en e-post - kultivatorpodden @ kultivator.no. 

Mar 20, 202201:03:00
Publikum & Stillhet

Publikum & Stillhet

I dag får dere en episode vi spilte inn i Oslo, og vi dveler ved flere dagsaktuelle saker. Mette snakker om publikum - og da spesielt det som omhandler folkemusikk. Vegar tar tak i den langsomme musikken, og er det folkemusikk eller folkelig musikk? Det er helt strålende at dere hører på oss, og ta gjerne kontakt med oss. Dere finner oss på facebook, og selvsagt kan dere sende oss en e-post kultivatorpodden@kultivator . no. 

Mar 07, 202256:59
Viking og Noter

Viking og Noter

Endelig fikk vi ut en ny Kultivatorpodd, og i dag er det en time spekket med masse godsaker. Mette sitt tema er "Hva er det med vikingene?" - mens Vegar ser på hvordan man spiller de eldgamle notene, og skal man skrive om slike noter til slik man spiller det i dag? I tillegg har vi masse på aktuelt, og vi gleder oss over at verden har åpnet igjen. Ta kontakt med oss om du vil - kultivatorpodden @ kultivator.no, eller sjekk vår vesle facebookside. Ha noen gode uker!

Feb 22, 202201:02:44
Sesongstart med Draumkvedet og Grevevisa

Sesongstart med Draumkvedet og Grevevisa

Velkommen inn i den femte sesongen med Kultivatorpodden - og utrolig hyggelig at dere følger oss. Er det noe du vil si eller spørre oss, eller kanskje du har forslag på noe vi kan snakke om, eller noe vil kan melde - ta kontakt på kultivatorpodden@kultivator . no. I dag får du hører litt om Senteret for folkemusikk og folkedans sin nye logo, betraktning rundt "Døgeniktenens debatt" og Annbjørg Lien sin nye singel. Vi dykker mer ned i Draumkvedet og Grevevisa, for vi har denne sesongen valgt oss ut et tema hver som vi skal diskutere i episodene. Velkommen til ny sesong, og vi ser frem til å lage god podd for akkurat dere. Vi setter stor pris på at du forteller andre om podden, for kanskje er det flere som vil høre pludringen til Mette og Vegar Vårdal? 

Feb 06, 202254:42
Folkemusikkåret 2021

Folkemusikkåret 2021

<ol>
<li>Så ble det en "Årets"-episode fra oss i Kultivatorpodden, med egne kategorier og knakande velsmakende premiere. Vi oppsummerer hele året, og får også hjelp av årets juniorpanel. Vi fikk også plass til et litt lengre intervjue med Marja Mortensson som vi gjorde på Folkelarm i fjor. Så lurer vi selvsagt på om dere har noen forslag på temaer til neste sesong, så bare ta kontakt med kultivatorpodden@kultivatorpodden . no. Nyt jula, så høres og sees vi neste år! GOD JUL fra alle oss i Kultivator</li>
</ol>
Dec 19, 202159:18
Folkelarm & Kritikk

Folkelarm & Kritikk

I dag får dere en episode hvor vi diskuterer noen juleplater, sjekker folkedansfilm fra Noregs Ungdomslag, vi kårer vinnere av konkurransen vi hadde i forrige podkast og diskuterer Folkelarm. Dere får også utdrag fra seminaret vi hadde på Folkelarm hvor vi diskuterte hvordan vi skal snakke om folkemusikk og folkedans i pressen og sosiale medier. Hvordan anmelder vi produksjoner fra folkemusikk og folkedansmilljøet? Lurer dere på noe så bare ta kontakt med oss på Facebook eller kultivatorpodden alfa kultivator punktum no. Nyt førjulstiden!

Dec 05, 202150:10
Folkedans på scenen

Folkedans på scenen

I dag har vi vært så heldige å fått besøk av scenekunstkritikeren Karen Frøsland Nystøyl i vårt podcast-studio på Kampen i Oslo. Så da kan dere nyte en forholdsvis god time hvor vi har en liten samtale med temaet folkedans på scenen i fokus. Vi har tatt utgangspunkt i dansekompaniene Kartellet og Frikar, og bruker det for å tenke stort! I tillegg snakker vi om så mangt, og håper selvsagt at dere har det godt der ute i det ganske land. Lurer dere på noe ta kontakt med oss på Facebook, eller kanskje send oss en e-post på kultivatorpodden at kultivator punktum no. Og ikke glem å gjette på hvem som stikker av med folkelarmprisene - send oss noen linjer på e-post eller fyll ut skjemaet som du finner på Facebook. Vi sees på Folkelarm!

Nov 21, 202101:09:04
Folkelarmpriser - spesialepisode med omtale og en del spekulasjoner

Folkelarmpriser - spesialepisode med omtale og en del spekulasjoner

Denne episoden vier vi nesten fullt og helt til Folkelarmprisen, og alle de fire kategoriene: solo, tradisjonelt samspill, dokumentasjon og åpen klasse. Vi snakker om alle albumene som er nominert, og prøver å gjette hvem som kommer til å vinne de gjeve prisene under årets Folkelarm. Vil dere prøve å gjette selv? Sjekk ut skjemaet vårt på facebook, og bli med i trekningen av et festivalpass på "Heme Dine" eller en konsert på Jaslangen under "Hilme-stemnet" til neste sommer. Husk å levere de til oss i god tid før selve prisutdelingen. 

Nov 07, 202101:05:13
Osa Live

Osa Live

I dag får dere høre en episode vi tok opp Live på Osafestivalen torsdag 28.10.2021 - med Liv Bernhoft Osa og Annlaug Børsheim som gjester. Vi hadde med oss Vegard Hansen som gjestemusiker, og vi hadde et aktivt og levende publikum med oss gjennom hele sendingen. Takk til Osa-festivalen som gav oss mulighet, og kanskje dette er noe vi skal gjøre flere ganger? Ta kontakt med oss gjennom vår Facebook-side, eller send oss en e-post til kultivatorpodden alfa kultivator dot no. 

Nov 01, 202155:40
Krangel i 1842

Krangel i 1842

I dag får dere høre om en forholdsvis stor krangel i 1842, som forteller oss noe om hvordan folkemusikken tar plassen i det norske kulturlivet. Vi melder et knippe med plater, og vi lar juniormelderne våre få si sine meninger om en konsert og en forestilling. Håper dere koser dere med en ny podcast, og ta kontakt om det er noe dere vil fortelle oss. Sjekk Facebook, eller send oss en e-post til kultivatorpodden at kultivator dot no. 

Oct 17, 202150:43
De underlige tonene

De underlige tonene

I dagens episode av KultivatorPodden er det mye nerding rundt tonaliteten i folkemusikken. Et tema som en av dere lyttere ville ha oss til å filosofere rundt - og vi tok det til oss og har nå gjort det på vår måte. I tillegg snakker vi litt om noen gjenåpningen av landet, priser delt ut av Rådet for Folkemusikk og Folkedans, og selvsagt alle artistene på årets FolkeLarm. KultivatorPodden drives av Kultivator, ved Mette & Vegar Vårdal - ta kontakt om det er temaer dere vil ha med i podden: Kultivatorpodden alfa kultivator punktum no. Nyt høsten - og få vind i håret mens dere er ute og nyter en ekte konsert eller ti! 

Oct 03, 202153:26
Folkemusikk og Politikk

Folkemusikk og Politikk

I nydelige høstomgivelser har vi spilt inn denne sesongens andre episode, selvsagt her hjemme i Vågå. Det har nettopp vært valg, og vi diskuterer litt hvordan folkemusikk, folkedans og politikk hører sammen. I tillegg har vi en forholdsvis grundig gjennomgang av Garnbøterens notebok av Ronny Kjøsen, og vi diskuterer hvordan vi skal formidle arkivopptak til folk i dag gjennom en utgivelse fra Aksent. Om dere vil ta kontakt med oss send oss en e-post: kultivatorpodden at kultivator dot no, eller sjekk oss ut på Facebook. Nyt høsten folkens - vi snakkes der ute. 

Sep 19, 202150:11
Slåttesagn

Slåttesagn

Så blir det nok en sesong med Kultivatorpodden, og vi starter rett og slett med en episode hvor vi intervjuer Per Anders Buen Garnås. Han forteller om sitt liv som spelemann, og ikke minst så snakker vi om de tre solokonsertene han har hatt på Riksscenen denne første helgen i september. I tillegg snakker vi om smått og stort, og vi ser litt nøyere på musikken og musikkvideoene til Gåte og Hoven Droven. Om du vil ta kontakt med oss så send oss gjerne en e-post på kultivatorpodden at kultivator.no, eller sjekk Facebooksida vår. God lytting, og god høst til alle som en. 

Sep 06, 202151:16
Stille - 5 samtaler om folkemusikk i dag

Stille - 5 samtaler om folkemusikk i dag

I dag får dere en spesialsending fra oss her i Kultivatorpodden, og det er fem små samtaler om folkemusikken i dag. Låtverkstedet "Stille" som ble arrangert i Vågå pinsen 2021 hadde også et lite podcaststudio. Her fikk alle deltagerne noen tema som de skulle diskutere seg i mellom, og det er utdrag fra disse samtalene som dere nå skal få høre. God sommer alle sammen - og husk å bare ta kontakt med oss om dere har innspill til temaer eller har andre tanker og ideer til oss. kultivatorpodden@kultivator.no - eller følg oss på Facebook. 

Jun 14, 202101:04:05
Festivalsommer

Festivalsommer

I dag får du høre litt om festivalsommeren til oss som liker folkemusikk. I tillegg har vi dykket dypt ned i "Ævestaden" sitt nye album, og vi har sett "Krysning" på Riksscenen. Og som alltid får du litt pludring fra oss begge om ting som opptar oss i dag. Nyt sommeren, og kontakt oss gjerne på kultivatorpodden@kultivator.no om dere har innspill eller lurer på noe. Vi har også en egen Facebookside, følg oss gjerne der. 

May 31, 202144:37
Ideen om det norske

Ideen om det norske

Gratulerer med dagen alle sammen! På selveste 17 mai kommer vi med en ny episode, og her får historikeren i duoen boltre seg. Vi skal sjekke ut hva er det som er det norske, og hvordan vi ble en nasjon. Vi tar tak i noen nye plater, og noen som skal komme, og vi kaster et henført blikk bort til nabolandet Sverige og Hoven Droven. De tar sjansen igjen, og lander godt med begge beina godt planta i folk-rock-jorda. Har du tips, hint eller triks du vil dele med oss - ta kontakt på kultivatorpodden@kultivator.no. 

May 16, 202146:10
Klassisk Folkemusikk

Klassisk Folkemusikk

I dagens episode blir det prat om det vi tenker mest på om dagen, og det er som vanlig så mangt. Søstrene Hemsing har kommet ut med noen glitrende plater, men hvordan passer de inn i folkemusikken. Og hva er egentlig partiturmusikk og gehørsmusikk? Og hvordan gikk det med Vor Suplicas? Og ellers småpludring over eteren, og vi håper dere trives i vårt selskap. Er det noe du lurer på - ta kontakt på Facebook eller send oss en e-post - kultivatorpodden@kultivator.no. God mandag. 

May 02, 202142:28
Vor Suplicas

Vor Suplicas

I dag blir det en episode hvor vi snakker om spellemannsprisen, og tar fatt i platene April, Korall og Engerdal og da må vi diskuterer folkemusikk på gitar. Ævestaden har sluppet en spennende singel, og vi snakker om den nye folkemusikken med de siste strømmekonsertene på Riksscenen. Vor Suplicas er et prosjekt med tekster av Østen Kjørren fra 1700-tallet, og da må vi snakke om miljø, miljøvern og folkemusikk. Så vi håper dere koser dere sammen med oss denne lille timen, og er det noe du eller dere lurer på, eller har dere noen kommentarer, spørsmål, ris og ros - send oss en e-post: kultivatorpodden@kultivator.no - eller sjekk Facebook-sida vår. Vil du høre litt mer gitarmusikk - så finner du spillelisten vår på Facebooksiden vår. 

Apr 18, 202146:44
Spesialsending - Folkemusikk for newbies

Spesialsending - Folkemusikk for newbies

I dag får dere en ekstra-episode, fordi vi synes det var så kjiiipt å vente enda 14 dager med å gi ut en ny episode. her får dere et gjenhør med et kåseri som Vegar skrev for noen år siden, og vi snakker litt om LilleRiksens søndagssatsing og litt om Kartellet sin snøversjon av "Kan du komme ned og hente meg igjen?". For kommentarer, ris, ros eller spørsmål - send oss en e-post til Kultivatorpodden@kultivator.no, eller sjekk ut Facebooksida vår. 

Apr 04, 202134:34
Hvordan står det til med folkedansen?

Hvordan står det til med folkedansen?

I dagens spesialsending er det dansen vi fokuserer på - og vi har vært så heldige å få et par intervjuer med både professor Egil Bakka og instituttleder Stian Roland. Vil du lære litt om den norske folkedansen - med vekt på den sosiale dansen (samværsdansen) - så håper vi du får noe utav denne podden. Ta gjerne kontakt med oss på kultivatorpodden@kultivator.no, eller sjekk Facebooksida vår. Nyt våren - med hilsen fra kultivatørene Mette og Vegar. 

Mar 21, 202101:03:05
Kvinner i folkemusikken

Kvinner i folkemusikken

En ny dag med folkemusikkpodden, og det på selveste 8 mars. Vi måtte markere denne podden med å sette ekstra fokus på kvinnene i folkemusikken. Vi kommer også litt inn på #MeToo i folkemusikken, og retter opp små ting fra forrige episode om utdanning. Vi melder den siste plata til Sarah-Jane Summers & Juhani Silvola "The Smoky Smirr O´Rain" og boka til Cecilie Authen "Norsk folkemusikk - et fotohistorisk portrett 1840-1940". Vil du komme i kontakt med oss, finn oss på Facebook - eller send oss en e-post på kultivatorpodden@kultivator.no. 

Mar 07, 202153:21
Utdanning i folkemusikken

Utdanning i folkemusikken

I dag blir det en helt vanlig episode, og vi har kanskje latt oss få lov til å fjase litt mer enn normalt. Vi snakker om Spellemann, litt om Ola Okshovd - masse om utdanningene innen folkemusikken - fra kulturskole til doktorgrad, og til slutt melder vi den nye plata til Aslak Brimi Kvartett. Tror det skal være noe for enhver smak - og blir det for mye preik rundt utdanningen - ja, da får du heller spole litt! Ta kontakt med tips, ros, ris og råd - kultivatorpodden@kultivator.no. Ja, det får være nok førpreik - snakkes!

Feb 21, 202152:14
Hva er folkemusikk?

Hva er folkemusikk?

I dagens episode tar kultivatørene Mette og Vegar Vårdal fra Kultivator opp det store spørsmålet vi alle stiller oss - hva er egentlig folkemusikk? Her går de gjennom gamle sannheter, og blander dem med tanker fra fjortårets folkelarmartister og kultivatørenes egne høyst personlige tanker. Vegar kaster seg over fela og pianoet, og prøver å gi oss noen eksempler, mens Mette tar frem historiebøkene og forteller oss med stor iver hvordan de gjorde det før. Sendingen er laget med støtte fra Norsk Kulturråd, og er i samarbeid med magasinet Folkemusikk og nettstedet Ballade. God lytting - og husk - er det noe du eller dere lurer på - så send oss en melding. Enten på kultivatorpodden@kultivator.no eller på Facebooksida vår, eller vink til oss om du ser oss et sted og fortell oss deres tanker ansikt til ansikt. 

Feb 07, 202157:50
Kritikk, diskusjon og samtale

Kritikk, diskusjon og samtale

Velkommen til et nytt år med Kultivatorpodden. Vi starter  med å vie første episode til å snakke om kritikk, og hvordan vi kommer til å drive med kritikk i Kultivatorpodden denne sesongen. Derfor bør dere ta en titt på Facebook-sida vår, for der har vi lagt ut de artiklene vi snakker om. Vi tar også opp sendeplanen for denne sesongen, og vi snakker om produksjonen "Rosita". Lurer dere på noe - sjekk Facebook eller send oss en e-post: kultivatorpodden@kultivator.no. 

Jan 24, 202143:24
Folkelarm & Oppsummering av 2020

Folkelarm & Oppsummering av 2020

I dag får dere høre mange gjester faktisk, så derfor en ekstra lang episode. Gjestene er Ane Carmen Roggen fra Riksscenen, Nina Fjeldetf ra Kalottspel og Gabriel Fliflet fra Columbi Egg. Vi har også forsøkt å oppsummere Folkelarm, og til og med klart å få til intervju med både Årets Unge Folkemusiker og Årets Folkemusiker. Vi ser med glede frem mot 2021, og håper dere blir med oss videre. Ta kontakt med oss på kultivatorpodden@kultivator.no eller lik oss på Facebook. 

Dec 23, 202054:51
Stille

Stille

I dag vil dere få høre litt om vårt besøk på Folkelarm i hovedstaden. Vi hadde fått i oppdrag å intervjue alle artistene, og det var en spennende oppgave.  Vi skal også dykke inn i vårt tema for dagen, nemlig låtskrivercampen «Stille» og da treffer dere artist, pedagog, komponist og arrangør Bjørn Kåre Odde. Til slutt snakker vi om et par juleplater, Jultråddokka og Frå høge himmel.

Dec 06, 202034:37
Produsentens rolle i folkemusikken

Produsentens rolle i folkemusikken

I denne episoden vil du få høre litt om hvordan vi ser på produsentens rolle i folkemusikken, med fokus på plateprodusenter. Vi tar også for oss Åpen klasse til Folkelarmprisen, og vi har en stor dose med aktuelt som også inkluderer hard debatt om folkedansen.

Nov 22, 202054:59