Skip to main content
Spotify for Podcasters
Research and more

Research and more

By NRC

Az NRC Marketingkutató podcastje - adatokkal, trendekkel, véleményekkel
Available on
Spotify Logo
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Overcast Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Currently playing episode

Adat, információ és adatvizualizáció: Beszélgetés Kovács Gyula adatkommunikációs szakértővel

Research and moreMar 01, 2023

00:00
48:03
Adat, információ és adatvizualizáció: Beszélgetés Kovács Gyula adatkommunikációs szakértővel

Adat, információ és adatvizualizáció: Beszélgetés Kovács Gyula adatkommunikációs szakértővel

Mi az adat? Mi az információ és hogyan tud fejlődni egy adatelemző? Mik a tipikus elemzői hibák? Ki készítette az első vonal- és kör-diagrammot? Mi a vizualizáció célja és mi az elágazó ösvények problémája? Hány másodpercet szán egy topmenedzser az adatokra? Hogyan építs fel egy prezentációt? Mi legyen az első dián? Miért nincs szükség a hétköznapokban a storytellingre? Ezekről és még sok egyébről is beszélgettünk Kovács Gyula adatkommunikációs szakértővel az adatokról és az adatok céljáról.
Mar 01, 202348:03
Megélhetési válság, luxus autók és az e-kereskedelem

Megélhetési válság, luxus autók és az e-kereskedelem

Szücs Szilvi és Sági Ferenc kollégáimmal beszélgettünk az év idei első adásában a megélhetési válságról, a jövedelmek mentén kettészakadó társadalomról, a luxus autókról, a tűzifáról és arról, hogy mindez miként jelenik meg az e-kereskedelmi adatokban.  Tartsatok velünk!
Feb 07, 202330:29
Piackutatási trendek 2023 - Beszélgetés Falus Tamással és Géczi Tamással

Piackutatási trendek 2023 - Beszélgetés Falus Tamással és Géczi Tamással

Lassan itt az év vége és ilyenkor nemcsak számot vetünk az elmúlt évvel, de a következő évet is szemügyre vesszük, tervezzük a jövőt és ehhez szükséges az is, hogy megnézzük,  hogy milyen trendek is formálják a piackutatási iparágat. Két kiváló és tapasztalt szakembert: Falus Tamást (Kantar Hoffmann) és Géczi Tamást (Inspira Research) kértem fel erre a beszélgetésre, hogy több nézőpontból is megvizsgálhassuk a Market Research iparágat formáló folyamatokat. A beszélgetések során a 2022-es piackutatási cikkem trendjeit is górcső alá vettük, így szó esett a Quick&Clear kutatásokról, a Mixed Methods módszerekről, a dashboardokról, az ügyfélélményt nagyban befolyásoló egyre gyorsabb kutatási megoldásokról és természetesen az online térbe költözött kvalitatív módszerekről is. Ha kiváncsi vagy milyen kérdések foglalkoztatják a hazai piacvezető szakembereket, mi lesz 2023 piackutatási trendjei, akkor hallgasd meg te is ezt a közel 1 órás beszélgetést.  
Dec 15, 202259:08
Fókuszban a fenntarthatóság

Fókuszban a fenntarthatóság

Mit gondolnak a fogyasztók a fenntarthatóságról? Milyen különbségek vannak az egyes korosztályok és iskolai végzettségek között? Mit gondolunk mi kutatók erről? Mit olvasunk ki az adatokból? A fogyasztói társadalom fenntarthatatlan vagy van remény arra, hogy mind ez, mind a földünk megmarad? Az NRC szakértői beszélgetnek a Fenntarthatóság tracking kutatásról és megosztják veletek is a tapasztalataikat és véleményüket. Hallgassatok minket. Ha nem tetszett, akkor osszátok meg velünk, ha tetszett, akkor ezt osszátok meg másokkal is. Köszönjük.
Oct 27, 202241:44
Az elmúlt 2 év e-kereskedelmi és társadalmi változásai

Az elmúlt 2 év e-kereskedelmi és társadalmi változásai

Mit adott nekünk a Covid és mit vett el? Milyen hatással volt a társadalomra, a vásárlásra, a bankolásra és a médiafogyasztásra. Sági Ferenc és Molnár Zoltán kutatási igazgatókkal ezekről és még sok minden másról beszélgettünk ebben az adásban, ahol nem az adatok voltak fókuszban, hanem az adatokból, a kvalitatív és kvantitatív kutatások eredményeiből leszűrhető kutatói gondolkodást és tapasztalataikat osztották meg velem a kollégáim.  Az adásból kiderült, hogy az új normális helyett helyesebb lenne a gyorsuló régi kifejezést használni. Megtudhatjuk, hogy miként hat a jó tapasztalat az attitűdünkre, milyen hatással volt az e-kereskedelemre a covid és miért egyre népszerűbbek az átvételi pontok, mi a helyzet a médiapiacon és miért is folyik igazából a harc és még sok másról.  Hallgassatok minket. Ha nem tetszett, akkor osszátok meg velünk, ha tetszett, akkor ezt osszátok meg másokkal is.  Köszönjük. 
May 24, 202242:11
A pandémia hatása a munkavállalói elvárásokra 2022/20

A pandémia hatása a munkavállalói elvárásokra 2022/20

Mi jön a 8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás helyett? A klasszikus, a fiatalabbak által inkább csak a dalrefrénből ismert XIX. századi munkásmozgalmi követelés XX. századi magvalósulása után új munkavállalói elvárások fogalmazódnak meg most, a XXI. században. Felbolydult a munkaerőpiac nálunk, Magyarországon is. A rendszerváltás utáni nyomasztó álláshiányra, a vadkapitalizmus jegyeit hordozó munkaadók és kényszerű álvállalkozók korára emlékezők számára különös látni a munkaerőhiányt és azt a változást, amit mindez a munkaadók és munkavállalók hozzáállásában, gondolkodásmódjában okozott. Az NRC munkavállalói kutatása az átalakuló munkaerőpiac megértését hivatott támogatni, a keresleti oldalról. A kutatás felhívja a figyelmet sok jelenségre, amiból csak néhányat - pusztán a kerek számok kedvéért itt és most 10-et - szeretnénk kiemelni. További információk a kutatásról: https://nrc.hu/munkavallaloi-kutatas/
Mar 24, 202221:19
Veszélyben a reprezentativitás?

Veszélyben a reprezentativitás?

Az elmúlt időszakban Magyarországra, a hazai online kutatásba is beszivárgott egy olyan nemzetközi trend, aminek az az eredménye, hogy egyre több olyan, egyébként reprezentatívnak mondott kutatás készül, amely esetében a reprezentativitás megszokott kritériumai csak részben teljesülnek. Ez pedig komoly aggályokat vethet fel e kutatások megbízhatóságával kapcsolatban. Erről a jelenségről beszélgettünk, továbbá arról, hogy mire érdemes odafigyelniük a megrendelőknek, hogy valóban olyan kutatásokat kapjanak, amelyek alapján megalapozott üzleti döntéseket hozhatnak.
Dec 16, 202128:41
Berobbanó podcast-piac

Berobbanó podcast-piac

Az elmúlt másfél-két évben Magyarországon is berobbant a podcastok piaca. Jelentősen nőtt az ilyen tartalmakat fogyasztók tábora, a fokozódó keresletet pedig egyre szélesebb magyar nyelvű kínálat igyekszik kielégíteni. De mi áll a változások hátterében, milyen lehetőségei vannak a hirdetőknek ezen a piacon, és mire számíthatunk a következő néhány évben? Erről beszélgettünk vendégünkkel, Román Balázzsal, a Betone Studió alapítójával és kreatív producerével.
Nov 10, 202132:39
Erről beszéltünk az Internet Hungaryn

Erről beszéltünk az Internet Hungaryn

Két előadást is tartottunk az Internet Hungaryn, ezeket beszéltük meg ebben az adásban. Kiderül, mennyire ragaszkodnak az internetezők az egyes digitális tevékenységekhez, de az is, hogyan látják saját médiafogyasztásukat, és mely médiafelületeken tartják a reklámokat leginkább figyelemfelkeltőnek és relevánsnak.
Oct 23, 202126:56
Virtuális valóságtól a Metaverzumig

Virtuális valóságtól a Metaverzumig

A Metaverzum az internet és a virtuális valóság kombinációja, és bár egyelőre még csak fikció, elképzelhető, hogy néhány év múlva már ebben a kollektív virtuális térben töltjük majd időnk jelentős részét. De hogyan is kell elképzelni mindezt, és milyen következményekkel járhat mindennapi életünkre? Erről beszélgettünk az új évad első adásában, és a beszélgetésből az is kiderül, mit gondolnak 2021-ben a magyar internetezők a virtuális valóságról és a Metaverzum-jövőképről.
Oct 04, 202132:28
Még egyszer az ügyfélélményről

Még egyszer az ügyfélélményről

Évadzáró adásunkban azoknak az interjúknak a tanulságait beszéltük meg, amelyeket hazai vállalatok vezetőivel készítettünk ügyfélélmény témakörben. Szubjektív elemeket is tartalmazó beszélgetés a nyári szünet előtt – a teljes podcast-csapat részvételével.
Jul 11, 202141:42
Ügyfélélmény a hazai nagyvállalatoknál

Ügyfélélmény a hazai nagyvállalatoknál

Nemrég mutattuk be az eredményeit annak a hiánypótló kutatásnak, amelyet az NRC készített a Magyar Marketing Szövetség partnereként, és amelynek célja az volt, hogy képet kapjunk arról, milyen szerepe van az ügyfélélménynek a hazai nagyvállalatok működésében. Mit értenek ügyfélélmény alatt, milyen mérési módszereket használnak, és mekkora szerepük van ezeknek az információknak a döntéshozatalban? A kutatás eredményeiről és tanulságairól beszélgettünk.
Jun 23, 202140:36
Nyári tervek a harmadik hullám végén: utazunk vagy maradunk?

Nyári tervek a harmadik hullám végén: utazunk vagy maradunk?

Milyen hatása van a javuló járványadatoknak a magyarok véleményére, attitűdjére a pandémiával kapcsolatban? Hogyan reagálunk a korlátozások enyhülésére, és milyen terveink vannak a nyárra vonatkozóan? Élménykeresés vagy óvatosság? Nyaralni vagy otthon maradni? Külföld vagy belföld? Erről beszélgettünk a friss kutatási adatok ismeretében.
Jun 06, 202122:28
A Kádár-kocka nincs elvetve – Trendek és preferenciák az ingatlanpiacon

A Kádár-kocka nincs elvetve – Trendek és preferenciák az ingatlanpiacon

Magyarországon több mint 800 ezer kockaház áll, és úgy tűnik, a magyarok kedvelik ezt az ingatlantípust. De mi az oka a Kádár-kockák népszerűségének, és általában véve milyen tendenciák figyelhetők meg az ingatlanpiacon? Vásárlás, felújítás, finanszírozás – a legfrissebb adatok tükrében.
May 19, 202121:19
Fenntarthatóság és a magyar fogyasztó

Fenntarthatóság és a magyar fogyasztó

Elkészült az NRC fenntarthatósági kutatása, amely azt járta körül, milyen ismeretei, attitűdjei vannak a magyaroknak az egyes környezeti problémákkal és a környezettudatossággal kapcsolatban, mit gondolnak a felelősség kérdéséről, és hogyan jelenik meg a fogyasztók, vásárlók döntéseiben, szokásaiban a fenntarthatóságra való törekvés. Ennek a kutatásnak a hátteréről és legfontosabb tanulságairól beszélgettünk.
Apr 29, 202130:24
Változó tartalomfogyasztás

Változó tartalomfogyasztás

Hogyan alakultak át az elmúlt egy évben a tartalomfogyasztási szokásaink, és tartósak maradnak-e ezek a változások? Mi az oka annak, hogy a lineáris tévézés még mindig jelentős részt hasít ki a médiafogyasztásra szánt időnkből, és vajon veszélyt jelent-e rá a streaming platformok erősödése? Egyáltalán, mit látunk a VOD szolgáltatások terén: nyertese lesz-e a pandémiának a Netflix és az HBO GO?
Apr 06, 202129:34
ExperienceConra hangolva: Miért egyre fontosabb az ügyfélélmény?

ExperienceConra hangolva: Miért egyre fontosabb az ügyfélélmény?

Mi az az ügyfélélmény, miként lehet tervezni, de főként hogyan lehet úgy menedzselni, hogy az üzleti hasznot hozzon a vállalatoknak? Ezeket a kérdéseket járja körül az ExperienceCon, Közép-Európa első ügyfélélmény konferenciája. Kurucz Imre és Klenovszki János az esemény egyik szervezőjével, Káli Györggyel beszélgetett a témáról, és arról, mi (lehet) a kutatás, mérés szerepe a CX megértésében, tervezésében.
Mar 02, 202142:12
Fókuszban a freelancerek

Fókuszban a freelancerek

Mi motivál valakit arra, hogy szabadúszóként dolgozzon? Mi lehet vonzó a freelancer-létben, és milyen nehézségekkel kell szembenézni? Az NRC a Kastner reklámügynökség és a Kreatív partnere volt abban a kutatásban, amely a kreatív szakmában dolgozók megkérdezésével boncolgatta a témát. Kurucz Imre és Sági Ferenc beszélget a kutatás eredményeiről és tanulságairól Babocsay Ádámmal, aki maga is freelancerként dolgozik.
Feb 11, 202138:39
Trendek és kihívások a piackutatásban

Trendek és kihívások a piackutatásban

Tényleg lassan mozduló „mamut” a piackutatás, vagy inkább az tükrözi a valóságot, amit tavaly láthattunk: hogy a körülményekhez alkalmazkodva képes a változásra, megújulásra? Milyen trendek figyelhetőek meg a kutatásban, melyek a legfontosabb kihívások, amelyekkel az iparágnak meg kell küzdenie, és mit tanulhatna el más területektől? Klenovszki János és Kurucz Imre beszélgetése.
Jan 24, 202141:13
Digitális pénzügyeink

Digitális pénzügyeink

Szokták mondani, hogy a magyarok nem nyitottak az újdonságokra, és nehezen váltanak, ha a pénzügyeikről van szó. Az adatok azonban mást mutatnak, és az attitűdök változása a digitális szolgáltatások népszerűségének növekedésében is tetten érhető. A podcast 6. adásában Kurucz Imre és a DigiBank Monitor kutatássorozat vezetője, Molnár Zoltán beszélgetnek a témáról.
Dec 14, 202027:58
A piackutatás válasza a pandémiára

A piackutatás válasza a pandémiára

A piackutatásnak is alkalmazkodnia kellett a járványhelyzethez. Az egyik leglátványosabb változás a kvalitatív kutatást érintette: az interjúk, fókuszcsoportok az online térbe költöztek. Stílszerűen erre a beszélgetésre is egy online platformon került sor, ráadásul rendhagyó módon ezúttal hárman (Szücs Szilvi, Kurucz Imre és Sági Ferenc) vitatták meg a témát. Vélemények, tapasztalatok és jövőkép – 25 percben.
Nov 30, 202025:08
E-kereskedelmi trendek

E-kereskedelmi trendek

Hogyan alakult a hazai e-kereskedelem helyzete az elmúlt fél évben? Folytatódtak-e a korábbi trendek, milyen hatással volt a covid-időszak az online vásárlásra, és mire számíthatunk a közeljövőben? Kurucz Imre és Sági Ferenc az NRC E-commerce Report legfrissebb adatait elemzi.
Nov 12, 202027:46
Digitalizálódó szokások, avagy a covid hatása a mindennapokra

Digitalizálódó szokások, avagy a covid hatása a mindennapokra

Hogyan alakította át a koronavírus-járvány a szokásainkat, hogyan hatott arra, mivel töltjük a szabadidőnket – és mennyire lehetnek tartósak ezek a változások? Szeretjük-e az életünkben – sokszor kényszerből – végbement digitális transzformációt, vagy szabadulnánk tőle, amint megvan rá a lehetőség? Mit mondanak erről a friss kutatási eredmények? Szücs Szilvi és Kurucz Imre beszélgetése.
Oct 26, 202025:01
(Poszt)covid-hatás a munkahelyeken

(Poszt)covid-hatás a munkahelyeken

Hogyan hat a vírushelyzet a munkaerőpiacra? Mi lehet az oka annak, hogy miután tömegek veszítették el az állásukat, sokan önként mondanak fel a munkahelyükön? Mit tehetnek a cégvezetők, hogy csökkentsék a munkavállalók egészségügyi aggodalmait és egzisztenciális szorongását? Kurucz Imre és Sági Ferenc beszélget a témáról friss kutatási eredmények alapján.
Oct 08, 202027:20
Pandémia hangulat

Pandémia hangulat

Kik vannak többen: akik feleslegesnek tartják a maszk viselését, vagy azok, akik szerint felelőtlenség nem hordani? Mikorra várják a magyarok a járvány végét és számítunk-e idén vakcinára? Az NRC Pandémia Hangulat Index tracking kutatása április óta rendszeresen monitorozza a magyar lakosság érintettségét, véleményét, várakozásait a koronavírus járvánnyal (és annak következményeivel) kapcsolatban. Kurucz Imre és Molnár Zoltán a kutatás legfrissebb adatairól és az adatokból levonható tanulságokról beszélget.
Sep 22, 202033:58