Skip to main content
Spotify for Podcasters
Cosetes De No Res

Cosetes De No Res

By Laia Pinilla

Podcast del bloc Cosetes de no res (http://cosetesdenores.cat)
Pedagogia. Criança.
@cosetesdnores
A Telegram: http://t.me/cosetesdenores

Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

5 motius per encantar-nos amb Encanto

Cosetes De No ResFeb 17, 2022

00:00
05:45
5 motius per encantar-nos amb Encanto

5 motius per encantar-nos amb Encanto

Arran d’una crítica que vaig veure a IG, em vaig plantejar parlar-ne al bloc i, coses de l’atenció selectiva, he anat descobrint detalls de la pel·lícula, de la creació i del contingut, que fan que Encanto em sembli encara més encantadora.

En aquesta entrada, passo per sobre de cinc aspectes de la pel·lícula que destaco positivament. He fet el possible per no fer espòiler, però, així i tot, alguna cosa hi ha…

Feb 17, 202205:45
"Mama, vull arracades"

"Mama, vull arracades"

Poso veu a l'entrada del bloc de 30 de maig de 2021. "...#lapetitaA va demanar posar-se arracades quan jugava.

Vaig contenir la respiració.

Esperava que darrere d’aquella petició hi hagués una demanda d’explicacions sobre per què no té forats, acompanyada de l’expressió del desig de tenir-ne..."
Jan 20, 202204:08
Castanyada vs Halloween

Castanyada vs Halloween

Fa molts anys que, en arribar la tardor, apareix el debat sobre la celebració de la vigília de Tots Sants.
Doncs bé, ja que penso que tots i totes tenim un origen comú en alguna banda i en alguna època, vaig decidir investigar les concordances entre les dues celebracions. Alguna anècdota que em va explicar el meu avi em va ajudar. Recupero l'entrada de 2010, actulitzada el 2020 i us explico les conclusions que en vaig treure.
Oct 28, 202106:47
Sense batec

Sense batec

Sense batec. Dues paraules temudes. En el mes de la visibilització del dol gestacional i perinatal, em decideixo a posar veu a aquesta entrada, que valoro per ser el primer pas per trencar el silenci i, alhora, odio per ser massa racional, "hermètica i estèril". Tanmateix, el reportatge i les cites mereixen esment. L'entrada, crec, mereix tenir veu. Atenció al comiat. Podria haver editat, canviat, regravat, però, ei, avui és un divendres d'aquells als quals s'hi arriba amb un sospir. Aquí teniu el meu. Dosis de realitat...
#cosetesdenores #pedagogia #criança #dolgestacional #dolperinatal #dolprimertrimestre #perdua #mareslibellula #petitsambllum #sensebatec #divendres #podcastencatalà #cosetesdenorespodcast
Oct 01, 202105:35
Èxit

Èxit

Èxit. L'estudi esforçat i el cercle virtuós. Què és l'èxit?
#cosetesdenores #pedagogia #criança #aprenentatge #basesdelaprenentatge #èxit #motivació #cosesquepenso
Apr 22, 202106:26
Mestres de la República

Mestres de la República

14 d’abril de 2021, fa noranta anys que es va proclamar la Segona República. No és estrany, doncs, que la xarxa se’n faci ressò i que, des del sector de la Pedagogia, es tinguin presents les mestres i els mestres republicans que van veure la seva tasca trepitjada pel règim, i la seva vida en perill pel fet d’educar d’acord amb els valors republicans.En aquesta entrada, recupero, unifico i actualitzo el contingut de les anteriors: Els mestres de la República i Les mestres de la República.
Apr 15, 202104:59
Kahoot! I tutories de grau en línia

Kahoot! I tutories de grau en línia

Kahoot! no és cap novetat, ho sé. Però és ara quan la tècnica, l’alumnat i la pandèmia han afavorit que en faci ús a l’aula.

Quan era una supernovetat, no era adequat en el context educatiu en el qual treballava. Comprendreu que el moment és ara i aquí i no fa anys, quan va començar a tenir fama.

Aquesta setmana us parlo del Kahoot! i de la seva aplicació a les sessions de tutoria de Grau en Pedagogia i Educació Social de l’assignatura de Bases de l’Aprenentatge i Educació.
Mar 05, 202106:30
Escollir Escola

Escollir Escola

Aquesta entrada va sorgir, inicialment, d’una conversa al grup de suport virtual de LactaMater, entitat de la qual formo part sent companya d’aventures i batalles de la Sílvia Ramírez.

El seu contingut és una ampliació de la meva resposta a què cercar, en què fixar-nos quan hem d’escollir escola per als nostres fills i filles. Actualitzo amb data de febrer de 2021 amb un últim paràgraf sobre el fet d’escollir escola en temps de pandèmia.

Feb 26, 202106:50
Geocaching en família

Geocaching en família

Què és el Geogaching? On, com i quan va començar?

Dissabte, com altres caps de setmana, ens vam escapar per l’entorn proper a cercar catxés. Fa temps que comparteixo les nostres aventures en la geocerca: on anem, què trobem o què no.
Si a més, com passa sovint, descobrim nous racons, llocs interessants o animalons, també ho deixo publicat.

Les publicacions a històries d’aquest cap de setmana passat van generar força interès en famílies del meu entorn, presencial i virtual.

A partir d’aquí, sorgeix un directe a IGTV (aquí l'àudio) i l'entrada d'aquesta setmana.

(Les imatges que he compartit durant el directe també les trobareu a la versió escrita)


#cosetesdenores #pedagogia #criança #geocachers #geocachingenfamilia #infancia #activitatsenfamilia #entornurbà #entornnatural #geocerca #joc
Feb 21, 202148:46
Oportunitats en petits detalls: observem la metamorfosi

Oportunitats en petits detalls: observem la metamorfosi

Segona setmana de febrer. Com vaig dir, després d’una parada necessària entre semestres, reprenc les publicacions al bloc.

Fa uns dies, avançava que volia compartir quelcom que hem vist passar a casa. Ha demanat temps i paciència, però ha valgut la pena. I, més enllà del que ha estat i del resultat, ha estat interessant com hi hem arribat.

Feb 11, 202105:22
L'infant hiperregalat i la norma dels quatre regals

L'infant hiperregalat i la norma dels quatre regals

Ens trobem a les portes de Nadal i, si sou persones previsores, segurament ja esteu pensant o fins i tot ja teniu encarregades totes les compres. En aquestes dates en les quals es compra, es consumeix i es regala més que en cap altre moment de l’any (crec), és possible que ens qüestionem si comprem massa o massa poc, si regalem a les criatures en excés o si, anant contracorrent ens passem de frenada.

En aquesta entrada, us parlaré de la norma dels quatre regals, i de la nostra interpretació d’aquesta norma amb exemples de com l’apliquem.

NOTA: En temps de pandèmia, valorem que els Reis no portin res a altres cases perquè reduirem el contacte social. Es pot participar des del simbolisme d’escriure a la carta què demanen els cosins (per si els Reis se n’oblidessin), tenir el detall de fer una trucada (o videotrucada) el dia 6 per comentar que ens han portat, o qualsevol alternativa que se us acudeixi i que mantingui la màgia sense posar en qüestió la seguretat o la vostra tranquil·litat.
Dec 10, 202010:39
Polítiques d'in/exclusió i altres pensaments al voltant de la inclusió
Dec 03, 202010:51
20 de novembre: Dia Internacional dels Drets dels Infants
Nov 19, 202006:22
Animals de casa, la mort i el dol

Animals de casa, la mort i el dol


GUIRU. Començo a escriure aquesta entrada un matí de dijous. M’aixeco a dos quarts de set per avançar feina mentre tothom dorm però, com altres vegades -com pot ser que no ho hagi previst?- la petita em descobreix a la cuina i la tasca es complica. “Mama, em dius les lletres i jo poso Guiru?“. I què li he de dir?

Doncs així, amb el nom de qui inspira parlar d’aquest tema, comença l’entrada d’aquesta setmana sobre els animals de casa, la mort i el dol.

Barbal, M. (2011). Cada dia penso en tu. Barcelona Columna Edicions.

Goodall, J.; Bekoff, M. (2002) Los diez mandamientos para compartir el planeta con los animales que amamos. Círculo de Lectores. Barcelona.
Nov 13, 202007:32
Dibuixar al vidre i el valor de l'error

Dibuixar al vidre i el valor de l'error

Fa uns dies us explicava aquesta experiència a casa, fruit d'una activitat sorgida per casualitat, gràcies als avis de la petita A que li van donar uns retoladors per vidre de colors fluorescents. Més enllà del vessant lúdic de la proposta, aquesta va esdevenir oportunitat d'aprenentatge i de gestió de l'error, així com inspiració per les entrades d'aquesta setmana. Entrades? Sí, dues! Som-hi!
Oct 30, 202008:60
Dol gestacional i perinatal

Dol gestacional i perinatal

El 15 d'octubre és la data en la qual es dóna visibilitat al dol gestacional i perinatal, silenciat, negat i menystingut per la societat, reivindicant així un dol respectat. L'episodi d'aquesta entrada parla de la meva experiència i el meu dol, però també del nadó arc de sant martí.
Oct 15, 202009:38
Laberint de panís (Castellserà)
Oct 02, 202005:23
Lactància i Escola

Lactància i Escola

Potser haureu vist que s'està preparant una formació de quatre setmanes, a realitzar durant el mes de novembre, per a professionals d'educació infantil (TEIs i mestres), sobre lactància i escola. Si em seguiu una mica per xarxes, espero que no us sembli que en parlo massa... És un tema que considero molt important i del qual no se'n parla gaire (o no prou) a les formacions de base de l'educació infantil. Dissabte 26 de setembre a les 11h, en fem un tastet per Meet.
Sep 24, 202006:58
La nostra adaptació (família)

La nostra adaptació (família)

Rellegint l'última entrada i escoltant el podcast, vaig trobar a faltar haver parlat més de com vivim l'inici de curs nosaltres, les famílies, que en iniciar l'escola, fem passar per aquest tràngol a les criatures i ens en separem...
Sep 18, 202007:09
Setembre: comencem l'escola

Setembre: comencem l'escola

Aquesta entrada, publicada per primer cop el setembre del 2019, havia de ser d’aquelles que podria valer per cada setembre.

Doncs no. El 2020 va arribar amb ganes de capgirar-ho tot, entre altres, la tornada a l’escola (la del setembre), l’inici de curs.

Referències

Zazu I (2017) Del período de adaptación al tiempo de acogida. La construcción de un vínculo afectivo. Infancia. vol: 161 pp: 9-13 Rosa Sensat. Barcelona

Menéndez, S.; Jiménez, L.; Lorence, B. (2008) Familia y adaptación escolar durante la infancia. XXI, Revista de Educación, 10 . ISSN: 1575-0345. Universidad de Huelva

Sep 11, 202015:53
Homeschooling

Homeschooling

Què és homeshooling? I unschooling? Són el mateix? En quina situació legal es troben? Pot considerar-se la seva regularització una oportunitat en temps de pandèmia tant per les famílies com pel sistema educatiu? Com podria ser aquesta regularització? Cita textual de Holt, 1964, p.5; citat en Igelmo Zaldívar, J.; 2015 Textos legals: Constitució Espanyola Art. 27 (tot i que el TC no interpreta que reculli el dret de la família a educar a casa) i art. 39 https://www.boe.es/buscar/pdf/1978/BOE-A-1978-31229-consolidado.pdf Declaració Universal dels Drets Humans, art. 26.3; https://www.ohchr.org/en/udhr/documents/udhr_translations/cln.pdf Drets dels Infants de 1989; art. 18.1 https://jocdelsdrets.gencat.cat/assets/pdf/Convencio_drets_infancia.pdf Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea, art. 14.3 https://www.europarl.europa.eu/spain/barcelona/resource/static/files/Publicacions/cartadretsfonamentals.pdf Codi Civil Espanyol, art 154 https://www.boe.es/eli/es/rd/1889/07/24/(1)/con Codi Civil Catalunya, art. 236-17 https://portaljuridic.gencat.cat/ca/pjur_ocults/pjur_resultats_fitxa/?action=fitxa&mode=single&documentId=544979&language=ca_ES#fragment-1177717 Referències: Coordinadora Catalana pel Reconeixement i la Regulació del Homeschooling (s.d) Equip legal Assessor. Preguntes Freqüents. CCRRH [Web] Recuperat de https://www.educarenfamilia.org/equip-legal Garcia de Rivera Hurtado, M. (2009) Homeschooling: la responsabilidad de educar en la familia. Educación y futuro: revista de investigación aplicada y experiencias educativas, ISSN 1576-5199, Nº. 20, Recuperat de https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/3233814.pdf Goiria, M. (2012) La flexibilización educativa o lo mejor de dos mundos (entre la escolarización y el homeschool). Estudios sobre educación vol. 22; p. 37-54 Recuperat de https://revistas.unav.edu/index.php/estudios-sobre-educacion/article/view/2071/1936 Igelmo Zaldívar, J. (2015) Teoria e historia de una respuesta subalterna a la pedagogización: el movimiento “unschooling”. Temps d’Educació, ISSN 0214-7351, Nº 48, 2015, p. 51-69 Recuperat de https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=5220268&orden=0&info=link Monzón Julve, M. (2011) La educación en casa o homeschooling: la STC de 2 de diciembre de 2010. Revista sobre la infancia y la adolescencia, ISSN-e 2174-7210, Nº. 1, 2011, p. 121-126 Recuperat de https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/4932848.pdf Parody Navarro, J.A. (2011) Sobre la práctica del “Homeschooling” en España y la jurisprudencia europea. Revista europea de derechos fundamentales, ISSN 1699-1524, Nº. 17, 2011, p. 299-320 Recuperat de https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/3775020.pdf Pérez Mendoza, S. (17/07/2017) Ensenyar a casa, una opció alegal a Espanya que manté en suspens a les famílies. El diari de l’educació [Web] Recuperat de https://diarieducacio.cat/ensenyar-casa-opcio-alegal-espanya-que-mante-suspens-families/ Rodriguez Guitián, A.M (2015) El homeschooling a debate: ¿Una hipótesis de responsabilidad paterna? Rev. boliv. de derecho nº 19, ISSN: 2070-8157, pp. 118-141 Recuperat de https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/4904960.pdf Sala, C. [@ninyacolorita] (2020) Homeschooling y situación actual [IGTV-Instagram] Recuperat de https://www.instagram.com/tv/CEmcWXGqzM3/?utm_source=ig_web_copy_link Valle Aparicio, José Eliseo. (2012). Enseñar en casa o en la escuela: La doctrina legal sobre el homeschooling en España. Perfiles educativos, 34(138), 167-182. Recuperat de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0185-26982012000400011&lng=es&tlng=es.
Sep 04, 202021:44
Episodi zero. Introducció

Episodi zero. Introducció

S'acaba l'agost i tornem a la rutina... Més o menys. Aquest curs, la tornada es preveu intensa; un bon moment per engegar el podcast del bloc Cosetes de no res.
Aug 30, 202001:08