Skip to main content
Spotify for Podcasters
Văzut din interior

Văzut din interior

By Stefan Asafti

Un show despre design și experiențe din viața creativă...văzute din interior.
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Eșecul: O oportunitate de creștere personală

Văzut din interiorMar 10, 2023

00:00
38:07
Eșecul: O oportunitate de creștere personală

Eșecul: O oportunitate de creștere personală

În acest episod povestesc cu Dalibor despre eșec și frica de a greși. Am fost învățați de mici că nu e ok să greșim, dar cum altfel am putea să învățăm cu adevărat? Greșelile ne pun în situația de a fi sinceri cu noi înșine în primul rând, de a învăța ce este asumarea, responsabilitatea și de a găsi noi soluții și alternative pentru problemele cu care ne confruntăm.

Nu știu cum ești tu, dar dacă e să fac o retrospectivă a vieții mele, majoritatea lecțiilor pe care le memorez chiar și acum până în cel mai mic detaliu sunt cele în care am dat-o în bară și a trebuit să o dreg. 😬

Mar 10, 202338:07
Importanța crucială în dezvoltarea creativilor dincolo de educația tradițională

Importanța crucială în dezvoltarea creativilor dincolo de educația tradițională

Educația tradițională are o abordare mai rigidă și se concentrează mai mult pe transmiterea de informații, lăsând puțin spațiu pentru dezvoltarea creativă.

Experiențele din facultate sunt faine, dar programa este învechită și nu te pregătește pentru situațiile reale de care te vei lovi când ieși de pe băncile școlii.

Prin urmare, este esențial să mergi dincolo de educația clasică pentru a putea face față situațiilor dificile care inevitabil îți vor apărea în cale.

Despre asta vorbesc cu Dalibor Vasiljević în acest episod. 

Enjoy!


Rezumat:

 1. Simplul fapt că termini o facultate nu îți va garanta succesul pe mai departe. Este esențial să pui accent pe a acumula cât mai multă experiență în domeniul în care vrei să lucrezi.
 2. Pentru a îmbunătăți programa facultăților este necesar un upgrade de mentalitate. Din păcate momentan majoritatea facultăților din România nu sunt pregătite să țină pasul cu viteza schimbărilor care se întâmplă acum pe plan mondial.
 3. Trebuie să avem inițiativa de a reacționa. Partea de a învăța și a te educa nu are legătură doar cu școala. Este important să ieșim din zona de letargie în care așteptăm doar să ni se dea.
 4. Pentru a ajunge la următorul nivel, trebuie să fii autodidact.
 5. Te încurajăm să fii proactiv cu profesorii tăi. Dacă vrei să înveți ceva anume, propune-le profesorilor să abordați lucrul respectiv.
 6. Comunicarea eficientă și adaptabilitatea sunt abilități importante într-un mediu de lucru în care tehnologia și schimbările sunt frecvente
 7. Dacă nu știi cum să te organizezi și nu poți să te ții de deadline-uri, lucrurile nu o să fie în favoarea ta.
 8. Experiențele negative te ajută să ajungi pe traiectoria bună, dacă ai o mentalitate flexibilă.
 9. Ceea ce trebuie să faci odată ce termini facultatea, este să continui să înveți. Bucla asta de învățat nu se termină niciodată. It is a state of mind.
 10. Experiența dobândită prin voluntariat sau prin proiecte neplătite poate fi valoroasă și poate contribui la creșterea valorii personale
 11. Munca pentru valoare poate fi mai importantă decât munca pentru bani și poate genera o valoare mai mare în viitor
Feb 23, 202340:16
Vor rămâne creativii fără job din cauza Inteligenței Artificiale?

Vor rămâne creativii fără job din cauza Inteligenței Artificiale?

Am povestit cu Dalibor Vasiljević despre cum va influența AI-ul munca creativilor, despre modurile în care va afecta productivitatea, cum te poate ajuta să îți îmbunătățești munca, dar și despre părțile mai puțin pozitive, care pot să apară atunci când devii dependent de folosirea excesivă a acestuia.

Last but not least, am dezbătut și întrebarea care i-a trecut prin minte oricărui creativ: rămânem sau nu rămânem fără job-uri datorită AI-ului?

Idei principale

 1. Ca designer, trebuie să te diferențiezi cu ceva. Partea asta de diferențiere nu este doar despre cum faci grafica și cum trebuie să o faci, ceea ce pe noi ne reprezintă este capacitatea de discernământ și de a decide ce este potrivit pentru proiectul pe care îl facem.
 2. Este important să acceptăm ideea că automatizarea va accelera productivitatea.
 3. Există algoritmi care sunt capabili să genereze patternuri mult mai precis decât noi și să genereze imagini.
 4. Capacitatea algoritmului de a procesa internetul și conținutul și a stabili patttern-uri pentru a stabili un context este uimitoare. Indiferent de cifre, algoritmul va deveni tot mai complex.
 5. Gândește-te cu ce viteză va putea un AI să genereze o identitate vizuală, de exemplu, dacă îi dai anumite instrucțiuni. Dacă îi spui că vrei pentru compania X să îți facă un poster, care să pară premium și să conțină anumite imagini pentru un anumit tip de public țintă, având acești parametri va putea foarte repede să își dea seama care este cea mai optimă combinație de elemente pentru compoziția grafică și să producă un fișier pe care poți să îl descarci pur și simplu.
 6. Pentru anumiți designeri, AI va contribui la creșterea productivității.
 7. Skill stacking: este important să îți dezvolți skill-uri complementare și să te educi continuu.
 8. Dacă nu suntem adaptabili, rămânem într-un timp și loc în care nu mai suntem competitivi.
 9. Va apărea o serie de oameni care vor fi foarte dependenți de AI, pentru că este mai ușor să nu gândești.

Feb 03, 202341:54
Cum să faci oferte de preț din care să câștigi mai mulți bani

Cum să faci oferte de preț din care să câștigi mai mulți bani

Descoperă cel mai eficient mod prin care poți să îți crești veniturile din proiectele de identitate vizuală.
Relax, că nu-i rocket science. Poate să pară complicat, mai ales atunci când nu ești sigur dacă ceri prețul corect pentru munca ta. Odată cu nesiguranța asta ai tendința să te subestimezi și să faci anumite compromisuri doar pentru că nu vrei să pierzi proiectul.
Din păcate, prin compromisurile astea ajungi deseori să fii plătit mult mai puțin decât ai merita.
Dar hey, nu e stres! Dacă înveți să creezi o ofertă de preț prin metoda Opțiunilor de preț și urmezi niște pași simpli ca să o prezinți ca un profesionist, poți să fii sigur că fiecare colaborare va fi un "deal" excelent
Jun 27, 202120:42
Cu ce te ajută o strategie de brand dacă ești graphic designer

Cu ce te ajută o strategie de brand dacă ești graphic designer

Strategia de brand crește calitatea colaborărilor tale. Atunci când lucrezi în baza unei strategii, înțelegi brandul și știi exact ce ai de făcut.
Mar 30, 202122:35
Podcast Rebranding și butonul de reset

Podcast Rebranding și butonul de reset

What does this button do?
Feb 02, 202104:45
Actul de a scrie este mai important decât ceea ce scrii

Actul de a scrie este mai important decât ceea ce scrii

Scrie, scrie, scrie. ”Io-s designer, ce treabă am cu scrisu'?”, te-ntrebi poate. Ai, n-ai treabă, tu scrie numa'. Nu contează că nu te consideri bun la asta, talentul se formează în timp. Ține un jurnal. Actul de a scrie este mult mai important decât ceea ce scrii. Un jurnal te va ajuta să fii mai obiectiv, să vezi lucrurile mai clar și să iei decizii mai bune. Pe mine, cel puțin, m-a ajutat.
Dec 16, 202008:45
Lecții învățate din cea mai proastă colaborare. Ever.

Lecții învățate din cea mai proastă colaborare. Ever.

Greșelile sunt niște super lecții de viață, dacă alegi să înveți din ele. În episodul ăsta îți povestesc despre unele dintre greșelile pe care le-am făcut acu' vreo 10 ani și pe care nu le-am mai repetat și nici nu le voi mai repeta ever. Lecție învățată.
Dec 02, 202009:22
Educarea clienților și a designerilor prin design thinking cu Răzvan Burciu

Educarea clienților și a designerilor prin design thinking cu Răzvan Burciu

Povestesc cu Răzvan Burciu despre UX Design și despre toate chestiile mișto pe care le face prin Just Mad (și nu numai).
Consultanță, educație și mentorat sunt câteva dintre cuvintele cheie din discuția cu el și te invit cu entuziasm să asculți episodul ăsta, pentru că omul acesta este o adevărata inspirație!
Nov 24, 202047:07
Frica de eșec: victimizare sau oportunitate de învățare?

Frica de eșec: victimizare sau oportunitate de învățare?

În acest episod vorbesc despre frica de eșec și toate celelalte simptome asociate ei: procrastinare, perfecționism, low self esteem. Sună scary, știu. Dar noroc că putem să avem o mentalitate flexibilă și să alegem să vedem din altă perspectivă toată treaba asta. Putem transforma frica în ceva pozitiv. Chiar și în curaj.
Nov 09, 202009:55
Nu toți clienții merită timpul tău. Cum îi alegi?

Nu toți clienții merită timpul tău. Cum îi alegi?

În acest episod vorbesc despre cum să ne alegem clienții. Chiar dacă ești designer la început de drum, vine un moment în care vrei, nu vrei, faci greșeli. Lucrezi fără un contract și îți iei țeapă, accepți un proiect chiar dacă nu îți place atitudinea clientului and so on. Lista e lungă. Dar depinde doar de tine dacă vrei să repeți greșelile sau dacă înveți din ele. Iar în momentul în care alegi să înveți din ele, lucrurile se schimbă înspre bine.
Oct 27, 202009:03
Mark Repa. Fost barman, actual graphic designer

Mark Repa. Fost barman, actual graphic designer

Episodul ăsta este despre Markison, coleg, prieten și camarad într'ale designului. Mark este un om cu o minte deschisă, care dintotdeauna a avut o înclinație spre comunicarea vizuală. În prezent este graphic designer și ilustrator și ghici ce, își pornește propriul brand de clothing denumit Aberant, venit din subcultura urbană și încadrat în stilul stradal. Dacă vrei să cunoști un om care face ce face pentru că asta simte și care are o viziune mișto atât despre viață, cât și despre ce înseamnă să fii designer, dă un click pe Play.
Oct 08, 202034:27
Singura comunitate de design din România. Diferită.

Singura comunitate de design din România. Diferită.

Yep, odată cu site-ul Librăria de Design, am deschis și porțile comunității cu același nume, sau pe scurt, comunitatea LDD.
Acu' vreo 10 ani eram super frustrat pentru că nu aveam cu cine să mă consult pe partea de design și că toate feedbackurile primite erau de tipul: ”Bă, îi ok”. Nimic constructiv, nici o critică, nici un sfat. Am mai făcut parte din diverse grupuri de facebook, dar mi se părea destul de mult hate și spam. Așa că mi-am zis ”F*ck it, hai să fac eu o comunitate” and here we are.
Comunitatea LDD este căsuța noastră, unde vrem să promovăm doar content de calitate și primim doar oameni de calitate, cu respectul în buzunar. Învățăm învățându-i pe alții.
Sep 29, 202011:47
Cum îți expui creativitatea online și te faci remarcat

Cum îți expui creativitatea online și te faci remarcat

”Bă, nu dau share la ce am făcut, cine știe ce o să zică lumea.” Well, lumea o să tot zică ce o vrea să zică. Unii te vor lăuda, unii nu vor zice nimic, alții îți vor zice verde în față opinia lor, alții poate vor fi chiar hateri. So what? Tu ești mult mai curajos pentru că ai ales să te vulnerabilizezi în fața lumii decât un hater care împroașcă venin din spatele unui monitor.
Este important să ne shareuim munca și ceea ce știm, pentru că poate puținul ăla pe care îl știi, îi va fi de super ajutor cuiva care nu are experiența ta. De ce să nu ne ajutăm între noi și să învățăm învățându-i pe alții?
Sep 18, 202008:36
De la angajat la freelancer

De la angajat la freelancer

Trecerea de la angajat la freelancer poate fi înspăimântătoare. Totuși nu am făcut-o brusc și vreau să îți povestesc cum s-au desfășurat lucrurile.
Sep 04, 202019:54
Saturație 100%. o poveste spusă până la sfârșit.

Saturație 100%. o poveste spusă până la sfârșit.

Știm cu toții că o colaborare dintre client și un graphic designer poate fi dificilă. Iată cum putem să ne ușurăm viața.
May 08, 202016:47
Mihai Danciu. Când te presează cuvintele înseamnă că folosești wordpress

Mihai Danciu. Când te presează cuvintele înseamnă că folosești wordpress

Mihai este webdesigner la Node Creative. Despre el pot să spun că este un izvor de energie pozitivă. Ah, si că este un Wordpress maestro.
Mar 19, 202019:44
Mirela Galiș. Cât de necesar este curajul atunci când îți găsești pasiunea.

Mirela Galiș. Cât de necesar este curajul atunci când îți găsești pasiunea.

Trebuie să fii al naibii de curajos pentru a fi vulnerabil și a lăsa confortul la o parte pentru a-ți urma pasiunea. Ascultă povestea Mirelei!
Jan 26, 202027:08
Obiective subiective. Focusează-te pe un singur lucru.

Obiective subiective. Focusează-te pe un singur lucru.

Atunci când nu știi cum să te organizezi astfel încât să fii productiv, ai doar nevoie de o rețetă potrivită pentru tine. Uite câteva propuneri.
Jan 23, 202011:13
Moodboards sau Stylescapes

Moodboards sau Stylescapes

Dacă ești designer, știi cââât de dificilă poate fi comunicarea cu un client. Binecuvântat să fie cel care a inventat moodboard-ul și stylescape-ul.
Dec 14, 201911:13
Contractul cadru și cesiunea drepturilor de autor

Contractul cadru și cesiunea drepturilor de autor

Contractele ne aduc dureri de cap nouă, freelancerilor/ designerilor. Ascultă noul episod și nu vei mai avea nevoie de Ibuprofen.
Dec 10, 201913:19
Interviu cu omul din oglindă

Interviu cu omul din oglindă

Acest prim episod este un experiment prin care m-am catapultat în lumea podcasturilor și prin care am avut un dialog cu celălalt eu.
Dec 02, 201923:14