Skip to main content
Spotify for Podcasters
Literarni glasovi

Literarni glasovi

By Literarni glasovi

Veša punoč redk kdaj spi:
bukle prebira
pa zravn štedira,
kuga nej nardi,
dab knjigožerska navada
šwa bl med aldi.

V podkastih z avtoricami in avtorji knjižna veša, Tanja Matijašević, govori o literaturi, širi besedni zaklad in se v časovnem stroju pelje skozi obdobje, ki odgovarja na vprašanje kako je avtor_ica napisala knjižno delo, ki je pred nami.

Pridružite se nam vsak 2. torek v mesecu na vseh podkasterskih platformah.
Projekt podpira JAK.
Povšečkaj tudi ŠKUC.
Available on
Google Podcasts Logo
Pocket Casts Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

03 Literarni glasovi: Ela Potočnik - Moja soba

Literarni glasoviNov 08, 2022

00:00
42:37
s02e03 Pino Pograjc - Trgetanje in druge pesmi

s02e03 Pino Pograjc - Trgetanje in druge pesmi

S02E03 Pino Pograjc

Pino Pograjc

Tanjin zadnji letošnji gost je Pino Pograjc,  študent anglistike in primerjalne književnosti na magistrski stopnji na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Rojen leta 1997, odraščal je v Kamniku, kjer je na tekmovanjih v slam poeziji prvič bral svoje pesmi pred občinstvom in nekajkrat zmagal. Leta 2022 je postal del selekcijske ekipe za Festival LGBT Filma v Ljubljani. Istega leta je založba Črna skrinjica izdala njegov pesniški prvenec Trgetanje, za katerega je dobil nagrado za najboljši literarni prvenec, ki se podeli v sklopu Slovenskega knjižnega sejma. Leta 2023 se je pridružil mednarodnemu pesniškemu projektu POT-VOT (Poezija sodobnosti –  glasovi prihodnosti), s katerim bodo sodobni pesnice in pesniki obiskovali srednje šole. Njegova pesem »burleska« je bila za zbornik Rukopisi prevedena v srbščino. Lidija Dimkovska je izbor njegovih pesmi prevedla v makedonščino za platformo Blesok. Anamarija Šporčič je njegovo poezijo vključila v svoje predavanje o slovenski LGBT+ literaturi na St. Mary's College of Maryland.Dr. Borut Škodlar ga je septembra 2023 povabil kot govorca na mednarodni konferenci Contemplative Traditions and Psychotherapy, kjer je v pogovoru s z dr. Škodlarjem govoril o poeziji kot načinu osmišljanja psihotičnih izkušenj. 

S Tanjo Matijašević, samoklicano vešo, sta se pogovarjala o njegovem pesniškem prvencu, za pokušino pa dobite njegove čist frišne komade, no pesmi.

Asociacije: rdeča - olimpija in bači poljubi

Časovni stroj: kako je učiteljica slovenščine vzpodbujala Pina k pisanju, kdaj je zvedel za Braneta Mozetiča in nekaj o filmu. Veš kaj je videoteka? 

Jezikovni vozli: baksuz, čš, gegice, mastić, lol

Degustacija: Izbruhek XVI, Naj nihče ne spi, Palestina, Radniška
Knjižna priporočila: Jericho Brown - The Tradition, Andreja Štepec - Jesenožki, Karel Hmeljak - Zategadalj, Blaž Božič: mleček, žbunje: grobovi v njem.

Literarne glasove ustvarjajo: Tanja Matijašević z gosti, 

ŠKUC s podporo Javne agencije za knjigo,

grafična podoba: Anja Cimerman


Oct 31, 202340:01
S02E02 Pia Prezelj - Težka voda

S02E02 Pia Prezelj - Težka voda

S02E02: Pia Prezelj - Težka voda

Tanja Matijašević v novi epizodi Literarnih glasov gosti Pio Prezelj, kolegico knjižno vešo, kot jo je poimenovala. Pia Prezelj (1995) je pisateljica, prevajalka in novinarka kulturne redakcije časopisa Delo. Za svoje novinarsko delo je kot debitantka leta prejela nagrado pes čuvaj/watchdog 2022, ki jo podarja Društvo novinarjev Slovenije. Leta 2018 je izšel njen prevod kratkoprozne zbirke Priročnik za čistilke Lucie Berlin (Cankarjeva založba). Roman Težka voda je njen literarni prvenec. Čas za proslavljanje!

Asociacije: od penic do TikTok trenda “rimski imperij”

Časovni stroj: knjiga Težka voda je nasajala 5 let

Degustacija: o Lojzetu ..

Jezikovni vozli: Kaj je bolje: čas debelih krav ali čas kislih kumaric? 

Knjižno priporočilo: Elizabeth Hardwick - Slepless nights (kmalu v prevodu!)

V svetu, ki ga naseljujejo Ida, Marta, Tone in Lojze, na vrtovih gnijejo paradižniki, na nočnih omaricah ždijo nagačeni zajci. Med koruznimi laski pa se menda skriva tudi lezbična ljubezen.


Literarni glasovi nastajajo s podporo društva ŠKUC in JAK.Oct 10, 202337:20
S02E01: Sara Fabjan - Zaroletano

S02E01: Sara Fabjan - Zaroletano

S02E01: Sara Fabjan - Zaroletano

V prvem podkastu nove sezone se s Tanjo Matijašević pogovarja pesnica, ki ji je še vedno nenavadno, da bi si rekla pesnica in, ki ji je “nerealno”, da je izdala svoj prvenec, čeprav je ves čas vedela, da se bo to enkrat v njenem življenju pač zgodilo. 

“Leta 1992 rojena magistrica kognitivnih znanosti in doktorska študentka psihologije poezijo že vrsto let objavlja v različnih literarnih revijah.” pišejo o njej mediji jst pa vam lahko zatrdim, da obožuje pse in oni njo, kakopak. 

Spoznajte Saro Fabjan in njeno prvo pesniško zbirko Zaroletano. 


Asociacije: brez Braneta ne bi bilo nič ;) 

Časovni stroj: recept kako najti pogum za nastopanje ali kaj so Mlade rime

Degustacija: tri pesmi iz zbirke

Jezikovni vozli: Veš kaj je transfer? Tudi jst sem mislila, da vem :) 


Fabjan, Sara. Zaroletano. Ljubljana, LUD Literatura 2023.

Literarne glasove ustvarjajo: Tanja Matijašević z gosti, 

ŠKUC s podporo Javne agencije za knjigo,

grafična podoba: Anja Cimerman

*

V knjigokastu  z avtoricami in avtorji knjižna veša, Tanja Matijašević, govorim o literaturi, širim besedni zaklad in se v časovnem stroju peljem skozi obdobje, ki odgovarja na vprašanje kako je avtor_ica napisala poslastico, ki ti jo priporočam.Sep 12, 202337:43
03 Literarni glasovi: Ela Potočnik - Moja soba

03 Literarni glasovi: Ela Potočnik - Moja soba

Moja soba. Publikacija nastala v okviru 6. festivala angažiranega pisanja Itn, ki ga soorganizirajo Vodnikova domačija Šiška, Mladinska knjiga in Inštitut 8. marec.

avtorji in avtorice besedil: Nika Kovač, Ela Potočnik, Dan Podjed, anonimni pisci in piske. / pričevanja zbrale Neža Dvorščak, Neža Vadnjal, Ela Potočnik. / uredila Alenka Veler/ zaaložil Inštitut 8. marec/ Ljubljana, oktober 2022

"En dan pred sestankom ITN. sem si zvečer umivala zobe in posmilila, kako dobro bi bilo, če bi imeli na enem kupu različne izkušnje doživljanja časa karantene," pove Ela Potočnik, dijakinja 4. letnika gimnazije Vič, nagrajenga Mlade Veronike in urednica Novega dijaka. Ela je vsestranka ustvarjalka pesnica, ki jo zanima tišina in minljivost. Predvsem pa oseba, ki ima veliko idej in željo po ustvarjanju. Na letošnjem festivalu ITN. je moderirala dogodek, v katerem so različni dijaki predstavili publikacijo Moja soba, si je pa tudi izmenjala poezijo z eno svojih ljubših pesnic Nino Dragičević. Zdi se ji, da mladi veliko pišejo, ampak premalo berejo.


Asociacije: vse se je začelo z rumpl kamro

Časovni stroj: “Vau, besede, rime, mogoče bi pa to šlo.”

Degustacija: pričevanje iz publikacije Moja soba, avtorska pesem Prah

Jezikovni vozli: gaser, komadno

Trenurno bere: Miljenko Jergović - Rodbina, Katja Gorečan - Materinska knjižica

Knjižna priporočila: Miljenko Jergović - Sarajevski Malboro, Muriel Barbery - Eleganca ježa, Fredik Backman - Mi smo medvedi


Literarne glasove ustvarjamo: Tanja Matijašević z gosti,

tokrat z Elo Potočnik,

ŠKUC s podporo Javne agencije za knjigo,

grafična podoba: Anja Cimerman. 

Nov 08, 202242:37
02 Literarni glasovi: Suzana Tratnik - Ava
Oct 11, 202244:56
Literarni glasovi_napovednik

Literarni glasovi_napovednik

Literarni podkast je podkast v katerem se pogovarjamo o literaturi, to pa počnemo na zabaven način z improvizatorko Tanjo Matijašević.
Poslušajte nas!
Sep 06, 202201:04
01 Literarni glasovi: Karolina Marušič aka Karolina Umetnina - Ma kej? Neč.

01 Literarni glasovi: Karolina Marušič aka Karolina Umetnina - Ma kej? Neč.

Kdr sm bla majhna sm se rodila. Je biu september in pondelk in vneh swnčke. In pole so me nesli domou, u Opatje selo, na kras. In sm rasla in rasla in rasla in nona je rekla "ku si velika" in od nonota sm bla najljubša vnukinja, k sm bla edina. In pole sm šla u vrtec in pole osnovnu, pole na gimnaziju, taku bolj umetnišku, d si še malo igrau med poukm in improvizirou. Pole se mi je zdelo, d mene eno tolko zanimaju knjige in zkej pej ne bi šla js kšnih dveh knjig primirjat med sabu in bi biu tu študij. Tko da sm diplomirala sz primerjalne književnosti. Umes nekje sm pej enkrat narisala en strip, in pole še en in en, in klapi je blo ušeč. In zdej sm to, na podkesti in govorim ku d kej vem.

Knjižna degustacija:

Marušič, Karolina. Ma kej? Neč. Ljubljana: Zavod Stripolis, 2022.

Asociacije: reggaeton

Časovni stroj: od predavanja do knjige

Degustacija: čitanje stripa: gimnazija

Knjižna priporočila: Osho - Tantra

Literarne glasove ustvarjajo: Tanja Matijašević z gosti,

ŠKUC s podporo Javne agencije za knjigo,

grafična podoba: Anja Cimerman

Sep 01, 202242:24