Skip to main content
Spotify for Podcasters
LO i Oslo-podden

LO i Oslo-podden

By LO i Oslo

LO i Oslo er en sammenslutning av over hundre fagforeninger i Oslo. Podden tar opp temaer som er relevante for arbeidsfolk og tillitsvalgte, fra sekstimersdagen via arbeiderkultur til internasjonal solidaritet.
Available on
Google Podcasts Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

1. mai og Internasjonalen - 14/2021

LO i Oslo-poddenApr 26, 2021

00:00
52:38
Frilanser eller arbeidstaker? Del 2 (35.B/21)

Frilanser eller arbeidstaker? Del 2 (35.B/21)

Frilanser eller arbeidstaker? Eller litt begge deler? Når bør du være hva?

Lars Christian Fjeldstad, jurist i LO, snakker om når man egentlig burde vært ansatt i stedet for å ta oppdrag – det er ikke alltid så greit å bestemme, viser det seg.

Opptaket er fra andre del av et webinar i regi av Creo Oslo og LO i Oslo. Vignettmusikken er «There It Is» av Kevin MacLeod, henta fra filmmusic.io. Bildet er knipsa av Paulo O.

Nov 29, 202136:01
ENK eller AS? Del 1 (35.A/21)

ENK eller AS? Del 1 (35.A/21)

Bør du opprette enkeltpersonsforetak eller AS? Får du foreldrepermisjon? Dagpenger?

Harald Løvdal og Kirsti Mulstad fra Sparebank1 snakker om forskjellen mellom enkeltpersonsforetak og AS særlig, og fordeler og ulemper ved forskjellige organisasjonsformer. De snakka til kulturarbeidere, men dette er vel så relevant for mange andre yrkesgrupper.

Opptaket er fra første del av et webinar i regi av Creo Oslo og LO i Oslo. Vignettmusikken er «There It Is» av Kevin MacLeod, henta fra filmmusic.io. Bildet viser Gillie som hjelper til med selvangivelsen, knipsa av Dwight Sipler.

Nov 29, 202158:33
Faglig kamp i Hviterussland - Europas siste diktatur (34/21)
Nov 17, 202126:19
Faglig kamp i Sveits – EU og sosial dumping (33/2021)

Faglig kamp i Sveits – EU og sosial dumping (33/2021)

Vi kan lære av fagbevegelsen i Sveits. Konstantin Alther fra Internasjonalt utvalg i LO i Oslo, forteller her om hvordan fagbevegelsen i Sveits har jobba mot sosial dumping og hvilken rolle den har hatt i konflikten rundt rammeavtale med EU. Konstantin følger her opp Idar Helle om europeisk fagbevegelse, som vi la ut som podkast for to uker sia, men det går fint an å høre Konstantin uten å høre Idar først.

Dette er klippa til fra opptak fra møte i Internasjonalt utvalg den 17. september. Om to uker ligger det an til mer internasjonalt stoff, om fagbevegelsen i Europas siste diktatur. Viss vi ikke prioriterer noe helt  anna da – den som sjekker inn får høre!

Vignettmusikken er «There It Is» av Kevin MacLeod, henta fra filmmusic.io. Bildet er av arbeidere i Basel i Sveits, knipsa av Paolo Miggiano.

Oct 25, 202126:04
Europeisk fagbevegelse - hvor går den? (32/2021)

Europeisk fagbevegelse - hvor går den? (32/2021)

Store deler av norsk fagbevegelse er mer enn skeptiske til EU og EØS, med god grunn. Hør Idar Helle fra De Facto snakke om europeisk fagbevegelse og kampen for faglige rettigheter under korona og Brexit.

Vi får litt kort-kort historikk: fagbevegelsens rolle ifm. opprettelsen av Kull- og stålunionen, før Idar går videre til hvilken rolle ETUC og europeisk fagbevegelse har spilt og spiller under pandemien og Brexit. Vi løfter også blikket til resten av verden, og konkurransen med Kina og USA.

Opptaket blei gjort på møte i Internasjonalt utvalg 17. september, som hadde invitert Idar Helle. Vignettmusikken er «There It Is» av Kevin MacLeod, henta fra filmmusic.io.

Oct 11, 202127:11
Antirasistisk fagbevegelse? (31/2021)
Sep 27, 202119:58
Fagbevegelsen og politikk (30/2021)

Fagbevegelsen og politikk (30/2021)

Arbeidsmiljøloven hadde en litt uvanlig start, den begynte nemlig *ikke* som et forslag på Stortinget.

Skal fagbevegelsen drive med politikk? Med utgangspunkt i to tema hvor fagbevegelsen har spilt, og fortsatt spiller, en rolle – boligkampen og arbeidsmiljøloven – snakker Petter Vellesen om fagbevegelsens politiske rolle. Petter jobber for Bygningsarbeiderforeninga, og er nestleder i LO i Oslo.

Dette er klippa til av et opptak vi har fått fra Oslo sporveisarbeiderforening – takk til OSA og Sores Yuzer! Det har kommet med litt flystøy i bakgrunnen her og der, men det tåler vi vel.

Vignettmusikken er «There It Is» av Kevin MacLeod, henta fra filmmusic.io.

Sep 13, 202129:47
Kulturlivet - hvor skal vi nå? Del 2 - politikerne (28/2021)

Kulturlivet - hvor skal vi nå? Del 2 - politikerne (28/2021)

Onsdag 1. september arrangerte Creo Oslo debatt på Kulturhuset om ståa i kulturlivet. I første del fikk vi høre fra de som står i det. I denne andre delen, skal politikerne svare. I panelet sitter Rina Mariann Hansen (Ap), Freddy Øvstegård (SV), Marie Sneve Martinussen (R) og Emma Lind (V), statssekretær i KUD. Nyhetsredaktør Veslemøy Østrem fra Vårt Landstyrer fortsatt ordet og Jan Koop, regionlagsleder for Creo Oslo, åpner møtet.

Vignettmusikken er «There it is» av Kevin MacLeod, henta fra filmmusic.io.

Sep 06, 202147:06
Kulturlivet - hvor skal vi nå? Del 1 - kulturarbeiderne (27/2021)

Kulturlivet - hvor skal vi nå? Del 1 - kulturarbeiderne (27/2021)

Kulturarbeiderne var de første som måtte legge ned arbeidet, og trolig de siste som får starte opp igjen. Hvor går kulturlivet nå?

Onsdag 1. september arrangerte Creo Oslo debatt på Kulturhuset om ståa i kulturlivet. I denne første delen, får vi høre fra noen av de som står i det: artist og DJ Marie Sahba, lysdesigner Daniel Sørensen og kulturskolelærer og hovedtillitsvalgt Vibeke Øya. Forbundsleder Hans Ole Rian er også med. Nyhetsredaktør Veslemøy Østrem fra Vårt Land styrer ordet og Jan Koop, regionlagsleder for Creo Oslo, åpner møtet. I neste del får vi høre fra politikerne.

Vignettmusikken er «There it is» av Kevin MacLeod, henta fra filmmusic.io.

Sep 06, 202132:48
Fem fotsoldater på Karl Johan (26/2021)

Fem fotsoldater på Karl Johan (26/2021)

Når vi slipper denne episoden, er det akkurat tre uker igjen til siste valgdag! Vi tok en tur på Karl Johan og spurte noen fotsoldater om hvorfor folk bør stemme på akkurat deres parti? Og om det er noen saker de personlig brenner spesielt for. De fem dere får høre her er: Inger Helene Vaaten (Ap), Gry Bruland Larsen (SV), Ivar Castberg (MDG), Joakim Møllersen (Rødt) og Nadine Al-Mustafa (Sp).

I våres stilte LO i Oslo 28 spørsmål til alle partiene som sitter på Stortinget i dag. På grunnlag av svarene vi fikk, fant vi ut at vi kan anbefale å stemme på et av disse fem partiene – Arbeiderpartiet, SV, MDG, Rødt eller Senterpartiet. Om du vil se spørsmålene og partienes svar, finner du dem på lo-oslo.no/valg. Godt valg!

Aug 23, 202111:11
Boligpolitikk 3: Eie eller leie? (25/2021)

Boligpolitikk 3: Eie eller leie? (25/2021)

Det er ikke alltid så lett å leie bolig, og mye av grunnen til det er at eielinja har vært nærmest enerådende i Norge. Men 1 av 4 av oss leier hjemmet vårt. Husleiespørsmål er et av temaene Forbrukerrådet oftest blir kontakta om, kun forbigått av bruktbilsalg. Hanne Beth Takvam-Borge jobber i Forbrukerrådet, og i april fortalte hun LO i Oslos representantskap om noen av problemene med å leie i Norge, og litt om hva vi kan gjøre med det.

Aug 16, 202116:51
Streik! i GlobalConnect (24/2021)

Streik! i GlobalConnect (24/2021)

Siden 17. juni har det vært streik i selskapet GlobalConnect. Ansatte organisert i El og IT og i Jernbaneforbundet krever et lønnsoppgjør på linje med resten av samfunnet og et rettferdig lønnssystem, det siste har de til og med blitt lova tidligere. Så langt har GlobalConnect nekta å rikke på seg. På onsdag var det en fanemarkering utafor Spekters lokaler i Oslo, hvor tillitsvalgte fra flere LO-forbund deltok med 19 faner. LO i Oslo var sjølsagt på fanemarkeringa, og med mikrofon.

Aug 12, 202108:49
Boligpolitikk 2: Kontroll over boligmarkedet? (23/2021)

Boligpolitikk 2: Kontroll over boligmarkedet? (23/2021)

Hør Hannah Gitmark om hvordan vi kan ta tilbake kontrollen over boligmarkedet.

Gitmark er fagsjef hos Tankesmien Agenda og har skrevet boka «Det norske hjem - fra velferdsgode til spekulasjonsobjekt». I mars besøkte hun LO i Oslos representantskap og snakket om boligmarkedet og hva vi kan gjøre med det. 

Vignettmusikken er «There it is» av Kevin MacLeod, henta fra filmmusic.io.

Jul 04, 202116:26
Forretningsmodell: sosial dumping - 22/2021

Forretningsmodell: sosial dumping - 22/2021

Hva er egentlig problemet med bemanningsbransjen og utstrakt bruk av innleid arbeidskraft? De tillitsvalgte Lisbeth Norshus (FO Oslo), Joakim Espe (Bygningsarbeiderne) og Alexander Hopland-Wøien (Tømrer- og byggfag) snakker seg gjennom det, sammen med Petter Vellesen, nestleder i LO i Oslo.

Denne podkastepisoden er klippet ned fra direktesendt politisk lunsj fredag 18. juni. Om du vil se hele, er det bare å gå til lo-oslo.no og trykke på knappen med «Politisk pub». Vignettmusikken er "There it is" av Kevin MacLeod, henta fra filmmusic.io.

Jun 28, 202129:35
Boligpolitikk 1: OBOS og LO i Oslo - 21/2021

Boligpolitikk 1: OBOS og LO i Oslo - 21/2021

OBOS har vært en del i vinden de siste ukene. Det mange kanskje ikke veit, er at LO i Oslo var med og dro i gang OBOS i sin tid. LO i Oslo, tidligere Kristiania eller Oslo samorganisasjon, har jobba med boligpolitikk så lenge vi har eksistert. Nå får du høre Petter Vellesen, nestleder i LO i Oslo, kåsere litt om det.

Jubileumsboka Petter viser til, kan leses digitalt på nettsidene våre, lo-oslo.no – bare trykk på «Arbeiderhistorie», så får du den opp.

Dette lille kåseriet blei tatt opp på Zoom på LO i Oslos representantskapsmøte i mars. Vignettmusikken er "There it is" av Kevin MacLeod, henta fra filmmusic.io.

Jun 21, 202109:29
Landet med de små forskjellene? #19/2021

Landet med de små forskjellene? #19/2021

«Norge er ikke noe særlig likere enn resten av verden. Vi tror det bare selv,» slo professor-pensjonistene Steinar Stjernø og Knut Halvorsen fra universitetet OsloMet fast i Klassekampen 20. mai. Stjernø er en av gjestene i denne episoden, hvor vi blant anna snakker en del om skatt og boligpolitikk.

Denne episoden av LO i Oslo-podden er klippa ned fra politisk lunsj fra 28. mai. I studio satt Steinar Stjernø, professor emeritus i sosialpolitikk, Ida Søraunet Wangberg, journalist i Fagbladet, Joachim Nybakke, nestleder i Fellesorganisasjonen i Oslo, og vert Idar Helle fra De Facto. Om du vil høre hele sendinga på en drøy time, finner du den på nettsida vår – lo-oslo.no – under Politisk pub. Her i podden kommer dere rett inn i praten: er forskjellene i Norge så små som vi liker å tro?

Alexander Kvedalen og undertegnede, Marit Halse, fra LO i Oslo stod for det tekniske og praktiske. Vignettmusikken er «There it is» av Kevin MacLeod, henta fra filmmusic.io.

Jun 07, 202131:17
Fritt Palestina! - 17/2021

Fritt Palestina! - 17/2021

Det er våpenhvile i Gaza, igjen. Men okkupasjonen er ikke over. Er det håp for et fritt Palestina? Stein Gulbrandsen fra Fagforbundet stiller på LO i Oslo-podden for å snakke om Palestina og om hva vi kan gjøre.

Denne podepisodem blei laga i samarbeid med Radio Latin-Amerika, som du kan høre på DAB, på radiolatinamerika.no eller på FM 105,8. På nettsidene deres finner du også nyheter på spansk og norsk.

Vignettmusikken er "There it is" av Kevin MacLeod, henta fra filmmusic.io.

May 24, 202124:16
Kan vi bli enige om industri og klima? - 16/2021

Kan vi bli enige om industri og klima? - 16/2021

I uka som gikk, har vi lest om den nye industri- og energiplattformen som LO og NHO jobber med. Det kan virke som om de to store ikke har skjønt behovet for ei *grønn* omstilling av norsk industri og næring. Mange i miljøbevegelsen og i fagbevegelsens grunnplan ber LO og NHO tenke seg om før de ferdigstiller den nye plattformen.

Kan miljøbevegelsen og fagbevegelsen samles om offensive klimamålsetninger og industriell nysatsing? Vi har håp, etter å ha hørt Truls Gullowsen fra Naturvernforbundet, Erik Hagen fra NNN og Atle Rostad fra Fellesforbundet snakke om grønn omstilling av industrien. De er innom boligpolitikk, kortreiste arbeidsplasser, EØS-direktiver og – selvsagt – olje og havvind. Ingunn Gjerstad, leder LO i Oslo, leda politisk lunsj.

Politisk lunsj er et samarbeid mellom LO i Oslo, De Facto og For velferdsstaten.

May 10, 202157:08
1. mai og Internasjonalen - 14/2021

1. mai og Internasjonalen - 14/2021

Kamp, fest og sang! I år kan vi ikke ta til gatene på 1. mai i Oslo, men markere dagen skal vi! Blant anna ved å invitere Hilde Sandvik, professor i historie, og Bjørg Spillum, leder av Kulturutvalget i LO i Oslo, til studio hos Radio Latin-Amerika for å prate. Vi får også gjestespill fra Sporveisarbeiderforeninga ved trikkefører Amundsen, den erfarne 1. mai-gjengeren Liv Mjelde og Hallstein Høgåsen, som har Internasjonalen i familien, så og si. Vi høres!

Apr 26, 202152:38
Lær av Sverige - ikke privatiser eldreomsorgen - 12/2020

Lær av Sverige - ikke privatiser eldreomsorgen - 12/2020

Regjeringa synes norske kommuner er for treige med å privatisere helse og omsorg. Nå vil Solberg og co prøve å selge inn privatiseringstvang som «valgfrihet», inspirert av Sverige. Cathrine Strindin Amundsen, spesialrådgiver i For velferdsstaten, har sett på hvordan Sveriges «Lag om valfrihet» fungerer. Her kan vi lære å ikke gjøre som Søta bror.

Privatisering i seg selv gir mindre fleksibilitet og valgfrihet for de som trenger omsorg, systemet sørger for det. Krav til aksjeutbytte gir stoppeklokkeomsorg og et kappløp mot bunnen. Dårligere omsorg for de som trenger det, om du ikke har råd til å betale ekstra. Og dårligere lønns- og pensjonsbetingelser for de som jobber i eldreomsorgen.

Cathrine Strindin Amundsen, sammen med Siri Follerås, leder i Fagforbundet Pleie og Omsorg Oslo, og Heidi Bryhnisveen, tillitsvalgt i Fagforbundet Grorud og ansatt ved bestillerkontoret i bydel Grorud, snakker med Helene Bank om regjeringens iver etter å privatisere eldreomsorgen.

Apr 12, 202150:04
Sær pensjon og særaldersgrenser - 10/2021
Mar 29, 202140:54
Er 6-timersdagen et umulig prosjekt? - politisk lunsj

Er 6-timersdagen et umulig prosjekt? - politisk lunsj

Vil sekstimersdagen knuse velferdsstaten, som Høyre påstår? 

Stine Westrum fra Fagforbundet og Charlott Pedersen fra Handel og kontor møtte Marit Halse fra LO i Oslo til politisk lunsj i forkant av Kvinnedagen. Kanskje ingen stor overraskelse at de ikke var helt enige med Høyres finansminister.

Podkasten er klippa til av ei direktesending på Radio Latin-Amerika. Sangene dere går glipp av, er «Jobbe litt mindre» med Gatas Parlament, «9 to 5» med Dolly Parton og «Bella Ciao» med Samvirkelaget. Du finner dem på din foretrukne strømmetjeneste!

Mar 08, 202136:50
Samarbeid eller service? - 8/2021

Samarbeid eller service? - 8/2021

På IKEA og på operaen har de tillitsvalgte erfart at samarbeidet mellom arbeidsgiver og tillitsvalgte har blitt bedre under koronaepidemien, fordi de *måtte* sette seg ned sammen og finne ut av det. Kan vi tro at arbeidsgiverne vil se nytten av å lytte til arbeidstakerne sine også når tilstanden nærmer seg normal?

Flere bransjer kan kanskje lære noe av elektromontørene, som har regulert inn- og utleie i overenskomsten sin. Bedriftene leier inn fast ansatte arbeidere fra hverandre, i stedet for å bruke bemanningsbyråer. 

Og hvordan kan fagforeningene bli mer enn servicetilbydere? 

Kai-Otto Helmersen, leder for Elektromontørenes forening, Fawsi Adem, leder for Handel og Kontor Region Øst, og Jan Koop, regionlagsleder i Creo Oslo og klubbleder i Den Norske Opera & Ballett, satte seg ned for en prat med Ingunn Gjerstad, leder av LO i Oslo.

Mar 01, 202147:02
Streik, org og politiske partier - jubileumsbokbad - 7/2021

Streik, org og politiske partier - jubileumsbokbad - 7/2021

"Man må ikke si at det viktigste i tariffoppgjøret er å unngå streik."

Tre nåværende og tidligere ledere for LO i Oslo bokbader sammen med Arne Bernhardsen, redaktøren for jubileumsboka. Kleiv Fiskvik, Roy Pedersen og Ingunn Gjerstad snakker mye om organisasjonen, om streik og faglig kamp, og om forholdet til de politiske partiene - særlig ett.

Lyden er dessverre litt variabel, da denne episoden er rippa fra et videoopptak. Om du vil se videoen, finner du den her: lo-oslo.no/arbeiderhistorie

Feb 22, 202148:45
Faglig kamp, fører det fram? - 6/2021

Faglig kamp, fører det fram? - 6/2021

«Trur du arbeidsgiversiden har innsett at de kan ikke bare kødde med den norske modellen og hovedavtalen?»

Faglig kamp, fører det fram? Leder av LO i Oslo, en vekter og to heismontører snakker om hva vi kan lære av konfliktene NAF og HMF har stått i det siste halve året.

Dessuten: Bør kriminelle arbeidsgivere i fengsel? Har vekterne fått flere medlemmer ut av streiken? Og hva er det lederen for heismontørene synes er så flaut?

Dette er et lett redigert opptak fra direktesendt politisk lunsj den 5. februar. I studio satt Ingunn Gjerstad, Kira Stang, Alexander Jordnes og Markus Hansen.

Feb 15, 202143:34
Det er plass til ny industri, også i Oslo - 5/2021

Det er plass til ny industri, også i Oslo - 5/2021

"Ingen land har bedre forutsetninger enn Norge for å skape ny industri," mener møbelprodusent Jan Christian Vestre. Blant anna fordi vi har høy organisasjonsgrad, dyktige fagforeninger og verdens beste fagarbeidere.

Da vi inviterte til debatt om industri og næring i høst, spurte vi blant anna om hvilke muligheter vi har for å utvikle næringsliv og arbeidsplasser i Oslo. Er det plass til industri i hovedstaden?

Debatten blei dessverre avlyst, av samme grunn som så mye anna, men vi fikk gjort videoopptak med de to innlederne som skulle dra i gang møtet - forfatter Kjartan Fløgstad og møbelprodusent Jan Christian Vestre. Kåseriet til Fløgstad har vi allerede publisert, og nå kan du høre Vestre snakke om sin industrifilosofi, om industrireising, om fagorganisering og om tilgjengelighet.

Feb 08, 202133:12
Streik i pleie og omsorg - streikeekstra - 4/2021

Streik i pleie og omsorg - streikeekstra - 4/2021

Streikeekstra! 

Det er fortsatt streik i privat pleie og omsorg. I går var Siri Follerås og Bashir Khawaja fra Fagforbundet, sammen med LO i Oslos leder Ingunn Gjerstad, på besøk hos Radio Latin-Amerika for å oppdatere oss om hva som skjer.

Med på kjøpet får du gode argumenter for å fagorganisere seg, nytt fra årsmøtet i Fagforbundet pleie og omsorg, og … hva skjer med 1. mai?

Feb 02, 202129:04
Arbeidslivet etter 7 år med høyreregjering - politisk lunsj - 3/2021

Arbeidslivet etter 7 år med høyreregjering - politisk lunsj - 3/2021

Det er stortingsvalg til høsten, og vi må snakke om hva sju år med høyreregjering har gjort med arbeidslivet.

Natalia Zubillaga og Lasse Skurtveit er tillitsvalgte i henholdsvis stat og kommune, og sammen med Helene Bank ser de på status i arbeidslivet etter sju år med høyreregjeringer og angrep på faglige rettigheter fra arbeidsgiversida, inkludert de mange eksemplene på fagforeningsknusing vi har opplevd i det siste.

Har de konkrete krav til ei ny regjering, krav som vil styrke faglige rettigheter?

Denne pod-episoden er klippa til fra ei direktesending på Radio Latin-Amerika, FM 105,8, fra fredag 22. januar klokka 12.

Jan 31, 202143:44
Kåseri med Kjartan Fløgstad - 2/2021

Kåseri med Kjartan Fløgstad - 2/2021

Dette kåseriet med Kjartan Fløgstad var egentlig planlagt som del av et debattmøte om industri i Oslo, arrangert av LO i Oslos næringspolitiske utvalg. Fløgstad snakker om arbeiderklasse, industri og Oslo. Møtet var del av fjorårets jubileumsprogram, LO i Oslo fylte jo 100 år i fjor!

Debatten skulle vært i november, men blei som så mye annet avlyst på grunn av smittevernstiltak. Heldigvis fikk vi gjort opptak av innlederne, og vi har planer om å komme tilbake til debatten også, når det blir mulig.

Jan 18, 202120:11
Solidaritet med Hellas - 2/2020

Solidaritet med Hellas - 2/2020

Den økonomiske krisen for ti år sia førte til at store deler av gresk helsetjeneste brøt sammen. Men mer enn femti solidaritetsklinikker har sett dagens lys, og har hatt avgjørende betydning for hundretusentalls grekere. Prosjektene er del av en stor og brei bevegelse av greske solidaritetsgrupper og bygger på sjølorganisering og frivillighet. Solidaritet med Hellas er en norsk solidaritetsaksjon som støtter helseprosjekter i Hellas driftet av greske solidaritetsgrupper. Du kan lese mer på https://solidaritetmedhellas.no

Dec 14, 202037:56
Sekstimersdagen - et overblikk - 1/2020

Sekstimersdagen - et overblikk - 1/2020

Magnhild Folkvord er første gjest i det vi planlegger skal bli flere pod-episoder om sekstimersdagen, for her er det mye å snakke om! I denne første episoden starter vi med et lite overblikk.

Nov 30, 202016:14