Skip to main content
Spotify for Podcasters
Podcast Luisterpunt

Podcast Luisterpunt

By Luisterpuntbibliotheek

Luisterpuntbibliotheek is de Vlaamse openbare bibliotheek voor personen met een leesbeperking (blind, slechtziend, fysieke beperking, afasie, dyslexie). Op onze podcast delen we inspirerende gesprekken met auteurs.
Available on
Apple Podcasts Logo
Castbox Logo
Google Podcasts Logo
Overcast Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

#55 Een gesprek met Annemie Debondt over de ‘Survivalgids: wat als je dyslexie hebt?’

Podcast LuisterpuntJun 05, 2023

00:00
25:42
#55 Een gesprek met Annemie Debondt over de ‘Survivalgids: wat als je dyslexie hebt?’

#55 Een gesprek met Annemie Debondt over de ‘Survivalgids: wat als je dyslexie hebt?’

Annemie De Bondt is logopedist en dyslexie-expert met jarenlange ervaring in leerstoornissen. Na een carrière als lector aan de Arteveldehogeschool werkt ze nu als zorgcoördinator in een lagere school. In 2009 schreef ze samen met jeugdauteur Luc Descamps de ‘Dyslexie Survivalgids’, een boek dat aan kinderen uitlegt wat dyslexie is. Deze gids is opnieuw uitgegeven en in een nieuw jasje gestoken. Annemie De Bondt herwerkte het samen met logopedist Marjolein Noé van een leesboek naar een doeboek. De survivalgids legt op een speelse manier aan kinderen uit welke tips en hulpmiddelen helpen als je moeite hebt met lezen, spelling, of met dingen snel oproepen uit je geheugen. Ook hoe je met dyslexie nog sterker in je eigen kracht kan staan, zowel thuis als op de schoolbanken, komt aan bod. Het boek staat echt boordevol weetjes en opdrachten.

Communicatiemedewerker Celine Camu voerde met de auteur een gesprek over leesmoeilijkheden. Meer dan de helft van onze lezers heeft als leesbeperking dyslexie. Samen met Eureka ADIBib voert Luisterpunt al meer dan 10 jaar de campagne ‘Ik haat lezen’, gericht op kinderen en jongeren met dyslexie en andere leesmoeilijkheden.

Eureka ADIBib zorgt voor ADIBoeken, digitale schoolboeken die met voorleessoftware voorgelezen worden, en wij zorgen voor de Daisy-luisterboeken. Samen bundelen we onze krachten om kinderen zowel op school als in hun vrije tijd te ondersteunen, en om hen volop leesplezier te bezorgen!

Ben je benieuwd naar dit thema, en wil je er meer over weten? Ken je iemand uit je omgeving die dyslexie heeft, misschien je kind of kleinkind, je buurmeisje … ? Luister naar het interview en ontdek het antwoord op veel gestelde vragen en taboes over dyslexie! De auteur las de survivalgids zelf in.

Jun 05, 202325:42
#54 Een gesprek met Astrid Haerens over 'Oerhert'

#54 Een gesprek met Astrid Haerens over 'Oerhert'

Astrid Haerens (1989) groeide op in West-Vlaanderen, maar ruilde haar geboortestreek Zwevegem in voor Brussel. Haerens schrijft proza en poëzie. In 2017 verscheen haar debuutroman ‘Stadspanters’.

Schrijven is voor haar geen koud kunstje, verklapt ze ons. Ze worstelt met woorden en elke neerslag op papier is volgens haar een poging. In het voorjaar van 2022 verscheen haar bejubelde debuutbundel ‘Oerhert’, die genomineerd werd voor de Herman de Coninckprijs 2023. 

In ‘Oerhert’ wordt lichamelijkheid opgezocht, verkend, gefileerd, blootgelegd. Haerens wisselt in haar gedichten een onmiskenbare onbehaaglijkheid vakkundig af met universele thema’s als rouw en intimiteit.

Van 2022 tot 2024 is Astrid Haerens Letterzetter van Kortrijk, een alternatieve invulling van het stadsdichterschap. Daarnaast staat ze in het onderwijs als docent Literaire analyse aan het conservatorium van Antwerpen, geeft ze les aan de Educatieve Master Schrijven aan het RITCS in Brussel en werkt ze als schrijfdocent aan de academie van Anderlecht.

Astrid Haerens las ‘Oerhert’ zelf in voor onze bibliotheek op een zonnige maandagnamiddag. Luisterpuntmedewerker Nele voert met haar een gesprek over haar opmerkelijke poëziedebuut. Het interview duurt ongeveer 27 minuten.

Veel luisterplezier!

May 12, 202326:41
#53 Een gesprek met Tülin Erkan over 'Honingeter'

#53 Een gesprek met Tülin Erkan over 'Honingeter'

Tülin Erkan (1988) groeide op in Oostende bij een Franstalige moeder en een Engelstalige grootmoeder. Haar zomers bracht ze door bij haar vader in Turkije. Wanneer mensen haar als half omschrijven, voelt ze zich vooral dubbel.

In haar debuutroman ‘Honingeter’ vertelt ze het verhaal van Sibel die in de luchthaven van Istanboel wacht. Elke dag opnieuw mist ze haar vlucht naar Brussel. Een zieke piloot, een zonderlinge veiligheidsagent en een drugshond vergezellen haar op haar dwaaltocht. Tülin Erkan haalde met ‘Honingeter’ de longlist van de Boekenbon Literatuurprijs, de shortlist van de Bronzen Uil, de prijs voor het beste Nederlandstalige debuut, én ze maakt nog kans op de Boon Literatuurprijs. Indrukwekkend!

Tülin Erkan las ‘Honingeter’ zelf in voor onze bibliotheek en we mochten haar verwelkomen op onze opendeurdag in december. Luisterpuntmedewerker Diego Anthoons ging met haar in gesprek over dit bijzondere boek.

Het interview duurt ongeveer een halfuur. Veel luisterplezier!

Jan 03, 202334:06
#52 Een gesprek met Carmien Michels over 'Vaders die rouwen'

#52 Een gesprek met Carmien Michels over 'Vaders die rouwen'

Carmien Michels won onlangs de BNG Bank Literatuurprijs voor haar verhalenbundel 'Vaders die rouwen', die ze bovendien zelf inlas in onze studio! Luisterpunt-medewerker Diego Anthoons ging er met haar over in gesprek.
In deze verhalenbundel zien alle vaders af, maar sommige vaders net iets meer dan andere. Ze schieten tekort, missen hun kinderen of hinken hun eigen vaders achterna. De personages krijgen te maken met ziekte, stalking, foltering en klein, alledaags verdriet. Terwijl de vaders zich in bochten wringen, worden ze geobserveerd door hun dochters, partners, reisgezellen en honden. Hannibal belandt steeds opnieuw in precaire situaties. Meneer Huh, een van de meest tragische figuren, ziet overal paarden: in zijn dromen en in zijn kinderen. Wraak krijgt gekke staartjes, wereldnieuws sijpelt binnen. Liefde en mededogen winnen langzaam maar zeker terrein.
May 30, 202201:03:27
#51 Een gesprek met Siel Verhanneman over haar werk

#51 Een gesprek met Siel Verhanneman over haar werk

De 32-jarige Siel Verhanneman begon met schrijven om het verlies van haar vader en zus te verwerken. Schrijven maakt dat ze zichzelf beter begrijpt. Wat begon met gedichten publiceren op Instagram, is gegroeid tot een oeuvre van drie dichtbundels, een roman en twee kortverhalen.

In 2016 verscheen haar eerste dichtbundel ‘Als ik stil ben heb ik een bos in mijn hoofd’. Daarin maakt ze angst, verdriet en rouw wijd bespreekbaar. De bundel verscheen eerst in eigen beheer, maar werd als snel opgepikt door uitgeverij Manteau. In 2018 schreef ze de bundel ‘Zo scherp je kon er ook niet geweest zijn’. En twee jaar later bracht ze haar eerste roman uit: ‘Of iedereen gaat dood’, een beklemmend en aangrijpend verhaal over Lander en zijn therapeute Saskia. Een tweede roman staat ondertussen op de planning.

In januari publiceerde Siel Verhanneman haar nieuwste dichtbundel, ‘Wat nu met het licht dat binnenvalt’, die ze zelf voor onze bibliotheek inlas. Luisterpunt-medewerker Celine gaat met haar in gesprek over haar werk. 

Apr 28, 202248:18
#50 Een gesprek met Kathleen Vereecken over haar werk

#50 Een gesprek met Kathleen Vereecken over haar werk

Kathleen Vereecken debuteerde in 1993 met het jeugdboek ‘Het raadsel in het fluisterbos’. Het betekende het begin van een succesvolle schrijverscarrière. Negentwintig jaar later heeft Kathleen een uitgebreid oeuvre opgebouwd. Ze schrijft voornamelijk historische jeugdboeken, maar ook romans en non-fictie voor volwassenen vloeien uit haar pen. Haar werk bewijst dat jeugdliteratuur zich niet enkel beperkt tot een jong leespubliek. “Goede jeugdliteratuur is niets meer of minder dan literatuur”, verklaarde Kathleen Vereecken in De Standaard der Letteren van zaterdag 5 februari. Laten we de term ‘jeugd’ dus alvast schrappen.

Luisterpuntmedewerker Celine Camu interviewde Kathleen Vereecken over haar boeken, haar passie voor geschiedenis, de roman waar ze momenteel aan werkt, en nog veel meer. 

Mar 01, 202256:05
#49 Een gesprek met Tom Bergs over zijn politieromans

#49 Een gesprek met Tom Bergs over zijn politieromans

Tom Bergs schrijft politieromans en jeugdverhalen. Zijn detectivereeks met speurders Johan Pieters en Sophie D’Hondt in de hoofdrol telt intussen drie delen: Dubbelleven, Wraakzucht en Concurrentie. De romans spelen zich allemaal af in de Vlaams-Brabantse gemeenten Boortmeerbeek, Haacht en Keerbergen, waar de auteur zelf bij de politie werkt. Luisterpuntmedewerker Diego Anthoons ging in gesprek met Tom Bergs over zijn werk, zijn inspiratie, het schrijfproces en nog véél meer.
Sep 02, 202158:15
#48 Een gesprek met Dimitri Bontenakel over zijn roman 'De berenrug'

#48 Een gesprek met Dimitri Bontenakel over zijn roman 'De berenrug'

Dimitri Bontenakel woont en werkt in Antwerpen. Hij schreef de romans Schaduw en vuur (2017), De steek van de schorpioen (2013), Mijn ontmantelde wereld (2007) en Een zwerver met pleinvrees (2004). Op 6 april 2020 – in hartje coronacrisis – verscheen zijn vijfde roman ‘De berenrug’, die hij zelf inlas voor Luisterpuntbibliotheek.

‘De berenrug’ speelt zich af aan het eind van de 19de eeuw. Een natuurramp verwoest een afgelegen eiland diep in de Noord-Atlantische wateren. De bomen sterven af, oogsten mislukken en de vrouwen baren geen kinderen meer. In de steek gelaten door de rest van de wereld zijn de eilandbewoners op zichzelf aangewezen. De jonge Ellie voert haar eigen strijd. Haar stiefvader wil dat ze samen met hem de vuurtoren gaat bemannen terwijl de zoon van de eilanddokter haar als zijn toekomstige bruid ziet. Maar zij droomt zelf van een leven ver weg van het eiland.

Luisterpuntmedewerker Diego Anthoons interviewde Dimitri Bontenakel over deze bijzondere roman.

'De berenrug' van Dimitri Bontenakel. Speelduur: 6:55. Daisy-boeknummer: 28901. 

Nov 27, 202026:13
#47 Een gesprek met Wouter Deprez over zijn boek 'De baron von Münchhausen'

#47 Een gesprek met Wouter Deprez over zijn boek 'De baron von Münchhausen'

Wouter Deprez herschreef de beste verhalen van de Baron von Münchhausen en las ze zelf voor bovendien, even meeslepend als de Baron zelf. Tweeëntwintig verhalen over de fantasievolle avonturen van de Baron von Münchhausen tijdens zijn verblijf in Rusland en tijdens de strijd tegen de Turken. De baron kan verder rijden op een in tweeën gehakt paard, hongerige wolven binnenstebuiten keren, op kanonkogels vliegen of zichzelf aan zijn eigen vlecht uit een moeras trekken. Niets is te gek.

Wouter Deprez ging voor ons huistijdschrift Knetterende Letteren in gesprek over dit prachtige boek, dat jong en oud aanspreekt. 

Interviewer: Jos Deraedt. 

Oct 30, 202042:29
#46 Een gesprek met Louis Van Dievel over zijn boek 'De onderpastoor'

#46 Een gesprek met Louis Van Dievel over zijn boek 'De onderpastoor'

Weinig andere schrijvers weten het dagelijkse dorpsleven in 'onze Vlaanders' zo geestig te vatten als gewezen VRT-journalist Louis van Dievel. In 'De onderpastoor' zijn de inwoners van Sint-Gillis-Dendermonde 'content', hebben ze 'goesting' en gaan ze naar de 'coiffeur', als ze niet de straat opkomen om te betogen tegen de overplaatsing van hun progressieve onderpastoor Gilbert Verhaeghen. Alles speelt zich af eind de jaren zestig en is gebaseerd op waargebeurde feiten, die Louis Van Dievel romantiseert na jarenlang opzoekingswerk en getuigeninterviews. Het resultaat is een meeslepende pageturner over een rebellerende parochie.

Interviewer: Jos Deraedt. 

(Daisy 27623, 11:06)

Apr 30, 202038:40
#45 Een gesprek met Sigrid Spruyt over haar boek 'Dagboek van een anker: nieuwsallergie'

#45 Een gesprek met Sigrid Spruyt over haar boek 'Dagboek van een anker: nieuwsallergie'

Van 1989 tot 2007 werkte Sigrid Spruyt voor de nieuwsdienst van de VRT, de laatste tien jaar als journaalanker. Ze verliet destijds het scherm als gevolg van een make-upallergie, maar dat blijkt een decennium later slechts de halve waarheid, zo schrijft ze in haar boek: ‘Dagboek van een anker: nieuwsallergie’. De laatste zes jaar van haar carrière als journaalanker hield Sigrid Spruyt een dagboek bij. Het is een somber verhaal waarin ze beschrijft hoe ze haar journalistieke droom in rook zag opgaan. Sigrid Spruyt las haar boek ‘Dagboek van een anker: nieuwsallergie’ zelf in in onze bibliotheek. Interviewer: Bert Vereycken. Sigrid Spruyt. Dagboek van een anker: nieuwsallergie. Ingelezen door de auteur. Speelduur: 8 uur. Boeknummer: 27519.

Sep 26, 201936:15
#44 Een gesprek met Kurt Van Eeghem over zijn boek 'Schone kunsten'

#44 Een gesprek met Kurt Van Eeghem over zijn boek 'Schone kunsten'

Tot voor kort presenteerde de gulzige cultuurminnaar Kurt Van Eeghem het programma ‘Schone kunsten’ op Klara. In het gelijknamige boek bundelt hij de meest onvergetelijke momenten. Op onnavolgbare wijze verpersoonlijkt hij het kunstminnende publiek. Zijn talent voor bewondering is legendarisch. Of het nu over beeldende kunst, theater, muziek of literatuur gaat, zijn enthousiasme laat niemand onberoerd. Ons leven is te kort voor al die schoonheid. Daarom hebben we een ervaren gids nodig. Iemand die ons door zijn eigen verwondering leert kijken, lezen en genieten. In 'Schone kunsten' leidt Kurt Van Eeghem ons mee in die wondere wereld. Bovendien las hij zijn boek zelf in in onze bibliotheek. Interviewer: Bert Vereycken. Kurt Van Eeghem. Schone kunsten. Ingelezen door de auteur. Boeknummer 26826 .Speelduur: 8 uur en 4 minuten. 

Jul 12, 201937:36
#43 Een gesprek met Luckas Vander Taelen over zijn boeken ‘Mijn gedacht’ en ‘Het kostuum van mijn vader’

#43 Een gesprek met Luckas Vander Taelen over zijn boeken ‘Mijn gedacht’ en ‘Het kostuum van mijn vader’

Luckas Vander Taelen heeft zijn vader nooit gekend, hij stierf op 37-jarige leeftijd, vier maanden voor Luckas' geboorte in januari 1958. Ook zijn graf kon hij nooit bezoeken, omdat zijn moeder de stenen getuigenis van haar verdriet niet langer wilde zien. In zijn boek ‘Het kostuum van mijn vader’ onderneemt Luckas Vander Taelen een zoektocht naar het onbestaande graf van een man die altijd een onberispelijk krijtstreeppak droeg, met rode das. In zijn voorlaatste boek: ‘Mijn gedacht: opinies over Brussel en andere belangrijke zaken’ gaat Luckas Vander Taelen verder in op de thema's van een ander boek van hem ‘De grote verwarring: hoe moeten we reageren op het islamitisch fundamentalisme?’ dat verscheen vlak voor de Brusselse aanslagen van maart 2016. In ‘Mijn gedacht’ heeft hij het over zijn leven in de hoofdstad, dat hij al meer dan dertig jaar kritisch volgt. Brussel kent een spectaculaire evolutie en is uitgegroeid tot de meest diverse stad ter wereld. Maar de politieke instellingen hebben het hoe langer hoe moeilijker om met deze evolutie om te gaan. Interviewer: Albert Keersmaekers. Luckas Vander Taelen. Het kostuum van mijn vader. Boeknummer 27110. Speelduur: 2 uur en 2 minuten. Mijn gedacht: opinies over Brussel en andere belangrijke zaken. Boeknummer 26341. Speelduur: 9 uur en 16 minuten. De grote verwarring: hoe moeten we reageren op het islamitisch fundamentalisme? Boeknummer 24677. Speelduur: 4 uur en 13 minuten. 

Jul 12, 201901:13:57
#42 Een gesprek met Chris De Stoop over zijn boeken 'Dit is mijn hof' en 'Wanneer het water breekt'

#42 Een gesprek met Chris De Stoop over zijn boeken 'Dit is mijn hof' en 'Wanneer het water breekt'

Chris de Stoop is auteur van spraakmakende boeken en schreef ruim dertig jaar reportages voor Knack. Zijn werk werd bekroond met journalistieke en literaire prijzen. Zijn nieuwste boek, ‘Wanneer het water breekt’, vertelt een universeel, aangrijpend verhaal over de diepe breuk die migratie is. ‘Dit is mijn hof’ uit 2015 is een aangrijpend, persoonlijk relaas over het ellendige verdwijnen van de boeren, iets wat zich nu overal in Europa voordoet, maar nergens zo schrijnend als hier. Chris De Stoop ging voor ons huistijdschrift Knetterende Letteren in gesprek over zijn werk. Chris De Stoop. Dit is mijn hof. Boeknummer 23716. Speelduur: 7 uur en 36 minuten. Wanneer het water breekt. Boeknummer 26702. Speelduur: 7 uur en 39 minuten.

Jul 10, 201901:34:39
#41 Een gesprek met Flip Feyten over zijn boek 'Stiff upper lips: waarom de Engelsen zo Engels zijn'

#41 Een gesprek met Flip Feyten over zijn boek 'Stiff upper lips: waarom de Engelsen zo Engels zijn'

De Brexit heeft niet enkel met economie, migratie en soevereiniteit te maken, maar ook met de Engelsen zelf. Ze voelen zich niet alleen anders dan de anderen. Ze zijn het ook. Wat maakt de Engelsen zó Engels? In hun boek ‘Stiff Upper Lips’ proberen Harry De Paepe en Flip Feyten dat te achterhalen. Hun zoektocht levert de meest wonderlijke verhalen op. Hoe raakten de Engelsen zo verslingerd aan thee? Wat is het geheim van hun aparte humor? Hoe ontstond het kampioenschap schenen schoppen? En hoe staat het met hun legendarische gereserveerdheid, de 'stiff upper lip'? Hoe komt de Queen aan de titel 'Seigneur of the Swans'? Waarom moet je als parlementslid goed kunnen rennen? En waarom is God een stoffige Engelsman? Met liefde voor Engeland en gevoel voor humor wordt de ziel van Albion blootgelegd. Of u na het lezen de Engelsen beter zal begrijpen, is niet zeker. Maar u zal wél meer van ze houden. Interviewer: Mark De Haeck. Flip Feyten en Harry De Paepe. Stiff upper lips: waarom de Engelsen zo Engels zijn. Ingelezen door beide auteurs. Boeknummer: 26253. Speelduur 9 uur en 31 minuten.

Jul 10, 201901:29:49
#40 Een gesprek met Leen Huet over haar boek 'Pieter Bruegel: de biografie'

#40 Een gesprek met Leen Huet over haar boek 'Pieter Bruegel: de biografie'

Een biografie schrijven over een kunstenaar over wie we bitter weinig met zekerheid weten, is een heikele onderneming. Leen Huet heeft het met Pieter Bruegel toch geprobeerd. Wie van deze biografie een levensverhaal vol sappige weetjes en anekdoten verwacht, een verhaal dat diep doordringt in Bruegels psyche, zal bedrogen uitkomen. De schilder was een grote zwijger. Geen brieven of andere teksten bleven van hem bewaard. Houvast vinden we alleen in wat zijn werken ons vertellen en in wat vroege auteurs over hem noteerden. Leen Huet ging voor ons huistijdschrift Knetterende Letteren in gesprek over deze biografie. Interviewer: Bert Vereycken. Leen Huet. Pieter Bruegel: de biografie. Boeknummer 24759. Speelduur 19 uur en 29 minuten.

Jul 10, 201901:12:46
#39 Een gesprek met Vincent Scheltiens over zijn boek ‘Met dank aan de overkant’

#39 Een gesprek met Vincent Scheltiens over zijn boek ‘Met dank aan de overkant’

De Vlaamse en de Waalse beweging hebben meer gemeen dan ze zelf zullen toegeven. Historicus en buitenstaander Vincent Scheltiens schreef er een boek over. Sinds 2014 zitten alle communautaire dossiers in de ijskast. Nadat N-VA haar confederale eisen liet varen om met de Franstalige liberalen van Charles Michel een regering te vormen, haalden ze nooit meer de voorpagina’s – ondanks verwoede pogingen van Vlaams Belang en ‘Vuye & Wouters’. Het is zelfs de vraag of het communautaire in 2019 weer een verkiezingsthema wordt, laat staan of na de stembusgang een onderhandelingsronde volgt zoals in 2007 en 2010. Mocht dat toch het geval zijn, dan schreef historicus Vincent Scheltiens een doctoraat over de communautaire geschiedenis van België dat ter voorbereiding kan dienen. Nu is het ook als boek herwerkt: ‘Met dank aan de overkant’. Vincent Scheltiens gebruikt vooral teksten uit talloze militante bladen en krantjes als bronnenmateriaal. Langs vijf historische momenten weeft hij de geschiedenis van de Vlaamse en Waalse beweging door elkaar. Zijn relaas start bij het ontstaan van de Vlaamse Beweging, toen zij opkwam voor taalrechten om de Belgische constructie te vervolmaken en allerminst om ze af te breken, en gaat tot het moment waarop Waalse regionalisten als Jules Destrée voor het eerst het idee oppikken van een bestuurlijke scheiding. Komen nog aan bod: de radicalisering van de flaminganten tussen de twee wereldoorlogen, het linkse regionalisme van André Renard en de zakelijkheid van de eerste Vlaamse minister-president Gaston Geens. Scheltiens schept er plezier in om te wijzen op de gelijkenissen tussen de Vlaamse en de Waalse beweging. Zo vat hij waarschijnlijk de grote tragiek van België: zowel ten zuiden als ten noorden van de taalgrens woont een bevolkingsgroep die zichzelf gedomineerd of zelfs onderdrukt voelt door de ander. Interviewer: Albert Keersmaekers. Vincent Scheltiens. Met dank aan de overkant: een politieke geschiedenis van België. Boeknummer 25914. Speelduur 12 uur en 25 minuten.

Jan 03, 201901:07:35
#38 Een gesprek met Carl Devos over zijn boek ‘Politiek’

#38 Een gesprek met Carl Devos over zijn boek ‘Politiek’

Professor Carl Devos van de Rijksuniversiteit Gent is Vlaanderens boeiendste en meest gevraagde politicoloog. Weinigen slagen erin om de politiek in al haar aspecten (theorie, actualiteit, visie) zo gevat en begrijpelijk te beschrijven als hij. In politieke programma’s op tv en radio is hij dan ook een welkome gast, met zijn standpunten wordt rekening gehouden. De politiek beheerst het leven van de mensen, maar velen hebben moeite om alles te begrijpen. In zijn boek ‘Politiek’ legt Carl Devos stap voor stap uit hoe de politiek in elkaar zit. Hoe werkt een democratie en hoe werkt de Belgische staat? Waarvoor staan links en rechts en de grote ideologieën en hoe vertalen onze politieke partijen die idealen in de praktijk? Wat doet het parlement, wat is de macht van de regering en van de koning? Hoe ziet ons kiessysteem eruit en waarvoor gaan wij stemmen? Kortom: eindelijk een deugdelijk, laagdrempelig handboek over politiek, een onmisbare handleiding voor al wie van ver en van dichtbij de politiek volgt en wil snappen. Interviewer: Bert Vereycken. Carl Devos. Politiek. Boeknummer 22302. Speelduur 13 uur en 27 minuten.

Jan 03, 201901:02:12
#37 Een gesprek met Hilde Vandermeeren

#37 Een gesprek met Hilde Vandermeeren

Op de viering van 10 jaar Luisterpunt op 19 mei in Muntpunt (Brussel) hadden we Hilde Vandermeeren te gast, de grande dame van de Vlaamse thrillerwereld. Ze ging in gesprek over haar werk met Diego Anthoons (Luisterpunt). Van Hilde Vandermeeren hebben we volgende thrillers in onze collectie: Als alles duister wordt. Boeknummer: 21526. Speelduur 7 uur en 24 minuten. De toeschouwers. Boeknummer: 22683. Speelduur 8 uur en 48 minuten. Stille grond. Boeknummer: 23610. Speelduur 7 uur en 53 minuten. Scorpio.  Boeknummer: 24842. Speelduur 9 uur en 31 minuten. Schemerzone. Boeknummer: 25413. Speelduur 7 uur en 10 minuten.

Aug 08, 201842:29
#36 Een gesprek met Michel Wuyts over zijn boeken 'Renners van nu' en 'Wuyts on the road'

#36 Een gesprek met Michel Wuyts over zijn boeken 'Renners van nu' en 'Wuyts on the road'

In de loop van de jaren is Michel Wuyts uitgegroeid tot dé wielerverslaggever van de openbare omroep. Hij wordt geprezen om zijn deskundigheid en zijn taalvirtuositeit. Om zijn enthousiasme ook. Alle wielerliefhebbers herinneren zich de legendarische uitroep van Michel, toen Tom Boonen in 2005 naar de wereldtitel spurtte: ‘Tommeke, Tommeke, Tommeke, wat doe je nu?’ Het is een feest om naar Michel Wuyts te luisteren. Elk jaar zit hij zowat honderd dagen in de commentaarcabine, meestal geflankeerd door de al even onvolprezen José De Cauwer. ‘Ik ben getrouwd met De Cauwer,’ zei Wuyts ooit, ‘en ik mag gewagen van een geslaagd huwelijk.’ Zoveel is intussen zeker: Michel Wuyts is een bezige bij. Toch vond hij nog de tijd om uitvoerig te praten met Knetterende Letteren. Interviewer: Bert Vereycken. Michel Wuyts. Renners van nu: wielerportretten. Boeknummer 4468.  Speelduur 8 uur en 25 minuten. Wuyts on the road. Boeknummer 18982. Speelduur 7 uur en 51 minuten.

Jun 07, 201801:13:54
#35 Een gesprek met Geert van Istendael over zijn boek 'Het lijk in de boomgaard'

#35 Een gesprek met Geert van Istendael over zijn boek 'Het lijk in de boomgaard'

In een boomgaard in Brussel wordt een man waar niemand echt een traan om laat om het leven gebracht. Commissaris Kluft voelt het meteen aan zijn schouders: dit wordt geen makkelijke klus. Samen met de operaverslaafde en veeltalige inspecteur Demir moet hij op onderzoek uit. Het slachtoffer blijkt vele vijanden te hebben: thuis, op het werk, in de kerkorgellessen… Intussen rookt en filosofeert commissaris Kluft zich suf. Niet alleen over de moordzaak, ook over het Brusselse labyrint waarin provincialen, marginalen, migranten en af en toe een echte Brusselaar elkaar het leven zoet of zuur maken. Aan kritiek ontbreekt het niet. Zo signaleert Geert van Istendael dat op sommige scholen de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust niet langer worden onderwezen. Seksisten, IS-strijders in spe en huisjesmelkers passeren de revue. Maar ‘Het lijk in de boomgaard’ is vooral een smeuïg über-Belgisch en dus Brussels verhaal: de seks heeft vetrollen, het gebraad wordt weggespoeld met een Westmalle of een jenever, de koffie smaakt naar afwaswater en er wordt zeer lustig gevloekt en gesakkerd. Geert van Istendael heeft zich duidelijk geamuseerd bij het schrijven van deze satire. Zelden heb je bij de laatste bladzijde van een misdaadroman spijt dat het gedaan is. Bij dit boek wel, want het lezen blijkt uiteindelijk een groter genot te zijn dan het hoe-wat-waarom. Interviewer: Jean Bos. Geert van Istendael. Het lijk in de boomgaard: een Brusselse satire. Ingelezen door de auteur. Boeknummer 25339. Speelduur 6 uur en 28 minuten.

Jun 07, 201834:27
#34 Een gesprek met Jan Hautekiet over zijn boek 'Ons moeder zei altijd: rake wijsheden'

#34 Een gesprek met Jan Hautekiet over zijn boek 'Ons moeder zei altijd: rake wijsheden'

Van Sint-Truiden tot Oostende, van Schellebelle tot Herentals. Overal zijn moeders wijs, over alles in het leven. Die wijsheid verpakken ze in zelfverzonnen spreekwoorden. Met zinnen die klinken in hun kromheid en al duizend jaar bestaan, maar nooit werden neergeschreven. Tot radioman en taalminnaar Jan Hautekiet voorbijkwam. Samen met taalkundige Veronique De Tier heeft hij die rake moederwijsheden gebundeld in ‘Ons Moeder Zei Altijd’, zodat ze nooit meer verloren kunnen gaan. Jan Hautekiet las ‘Ons moeder zei altijd’ zelf in in onze bibliotheek. Interviewer: Mark De Haeck. Jan Hautekiet en Véronique De Tier. Ons moeder zei altijd: rake wijsheden. Ingelezen door Jan Hautekiet. Boeknummer 25337. Speelduur 3 uur en 38 minuten.

Jun 07, 201838:21
#33 Een gesprek met Bert Govaerts over zijn boek 'Ernest Claes: de biografie van een heer uit Zichem'

#33 Een gesprek met Bert Govaerts over zijn boek 'Ernest Claes: de biografie van een heer uit Zichem'

Ooit was Ernest Claes met voorsprong de populairste schrijver van Vlaanderen. Zijn volksboeken, met op kop ‘De Witte’, haalden een enorme oplage. ‘De Witte’ werd zelfs 126 keer herdrukt. De verhalen van Claes waren zo geliefd dat de openbare omroep er diverse tv-series van maakte. Uitschieter was het feuilleton getiteld ‘Wij, Heren van Zichem’. Meer dan drie miljoen Vlamingen – en ook Nederlanders – zaten aflevering na aflevering aan de beeldbuis vastgekleefd. Vandaag de dag is Ernest Claes grotendeels uit de belangstelling verdwenen, maar de biografie die Bert Govaerts over hem schreef, bracht hem toch weer in de belangstelling. Bert Govaerts was jarenlang televisieproducer. Hij realiseerde tal van documentaires, onder meer over Ernest Claes. Zijn interesse voor de auteur leidde hem uiteindelijk tot het samenstellen van een vuistdikke, maar bijzonder boeiende biografie. Over het levensverhaal van Ernest Claes kon Knetterende Letteren met Bert Govaerts uitvoerig praten. Interviewer: Bert Vereycken. Bert Govaerts. Ernest Claes: de biografie van een heer uit Zichem. Boeknummer 24674. Speelduur 26 uur en 45 minuten.

Jun 07, 201801:08:22
#32 Een gesprek met Toon Breës over zijn boek 'Stijn Streuvels'

#32 Een gesprek met Toon Breës over zijn boek 'Stijn Streuvels'

Met een omvangrijk boek van bijna duizend pagina’s vernietigt Toon Breës de clichés die in de loop der jaren over de grote taalkunstenaar en sterke romancier  Stijn Streuvels ontstonden. Zo zuivert hij definitief de reputatie die men hem in en na de twee wereldoorlogen heeft toegedicht en die men hem lichtzinnig en soms bewust blijft opplakken. Toon Breës, een Kempenaar, licentiaat Germaanse filologie, is een bekende naam in de Antwerpse onderwijswereld, waarin hij jarenlang bedrijvig was. Zijn oud-studenten huldigen hem als een leraar met grote taalkundige belangstelling. Auteurs als Ivo Michiels, Hugo Claus, Leo Pleysier stonden hoog op zijn programma. Maar Streuvels was en bleef de Meester, om meer dan één reden, niet het minst vanwege zijn eigen kunsttaal. Als student schreef Toon Breës een verhandeling over Stijn Streuvels en zond ze hem toe. Prompt kreeg hij een uitnodiging voor een bezoek aan het legendarische ‘Lijsternest’ in Ingooigem. Een uitzonderlijke gunst! Het was het begin van een jarenlang contact dat duurde tot het overlijden van Streuvels in 1969. Normaal had het tot een doctoraat moeten leiden, maar het werd door diverse omstandigheden verhinderd. De grote interesse en voorkeur bleven. En toen Toon Breës zo’n vijftien jaar geleden met pensioen ging, nam hij zijn jeugdplan weer op. Interviewer: Jean Bos

Jun 07, 201845:35
#31 Een gesprek met Johny Vansevenant over zijn boek 'Eddy Merckx: de biografie'

#31 Een gesprek met Johny Vansevenant over zijn boek 'Eddy Merckx: de biografie'

Al meer dan 25 jaar is Johny Vansevenant journalist bij Radio 1. Hij heeft ze allemaal voor zijn microfoon zien passeren: Wilfried Martens, Guy Verhofstadt, Jean-Luc Dehaene, Yves Leterme, Kris Peeters, Bart De Wever, Charles Michel en vele andere toppolitici. De Wetstraat is de grote passie van Johny Vansevenant, maar daarnaast heeft hij een tweede hartstocht, van een totaal ander genre. Die hartstocht luistert naar de naam Eddy Merckx, de grootste wielrenner aller tijden. Johny was al in de ban van Eddy toen hij amper zeven jaar was. Over zijn jeugdidool schreef hij drie dikke boeken. Zijn meest recente werk is een kanjer van ruim 400 bladzijden, met als titel ‘Eddy Merckx: de biografie’. Interviewer: Bert Vereycken. Johny Vansevenant. Eddy Merckx: de biografie. Boeknummer: 24995. Speelduur 26 uur.

Jun 07, 201801:13:52
#30 Een gesprek met Marc Van de Looverbosch over zijn boek 'De wissel van de macht'

#30 Een gesprek met Marc Van de Looverbosch over zijn boek 'De wissel van de macht'

Wetstraatjournalist Marc Van de Looverbosch geeft in zijn boek 'De wissel van de macht' de lezer een unieke blik achter de schermen van recente aardverschuivingen in de Belgische politiek. Het boek was ook de basis voor de gelijknamige reportagereeks op Canvas. Een must voor al wie de Belgische politiek wil begrijpen. Zijn uitgangspunt: de nieuwe politieke eeuw is niet in 2000 begonnen, maar in 1999 met de dioxinecrisis. Interviewer: Albert Keersmaekers. Marc Van de Looverbosch. De wissel van de macht: kroniek van een Wetstraatwatcher. Boeknummer: 24531 Speelduur 21 uur en 38 minuten.

Sep 14, 201701:15:09
#29 Een gesprek met Guido Van Heulendonk over zijn boek 'Niemand uit België'

#29 Een gesprek met Guido Van Heulendonk over zijn boek 'Niemand uit België'

‘Niemand uit België’ speelt zich af in 2014. In Europa kondigt het vluchtelingendrama zich aan. Ook een Vlaamse man is met zijn geliefde op weg naar Engeland. Vanwege het huwelijk van zijn dochter. Het feest lonkt, maar ook het verleden. Dat van henzelf en van hun verblijfplaats, Hastings, waar duizend jaar eerder een veldslag werd gestreden die de kiem legde van wat Engeland nu is. Tegen deze achtergrond ontvouwt zich gaandeweg hun eigen geschiedenis, met een eigen tragiek en tumult, een eigen oorlog en vrede. Auteur Guido Van Heulendonk las zijn boek zelf in voor Luisterpuntbibliotheek. Interviewer: Geert Ruebens. Guido Van Heulendonk. Niemand uit België. Boeknummer 24559. Speelduur 5 uur en 41 minuten.

Sep 07, 201735:58
#28 Een gesprek met Rik Van Cauwelaert over zijn boek 'Ils nous ont pris la Flandre'

#28 Een gesprek met Rik Van Cauwelaert over zijn boek 'Ils nous ont pris la Flandre'

In 1912 schreef Jules Destrée een brief aan de koning waarin hij stelt dat er geen Belgen zijn, enkel Walen en Vlamingen.  In het boek 'Ils nous ons pris la Flandre' vind je een Nederlandse vertaling van die brief, voorafgegaan door een introductie van Rik Van Cauwelaert, die de tekst becommentarieert en plaatst in tijd en ruimte. Interviewer: Albert Keersmaekers. Rik Van Cauwelaert. Ils nous ont pris la Flandre: Waals socialisme en Belgische illusies, van Jules Destrée tot Elio Di Rupo. Boeknummer 21097. Speelduur: 3 uur en 22 minuten.


Dec 19, 201634:36
#27 Een gesprek met Paul Huybrechts over zijn boek 'Hugo's heilige vuur' deel 2

#27 Een gesprek met Paul Huybrechts over zijn boek 'Hugo's heilige vuur' deel 2

Journalist Paul Huybrechts schrijft over het leven van Hugo Schiltz, de belangrijkste naoorlogse Vlaams-nationalistische politicus. Zijn boek 'Hugo's heilige vuur: de intieme biografie van de jonge Hugo Schiltz' is gebaseerd op dagboeken en gedichten van Schiltz zelf. Huybrechts schetst op die manier een complex beeld van een man die opgroeide van een tiener met een fascistisch gedachtegoed tot een strijder voor democratie. interviewer: Albert Keersmaekers. Paul Huybrechts. Hugo's heilige vuur: de intieme biografie van de jonge Hugo Schiltz. Boeknummer 17252. Speelduur 26 uur en 32 minuten.

Dec 12, 201626:03
#26 Een gesprek met Paul Huybrechts over zijn boek 'Hugo's heilige vuur' deel 1

#26 Een gesprek met Paul Huybrechts over zijn boek 'Hugo's heilige vuur' deel 1

Journalist Paul Huybrechts schrijft over het leven van Hugo Schiltz, de belangrijkste naoorlogse Vlaams-nationalistische politicus. Zijn boek 'Hugo's heilige vuur: de intieme biografie van de jonge Hugo Schiltz' is gebaseerd op dagboeken en gedichten van Schiltz zelf. Huybrechts schetst op die manier een complex beeld van een man die opgroeide van een tiener met een fascistisch gedachtegoed tot een strijder voor democratie. interviewer: Albert Keersmaekers. Paul Huybrechts. Hugo's heilige vuur: de intieme biografie van de jonge Hugo Schiltz. Boeknummer 17252. Speelduur 26 uur en 32 minuten.

Dec 05, 201626:24
#25 Een gesprek met Wilfried Martens deel 2

#25 Een gesprek met Wilfried Martens deel 2

Wilfried Martens was een van de belangrijkste politici die ons land gekend heeft. Hij was premier van 1979 tot 1992 en drukte zo zijn stempel op de Belgische toekomst. In zijn boek 'De memoires: luctor et emergo' blikt hij terug op zijn carrière. Dit is het tweede deel van het interview voor Knetterende Letteren. Interviewer: Albert Keersmaekers.

Nov 28, 201656:16
#24 Een gesprek met Wilfried Martens deel 1

#24 Een gesprek met Wilfried Martens deel 1

Wilfried Martens was een van de belangrijkste politici die ons land gekend heeft. Hij was premier van 1979 tot 1992 en drukte zo zijn stempel op de Belgische toekomst. In zijn boek 'De memoires: luctor et emergo' blikt hij terug op zijn carrière. Dit is het eerste deel van het interview voor Knetterende Letteren. Interviewer: Albert Keersmaekers.

Nov 05, 201652:17
#23 Een gesprek met Herman Van Rompuy over zijn boek 'Europa in de storm'

#23 Een gesprek met Herman Van Rompuy over zijn boek 'Europa in de storm'

Wijs en gevat gaat Herman Van Rompuy geen enkele delicate vraag of onderwerp uit de weg. Hoe zorgen we voor meer werkgelegenheid en welvaart in de Europese Unie? En hoe kan de Unie op een ogenblik van twijfel de burgers van Europa ervan overtuigen dat de toekomst ligt in Europese samenwerking? Zijn boek ‘Europa in de storm’ geeft een uniek en boeiend inzicht in het belang, de werking en de toekomst van Europa. Zo ziet Herman Van Rompuy Europa sterker uit de crisis komen als de onmisbare drager van de welvaart voor de volgende generatie. Interviewer: Albert Keersmaekers. Herman Van Rompuy. Europa in de storm. Boeknummer 22253. Speelduur 3 uur en 52 minuten.

Nov 04, 201601:06:59
#22 Een gesprek met Hugo Claus over zin boek 'Het verdriet van België'

#22 Een gesprek met Hugo Claus over zin boek 'Het verdriet van België'

Vlaanderens grootste schrijver beantwoordt vragen over zijn grootste werk: Het verdriet van België. Deze bildungsroman werd al het belangrijkste werk van het Nederlandstalig grondgebied genoemd. Interviewer: Mark De Haeck. Hugo Claus. Het verdriet van België. Boeknummer 5276. Speelduur 27 uur en 54 minuten.

Aug 22, 201645:25
#21 Een gesprek met Stefan Brijs over zijn boek 'Maan en zon'

#21 Een gesprek met Stefan Brijs over zijn boek 'Maan en zon'

‘Maan en zon’ is een sterke psychologische roman over Curaçao. Op een septemberochtend laat taxichauffeur Roy Tromp zijn twaalfjarige zoon Max achter in de klas van broeder Daniel. Max blijkt een talentvolle jongen die ervan droomt om onderwijzer te worden. Broeder Daniel, zelf een kind van het eiland, wil hem daarbij helpen. Veertig jaar later is er van die droom niets terechtgekomen en vertrekt Max onverwacht naar Nederland, misschien wel voorgoed. Tijdens een doorwaakte nacht denkt broeder Daniel terug aan zijn bijzondere band met de familie Tromp. Intussen hoopt hij op nieuws van Max. Tegen de achtergrond van een gemeenschap die gevangen is tussen traditie en vernieuwing, tussen vroeger en nu, is ‘Maan en zon’ een generatieroman over afkomst en armoede, eer en bedrog – een verhaal over vaders en zonen en de ziel van een eiland. Interviewer: Leo Bridts. Stefan Brijs. Maan en zon. Boeknummer 23747. Speelduur 9 uur en 10 minuten.

Aug 02, 201645:15
#20 Een gesprek met Guido Belcanto over zijn boek 'Geheime bekentenissen'

#20 Een gesprek met Guido Belcanto over zijn boek 'Geheime bekentenissen'

In de Vlaamse muziekwereld neemt Guido Belcanto een heel aparte plaats in. De zanger past in geen enkel vakje. Dat geldt trouwens niet alleen voor zijn carrière als chansonnier en liedjesschrijver, maar ook voor zijn hele manier van leven en denken. ‘Ik wist al als kind dat ik anders was dan anderen,’ schrijft Belcanto in zijn levensverhaal, getiteld ‘Geheime Bekentenissen.’ Hij publiceerde dit boek in 2009 en kwam de eerste hoofdstukken zelf inlezen bij Luisterpunt. In zijn autobiografie neemt hij geen blad voor de mond. Open en bloot beschrijft hij onder meer de zware depressie die hem op de rand van de afgrond bracht, en zijn innerlijke tweestrijd over de vraag of hij al dan niet naar buiten zou treden als travestiet. Ook in het interview dat Knetterende Letteren met hem maakte, is hij doodeerlijk en toont hij zijn kwetsbare kant. Interviewer: Bert Vereycken. Guido Belcanto. Geheime bekentenissen. Boeknummer 19814. Speelduur: 16 uur en 5 minuten.

Aug 02, 201657:08
#19 Een gesprek met Mark Van den Wijngaert over de Tweede Wereldoorlog en over het Belgische koningshuis

#19 Een gesprek met Mark Van den Wijngaert over de Tweede Wereldoorlog en over het Belgische koningshuis

Als het Belgische koningshuis de media haalt, komt meestal Professor Mark Van den Wijngaert in beeld. We horen en zien de professor op radio en televisie ter gelegenheid van een koninklijk huwelijk, een overlijden, een rel, een schandaal of een andere gebeurtenis. Bij het grote publiek is hij dan ook bekend als de eminente kenner van de monarchie. Maar Van den Wijngaert is veel meer dan dat. Zijn onderzoeksdomein gaat veel breder. Tijdens zijn academische loopbaan aan de HUB (de Hogeschool–Universiteit Brussel) bestudeerde hij vooral de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog, de Belgische politiek na 1945 en de Koude Oorlog. Over deze onderwerpen publiceerde hij tal van boeken. In het interview gaat het vooral over de Tweede Wereldoorlog. Daar hebben we een goede reden voor. Het is in deze meimaand van 2015 precies 75 jaar geleden dat WO II losbarstte: op 10 mei 1940 om precies te zijn. Zo begon een van de meest bewogen periodes uit de Belgische geschiedenis. Interviewer: Bert Vereycken.

Aug 02, 201601:08:36
#18 Een gesprek met Frans Denissen over de Decamerone van Giovanni Boccaccio

#18 Een gesprek met Frans Denissen over de Decamerone van Giovanni Boccaccio

De Decamerone geldt als een van de absolute meesterwerken uit de wereldliteratuur, niet alleen vanwege de virtuoos vertelde verhalen, maar ook door het ingenieuze raamwerk waarin die verhalen zijn ingebed. De Decamerone wordt wel gezien als de 'wereldlijke' tegenhanger van de Divina commedia, al was het maar vanwege de honderd verhalen tegenover Dantes honderd canto's. Maar de Decamerone is meer; het is de verheerlijking van het menselijk vernuft, van het improvisatievermogen, van het rake woord, van de vriendschap, en van de liefde - zowel geestelijk als lichamelijk. Daarbij wijst Boccaccio geregeld op de waarde van het vertellen zelf, dat behalve amuseert ook levens kan redden. De tien vertellers overleven de pest. De Decamerone werd kort na 1348 geschreven en heeft sindsdien telkens weer nieuwe lezers getrokken. De verhalen van Boccaccio werden ontelbare malen nagevolgd, maar nooit overtroffen. In deze nieuwe, alle details van het origineel recht doende, vertaling van Frans Denissen kan de lezer als nooit tevoren kennismaken met de subtiliteiten in de verhalen over vorsten, vorstinnen, ridders, jonkvrouwen, kooplieden, oplichters, gauwdieven, schilders, monniken en hoeren. De door Frans Denissen vertaalde versie van de Decamerone vind je bij Luisterpuntbibliotheek. Interviewer: Mark De Haeck. Giovanni Boccaccio. Decamerone. Boeknummer Daisy 21451. Speelduur 33 uur en 19 minuten.

Aug 02, 201652:55
#17 Een gesprek met Monique Van den Abbeel over haar boek: 'Graag zien: blinde mama, sterke vrouw'

#17 Een gesprek met Monique Van den Abbeel over haar boek: 'Graag zien: blinde mama, sterke vrouw'

Je zou ook eens moeten binnenspringen, thuis bij Monique Van den Abbeel. Als ze de deur openmaakt, word je tegelijk begroet door de hond en twee levendige peuters die ze opvangt in crisissituaties. Zelf weet ze ook maar al te goed wat het is om als kind af en toe alleen op de wereld te staan. Binnen krijg je een zuinig knikje van Robin, haar puberzoon van veertien. In de woonkamer staan foto's van Monique op de surfplank, tijdens de tangoles, op het podium tijdens een theatervoorstelling. Pas aan de manier waarop ze koffie inschenkt - met een vinger in het kopje - merk je dat er 'iets' met haar is. Monique kan niet zien. Maar dat beschouwt ze zelf niet als een beperking, de anderen soms helaas wel. Haar levensverhaal is een aanstekelijke boodschap van een passionele vrouw die het woord 'opgeven' niet kent. 'Alleen in de liefde ben ik stekeblind', zegt ze. Maar wie niet? Monique Van den Abbeel las haar boek ‘Graag zien: blinde mama, sterke vrouw’ zelf in. Monique Van de Abbeel. Graag zien: blinde mama, sterke vrouw. Boeknummer 23518. Speelduur 4 uur en 18 minuten.

Aug 02, 201644:21
#16 Een gesprek met Johan Op de Beeck over zijn boeken over Napoleon

#16 Een gesprek met Johan Op de Beeck over zijn boeken over Napoleon

Op 18 juni 1815 – deze maand precies 200 jaar geleden – leed Napoleon een verpletterende nederlaag in de Slag van Waterloo. Voor de man die zichzelf tot keizer van Frankrijk had gekroond en die zowat heel Europa aan zijn voeten had gelegd, was Waterloo de definitieve ondergang. De carrière van Napoleon is uniek in de wereldgeschiedenis. Historici plaatsen hem in de absolute top van de invloedrijkste figuren aller tijden. Over deze reus schreef Johan Op de Beeck vier kanjers van boeken, tweeduizend bladzijden in totaal. Het is bijzonder appetijtelijke lectuur, maar een mens vraagt zich af hoe de auteur daar de tijd voor vond, want zijn agenda zit eivol. Vlaanderen leerde Op de Beeck in de jaren tachtig kennen als het gezicht van het VRT-journaal. In 1990 verliet hij de Reyerslaan om er later toch weer terug te keren: hij werd o.m. netmanager van Canvas en Ketnet. Intussen had hij in de televisiewereld alle waters doorzwommen. Hij richtte TV Limburg op, werkte voor Kanaal Z en gaf in Lyon leiding aan de internationale nieuwszender Euronews. Een andere internationale uitschieter was een nominatie in Hollywood voor één van zijn documentaires. Momenteel is Johan de spilfiguur van ‘Op de Beeck & Partners’, een media-adviesbureau. Interviewer: Bert Vereycken.

Aug 02, 201654:01
#15 Een gesprek met Jozef De Kesel over de bijbel door Geert Ruebens

#15 Een gesprek met Jozef De Kesel over de bijbel door Geert Ruebens

Luisterpuntbibliotheek heeft de afgelopen jaren in samenwerking met Blindenzorg Licht en Liefde (afgekort BLL) werk gemaakt van de productie van de Bijbel in zowel Daisy-luistervorm als in braille. Vooral de Daisy-audio versie met Vlaamse stemmen heeft veel werk en tijd gevergd. Niet minder dan 25 vrijwillige inlezers, gerekruteerd via het weekblad ‘Kerk en Leven’, hebben de ruim 70 Bijbelboeken ingelezen. BLL en Luisterpunt hebben de Bijbel-productie met de nodige luister op 22 september gelanceerd in het Grootseminarie in Brugge. Het was mede onder impuls van Jozef De Kesel, bisschop van Brugge, dat eind 2012 BLL en Luisterpunt de handen in elkaar sloegen en het productieproces hebben opgestart. Een ideale aanleiding voor ‘Knetterende Letteren’ dus om nader kennis te maken met bisschop De Kesel en hem te polsen naar zijn visie op christendom en maatschappij, op de hedendaagse betekenis van de Bijbel en naar zijn eigen literaire interesses. Geert Ruebens, directeur van Luisterpunt, trok naar het stijlvolle bisschopshuis in het centrum van Brugge, voor een interessant gesprek. Gezien Jozef De Kesel en Geert Ruebens beiden afkomstig zijn uit hetzelfde Oost-Vlaamse dorp Adegem en elkaar dus al lang kennen, kon er vriendelijk worden getutoyeerd…

Aug 02, 201636:56
#14 Een gesprek met Christophe Vekeman over zijn boek 'Hotel Rozenstok'

#14 Een gesprek met Christophe Vekeman over zijn boek 'Hotel Rozenstok'

Vlaams auteur Christophe Vekeman schrijft met zijn boek 'Hotel Rozenstok' , zo verkondigt hij zelf, een autobiographisch verhaal dat tegelijkertijd mijlenver van de realiteit af staat. In 'Hotel Rozenstok' heeft de drieënveertigjarige Christophe Vekeman de pen aan de wilgen gehangen: hij zal geen boeken meer schrijven. Gevolg is wel dat hij zich nu een plaats op de arbeidsmarkt en in ‘het échte leven’ dient te verwerven, wat voor een ouder wordende zonderling als hij niet zeer evident is. Om zich te bezinnen over zijn toekomst, beslist hij af te reizen naar het Noord-Nederlandse stadje L., waar hij voor de geplande duur van zeventien dagen in het aftandse ‘Hotel Rozenstok’ intrekt. Van dan af lijkt de grens tussen zijn fantasie en de werkelijkheid alsmaar meer te vervagen. Of is ook dát maar schijn? ‘Hotel Rozenstok’ is een grandioze afrekening met de realiteit en de wereld, en een uitzonderlijk geestige, spannende ode aan de liefde en de verbeelding. Christophe Vekeman spaart niemand in dit boek, niet zichzelf, en niet de rest van de mensheid. Enkel Wanda. Christophe Vekeman las ‘Hotel Rozenstok’ zelf in bij Luisterpunt. Interviewer: Mark De Haeck. Christophe Vekeman. Hotel Rozenstok. Boeknummer 23061. Speelduur 5 uur en 36 minuten.

Aug 01, 201639:23
#13 Een gesprek met professor Theo d'Haen over de Amerikaanse schrijver John Steinbeck

#13 Een gesprek met professor Theo d'Haen over de Amerikaanse schrijver John Steinbeck

Jean Bos en professor Theo d’Haen, docent Amerikaanse literatuur aan de KU Leuven, hebben het uitvoerig over John Steinbecks boek ‘De druiven der gramschap’ . Schokkend en controversieel was dit klassieke meesterwerk toen het in 1939 verscheen en Amerika met zijn eigen zelfkant confronteerde. Tegen de achtergrond van het kurkdroge Oklahoma en het migrantenleven in Californië volgen we de familie Joad, die, net als duizenden andere kleine boeren en landarbeiders in de jaren dertig, gedwongen is naar het westen te vertrekken op zoek naar het beloofde land of in ieder geval naar werk. Hun verhaal is er een van valse hoop, onmogelijk verlangen en dromen die in duigen vallen. Toch weet John Steinbeck hun strijd zó intens menselijk, groots en met een geweldige morele visie te beschrijven, dat ‘De druiven der gramschap’ een lofzang op het uithoudingsvermogen en de waardigheid van de menselijke geest is. Interviewer: Jean Bos. John Steinbeck. Druiven van gramschap. Boeknummer 11508. Speelduur 23 uur en 13 minuten.

Aug 01, 201634:09
#12 Een gesprek met Stefan Hertmans over zijn boek 'Oorlog en terpentijn' door Frieda Van Wijck

#12 Een gesprek met Stefan Hertmans over zijn boek 'Oorlog en terpentijn' door Frieda Van Wijck

‘Oorlog en terpentijn' vertelt het verhaal van een kleine held in de Grote Oorlog die ervan droomde kunstenaar te worden. In de jaren tachtig kreeg Stefan Hertmans van zijn grootvader een paar volgeschreven oude schriften. Jarenlang durfde Hertmans die niet te openen tot hij het wél deed en er onvermoede geheimen in vond. Het leven van zijn grootvader bleek getekend te zijn door armoedige kinderjaren in het Gent van voor 1900, door gruwelijke ervaringen als frontsoldaat in de Eerste Wereldoorlog en door een jonggestorven grote liefde. In zijn verdere leven zette hij zijn verdriet om in stille schilderkunst. De jarenlange fascinatie van Stefan Hertmans voor het leven van zijn grootvader bracht hem uiteindelijk tot het schrijven van ‘Oorlog en terpentijn’ waarmee hij onlangs de Ako-Literatuurprijs won. Interviewer: Frieda Van Wijck. Stefan Hertmans. Oorlog en Terpentijn. Boeknummer 21826. Speelduur 12 uur en 56 minuten.

Aug 01, 201601:06:11
#11 Een gesprek met filosoof Johan Braeckman

#11 Een gesprek met filosoof Johan Braeckman

Wereldvreemd is de Gentse professor Johan Braeckman alvast niet, integendeel. Braeckman staat met beide voeten op de grond, kijkt in een breed perspectief naar alles wat des mensen is en kan daar bijzonder boeiend over praten. Hij studeerde aan drie universiteiten: Brussel, Californië en Gent. In datzelfde Gent doceert hij nu zelf wijsbegeerte. Samen met zijn collega Maarten Boudry publiceerde hij ‘De ongelovige Thomas heeft een punt’ (Daisy 20101, speelduur 14 uur en 20 minuten). Dit boek gaat over de valkuilen die het kritische denken bedreigen. Zijn grote mentor was destijds professor Etienne Vermeersch. De samenwerking met Vermeersch resulteerde in een dikke turf over de geschiedenis van de filosofie. Titel: ‘De rivier van Herakleitos’ (Daisy 18599, speelduur 20 uur en 38 minuten). Interviewer: Bert Vereycken.

Aug 01, 201601:23:35
#10 Een gesprek met Bart Van Loo

#10 Een gesprek met Bart Van Loo

Schrijver en conferencier Bart Van Loo heeft zich de voorbije jaren ontwikkeld tot een zeldzaam dubbeltalent. In ‘De wereld draait door’ slaagt de francofiel er telkens in om Matthijs van Nieuwkerk met open mond te laten luisteren en in het theater trekt hij volle zalen. Maar in de eerste plaats is Bart Van Loo natuurlijk de auteur van de alom geprezen ‘Frankrijktrilogie’ en van de bestseller ‘Chanson’. Als geen ander weet Van Loo bevlogenheid, humor en kennis van zaken te combineren. Zijn geprezen Frankrijktrilogie werd in 2011 voor het eerst samengebracht in één vuistdikke band bij de Bezige Bij. En nu is daar ook zijn nieuwste boek: ‘Napoleon: de schaduw van de revolutie’. Over de Franse Revolutie en Napoleon: twee tot de verbeelding sprekende homerische verhalen uit de westerse geschiedenis die samenkomen in een bevattelijke en zeer meeslepende vertelling. Interviewer: Bert Vereycken. Bart Van Loo. Napoleon: de schaduw van de revolutie. Speelduur: 19 uur en 57 minuten. Boeknummer 23562. 

Aug 01, 201601:01:55
#09 Een gesprek met Jean-Luc Dehaene over zijn boek 'Memoires'

#09 Een gesprek met Jean-Luc Dehaene over zijn boek 'Memoires'

Jean-Luc Dehaene was premier van België van 1992 tot 1999 en speelde jarenlang een grote rol in de Belgische politiek. In zijn boek 'Memoires' brengt hij alle herinneringen uit zijn leven en carrière samen op een kleine 1000 bladzijden. In 2013 ging hij voor Knetterende Letteren in dialoog met onze interviewer over zijn 'Memoires'. Het werd een geanimeerd en boeiend gesprek over zijn boek. Interviewer: Albert Keersmaekers. Jean-Luc Dehaene. Memoires. Speelduur: 46 uur en 20 minuten. Boeknummer 20748.

May 15, 201401:36:13
#08 Een gesprek met professor Jan Velaers over zijn boek 'Albert I, koning in tijden van oorlog en crisis: 1909 - 1934'

#08 Een gesprek met professor Jan Velaers over zijn boek 'Albert I, koning in tijden van oorlog en crisis: 1909 - 1934'

In de regeerperiode van koning Albert I was er geen jaar zonder crisis. Zowel de oorlogsjaren als het interbellum waren periodes van institutionele instabiliteit, en Albert I speelde een eminent politieke rol. Het verhaal over Alberts zeer actieve koningschap wordt in deze biografie voor het eerst in zijn geheel verteld. De Koning Ridder ontving politici in audiëntie, luisterde naar hen en gaf hen advies, stimuleerde en motiveerde hen, poogde te bemiddelen en te verzoenen en soms, op cruciale ogenblikken, nam hij ook beslissende initiatieven. Jan Velaers is gewoon hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen en assessor in de Raad van State. Hij doceert “Bronnen en beginselen van het recht” en “Staatsrecht”, en schrijft vooral over de mensenrechten, de federale instellingen en de staatshervorming. Interviewer: Albert Keersmaekers. Jan Velaers. Albert I: koning in tijden van oorlog en crisis: 1909 - 1934. Speelduur 58 uur. Boeknummer 19223. 

Feb 06, 201456:08
#07 in memoriam: een gesprek met Rik De Saedeleer

#07 in memoriam: een gesprek met Rik De Saedeleer

Iedereen kent Rik De Saedeleer (1924 - 2013) als een van de belangrijkste voetbalverslaggever van de VRT. Wie weet dat hij ooit zelf voetbalde bij Racing Mechelen? In 1990 verscheen zijn boek Goal! Goal! Goal! Anekdotes, belevenissen en bedenkingen van een voetballer, een TV-commentator en een wereldreiziger. Interviewer: Mark De Haeck (1991). Rik De Saedeleer. Goal! Goal! Goal! Andekdotes, belevenissen en bedankingen van een voetballer, een TV-commentator en een wereldreiziger. Speelduur 6 uur en 25 minuten. Boeknummer 20369.

Feb 04, 201401:44:51
#06 Een gesprek met Jeanneke Boon

#06 Een gesprek met Jeanneke Boon

Louis Paul Boon schreef zijn boeken, zijn vrouw Jeanneke typte ze over voor hem. Zelf schreef ze ook een boek, "Memoires", waarin ze terugblikt op haar leven samen met haar beroemde echtgenoot. Naar aanleiding van haar boek wordt ze voor Knetterende Letteren geïnterviewd. Interviewer: Mark De Haeck.


Nov 14, 201245:36