Skip to main content
Spotify for Podcasters
Maantasalla

Maantasalla

By Farmit.net & Mediafarmi

Maantasalla on podcast maa- ja metsätalouden ammattilaisille. Jaksoissa haastatellaan eri yritysten asiantuntijoita ajankohtaisista ja mielenkiintoisista aiheista, jotka liittyvät pääosin maa- ja metsätalouteen. Podcastin toteuttavat yhdessä Farmit ja Mediafarmi. Podcastin isäntänä toimii Mediafarmin Oskari Virtanen, joka podcastin tekemisen lisäksi viljelee kasvinviljelytilaansa Vihdissä.
Available on
Google Podcasts Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Täsmäviljelyn avaimia etsimässä

MaantasallaFeb 22, 2021

00:00
36:55
Lanta on maamiehen kultaa

Lanta on maamiehen kultaa

Maantasalla podcast rantautui Mikkeliin ja pääsi tutustumaan Eurofins viljavuuspalvelun tiloihin ja palveluihin. Tarkempaan syyniin otettiin lanta-analyysit. Viime aikoina kohonneet lannoitteiden hinnat ovat saaneet kasvavan kiinnostuksen laajempaan lannan hyödyntämiseen lannoituksessa. Lantaa käyttävillä ja tuottavilla tiloilla on oltava voimassa oleva lanta-analyysi, jonka uusimisväli on enintään viisi vuotta. Miten se otetaan ja lähetetään oikeaoppisesti? Miten ravinnemäärät lannassa ovat vaihdelleet 20 vuoden aikajänteellä 1990-luvun lopulta tähän päivään nähden? Vieraana jaksossa Eurofins Viljavuuspalvelusta Virpi Saksa.

Apr 19, 202239:19
Fazer tuntee kauran

Fazer tuntee kauran

Fazer on tuplannut kauramyllykapasiteettinsa, joten kasvava tarve ja kysyntä puhuttavat. Millaisia tuotteita kaurasta tehdään? Kuinka paljon kaurassa on vientipotentiaalia? Millaisia lajikkeita tulisi viljellä? Käännetään katseet myös kevätkylvöille ja mietitään mitä eri strategioita kasvien tai viljelysopimusten osalta olisi hyvä harkita. Vieraana Fazer myllyn viljanhankintajohtaja Tero Hirvi.

Mar 15, 202227:03
Sweet sweet sugar beet

Sweet sweet sugar beet

Sokerijuurikas sopii erinomaisesti kasvinviljelytilan viljelykiertoon ja on viljelyvarma vaihtoehto energiakriisissäkin. Entä miten onnistuu juurikkaan täsmäviljely? Oskarin kanssa keskustelemassa Sucros Oy:n maatalousjohtaja Fanni Heinonen, viljelykonsulentti Petri Suvanto sekä Varsinais-Suomen Nousiaisista viljelijä Ilmari Hunsa. 

Mar 02, 202251:14
Laatu ei synny ilman panoksia – katovuoden kautta uuteen nousuun

Laatu ei synny ilman panoksia – katovuoden kautta uuteen nousuun

Takana on katovuosi, viljamarkkinat heiluu, viljan hinnat ovat pilvissä, energian ja tuotantopanosten hinnat nousussa. Millä mielin viljanostaja lähtee kasvukauteen 2022? Syysvehnää on kylvetty ennätysala, löytyykö sille käyttöä myllyillä ja kuinka paljon? Kannattaako kiinnittää hinta ja millaisia sopimuksia on saatavilla? Mitä kannattaa keväällä kylvää? Näistä asioista keskustelemassa Raision hankintapäällikkö Minna Oravuo.

Feb 23, 202237:18
Kuminan ABC ja MTY ASV

Kuminan ABC ja MTY ASV

Maantasalla podcastin yksittäisen jakson pituusennätys rikottiin komeasti kun keskustelu kuminan viljelystä ja Trans Farmin historiasta otti tuulta purjeisiinsa. Tietysti keskustellaan myös hieman öljyhampusta ja selvitetään mihin päin maailmaa on maatalousyhtymä ASV:n viljelemät kuminat viety. Keskustelemassa Trans Farm Oy toimitusjohtaja Jyrki Leppälä ja Maatalousyhtymä ASV jäsenet Juha Saarilahti ja Petri Asikainen.

Feb 15, 202254:49
Kalkkilaivan kapteenit linjoilla

Kalkkilaivan kapteenit linjoilla

Onko kalkin hinta noussut maailmanmarkkinahintojen mukana? Kannattaako levittää aina saman verran kuin naapuri? Toisen tuotantokauden ensimmäisessä jaksossa Nordkalkin Jan Drugge ja Mika Erkkilä pohtivat tilannetta kasvukauden 2022 kynnyksellä. 

Feb 02, 202233:27
Kaikki mitä olet aina halunnut tietää rakennekalkista

Kaikki mitä olet aina halunnut tietää rakennekalkista

Mitä on rakennekalkki? Sopiiko se kaikille pelloille? Miten se levitetään? Miksi ruotsissa se kuuluu tuen piiriin? Millaisia tutkimustuloksia on saatu sen hyödyistä? Kaikkiin näihin ja moneen muuhunkin kysymykseen vastauksen antaa tutkija Juha Kääriä Turun ammattikorkeakoulusta.

May 26, 202136:22
Kiimatutka 24/7

Kiimatutka 24/7

Keskustellaan lehmien hedelmällisyydestä ja miten uudella teknologialla sitä voidaan seurata hyvinkin tarkasti, jolloin tiinehtymiset saadaan onnistumaan erittäin hyvällä todennäköisyydellä. Entä viekö uusi lypsyrobottiteknologia eläinlääkärien työt? Aiheesta keskustelemassa Delavalilta neuvoja Marjaana Peltola sekä Lehmälääkärit.comin eläinlääkäri Sanni Kallio.

May 19, 202132:44
Kasvukauden kynnyksellä ei pidä kompastua

Kasvukauden kynnyksellä ei pidä kompastua

Kevään koittaessa on hyvä pohtia keinoja joilla saa parhaan mahdollisen sadon pellostaan. Ensin perusasiat kuntoon ja sitten hienosäädetään. Vieraana on Viljelijän Avena Berneriltä Janne Laine joka kertoo uudesta ratkaisusta pahkahomeen hallintaan sekä Matias Rönnqvist joka on Käytännön Maamies lehden satokisan voittaja vuosimallia 2020. Miten saavutettiin kevätvehnän voittajasato 8719 kiloa hehtaarilta?

Mar 23, 202143:14
Don't worry, Beet happy

Don't worry, Beet happy

Kotimaista sokeria saadaan sokerijuurikkaasta. Viljelijälle sokerijuurikas on yksi kannattavimmista viljelykasveista ja sadolle on varma ostaja. Miten sokerijuurikasta viljellään ja miltä näyttää sokerijuurikkaan viljelyn tulevaisuus? Voiko yksirivisellä Jukolla nostaa juurikasta mäkisellä pellolla? Mikä on Conviso Smart menetelmä? Asiasta kertomassa Sucrokselta Petri Suvanto ja Sokerijuurikkaan tutkimuskeskukselta Sakari Malmilehto.

Mar 15, 202133:11
Sanokaa Fazer kun haluatte vastuullista viljaa

Sanokaa Fazer kun haluatte vastuullista viljaa

Fazer kehittää ympäristöystävällisempää viljelyä. Kaurankuoresta tehdään leipäpusseja sekä ksylitolia ja kerrotaan Uudistavan viljelyn e-opistosta. Vastuullisesta viljanhankinnasta keskustelemassa Fazer Myllyn viljanhankintajohtaja Tero Hirvi.

Mar 08, 202135:34
Valmista kauraa Raisiolta

Valmista kauraa Raisiolta

Kaura on suomalaista superfoodia. Raisiolla on pitkä historia kauran viljelyttämisessä sekä jalostamisessa. Tällä hetkellä kauratuotteiden kysyntä kasvaa Suomessa sekä maailmalla kovaa vauhtia ja kaurasta tehdään puurohiutaleiden lisäksi esimerkiksi keksejä ja lihankorviketta. Miten taataan laadukkaan raaka-aineen saatavuus? Entä mitkä tekijät ovat tärkeitä elintarvikekauran tuotannossa ja millä lajikkeella varmistetaan hyvälaatuinen kaurasato. Keskustelemassa viljapäällikkö Minna Oravuo Raisiolta.

Mar 01, 202133:11
Täsmäviljelyn avaimia etsimässä

Täsmäviljelyn avaimia etsimässä

Mitä on täsmäviljely ja miten siinä pääsee alkuun? Mitä tarkoittavat ISOBUS-lisenssien kirjainlyhenteet? Hankkija on tehnyt määrätietoista kehitystyötä täsmäviljelyn edistämiseksi. Se on iso kokonaisuus alkaen maan rakenteen hoidosta viljelymenetelmiin, koneratkaisuihin sekä asiantuntevaan neuvontaan. Keskustelemassa Hankkijalta Teemu Helkala ja Olli Korhonen.

Feb 22, 202136:55
Kotimaista kasvinjalostusta, pohjoisiin oloihin

Kotimaista kasvinjalostusta, pohjoisiin oloihin

Mistä löytyvät kasvien vanhemmat?  Kuinka pitkään kasvin jalostaminen vie? Kasvinjalostus on parantanut lajikkeiden viljelyominaisuuksia, viljelyvarmuutta, satopotentiaalia ja laatua. Lisäksi tuotannon ympäristökuormitusta on voitu pienentää merkittävästi, kun käytössä olevalta viljelyalalta saadaan satoa tehokkaammin. Jakson vieraana Boreal Kasvinjalostus Oy:n jalostusjohtaja Merja Veteläinen.

Feb 14, 202133:41
Testissä tulevaisuuden siemenet

Testissä tulevaisuuden siemenet

Jotta maailmalta löydetään sopivia lajikkeita Suomen pohjoisiin oloihin, on niitä testattava perusteellisesti. Miten eri lajikkeet päätyvät lopulta viljelijöiden pelloille? Millainen on tarina menestyslajikkeiden kuten RGT Planetin ja KWS Mistralin taustalla? Jakson vieraana keskustelemassa Tilasiemenen toimitusjohtaja Antti Ollila.

Feb 08, 202133:44
Öljyhampun seuraava suurvalta

Öljyhampun seuraava suurvalta

Toisen jakson vieraana on Trans Farm joka on tunnettu maailman suurimpana kuminantuottajana. Nyt puhaltavat kuitenkin uudet tuulet sillä yritys päätti lähteä isommin panoksin viljelyttämään ja tuottamaan öljyhamppua. Onko Suomen pelloille löytynyt uusi hitti? Asiasta keskustelemassa Trans Farmilta kehityspäällikkö Satu Pura ja viljelijä-neuvoja Samuel Jussila.

Jan 31, 202132:51
Jokainen päivä on kalkkipäivä

Jokainen päivä on kalkkipäivä

Ihka ensimmäinen jakso. Vieraana Nordkalkin kalkkimiehet Jan Drugge ja Mika Erkkilä. Kuka ihmeen Jakob Fellmann? Asiaa kalkituksesta.

Jan 22, 202133:31