Skip to main content
Spotify for Podcasters
Marieke van Dam

Marieke van Dam

By Marieke van Dam

Creativiteit had voor mij altijd een laagje magie over zich heen. Ik voelde me er door aangetrokken. Maar één ding wist ik zeker: ik was het niet. Al wilde ik dat stiekem wel zijn.

Als ik daar nu op terug kijk, zie ik dat mijn ideeën over creativiteit helemaal niet klopte. Inmiddels is het tot in alle hoeken en gaatjes onderdeel van mijn leven. Wat daardoor zoveel rijker, avontuurlijker en verrassender geworden.

In de podcast deel ik over mijn eigen ontdekkingstocht en vraag ik anderen het hemd van het lijf over die van hun.
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Overcast Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

De kunst van het herinneren

Marieke van DamDec 02, 2021

00:00
25:17
De kunst van het herinneren
Dec 02, 202125:17
Doen wat je doodeng vindt (met Marleen Bekker)
Mar 26, 202141:15
Beginnen zonder plan (met Laura Doorneweerd-Perry)

Beginnen zonder plan (met Laura Doorneweerd-Perry)

Ik hoefde niet lang na te denken wie ik als eerste het hemd van het lijf wilde vragen over haar creatieve proces. Dat is Laura Doorneweerd. Zij schudt de beste ideeën zo uit haar mouw. Het uitvoeren ervan lijkt haar ook nog eens geen moeite te kosten. Ik wil dolgraag ontdekken hoe zij dat doet. En zij heeft een combinatie van doelgericht werken en improviseren waar ik heel benieuwd naar ben.

Laura is improvisatietheater-docent en geeft workshops en lessen aan zowel particulieren als bedrijven. Ze helpt andere impro-spelers die ook graag les willen geven. En ze heeft samen met haar man een eigen theatergezelschap: Flock Theatre.

Wat komt er voorbij in deze aflevering? Hoe Laura en ik bevriend raakten terwijl de hele wereld op slot zat. Trainen van vaardigheden die je nodig hebt om te beginnen zonder plan. Hoe je eigen strenge oordeel je creativiteit in de weg zit. Wat er gebeurt als je iets mag doen of maken wat nog niet goed hoeft te zijn. Waarom jezelf een schop onder je kont geven vaak niet helpt. Het misverstand dat als je iets maar tot in de puntjes voorbereid het dan ook wel goed zal gaan. Tussen twee werelden invallen. Het gevoel hebben er in beiden niet helemaal bij te horen. Alleen maar doen wat je leuk vindt, kan dat echt? Hoe wij kijken naar productiviteit en waarom we ons vaak niet herkennen in wat we daar over lezen en horen. Wanneer Laura even vergat dat haar hart in duizend stukjes lag.
Mar 04, 202158:34
Zo ging dat...

Zo ging dat...

Ik zette mijn eerste spontane podcast probeersel online. Ik neem je mee in het hele proces, waar liep ik tegenaan en hoe ik dat oploste.

Psssst: dit is een oude aflevering uit 2020 die ik weer heb teruggezet. Dus als je al naar mijn podcasts luisterde, ken je deze waarschijnlijk al!

Apr 18, 202019:20
Probeerpannenkoek

Probeerpannenkoek

Een spontaan eerste probeersel.

Psssst: dit is een oude aflevering uit 2020 die ik weer heb teruggezet. Dus als je al naar mijn podcasts luisterde, ken je deze waarschijnlijk al!

Apr 11, 202007:47