Skip to main content
Spotify for Podcasters
Zen&Zo

Zen&Zo

By Marlous Lazal

Gesprekken over muziek, mystiek, zen en poëzie door radiomaker en zangeres Marlous Lazal.

Jouw bescheiden donatie wordt zeer op prijs gesteld. Dat kan via petje.af/zenenzo
Dankjewel.
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Overcast Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Zen&Zo seiz 3 afl 1 Dick Verstegen Welkom in de werkelijkheid

Zen&ZoMay 31, 2023

00:00
52:05
Zen&Zo seiz 3 afl 1 Dick Verstegen Welkom in de werkelijkheid

Zen&Zo seiz 3 afl 1 Dick Verstegen Welkom in de werkelijkheid

In de eerste nieuwe aflevering van seizoen 3 is mijn gast zenleraar Dick Verstegen, verbonden aan Zencentrum Nijmegen. Recent verscheen zijn boek 'Welkom in de werkelijkheid' bij uitgeverij Asoka, waarin hij zich verwondert over het mysterie van de werkelijkheid en vaststelt dat wijzelf, de wereld en het universum zijn.

Heb je genoten van deze podcast en wil je iets bijdragen in de onkosten van dit liefdewerkje, ga dan naar Petje af voor een eenmalige donatie of een abonnement en geef dan gelijk zoveel mogelijk sterretjes in je podcast app, waar je ook alle vorige afleveringen van Zen&Zo nog kunt beluisteren.

Op mijn website Marlous Lazal.nl vind je informatie over mijn andere activiteiten en het boek met CD Zij van het Noorden En op de Spotify pagina van Marlous Lazal vind je onze muziek.

 

May 31, 202352:05
Zen&Zo seiz 2 afl 7 Annetje Jikai Brunner

Zen&Zo seiz 2 afl 7 Annetje Jikai Brunner

Vandaag is mijn gast Annetje Jikai Brunner. Ze is psycholoog, mindfulness en compassietrainer en assistent zenleraar bij Zen Spirit, de sangha van Irene Kaigetsu Bakker waar ze in oktober dharma transmissie zal krijgen. Ze heeft een speciaal traject Mindfulness voor mantelzorgers opgezet en is zeer geinspireerd door het werk van de Amerikaanse zenleraar Bernie Glassman. Sinds kort verzorgt ze ook meditaties op de website van 30now. Haar trainingspraktijk, de Werkschuur, is gevestigd in het Groningse Glimmen.

Het lied De stille weg, naar Annetjes eerste dharmanaam vind je op het album Zij van het Noorden dat half oktober verschijnt en wat je tot 3 oktober kunt bestellen via onze Voordekunstpagina. Een kleine bijdrage in de kosten van dit liefdewerkje kun je ook daar doneren. Alvast enorm bedankt. Na 3 oktober kun je terecht op Petje af .

Sep 26, 202246:29
Zen&Zo seizoen 2 afl 6 Misha Beliën
Aug 08, 202242:05
Zen&Zo seiz 2 afl 5 Gertjan Mulder

Zen&Zo seiz 2 afl 5 Gertjan Mulder

Vandaag is mijn gast voormalig reclameman en nu kersverse zenleraar Gertjan Mulder. Hij was geruime tijd algemeen directeur van de Boeddhistische Omroep en is nog steeds werkzaam als bestuurder en adviseur voor diverse organisaties. Momenteel volgt hij naast zijn werk de opleiding tot Geestelijk begeleider aan de Academie voor Geesteswetenschappen. Hij werd in december vorig jaar door zijn zenleraar Maurice Knegtel tot leraar gewijd en in datzelfde jaar was bij hem darmkanker geconstateerd. De ontroerende teisho of zenlezing die hij gaf toen hij leraar werd had als thema 'De kracht van de dood, dat is de zen van zen.' 

Heb je genoten van deze podcast en  wil je iets bijdragen in de onkosten van dit liefdewerkje, ga dan naar  de site van Petje af. Jouw bijdrage wordt zeer op prijs gesteld. Op mijn website Marlous Lazal.nl vind je informatie over mijn andere activiteiten en wil je mailen, ga dan naar info@marlouslazal.nl. Voor de muziek van Marlous Lazal kan je terecht op deze Spotify pagina.

May 25, 202242:47
Zen&Zo seiz 2 afl 4 Juin Roshi dl 2

Zen&Zo seiz 2 afl 4 Juin Roshi dl 2

Vandaag praat ik verder met zenmeester Jiun Hogen Roshi, verbonden aan zencentrum de Noorderpoort in Wapserveen dat vorig jaar  haar 25 jarig jublileum vierde. Ze was student van Prabhasa Dharma  zenji, studeerde jarenlang bij haar in de VS, richtte het Dharma house  in Miami op en begon in 1986 met de Noorderpoort. In deze aflevering horen we iets over haar ontmoetingen met Leonard Cohen en wil ik weten waarom het het doen van een sesshin of een zenretraite zo belangrijk is. Voor meer informatie over de activiteiten van de  Noorderpoort, ga je naar zenleven.nl. Daar vind je ook alle informatie over de actie Noorderpoort 25 +.  Heb je genoten van deze podcast en  wil je iets bijdragen in de onkosten van dit liefdewerkje, ga dan naar  de site van Petje af. Jouw bijdrage wordt zeer op prijs gesteld. Op mijn website Marlous Lazal.nl vind je informatie over mijn andere activiteiten en wil je mailen, ga dan naar info@marlouslazal.nl.

Apr 05, 202237:25
Zen&Zo seiz 2 afl 3 Jiun Hogen Roshi

Zen&Zo seiz 2 afl 3 Jiun Hogen Roshi

In de komende 2 afleveringen praat ik met zenmeester Jiun Hogen Roshi, verbonden aan zencentrum de Noorderpoort in Wapserveen dat vorig jaar haar 25 jarig jublileum vierde. Ze was student van Prabhasa Dharma zenji, studeerde jarenlang bij haar in de VS, richtte het Dharma house in Miami op en begon in 1986 met de Noorderpoort. We praten over haar zenroeping, hoe we het best kunnen omgaan met het oorlogsnieuws en vrouwen in zen. Voor meer informatie over de activiteiten van de Noorderpoort, ga je naar zenleven.nl. We spraken onder meer over het boek Het verborgen licht, dat verscheen bij uitgeverij Asoka. Heb je genoten van deze podcast en wil je iets bijdragen in de onkosten van dit liefdewerkje, ga dan naar de site van Petje af. Jouw bijdrage wordt zeer op prijs gesteld. Op mijn website Marlous Lazal.nl vind je informatie over mijn andere activiteiten en wil je mailen, ga dan naar info@marlouslazal.nl.

Mar 14, 202242:55
Zen&Zo seiz 2 Maarten Heijmans dl 2

Zen&Zo seiz 2 Maarten Heijmans dl 2

Deel 2 van het gesprek met acteur, zanger en muzikant Maarten Heijmans.  Hij werd bekend bij het grote publiek door zijn geweldige vertolking  van Ramses Shaffy in de tv serie Ramses en hij is vast verbonden aan het  theatergezelschap ITA. Zo'n tien jaar geleden maakte hij voor het eerst kennis met zen en met zenleraar Nico Tydeman in Amsterdam.

In deel 1 spraken we over de muziek van Ramses, de  noodzaak van publiek, en hoe hij geïnspireerd werd door het boek Het temmen van de os. We gaan verder over zijn spirituele pad, Alan Watts en of je van zen een saaie acteur wordt. Met heerlijke muziek van Ryuichi Sakamoto.

De concerten 'Ramses' live van Maarten Heijmans zijn doorgeschoven  naar juni. Zo speelt hij 8 juni in Tivoli Utrecht 14juni in Paradiso   Amsterdam en verder die maand nog in Nijmegen, Rotterdam, Tilburg , Haarlem en Groningen.
Heb je genoten van deze podcast en wil je iets bijdragen in de onkosten van dit liefdewerkje, ga dan naar Petje af. Jouw bijdrage wordt zeer op prijs gesteld. En op mijn website MarlousLazal.nl vind je informatie over mijn andere activiteiten. Mailen kan naar info@marlouslazal.nl

Feb 19, 202228:17
Zen&Zo seizoen 2 afl 1 Maarten Heijmans

Zen&Zo seizoen 2 afl 1 Maarten Heijmans

In de eerste 2 afleveringen van het nieuwe seizoen praat ik met acteur, zanger en muzikant Maarten Heijmans. Hij werd bekend bij het grote publiek door zijn geweldige vertolking van Ramses Shaffy in de tv serie Ramses en hij is vast verbonden aan het theatergezelschap ITA. Zo'n tien jaar geleden maakte hij voor het eerst kennis met zen en met zenleraar Nico Tydeman in Amsterdam.

In deel 1 van dit gesprek hebben we het over de muziek van Ramses, de noodzaak van publiek, en hoe hij geïnspireerd werd door het boek Het temmen van de os.

De concerten 'Ramses' live van Maarten Heijmans zijn doorgeschoven naar juni. Zo speelt hij 8 juni in Tivoli Utrecht 14juni in Paradiso  Amsterdam en verder die maand nog in Nijmegen, Rotterdam, Tilburg , Haarlem en Groningen.
Heb je genoten van deze podcast en wil je iets bijdragen in de onkosten van dit liefdewerkje, ga dan naar Petje af. Jouw bijdrage wordt zeer op prijs gesteld. En op mijn website MarlousLazal.nl vind je informatie over mijn andere activiteiten. Mailen kan naar info@marlouslazal.nl

Feb 04, 202239:37
Thich Nath Hanh en Plum Village

Thich Nath Hanh en Plum Village

Deze bonus aflevering is een hommage aan de recent overleden zenleraar en auteur Thich Nath Hanh. De grondlegger van de mindfulness. Iemand die mij in mijn leven bijzonder geïinspireerd heeft met zijn boeken, zijn vredeswerk met Israelïers en Palestijnen en zeker ook met zijn aanwezigheid in Plum Village, het zenklooster en retraite centrum in Zuid Frankrijk dat hij stichtte. Daar komen nog steeds duizenden bezoekers van over de hele wereld naar toe om een periode in volledige aandacht door te brengen. In 2003 reisde ik voor de Boeddhistische Omroep naar Frankrijk en maakte daar deze reportage. Wil je meer weten over Plum Village, ga dan naar Plumvillage.org. De Nederlandse organisatie heet Aandacht.net. Heb je genoten van deze podcast en wil je iets bijdragen in de onkosten van dit liefdewerkje, ga dan naar  Jouw bijdrage Petje.af/zenenzo. De gast in mijn eerstvolgende aflevering is niemand minder dan acteur, zanger en muzikant: Maarten Heijmans. Hij laat zich onder andere graag inspireren door de zenparabel van de Tien plaatjes van de Os.

Zen&Zo, gemaakt door Marlous Lazal, doet haar uiterste best om de  rechthebbenden van materiaal  te traceren en om de naam van de originele  bron dan wel rechthebbende  te vermelden via deze podcast.  Rechthebbenden kunnen (tot uiterlijk 2 maanden na gebruik van het  materiaal) zich richten tot Marlous Lazal met een verzoek tot het  verhelderen dan wel plaatsen van een naamsvermelding of met een verzoek  tot rectificatie. Waarbij Marlous Lazal in in overleg treedt met de  rechthebbende om zo tot de best mogelijke oplossing voor beide partijen  te komen, waarbij zij nooit kan overgaan tot uitkering van gelden of  eventuele financiële vergoedingen.

Jan 24, 202230:15
Zen&Zo Wereld Alzheimerdag Daar waar de vogels wonen
Sep 20, 202113:34
Zen&Zo 30 Diana Vernooij

Zen&Zo 30 Diana Vernooij

Vandaag in de laatste aflevering van het seizoen, is mijn gast Diana Vernooij. Zij is boeddhist, voorganger in de oecumenische basisgemeente in De Duif in Amsterdam en zeer actief in de Zen Peacemakers organisatie, die spirituele beoefening laat samengaan met sociale actie. Ik zoek haar thuis op in Amsterdam Noord. Het boek dat ze besprak is Confrontaties van Simone Atangana Bekono.

Heb je genoten van deze podcast en wil je iets bijdragen in de onkosten van dit liefdewerkje, ga dan naar de website van Petje af. Jouw bijdrage wordt zeer op prijs gesteld. Mailen kan naar info@marlouslazal.nl. Kijk voor mijn muziek op mijn Spotify pagina en de agenda voor de liveconcerten in juli staan op de website marlouslazal.nl. Ik wens iedereen een fijne zomer en luister lekker de afleveringen die je nog gemist heb terug in je podcastapp. 

Jun 15, 202152:48
Zen&Zo 29 Jan Klungers 2

Zen&Zo 29 Jan Klungers 2

Vandaag vervolg ik mijn wandeling met zenleraar Jan Klungers. Hij is verbonden aan Zen in Salland.
We maken een prachtige wandeling door de Duursche Waarden, we ontdekken steeds meer vogels, gaan met gevaar voor eigen leven langs de Schotse Hooglanders en ondertussen bespreken we de lessen van zenmeester Tozan. Maar misschien wel het allerbelangrijkste is dat Jan ons leert hoe we totaal in contact met de natuur kunnen zijn. Tot slot fijne muziek van Olivier Messiaen.

Heb je genoten van deze podcast en wil je iets bijdragen in de onkosten van dit liefdewerkje, ga dan naar de website van Petje af. Jouw bijdrage wordt zeer op prijs gesteld. Mailen kan naar info@marlouslazal.nl. Kijk voor mijn muziek op mijn Spotify pagina en de agenda voor de liveconcerten in juli staan binnenkort op de website marlouslazal.nl.

May 25, 202130:28
Zen&Zo 28 Jan Klungers

Zen&Zo 28 Jan Klungers

Vandaag ga ik naar buiten met zenleraar Jan Klungers. Hij is verbonden aan Zen in Salland.
We maken een prachtige wandeling door de Duursche Waarden, we genieten van de vele vogels en bespreken Jan's versie van de plaatjes van de os: De koe bij de rivier.

Heb je genoten van deze podcast en wil je iets bijdragen in de onkosten van dit liefdewerkje, ga dan naar de website van Petje af. Jouw bijdrage wordt zeer op prijs gesteld. Mailen kan naar info@marlouslazal.nl. En kijk voor mijn muziek ook eens op mijn Spotify pagina. De agenda voor de liveconcerten in juli staan binnenkort op de website marlouslazal.nl.

May 11, 202151:33
Zen&Zo 27 Ton Lathouwers 2

Zen&Zo 27 Ton Lathouwers 2

Vandaag  deel 2 van het gesprek met zenleraar Ton Lathouwers. Hij is één van de meest onconventionele zenleraren van  Nederland en hij is de oprichter van de Maha Karuna Chan Sangha.
Vorig jaar verscheen weer een indrukwekkende bundeling van zijn zentoespraken, Je kunt er niet uitvallen bij uitgeverij Asoka en dat bracht me  naar Zutphen voor een fijn  gesprek aan Ton's Keukentafel. We praten verder over meditatie, koans, Dostojevski, zen in Rusland en Rilke.

Heb je genoten van deze podcast en wil je iets bijdragen in de onkosten van dit liefdewerkje, ga dan naar de website van Petje af. Jouw bijdrage wordt zeer op prijs gesteld. Mailen kan naar info@marlouslazal.nl. En kijk voor mijn muziek ook eens op mijn Spotify pagina. De agenda voor de liveconcerten in juli staan binnenkort op de website marlouslazal.nl.

Apr 29, 202136:18
Zen&Zo 26 Ton Lathouwers 1

Zen&Zo 26 Ton Lathouwers 1

Vandaag is mijn gast zenleraar Ton Lathouwers. Hij is één van de meest liberale zenleraren in het Nederlandse taalgebied en hij is de oprichter van de Maha Karuna Chan Sangha.
Vorig jaar verscheen weer een indrukwekkende bundeling van zijn zentoespraken, Je kunt er niet uitvallen bij uitgeverij Asoka en dat bracht me  naar Zutphen voor een fijn gesprek aan Ton's Keukentafel. Het gesprek is in twee delen te beluisteren. Aflevering twee gaat over 2 weken online. We praten in het eerste deel over zen, troost en devotie, over Hisamatsu en Huineng en we luisteren naar muziek uit een Japanse tekenfilm.

Heb je genoten van deze podcast en wil je iets bijdragen in de onkosten van dit liefdewerkje, ga dan naar de website van Petje af. Jouw bijdrage wordt zeer op prijs gesteld. Mailen kan naar info@marlouslazal.nl. En kijk voor mijn muziek ook eens op mijn Spotify pagina. De agenda voor de liveconcerten in juli staan binnenkort op de website marlouslazal.nl.

Apr 14, 202134:22
Zen&Zo 25 Tjitske Jansen

Zen&Zo 25 Tjitske Jansen

Mijn gast vandaag is dichter en schrijver Tjitske Jansen. Recent verscheen haar vierde bundel Iedereen moet ergens zijn. Ze groeide op in het gereformeerde Barneveld en ziet vooral haar jeugdherinneringen als haar creatieve bron. Ze combineert in haar werk schijnbaar moeiteloos poëzie, proza en theater en ontving voor haar tweede bundel ‘Koerikoeloem’ in 2009 de Anna Bijns Prijs. Ze treedt regelmatig op voor jongeren en volwassenen en het voorlezen van poëzie ziet ze als een vorm van theater. Tussen 2008 en 2010 woonde ze in het Schotse boeddhistisch centrum Samye Ling. Heb je genoten van deze podcast en wil je iets bijdragen in de onkosten van dit liefdewerkje, ga dan naar de website van Petje Af  Jouw bijdrage wordt zeer op prijs gesteld. Mailen kan naar info@marlouslazal.nl. En kijk voor mijn eigen muziek ook eens op mijn Spotify pagina onder Marlous Lazal. 

Als alles weer een beetje open gaat zullen we in juli ook weer een aantal live concerten gaan geven, die ik op mijn website MarlousLazal.nl zal vermelden.

Mar 23, 202159:59
Zen&Zo 24 Maarten Olthof

Zen&Zo 24 Maarten Olthof

Vandaag is mijn gast ecoloog, zenleraar en reisbegeleider Maarten Olthof. Hij is gespecialiseerd in pelgrimsreizen naar Nepal, India en Japan. Hij richtte bijna 25 jaar geleden de internationale hulporganisatie Stichting Vajra op en schreef een boek over zijn voetreis langs de belangrijkste boeddhistische pelgrimsplaatsen: Lopen in het voetspoor van de Boeddha, wat een aantal jaar geleden verfilmd werd onder de titel Go without fear. Wat doet een geboren reiziger in coronatijd?

Als je het een fijn gesprek vond geef dan zoveel mogelijk sterretjes in je podcastapp en als je een kleine bijdrage in de kosten wilt geven is er een doneerknop voor Zen&Zo bij Petje af. Mailen kan naar info@marlouslazal.nl

Voor mijn muziek kun je terecht op mijn Spotify pagina of op mijn website: www.marlouslazal.nl

Mar 09, 202158:22
Special Jeroen van Merwijk 2014

Special Jeroen van Merwijk 2014

In 2014 maakte ik voor de Boeddhistische Omroep het programma De Nachtgast, waarin op 3 december Jeroen van Merwijk mijn gast was. We spreken niet over zen, maar wel over religie, God en schilderkunst en het geheim van een goede tekst. Een interessant gesprek met een bevlogen kunstenaar. Zijn overlijden raakt me zeer en dit is mijn manier om hem te herdenken. Aangezien deze uitzending in geen enkel archief meer is terug te vinden en de Boeddhistische Omroep niet meer bestaat, ben ik zo vrij geweest mijn eigen archief aan te spreken. 

Mar 04, 202133:59
Zen&Zo 23 Dick Verstegen

Zen&Zo 23 Dick Verstegen

Vandaag is mijn gast zenleraar en auteur Dick Verstegen, verbonden aan Zen Nijmegen. Recent verscheen zijn zevende boek: Oh ja, van kijken naar zien. In een vorig leven was hij journalist en we praten over zijn eerste kennismaking met zen, over zoheid, Wuwei en zelfhulpboeken. Over de ontwaakte geest en natuurlijk over zijn favoriete muziek. 

Als je het een fijn gesprek vond geef dan zoveel mogelijk sterretjes  in je podcastapp en als je een kleine bijdrage in de kosten wilt geven is er een doneerknop voor Zen&Zo bij Petje af. Mailen kan naar info@marlouslazal.nl

Voor mijn muziek kun je terecht op mijn Spotify pagina of op mijn website: www.marlouslazal.nl

Feb 23, 202153:36
Zen&Zo 22 zangeres Wendy Roobol

Zen&Zo 22 zangeres Wendy Roobol

Vandaag is mijn gast klassiek zangeres Wendy Roobol. Ze zingt kamermuziek, opera en is lid van het ensemble Le Nuove Musiche dat zich toelegt op het werk van Claudio Monteverdi. Ze soleerde onder dirigenten als Jaap van Zweden, Reinbert de Leeuw, Ed Spanjaard en Vince Mendoza en nam recent haar eerste solocd op met 17e eeuwse muziek, Maria Dolce Maria.
Ze beoefent zen bij Marc Brookhuis én mediteert bij het Boeddhistisch Centrum Haaglanden. Daarnaast heeft ze een grote liefde voor lange wandeltochten als de Camino van Santiago de Compostella. Hoe gaat zij om met deze corona periode zonder concerten en helpt haar meditatie beoefening haar daarbij? 

Als je het een fijn gesprek vond geef dan zoveel mogelijk sterretjes in je podcastapp en als je een kleine bijdrage in de kosten wilt geven  is er een doneerknop voor Zen&Zo bij Petje af. Mailen kan naar info@marlouslazal.nl

Voor mijn muziek kun je terecht op mijn Spotify pagina of op mijn website: www.marlouslazal.nl

Feb 09, 202156:50
Zen&Zo 21 Flip Noorman

Zen&Zo 21 Flip Noorman

Vandaag is mijn gast zanger, liedschrijver, kleinkunstenaar en theaterman Flip Noorman. Hij studeerde aan het Rotterdams conservatorium en tegelijkertijd filosofie aan de UVA. Hij won in  2014 de Wim Sonneveldprijs voor zijn programma Bellse Parese. Hij maakte daarna twee  theater programma's met bijbehorende albums Make up en De Big One en  naar aanleiding van het overlijden van Leonard Cohen in 2016 maakt hij de bejubelde show Flip Noorman zingt Leonard Cohen, die in september van dit jaar weer te zien is, met naast de originele songs van Cohen ook een flink aantal eigen vertalingen. Zijn meest recente productie is Amor Fati, een muziektheatervoorstelling die nog tot en met 31 januari (met om 17'30 een Q&A met de makers) online is te bezoeken via Theater Walhalla. 

Als je het een fijn gesprek vond geef dan zoveel mogelijk sterretjes in je podcastapp en als je een kleine bijdrage in de kosten wilt geven is er een doneerknop voor Zen&Zo bij Petje af. Mailen kan naar info@marlouslazal.nl

Voor mijn muziek kun je terecht op mijn Spotify pagina of op mijn website: www.marlouslazal.nl

Jan 26, 202154:02
Zen&Zo 20 Varamitra

Zen&Zo 20 Varamitra

In de laatste lekker lange aflevering van 2020 is mijn gast boeddhistisch leraar Varamitra (dierbare vriend) in ruste. Hij is de man van boeddhisme in actie. Naast het werk voor het  Boeddhistisch Centrum Haaglanden, was hij een tijdlang voorzitter van de Boeddhistische Unie Nederland en verbond hij zich negen jaar aan het Ministerie van Justitie. Hij zorgde ervoor dat er in de gevangenissen en bij defensie nu ook officieel gekwalificeerde boeddhistisch geestelijk verzorgers aan het werk zijn, was medevormgever van de academische ambtsopleiding aan de VU en stond aan de basis van de vrijwilligersorganisatie Duizend Handen. Nu noemt hij zichzelf een stadsheremiet. Ik ken Varamitra nu zo'n 20 jaar en heb hem steeds in andere hoedanigheden ontmoet. We kijken terug op zijn veelbewogen werkende leven, staan stil bij wat 'Haags Boeddhisme' zou kunnen zijn en werpen een blik vooruit in een te langzaam veranderende wereld, waar nog veel te doen valt voor actieve boeddhisten. 

Als je het een fijn gesprek vond geef dan zoveel mogelijk sterretjes  in je podcastapp en als je een kleine bijdrage in de kosten wilt geven is er een doneerknop voor Zen&Zo bij Petje af. Mailen kan naar info@marlouslazal.nl

Voor mijn muziek kun je terecht op mijn Spotify pagina of op mijn website: www.marlouslazal.nl

Dec 29, 202001:04:20
Zen&Zo 19 Edel Maex

Zen&Zo 19 Edel Maex

Vandaag is mijn gast de Vlaamse psychiater, mindfulnesstrainer en zenleraar Edel Maex. Hij schreef  talrijke boeken van Mindfulness, in de maalstroom van je leven tot aan De bereidheid om te kijken in 2018 en startte een speciale stress klinniek in het ZNA ziekenhuis in Antwerpen. Daarnaast is hij zenleraar binnen de traditie van Maha Karuna Chan van Ton Lathouwers. Hij leidt inmiddels veelbezochte online zenavonden via Facebook en al zijn activiteiten zijn gebundeld op de website levenindemaalstroom.be 

Als je het een fijn gesprek vond geef dan zoveel mogelijk sterretjes in je podcastapp en als je een kleine bijdrage in de kosten wilt geven  is er een doneerknop voor Zen&Zo bij Petje af. Mailen kan naar info@marlouslazal.nl

Voor mijn muziek kun je terecht op mijn Spotify pagina of op mijn website: www.marlouslazal.nl

Dec 15, 202047:43
Zen&Zo 18 Jotika Hermsen

Zen&Zo 18 Jotika Hermsen

Vandaag is mijn gast boeddhistisch leraar Jotika Hermsen. Zij startte haar religieuze loopbaan in het katholieke klooster, ze was actief binnen de vrouwenbeweging, trad uit en ontmoette in 1986 haar boeddhistische vipassana leraar Mettavihari. Ze werd boeddhist en richtte in 1993 Sangha Metta op, waarbinnen zij tot op de dag van vandaag meditatielessen geeft en retraites verzorgt. 

Jotika  heeft op 7 maart 2005 een ‘Outstanding Woman in Buddhism  Award’ ontvangen uit handen van de Verenigde Naties. Zij kreeg deze  prijs voor haar jarenlange inzet voor de verspreiding van de leer van de  Boeddha.

Voor de radiouitzendingen van de Boeddhistische Omroep verzorgde ze jarenlang een vaste column. Na afloop van dit gesprek is nog een nieuwe column van haar hand te horen. Ik zocht Jotika op in haar woonplaats Heino. 

Als je het een fijn gesprek vond geef dan zoveel mogelijk sterretjes in je podcastapp en als je een kleine bijdrage in de kosten wilt geven is er een doneerknop voor Zen&Zo bij Petje af. Mailen kan naar info@marlouslazal.nl

Voor mijn muziek kun je terecht op mijn Spotify pagina of op mijn website: www.marlouslazal.nl, daar kan je ook onze EP Zij van het Noorden bestellen, met vijf sfeervolle eigen Nederlandstalige chansons.Dec 01, 202045:16
Zen&Zo 17 De kunst van het nietsdoen

Zen&Zo 17 De kunst van het nietsdoen

Vandaag is mijn gast vertaler Japans, Jos Vos en met hem praat ik over het boek: De kunst van het nietsdoen, door Kenkō , een 14e eeuwse Japanse monnik die opvallend goed was ingevoerd in de frivole geneugten van die tijd. De 243 schetsen en essays die Kenkō  vergaarde in De kunst van het nietsdoen hebben een blijvend stempel gedrukt op de Japanse cultuurgeschiedenis.  Kenkō was doordrongen van een diep besef van de aardse vergankelijkheid  en een heimwee naar de gloriedagen van het keizerlijk hof, maar de  anekdotes die hij vertelt bieden ook een kostelijk portret van de  liederlijke monniken en excentrieke edelen die hem omringden. Uitgegeven bij van Oorschot. Jos Vos vertaalde eerder o.m. Het verhaal van Genji en is een groot kenner van de Japanse historische  literatuur.

Een kleine bijdrage in de kosten van Zen&Zo wordt zeer op prijs gesteld en kan via de doneerknop van Petje af. Mailen kan naar info@marlouslazal.nl.  Voor mijn muziek kun je terecht op mijn Spotify pagina of op mijn website: www.marlouslazal.nl, daar kan je ook onze EP Zij van het Noorden bestellen, met vijf sfeervolle eigen Nederlandstalige chansons.

Nov 17, 202025:33
Zen&Zo 16 André van der Braak

Zen&Zo 16 André van der Braak

Vandaag is mijn gast filosoof en zenleraar André van der Braak. Hij is als hoogleraar boeddhistische filosofie verbonden aan de VU, is daarnaast zenleraar in de Maha Karuna Chan traditie van zijn leraar Ton Lathouwers en onlangs verscheen van zijn hand: Reimagining Zen in a Secular Age een wetenschappelijk boek over de toekomst van zen in het Westen. Zijn eigen zencentrum is Zen in Baarn.

Als je het een fijn gesprek vond geef dan zoveel mogelijk sterretjes in  je podcastapp en als je een kleine bijdrage in de kosten wilt geven is  er een doneerknop voor Zen&Zo bij Petje af. Mailen kan naar info@marlouslazal.nl

Op 7 november is het precies 4 jaar geleden dat Leonard Cohen overleed en ik herdenk deze grote tekstdichter en zenman met ons Lied voor Leonard. De muziek vind je op I tunes en op mijn Spotify pagina en de podcast was aflevering 11 en kun je hier nog terugluisteren. Er verschijnt die dag ook een video van Lied voor Leonard op You Tube.


Nov 03, 202043:10
Zen&Zo 15 Eveline Brandt

Zen&Zo 15 Eveline Brandt

Vandaag is mijn gast journalist en mindfulnesstrainer Eveline Brandt. Ze schreef jarenlang voor de Groene Amsterdammer, Trouw en de Volkskrant, was columnist voor de Boeddhistische Omroep en Opzij, maar zei de fulltime journalistiek vaarwel en begon een praktijk als mindfulnesstrainer in haar eigen Centrum voor mindfulness in Leiden.

Ze schrijft nog voor Psychologie magazine en publiceerde samen met Joost van den Heuvel  Rijnders  'Terug naar de markt' over Boeddhisme in het dagelijks leven. 

Als je het een fijn gesprek vond geef dan zoveel mogelijk sterretjes in je podcastapp en als je een kleine bijdrage in de kosten wilt geven is er een doneerknop voor Zen&Zo bij Petje af. Mailen kan naar info@marlouslazal.nl

De muziek uit de zomerafleveringen van Zen&Zo, de nummers De stille weg en Lied voor Leonard zijn nu op Spotify en in Itunes te vinden en er komen nog steeds nieuwe liedjes bij, dus misschien vind je het ook leuk om mijn Spotifypagina te  volgen.

Oct 20, 202046:42
Zen&Zo 14 Maurice Knegtel

Zen&Zo 14 Maurice Knegtel

Vandaag is mijn gast, zenleraar en auteur Maurice Knegtel. Hij is de man achter Izen in Utrecht en schreef recent het boek Het afdalen van de berg Hij ontving in 2018 'Inka', de definitieve bekrachting van zijn zenleraarschap van zijn Amerikaanse leraar Genpo Merzel. 

Tussen 2006 en 2015 was hij Cybermonnik voor de Boeddhistische Omroep en beantwoordde hij in die hoedanigheid levensvragen van kijkers en luisteraars.  Andere boeken van zijn hand zijn o.m. Het laatste woord van zen (2014) en Integrale zen (2012). 

Als je het een fijn gesprek vond geef dan je review en liefst 5  sterretjes in je podcastapp en als je een kleine bijdrage in de kosten  wilt geven is er een doneerknop voor Zen&Zo bij Petje af. Mailen kan naar info@marlouslazal.nl

De muziek uit de zomerafleveringen van Zen&Zo, de nummers De stille weg en Lied voor Leonard zijn nu op Spotify en in Itunes te vinden en er komen nog steeds nieuwe liedjes bij zoals recent Poes Poes, dus misschien vind je het ook leuk om mijn Spotifypagina te volgen. 

Oct 06, 202045:58
Zen&Zo 13 Het verhaal van Genji
Sep 23, 202027:27
Zen&Zo 12 Julia Veldkamp
Sep 08, 202044:21
11 Zen&Zomer 'Lied voor Leonard'
Aug 25, 202025:23
10 Zen&Zomer 'De stille weg'
Aug 11, 202019:43
Zen&Zo 9 Tom Hannes 2

Zen&Zo 9 Tom Hannes 2

In aflevering 9 van Zen&Zo is wederom mijn gast de Vlaamse zen monnik, theatermaker, schrijver en therapeut: Tom Hannes.  Na  succesvolle boeken als Zen, of het konijn in ons brein en Leven in het  nu, een filosofische zoektocht verscheen recent zijn zevende boek: Wat kan ik leren van de Boeddha? In deel 2 van dit gesprek praten we verder over dit boek, maar zeker ook over zijn succesvolle vertolking van David Bowie en de relatie tussen de kunst van het imiteren en de koan studie binnen zen.

Reacties kun je mailen naar info@marlouslazal.nl.  En als je dit een leuk gesprek vond geef dan gul je sterretjes in je podcastapp, dan kunnen nieuwe luisteraars ons beter vinden. Het  is  fijn als jullie Zen&Zo willen ondersteunen. Hier vind je de doneerknop van Petje Af.  Dankjewel alvast.

Jul 27, 202025:25
Zen&Zo 8 Tom Hannes 1

Zen&Zo 8 Tom Hannes 1

In aflevering 8 van Zen&Zo is mijn gast de Vlaamse zen monnik, theatermaker, schrijver en therapeut: Tom Hannes.  Ooit waren Tom en ik radiocollega's voor de Boeddhistische Omroep, nu publiceert hij met regelmaat maatschappijkritische stukken in Belgische kranten, begon in de corona crisis met meditatiesessies via Zoom, is een gelauwerd David Bowie imitator en een zeer productieve  schrijver. Na succesvolle boeken als Zen, of het konijn in ons brein en Leven in het nu, een filosofische zoektocht verscheen recent zijn zevende boek: Wat kan ik leren van de Boeddha? 

Reacties kun je mailen naar info@marlouslazal.nl. En als je sterretjes wilt geven, doe dat dan in je podcastapp. Het  is fijn als jullie Zen&Zo willen ondersteunen. Hier vind je de  doneerknop van Petje Af.  Dankjewel alvast.

Jul 14, 202033:17
Zen&Zo 7 Xavier Boot, pianist/ componist
Jun 30, 202036:30
Bonustrack Irène Kaigetsu Bakker Meditatie 4 V's

Bonustrack Irène Kaigetsu Bakker Meditatie 4 V's

De meditatie van de 4 V's door Irène Kaigetsu Bakker . 10 minuten

Jun 17, 202010:00
Zen&Zo 6 Irène Kaigetsu Bakker + meditatie 4 V's

Zen&Zo 6 Irène Kaigetsu Bakker + meditatie 4 V's

Vandaag is mijn gast zenleraar en spiritueel leider van Zen Spirit Irène Kaigetsu Bakker. Zij geeft trainingen in Leven met sterven en verzorgt de laatste tijd ook meditaties en lezingen voor diverse digitale platforms zoals de Corona Compassion Community. Van haar Amerikaanse leraar Joan Halifax Roshi verscheen recent het boek Kantelpunten dat we uitgebreid zullen bespreken. Na de uitzending volgt nog Irènes meditatie met de 4V's. 

Ik hoor graag wat je van deze podcast vindt en misschien heb je vragen,  opmerkingen  of ideëen over deze podcast. Stuur dan een mailtje naar info@marlouslazal.nl.  Hoewel Zen& Zo een liefdewerkje is, moet ik wel kosten maken. Het  is fijn als jullie een kleine bijdrage zouden willen doneren. Hier vind je de doneerknop van Petje Af. Dankjewel alvast.

Jun 17, 202048:39
Zen&Zo 5 Nico Tydeman

Zen&Zo 5 Nico Tydeman

In aflevering 5 van Zen&Zo zenleraar en schrijver Nico Tydeman te gast. Hij is verbonden aan Zen Centrum Amsterdam en publiceerde in de loop der jaren verschillende boeken waaronder Dansen in het duister, Zitten, de praktijk van zen, Transmissie en Transcedentie en De gouden karper is uit het net. Momenteel werkt hij aan een nieuw boek en sinds de corona crisis schrijft hij wekelijks een artikel voor de website van Zen Centrum Amsterdam onder de titel Zenvirus.

Ik hoor graag wat je van deze podcast vindt en misschien heb je vragen, opmerkingen  of ideëen over deze podcast. Stuur dan een mailtje naar info@marlouslazal.nl. Hoewel Zen& Zo een liefdewerkje is, moet ik wel kosten maken. Het is fijn als jullie een kleine bijdrage zouden willen doneren. De doneerknop vind je binnenkort hier.

Jun 02, 202030:33
Zen&Zo 4 Matthijs Schouten

Zen&Zo 4 Matthijs Schouten

Zen & Zo is een podcast over muziek, mystiek, zen en poëzie door Marlous Lazal.

In aflevering 4 is te gast natuurfilosoof en boedhhistisch leraar Matthijs Schouten. Hij was te zien in verschillende TV programma's waaronder VPRO Tegenlicht, hij geeft college aan de universiteiten van Wageningen en Cork, Ierland is verbonden Staatbosbeheer en schreef verschillende boeken waaronder Spiegel van de natuur en Leven in verbinding met Prinses Irene.

Daarnaast is hij meditatie leraar in de traditie van Sayagyi Uba Khin.

Hoe kunnen we deze coronaperiode gebruiken om een nieuwe relatie met de natuur op te bouwen? Is het tijd voor rouw, of willen we zo snel mogelijk weer op vakantie naar Turkije? 

Meer informatie over het Natuurcollege waar Matthijs Schouten aan verbonden is.  

Heb je vragen, opmerkingen of ideëen over deze podcast? Stuur dan een mailtje naar info@marlouslazal.nl.

May 19, 202030:32
Zenleraar Ton Lathouwers over Leonard Cohen

Zenleraar Ton Lathouwers over Leonard Cohen

Zen & Zo is een podcast over muziek, mystiek, zen en poëzie door Marlous Lazal.

Zenleraar Ton Lathouwers is inmiddels 87 en één van de meest liberale zenleraren van Nederland. Daarnaast is hij fan van het werk van singer songwriter Leonard Cohen. In 2013 lazen we de toen net verschenen biografie over Cohen, I'm your man van Sylvie Simmons en bespraken dat aan Ton's keukentafel in Zutphen. Het ging onder meer over Cohen’s zenbeoefening  en zijn inspiratie uit de mystiek van de Joodse traditie. 

Meer informatie over Ton Lathouwers vind je op https://mahakarunachan.nl

Heb je vragen, opmerkingen of ideëen over deze podcast? Stuur dan een mailtje naar info@marlouslazal.nl.

Dit interview is eerder uitgezonden door de Boeddhistische Omroep. Zen&Zo doet haar uiterste best om de  rechthebbenden van materiaal  te traceren en om de naam van de originele  bron dan wel  rechthebbende  te vermelden via deze podcast.  Rechthebbenden kunnen  (tot uiterlijk 2 maanden na gebruik van het  materiaal) zich richten tot  Marlous Lazal met een verzoek tot het  verhelderen dan wel plaatsen van  een naamsvermelding of met een verzoek  tot rectificatie.

May 04, 202020:27
Zen&Zo afl2 Williges Jäger
Apr 21, 202031:04