Skip to main content
Spotify for Podcasters
Leikki kesken

Leikki kesken

By Mauri Laakso

Tässä podcastissä on leikki kesken. Ja se jätetään kesken: "just kun oli niin mukavaa!" Siihen on hyvä palata! Täällä vieraat kertovat syntysanansa. Puhumme vieraiden kanssa oppimisesta, sitoutumisesta, vähän työstä ja myös perheestä. Ensimmäisessä aallossa opettajat puhuvat oman työnsä kautta oppilaista ja opettamisesta. Jos olet opettaja, vanhempi tai muuten kiinnostunut oppimisesta ja kasvatuksesta, tämä podcast on sinulle. Toisella kaudella pääsevät ääneen pelien, leikkien ja pelillisyyden asiantuntijat. Podcastin musiikki on Lena Orsan Tango. freesound.org/s/465794/
Currently playing episode

Tarinan voima opetuksessa.

Leikki keskenJan 26, 2021

00:00
57:43
Pelillistämisen ensimmäinen kysymys on: Kuka pelaa?

Pelillistämisen ensimmäinen kysymys on: Kuka pelaa?

Topi Perälä kuuluu naisten superpesis-joukkueen valmennustiimiin. Joukkueen pelikirja on sen raamattu. Se on kaikkien yhteinen sopimus siitä, miksi, miten ja mitä joukkue on. Topi on myös luokanopettaja, joka arvioi sekä omaa, että oppilaidensa työtä. Topin syntysana, eli sana, joka määrittelee sitä, mitä hän on omassa työssään, on yllättävä. Tosin ei enää sen jälkeen, kun on kuullut, mitä hän kertoo opettamisesta ja erityisesti omista pelillistämisen periaatteistaan. 

Topi rakentaa pelillistetyn opetuskokonaisuuden aina ryhmän mukaan niin, että pystyy tukemaan heidän vahvuuksiaan ja korostamaan niitä aina sopivalla tavalla. Samalla tavoin pureudutaan myös heikkouksiin. "Koska vahvuudet ja haasteet ovat erilaisia joka ryhmässä, minusta olisi hassua, että toistaisin samaa juttua kaikkien ryhmien kanssa." Topi pohtii. 

Topi luo oppimiskokonaisuuksia tarinoiksi. Oppilaat viedään erilaisten välineiden avustuksella ulos maailmaan oppimaan, mutta avuksi otetaan mielikuvitus ja aimo annos leikkimieltä. Välillä pelillistämisen mekaniikkana toimii yksinkertainen lista, joka kertoo, kuka on ensimmäisenä istunut syyslukukauden ruokailuissa kaikkien luokkakavereiden vieressä. Tavoitteena on ruokarauha ja se, että jokainen oppii tuntemaan toisensa jossakin muussa yhteydessä, kuin oppitunnilla. Toimii.

Dec 22, 202101:12:44
Tulevaisuudentutkija Maija Mäki - mielikuvituksen koneistaja

Tulevaisuudentutkija Maija Mäki - mielikuvituksen koneistaja

Mitä ihmettä voi olla tulevaisuuden muistelu? Mitä olisi tämän päivän Kekri-leikki? Miksi syksyn pimeä on saatava vielä pelottavammaksi? Tulevaisuuden tutkimuksen työkalut voivat olla poikkeuksellisia. Tulevaisuustietoisuus muodostuu mielikuvituksesta ja kriittisestä ajattelusta. Toisaalta tulevaisuuden skenaariot voivat olla itseään toteuttavia profetioita. Kannattaako siis vähän miettiä, millaisia tarinoita tulevaisuudesta kertoo. Mitä kertoo tutkimusalasta se, että opiskelijat etsivät yhteyksiä tulevaisuuden muuttujista ja scifistä? Joko uteliaisuutesi heräsi? Ehkä tulevaisuudenlukutaitosi onkin superintuitio-luokkaa?

Jun 22, 202150:19
Lelu on leikkiin kutsu. - Vieraana Katriina Heljakka

Lelu on leikkiin kutsu. - Vieraana Katriina Heljakka

Vaikka lelullistaminen tai sen alaluokka, söpoistäminen, kuulostaa pehmoilulta, sen merkitys vaikkapa hyvinvointia, tai jopa resilienssiä lisäävänä ilmiönä on vakavasti otettavaa toimintaa. Kuuntele, mitä on leikillinen resilienssi?  Miksi lelu on niin tärkeä asia, esine tai kappale, vaikka sen tarkoitus on vain olla osa leikkiä? Milloin ihminen on itse lelu? Miksi Covid-19 aikainen Nalle-bongaus ehkä pelasti ihmishenkiä? Kati huomauttaa, että ei nykypäivän ihminen ole koskaan leikkimästä lakannutkaan. Leikkitilaa on vain rajoitettu, mutta digitaalisuus ja teknologia on antanut sille uuden tilan. Kati Heljakka on ansioitunut tutkija, joka kantaa itsekin omaa leluaan omia teknologialähtöisiä leikkihetkiään varten. 

Jun 02, 202101:00:40
Pelijamit oppimisen tukena - Haastattelussa pelitutkija Riikka Aurava

Pelijamit oppimisen tukena - Haastattelussa pelitutkija Riikka Aurava

Pelijameissa lukio-opiskelijat halusivat oppia uusia taitoja, mutta miten sitten kävikään. Kuuntele Riikan kokemuksia pelijamien järjestämisestä. Mitä pelisuunnittelu antaa opiskeliijoille. Mitä ovat tulevaisuuden taidot ja toteutuivatko ne pelijameissa?

May 31, 202158:59
 "Pelaamisen haittoja ei ohiteta, vaikka pelaaminen hyväksytään osaksi kulttuuria." Haastattelussa Mikko Meriläinen
May 29, 202158:47
Yrityksissä leikki on enimmäkseen höpö-höpöä. Haastattelussa Jaakko Stenros
May 27, 202154:07
Tervetuloa Leikki kesken-podcastien pariin.
Feb 11, 202109:20
Rutiineja ja oppimista ykkösille pelillisyyden ja leikillisyyden keinoin.

Rutiineja ja oppimista ykkösille pelillisyyden ja leikillisyyden keinoin.

Maria Uotila on vuosia jo tehnyt luokanopettajan työtään yhdessä kollegansa kanssa. Tässä podcastissa Maria Uotila kertoo, miten hän sitouttaa alkuopetuksessa oppilaansa yhteisön positiiviseen  kulttuuriin. 7-vuotiaat eivät ole vielä valmiit ohjautumaan itse. He eivät aina muista edes minuutin kuluttua, mitä heidän pitäisi tehdä. He vasta opettelevat olemaan koulussa. Podcastin musiikki on Lena Orsan Tango.  https://freesound.org/s/465794/

Jan 29, 202126:34
Osallistavaa keksintää- Luovan oppimisen prosessi.

Osallistavaa keksintää- Luovan oppimisen prosessi.

Taina Huttunen on luokanopettaja, musiikinopettaja ja viulunsoiton opettaja. Hänen ydinosaamista on tutkivan oppimisen soveltaminen luovan oppimisen prosessiin. Luovassa prosessissa yhdistyvät hallittu kaaos, jossa nuoret ja lapset oppivat kunnioittamaan omaa ja toisten työtä. Osaamisen ytimessä on osallisuus ja yhteistyö. Taina korostaa prosessissa toimijataitojen kehittymistä. Ne eivät kehity itsestään, vaan niitä täytyy opettaa. Luovan oppimisen prosessi on tutkivan oppimisen sovellutus. Siinä konkretisoituu ymmärrettävä työtavat ja jokainen opettaja voi omaksua sen seuraamalla Tainan ohjeita.  Podcastin musiikki on Lena Orsan tango.  https://freesound.org/s/465794/ Tainan kuva Joni Villanen

Jan 28, 202122:20
Toivo on työkalu, jota voi opettaa.
Jan 27, 202122:45
Tarinan voima opetuksessa.
Jan 26, 202157:43
Maahanmuuttajien oma kieli on voimavara, jota ei saa jättää käyttämättä.
Jan 25, 202143:44
Opettaja on vastuussa oppimisympäristön ilmapiiristä.
Jan 24, 202155:14