Skip to main content
Spotify for Podcasters
Smonca

Smonca

By Mazsike

Ez itt a Smonca, a Mazsike podcastja.
A szótár szerint a smonca – ‘semmiség’; ‘üres fecsegés, mellébeszélés’. A vitatott eredetű jiddis schmonze (‘csacska tréfa; fecsegés’) átvétele. De mi nem csak fecsegünk. Fontos dolgokról beszélgetünk könnyedén, mindenről ami kultúra, kicsit is zsidó, egyszóval, ami az élet.
A Smonca háziasszonya: Dohi Gabriella
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Overcast Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Oblath András

SmoncaApr 25, 2023

00:00
59:05
Jakab Réka történész

Jakab Réka történész

Ma Jakab Réka történész – levéltárossal beszélgetek. Kiderül, miből áll a levéltári munka, milyen források állnak a kutató rendelkezésére. Elmesélte, hogyan választotta hivatásául a zsidóság kutatását. Kutatási területe Pápa és Veszprém zsidósága, mindkét közösségről jelent meg monográfiája: Bérlőből polgár - a pápai zsidóság társadalom- és gazdaságtörténete 1748-1848, illetve: Kákonyi Annával közösen Táguló és szűkülő terek - a veszprémi zsidóság társadalom- és gazdaságtörténete címen. Aki kedvet kapott egy veszprémi kiránduláshoz a szeptember 29-i hétvégén a Mazsikével tarthat, ahol Jakab Réka sétáján is részt vehet, de érdemes követni a további programokat is.


Fotó: Dohi Gabriella

Sep 06, 202301:01:32
Bernáth Gábor

Bernáth Gábor

Augusztus 2-a a roma holokauszt nemzetközi emléknapja. 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradólag egyetlen éjszaka alatt mintegy 4000 romát mészároltak le Auschwitzban. Ezért ezentúl a Smonca minden augusztusban roma témával fog jelentkezni.

Ezúttal Bernáth Gábor, a Roma Sajtóközpont alapítója a beszélgetőpartnerem. Beszélgetünk arról, mik a különbözőségek és a hasonlóságok a zsidók és a romák sorsában, hogy létezik-e sorsközösség. Mit tehetünk, hova mehetünk ha művelni szeretnénk magunkat a roma kultúra területén és hogyan áll az oktatás a téma feldolgozásával?


Fotó: Király Kinga Júlia

Aug 01, 202346:07
Klacsmann Borbála történész

Klacsmann Borbála történész

Ma Klacsmann Borbála történésszel beszélgetek, akinek nemrég jelent meg Holokauszttörténetek című kötete. A cím sokaknak ismerős lehet az azonos nevű facebook oldal miatt. Ez nem véletlen. A könyv emberi történeteket mutat be nem csak a háborús eseményekre koncentrálva, hanem a visszatérés, az újrakezdés, a visszailleszkedés is előtérbe kerül. Lapozgassák a könyvet, fedezzük fel, mit tanít nekünk a történelem!

Jun 30, 202301:07:30
Kőszeg Ferenc

Kőszeg Ferenc

Ma Kőszeg Ferenc szerkesztővel, politikussal beszélgetünk abban a legendás lakásban, ahol született és mai napig él, és ami a magyarországi rendszerváltás alakulásának is fontos helyszíne volt. Kőszeg Ferenc elmeséli nekünk hogyan élték túl a háborút, és hogy milyen volt tinédzsernek lenni ’56-ban. Elmélkedtünk arról, hogy miért nem lehet elszakadni a zsidóságtól, illetve milyen jövő elé nézünk. Távozóban pedig szó esett a magyar pop-art remekművéről, a Kemény György által kifestett cselédszobáról, amit szerdánként bárki megtekinthet.

Jun 01, 202301:11:47
Oblath András

Oblath András

Ma Oblath Andrással beszélgetek, akinek szakterülete a kóserság. Elmélyedtünk a vallás hétköznapi megélésének gyakorlatában, beszéltünk az utcai tapasztalásokról, melyeket zsidóként élt meg különböző országokban, szó esett a rendszerváltáskori elhibázott valláspolitika mai következményeiről és kerestük a választ arra a kérdésre, hogy létezhet-e közösség vallás nélkül?

Apr 25, 202359:05
Király Kinga Júlia

Király Kinga Júlia

Ma Király Kinga Júliával beszélgetek, akit van aki dramaturgként, van aki műfordítóként vagy íróként ismer. Én az Újrakezdés receptjei című könyve kapcsán ismertem meg, amiben nemcsak erdélyi zsidó recepteket, hanem történeteket is az olvasók elé tárt. Beszélgetésünk apropója, hogy nemsokára a könyv új kiadásban is megjelenik. Jó hír ez azoknak, akik lemaradtak róla, mint például én. Beszélgetésünk második felében a jelenlegi olaszországi szintén holokauszt témájú kutatásáról beszélgetünk és arról miért rendkívül fontos a bazsalikom.Mar 23, 202355:50
Baranyi Mária

Baranyi Mária

Mai vendégünk Baranyi Mária. Közel 50 éve van a diplomácia és a nemzetközi kapcsolatok pályáján. Dolgozott Horn Gyula titkárságának vezetőjeként, volt helyettes államtitkár, és Márki-Zay Péter kabinetirodáját is ő vezette. Máriától megtudjuk hogyan írták az MTI híreket a 80-as években, hogyan alakult Magyarországon a holokauszt utáni kárpótlás rendezése, és hogy hogyan lehet egy kormány napi ügyeit működtetni internet és mobiltelefonok nélkül.

Mar 02, 202301:12:40
Móser Ádám zenész, zeneszerző

Móser Ádám zenész, zeneszerző

Ma Móser Ádámmal beszélgetek, aki sokak szívébe a járvány alatti erkélykoncertjeivel lopta be magát. Beszélgetésünk során betekintést engedett a zeneszerzés folyamatába, beszélgettünk egyediségről, tanulási folyamatokról és a zsidó gondolkodásmódról. Jól füleljetek, mert ma az is kiderül mitől zsidó egy dallam. Első kérdésemben azt firtattam, zenész vagy zeneszerző identitása fontosabb-e neki?

Jan 13, 202301:00:07
Ungár Anikó

Ungár Anikó

Ma Ungár Anikó bűvész-előadóművésszel, egy zsidó kislánnyal beszélgettem. Sokat nevettünk, de sírtunk is, mikor olyan komoly dolgokról esett szó, mint a legfontosabb ember elvesztése,  a gyermekvállalás vagy a túlélés mágiája.

Dec 02, 202201:09:19
Böröcz László a 2B Galéria vezetője

Böröcz László a 2B Galéria vezetője

Ma Böröcz Lászlóval, a Ráday utcában működő 2B Galéria vezetőjével, a zsidó kulturális élet pezsdítő személyiségével beszélgettem kortárs művészetről, a holokauszt örökségéről, lovakról és az örök kérdésről: menni vagy maradni.

Nov 11, 202239:26
Révész Bálint filmrendező, producer

Révész Bálint filmrendező, producer

Mai vendégünk Révész Bálint, dokumentumfilmes, filmes alkotó. Első egészestés dokumentumfilmje, a Nagyi projekt három fiatalember felnőtté válásának és nagymamáik múltjának történetét dolgozza fel. Olimpiai törzs című filmje a borneói esőerdők pusztulását tárja fel. Filmjei mellett beszélgettünk a felmenőink és utódaink iránti felelősségérzetről, arról hogyan nem szabad a holokausztról filmet csinálni, hogy mit jelent a közszolgálatiság, és hogy a dokumentumfilm, mint műfaj mennyire képes arra, hogy megváltoztassa azokat a folyamatokat amelyekre felhívja a figyelmet.


Aug 23, 202248:16
Bácsi Róbert és Czingel Szilvia

Bácsi Róbert és Czingel Szilvia

Szemközt – Holokauszt-történetek két távoli városból fényképeken címmel nyílt kiállítása Bácsi Róbert Lászlónak és Hermann Ildinek a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ rendezésében, de helyileg a Holokauszt Emlékközpont épületének udvarán. Róbert képei a Centropa projektjének keretében készültek,  aminek célkitűzése 20. századi zsidó élettörténetek gyűjtése, dokumentálása és közzététele. Az életinterjúkat Czingel Szilvia készítette, így a fotográfiák elkészítésében neki is nagy szerepe volt, ezért rendhagyó módon ma két interjúalanyunk is lesz.

Jul 25, 202201:02:22
Horvát Éva fotográfus

Horvát Éva fotográfus

Mai vendégem Horvát Éva fotográfus. Beszélgettünk az MTI-ben eltöltött évekről, a szervezet hétköznapi működéséről, a női fotósok egyenjogúságáról. Megtudtam tőle mikor van szükség arra, hogy a laboráns négykézláb szivaccsal ecsetelje be a képet, hogyan lehetett a rendszerváltáskor bekapcsolódni a nemzetközi fotóügynökségek életébe. És szó lesz még a 90-es években a munkácsi zsidók közösségről készült fotóesszééről, és hogy milyen erkölcsi dilemmákkal kellett megvívnia mikor alkalma nyílt egy halottmosdatásról is képeket készíteni.


Jun 27, 202201:21:16
Korda György énekes

Korda György énekes

Ma Korda Györggyel, az énekessel beszélgetek, akit szerintem senkinek sem kell bemutatni. Arra voltam kiváncsi, hogy mit jelent számára a zsidóság, milyen volt a gyerekkora, abból mit hozott ár a felnőttségbe, egyáltalán mit jelent felnőttnek lenni. Beszélgettünk családról, slágerekről, lámpalázról és persze egy kicsit a zsugázásról is.

May 09, 202248:21
Vida Kata pszichológus és gasztroblogger

Vida Kata pszichológus és gasztroblogger

Ma Vida Katával beszélgetek, akit van aki pszichológusként ismer, de talán kicsit többen vannak azok, akik a Babramegy gasztroblog szerzőjeként. Arról beszélgettünk, hogy ebben a két szakmában mik a közös pontok és mik a különbözőségek. Meg lehet-e gazdagodni abból, ha lakásunkat étteremmé alakítjuk? Katától megtudjuk mi az a stázsolás (nem összekeverendő a staubolással) és sokat mesél példaképéről Yotam Ottolenghiről.


Mar 11, 202246:08
Féner Tamás fotóművész

Féner Tamás fotóművész

Féner Tamás Kossuth-díjas fotóművész, a magyar fotóriporterek közt élő legenda. 1957-ben kezdte pályafutását, és olyan lapoknál dolgozott, mint a Film Színház Muzsika, a Népszava vagy a Népszabadság. 1984-ben jelent meg az „...és beszéld el fiadnak...” című kötete, ami a pesti zsidó életet mutatta be. Ennek a projektnek a műhelytitkairól szerettem volna többet megtudni, de beszélgetésünk során szó esett a gettóbeli gyerekkori emlékeiről, az óbudai gázgyár lassú pusztulásáról, a meghökkentő gyűjteményéről, s végül de nem utolsó sorban megerősitett abban, hogy a legjobb gondolatok pisilés közben jönnek.

Jan 31, 202201:12:51
Rózsa Péter újságíró

Rózsa Péter újságíró

Ma Rózsa Péter Déri János-díjas és Aranytoll életműdíjas újságíróval beszélgetünk. Találkozásunk apropója, hogy nemrég jelent meg Budapest zsidó arca című könyve a Mazsike kiadásában. Ezen túlmenően újságíróként nem bírtam megállni, hogy ne faggassam a több évtizedes szakmai pályafutásáról. Például arról, hogy milyen reményekkel, illúziókkal, víziókkal és tapasztalatokkal élte meg a rendszerváltást. Körbejártuk a szembenézés és a médiában résztvevők szerepjátékának témakörét, majd szó esett a tegeződés/magázódás dilemmájáról és az objektivitás nemlétezőségéről.

Jan 10, 202252:33
Jusztin Ádám a Káli-medence Zsinagógája Alapítvány elnöke

Jusztin Ádám a Káli-medence Zsinagógája Alapítvány elnöke

Kővágóörsre a veszprémi püspök védelme alatt a 18. században érkeztek az első zsidók. Zsinagógájukat 1820-ban kezdték építeni. A közösség elpusztultával a zsinagóga sorsa is megpecsételődött. Sokan próbálták megmenteni, ám a hír: „Újra régi pompájában tündökölhet a kővágóörsi zsinagóga!” – tavaly kapott szárnyra, mikor négy bátor ember, Vikor András, Jusztin Ádám, Kelemen Csaba, és Csuhay Attila megvásárolta azt és elkezdte felújítani, élettel megtölteni.

Nov 12, 202151:56
Félix Anikó szociológus, politikai elemző

Félix Anikó szociológus, politikai elemző

Félix Anikó szociológus, politikai elemző. Fő szakterülete a szélsőjobboldali ideológia és mozgalmak és azok társadalmi nemek szerinti megközelítése, valamint az antiszemitizmus. Emellett a Goldziher Ignác Zsidó Történeti és Kulturális Kutatóintézet operatív igazgatója és kutatója és ezen kívül számos kapcsolódó projekt résztvevője.

Sep 09, 202153:04
Jónás Vera, a tökéletlen díva

Jónás Vera, a tökéletlen díva

Ma Jónás Vera énekes-dalszerzővel beszélgetünk. Jónás Vera Budapesten nőtt fel, a világra nyitott, értelmiségi családban. Diplomáját a London Centre of Contemporary Music-ban szerezte. Részt vett az amerikai külügyminisztérium által finanszírozott OneBeat nevű progpramban, aminek lényege, hogy külföldi zenekarok mutathatták meg magukat az Egyesült Államokban. Jelenleg itthon a Vera Jonas Experiment nevű formációban láthatjuk. A félvétel még javában a karantén alatt készült, így a megváltozott tervekről, társadalmi szerepvállalásról, felnőttévállásról beszélgettünk.

Ezt az adást a Független Médiaközpont támogatta.

Jun 07, 202150:33
Cseh Viktor kultúrtörténész, a hamarosan megjelenő Zsidó örökség című könyv szerzője

Cseh Viktor kultúrtörténész, a hamarosan megjelenő Zsidó örökség című könyv szerzője

Vendégünk Cseh Viktor kultúrtörténész, a Kol Jákov ortodox hetilap főszerkesztője és az Egység folyóirat főszerkesztő helyettese. Írásait sok helyen olvashattátok eddig is, és a jövőben még többet fogjuk hallani a nevét, hiszen hamarosan megjelenik Zsidó örökség című hatalmas léptékű munkája.

May 04, 202147:00
Svábok és zsidók - Ritter György történész

Svábok és zsidók - Ritter György történész

Ritter György történész, levéltári referens, filmkritikus, ahogy ő mondaná: szellemi szakmunkás. Doktori disszertációját a magyarországi németek második világháború utáni és hetvenes évek közti időszakának emlékezetéről írta. Kutatását az oral history módszerével végezte, aminek során 173 interjút készített. Az interjúkészítések során olyan szempontból nyert ismereteket a zsidósággal kapcsolatosan is, amire ritkán van mód. Beszélgetésünk során szóba került a két népcsoport viszonya, ellentéteik és hasonlóságaik. Beszélünk a Volksbundról, a pusztavámi mészárlásról, az SS-be kényszerített nagyapáról, svábokról, szászokról, németekről és persze zsidókról.

Ezt az adást a Független Médiaközpont támogatta.

Apr 09, 202101:10:24
Barna Ildikó szociológus

Barna Ildikó szociológus

Barna Ildikó szociológus, az ELTE Társadalomtudományi Karának habilitált egyetemi docense, a Társadalomkutatások Módszertana Tanszék vezetője. Kutatási területe a Kutatásmódszertan, magyar és kelet-közép európai zsidóság, antiszemitizmus, gyűlöletcselekmények és gyűlöletbeszéd, természetesnyelv-feldolgozás, automatizált szöveganalitika. A járványhelyzet miatt online beszélgettünk a a magyarországi zsidó reneszánszról, az online antiszemitizmusról, az érzet és a mindennapi tapasztalat különbségéről és arról, mindez hogyan hat a kutató lelkére.

Feb 18, 202141:53
Zoltán Gábor író

Zoltán Gábor író

Zoltán Gábor – író, tősgyökeres városmajori. Lakókörnyezetét kutatja különös tekintettel a nyilas rémtettekre. Orgia című regénye 2016-ban jelent meg, azt követte az ahhoz kapcsolódó, szélesebb spektrumú Szomszéd című esszéregény és egészen friss a Szép versek 1944 abszurd antológiája.

Feb 03, 202101:00:28
Geréb Ágnes szülész, nőgyógyász

Geréb Ágnes szülész, nőgyógyász

Geréb Ágnes szülész, nőgyógyász, független bába, az apás szülés és az otthonszülés hazai úttörője. Az 50-es évek szülötteként ahhoz a generációhoz tartozik, akik nem tudták nyíltan megélni a zsidóságukat. Arról beszélgettünk, mit lehet tenni most, be lehet-e pótolni? Milyen hatással van ez a következő generációra?

Jan 11, 202143:20
Polnauer Flóra, a kántor

Polnauer Flóra, a kántor

Polnauer Flóra énekesnő és kántor. Izraelben, Berlinben, New Yorkban és Párizsban élt és tanult. Igazi kozmopolita. Aki néhány éve aktívan részt vett a pesti éjszakában olyan együttesekben hallhatta, mint a Hagesher, Zuboly és a Hippikiller. Legutóbbi lemezét PollyFlow művésznéven jelentette meg Marlene Reload címmel. Ezúttal a férfi és a női szerepekről, anyaságról, a zene erejéről és a spirituális tisztaság téves értelmezéséről beszélgettünk.

Dec 15, 202001:07:27
Fájt-e a zsidóknak Trianon?

Fájt-e a zsidóknak Trianon?

Ma Hatos Pál történésszel beszélgetünk a zsidóság és a trianoni békeszerződés összefüggéseiről, arra keresve a választ, hogy fájt-e a zsidóknak Trianon. Dr Hatos Pál történész, jogász, a 19–20. századi európai történelem, vallás- és egyháztörténet, historiográfia szakértője. Négy monografikus könyv, többek között a nemrég megjelent Az elátkozott köztársaság - Az 1918-as összeomlás és forradalom története című kötet, és több, mint 100 tudományos publikáció szerzője, A Nemzeti Közszolgálati Egyetem  Eötvös József Kutatóközpontja Közép-Európa Intézetének vezetője

Oct 28, 202046:12
A női test alakváltozatai 1880-1945 - Czingel Szilvia kulturális antropológus

A női test alakváltozatai 1880-1945 - Czingel Szilvia kulturális antropológus

Mai vendégem Czingel Szilvia, kulturális antropológus, muzeológus, néprajzkutató. Évekig a Centropa munkatársaként készített életútinterjúkat. Első könyve a Szakácskönyv a túlélésért. Lichtenwörth, 1944-1945, a lágerekben főzésről és ételekről álmodozó női közösség erejéről szól, amit a Gólem színház színpadra is vitt.

A második könyve az Ünnepek és hétköznapok. Zsidó vallásnéprajz a Kárpát-medencében címe magáért beszél.

Legfrissebb kötete néhány hete jelent meg A női test alakváltozatai 1880-1945 címmel. Ennek kapcsán beszélgettünk a zsidó szépségkirálynők sorsáról, a higiénia és a fürdőkultúra hatásairól, cselédekről és úrinőkről, és érdemes végighallgatni mert még az is kiderül lehetett-e zsidó az első guminő?

Sep 28, 202053:27
Prieger Zsolt az Anima Sound System alapítója

Prieger Zsolt az Anima Sound System alapítója

Prieger Zsolt az Anima Sound System alapítója és lelke. Shalom című lemezük alapvetően határozta meg későbbi zenei ízlésem alakulását. Zsolt a zenélés mellett ír, oktat és közösséget szervez. Ma pedig vallásról, sajtóról, közéletről, természetesen zenéről, politikáról, változásról és a jövőbeni terveiről beszélgettünk. Tartsatok velünk!

Sep 02, 202001:25:47
Groó Diána filmrendező

Groó Diána filmrendező

Dohi Gabriella harmadik vendége Groó Diána 

Aug 06, 202048:21
A szakács, a színész, a katona és a felesége - Borgula András

A szakács, a színész, a katona és a felesége - Borgula András

Borgula András a Gólem Színház alapítója, vezetője. Gyerekkorától kezdve színész akart lenni. Ám amikor nem vették fel a Színművészetire, szedte a sátorfáját és Izraelbe költözött. 8 évvel később a katonai szolgálatot teljesítve főhadnagyként, a tel-avivi egyetem rendező diplomájával tért haza. A Gólem Színházat 2005-ben alapította, most pedig egy újabb nagy lépés megtételére készül.

Jun 12, 202053:36
Simonovics Ildikó a Rotschild Klára kiállítás kurátora

Simonovics Ildikó a Rotschild Klára kiállítás kurátora

Első vendégünk Simonovics Ildikó,  muzeológus, divattörténész.  Szakterülete a női divat a szocializmusban. Jelenleg a Nemzeti Múzeum kurátora, ahol Rotschild Kláráról készített kiállítást. Kutatásáról könyvet is írt  Rotschild Klára – A vörös divatdiktátor címmel. Vele beszélget Dohi Gabriella, a Smonca állandó háziasszonya.

May 08, 202001:01:16