Skip to main content
Spotify for Podcasters
Meestervertellers

Meestervertellers

By Francois Pieneman

Dit is de Meestervertellers podcast. De podcast die in het teken staat van verhalen en storytelling. Francois Pieneman gaat iedere week in gesprek met een bijzondere gast om zijn of haar visie te horen over de kracht van een goed verhaal. Meestervertellers is dé podcast voor iedereen met een passie voor verhalen vertellen.

Podcast steunen?
Ben je fan van de podcast en wil je die blijven steunen, ga dan naar: petje.af/meestervertellers
Available on
Castbox Logo
Google Podcasts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

S2. Afl. 9 Het verhaal achter de podcast - Francois Pieneman

MeestervertellersNov 01, 2021

00:00
58:25
S2. Afl. 9 Het verhaal achter de podcast - Francois Pieneman

S2. Afl. 9 Het verhaal achter de podcast - Francois Pieneman

In deze laatste aflevering van seizoen 2 draaien we de rollen om en word ik zelf geïnterviewd door mijn zeer gewaardeerde collega Richard de Wit.

Richard de Wit is speechwriter, storyconsultant en bestuurslid bij Stichting Worldvisuals Film.

Met Richard ga ik in gesprek over het verhaal achter de podcast en leer je mij persoonlijk wat beter kennen. Wat een stapel oude liefdesbrieven, tekeningen, een oude videocamera en fascinatie voor sprookjes met elkaar gemeen hebben, hoor je in deze laatste aflevering. Kortom: dit is mijn verhaal.

François Pieneman is zakelijk directeur en producent bij Stichting Worldvisuals Film en Worldvisuals Communication. Francois werkte binnen de zakelijke dienstverlening als recruiter, business analist en controller en zag veel organisaties van binnen en buiten. Inmiddels is hij al 15 jaar filmproducent Zijn laatste twee fictiefilms Turn it around (NTR) en Anders werden beide geselecteerd voor meer dan 50 festivals en wonnen vele internationale prijzen. François werkte o.a. als uitvoerend producent voor de KRO-NCRV documentaire Het leven is droom van Basalt Film en hij produceerde diverse documentaires, waaronder BRUCE (geselecteerd voor IDFA), Ruwe Diamanten en Contact. Hij werkt momenteel aan nieuwe documentaires en series voor de KRO-NCRV, VPRO en Human. Hij is daarnaast bestuurslid van de Stichting PrisonLAW, een stichting die opkomt voor Nederlandse gedetineerden in het buitenland, gastspreker bij filmfestivals en hij geeft trainingen en workshops op het gebied van storytelling.

Meestervertellers is een initiatief van Worldvisuals Film.

Links

Website Worldvisuals

Podcast steunen? Ga naar: petje.af/meestervertellers

Nov 01, 202158:25
S2. Afl. 8 Immersive storytelling met virtual reality - Celine Tricart

S2. Afl. 8 Immersive storytelling met virtual reality - Celine Tricart

De wereld van Virtual reality is enorm aan het groeien en de mogelijkheden voor een storyteller zijn ongekend.

Dat het zo veel meer biedt dan gaming is echter vaak nog onbekend, zoals de toepassing in het onderwijs of geestelijke gezondheidszorg. Door bijvoorbeeld patiënten te laten oefenen in een virtuele wereld, kunnen verschillende psychische problemen en verslavingen worden aangepakt.

VR biedt nieuwe manieren van verhalen vertellen, waarbij je volledig wordt ondergedompeld in een verhaal. Eén van deze interactieve virtual reality-ervaringen is The Key. In The Key ga je als deelnemer op een reis waarin dromen worden verkend en uitdagingen en moeilijke keuzes worden voorgeschoteld. Tijdens deze reis ontdek je een verborgen waarheid die je wereld op zijn kop zet. Met de maker Celine Tricart ga in gesprek over The Key en de fascinerende wereld van VR .

Celine Tricart is een storyteller, regisseur en internationaal Virtual Reality-expert. In 2016 richtte ze Lucid Dreams Productions op, een productiebedrijf gespecialiseerd in nieuwe technologieën en de toekomst van storytelling, dat betrokken was bij tal van bekroonde VR-ervaringen.

Celine heeft een unieke en herkenbare stijl ontwikkeld met zeer emotionele verhalen en sterk beeldend kunstenaarschap. Haar werk werd tentoongesteld op tal van Academy Awards-qualified festivals. Ze ontving onder meer een Leeuw voor Beste VR Immersive Work van het Filmfestival van Venetië, een Storyscapes Award van Tribeca, twee Lumiere Awards door de Advanced Imaging Society, twee Telly Awards en een Platinum Aurora Award en vele andere onderscheidingen.

Meestervertellers is een initiatief van Worldvisuals Film.


Links

Website Celine Tricart

Website The Key

Website Lucid Dreams Productions


Podcast steunen? Ga naar: petje.af/meestervertellers

Oct 25, 202157:26
S2. Afl. 7 De kracht van het gesproken woord - Justin Samgar
Oct 18, 202159:10
S2. Afl. 6 Je echte verhaal blootgelegd - Katrice Horsley

S2. Afl. 6 Je echte verhaal blootgelegd - Katrice Horsley

Vertelde jouw docent vroeger dat je een lastige leerling was? Of zeiden je ouders dat jij een kind bent dat niet goed kan kan leren? Er is een grote kans dat je deze en andere verhaal bent gaan geloven en daarnaar bent gaan leven. Maar wie zegt dat deze verhalen kloppen? De harde werkelijkheid is dat miljoenen mensen, organisaties en gemeenschappen een verhaal geloven dat hen is aangepraat. En dat maakt ons niet bepaald gelukkig.

We hebben verhalen nodig om onze identiteit te vormen en onze culturele achtergrond speelt daarin een belangrijke rol. Maar hoe kan je de rode draad vinden van je eigen verhaal en je bevrijden van oude verhalen? In deze podcast gaan we in gesprek met mijn eerste internationale gast Katrice Horsely over dit onderwerp.

Katrice Horsley is geboren in Birmingham, UK. Ze is een international consultant, trainer en performance storyteller met meer dan 30 jaar ervaring op het gebied van storytelling. Ze zet storytelling in als een krachtig instrument bij organisatie ontwikkeling, bij de ontwikkeling binnen gemeenschappen en bij persoonlijke ontwikkeling. Katrice heeft trainingen ontworpen en uitgevoerd voor organisaties als de British Heart Foundation, het Rode Kruis, de British Council, UNICEF en vele anderen. Ze kreeg de titel National Storytelling Laureate in de UK en trad op tijdens internationale verhalenfestivals over de hele wereld.

In deze podcast ontdekt je waarom we in de loop der jaren bedolven zijn door verhalen die niet van ons zijn en hoe je jouw eigen verhaal kan blootleggen. En we gaan in op fascinerend wetenschappelijk onderzoek naar de ongelofelijke kracht van verhalen in ons leven. Wanneer we verhalen horen, gebeurt er namelijk iets unieks in onze hersenen. wat precies? Dat en meer hoor je in deze aflevering met Katrice.

Meestervertellers is een initiatief van Worldvisuals Film. 

Links

Website Katrice Horsley

Podcast steunen?

Ga naar: petje.af/meestervertellers

Oct 11, 202101:04:08
S2. Afl. 5 Op zoek naar het echte organisatieverhaal - Ralph Poldervaart en Sander van Duijn
Oct 04, 202157:42
S2. Afl. 4 Ontwaak de kunstenaar in jezelf - Merlijn Twaalfhoven
Sep 27, 202101:02:58
S2. Afl. 3 Je leven in één herinnering - Jacky van de Goor

S2. Afl. 3 Je leven in één herinnering - Jacky van de Goor

Jacky van de Goor werkt als organisatiecoach, leiderschapstrainer, auteur en onderzoeker aan vitale mensen en vitale organisaties. Zingeving staat daarin centraal. Zij werkt vanuit haar eigen bureau Legende, en promoveerde recent op een onderzoek naar bezielende verhalen aan het StoryLab van de Universiteit Twente. Daarnaast is zij al 25 jaar een bevlogen beoefenaar van improvisatietoneel, en geeft zij lezingen, workshops en gastcolleges. Haar praktijkervaring combineert ze daarbij met wetenschappelijke inzichten en speelse, prikkelende interventies.

Jacky schreef het prachtige boek Je leven in één herinnering, een verassende zoektocht naar zin.

Ze interviewde honderden mensen en stelde hen de vraag: Als je na je overlijden één herinnering mee zou mogen nemen, welke zou dat dan zijn? Die antwoorden vertellen ons over de zin van het leven. In ‘Je leven in één herinnering’ doet zij verslag van haar ontdekkingen. Opvallend genoeg blijkt dat veel dingen waar we ons doorgaans druk over maken niet de dingen zijn waar het werkelijk om gaat.

In deze aflevering praten we over Jacky's boek en over dat wat er echt toe doet in het leven. Jacky deelt ontroerende en bijzondere verhalen van de mensen die zij interviewde en wat deze verhalen met elkaar gemeen hebben.  Ik deel ook mijn persoonlijke herinnering die ik zou willen meenemen.

Linkjes

Website Jacky van de Goor

Ted Talk Life in one question

Podcast steunen?

Ben je fan van Meestervertellers? Steun de podcast dan via petje.af/meestervertellers

Sep 20, 202157:31
S2. Afl. 2 Grenzen verleggen met potlood en papier - Brian Elstak
Sep 13, 202143:58
Trailer Seizoen 2 Meestervertellers

Trailer Seizoen 2 Meestervertellers

De trailer van het 2e seizoen van Meestervertellers van Francois Pieneman. De podcast die in het teken staat van verhalen en storytelling.

Sep 06, 202102:07
S2 Afl. 1 De kracht van een goede speech - Huib Hudig

S2 Afl. 1 De kracht van een goede speech - Huib Hudig

Welkom terug bij het 2e seizoen van Meestervertellers. We gaan in dit seizoen in gesprek met een beeldend kunstenaar, organisatiecoach, schrijver, VR regisseur, spoken word artists, componist, storytellers, maar starten met speech coach Huib Hudig.

Huib Hudig begon in 2004 als speechschrijver bij het ministerie van Justitie, eerst voor ministers Donner en Verdonk, daarna voor Hirsch Ballin en Albayrak. In 2010 maakte Huib de overstap naar de VVD- Tweede Kamerfractie en schreef onder andere speeches en opinieartikelen voor Mark Rutte tijdens de Tweede kamerverkiezingen van 2010.

Vanuit zijn bedrijf Speak to inspire geeft hij nu presentatietraining aan organisaties en particulieren, en helpt hen met het verhaal, de voordracht en de juiste mindset. Hij bundelde zijn ervaring in het praktische Speechboekje (een inspirerende speech in 10 stappen). Daarnaast schrijft hij artikelen voor de NRC en geeft commentaar op belangrijke speeches op radio en televisie, o.a. bij de Speech van de Maand op Radio 1.

Iedereen kent natuurlijk de TED talk, maar speechen doen we eigenlijk allemaal regelmatig.

Dat speechen niet moeilijk hoeft te zijn, bewijst speechcoach Huib Hudig. Aan de hand van enkele bijzondere speeches uit de geschiedenis kom je meer te weten wat iets tot een goede speech maakt, wat die ene speech nu beter maakt dan de ander en hoe je ervoor zorgt dat je publiek betrokken blijft.

Wil je zelf een meesterverteller worden? Luister dan naar deze boeiende aflevering.

In de podcast refereren we naar een aantal fragmenten, hier vind je de links:

Before they pass away: Jimmy Nelson at TEDxAmsterdam

Obama Speech ‘Fired up? Ready to go!’

Martin Luther King Speech ‘Jobs and Freedom’


Podcast steunen?

Ben je fan van de podcast en wil je die blijven steunen, ga dan naar: petje.af/meestervertellers

Sep 05, 202158:02
S1 Afl. 8 De filmische werkelijkheid van geluid - Ronnie van der Veer

S1 Afl. 8 De filmische werkelijkheid van geluid - Ronnie van der Veer

Ronnie van der Veer is een veelgevraagd Nederlandse foley artist en sound designer.

Een foley artist is degene die de kunst van het geluid maken volledig beheerst en vrijwel ieder geluid op het scherm kan (na)maken in een studio.

In 2007 studeerde hij af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht als componist en sound designer. Tegenwoordig werkt hij vanuit zijn eigen studio in Haarlem aan zowel nationale als grote internationale producties, waaronder ‘The Lobster’, ‘Girl’ en De slag om de Schelde’. Maar ook series zoals de Netflix Originals ‘Ares’, ‘Ottoman Rising’ en ‘Love and Anarchy’.

Met Ronnie ga ik in gesprek over de de magie van zijn foley werk en de vaak onderschatte rol van geluid in film. Geluid werkt op ons onbewust. Zonder dat je het door hebt, wordt je meegezogen in het verhaal. Ronnie neemt ons stap voor stap mee in de opbouw van de wereld van geluid in film aan de hand van indrukwekkende scènes uit ‘De slag om de schelde’, de op één na duurste Nederlandse bioscoopfilm ooit gemaakt.

May 03, 202140:03
S1 Afl. 7 De emotie van de avond - Walter Joshua

S1 Afl. 7 De emotie van de avond - Walter Joshua

DJ Joshua Walter zit al meer dan 20 jaar in het vak en is één van de meest productieve dance DJ's in Nederland. Voor de pandemie trad hij op bij grote festivals zoals Mysteryland en Sola en clubs zoals W Hotel, Soho House, Jimmy Woo en Escape.

We gaan met Joshua natuurlijk in gesprek over muziek en de ontwikkeling van dance muziek in de afgelopen jaren. Hoe vertel je een verhaal met live muziek? Hoe vertel je het verhaal van de venue en op welke manier spelen emotie en energie daarin een rol? Maar we spreken ook over de impact van het afgelopen jaar op zijn leven.

2020 beloofde een volgeboekt jaar te worden voor Joshua, maar Corona veegde in één keer zijn agenda leeg. Hij besloot niet bij de pakken neer te zitten en zijn carrière een nieuwe draai te geven. Een open gesprek over succes, tegenslag en veerkracht.

Apr 26, 202139:22
S1 Afl. 6 Iedere foto vertelt een verhaal - Govert de Roos

S1 Afl. 6 Iedere foto vertelt een verhaal - Govert de Roos

Govert de Roos is één van Nederlands topfotografen. Hij zit al meer dan 50 jaar in het vak en wist tal van artiesten voor zijn lens te krijgen. Op vijftienjarige leeftijd wist hij met een vervalst pasje door te dringen tot de ‘bed-in for peace’ van John Lennon en Yoko Ono in het Hilton Hotel. Govert maakte portretten van talloze beroemdheden, zoals David Bowie, Prince, ABBA en The Jacksons. Zijn werk is ook terug te zien op de cover van talloze platenhoezen, tijdschriften en filmposters.

Met Govert ga ik in gesprek over het verhaal achter zijn iconische foto’s van John Lennon, Nina Simone, Patricia Paay, André Hazes en Kitty Courbois. Het gesprek gaat over liefde voor het vak en vooral voor mensen. Een podcast voor iedereen die van fotografie houdt.

Apr 20, 202140:14
S1 Afl. 5 De betekenis van duisternis en licht - Jasmijn Schrofer

S1 Afl. 5 De betekenis van duisternis en licht - Jasmijn Schrofer

Jasmijn Schrofer is regisseuse van documentaires. Ze studeerde in 2015 af aan de Nederlandse Filmacademie met de documentaire 'Tarikat'. De film won een Wildcard van het Filmfonds en was te zien op vele internationale filmfestivals. Na haar tweede film After, over de wereld van de afterparty, heeft zij recent haar nieuwe documentaire ‘Death of Darkness’ afgerond.

Wij gaan met Jasmijn in gesprek over ‘Death of Darkness’, die geselecteerd is voor het Go Short - International Short Film Festival 2021. De documentaire gaat over de betekenis van duisternis en licht in ons leven. Voor deze film reisde Jasmijn af naar Kenia en belandde in een klein dorp in de woestijn. De bewoners, de Samburu, krijgen voor het eerst toegang tot elektriciteit. Dit heeft grote gevolgen voor hun manier van leven.

Apr 12, 202141:04
S1 Afl. 4 Verhalen voor eeuwig verankerd in het straatbeeld - Frank Boode

S1 Afl. 4 Verhalen voor eeuwig verankerd in het straatbeeld - Frank Boode

Frank Boode is imagineer. Imagineering is een combinatie tussen techniek en beleving, een ambacht bekend geworden door Walt Disney om verhalen te vertellen en nieuwe werelden te creëren. Frank was betrokken bij projecten voor organisaties als Emirates, Warner Bros, 200 jaar Koninkrijk en Royal Delft.

We gaan met Frank in gesprek over het belang van verbeeldingskracht en verbinding o.a. aan de hand van zijn project ‘Delft is goud, jij bent goud’. Dit project was onderdeel van het themajaar Delft & de Gouden Eeuw en draait om mooie verbintenissen tussen mensen en hun verhalen.

Apr 05, 202141:09
S1 Afl. 3 De dood als poëtische ervaring - vanesa Abajo Perez

S1 Afl. 3 De dood als poëtische ervaring - vanesa Abajo Perez

Vanesa Abajo Perez is regisseuse en scenarist. Ze werd geboren in Spanje, maar groeide op in Nederland. Ze regisseerde haar eerste lange documentaire 'Het leven is droom'. De film was afgelopen jaar in competitie voor een Gouden Kalf tijdens het Nederlands Filmfestival.

We gaan met Vanesa in gesprek over ‘Ik ben mijn lichaam niet’, haar nieuwe transmediale project bestaande uit een documentaire, digitale dichtbundel en tentoonstelling in Museum tot zover.

In onze selfie-society draait alles om ons ego. Maar hoe ziet het er uit als we het leven ervaren door de ogen van de wereld in plaats van onszelf? Vanesa maakte een project over deze perspectiefwissel. In 'Ik ben mijn lichaam niet' plaatst Vanesa deze gedachte in de context van het naderende sterven, waarin ze mensen niet als hoofdpersonen ziet maar als bijpersonages en het verhaal verteld wordt aan de hand van ruimtes en objecten.

Mar 29, 202133:02
S1 Afl. 2 Een zoektocht naar authenticiteit - Chris Hanselaar

S1 Afl. 2 Een zoektocht naar authenticiteit - Chris Hanselaar

Chris Hanselaar is mede eigenaar van Story Studio, een strategisch ontwerpbureau in Hilversum. Chris helpt organisaties bij veranderingsprocessen en hij pleit voor meer authenticiteit en oprechte verhalen. We willen massaal authentiek en ‘onszelf’ zijn en eerlijk uitdragen wie we zijn en waar we voor staan. Authenticiteit is de oplossing, maar tegelijkertijd ook een modewoord. We praten met Chris over authenticiteit en onderzoeken onze perceptie ten aanzien van echt en nep. Maar wat is authenticiteit eigenlijk? Hoe vertellen we een authentiek verhaal in tijden van nepnieuws en deepfakes?

Mar 22, 202141:57
Dit is Meestervertellers

Dit is Meestervertellers

Welkom bij Meestervertellers. De podcast die in het teken staat van verhalen en storytelling. Ga met ons mee op een fascinerende auditieve ontdekkingstocht. Met wekelijks een nieuwe aflevering op de maandag.

Mar 15, 202102:24
S1 Afl. 1 Het recept voor een succesvolle korte film - Niels Bourgonje

S1 Afl. 1 Het recept voor een succesvolle korte film - Niels Bourgonje

Niels Bourgonje is één van de meest productieve regisseurs van de korte film in Nederland. Afgelopen jaren maakt hij maar liefst 14 korte films van drama tot comedy. Zijn films werden geselecteerd voor Academy Award qualifying festivals en wonnen vele prijzen.

We gaan met Niels in gesprek over de kracht van een korte film, aan de hand van één van zijn meest succesvolle films ‘Buddy’. Niels deelt zijn geheimen en tips en we bespreken met hem de Story Circle van Dan Harmon; 8 essentiële stappen die je helpen om een krachtig en inspirerend verhaal te vertellen.  Mar 12, 202142:51