
Meestervertellers
By Francois Pieneman
Podcast steunen?
Ben je fan van de podcast en wil je die blijven steunen, ga dan naar: petje.af/meestervertellers

MeestervertellersNov 01, 2021

S2. Afl. 9 Het verhaal achter de podcast - Francois Pieneman
In deze laatste aflevering van seizoen 2 draaien we de rollen om en word ik zelf geïnterviewd door mijn zeer gewaardeerde collega Richard de Wit.
Richard de Wit is speechwriter, storyconsultant en bestuurslid bij Stichting Worldvisuals Film.
Met Richard ga ik in gesprek over het verhaal achter de podcast en leer je mij persoonlijk wat beter kennen. Wat een stapel oude liefdesbrieven, tekeningen, een oude videocamera en fascinatie voor sprookjes met elkaar gemeen hebben, hoor je in deze laatste aflevering. Kortom: dit is mijn verhaal.
François Pieneman is zakelijk directeur en producent bij Stichting Worldvisuals Film en Worldvisuals Communication. Francois werkte binnen de zakelijke dienstverlening als recruiter, business analist en controller en zag veel organisaties van binnen en buiten. Inmiddels is hij al 15 jaar filmproducent Zijn laatste twee fictiefilms Turn it around (NTR) en Anders werden beide geselecteerd voor meer dan 50 festivals en wonnen vele internationale prijzen. François werkte o.a. als uitvoerend producent voor de KRO-NCRV documentaire Het leven is droom van Basalt Film en hij produceerde diverse documentaires, waaronder BRUCE (geselecteerd voor IDFA), Ruwe Diamanten en Contact. Hij werkt momenteel aan nieuwe documentaires en series voor de KRO-NCRV, VPRO en Human. Hij is daarnaast bestuurslid van de Stichting PrisonLAW, een stichting die opkomt voor Nederlandse gedetineerden in het buitenland, gastspreker bij filmfestivals en hij geeft trainingen en workshops op het gebied van storytelling.
Meestervertellers is een initiatief van Worldvisuals Film.
Links
Podcast steunen? Ga naar: petje.af/meestervertellers

S2. Afl. 8 Immersive storytelling met virtual reality - Celine Tricart
De wereld van Virtual reality is enorm aan het groeien en de mogelijkheden voor een storyteller zijn ongekend.
Dat het zo veel meer biedt dan gaming is echter vaak nog onbekend, zoals de toepassing in het onderwijs of geestelijke gezondheidszorg. Door bijvoorbeeld patiënten te laten oefenen in een virtuele wereld, kunnen verschillende psychische problemen en verslavingen worden aangepakt.
VR biedt nieuwe manieren van verhalen vertellen, waarbij je volledig wordt ondergedompeld in een verhaal. Eén van deze interactieve virtual reality-ervaringen is The Key. In The Key ga je als deelnemer op een reis waarin dromen worden verkend en uitdagingen en moeilijke keuzes worden voorgeschoteld. Tijdens deze reis ontdek je een verborgen waarheid die je wereld op zijn kop zet. Met de maker Celine Tricart ga in gesprek over The Key en de fascinerende wereld van VR .
Celine Tricart is een storyteller, regisseur en internationaal Virtual Reality-expert. In 2016 richtte ze Lucid Dreams Productions op, een productiebedrijf gespecialiseerd in nieuwe technologieën en de toekomst van storytelling, dat betrokken was bij tal van bekroonde VR-ervaringen.
Celine heeft een unieke en herkenbare stijl ontwikkeld met zeer emotionele verhalen en sterk beeldend kunstenaarschap. Haar werk werd tentoongesteld op tal van Academy Awards-qualified festivals. Ze ontving onder meer een Leeuw voor Beste VR Immersive Work van het Filmfestival van Venetië, een Storyscapes Award van Tribeca, twee Lumiere Awards door de Advanced Imaging Society, twee Telly Awards en een Platinum Aurora Award en vele andere onderscheidingen.
Meestervertellers is een initiatief van Worldvisuals Film.
Links
Website Lucid Dreams Productions
Podcast steunen? Ga naar: petje.af/meestervertellers

S2. Afl. 7 De kracht van het gesproken woord - Justin Samgar
Spoken word is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Maar wat is het precies en hoe komt het dat deze vorm van woordenkunst mensen zo kan raken? Daarover ga ik in gesprek met Justin Samgar.
Justin is één van de ervaren spoken word pioniers in Nederland. Hij beoefende het gebruik van woordkunst al op de nationale televisie sinds 2010. Hij heeft zijn shows op vele podia in Nederland en België laten horen, vaak ook in samenwerking met klassieke- en jazzmuzikanten of techno- en triphop-producers. Hij is ook organisator en presentator van tal van evenementen. Na een aantal jaar kreeg hij door dat de evenementensector en ook de reclamewereld bepaalde behoeften heeft waar Justin met zijn woordkunsten in kan voorzien, Daarom richtte hij Spoken Agency op. Een storytelling agency dat een twintigtal artiesten en creatieven aanbiedt als creative copywriters, voice overs en event-artists.
Aan de hand van een voordracht die Justin schreef in de tijd van Corona, duiken we in de wereld van Spoken word en deze bijzondere vorm van storytelling.
Meestervertellers is een initiatief van Worldvisuals Film.
Podcast steunen? Ga naar: petje.af/meestervertellers

S2. Afl. 6 Je echte verhaal blootgelegd - Katrice Horsley
Vertelde jouw docent vroeger dat je een lastige leerling was? Of zeiden je ouders dat jij een kind bent dat niet goed kan kan leren? Er is een grote kans dat je deze en andere verhaal bent gaan geloven en daarnaar bent gaan leven. Maar wie zegt dat deze verhalen kloppen? De harde werkelijkheid is dat miljoenen mensen, organisaties en gemeenschappen een verhaal geloven dat hen is aangepraat. En dat maakt ons niet bepaald gelukkig.
We hebben verhalen nodig om onze identiteit te vormen en onze culturele achtergrond speelt daarin een belangrijke rol. Maar hoe kan je de rode draad vinden van je eigen verhaal en je bevrijden van oude verhalen? In deze podcast gaan we in gesprek met mijn eerste internationale gast Katrice Horsely over dit onderwerp.
Katrice Horsley is geboren in Birmingham, UK. Ze is een international consultant, trainer en performance storyteller met meer dan 30 jaar ervaring op het gebied van storytelling. Ze zet storytelling in als een krachtig instrument bij organisatie ontwikkeling, bij de ontwikkeling binnen gemeenschappen en bij persoonlijke ontwikkeling. Katrice heeft trainingen ontworpen en uitgevoerd voor organisaties als de British Heart Foundation, het Rode Kruis, de British Council, UNICEF en vele anderen. Ze kreeg de titel National Storytelling Laureate in de UK en trad op tijdens internationale verhalenfestivals over de hele wereld.
In deze podcast ontdekt je waarom we in de loop der jaren bedolven zijn door verhalen die niet van ons zijn en hoe je jouw eigen verhaal kan blootleggen. En we gaan in op fascinerend wetenschappelijk onderzoek naar de ongelofelijke kracht van verhalen in ons leven. Wanneer we verhalen horen, gebeurt er namelijk iets unieks in onze hersenen. wat precies? Dat en meer hoor je in deze aflevering met Katrice.
Meestervertellers is een initiatief van Worldvisuals Film.
Links
Podcast steunen?
Ga naar: petje.af/meestervertellers

S2. Afl. 5 Op zoek naar het echte organisatieverhaal - Ralph Poldervaart en Sander van Duijn
Verhalen brengen mensen in beweging. Maar hoe zet je storytelling in bij organisaties? Hoe vind je een oprecht en verbindend verhaal? Het verhaal is er soms al, het hoeft alleen maar te worden opgegraven. Gewapend met brown paper, potjes klei en honderden lego-poppetjes trekken Sander en Ralph ten strijde en helpen zij ondernemend Nederland hun verhaal te vinden. Wie zijn de helden, de helpers en de monsters? Een podcast aflevering vol praktische tips, waarbij we onder andere inzoomen op 'The Hero's Journey' van Joseph Cambell, een terugkerend patroon van 12 fasen die veel helden in de loop van hun verhalen doorlopen en ook toepasbaar is op de corporate story.
Meestervertellers is een initiatief van Worldvisuals Film.
Links
Website Storydiggers
The hero's Journey - Joseph Cambell
Podcast steunen?
Ga naar: petje.af/meestervertellers

S2. Afl. 4 Ontwaak de kunstenaar in jezelf - Merlijn Twaalfhoven
We zijn het maken van kunst steeds meer gaan uitbesteden aan professionals. Kunst is iets voor aan de muur, te zien op het podium. Iets waar je een toegangskaartje voor koopt. Maar kunst is natuurlijk zoveel meer. Wij hebben allen het vermogen om de kunstenaar in onszelf te vinden en om op een andere manier te kijken naar de grote uitdagingen in ons leven en het vinden van creatieve oplossingen. Maar hoe doen we dat? Daarover gaan we in gesprek met Merlijn Twaalfhoven.
Merlijn Twaalfhoven is componist, culturele ondernemer en oprichter van The Turn Club, een samenwerkingsverband van kunstprofessionals, veranderaars en bruggenbouwers. Hij werkte met o.a. het Nationale Ballet, Toneelgroep Amsterdam en het Kronons Quartet. Zijn composities werden uitgevoerd in binnen en buitenland en meermaals bekroond. Merlijn werd internationaal bekend met zijn muzikale projecten in conflictgebieden en vluchtelingenkampen, waar hij over schrijft in zijn boek Het is aan ons.
Hoe gaan we om met onzekerheid in ons leven? Hoe zorgen we voor meer aandacht voor de zaken die er echt toe doen? En welke rol spelen verhalen hier bij? Het is de kunstenaarsmindset die ons kan helpen om antwoorden te vinden op deze grote vragen. We bespreken met Merlijn de kunstenaarsmindset aan de hand van zijn bijzondere boek Het is aan ons.
Links
Podcast steunen?
Ga naar: petje.af/meestervertellers

S2. Afl. 3 Je leven in één herinnering - Jacky van de Goor
Jacky van de Goor werkt als organisatiecoach, leiderschapstrainer, auteur en onderzoeker aan vitale mensen en vitale organisaties. Zingeving staat daarin centraal. Zij werkt vanuit haar eigen bureau Legende, en promoveerde recent op een onderzoek naar bezielende verhalen aan het StoryLab van de Universiteit Twente. Daarnaast is zij al 25 jaar een bevlogen beoefenaar van improvisatietoneel, en geeft zij lezingen, workshops en gastcolleges. Haar praktijkervaring combineert ze daarbij met wetenschappelijke inzichten en speelse, prikkelende interventies.
Jacky schreef het prachtige boek Je leven in één herinnering, een verassende zoektocht naar zin.
Ze interviewde honderden mensen en stelde hen de vraag: Als je na je overlijden één herinnering mee zou mogen nemen, welke zou dat dan zijn? Die antwoorden vertellen ons over de zin van het leven. In ‘Je leven in één herinnering’ doet zij verslag van haar ontdekkingen. Opvallend genoeg blijkt dat veel dingen waar we ons doorgaans druk over maken niet de dingen zijn waar het werkelijk om gaat.
In deze aflevering praten we over Jacky's boek en over dat wat er echt toe doet in het leven. Jacky deelt ontroerende en bijzondere verhalen van de mensen die zij interviewde en wat deze verhalen met elkaar gemeen hebben. Ik deel ook mijn persoonlijke herinnering die ik zou willen meenemen.
Linkjes
Podcast steunen?
Ben je fan van Meestervertellers? Steun de podcast dan via petje.af/meestervertellers

S2. Afl. 2 Grenzen verleggen met potlood en papier - Brian Elstak
Brian Elstak is beeldend kunstenaar, illustrator, schilder, kinderboekenschrijver en verbinder tussen verschillende creatieven en verhalenvertellers. Zijn visuele stijl verwijst naar de popcultuur en maatschappelijk actuele kwesties, in een beeldtaal die heel herkenbaar is voor jongeren. Hij is onderdeel van kunstcollectief Lowrey Foley McClane en zijn beeldende stijl varieert van tekeningen in zwartgrijze tinten en kleurrijke korte animaties tot grote muurschilderingen en installaties. Zijn werk is onder andere te zien in het Stedelijk Museum, het Amsterdam Museum, CBK Zuidoost, The Black Archives, TENT Rotterdam en het Tropenmuseum. Verder maakt hij veel artwork voor bekende artiesten. We gaan met Brian in gesprek over verhalen en de betekenis daarvan in zijn werk, waarbij we inzoomen op zijn bijzondere kinderboek Tori, waar hij in 2018 de prestigieuze Zilveren Penseel voor won.
Tentoonstelling De Gouden Koets
Podcast steunen?
Ben je fan van ons, steun dan Meestervertellers, ga naar: petje.af/meestervertellers

Trailer Seizoen 2 Meestervertellers
De trailer van het 2e seizoen van Meestervertellers van Francois Pieneman. De podcast die in het teken staat van verhalen en storytelling.

S2 Afl. 1 De kracht van een goede speech - Huib Hudig
Welkom terug bij het 2e seizoen van Meestervertellers. We gaan in dit seizoen in gesprek met een beeldend kunstenaar, organisatiecoach, schrijver, VR regisseur, spoken word artists, componist, storytellers, maar starten met speech coach Huib Hudig.
Huib Hudig begon in 2004 als speechschrijver bij het ministerie van Justitie, eerst voor ministers Donner en Verdonk, daarna voor Hirsch Ballin en Albayrak. In 2010 maakte Huib de overstap naar de VVD- Tweede Kamerfractie en schreef onder andere speeches en opinieartikelen voor Mark Rutte tijdens de Tweede kamerverkiezingen van 2010.
Vanuit zijn bedrijf Speak to inspire geeft hij nu presentatietraining aan organisaties en particulieren, en helpt hen met het verhaal, de voordracht en de juiste mindset. Hij bundelde zijn ervaring in het praktische Speechboekje (een inspirerende speech in 10 stappen). Daarnaast schrijft hij artikelen voor de NRC en geeft commentaar op belangrijke speeches op radio en televisie, o.a. bij de Speech van de Maand op Radio 1.
Iedereen kent natuurlijk de TED talk, maar speechen doen we eigenlijk allemaal regelmatig.
Dat speechen niet moeilijk hoeft te zijn, bewijst speechcoach Huib Hudig. Aan de hand van enkele bijzondere speeches uit de geschiedenis kom je meer te weten wat iets tot een goede speech maakt, wat die ene speech nu beter maakt dan de ander en hoe je ervoor zorgt dat je publiek betrokken blijft.
Wil je zelf een meesterverteller worden? Luister dan naar deze boeiende aflevering.
In de podcast refereren we naar een aantal fragmenten, hier vind je de links:
Before they pass away: Jimmy Nelson at TEDxAmsterdam
Obama Speech ‘Fired up? Ready to go!’
Martin Luther King Speech ‘Jobs and Freedom’
Podcast steunen?
Ben je fan van de podcast en wil je die blijven steunen, ga dan naar: petje.af/meestervertellers

S1 Afl. 8 De filmische werkelijkheid van geluid - Ronnie van der Veer
Ronnie van der Veer is een veelgevraagd Nederlandse foley artist en sound designer.
Een foley artist is degene die de kunst van het geluid maken volledig beheerst en vrijwel ieder geluid op het scherm kan (na)maken in een studio.
In 2007 studeerde hij af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht als componist en sound designer. Tegenwoordig werkt hij vanuit zijn eigen studio in Haarlem aan zowel nationale als grote internationale producties, waaronder ‘The Lobster’, ‘Girl’ en De slag om de Schelde’. Maar ook series zoals de Netflix Originals ‘Ares’, ‘Ottoman Rising’ en ‘Love and Anarchy’.
Met Ronnie ga ik in gesprek over de de magie van zijn foley werk en de vaak onderschatte rol van geluid in film. Geluid werkt op ons onbewust. Zonder dat je het door hebt, wordt je meegezogen in het verhaal. Ronnie neemt ons stap voor stap mee in de opbouw van de wereld van geluid in film aan de hand van indrukwekkende scènes uit ‘De slag om de schelde’, de op één na duurste Nederlandse bioscoopfilm ooit gemaakt.

S1 Afl. 7 De emotie van de avond - Walter Joshua
DJ Joshua Walter zit al meer dan 20 jaar in het vak en is één van de meest productieve dance DJ's in Nederland. Voor de pandemie trad hij op bij grote festivals zoals Mysteryland en Sola en clubs zoals W Hotel, Soho House, Jimmy Woo en Escape.
We gaan met Joshua natuurlijk in gesprek over muziek en de ontwikkeling van dance muziek in de afgelopen jaren. Hoe vertel je een verhaal met live muziek? Hoe vertel je het verhaal van de venue en op welke manier spelen emotie en energie daarin een rol? Maar we spreken ook over de impact van het afgelopen jaar op zijn leven.
2020 beloofde een volgeboekt jaar te worden voor Joshua, maar Corona veegde in één keer zijn agenda leeg. Hij besloot niet bij de pakken neer te zitten en zijn carrière een nieuwe draai te geven. Een open gesprek over succes, tegenslag en veerkracht.

S1 Afl. 6 Iedere foto vertelt een verhaal - Govert de Roos
Govert de Roos is één van Nederlands topfotografen. Hij zit al meer dan 50 jaar in het vak en wist tal van artiesten voor zijn lens te krijgen. Op vijftienjarige leeftijd wist hij met een vervalst pasje door te dringen tot de ‘bed-in for peace’ van John Lennon en Yoko Ono in het Hilton Hotel. Govert maakte portretten van talloze beroemdheden, zoals David Bowie, Prince, ABBA en The Jacksons. Zijn werk is ook terug te zien op de cover van talloze platenhoezen, tijdschriften en filmposters.
Met Govert ga ik in gesprek over het verhaal achter zijn iconische foto’s van John Lennon, Nina Simone, Patricia Paay, André Hazes en Kitty Courbois. Het gesprek gaat over liefde voor het vak en vooral voor mensen. Een podcast voor iedereen die van fotografie houdt.

S1 Afl. 5 De betekenis van duisternis en licht - Jasmijn Schrofer
Jasmijn Schrofer is regisseuse van documentaires. Ze studeerde in 2015 af aan de Nederlandse Filmacademie met de documentaire 'Tarikat'. De film won een Wildcard van het Filmfonds en was te zien op vele internationale filmfestivals. Na haar tweede film After, over de wereld van de afterparty, heeft zij recent haar nieuwe documentaire ‘Death of Darkness’ afgerond.
Wij gaan met Jasmijn in gesprek over ‘Death of Darkness’, die geselecteerd is voor het Go Short - International Short Film Festival 2021. De documentaire gaat over de betekenis van duisternis en licht in ons leven. Voor deze film reisde Jasmijn af naar Kenia en belandde in een klein dorp in de woestijn. De bewoners, de Samburu, krijgen voor het eerst toegang tot elektriciteit. Dit heeft grote gevolgen voor hun manier van leven.

S1 Afl. 4 Verhalen voor eeuwig verankerd in het straatbeeld - Frank Boode
Frank Boode is imagineer. Imagineering is een combinatie tussen techniek en beleving, een ambacht bekend geworden door Walt Disney om verhalen te vertellen en nieuwe werelden te creëren. Frank was betrokken bij projecten voor organisaties als Emirates, Warner Bros, 200 jaar Koninkrijk en Royal Delft.
We gaan met Frank in gesprek over het belang van verbeeldingskracht en verbinding o.a. aan de hand van zijn project ‘Delft is goud, jij bent goud’. Dit project was onderdeel van het themajaar Delft & de Gouden Eeuw en draait om mooie verbintenissen tussen mensen en hun verhalen.

S1 Afl. 3 De dood als poëtische ervaring - vanesa Abajo Perez
Vanesa Abajo Perez is regisseuse en scenarist. Ze werd geboren in Spanje, maar groeide op in Nederland. Ze regisseerde haar eerste lange documentaire 'Het leven is droom'. De film was afgelopen jaar in competitie voor een Gouden Kalf tijdens het Nederlands Filmfestival.
We gaan met Vanesa in gesprek over ‘Ik ben mijn lichaam niet’, haar nieuwe transmediale project bestaande uit een documentaire, digitale dichtbundel en tentoonstelling in Museum tot zover.
In onze selfie-society draait alles om ons ego. Maar hoe ziet het er uit als we het leven ervaren door de ogen van de wereld in plaats van onszelf? Vanesa maakte een project over deze perspectiefwissel. In 'Ik ben mijn lichaam niet' plaatst Vanesa deze gedachte in de context van het naderende sterven, waarin ze mensen niet als hoofdpersonen ziet maar als bijpersonages en het verhaal verteld wordt aan de hand van ruimtes en objecten.

S1 Afl. 2 Een zoektocht naar authenticiteit - Chris Hanselaar
Chris Hanselaar is mede eigenaar van Story Studio, een strategisch ontwerpbureau in Hilversum. Chris helpt organisaties bij veranderingsprocessen en hij pleit voor meer authenticiteit en oprechte verhalen. We willen massaal authentiek en ‘onszelf’ zijn en eerlijk uitdragen wie we zijn en waar we voor staan. Authenticiteit is de oplossing, maar tegelijkertijd ook een modewoord. We praten met Chris over authenticiteit en onderzoeken onze perceptie ten aanzien van echt en nep. Maar wat is authenticiteit eigenlijk? Hoe vertellen we een authentiek verhaal in tijden van nepnieuws en deepfakes?

Dit is Meestervertellers
Welkom bij Meestervertellers. De podcast die in het teken staat van verhalen en storytelling. Ga met ons mee op een fascinerende auditieve ontdekkingstocht. Met wekelijks een nieuwe aflevering op de maandag.

S1 Afl. 1 Het recept voor een succesvolle korte film - Niels Bourgonje
Niels Bourgonje is één van de meest productieve regisseurs van de korte film in Nederland. Afgelopen jaren maakt hij maar liefst 14 korte films van drama tot comedy. Zijn films werden geselecteerd voor Academy Award qualifying festivals en wonnen vele prijzen.
We gaan met Niels in gesprek over de kracht van een korte film, aan de hand van één van zijn meest succesvolle films ‘Buddy’. Niels deelt zijn geheimen en tips en we bespreken met hem de Story Circle van Dan Harmon; 8 essentiële stappen die je helpen om een krachtig en inspirerend verhaal te vertellen.