
Podcast | Mental Health for Romania
By Mental Health for Romania

Podcast | Mental Health for RomaniaMay 08, 2023

Despre body shaming în perioada adolescenței
În episodul acesta, Larisa Dinu, doctorandă în neuroștiințe cognitive, abordează subiectul de body shaming în perioada adolescenței. Episodul acesta este realizat în parteneriat cu Ridmi Magazine, unde se scriu povești necenzurate ale educației din România.
Schimbările la nivel biologic, cognitiv, social, psihologic cât și academic din adolescență, precum și normele de frumusețe impuse de societate la care simțim că trebuie să ne aliniem, pot să ne determine să fim mai critici față de aspectul nostru fizic. Pe lângă asta, body shaming este un fenomen care impune și mai multă presiune. Body shaming este un act în care o persoană își exprimă opinii sau comentarii nesolicitate și de obicei negative despre corpul cuiva (mărime, formă, greutate, anumite părți ale corpului etc)
Dacă vrei să înveți mai multe despre body shaming în adolescență și moduri în care poate fi gestionat acest fenomen, te invităm să asculți episodul de podcast integral pe Spotify, Google Podcasts sau Youtube.

De ce amânăm? Știința din spatele procrastinării
În episodul acesta, Larisa Dinu, doctorandă în neuroștiințe cognitive, prezintă, pe scurt, știința din spatele amânării sau procrastinării.
"Nu amâna pe mâine ce poți face la fel de bine și poimâine" – spunea Mark Twain. Nu era singurul, însă, pentru că se estimează că "procrastinastus", cuvânt de origine latină care înseamnă “să amân până mâine”, este în uz încă din anii 1500. Cu alte cuvinte, sentimentul de procrastinare nu este un concept modern și sunt sigură că nici vouă nu vă e străin.
Este firesc, pentru că procrastinarea poate fi explicată prin procese biologice și psihologice și, fiind o problemă așa extinsă, mulți cercetători s-au concentrat pe a înțelege mai bine acest fenomen.
Dacă vrei să înveți mai multe despre de ce amânăm, cercetarea din spatele acestui fenomen și cum să treci la acțiune, te invităm să asculți episodul integral.

Ce impact au hormonii asupra sănătății mintale?
Episodul de astăzi va prezenta câteva puncte cheie despre impactul pe care îl au hormonii asupra sănătății mintale, de la estrogen până la adrenalină și cortizol. Unii dintre hormonii pe care îi aducem în prim plan sunt cunoscuți publicului larg ca având un efect asupra sănătății mintale, cum ar fi serotonina, dar alții, ca testosteronul, sunt mai puțin cunoscuți și sperăm ca prin acest episod să le amintim ascultătorilor noștri că sănătatea mintală a oricui poate fi afectată de schimbările hormonale prin care trece, indiferent de gen sau vârstă. Pentru că modul în care funcționeză organismele e complex și, în multe aspecte, încă neînțeles în totalitate, episodul de astăzi își dorește doar să familiarizeze publicul cu hormonii și modalitatea în care (și) aceștia ne pot afecta starea mintală, din dorința de a ne face să fim mai conștienți asupra acestor aspecte.

Despre sesiune și sănătatea mintală în studenție
Episodul de astăzi este foarte special pentru că adresează un subiect mai puțin abordat în România, sănătatea mintală a studenților, dar și pentru că citim mesajele primite de la voi despre cum sunteți în sesiune. Sănătatea mintală a studenților a început să fie recunoscută ca fiind o problemă de sănătate publică la nivel internațional, cu studii din alte țări estimând că între 20 și 40% din studenți ar putea îndeplini criteriile de diagnostic pentru o tulburare de sănătate mintală. Așadar, este timpul să vorbim mai deschis despre acest subiect. Dacă vreți să aflați care sunt zonele de prioritate pentru sănătatea mintală a studenților, factori care pot duce la o mai bună sănătate mintală și să aflați care sunt experiențele altor studenți din România care trec prin sesiune chiar acum, vă invităm să ascultați episodul. Sperăm să vă placă!

O scurtă istorie a sănătății mintale
Sănătatea mintală a constituit, pentru mult timp, un subiect tabu, oamenii considerând că tulburările din sfera acesteia reprezentau o alegere sau o pedeapsă divină, fiind un motiv de izolare socială. Chiar și în zilele noastre, cauzele afecțiunilor nu sunt înțelese pe deplin, ceea ce duce la o stigmă generalizată și la teama de a recunoaște nevoia de ajutor.
În acest episod de podcast, Mara și Andrada, voluntare MHR, vor explora progresul viziunilor asupra sănătății mintale, de la teoriile antice la condițiile din aziluri, până la psihanaliză și opțiunile actuale de tratament. Considerăm că e important nu doar să cunoaștem evoluția științifică, dar și să avem o percepție deschisă asupra tulburărilor, pentru a nu repeta greșelile din trecut.

Irina Rusu, aka Coffentropy - despre ce informații consumăm în mediul online și sănătatea mintală
Platformele de social media au devenit omniprezente în viețile noastre, iar, fie că ne dăm seama, fie că nu, cu toții suntem expuși la diverse tipuri de conținut de fiecare dată când accesăm o astfel de platformă. În episodul de astăzi, Larisa stă de vorbă cu Irina Rusu, cunoscută în mediul online sub numele de ”Coffentropy”. Noi, și poate și mulți dintre voi, o știm pe Irina datorită conținutului ei ”no bullshit”, despre lifestyle, viața de mămică, antreprenoriat și ilustrații faine. Printre subiectele abordate avem sănătatea mintală, social media, cum se raportează tinerii la conținutul din mediul online și altele. Vă invităm să ascultați episodul de luna aceasta și sperăm să vă placă! Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți despre podcast și pentru a pune întrebări, urmăriți-ne și pe Instagram (@mental_health_for_romania). Până data viitoare, aveți grijă de voi și de sănătatea voastră mintală!

Cristina Frei – Despre sănătatea mintală, social media și artă
În episodul de luna aceasta, ne întâlnim cu perspectiva unui influencer, prin prisma carierei de ilustrator. Rodica vorbește cu creatoarea de conținut, Cristina Frei, despre provocările și bucuriile vieții de designer, jonglând între rolul de tânără mamă, soție, femeie și militant al timpului petrecut autentic în relație cu cei dragi și cu propria persoană. Aflăm despre cum se poate ca o pasiune și un refugiu să se transforme într-o carieră, iar pe final avem câteva îndrumări către tinerii angrenați în social media pentru a se bucura de oportunitățile oferite de rețelele de socializare și să nu cadă în plasa pericolelor acestora.

Psihedelice: istoric, cercetare și posibile roluri în psihiatrie
Substanțele psihedelice sunt substanțe psihoactive care modifică modul în care gândim, în care percepem lumea și starea de conștiință, în principal prin acțiunea lor asupra sistemului serotonergic. Cu siguranță că ați auzit de LSD (acid dietilamidolisergic), psilocibină sau ayehuasca, iar dacă nu, vă povestim noi în episodul de luna aceasta.
Substanțele psihedelice și, în mod special, potențialele lor aplicații terapeutice în psihiatrie, fac subiectul episodului de față. Împreună cu Vlad Nicolescu, cercetător în domeniu, discutăm despre cum au ajuns psihedelicele să fie cercetate ca potențial tratament în afecțiuni psihiatrice (cum ar fi depresia) după ce utilizarea lor recreațională nereglementată a dus la interzicerea acestora. De asemenea, aducem în discuție studii recente cu rezultate promițătoare în ceea ce privește folosirea psilocibinei în tratarea depresiei și punctăm diferențele dintre substanțele psihedelice și antidepresivele clasice. Punctele slabe din punct de vedere metodologic, dar și stigma și reputația de substanțe non-grata sunt dezbătute. Nu în ultimul rând, adresăm mituri legate de experiențele psihedelice, răspundem întrebărilor voastre, și vorbim despre următorii pași în cercetarea experiențelor subiective și ce ar putea însemna acest lucru pentru tratamentele psihiatrice. Sperăm să vă alăturați discuției!
Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți despre podcast și pentru a pune întrebări, urmăriți-ne și pe Instagram (@mental_health_for_romania). Până data viitoare, aveți grijă de voi și de sănătatea voastră mintală!

Stresul din perioada examenelor și ce ar schimba elevii la învățământul românesc
Ne aflăm în perioada examenelor, drept pentru care episodul de luna aceasta este realizat împreună cu elevi de liceu, despre experiențele acestora din perioada examenelor și testărilor.
Stresul, anxietatea și disconfortul ne pot însoți în multe drumuri către examen sau către predarea foii de examen. Pentru a le normaliza în fața tinerilor din România, Rodica Afrăsinei și Larisa Dinu au vorbit cu elevi de liceu despre cum au trăit aceștia experiențele examenelor și testelor școlare. În prima parte a episodului, aflăm despre gânduri apăsătoare, senzații fizice inconfortabile și stări de copleșire. Presiunea din partea familiei, profesorilor și colegilor sunt câteva elemente care pot amplifica emoțiile negative din prejma testărilor. În a doua parte, discutăm strategii de gestionare a stresului și emoțiilor, dar și contextul școlar și relațional actual. Ascultând experiențele elevilor, concluzionăm că discuțiile despre sănătatea mintală își au locul în școală și că este important ca elevii să fie susținuți în gestionarea emoțiilor din preajma examenelor. Dacă ai putea schimba un singur lucru în sistemul de învățământ actual pentru a îmbunătăți sănătatea mintală a elevilor, care ar fi acela?
Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți despre podcast și pentru a pune întrebări, urmăriți-ne și pe Instagram (@mental_health_for_romania). Până data viitoare, aveți grijă de voi și de sănătatea voastră mintală!

Depresie – de la cum o măsurăm la rolul apropiaților
Dacă vrei să înveți mai multe despre depresie, cum se măsoară, care sunt factorii de risc și despre opțiunile de tratament, dar și dacă vrei să afli cum poți susține un apropiat care se confruntă cu depresia, acest episod este pentru tine.
Episodul de luna aceasta adresează depresia, cea mai prevalentă tulburare psihică. Larisa Dinu și Rodica Afrăsinei definesc depresia, prezintă simptomele și discută pe larg problemele curente în măsurarea depresiei. Cum putem să măsurăm o tulburare atât de eterogenă? De asemenea, episodul prezintă opțiunile de tratament, de la psihoterapie la medicație, și un ghid detaliat despre cum putem să susținem un prieten sau un membru al familiei care se confruntă cu depresia. La final, răspundem întrebărilor voastre, abordând inclusiv sindromul impostorului și depresia în perioada liceului sau a studenției. Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți despre podcast și pentru a pune întrebări, urmăriți-ne și pe Instagram (@mental_health_for_romania). Până data viitoare, aveți grijă de voi și de sănătatea voastră mintală!

De vorbă cu un psiholog
“De vorba cu un psiholog” este un episod informativ, dar cald despre profesia de psiholog și ce presupune ea. Larisa Dinu si Rodica Afrăsinei sunt absolvente ale facultății de psihologie, care au ales specializări diferite. Larisa este cercetător în domeniu, iar Rodica Afrăsinei este consilier în dezvoltare personală. Împreună, cele două împărtășesc din experiențele lor și răspund întrebărilor primite de la voi pe Instagram (@mental_health_for_romania). Câteva din subiectele abordate în acest episod includ facultatea de psihologie, motivația din spatele unei astfel de cariere, riscurile care însoțesc această profesie și stereotipuri. Acest episod poate fi de folos tuturor celor care iau în considerare o carieră in psihologie, fie că vorbim de elevi, studenți sau de persoane care doresc o schimbare de carieră. Mai mult, episodul este dedicat tuturor celor care s-au întrebat vreodată ce se întâmplă într-un cabinet de psihoterapie, dar și celor care sunt curioși de opțiunile de carieră care există pentru un absolvent de psihologie.

Fenomenul Burnout
Fenomenul burnout este un subiect de interes în zilele noastre, când apariția și menținerea lui este influențată de mediile organizaționale și vulnerabilitățile individuale. Larisa Dinu, asistent de cercetare în domeniul psihiatriei, împreună cu Rodica Afrăsinei, consilier în dezvoltare personală, discută despre acest fenomen și răspund întrebărilor primite de la voi pe Instagram (@mental_health_for_romania). De asemenea, cauzele, simptomele și metodele de tratament sunt explicate, fiind presărate și sugestii prin care simptomele burnout-ului pot fi prevenite. În acest fel, putem conștientiza din timp predispozițiile și simptomele caracteristice, pentru a putea interveni eficient.

Lecții din 2020 despre sănătatea mintală
2020 a fost un an dificil, pe care ni-l vom aduce aminte mult timp de acum înainte. În 2020 am petrecut mai mult timp singuri, am învatat că nu toate lucrurile sunt în controlul nostru și am început să fim și mai recunoscatori pentru ceea ce avem. În acest episod, Larisa Dinu, asistent de cercetare, recapitulează evenimentele anului trecut, identifică două lecții importante din 2020 și propune idei pentru un 2021 mai bun. Printre ideile prezentate se numară introspecția, tehnologia, timpul petrecut in natură, stabilirea unor obiective flexibile și folosirea obiceiurilor mărunte pentru a ne forma o rutină în noul an.

Știința din spatele sănătății mintale
Ep 3 - În acest episod, tinerii cercetători din echipa MHR, Dan Mirea și Larisa Dinu, ne povestesc despre știința din spatele sănătății și tulburărilor mintale, dezbătând subiecte diverse precum: sistemul diagnostic și problemele cu acesta, teoriile biologice și psihologice din spatele tulburărilor psihiatrice, modul de funcționare al diferitelor tipuri de tratament si pe ce se bazează acestea și, în final, locul sănătății mintale în cadrul sănătății noastre generale.

Despre anxietate și toate stările ei - partea 2
Ep 2 - Al doilea episod este cea de-a doua partea a dialogului cu Bianca Vătășescu. Bianca Vătășescu este psiholog, psihoterapeut și consultant in carieră și ne vorbește despre anxietate, ce este ea și cum se manifestă. Se aduc în discuție atacurile de panică, legătura dintre anxietate și depresie și importanța terapiei și medicației în lupta cu tulburările mintale.

Despre anxietate și toate stările ei - partea 1
Ep 1 - Despre anxietate și toate stările ei