Skip to main content
Spotify for Podcasters
Van Dyck & Van Dyck - De Smaakadvocaten

Van Dyck & Van Dyck - De Smaakadvocaten

By MEUG

POWERED BY MEUG & Negroni.be Een podcast over bier, wijn, spirits en cocktails. Van Dyck en Van Dyck, de Advocaten van de Smaak, nodigen elke aflevering een gast uit de drankenwereld uit op de beklaagdenbank. Hun doel is de gast vrij te pleiten van aantijgingen of veroordelen voor bewezen feiten.
Currently playing episode

#13 Joren Nuyts (The Roots independent bottling) - Soms neemt het leven een onverwachte wending

Van Dyck & Van Dyck - De SmaakadvocatenOct 21, 2022

00:00
01:03:04
S2 #8 Dominic Verstappen (Independent Bottler BYOB-C & Klubb23)
Sep 07, 202301:22:16
S2 #7 Vincent Schietse (Brown-Forman)

S2 #7 Vincent Schietse (Brown-Forman)

Vincent Schietse heeft zijn passie voor dranken ontdekt tijdens zijn studies 'Sommelier Conseil' aan de Université du Vin in Suze-La-Rousse, Frankrijk. Na wijn ontdekte Vincent ook zijn liefde voor gedistilleerde dranken.

Al bijna 10 jaar is Vincent terug te vinden in de wondere wereld van spirits. In 2022 maakte hij de overstap van Filliers naar Brown-Forman, het moederbedrijf achter merken zoals Jack Daniel's, Woodford Reserve en Benriach.

Naast zijn reguliere werk heeft Vincent 'The Cocktail Consultant' opgericht, de perfecte manier om ook met mixologie vertrouwd te geraken.

Met dank aan onze vaste partner Jones Foodbar (Schilde) voor de locatie en ondersteuning en Blue Wave Theory voor de muziek.

Aug 21, 202301:17:11
S2 #6 Billy Walker (Master Distiller The GlenAllachie)

S2 #6 Billy Walker (Master Distiller The GlenAllachie)

Opnieuw een Engelse aflevering, maar ook weer een geweldige gast!

Tegenwoordig staat hij vooral bekend als Master Distiller bij The GlenAllachie, maar dat is slechts een van zijn prestaties in de whiskyindustrie. Al meer dan 5 decennia (!) lang creëert hij enkele van de meest begeerde whisky's ter wereld. Sinds 2021 mag hij zich lid noemen van de Whisky Magazine Hall of Fame, een eer die wereldwijd nog geen 100 mensen toegekend is. We overdrijven niet als we zeggen dat Mr. Billy Walker een levende legende is in de prachtige wereld van whisky!

Another English episode, but another great guest as well!
Nowadays he's best known for being the Master Distiller at The GlenAllachie, but that's only one of his achievements in the whisky industry. For over 5 decades(!) he has been creating some of the most coveted whiskies in the world. In 2021 he was inducted into the Whisky Magazine Hall of Fame, an honour that's bestowed on less than 100 people worldwide so far. It's easy to say, Mr. Billy Walker is a living legend in the wonderful world of whisky!

Met dank aan/Thanks to:
Premium Spirits
The Flavor Shop (Gooik)
Blue Wave Theory
Jul 07, 202345:22
S2 #5 Ruben Luyten (Whiskynotes / Sherrynotes)
Jun 21, 202301:20:41
S2 #3 Annabel Thomas (Founder & CEO Nc'Nean Whisky)

S2 #3 Annabel Thomas (Founder & CEO Nc'Nean Whisky)

In deze aflevering van onze podcast hebben we Annabel Thomas als gast. Annabel is de founder en CEO van Nc'nean, een distilleerderij aan de westkust van Schotland die op een duurzame manier whisky produceert. In 2013 besloot Annabel haar baan op te zeggen om fulltime te focussen op Nc'Nean en de distilleerderij van de grond op te bouwen naar een mooi en duurzaam merk. Haar missie was om een whisky te creëren die in harmonie kon bestaan met onze planeet. Sinds 2017 is de distilleerderij operationeel en vallen de whiskies van Annabel niet enkel in de smaak, maar ook in de prijzen. Ontdek het verhaal van een straffe dame in een wereld vol mannen. Een internationale gast en daarom dan ook een Engelstalige aflevering!

In this episode of our podcast, we have Annabel Thomas as our guest. Annabel is the founder and CEO of Nc'nean, a distillery on the west coast of Scotland that produces whisky in a sustainable way. In 2013, Annabel decided to quit her job to focus full-time on Nc'nean and build the distillery from the ground up into a beautiful and sustainable brand. Her mission was to create a whisky that could exist in harmony with our planet. Since 2017, the distillery has been operational and Annabel's whiskies have not only been popular, but they've also won awards. Discover the story of a strong woman in a world full of men. Annabel is an international guest, which is why this is an English-language episode!


Met dank aan/Thanks to:
Huis Windels  
http//www.windelsspirits.be
Blue Wave Theory

Van Dyck & Van Dyck is een podcast van MEUG ism Negroni.be

Mar 21, 202343:54
S2 #2 Luc De Raedemaeker (Beer Matters & Tasting Director Brussels Beer Challenge) - 20 jaar geleden stonden we op eenzame hoogte, nu niet meer
Mar 07, 202301:07:57
S2 #1 Stijn Deschacht (Host Over Eten Podcast & Tequila- en Mezcal-kenner) - Terroir is meer dan alleen bodem
Feb 21, 202302:24:40
#16 Kathleen Van den Berghe (Château de Minière) - Wijn wordt gemaakt op de wijnstok en niet in de kelder
Dec 07, 202201:04:22
#15 Live op MEUG Tasting Festival - Part 2 - Sven De Kleermaeker (De Koninck/Duvel Moortgat) - Philippe Wouters (Mondovino) - Sebastiaan Vandendael (Rum Babs)

#15 Live op MEUG Tasting Festival - Part 2 - Sven De Kleermaeker (De Koninck/Duvel Moortgat) - Philippe Wouters (Mondovino) - Sebastiaan Vandendael (Rum Babs)

Deze special - deel 2 van 2 - werd voor een live publiek opgenomen op het Meug Tasting Festival.
Daarom wijken we een beetje af van ons vaste concept:
Deze keer slechts 1 Smaakadvocaat (Yannick) en niet 1 gast maar 3 gasten na elkaar.
Waar we niet van afwijken is dat we iets lekkers proeven en steeds starten met dezelfde openingsvraag.


Gast 1: Sven De Kleermaeker (Brouwmeester bij brouwerij De Koninck)

Met Sven als brouwmeester heeft de Antwerpse stadsbrouwerij De Konick een ervaren rot aan boord. Hij werkte voordien bij Duvel en toen brouwerij De Koninck onderdeel werd van Duvel Moortgat-familie kreeg Sven de kans om daar brouwverantwoordelijke te worden. In de creatieve culinaire hub die de site van De Konick geworden is, mag Sven zelf ook creatief aan de slag gaan. Een rol die hij met plezier vervult.


Gast 2: Philippe Wouters (Zaakvoerder Mondovino)

Van je hobby je beroep maken, Philippe Wouters deed het. Na zijn opleiding wijnkunde ging Philippe aan de slag als freelance-wijnconsulent voor Mondovino. Toen hij in 2013 de kans kreeg om de zaak over te nemen, greep hij die met beide handen. Bijna 10 jaar later verwelkomt Philippe zijn klanten nog met evenveel passie en plezier in zijn wijnhandel in Schoten.


Gast 3: Sebastiaan Vandendael (Mede-oprichter Rum Babs)

Madagaskar is bij ons vooral bekend van de populaire, gelijknamige animatiefilm. Minder bekend bij ons is het traditionele drankje van Madagaskar, Rhum Arrangé. Maar als het van Sebastiaan Vandendael afhangt komt daar snel verandering in! Zijn levenspartner Gaële is afkomstig van Madagaskar en samen maken ze onder de merknaam Rum Babs enkele van die rhums. Daarvoor kunnen ze rekenen op oude familierecepten van Gaële, maar ze experimenteren ook maar al te graag met nieuwe creaties. Vergis u niet met de Spiced Rums die vaak ontzettend veel suiker bevatten, Rum Babs bevat geen toegevoegde suikers, kleurstoffen of andere additieven.  Als dat nog geen reden genoeg is om Rum Babs eens te proeven, ze steunen er ook nog goede doelen mee op Madagaskar.

Met dank aan:
Blue Wave Theory
De technische crew van het Zuiderpershuis

Van Dyck & Van Dyck is een podcast van MEUG ism Negroni.be


Nov 21, 202201:07:06
#14 Live op MEUG Tasting Festival - Herman Van der Meij (Diageo), Stephan Van de Velde (Bierkapitein) en Reinout Moonen (Domein Walterus)
Nov 07, 202201:20:19
#13 Joren Nuyts (The Roots independent bottling) - Soms neemt het leven een onverwachte wending
Oct 21, 202201:03:04
#12 Kris Boeckmans (Café Fringale) - ☕️ & 🚴‍♀️
Oct 07, 202201:09:58
#11 Jeroen en Yannick (Meug & Negroni.be) - Reizen met Jeroen
Sep 21, 202201:30:00
#10 Steffi Vertriest (njam! - Thee.be) - Thee is boeiender dan wijn!

#10 Steffi Vertriest (njam! - Thee.be) - Thee is boeiender dan wijn!

In deze aflevering gaan smaakadvocaten Jeroen en Yannick buiten hun comfort zone van alcoholische dranken. Ze hebben niemand minder dan creatieve duizendpoot Steffi Vertriest te gast. 

Bij het grote publiek is ze vooral bekend als tv-kok van njam!, als een van 's lands populairste food bloggers en als auteur van inmiddels 6 boeken (en een 7e op komst!). Maar je kan ze ook kennen als zangeres (met oa. een clip met 30 miljoen views op YouTube!) of van haar tv-reportages bij The Voice. 

Maar verder is ze vooral gepassioneerd door thee! Ze is thee-sommelier, thee-blender en de drijvende kracht achter het online platform thee.be.

Steffi dompelt ons onder in de wereld van thee en Smaakadvocaat Yannick serveert een mocktail op basis van Matcha-thee.

Recept mocktail:
5 cl. Everleaf Marine (non-alcoholische spirit)
1 cm. verse gember
3 cl. limoensap
2 cl. agavesiroop
1 mespunt Matcha

Kneus de gember met een muddler tot het sap vrijkomt in een shaker. Vul de shaker op met ijsblokjes.
Voeg alle overige ingrediënten toe en shake krachtig tot de shaker ijskoud aanvoelt.
Zeef de cocktail met een cocktailzeef én fijne keukenzeef in een tumblerglas met verse ijsblokjes.
Garneer met een stukje gekonfijte gember op een cocktailprikker (of limoenwieltje).


Music by: Blue Wave Theory
Deze podcast werd mede mogelijk gemaakt door Jones Foodbar, te Schilde.

Van Dyck & Van Dyck is een podcast van MEUG ism Negroni.be

Sep 07, 202201:04:08
#9 Serge Valentin (Whisky Fun) - Is whisky nog steeds fun?

#9 Serge Valentin (Whisky Fun) - Is whisky nog steeds fun?

Another international episode! This time our guest is a leading global authority in the world of spirits, most particularly whisky. He's known for his straight-talking rock 'n' roll spirit reviews, he's been dubbed 'le mâitre incontesté du whisky' and he's a 'Keeper of the Quaich' (a title reserved for only the most influential people in the Scotch whisky industry globally). It's mister SERGE VALENTIN.

His website, whiskyfun.com, gets millions of visits and is equally known in the USA and Asia, as it is in Europe.
Jeroen took a little detour on his holiday in France to meet up with this whisky legend, and to ask him: "is Whisky still fun?".

Van Dyck & Van Dyck is a podcast by MEUG and Negroni.be

--

Wederom een internationale aflevering! Deze keer is onze gast een wereldwijde authoriteit op gebied van spirits, vooral whisky. Hij staat bekend voor zijn no-nonsense rock 'n' roll spirits reviews, kreeg de bijnaam 'le mâitre incontesté du whisky' and hij is een 'Keeper of the Quaich' (een titel gereserveerd voor enkel de meest invloedrijke mensen ter wereld in de Scotch whisky industrie). Niemand minder dan meneer SERGE VALENTIN.

Zijn website, whiskyfun.com, telt miljoenen bezoekers en is even bekend in de USA en in Azië, als in Europa. Jeroen nam een kleine omweg tijdens zijn vakantie in Frankrijk om deze whisky legende te ontmoeten en om hem te vragen: "Is whisky nog steeds fun?".

Van Dyck & Van Dyck is een podcast van MEUG ism Negroni.be

Aug 21, 202253:20
#8 Maarten Weyn (De Weynbrouwerij) - Bier brouwen op gevoel of met wetenschap?
Aug 07, 202201:08:16
#7 Margaux Balemans (Sommelier Le Sanglier des Ardennes) - Met uitsterven bedreigd?
Jul 21, 202257:15
#6 Lucie Stroesser (Douglas Laing & Co International Sales Manager) - Scotland is a better country than France

#6 Lucie Stroesser (Douglas Laing & Co International Sales Manager) - Scotland is a better country than France

Alweer een internationale aflevering, dus opnieuw in Engels!
Maar deze keer gewoon op Belgische bodem opgenomen.

Te gast in deze aflevering: Lucie Stroesser, International Sales Manager bij Douglas Laing & Co.
Bij Van Dyck & Van Dyck zijn we fan van straffe madammen, en dat mag van Lucie zeker gezegd worden!

Als Lucie dan ook nog een lekkere whisky meeneemt die speciaal gemaakt is voor de Belgische markt, dan zegt een Van Dyck geen neen tegen die in primeur te mogen proeven! Meugman Jeroen serveert er een passende chaser bij!

Van Dyck & Van Dyck is een podcast van MEUG ism Negroni.be

-- 

Another international episode, so again in English!

But this time it's recorded on Belgian soil.

Our guest for this episode is Lucie Stroesser, International Sales Manager bij Douglas Laing & Co.
At the Van Dyck & Van Dyck Podcast we are fans of strong and smart women, and Lucie surely fits that bill.

When Lucie brings a nice whisky, especially made for the Belgian market, a Van Dyck never says no to the opportunity to taste it in avant-premiere. MEUG-founder Jeroen serves a nice chaser to go along with it.

Van Dyck & Van Dyck is a podcast by MEUG and Negroni.be

Jul 07, 202251:05
#5 Pieter Knapen (Malternative Belgium) - Cognac is de beste spirit ter wereld
Jun 14, 202201:24:58
#4 SPECIAL - Joao Vicente (Gonzalez Byass Brand Ambassador) - Poolside Interview

#4 SPECIAL - Joao Vicente (Gonzalez Byass Brand Ambassador) - Poolside Interview

De Van Dyck & Van Dyck Smaakadvocaten Podcast is amper 4 afleveringen oud en gaat nu al internationaal! Enfin, 1 Van Dyck dan toch, want deze special wordt enkel door Jeroen gehost. Met veel plezier ging Jeroen in op de uitnodiging van Gonzalez Byass en Cinoco om Jerez te bezoeken tijdens de Feria del Caballo en de Tio Pepe Challenge Global Finals. Wie van wijn houdt en aan Jerez denkt, denkt meteen ook aan Sherry. Daar gaat het dan ook over in deze poolside special. Jeroen interviewde Joao Vicente, de global brand ambassador van Gonzalez Byass, en onderzocht of de stelling "Sherry is sexy" wel helemaal klopt. Hoe doe je dat beter dan met een goed glas Sherry er bij? Onze vaste luisteraars weten intussen ook dat Jeroen zelf ook iets lekkers bij had en deze keer wel iets echt speciaal. Benieuwd? Luister dan zeker naar deze korte (Engelstalige) special. 

Met dank aan: Cinoco en Gonzalez Byass

Van Dyck & Van Dyck is een podcast van MEUG ism Negroni.be

---

 For our 4th episode the Van Dyck & Van Dyck Smaakadvocaten Podcast goes international!  Well, at least 1 Van Dyck.. as this time you'll only hear Jeroen Van Dyck as the host of the show. He gladly accepted an invitation from Gonzalez Byass to visit Jerez during the Feria del Caballo and the Tio Pepe Challenge Global Finals. If you love wine, Sherry will be one of the first things that comes to mind when you say Jerez. Maybe even the very first thing. So this poolside special is all about Sherry. Is it really sexy? Jeroen had a nice interview with Joao Vicente (Global Brand Ambassador for Gonzalez Byass) with a glass of Sherry on the side. And unless you're new to this podcast, you'll know that Jeroen also brought a liquid threat. Something very special this time! 

thx to: Cinoco and Gonzalez Byass
Music by: Blue Wave Theory

Van Dyck & Van Dyck is a podcast by MEUG and Negroni.be

May 23, 202232:21
#3 Patrick Nijs (Wijnfaktorij - Urban boutique winery) - Wijnmaken in België, daar moet je gek voor zijn
May 09, 202201:20:06