Skip to main content
Spotify for Podcasters
MiaFemme Podcast

MiaFemme Podcast

By MiaFemme

Girltalk tabuk nélkül. Rendszerkritikus podcast minden második pénteken.
Available on
Google Podcasts Logo
Overcast Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Like a Virgin (madonnák, kurvák és lúzerek)

MiaFemme PodcastApr 23, 2021

00:00
48:21
Like a Virgin (madonnák, kurvák és lúzerek)

Like a Virgin (madonnák, kurvák és lúzerek)

Találós kérdés. Ha túl korán “veszíted el” ribanc vagy, ha túl későn akkor frigid/lúzer, mi az? Úgy van kedves hallgatónk, a mai epizódban a szüzesség körüli tabukat járjuk körül, egy olvasói levél, illetve saját élmények, tapasztalatok segítségével.

Apr 23, 202148:21
HÁRMAN PÁRBAN: szerelmi háromszög, hármasozás, triád

HÁRMAN PÁRBAN: szerelmi háromszög, hármasozás, triád

A mai adásban mindenféle hármas szituációról fogunk beszélni, legyen az hármasozás, szerelmi háromszög, vagy hárman járás, azaz triád vagy throuple. Saját életesemények mellett, a Trigonometria (HBO) című sorozatból inspirálódunk, ahol egy pár beenged egy harmadik felet az otthonába/életébe. Annyiszor hallottuk a régi jó mondást, miszerint “a kettő társaság, a három már tömeg.” Tényleg így van? Csak a negatív, rosszul működő, és fájdalmas hármas dinamika létezhet, sok-sok elhallgatással, és traumával “fűszerezve?” Eljátszunk a gondolattal, hogy nem csupán a kettő lehet páros, és mi van akkor ha három ember konszenzuális módon kapcsolódik egymáshoz? Explicit, és személyes, szexuális kontent, rokonok, barátok, vigyázat!

Apr 09, 202159:10
 „Hihetetlen, hogy meg tudsz házasodni egy csettintésre, de elválni két év." feat. Varga Dóri

„Hihetetlen, hogy meg tudsz házasodni egy csettintésre, de elválni két év." feat. Varga Dóri

A mai epizódban Varga Dórit láttuk vendégül, hogy életének egy nagyon személyes szeletéről meséljen: a válásáról, elmúlt kapcsolatokról, azok feldolgozásáról, illetve tanulságairól. A mi generációnk már egy olyan társadalomban szocializálódott, ahol a válások száma a szüleink körében rohamosan megnőtt, az előző generációkhoz képest, így nem volt furcsaság elvált szülők gyermekeként felnőni. Azonban a társadalmi stigma a mai napig él: mi lesz egy nővel a válása után, ha a házasság maga a beteljesülés, biztonság, és siker? Boldogan éltek míg meg nem haltak: ez a Disney filmek tanulsága, és a legtöbb romantikus film lezárása is. De mi van ha itt nem ér véget a történet?  Mi van akkor ha fel kell állni egy házasság felbomlása után, megérteni, feldolgozni, továbblépni, közben nevelni a közös gyerek(ek)et? Dóri mesél mindezekről a következő egy órában, őszintén, tabuk nélkül.

Mar 27, 202101:06:32
Pussy & Feet, az OnlyFans jelenség! Feat. Párnacsata

Pussy & Feet, az OnlyFans jelenség! Feat. Párnacsata

Végre eljött az alkalom, hogy a Párnacsata Podcast szuperhőseivel/hostjaival, Julcsival és Vikivel beszélgessünk! A csajok nem most kezdték a digitális tartalomkészítést, azonban még ők is kapkodják a fejüket az újabbnál újabb social media felületek láttán. Szóval úgy döntöttünk beszélünk arról amiről mindenki beszél mostanság: az OnlyFans-ről! Az említett oldal egy olyan social media platform ahová bárki feltölthet bármilyen képet vagy videót magáról, akár pornográf tartalmat is, cserébe pedig pénzt kér az előfizetőtől, és tádá dől a lé. Tényleg ilyen egyszerű volna? És vajon mi mit gondolunk a jelenségről? Ez lenne a szexpozitiv feminizmus egyik ékköve, vagy csupán a női test áruba bocsátásának egy újabb, szebben becsomagolt formája? Na és nálunk hol húzódik az a bizonyos határ? Ki mennyit vállalna be? Explicit nyelvezet, és semmi tabu!

Mar 12, 202101:14:40
ENGLISH BONUS: Navigating polyamory and queerness feat. Lucy Cadena

ENGLISH BONUS: Navigating polyamory and queerness feat. Lucy Cadena

Get ready for Miafemme's first English episode! In this bonus epi we talk with artist, climate change activist and dear friend Lucy Cadena, who moved to Budapest from London three years ago. We asked her about ethical non-monogamy. What are the rules of polyamory and how can we build more caring relationships? And what's her personal journey and experience as a queer woman in Hungary?

The book recommended by Lucy is 'The Ethical Slut - A Practical Guide to Polyamory, Open Relationships and Other Adventures' by Dossie Easton and Janet W. Hardy.

Mar 08, 202101:06:32
Felfedezni a világot a saját szabályaink szerint

Felfedezni a világot a saját szabályaink szerint

Na és nem félsz, nem veszélyes? Nem leszel túl magányos így pár nélkül? És mi értelme van egyáltalán, mi elől menekülsz? Sokszor kaptunk hasonló kérdéseket  mint a világot egyedül (is) járó nők, biztosan nem vagyunk ebben egyedül. A mai adásban képzeletbeli utazásra indulunk, elkalandozva emlékeinkben. Felelevenítjük a legkedvesebb utazós történeteket, amiken keresztül gondolkodunk biztonságról, szabadságról, és szerelemről.

Feb 27, 202101:11:45
Amit a védőnőtől nem mertél megkérdezni: Fogamzásgátlás Q&A feat. Gina

Amit a védőnőtől nem mertél megkérdezni: Fogamzásgátlás Q&A feat. Gina

Ti kérdeztetek, mi pedig egy szakértő segítségével válaszoltunk. Lazaridisz “Gina” Georgina, termékenységtudat oktató előtt szerencsére nem létezett semmilyen tabu. Ha egy ilyen védőnőnk lett volna! Sokan emlékszünk: fiúk külön, lányok külön. Izgatott várakozás, sustorgás a folyosón: elérkezett a szexuális felvilágosítás ideje. Kérdezni lehetőleg nem túl kínosakat, fókuszáljunk gyerekek a nem kívánt terhességre, és a nemi betegségekre. A szexpozitív felvilágosítás sokak számára ijesztő kombináció, feminista szempontok beemelése a fogamzásgátlásba pedig még inkább. Mert mi újság a férfi fogamzásgátló tabikkal, és mi az a termékenység tudatosság, hogyan tudnunk közelebbi kapcsolatba kerülni ciklusunkkal? És mik a legújabb technológiák, alternatív módszerek?

Feb 12, 202101:01:34
“A roma lányok tényleg...?” Randizás, ismerkedés, párkapcsolat X Ame Panzh

“A roma lányok tényleg...?” Randizás, ismerkedés, párkapcsolat X Ame Panzh

Végre újra köztetek! 2021 első Mifemme epizódja, amelyben rendhagyó módon négyen leszünk a stúdióban, az Ame Panzhból ismert Bogival, és Judittal kiegészülve. Mióta felfedeztük az Ame Panzh munkásságát, azóta vágyunk rá, hogy közösen döntsünk le pár tabut. Ezúttal a sokakat érintő randizás témájára esett a választásunk, méghozzá Antonia svédországi sztorijából kiindulva; a közös barátnős beszélgetések alkalmával rájöttek, hogy noha egy városban élnek, különböző etnikai hátterük mégis eltérő valóságokat, tapasztalásokat szül az ismerkedés terén.  Működik ez a tézis magyarországi vonatkozásban is? Mennyire tud másként kinézni az a bizonyos Tinder dzsungel annak függvényében kik vagyunk, hogyan nézünk ki, és milyen privilégiumokkal rendelkezünk? Tényleg a magyar valóság különböző szeleteit kapjuk fehér, színes bőrű, vagy roma magyar nőként? És mi a helyzet azokkal a 21.századi jelenségekkel az ismerkedésben mint a sokak által már átélt köddé válás (ghosting), vagy a kéretlen intim fotók? Az egészséges, és etikus randi kultúra az vajon mi?

Jan 29, 202101:26:22
✨ ÖNKIELÉGÍTÉS EXTRAVAGANZA ✨

✨ ÖNKIELÉGÍTÉS EXTRAVAGANZA ✨

Az idő elérkezett kedves hallgató, hogy egyik legintimebb adásunkat megosszuk veled. A happybanana.hu mint jótevő angyalka teljesítette évadnyitó epizódunk kérését; szerettük volna lecsekkolni az újhullámos szexjátékszerek kedvencét: a forradalmi Satisfyer pro2-öt. A kipróbálás után összeültünk egy értékelésre! És még ezernyi kérdés cikázott bennünk: A maszturbáció az egyik legtermészetesebb dolog, és egyszerre a legnagyobb tabu is? Valami ami az életünk része, de mégsem beszélünk róla evör? Pedig nem ártana, főleg ha sokkal kevesebb nő csinálja mint férfi. Ha a körúti elfüggönyözött szexboltok ideje lejárt, mi lép a helyébe? Hogyan lehet inklúzívabbá tenni a szexet? Lehet-e az önkielégítés kevésbé férfiközpontú, heteronormatív, és egyáltalán intim? A mai epizódban megosztjuk saját “maszturbációs utazásunkat” és legjobb tippjeinket az önszeretgetésre. Explicit nyelvezet, és semmi tabu!

Dec 11, 202001:07:12
Az én testem, az én döntésem? A nagy abortusz talk feat. Ciklusmesék (Szőllősi Nóri)

Az én testem, az én döntésem? A nagy abortusz talk feat. Ciklusmesék (Szőllősi Nóri)

Október hónapja az abortusz ellenes törvényektől, illetve koalíciótól volt hangos, ha nem lett volna elegendő stressz a pandémia második felvonása. Világszerte tüntettek a lengyel nők jogai mellett, és a nagy abortuszvita újra lángra gyúlt. Kié a méhünk? És mit keres egyáltalán a kormány benne, no és az egyház? Milyen szerepe van/ legyen egy férfinak az abortusz diskurzusban? És hogy jön ide az örökbefogadás? Minden ami “teleszülés“, abortusz pro és kontra, na meg azok a fránya női jogok. Ciklusmesék Szőllősi Nórija missziójának tekinti, hogy a nők megismerjék saját testüket, a női ciklus működését, és ezáltal visszanyerjék a testük feletti irányítást, ezért nála keresve sem találhattunk volna jobb beszélgetőpartnert.

Nov 27, 202001:16:39
A család az család (bónusz epizód)

A család az család (bónusz epizód)

Extra bónusz epizód! Az “új nemzeti családkép” értelmében az anya nő, az apa férfi, és az örökbefogadás pedig csak a házaspárokat illeti meg- állítja az új törvényjavaslat, illetve Alaptörvény módosítási javaslat. Az új módosítások nem csupán a szivárvány családokat zárják ki, de a bármilyen szexuális orientációjú egyedülállókat is, pont azt a két csoportot akik szívesen fogadnak idősebb, vagy roma kisgyerekeket örökbe. A kormány valóban a család szentségét védi ilyenkor, illetve a gyerekek érdekeit, akik közül sokan a rendszerben ragadhatnak? Nem, most sem bírtunk csendben maradni.

Nov 20, 202033:08
A férfi helye: Mérgező macsóság és szolidaritás ft. iamyank

A férfi helye: Mérgező macsóság és szolidaritás ft. iamyank

Yank lelkes támogatónk volt a kezdetektől, és most elérkezett az idő, hogy megvitassuk vele az előző epizódok néhány kulcskérdését, és felvessünk újakat.  Például, hogy egy súlyosan polarizált, identitás politikától hemzsegő világban hogyan őrizhetjük meg a józan eszünket, és társas kapcsolatainkat? Mik azok a káros társadalmi folyamatok amik oda vezetnek, hogy kényelmetlen ruhákat viselünk, és nem merjük kimutatni érzelmeinket, vagy épp nem ismerjük fel, hogy a feminizmus mindenkié és a férfi szolidaritás igenis kell?

Nov 13, 202001:16:44
Bloody Halloween Special

Bloody Halloween Special

Véres Halloween-i special! Kultúránkban a menstruációs tabu teljesen megszokott, megtanultuk elrejteni, nem beszélni róla, akár szégyenkezni miatta. A szabadon vérzés mozgalma viszont erősebb mint valaha, és nem kevésbé botrányos, számos kérdést hagyva maga után. Néhány éve egy női sportoló úgy döntött szabadon vérezve futja le a maratont, meghökkentve, és sokkolva nézők ezreit. De kinek való a szabadon vérzés és mi vajon ki mernénk-e próbálni? A mai epizódban véresen komolyan vesszük magunkat és belecsapunk a menstruációs tabuk végtelen tengerébe.

Oct 30, 202049:36
A bolond macskás nő mítosza

A bolond macskás nő mítosza

Egyszer volt hol nem volt, élt egy szépreményű fiatal hölgy, aki a szülési szabadságát eltékozolta, helyette sorozatokat nézett reggeltől estig, bort szürcsölt a kanapén, és befogadta a szegény cirmit, aki eddig kukákból élte túl a napokat… Mind hallottunk ilyen vagy olyan” bolond macskás nők” történeteiről, de mi van ha a mese vége az, hogy boldogan élnek míg meg nem halnak? Mi van ha ezek a macskás csajok szuper badass független hősei a saját történetüknek? Vajon átírhatjuk-e a generációk óta kísértő egyedülálló nő stigmáját, és lehetünk-e szinglik és boldogak anélkül, hogy a társadalom bolondnak ítélne?

Oct 16, 202049:09
WAP - A Ne-Dve$s P*ncik Himnusza

WAP - A Ne-Dve$s P*ncik Himnusza

Van ami még az amerikai elnökválasztással járó hercehurcánál is nagyobb port tud kavarni? De még mennyire! A mai epizód rendhagyó "irodalomóra" lesz: Cardi B & Megan Thee Stallion WAP című számát elemezzük, ami már hetek óta nem tud leszállni a Billboard első helyéről, na de miért? WAP - a Wet Ass Pussy-k dala. Nevezték női forradalomnak, szexualis liberalizációnak, meg feminista himnusznak is, erre muszáj volt ránéznünk közelebbről. Vajon az összes emancipált nő hangosan énekli a nótát? És mi ráznánk rá egy buliban? Hiperszexualizált női testek, twerkelés, fekete nők a hip hopban, male gaze, nemi erőszak kultúra, jövünk!

Oct 02, 202055:32
Újév(ad)i (szex)fogadalmak - Kick off epi!

Újév(ad)i (szex)fogadalmak - Kick off epi!

A második évadot azzal indítjuk, hogy átbeszéljük Podcastunk életének legszebb aspektusait, majd
tovább evezünk pikánsabb vizekre. Az újévi fogadalmakhoz hasonlóan értékeljük múltbeli szexuális szokásainkat,
amiket megfogadunk, tovább már nem viszünk. Mi az amit abszolút nem tolerálnánk egy sráctól sem, és arra az ajtó? Ki miben felelős?
És mik azok az eszközök, amik a jövőben forradalmasíthatják a női szexualitást, és természetesen mi sem maradhatunk ki belőle?
Vigyázat explicit nyelvezet!
Sep 18, 202001:03:24
Bícsbádi - súlyos nyári agyalások.

Bícsbádi - súlyos nyári agyalások.

A nagy nyári szünet előtti évadzaró special. Luca elment kicsit megmártani habtestét a Balatonban, és nem  tudtunk elmenni amellett, hogy itt a strandszezon. A mai adásban azon agyalunk mi ez a megszallottság az "ideális" testtel kapcsolatban, miért minden a külső, a kilók, na és a mit viselünk téma, különösen most nyáron, hogy illene villantani azt a "bícsbádit."

Aug 14, 202001:04:40
Beszéljünk a catcallingról.

Beszéljünk a catcallingról.

Budapest utcáit járva télen, nyáron, kapucniban, nagy kabátban, kis miniben, mindegy miben, évről évre egyre kellemetlenebbül érezzük magunkat nőként. Dudálások, ciccegések, obszcén beszólások mutogatás, egyszóval utcai zaklatás mindenütt, mindenkor. Összegyűjtöttünk egy csokornyi “cicahívást”, hogy megfejtsük a miértéket, na meg a lehetséges megoldásokat. Mai adásunkban a catcallingról beszélünk.

Jul 31, 202001:11:04
Minél világosabb annál jobb? - Kolorizmus 1.0

Minél világosabb annál jobb? - Kolorizmus 1.0

A fehérek napoznak/szoliznak, a színes bőrűek meg fehérítik a bőrűket mindenféle kencékkel?  “A szomszéd kertje mindig zöldebb” esete? Tényleg ennyire egyszerű lenne a helyzet?  A mai adásban a Miafemme történetében először közös filmnézésre invitáltunk benneteket. A SKIN című film Nigériában játszódik, és bemutatja a bőrfehérítő krémek legsötétebb bugyrait. Beszélünk a bőr, és a haj “ politikájáról”, és megtudjuk végre mi is az a kolorizmus.

Jul 17, 202001:10:14
“Hátrányból indulva “ - Beszélgetés Jánosi Péterrel

“Hátrányból indulva “ - Beszélgetés Jánosi Péterrel

Jánosi Péter, szociális munkás, kulturális antropológus, és nem utolsó sorban egy kedves barát, akinek segítségével megkezdjük a Miafemme antirasszista sorozatot. A Családok Átmeneti Otthonában dolgozva rengeteg tapasztalata van arról mit jelent  hátrányos helyzetből indulni egy család számára. A folytonos etnikai megkülönböztetés helyett, véleménye szerint a mélyszegénységről kéne beszélni inkább, és az ahhoz kötődő sztereotípiákról, ami a rasszizmus táptalaja. Hát beszéltünk!

Jul 03, 202055:08
Elnézést, maga Szexpozitív?

Elnézést, maga Szexpozitív?

Hogy lehet, hogy mindenhonnan dől ránk a szex/szexualizált tartalom, de mégsem beszélünk eleget róla? A szex, ami a csapból is folyik, mégis annyi tabu övezi a mai napig, hogy szorongunk, félünk és elnyomjuk magunkban szexuális vágyainkat, érzéseinket, nem ismerjük határainkat. A mai adásban a szexpozitív mozgalomról beszélünk és arról a szabadságról, amivel Antonia először berlini klubokban találkozott, Luca pedig az internet világában elmerülve…

Jun 19, 202049:51
Black Lives Matter, Roma Lives Matter - rasszizmus + szolidaritás.

Black Lives Matter, Roma Lives Matter - rasszizmus + szolidaritás.

Békés és kevésbé békés tüntetések rázták fel szerte Amerikát és a világot, miután felrobbantotta az internetet egy videó, amely George Floyd afroamerikai férfi gyilkosságát fedte fel 10 nappal ezelőttről. A gyilkos: egy erőszakos túlkapásairól hírhedt fehér rendőr. De mi történt pontosan és miért pont ez az esemény váltott ki ennyi dühöt és figyelmet? És miközben a világ számos pontján Black Lives Matter tüntetések zajlanak, Budapesten, egy másik gyilkosság kapcsán, “cigánybűnözést” skandálva szélsőjobboldali szurkolói csoportok masíroztak a belvárosban… A mai adásban összehasonlítjuk az elnyomó rendszereket az USA-ban, és Magyarországon, beszélünk a rasszizmus áldozatairól, rendőri brutalitásról, és arról, hogy mindehhez hogyan kapcsolódik a fehér privilégium. Lelőjük a poént: mindenhogyan.

A beszédért az elején köszönet Tamika D. Mallorynak.
Jun 05, 202001:10:50
Elnyom, mert szeret, bánt, mert törődik velem

Elnyom, mert szeret, bánt, mert törődik velem

Talán nem vagyunk egyedül, ha azt mondjuk voltunk már mindketten mérgező kapcsolatban. Miért olyan gyakori ez? És miért beszélünk róla olyan ritkán? Akkor le a tabukkal: a mai adásunkban arra keressük a választ, mi számít mérgező kapcsolatnak, honnan ismerjük fel egyáltalán, és mit tegyünk ha ezek jeleit látjuk környezetünkben? A kérdések megválaszolására pedig nem másokat hívtunk segítségül mint saját párkapcsolatainkat a múltból. Mi miért maradtunk, és hogyan hagytuk magunk mögött később? Na és még egy kis aktuálpolitikát is sikerült belecsempészni a beszélgetésbe, hogy hogyan, azt mutatjuk!

May 21, 202056:01
Egyenlőség + párkapcsolatom = igaz?

Egyenlőség + párkapcsolatom = igaz?

Luca 2 hónapja pesti kérója fogságában tengeti mindennapjait, kínjában már a Szex és New York összeset is leporolta. Eltöprengett rajta, lehet ma már inkább Miranda lenne a “kedvence” Carrie helyett? De vajon hogyan boldogul manapság egy anyagilag független, értelmiségi, feminista nő a hetero randipiacon? Mit jelent a vágyott egyenlőség egyáltalán egy párkapcsolatban? Megvalósítható-e ez egy nemileg nem egyenlő társadalomban?
May 07, 202046:22
A magányosság járványa? Randizás, szex, párkapcsolatok a korona idején.

A magányosság járványa? Randizás, szex, párkapcsolatok a korona idején.

A mai epizódban Skyperól jelentkezik be Stockholm és Budapest, hogy a Miafemme pöröghessen tovább, ezúttal a karanténból keresünk nemzetközi és hazai válaszokat izgi, olykor elszomorító statisztikák segítségével arra, hogy vajon hogyan változnak szexuális szokásaink a karantén hatására, mik a virtuális randizás lehetőségei, és hogyan alakulnak a már meglévő párkacsolataink, mit tegyünk ha éppen a rossz irányba, és mi adhat reményt az elkövetkezendőkre.

Apr 09, 202048:02
6 mítosz a biszexualitásról

6 mítosz a biszexualitásról

Mai adásunban, végigvesszük a biszexualitást övező 6 leggyakoribb mítoszt. Miközben egyenként leszámolunk velük, személyes élményeinken, történeteinken keresztül reflektálunk rájuk. Warning, explicit nyelvezet. 👅

Mar 26, 202053:02
Országot váltani, nemet váltani - Vay Blankával beszélgettünk

Országot váltani, nemet váltani - Vay Blankával beszélgettünk

Kiruccantunk Berlinbe meginni egy jó kávét Vay Blankával, egykori LMP képviselővel, Greenpeace szóvivővel, aki egyik első közszereplőként nyíltan vállalta transzneműségét Magyarországon. Beszélgettünk vele a múltról, a Berlinbe költözéséhez vezető útjáról, zöld politikáról, előítéletekről, felismerésekről, és a legszebb emlékeiről amik férfiból nővé válását kísérték.

Mar 12, 202001:00:07
Leszedni vagy nem leszedni? A szőr(nyen tabu) kérdés.

Leszedni vagy nem leszedni? A szőr(nyen tabu) kérdés.

Vajon tényleg olyan tragikus lenne nem borotválkozni nőként? Na és ha önként és dalolva vállaljuk a gyantázás viszontagságait? Ma leszámolunk a szőr(nyű) tabukkal.

Feb 27, 202052:26
Kié a Valentin-nap: avagy a heteronormativitástól a punci parfümig

Kié a Valentin-nap: avagy a heteronormativitástól a punci parfümig

A Valentin-nap természetesen mindenkié (kéne hogy legyen) de akkor miért érezzük magunkat olyan gyakran kirekesztve azon a bizonyos február 14-én? A miafemme harmadik epizódjában beszélünk társadalmi nyomásról, egyedüllétről, önszeretetről, na meg arról a bizonyos punci parfümről ami szupererővel bír...

Feb 13, 202043:58
"Oopsz, monogám lettem!" Nyitott kapcsolatok vs. monogámia

"Oopsz, monogám lettem!" Nyitott kapcsolatok vs. monogámia

A mai epizódban a monogámia, nyitott kapcsolatok, illetve poliamoria témáját vitatjuk meg személyes történeteinken keresztül. Választ kapunk rá Luca miért van egy monogám kapcsolatban, míg Antonia épp az ellenkezőjében.

Jan 31, 202039:18
Miért színleljük az orgazmust?

Miért színleljük az orgazmust?

A MiaFemme mai és egyben első adásában arra keressük a választ mi nők miért is színleljük az orgazmust.

Jan 16, 202042:34