
VIP, de Viore Podcast
By Michel T. Rudolphie

VIP, de Viore PodcastApr 25, 2023

Marco Bunge: pleitbezorger van het Goede Gesprek
Marco Bunge is een boeiende persoonlijkheid met brede ervaringen vanuit diverse maatschappelijke en commerciële omgevingen. Als ondernemer heeft hij o.a. een wetenschappelijke uitgeverij geleidt. Maatschappelijk is hij o.a. de (mede) initiatiefnemer en oprichter van hospice Kajan en het inloopcentrum Viore, beide gevestigd in Hilversum. Zijn nieuwsgierigheid en zijn interesse in de mede mens voeren hem langs diverse mooie posities waarin hij zich kan toeleggen op het luisteren en het voeren van goede gesprekken.
Als exponent van de filosoof Socrates, die stimuleerde dat de mens zelf kritisch leert denken en door het opdoen van deze (zelf)kennis een deugdzaam mens zou kunnen worden, geloofd Marco ook in de kracht van reflectie. Dat was voor hem dan ook de aanleiding om de rol als gids binnen Viore te introduceren en verteld wat deze rol is, ook in relatie tot het goede gesprek.
Een gesproken monumentje over en met de (mede)oprichter van Viore. Zonder meer een feest van herkenning voor de vrijwilligers en bezoekers van het eerste uur.

Pien & Tess, sociale ondernemers van emotionele reizen
Pien de Ruig en Tess van Logtestijn (moeder en dochter) geloven dat niemand er alleen voor hoeft te staan tijdens intensieve emotionele trajecten, als medische of gezondheidsreizen. Nadat Pien voor de derde keer werd gediagnosticeerd met borstkanker ontstond het idee een app te ontwikkelen waarin je op jouw manier en op jouw moment beschrijft en deelt hoe het met je gaat.
Het gevolg was het oprichten van een sociale onderneming en de geboorte van Stamps. Het maakt niet uit in wat voor medisch of gezondheidstraject iemand zit. Door je eigen verhaal op te schrijven en te delen, kun je jouw traject wat lichter maken. Niet alleen voor jezelf, ook voor jouw dierbare netwerk.
In deze podcast lichten Pien en Tess hun initiatief verder toe. Twee bevlogen mensen die ook op zoek zijn naar support om dit initiatief verder succesvol uit te rollen. Je kan contact opnemen met ze via info@stamps-app.com

Esther van Weele, begeleider en trainer in de oncologische zorg
Esther van Weele is trainer en begeleider in de oncologische zorg. Als eigenaar van Vestalia organiseert en verzorgt zij trainingen voor gespreksvoering en basale psychosociale oncologische zorg. Zij richt zich op alle zorgverleners die kankerpatiënten behandelen, zowel in eerste, tweede als in derde lijn, zowel ervaren als minder ervaren zorgverleners, zowel met algemene als specifieke ontwikkelingsvragen.
Daarnaast is zij actief voor de koepelorganisatie IPSO en al sinds de oprichting betrokken als vrijwilliger bij Viore. In haar vrije tijd zingt zij in een barbershopkwartet, kookt ze graag en vervult ze haar rol als moeder.
Luister naar een veelzijdige vrouw met een passie voor de oncologische zorg.

Anne Goossensen: hoogleraar, lector en auteur
Is er een overeenkomst tussen zorgethiek en een garagehouder? Wat is de impact van luisteren en vertellen op de levensverwachting van mensen? Wat is de rol van de vrijwilliger hierbij? En hoe het concept van Prof. Allan Kellehear over compassionate communities van invloed is geweest voor de oprichting van een ontmoetingsplaats voor mensen, waar sterfelijkheid, dood en rouw aandacht krijgen.
Prachtige reflecties van Prof. Dr. Anne Goossensen, hoogleraar informele zorg aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht en lector in Dordrecht over de kunst van het verliezen. Anne is ook oprichtster & vrijwilliger bij Villa TrösT.
Meer weten over deze bijzondere spreker, bezoek dan haar website: https://www.annegoossensen.nl/profiel/

Jeroen van Veen: kunstenaar, schrijver en vader
Een indringend en emotioneel gesprek met Jeroen van Veen (1981) kunstenaar, schrijver, maar vooral man van Charlotte en vader van Brent (6), Kasper (4) en Doris (3). In februari 2022 kwam het boek KASPER - Achtbaan op losse schroeven uit. Een boek dat hij liever nooit had geschreven. In deze podcast vertelt hij openhartig over de extreme onzekerheden, de bizarre geluksmomenten en zijn onvoorwaardelijke liefde voor Kasper. Kasper is in maart 2022 overleden op vierjarige leeftijd aan de gevolgen van zijn kwaadaardige hersentumor.

Marieke Buijs: huisarts in Hilversum over Positieve Gezondheid
Luister naar een gepassioneerde zorgverlener, de huisarts Marieke Buijs uit Hilversum. Een enorme positieve pleitbezorger voor het concept Positieve Gezondheid. Dit concept heeft haar handelen significant beïnvloed: van zgn. zuchtconsulten naar energieke gesprekken met haar patiënten. En dit heeft ook haar patiënten positief beïnvloed. In deze podcast noemt ze een paar mooie voorbeelden.
Geboren en getogen in Zeeland, gestudeerd in Rotterdam en sinds 2012 een solopraktijk in gezondheidscentrum Casa Cura in Hilversum. Actief in het bestuur van de regionale huisartsen organisatie (RHOGO), lid van het crises team Gooi en Vechtstreken en ook verbonden als huisartsen opleider aan het Amsterdam UMC. Daarnaast nog actief in het maken van muziek, beoefenen van sport, de schilderkunst en het verzamelen van schoenen. Niet te vergeten, moeder van twee kinderen.
Het concept Positieve Gezondheid is een belangrijk onderwerp voor Viore. Wij willen in 2022 dit concept implementeren en aanbieden aan onze bezoekers. Meer weten over Positieve Gezondheid: https://www.iph.nl

Astrid Nollen: oncologie coach & ervaringsdeskundige
Een openhartig en indringend gesprek met Astrid Nollen, oncologie coach en ervaringsdeskundige. We starten filosofisch: waarom is het leven een kunst? Is het leven überhaupt maakbaar? En al snel spreken we over haar eigen ervaring met kanker en hoe zij daar mee is omgegaan. De eenzaamheid, de behandeling, het herstel. Haar holistische benadering en de balans tussen hoofd en lijf. En hoe ze anderen nu kan helpen. Haar pleidooi voor psychosociale ondersteuning. Tevens bespreken we de prijzen van dure geneesmiddelen en de maatschappelijke uitdagingen voor de nieuwe regering als het gaat om de complementaire zorg. Kortom, een prachtig gesprek.
Meer weten over Astrid? Kijk dan op https://www.astridnollencoaching.nl
Credit foto: Yasmijn Tan

Wereld Kanker Dag 2022
Het thema van deze podcast is Wereld Kanker Dag. Deze dag wordt jaarlijks gehouden op 4 februari en is ingesteld door de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) van de Verenigde Naties. Het is een internationale bewustwording dag waarop mensen in de hele wereld stilstaan bij de ziekte kanker.
In deze uitzending staan 7 mensen, die nauw verbonden zijn met Viore, even stil bij de betekenis van Wereld Kanker Dag. Dit zijn Miranda van den Eijnden (directeur), Janke Roelvink (gastvrouw), Mary Faber (schoonheidsspecialist), Anne Kooij (vrijwilliger), Judith Rutten (secretariaatsmedewerker), Jooske Schopman (huisarts en bestuurslid) en Hans Scheltema (uroloog en ook bestuurslid)
Viore organiseert diverse acties op vrijdag 4 februari 2022 waaronder een open huis van 10.00 tot 16.00 uur maar brengen wij rozen naar patiënten op de afdeling medische oncologie.
meer informatie: www.viore.org en www.wereldkankerdag.nl

Katinka Bosch: creatief ondernemer, ervaringsdeskundige & vrijwilliger bij Viore
Een mooi gesprek met een van onze vrijwilligers, Katinka Bosch uit Hilversum, die enthousiast vertelt over haar passie maar ook open is over haar borstkanker.
‘Mooie dingen maken’, is iets wat ze graag doet. Als ze in 2016 gediagnostiseerd wordt met borstkanker zijn het glas en de Art School in Schotland een fijne uitlaatklep. Het is creatief, maar ook technisch en het eindresultaat komt tot stand op hoge temperatuur in een speciale glasoven en heeft daarmee altijd een verrassing in petto. Ze laat zich inspireren door de natuur en houdt van kleur. Naast sieraden maak ze o.a. schalen, vazen en ‘schilder’ ik met glas. Tevens geeft ze workshops ‘glassieraad maken’ en cursussen glas-in-lood en glas fusing bij Volksuniversiteit Hilversum en ook bij Viore. Meer info: katinka-artglass.nl en boschkatinka op Instagram.

Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum en ambassadeur van Viore
Wat moest Pieter Broertjes volgens zijn familie eigenlijk worden? En waarom zou hij eigenlijk nog langer willen blijven zitten als burgemeester? Wat is zijn betrokkenheid bij Viore en hoe ervaart hij zijn eigen ziekte? Wat is zijn visie over covid en de optimale zorg in de regio? Wat is het "geheime" project Rotte Kiezen? En hoe trots kan je vertellen over de architect Willem Marius Dudok?
Een openhartig en plezierig gesprek met Pieter Broertjes, burgemeester in Hilversum. Geboren in Den Haag op 20 september 1952. Na zijn studie begonnen bij de Volkskrant waar hij in 1995 hoofdredacteur werd. In 2011 stapte hij over naar het openbaar bestuur en werd burgemeester van Hilversum. In maart 2022 gaat hij met pensioen.

Michal de Jong, oncologisch maatschappelijk werker, Amsterdam UMC
Luister en geniet van Irish Blessing*, laat je meenemen in een gepassioneerde vertelling over een vrij onbekende specialisme en wat is het verhaal achter de 3 bomen? Michal de Jong, werkt met hart en ziel als oncologisch maatschappelijk werker vanuit een holistisch perspectief. Ze houdt van samenwerken, luisteren, ervaringen delen en kijken naar mogelijkheden. Deze vaardigheden zet ze graag in bij mensen wiens leven door iets ingrijpends volledig op zijn kop is komen staan. Zelf weet ze uit eigen verdrietige levenservaring dat je altijd op zoek kunt gaan naar wat de moeite van het leven waard is. In haar persoonlijke wereld is ze een zeer gepassioneerd zanger, dirigent, echtgenoot en geniet ze van het aankomend moederschap.
* In dit Keltische gebed worden de wind, de zon en de regen genoemd, die alle een speciale symboliek geven. De Kelten gebruikten de natuur vaak om te laten zien hoe God verbonden was met zijn volk. Het lijdt geen twijfel dat dit gebed een hartelijke manier is om iemand een goede reis toe te wensen, zonder hindernissen op zijn pad.

Jannie Oskam, auteur van het boek Tussenland
Waar is Tussenland en wie zijn de Tussenlanders? Wat doe je met de zwarte hond die voor je deur ligt? Als iemand de diagnose ongeneeslijk krijgt, belandt hij/zij in een overgangsgebied tussen leven en dood. Jannie Oskam bespreekt bevlogen én uit eigen ervaring over de palliatieve fase en geeft aan wat er nog verbeterd kan worden. Een gesprek n.a.v. haar boek Tussenland.
Jannie Oskam (1954) studeerde sociale wetenschappen en heeft dertig jaar werkervaring in de zorg. In 2015 verloor ze door borstkanker haar baan als organisatieadviseur. Sindsdien is ze actief als mee- en tegendenker. In 2015 verscheen haar eerste boek: Zo gaan we het doen! Over samen beslissen bij borstkanker. In 2019 werd bij haar uitgezaaide borstkanker geconstateerd. In maart 2021 verscheen haar tweede boek; ‘Tussenland, over leven met de dood in je schoenen.’ Sinds 2015 treedt ze op als spreker en gastdocent en brengt zo het perspectief van patiënten gevraagd en ongevraagd onder de aandacht.

Marjolein de Jong, bestuurder Alexander Monro Ziekenhuis
Wat hebben citroenen en borsten met elkaar te maken? Wat is de impact van covid-19 op de borstkanker zorg in Nederland? Waarom verwachten we een verdubbeling van het aantal borstkanker patiënten in de toekomst en hoe ziet ze de nazorg en de potentie van de inloophuizen? In gesprek met voormalig chirurg Marjolein de Jong, nu gepassioneerd bestuurder van het Alexander Monro Ziekenhuis in Bilthoven.

Willeke Heijbroek, voormalig directeur Intergraal Kankercentrum Amsterdam
Wat was haar drijfveer om bij het Integraal Kanker Centrum Amsterdam (IKA) te werken? Hoe kijkt ze aan tegen de palliatieve zorg in Nederland en in de regio? Hoe is zij bij Viore terecht gekomen?
We praten met een gepassioneerde Willeke Heijbroek. Rechten gestudeerd in Leiden en 27 jaar directeur geweest bij IKA. Daarnaast heeft zij vele maatschappelijke functies bekleed waaronder voorzitter Stichting MS Research, voorzitter netwerk Palliatieve Zorg Gooi en Vechtstreek, lid van Geneesmiddelen Bulletin, lid Benjamin Foundation, lid van Fundatie van den Santheuvel Sobbe en natuurlijk kennen we haar als voormalig voorzitter Stichting Viore. Voor al haar werkzaamheden en inzet is ze tevens koninklijk onderscheiden.

Door Vonk & Bram Kuiper, oprichters Tired of Cancer
In gesprek met twee bevlogen social entrepreneurs over vermoeidheid bij kanker, hun ervaringen in de psychosociale oncologische zorg en de ontwikkelingen van zelfhulpmiddelen in de zorg.

Eline Aukema, directeur Ingeborg Douwes Centrum
Eline Aukema is directeur van het Ingeborg Douwes Centrum te Amsterdam. Ze woont ook in Amsterdam met haar vriend en 2 zoontjes. Sinds haar 25e werkzaam als medisch psycholoog. Eerst op de Psychosociale afdeling van het Emmakinderziekenhuis AMC, waar ze naast het begeleiden van kinderen met kanker ook onderzoek deed naar late gevolgen van een hersentumor. Sinds 2011 werk ze bij het Ingeborg Douwes Centrum, 1 van de 6 psycho-oncologische centra, waar ze naast het zien van mensen met kanker en hun naasten, zich bezig houdt met de aansturing van het Centrum.

Debbie Prijs, projectleider Stoptober & Geraakt door Kanker lijn
In gesprek met Debbie Prijs, geboren en getogen in Amsterdam en wonend in Hilversum. Moeder van 3 kinderen. Ondernemer sinds haar 27ste, focus op marketing- en communicatieprojecten in verschillende branches. Hobby's zijn fotograferen, lezen en varen.
Sinds 2014 is ze projectleider van Stoptober. Sinds kort ook projectleider voor de Geraakt-Door-Kankerlijn. In 2018 werd bij Debbie borstkanker geconstateerd waarvoor zij tot op heden succesvol behandeld is en openhartig over spreekt.
https://stoptober.nl
https://www.geraaktdoorkanker.nl