Skip to main content
Spotify for Podcasters
VIP, de Viore Podcast

VIP, de Viore Podcast

By Michel T. Rudolphie

Viore is een oncologisch nazorg en inloop centrum in Hilversum waar mensen met kanker, hun naasten en nabestaanden elkaar kunnen ontmoeten en ondersteunen. Verhalen, ervaringen en informatie delen is een belangrijk onderdeel van Viore. Met VIP, de Viore Podcast, hopen we daarmee een bijdrage te leveren. Michel Rudolphie spreekt maandelijks met inspirerende personen die actief een bijdrage leveren aan de (informele) psychisch-sociale oncologische ondersteuning. Neem gerust contact op voor suggesties en feedback: michelrudolphie@viore.org
Available on
Google Podcasts Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Pien & Tess, sociale ondernemers van emotionele reizen

VIP, de Viore PodcastApr 25, 2023

00:00
29:25
Marco Bunge: pleitbezorger van het Goede Gesprek

Marco Bunge: pleitbezorger van het Goede Gesprek

Marco Bunge is een boeiende persoonlijkheid met brede ervaringen vanuit diverse maatschappelijke en commerciële omgevingen. Als ondernemer heeft hij o.a. een wetenschappelijke uitgeverij geleidt. Maatschappelijk is hij o.a. de (mede) initiatiefnemer en oprichter van hospice Kajan en het inloopcentrum Viore, beide gevestigd in Hilversum. Zijn nieuwsgierigheid en zijn interesse in de mede mens voeren hem langs diverse mooie posities waarin hij zich kan toeleggen op het luisteren en het voeren van goede gesprekken.

Als exponent van de filosoof Socrates, die stimuleerde dat de mens zelf kritisch leert denken en door het opdoen van deze (zelf)kennis een deugdzaam mens zou kunnen worden, geloofd Marco ook in de kracht van reflectie. Dat was voor hem dan ook de aanleiding om de rol als gids binnen Viore te introduceren en verteld wat deze rol is, ook in relatie tot het goede gesprek.

Een gesproken monumentje over en met de (mede)oprichter van Viore. Zonder meer een feest van herkenning voor de vrijwilligers en bezoekers van het eerste uur.


Jun 05, 202341:15
Pien & Tess, sociale ondernemers van emotionele reizen

Pien & Tess, sociale ondernemers van emotionele reizen

Pien de Ruig en Tess van Logtestijn (moeder en dochter) geloven dat niemand er alleen voor hoeft te staan tijdens intensieve emotionele trajecten, als medische of gezondheidsreizen. Nadat Pien voor de derde keer werd gediagnosticeerd met borstkanker ontstond het idee een app te ontwikkelen waarin je op jouw manier en op jouw moment beschrijft en deelt hoe het met je gaat.

 

Het gevolg was het oprichten van een sociale onderneming en de geboorte van Stamps. Het maakt niet uit in wat voor medisch of gezondheidstraject iemand zit. Door je eigen verhaal op te schrijven en te delen, kun je jouw traject wat lichter maken. Niet alleen voor jezelf, ook voor jouw dierbare netwerk. 

 

In deze podcast lichten Pien en Tess hun initiatief verder toe. Twee bevlogen mensen die ook op zoek zijn naar support om dit initiatief verder succesvol uit te rollen. Je kan contact opnemen met ze via info@stamps-app.com 

Apr 25, 202329:25
Esther van Weele, begeleider en trainer in de oncologische zorg

Esther van Weele, begeleider en trainer in de oncologische zorg

Esther van Weele is trainer en begeleider in de oncologische zorg. Als eigenaar van Vestalia organiseert en verzorgt zij trainingen voor gespreksvoering en basale psychosociale oncologische zorg. Zij richt zich op alle zorgverleners die kankerpatiënten behandelen, zowel in eerste, tweede als in derde lijn, zowel ervaren als minder ervaren zorgverleners, zowel met algemene als specifieke ontwikkelingsvragen.

Daarnaast is zij actief voor de koepelorganisatie IPSO en al sinds de oprichting betrokken als vrijwilliger bij Viore. In haar vrije tijd zingt zij in een barbershopkwartet, kookt ze graag en vervult ze haar rol als moeder.

Luister naar een veelzijdige vrouw met een passie voor de oncologische zorg.

Mar 02, 202334:30
Anne Goossensen: hoogleraar, lector en auteur
Jan 24, 202341:09
Jeroen van Veen: kunstenaar, schrijver en vader

Jeroen van Veen: kunstenaar, schrijver en vader

Een indringend en emotioneel gesprek met Jeroen van Veen (1981) kunstenaar, schrijver, maar vooral man van Charlotte en vader van Brent (6), Kasper (4) en Doris (3). In februari 2022 kwam het boek KASPER - Achtbaan op losse schroeven uit. Een boek dat hij liever nooit had geschreven. In deze podcast vertelt hij openhartig over de extreme onzekerheden, de bizarre geluksmomenten en zijn onvoorwaardelijke liefde voor Kasper. Kasper is in maart 2022 overleden op vierjarige leeftijd aan de gevolgen van zijn kwaadaardige hersentumor. 

May 10, 202242:33
Marieke Buijs: huisarts in Hilversum over Positieve Gezondheid
Mar 21, 202244:19
Astrid Nollen: oncologie coach & ervaringsdeskundige
Feb 24, 202238:52
Wereld Kanker Dag 2022
Jan 26, 202239:44
Katinka Bosch: creatief ondernemer, ervaringsdeskundige & vrijwilliger bij Viore
Jan 02, 202239:42
Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum en ambassadeur van Viore

Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum en ambassadeur van Viore

Wat moest Pieter Broertjes volgens zijn familie eigenlijk worden? En waarom zou hij eigenlijk nog langer willen blijven zitten als burgemeester? Wat is zijn betrokkenheid bij Viore en hoe ervaart hij zijn eigen ziekte? Wat is zijn visie over covid en de optimale zorg in de regio? Wat is het "geheime" project Rotte Kiezen? En hoe trots kan je vertellen over de architect Willem Marius Dudok?

Een openhartig en plezierig gesprek met Pieter Broertjes, burgemeester in Hilversum. Geboren in Den Haag op 20 september 1952. Na zijn studie begonnen bij de Volkskrant waar hij in 1995 hoofdredacteur werd. In 2011 stapte hij over naar het openbaar bestuur en werd burgemeester van Hilversum. In maart 2022 gaat hij met pensioen.

Dec 08, 202140:27
Michal de Jong, oncologisch maatschappelijk werker, Amsterdam UMC

Michal de Jong, oncologisch maatschappelijk werker, Amsterdam UMC

Luister en geniet van Irish Blessing*, laat je meenemen in een gepassioneerde vertelling over een vrij onbekende specialisme en wat is het verhaal achter de 3 bomen? Michal de Jong, werkt met hart en ziel als oncologisch maatschappelijk werker vanuit een holistisch perspectief. Ze houdt van samenwerken, luisteren, ervaringen delen en kijken naar mogelijkheden. Deze vaardigheden zet ze graag in bij mensen wiens leven door iets ingrijpends volledig op zijn kop is komen staan. Zelf weet ze uit eigen verdrietige levenservaring dat je altijd op zoek kunt gaan naar wat de moeite van het leven waard is. In haar persoonlijke wereld is ze een zeer gepassioneerd zanger, dirigent, echtgenoot en geniet ze van het aankomend moederschap.

* In dit Keltische gebed worden de wind, de zon en de regen genoemd, die alle een speciale symboliek geven. De Kelten gebruikten de natuur vaak om te laten zien hoe God verbonden was met zijn volk. Het lijdt geen twijfel dat dit gebed een hartelijke manier is om iemand een goede reis toe te wensen, zonder hindernissen op zijn pad.

Nov 03, 202141:02
Jannie Oskam, auteur van het boek Tussenland

Jannie Oskam, auteur van het boek Tussenland

Waar is Tussenland en wie zijn de Tussenlanders? Wat doe je met de zwarte hond die voor je deur ligt? Als iemand de diagnose ongeneeslijk krijgt, belandt hij/zij in een overgangsgebied tussen leven en dood. Jannie Oskam bespreekt bevlogen én uit eigen ervaring over de palliatieve fase en geeft aan wat er nog verbeterd kan worden. Een gesprek n.a.v. haar boek Tussenland.

Jannie Oskam (1954) studeerde sociale wetenschappen en heeft dertig jaar werkervaring in de zorg. In 2015 verloor ze door borstkanker haar baan als organisatieadviseur. Sindsdien is ze actief als mee- en tegendenker. In 2015 verscheen haar eerste boek: Zo gaan we het doen! Over samen beslissen bij borstkanker. In 2019 werd bij haar uitgezaaide borstkanker geconstateerd. In maart 2021 verscheen haar tweede boek; ‘Tussenland, over leven met de dood in je schoenen.’ Sinds 2015 treedt ze op als spreker en gastdocent en brengt zo het perspectief van patiënten gevraagd en ongevraagd onder de aandacht.

Oct 04, 202141:53
Marjolein de Jong, bestuurder Alexander Monro Ziekenhuis

Marjolein de Jong, bestuurder Alexander Monro Ziekenhuis

Wat hebben citroenen en borsten met elkaar te maken? Wat is de impact van covid-19 op de borstkanker zorg in Nederland? Waarom verwachten we een verdubbeling van het aantal borstkanker patiënten in de toekomst en hoe ziet ze de nazorg en de potentie van de inloophuizen? In gesprek met voormalig chirurg Marjolein de Jong, nu gepassioneerd bestuurder van het Alexander Monro Ziekenhuis in Bilthoven.

Sep 07, 202136:02
Willeke Heijbroek, voormalig directeur Intergraal Kankercentrum Amsterdam

Willeke Heijbroek, voormalig directeur Intergraal Kankercentrum Amsterdam

Wat was haar drijfveer om bij het Integraal Kanker Centrum Amsterdam (IKA) te werken? Hoe kijkt ze aan tegen de palliatieve zorg in Nederland en in de regio? Hoe is zij bij Viore terecht gekomen?

We praten met een gepassioneerde Willeke Heijbroek. Rechten gestudeerd in Leiden en 27 jaar directeur geweest bij IKA. Daarnaast heeft zij vele maatschappelijke functies bekleed waaronder voorzitter Stichting MS Research, voorzitter netwerk Palliatieve Zorg Gooi en Vechtstreek, lid van Geneesmiddelen Bulletin, lid Benjamin Foundation, lid van Fundatie van den Santheuvel Sobbe en natuurlijk kennen we haar als voormalig voorzitter Stichting Viore. Voor al haar werkzaamheden en inzet is ze tevens koninklijk onderscheiden.

Aug 02, 202136:28
Door Vonk & Bram Kuiper, oprichters Tired of Cancer

Door Vonk & Bram Kuiper, oprichters Tired of Cancer

In gesprek met twee bevlogen social entrepreneurs over vermoeidheid bij kanker, hun ervaringen in de psychosociale oncologische zorg en de ontwikkelingen van zelfhulpmiddelen in de zorg. 

Jul 04, 202140:34
Eline Aukema, directeur Ingeborg Douwes Centrum

Eline Aukema, directeur Ingeborg Douwes Centrum

Eline Aukema is directeur van het Ingeborg Douwes Centrum te Amsterdam. Ze woont ook in Amsterdam met haar vriend en 2 zoontjes. Sinds haar 25e werkzaam als medisch psycholoog. Eerst op de Psychosociale afdeling van het Emmakinderziekenhuis AMC, waar ze naast het begeleiden van kinderen met kanker ook onderzoek deed naar late gevolgen van een hersentumor. Sinds 2011 werk ze bij het Ingeborg Douwes Centrum, 1 van de 6 psycho-oncologische centra, waar ze naast het zien van mensen met kanker en hun naasten, zich bezig houdt met de aansturing van het Centrum.

Jun 16, 202138:57
Debbie Prijs, projectleider Stoptober & Geraakt door Kanker lijn

Debbie Prijs, projectleider Stoptober & Geraakt door Kanker lijn

In gesprek met Debbie Prijs, geboren en getogen in Amsterdam en wonend in Hilversum. Moeder van 3 kinderen. Ondernemer sinds haar 27ste, focus op marketing- en communicatieprojecten in verschillende branches. Hobby's zijn fotograferen, lezen en varen.

Sinds 2014 is ze projectleider van Stoptober. Sinds kort ook projectleider voor de Geraakt-Door-Kankerlijn. In 2018 werd bij Debbie borstkanker geconstateerd waarvoor zij tot op heden succesvol behandeld is en openhartig over spreekt.

https://stoptober.nl

https://www.geraaktdoorkanker.nl


May 05, 202134:12