Skip to main content
Spotify for Podcasters
Het gesprek aan de keukentafel

Het gesprek aan de keukentafel

By Michiel Masselink

Inspirerende podcasts met mensen die werken met en rond het (jonge) kind .
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Het gesprek aan de keukentafel bij Myrthe Meurders over de vrijwillige ouderbijdrage

Het gesprek aan de keukentafelDec 26, 2022

00:00
39:14
Het gesprek in het bos met Maaike Zuidgeest

Het gesprek in het bos met Maaike Zuidgeest

'Stel, je denkt dat je een beslissing moet maken, dan kan het zijn dat we net bij een splitsing van twee paadjes komen. Dat kan ik dan gelijk gebruiken. En dat soort situaties gebeuren zo vaak. In dit geval kan ik de client vragen te kiezen en één pad een paar stappen in te gaan, om vervolgens het andere pad te gebruiken. Of juist vragen stappen achteruit te nemen. Om het te overzien: moet je op dit moment eigenlijk wel een beslissing maken?'


Maaike Zuidgeest is buitenpsycholoog. Ze heeft haar kantoor met witte plafondplaten waar ze cliënten de hele dag door ontving vervangen door de buitenlucht, de natuur, het bos. Daar loopt, zit, staat zij bijna dagelijks met mensen die zij begeleidt.


En dat inspireerde mij. Ook om dan niet binnen aan de keukentafel te zitten maar het bos in te gaan. Het beleven. En zo spraken we af, in het bos, op de grond en uit de wind. Gaandeweg het gesprek realiseerde ik me dat ik tijdens het gesprek aan het bouwen was met stokjes, blaadjes en dennenappels.


We vergeten dat wij mens ook onderdeel van de natuur zijn. En we ons kunnen verwonderen, tot rust kunnen komen door buiten te zijn, in beweging te zijn en dingen te ontdekken. En dat gaat vanzelf in de natuur. Als je er voor open staat.May 19, 202335:24
Het gesprek aan de keukentafel met mijn vader over een halve eeuw onderwijs en opvoeden.

Het gesprek aan de keukentafel met mijn vader over een halve eeuw onderwijs en opvoeden.

‘Ik zeg helemaal niets’ - en voor we het weten zijn we een uur verder.

Ik zit aan de keukentafel, nou ja, woonkamertafel met een voor mij dierbaar persoon: mijn vader. Hij is mijn trouwste podcast fan en ik zit al tijden te azen op een gesprek. Want als iemand het onderwijs beleefd heeft, is hij het wel. Na de kweekschool gestart als meester, daarna hoofd der school en uiteindelijk meerscholing directeur. 

Onderwijsmensen zullen het wel herkennen: Elke keer als wij elkaar treffen gaat het gesprek op een gegeven moment weer over onderwijs en opvoeden. De familie heeft zich daar al jaren bij neergelegd ;-)

Al 14 jaar met pensioen en ruim 40 jaar onderwijservaring. Ik heb hem altijd gezien als innovatief en creatief onderwijsmens. Oog voor de kinderen, team en ouders. Altijd kijken wat er wel kan. Gedreven. Als jongetje van 10 mocht ik al een robot programmeren die over een behangrol reed en tekende. Hij introduceerde de P2000 (de PC met van die kleine bandjes die altijd vastliepen) op school, was ruim 25 jaar geleden een pilotschool voor de VVE methodiek Piramide. De methodiek waar ik ‘toevallig’ al 3 jaar trainer van ben.

‘Pap, wil je een keer met mij opnemen?’, en steevast kreeg ik als antwoord:’ik zal er over nadenken.’ Afgelopen weekend greep ik mijn kans. Mijn jongste ging oud logeren. En zo lag er naast haar koffer mijn podcastkoffer in de kofferbak. En eenmaal daar aangekomen rolde ik deze naar binnen en zette alles demonstratief op. Ik zag hem argwanend kijken. Er was geen weg meer terug. ‘Ik zeg helemaal niets’, waren zijn eerste woorden. En daarna hoefde ik alleen maar wat vragen te stellen.

Over het belang van het contact met ouders. Over de krakende vloeren van 40 jaar geleden, het gemis van creatieve vakken, de kinderen echt zien en het belang van een hecht schoolteam.

Mar 07, 202301:12:15
Doen is de beste manier van denken

Doen is de beste manier van denken

Podcast het gesprek aan de keukentafel: Doen is de beste manier van denken.

En hoe kunnen we ervoor zorgen dat het gat tussen doen en denken zo klein mogelijk wordt? Want waar qua ontwikkelingen te maken hebben met een exponentiële groei blijven we vasthouden aan ons aangeleerde gedrag: mensen voorbereiden op een baan. Managers erboven en maandelijks een salaris. Iedereen zoveel mogelijk in het keurslijf, uitgaande van het gemiddelde. Waar de industriële revolutie echt een revolutie was, blijft de huidige revolutie uit en blijven we doen wat we deden. Terwijl de wereld om ons heen ons meer nodig heeft zoals we zelf zijn. Meer dan ooit.

Arthur Kruisman en ik gaan op zoek hoe er verandering in gebracht kan worden. Dat we kinderen laten ontwikkelen in hun eigen tempo, creativiteit minstens net zo belangrijk is als taal en rekenen en ze aangespoord worden om fouten te maken. Dat we scholieren de kans geven om te ontdekken, te proberen. Want je kan een jongere niet meer vragen wat hij / zij later wil worden. Domweg omdat de wereld er over 10 jaar weer heel anders uitziet. En dat werknemers gezien worden. Talenten gezien worden en benut worden. Dat we mensen niet meer zien als human resources, maar als human beings.

We delen elkaar onze ervaringen. Als vaders, werknemers, zelfstandigen en creatievelingen. Altijd op zoek naar wat er wel kan. Dit moet je gewoon horen. Want het moet anders.

Jan 28, 202301:33:15
Het gesprek aan de keukentafel met Nathanja Schreuder over lastig gedrag. Voor wie?

Het gesprek aan de keukentafel met Nathanja Schreuder over lastig gedrag. Voor wie?

'Leerlingen die ongewenst gedrag vertonen, ZIJN niet moeilijk, ze HEBBEN het moeilijk. Als jij het daar moeilijk mee hebt, help ik je graag om het gemakkelijker te maken!' Dit staat te lezen op de profielpagina van Nathanja Schreuder. 

En al gauw blijkt tijdens het gesprek dat er bij veel 'lastig' gedrag of 'lastige' groepen bijna altijd voorbij gegaan wordt aan de leerling zelf. We de kinderen vaak niet echt zien. En dat dit misschien komt omdat er zoveel gevraagd wordt van leerkrachten, dat ze niet meer toekomen aan waarvoor ze het vak gekozen hebben: het kind. 


 


 

Jan 24, 202333:49
Het gesprek aan de keukentafel met Jessica Boerema over het contact met jonge baby's

Het gesprek aan de keukentafel met Jessica Boerema over het contact met jonge baby's

Beste Michiel, mijn missie? De zorg voor pasgeboren en jonge baby’s optimaliseren door professionals te trainen hoe zijn in contact en verbinding kunnen blijven tijdens medische- en paramedische handelingen die zij moeten uitvoeren. Daarnaast ben ik werkzaam bij Dunstan Babytaal Nederland wat mijn werkzaamheden nog eens extra verrijkt.


En tijdens de podcast blijkt dat het allemaal draait om elkaar zien en echt horen. Zorgverleners, ouders en de (premature) baby.  Pure communicatie en veiligheid. Want wist jij dat een baby met minimaal 12 unieke klanken iets 'zegt'?   Jan 23, 202341:01
Het gesprek aan de keukentafel met kinderboekenschrijfster Susanne Dirksen

Het gesprek aan de keukentafel met kinderboekenschrijfster Susanne Dirksen

'Hoi Michiel! Ik zag je oproepje voor het keukentafelgesprek. Dat lijkt me heel leuk. Maar ook spannend 😁. Mijn eerste kinderboek is net uitgegeven met in de hoofdrol een 11-jarige jongen met autisme. Dus dat is sowieso iets waar ik graag over praat: schrijven voor en over kinderen. Ik hoor het wel of je dat interessant vindt. Groetjes, Susanne.'

Ik lees het berichtje en ben gelijk enthousiast. Hoe word je kinderboekenschrijfster? En hoe werkt dat? Hoe komen de verhalen tot stand? Hoe is het om je eerste exemplaar in handen te hebben? Allemaal vragen die bij mij gelijk naar boven kwamen. 

En gaandeweg het gesprek wordt het duidelijk: je hart, je gevoel, geef het een naam: volg het. 

Ik ga aan de slag met mijn manuscript. Want mij is duidelijk geworden dat ik dat ook met een reden geschreven heb. Jan 17, 202335:24
Het gesprek aan de keukentafel bij Myrthe Meurders over de vrijwillige ouderbijdrage

Het gesprek aan de keukentafel bij Myrthe Meurders over de vrijwillige ouderbijdrage

De vrijwillige ouderbijdrage. In hoeverre is deze echt vrijwillig? De overheid heeft bepaald dat deze nooit verplicht mag zijn. Gaan alle scholen hier ook in mee? Of is het toch een vorm van 'sociale' verplichting? Inclusief de herinneringen die als ouder krijgt. En wat als ouders/verzorgers het niet kunnen betalen? Wat doet dat met de kinderen? 

Ik ga erover in gesprek met Myrthe Meurders. Want zij ervaart het niet als iets 'vrijwilligs' en denkt daarbij ook de ouders die het misschien echt wel zouden willen maar echt niet kunnen betalen. 45% van de Nederlanders leeft onder de armoedegrens in 2022. En als je dan als school in totaal voor zo'n 600 Euro aan vrijwillige bijdrage doet, onder andere voor een schoolreis naar de Vogezen..

En zo gaat het gesprek over veel meer dan die bijdrage. Het gaat over de rol als directeur, het gaat over de  leerlingen zien. Weten wat er speelt achter die voordeur. Het gaat over die toetsen en opbrengsten. En dat leren verder gaat dan dat klaslokaal. En dat kinderen tijdens het weekje naar de Vogezen veel meer leren dan die week op school. 

En dan heb je ook nog die vrijwillige ouderbijdrage. 


Dec 26, 202239:14
Het gesprek aan de keukentafel met Aukje Berkers over door gedrag heen kijken.

Het gesprek aan de keukentafel met Aukje Berkers over door gedrag heen kijken.

De ijsberg. Een mooie metafoor voor zichtbaar gedrag en het gevoel eronder. En na de inspirerende podcast opname met Aukje kwam dezelfde ijsberg weer terug in een volgend gesprek: in boekvorm. Toeval bestaat niet. 

Aukje heeft ook een eigen podcast ‘Voor kinderen van u’ In deze podcast neem ze de luisteraars mee in allerlei thema's rondom de Kinderen van Nu. Met de regelmatig terugkerende vraag; Waarom leren we dit niet in het onderwijs? Wat zou persoonlijke ontwikkeling in het onderwijs dan precies mogen zijn? Waarbij verschillende bewuste en inspirerende mensen hun ervaringen delen. En centraal staat: het gedrag.

En wat doe je met dat gedrag: bij je kind thuis of in de groep? Reageer je primair door het weg te sturen, straf te geven? Of zie je het kind en de reden achter het gedrag? En wat zegt dat over jezelf? Waarom triggert dat jou? Duw je het gedrag als ver een bal onder water, waardoor het later een keer keihard omhoog schiet?

En gaandeweg werd het voor mij ook duidelijk hoe ik er zelf in sta. En wat voor mij die ‘bal’ was waardoor ik er achter kwam dat ik helemaal niet meer naar mijn eigen gevoel luisterde. Want dat vond ik wel opmerkelijk: Alle mensen die Aukje in haar podcast gesproken heeft hebben iets ‘heftigs’ in hun leven meegemaakt waardoor ze zich daar bewust van werden. En meer naar hun eigen gevoel gingen luisteren.

Zelf gebruikt ze bij kinderen één zin waar ze bepaald gedrag ziet wat haar opvalt: ik zie dat… kan het zijn dat.. Of het nou een kind is wat steeds tussen jou en je gesprekspartner door speelt of het kind wat boos tegen de muur slaat. Want dan laat je zien dat je het kind echt ziet. Dec 20, 202237:00
Het gesprek aan de keukentafel met Malinca Verwiel over humor.

Het gesprek aan de keukentafel met Malinca Verwiel over humor.

‘Er zijn meer oplossingen dan problemen.’ (Malinca Verwiel). Laat ik met deze quote beginnen. Want deze staat wel centraal in ons gesprek aan de keukentafel.

Malinca is ‘hoofd’ en enig docent van haar school ‘Humor en Authenticity’ en is zelfs in 2020 uitgeroepen tot beste opleider van het jaar. Dat laatste ontdekte ik net pas, toen ik deze tekst ging schrijven.

Humor. Het gaat dit keer niet om de snelle grap maar hoe humor je helpt. In elke situatie. Humor is overal en altijd inzetbaar.

En zo gaan we via mijn herfstbladerbulten en truien met ‘Press’ gedrukt, om mensen uit hun ‘box’ te trekken, over naar de kern van humor. Mensen inzicht geven, zelfbesef en daardoor zelf laten zoeken naar oplossingen. Waar cabaretiers meesters / meesteressen zijn in die spiegel voorhouden kan je dat zelf ook buiten het theater leren.

Zoals het boek vol met tampons.

Er is kunst omdat er drama is. En er zijn meer oplossingen dan problemen. Lach.

Luister maar gewoon.

Nov 04, 202243:01
Het gesprek aan de keukentafel met Gerda en Renée over de rits van je eigen life suit

Het gesprek aan de keukentafel met Gerda en Renée over de rits van je eigen life suit

Deze keer heb ik 2 enthousiaste dames aan de keukentafel: Renée Harmsen en Gerda Misana.  Na 15 jaar in het onderwijs hebben zij een stap gemaakt die kenmerkend is voor wat zij doen: de stap uit de comfortzone en gaan. Of zoals Gerda treffend verwoordde: 'je life suit is heel veilig. Aardig gevonden willen worden, erbij willen horen, gezien worden. Maar trek die rits eens los van die life suit en doe eens iets wat je echt wil, waar je in gelooft, wat echt bij jou past. Stap die drempel eens over, want dan ervaar en leer je echt. 

Dat geldt voor leerkrachten, onderwijsteams maar ook voor kinderen. Waar we nu nog de focus hebben op zo weinig mogelijk fouten maken zouden we dat juist om moeten draaien. Maak elkaar bewust van de eigen life suit en laat kinderen en collega's ontdekken. Wees creatief, nieuwsgierig en wees niet bang voor de gevolgen. En denk ook aan jezelf. 
Sep 20, 202239:33
Het gesprek met Evelyne van Winden over relaties met kinderen

Het gesprek met Evelyne van Winden over relaties met kinderen

Wie ben jij. Kijk naar het verlangen. Vertrouw veel meer op jezelf. 

Ik heb in deze aflevering 'het gesprek aan de keukentafel' Evelyne van Winden aan tafel. En zij is expert rond relaties. In de breedste zin van het woord. En dan gaat het niet om volwassen relaties, maar de ouder-kind relaties. Want een goede relatie is de basis van ontwikkeling. Maar hoe pak je dat aan als 'nieuwe' ouder. Pamper je jouw kind niet teveel, of zijn jouw verwachtingen misschien te hoog? Wat als je merkt dat er een druk ligt? In de relatie met jouw kind, of de druk van buitenaf? 

En de vraag is: wanneer ben jij je daar als ouder / leerkracht bewust van? Richt jij jouw gevoel van verbondenheid hoe jij je verbonden voelt of kijk je hoe jouw kind zich voelt. 

We tippen in drie kwartier maar een klein deel aan van de relatie tussen ouder en kind. Maar al is dit gesprek een eyeopener voor één ouder of leerkracht... 

Sep 13, 202246:26
Het gesprek aan de keukentafel met Eustache Sollman over selectief mutisme

Het gesprek aan de keukentafel met Eustache Sollman over selectief mutisme

'Super Michiel! Ik kom graag vertellen over mijn passie voor het werken met kinderen met selectief mutisme en om deze angststoornis meer bekendheid te geven!'

Eustache Sollman reageert enthousiast op mijn oproep voor een gesprek aan de keukentafel. 

Selectief mutisme. Ik moest het even opzoeken:'Selectief mutisme is een ontwikkelingsstoornis waarbij een kind/jongere in sommige situaties niet 'kan' praten, terwijl hij of zij dat in andere situaties heel goed kan.' En toen ik erover las dacht ik dat het vooral kinderen betrof die op het speciaal onderwijs zitten. En het tegendeel blijkt waar.

De rode draad bij selectief mutisme blijkt 'vertrouwen': vertrouwen in jouw omgeving maar op een gegeven moment ook in jezelf, als kind. Of zoals Eustache zegt tegen de kinderen die hij helpt:'ik ga jou helpen om te durven. Ik ga jou helpen om te durven praten.' 

Wil je meer weten over dit onderwerp? Kijk dan bij zijn boeken 'Breek de stilte' en 'Lekkere kletskoppen?!'

Of kijk deze indrukwekkende YouTube documentaire 'Mijn mond zit op slot' https://www.youtube.com/watch?v=kkNtFpidYao 

Sep 12, 202245:11
Het gesprek aan de keukentafel met Jennifer van der Enden over verwonderen

Het gesprek aan de keukentafel met Jennifer van der Enden over verwonderen

Verwonderen. En een missie: mensen weer laten verwonderen en anders durven zijn. 

Daar waren Jennifer en ik het snel over eens. Het is zo heerlijk om te zien hoe kinderen zich nog verwonderen. En ergens raken we dat rond de pubertijd kwijt. 

We trekken ook de conclusie dat het eigenlijk helemaal niet moeilijk is om anderen te laten verwonderen. Je reikt iets aan en laat mensen ontdekken: of het nu om jonge kinderen gaat in je groep of volwassenen. En als er dan die veiligheid is om even die stap uit de comfortzone te zetten, dan komt die verwondering. Ga je vliegeren op het strand en laat je de kinderen gaan en zelf ervaren hoe ze het hoogst kunnen komen? Of blijf je als volwassene in control en sta jij uiteindelijk te vliegeren? 


Sep 08, 202245:31
Het gesprek aan de keukentafel met Marleen Lapidaire

Het gesprek aan de keukentafel met Marleen Lapidaire

Effectief onderwijs, regeldruk, creativiteit, actie gerichte leerkrachten, IPC, inspiratie, de onderwijsinspectie en ga maar door. Van alles komt aan bod tijdens ons gesprek aan de keukentafel. Als ik Marleen Lapidaire vraag waarom ze met mij aan de keukentafel wil zitten wordt het mij gelijk al duidelijk dat dit een heerlijk 'los' onderwijsgesprek wordt. Over hoe mooi het vak is, welke struikelblokken er zijn en welke kansen. 

Aan het eind besluiten we een oproep te doen. Om toch meer focus te brengen. Dus heb je geluisterd en zou je ons nog eens aan de keukentafel willen hebben? Geef dan hieronder of in DM gerust aan waar jij ons over zou willen horen praten! Sep 05, 202245:36
Het gesprek aan de keukentafel met Patrick Berghout - coach, veranderaar en talentexpert

Het gesprek aan de keukentafel met Patrick Berghout - coach, veranderaar en talentexpert

Het gesprek aan de keukentafel over autonomie, talenten en dicht bij jezelf blijven

Dit keer ben ik in gesprek met Patrick Berghout. Patrick is een keer een gast aan de keukentafel die niet direct iets heeft met het onderwijs maar veelal actief is in het bedrijfsleven als coach en talentexpert. En gaandeweg het gesprek blijkt dat we veel overeenkomsten hebben. Zo krijgen we het over zijn dochter, die ontzettend creatief en ondernemend is maar waar op school ook gekeken wordt naar de resultaten. Patrick laat dan mooi zien hoe hij als creatief persoon dicht bij zichzelf blijft: in de opvoeding als in de professionele (zakelijke) kant. En tijdens het gesprek heb ik stiekem wel de parallellen kunnen trekken met het onderwijs. Want waar je ook werkt, met wie je ook werkt, het draait altijd om psychologische veiligheid, autonomie en ruimte geven voor talenten: of je nu met kinderen werkt, in een schoolteam of onderdeel bent van een salesteam.

Sep 01, 202245:46
Het gesprek aan de keukentafel met Karina Bliek - Kindertolk

Het gesprek aan de keukentafel met Karina Bliek - Kindertolk

Het gesprek aan de keukentafel over gedrag, spiegels, de appelboom en jouw ‘blauwe’ plekken

Vandaag is Karina aangeschoven. Zij is kindertolk. Niet het vertalen van een vreemde taal maar van gedrag.

Iedereen kent het wel. Dat kind in de klas, of je eigen kind, wat in jouw ogen afwijkend gedrag vertoont en wat jou raakt, waar je op reageert. Dat zegt niet zozeer iets over het kind maar vooral over jou. Het kind is jouw spiegel. Kinderen doen wat jij doet en drukken dan onbewust op jouw ‘blauwe’ plek waardoor jij reageert.

In deze ‘drukke’ tijd is het dan zo eenvoudig om daar aan voorbij te gaan. Je geeft een kind straf of verzucht dat het een zware dag was. Om er vervolgens niets mee te doen. Wat zegt het over jou? Hoe sta jij op, hoe stap jij die klas in? Met welke mindset ga jij aan de slag?

Wees bewust. Wees nieuwsgierig. En vraag jezelf eens wat vaker af: 'waarom raakt dit mij zo?'

Sep 01, 202245:03
Het gesprek aan de keukentafel met Esther van der Werf - interim directeur van een basisschool

Het gesprek aan de keukentafel met Esther van der Werf - interim directeur van een basisschool

Het gesprek aan de keukentafel over elkaar zien: kinderen, leerkrachten en ouders

Dit keer is Esther aangeschoven. Kinderen zijn haar drijfveer. En ze vindt het ontzettend belangrijk dat kinderen ook echt gezien worden.

De basisvaardigheden zijn belangrijk, maar die komen dan eigenlijk op de tweede plaats: als een kind zich niet prettig of veilig voelt komt het immers niet tot leren. En hetzelfde geldt voor de leerkrachten: zij moeten ook gezien en gehoord worden. Wat drijft hen, waarom hebben ze voor het vak gekozen en wat hebben ze nodig. Juist zij moeten ook gehoord worden. Want dan kan jij als directeur met ze aan de slag met een prettige omgeving. Zo werkt het in een team met volwassenen en in een klas met kinderen. Die rol van de directeur is nog veel belangrijker dan bezig zijn met resultaten, misschien wel het belangrijkste. Aug 31, 202239:24
Het gesprek aan de keukentafel met Coen van den Elsen - leraar

Het gesprek aan de keukentafel met Coen van den Elsen - leraar

Dit keer is Coen bij mij aangeschoven om het gesprek aan te gaan hoe mooi het onderwijs is. Er hangt tegenwoordig een veelal negatieve sfeer en dat is helemaal niet nodig. Sterker nog: laten we gewoon trots zijn op het vak als leraar en dat uitstralen. Want denk eens aan al die mooie momenten met de kinderen.

Coen pleit ervoor om de kinderen ook echt te zien. Dat is waar hij voor gaat en daar zoveel voor terugkrijgt. De gesprekjes, de momenten en de ervaringen. Je bent als leraar niet de ‘allesweter’ of ‘onfeilbare’ maar jij bent degene die zorgt voor die (psychologische) veiligheid en geeft het gevoel dat elk kind competent is en autonoom mag handelen. Ook voor jou als leraar geldt: fouten maken mag (of moet).

De kippenvel momentjes. Daar doe je het voor. Durf dan ook eens (met elkaar) te zeggen: mooi die rapportages die we nog snel moeten schrijven, maar dat gaat ten koste van de kinderen. We doen het gewoon niet. Durf nee te verkopen en ga staan voor je waarden. Want uiteindelijk wil je er zijn voor de kinderen en goed onderwijs geven. Wees trots. 

Aug 26, 202243:55
Het gesprek aan de keukentafel met Laura Koldenhof - leesmedia consulent

Het gesprek aan de keukentafel met Laura Koldenhof - leesmedia consulent

Laura is leesmedia consulent. Een interessante baan met een mooie missie: helpen zoveel mogelijk kinderen aan het lezen te krijgen. Uit ervaring weet ik dat dit best wel eens een zware dobber kan zijn. Want niet elk kind houdt van lezen. Terwijl we allemaal weten hoe belangrijk het is dat kinderen leeskilometers maken. ‘Het maakt dan niet uit wat je leest, als je maar leest! Leesplezier staat voorop.’

En eigenlijk is dat logisch, want je probeert altijd kinderen nieuwsgierig te maken, uit te dagen, te laten ontdekken door een rijke speelleeromgeving (in de kinderopvang) of een divers ingericht leerstofaanbod in het onderwijs. Het vlammetje wakker je aan door jouw creativiteit!

Alleen blijft lezen vaak een ‘dingetje’. Je moet het interessant maken en daar kunnen de leesconsulenten bij helpen! Of zoals Laura zegt:’Je probeert zaadjes te planten. En elk sparkeltje is er weer fantastisch.’

Laura geeft ook wat tips: voor op school en thuis. Houdt het luchtig op school, straal uit dat je het leuk vindt. Wees enthousiast en vraag wat er speelt, wat kinderen willen lezen, wat ze interessant vinden. En zorg thuis ervoor dat er een soort ‘ritueel’ van maakt. Een vast moment om te lezen, samen met de kinderen naar de bieb gaan en zelf laten kiezen. En dan maakt het niet uit of het een Jan Wolkers is of een stripboek.

En daar word ik enthousiast van: niet ‘vechten’ maar laat het maar gebeuren, kinderen zijn van nature nieuwsgierig.

Om het lezen te promoten zijn er ook hele leuke digitale initiatieven. Zo is er op TikTok een ‘Boektok’ en heeft Laura een eigen insta account:

Voor ik de hele podcast uitgeschreven heb: luister naar haar verhaal. Waar haar hart haar hoofd heeft ingehaald en ze haar passie (het lezen) dagelijks mag delen.

Aug 24, 202248:07
Het gesprek aan de keukentafel met Vivienne Spaargaren over talenten

Het gesprek aan de keukentafel met Vivienne Spaargaren over talenten

Deze keer ben ik in gesprek met Vivienne Spaargaren. Zij is intern begeleider op een basisschool. Een school die uitgaat van de talenten van kinderen. Waar ’s ochtends hard gewerkt wordt aan de basisvakken en waar ’s middags misschien nog wel meer geleerd wordt dan ’s ochtends. En zo komen er verschillende onderwerpen ter sprake rond die talenten: van creativiteit tot autonomie, van verwonderen tot genieten. Als leerkracht en vooral als kind. Hoe wij als volwassenen een voorbeeldfunctie hebben en een bepaald denken in stand houden.

‘Verandering is de enige constante factor’. Hou dat niet tegen maar ga er in mee.

En als ik Vivienne vraag om een oneliner komt ze met iets moois: ‘genieten. In het onderwijs’.

Aug 12, 202245:09
Het gesprek aan de keukentafel met Sylvia Argelo over autonomie bij kinderen en volwassenen

Het gesprek aan de keukentafel met Sylvia Argelo over autonomie bij kinderen en volwassenen

Deze keer is Sylvia Argelo bij mij aangeschoven. Moeder van 2 dochters en begeleidt als coach ruim 10 jaar jonge (hoog) sensitieve en (hoog)begaafde kinderen bij hun persoonlijke ontwikkeling.

Autonomie is voor haar de rode draad. Iets waar ik me totaal in kan vinden. Bij het jonge kind, maar ook bij oudere kinderen en ook volwassenen. Waar misschien dat gevoel van autonomie verdwenen is en je doet wat er van je verlangd wordt. 

En als we daar zelf al niet meer bij stilstaan, hoe kunnen wij onze kinderen dat geven? "Dat kan jij niet" of "Ik doe het wel even snel" zijn vaak gehoorde opmerkingen. Of het labelen, het hokjes denken wat het gevaar met zich meebrengt dat je niet meer naar het hele unieke kind kijkt. 

Laten we eens wat meer stilstaan bij het kind. Kijken, luisteren en in gesprek gaan met het kind. En misschien eerst naar onszelf: Waar gaat jouw vlam van branden? Waarom ben jij hier? Jan 21, 202248:13
Het gesprek aan de keukentafel met Denise Bontje over media opvoeding

Het gesprek aan de keukentafel met Denise Bontje over media opvoeding

Denise Bontje [14:46] Dag Michiel! Bedankt voor het delen van het bericht van Mediasmarties!

Denise Bontje [14:47] Hoe gaat het met je podcasts? Idee om het een keer over Mediaopvoeding te doen? 😉

En de afspraak was gemaakt. Media opvoeding: een fascinerend onderwerp. Een onderwerp waar ik heel veel ouders, PM-ers en leerkrachten over gesproken en voorgelicht heb tijdens bijeenkomsten. Ik ben wel benieuwd hoe Denise ‘er in staat’ en hoe ze dat zelf doet, thuis, met haar kids. En tijdens het gesprek blijkt dat daar een duidelijk een opvoedkundig verschil zit, maar de boodschap is exact hetzelfde: wees geïnteresseerd in wat je kind online doet en duik niet weg voor het digitale. En heb jij moeite met dat scherm? Verbied het niet, maar zorg voor een meer aantrekkelijk alternatief. En dus geen stekker eruit, maar neem ze mee.

Ik vermoed dat er een deel 2 aan komt.

Oct 13, 202153:24
Het gesprek aan de keukentafel met Fleur de Rover

Het gesprek aan de keukentafel met Fleur de Rover

Ping! Een DM. Een bericht van Fleur.

[Fleur]

Goedemorgen Michiel,

We volgen elkaar al een tijdje op Linkedin. Vind jouw posts vaak inspirerend, interessant en ook gewoon leuk! Het lijkt me heel tof om eens met je in gesprek te gaan bij de keukentafel.

Ook wel 'n beetje eng omdat ik van nature niet direct een prater prater ben. Toch kunnen 1 op 1 gesprekken soms heel tof zijn en verdiepend of gewoon leuk! dat 't gewoon vanzelf klikt :)

Laat je me van te voren weten waar je het allemaal over zou willen hebben? Of werk je anders? Ik heb geen ervaring verder in het opnemen van podcasts dus he, haha .

[Michiel]

Goeiemorgen Fleur!  Dank je wel voor je berichtje, ontzettend leuk! Het lijkt me ontzettend leuk om met jou een gesprek aan te gaan! Ik wil met jou in gesprek over wat jou drijft. Waar jouw passie ligt. En dat doe ik eigenlijk met zo weinig mogelijk voorbereiding omdat ik ook verrast wil worden.

[Fleur]

helemaal goed :-) doen we dat. Hopelijk val ik niet stil hahaha nee hoor we zien het wel. Ik hoop dat ik je kan verrassen :-)

----

Die klik was er - en ik was zeker verrast. Ik lees in haar profiel dat ze ontwerper is en dat triggert mij: hoe word je ontwerper en waarom?

Daar gaat het precies 3 minuten over, waarna het gesprek gaat over de keuzes die je maakt, creativiteit, ambities, altijd drukte in je hoofd, problemen op willen lossen en deadlines die je zelf opschuift. Een feest van herkenning!

#creativiteit #deadlines #kindcentraal #comfortzone #gewoondoen

Sep 23, 202101:04:06
Het gesprek aan de keukentafel met Bernice Bekkers

Het gesprek aan de keukentafel met Bernice Bekkers

Hokjes denken. We doen het allemaal. Is het verkeerd? Nee, misschien zelfs wel noodzakelijk. Tot dat je er een waarde aan gaat hangen en het als afwijkend gaat zien. 

In dit gesprek heeft Bernice diverse anekdotes waarin duidelijk wordt dat kinderen zichzelf ook afwijkend gaan vinden doordat het door ons, volwassenen, onbedoeld bevestigd wordt. Want we hebben allemaal het beste voor met kinderen en toch kan een beschermende opmerking averechts werken. 

Een mooi persoonlijk gesprek over pubers, beelddenkers, adhd en onze rol als volwassenen. Sep 10, 202148:36
Het gesprek aan de keukentafel met Claudia Masselink

Het gesprek aan de keukentafel met Claudia Masselink

"Je moet de groeten hebben!" Ik heb me net voorgesteld aan Claudia in de 'green room' van de podcast app als ze me dit meedeelt. Ik sta versteld. Ze had een collega verteld dat ze een podcast op ging nemen en toen deze mijn naam hoorde wist ze gelijk dat wij samen in de klas gezeten hadden op de havo. Ik was 15. 

En vervolgens gaat het gesprek helemaal niet over privacy, waar Claudia alles vanaf weet, maar gaat het over Almelo, onze jeugd, kinderen, chaos en creativiteit. 

Inspirerend voor de luisteraar? Ha, ik twijfel. Een feest van herkenning? Ik denk het zeker! Het was wel een heerlijk gesprek waarin veel gelachen is en waar ik heel wat boekjes over mezelf open gedaan heb. 

Gewoon luisteren.
Sep 10, 202101:02:47
Het gesprek aan de keukentafel over sociale veiligheid.

Het gesprek aan de keukentafel over sociale veiligheid.

Sociale veiligheid bij kinderen. Een onderwerp die mij aan het hart ligt. En waar Marjolein haar werk van gemaakt heeft. 

Iedereen die met kinderen werkt, kent de piramide van Maslow. Naast de fysieke behoeften is sociale veiligheid is een enorm belangrijke basis. En hoe zien we dat terug in de kinderopvang, het basisonderwijs en het voorgezet onderwijs? Heel veel scholen besteden hier al aandacht aan. Maar kan je sociale vaardigheden als apart vak? Is sociale veiligheid een ondergeschoven kindje? 

Een interessant gesprek aan de keukentafel met Marjolein Albert. 


Jul 06, 202144:56
Het gesprek aan de keukentafel met Joyce van Kasteren

Het gesprek aan de keukentafel met Joyce van Kasteren

In deze aflevering ben ik in gesprek met Joyce van Kasteren. Of zoals mijn meiden zeggen: "Juf Joyce"

Joyce is nu leerkracht van groep 8 en grijpt op een hele creatieve manier alles aan om haar leerlingen 'aan' te zetten. Zelf gooit ze het liefst de methodes zoveel mogelijk de deur uit en zet ze lessen om in buitenlessen en gebruikt rages, zoals de poppets, om taaldoelen te oefenen. Veel werk? Met een beetje creativiteit en durven loslaten ben je er al een heel eind. En vooral als je kinderen mee laat denken en fouten durft te maken. 

Als een van de eerste Tiktokkende leerkrachten werd ze door haar leerlingen aangespoord om ook te gaan vloggen op Youtube wat Joyce nu gebruikt om collega leerkrachten te inspireren. 

De sociale media zet ze ook in tijdens de les. En als je denkt dat als leerling bij juf Joyce de hele dag TikToks maakt.. integendeel. 

Creatief denken, je doelen kennen, in de groep staan en durven loslaten, met een growth mindset. Joyce vertelt vol enthousiasme dat het jou als leerkracht en de kinderen zoveel verder brengt. Ook voor wat betreft de resultaten. 

 

Apr 10, 202140:43
Het gesprek aan de keukentafel met Rens Linders

Het gesprek aan de keukentafel met Rens Linders

Welkom gesprek keukentafel

Vandaag zit ik aan de keukentafel met Rens Linders. Ras optimist en specialist in oplossingsgericht werken. Wij hebben als de scholen lockdown als vaders op een zo creatief en positief mogelijke manier benaderd en elkaar ook zo leren kennen. Het is tijd voor een gesprek over positief denken en kansen zien. Al zijn we de eerste minuut vooral bezig met onze kapsels en messy Buns. En daarna? Hebben we het over Covey, waar heb je invloed op, negatieve en positieve energie, wat wil jij je kinderen meegeven en de hamvraag: wel of geen toetje als je bord niet leeg is!?


En wat een energie. Wow. 

Mar 15, 202101:03:23
Het gesprek aan de keukentafel met Marieke Martens

Het gesprek aan de keukentafel met Marieke Martens

In deze aflevering zitten Marieke Martens en ik aan de virtuele keukentafel. 

Marieke is (kinder)coach, trainer, docent en auteur van het (audio) boek 'De boodschap van de vogel'.

Met haar heb ik het in deze aflevering over de druk die bij kinderen neergelegd wordt, de focus die er nu is op wat ze niet kunnen, wat dat met ze doet en hoe wij als volwassenen door hen dan juist de spiegel voorgehouden krijgen. Dat wij als volwassenen veel meer naar hen moeten luisteren, en stimuleren hun hart te volgen. Over vertrouwen en het durven loslaten. 

Dat geldt ook voor jongens in de groep: in de kinderopvang, op de BSO maar ook in de klas. Het aantal mannen voor de groep is schaars: hoe zorg jij er als vrouw voor dat je toch kan inspelen op de 'huidhonger' en drive van jongens zonder het steeds in te perken? Mar 12, 202144:08
Het gesprek aan de keukentafel met Femke!

Het gesprek aan de keukentafel met Femke!

Eindelijk iemand echt aan mijn keukentafel: Femke, mijn dochter waar ik al veel verhalen over geschreven heb.

Femke is zo'n 4 jaar geleden begonnen om haar hobby uit te breiden door een eigen bedrijfje te beginnen: Femke Bakt!

Ik vind het mooi om te zien hoe een kind vol passie start met ondernemen en leert door vallen en opstaan. Waar ze af en toe een zetje moet krijgen om weer een nieuw avontuur aan te gaan waarna ze stuiterend geniet.

Want als ouder geef je dat zetje niet voor niets: je hebt vertrouwen, deelt dat en ondersteunt waar nodig.

En ik moet toegeven: ik hoor dingen die ik niet eens wist.

Geniet van dit kwartiertje met deze piepjonge ondernemer met ambitie!

Feb 26, 202118:00
Het gesprek aan de keukentafel met Bart Heeling

Het gesprek aan de keukentafel met Bart Heeling

Elke keer geniet ik weer van zijn nieuwe verhaal op LinkedIn. De verhalen uit de praktijk van ‘meester’ Bart Heeling. De praktijksituaties waarin hij telkens laat zien dat omdenken, gelijk zijn aan, vertrouwen en loslaten belangrijke kernwaarden zijn bij kinderen.

En ik ben niet de enige die van zijn verhalen geniet en leert. Want voor veel mensen binnen en buiten het onderwijs is het zo herkenbaar en is zijn manier van denken zo bruikbaar.

Het leuke is: binnenkort zijn zijn verhalen ook in boekvorm verkrijgbaar.

Geniet van zijn verhaal in deze podcast in 'het gesprek aan de keukentafel'!

#podcast #inspireren #kinderen #creatief #vertrouwen

Veel mensen genieten van zijn verhalen uit de praktijk op Linkedin. De verhalen, waarin Bart juist wil laten zien dat elk kind uniek is. En binnenkort zijn deze verhalen te lezen in zijn boek!
Feb 19, 202145:40
Het gesprek aan de keukentafel met topsportbegeleider Marije Schram

Het gesprek aan de keukentafel met topsportbegeleider Marije Schram

"Durf te dwarrelen"

Vanochtend had een leuk gesprek aan de keukentafel met Marije Schram . Zij is voormalig turnster en al geruime tijd topsportbegeleidster en gedragstrainer. Daarnaast heeft ze ook ruim 20 jaar ervaring als topsportcoach.

Met haar ben ik in gesprek gegaan wat je nodig hebt om je doel te bereiken. Als kind, maar ook als begeleider: Of je nu coach bent, leraar of ouder.

Juist de weg naar het doel toe, het proces is belangrijk en wij als volwassenen hebben daar een belangrijke rol in. Of je nu sport of op school zit. Leg de focus niet eenzijdig op het eindresultaat, maar juist op de weg er naar toe.

Hoe creatief leren kinderen daarmee omgaan, zodat de aandacht niet steeds gericht is op de belemmeringen die ze onderweg tegenkomen. Het is aan ons de taak om ons in te leven, die helicopterview steeds te pakken en de emoties van kinderen tijdens dat proces te (h)erkennen. En ons daarbij zelf ook bloot durven te geven dat wij ook niet alles weten. En dat... is soms lastiger dan we denken.

Het begint al met samen in die bladerberg springen of spontaan meehuppelen. Want als je zelf het kind in jezelf weer ontdekt, zal je je ook beter in kunnen leven in je kinderen.

En wat de Rubik's Cube ermee te maken heeft?

#podcast #doelen #nieuwsgierig #ontdekken

Feb 02, 202145:33
Het gesprek aan de keukentafel met kinderboekenauteur Li Lefébure

Het gesprek aan de keukentafel met kinderboekenauteur Li Lefébure

Voorlezen, zelf lezen, samen lezen. Lezen is zo belangrijk voor kinderen. Ook vanuit wetenschappelijke hoek onderstrepen veel onderzoeken het belang van lezen op verschillende vlakken: van een rijkere woordenschat tot sociale ontwikkeling. Lezen prikkelt de fantasie en werkt inspirerend. 

Hoe krijg je kinderen 'aan het lezen?', als leerkracht of als ouder? In deze podcast deelt Li haar ervaringen en geeft tips hoe je dit kan doen. 

De boeken die Li benoemt in deze podcast op een rijtje: 

Wie heeft het gedaan? - Anna Gallo

De zweetvoetenman - Annet Huizing

Het ministerie van Oplossingen - Sanne Roosenboom

Ik denk mezelf een tijger - Mieke van Hooft

Lees, verwonder en.... schrijf! - Li Lefébure (heeft ze niet benoemd maar ben ik zelf enthousiast over)

Jan 29, 202151:50
Het gesprek aan de keukentafel - aflevering 1: de introductie
Jan 20, 202108:10