Skip to main content
Spotify for Podcasters
Mielen laboratorio

Mielen laboratorio

By Ari-Pekka Skarp

Mielen laboratoriossa on tutkimusmatka mieleen. Oppaana toimii psykologi, psykoterapeutti Ari-Pekka Skarp, jolla on pitkä kokemus opettamisesta ja harjoittamisesta erilaisten viisausperinteiden piirissä. Podcastin jaksoissa vierailee oman alueensa mielenkiintoisia huippu-asiantuntijoita. Katso lisää: www.mielenlaboratorio.fi

Laboratory of Mind is journey to the Mind. Host Ari-Pekka Skarp is psychologist and psychotherapist, with long history on teaching meditation within different wisdom traditions.
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Overcast Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

#27: Jung ja Tarot, Tero Goldenhill

Mielen laboratorioNov 04, 2021

00:00
01:20:16
#52: Meeting the Shadow on the Spiritual Path, Connie Zweig

#52: Meeting the Shadow on the Spiritual Path, Connie Zweig

In this episode I will be talking with Connie Zweig, who is retired psychotherapist and awarded author of several bestseller books on shadow work, meditation, awakening and more. We will be addressing questions such as What is Holy longing? How can we meet our shadow on the spiritual path? What does shadow work involve?

Aug 18, 202358:11
#51: Uushenkisyyden nousu, Jussi Sohlberg

#51: Uushenkisyyden nousu, Jussi Sohlberg

Tässä jaksossa keskustelen Jussi Sohlbergin kanssa, joka toimii tutkimuskoordinaattorina Kirkon tutkimus- ja koulutusyksikössä. Käsittelemme muun muassa teemoja: Mitä kaikkea uushenkisyys pitää sisällään ja miten se eroaa perinteisestä uskonnollisuudesta? Omaako ihminen rajattoman potentiaalin, joka pitää vain löytää ja valjastaa? Voiko ihminen rakentaa autenttisen henkisen polun itse, vai tarvitaanko siihen perinteen auktoriteetti? Ole sinäkin "spiritual, not religious" ja tule mukaan, kun tutkimme uushenkisyyttä Jussi Sohlbergin kanssa!

Jul 17, 202301:18:33
#50: Symbolin Voima, Nina Pyykkönen

#50: Symbolin Voima, Nina Pyykkönen

Pidämme yhdessä Nina Pyykkösen kanssa Symbolin Voima - retriitin 14.-17.9.2023. Retriitti pidetään Lapin parhaaseen ruska-aikaan Kittilän kupeessa Loihtuassa. Lisätietoja ilmoittatumiseen löydät osoitteesta www.mielenlaboratorio.fi/symbolin-voima Tässä jaksossa keskustelemme symboleista ja niiden parissa työskentelystä Carl Jungin kehittämän aktiivisen imaginaation ja shamanististen perinteiden valossa. Vastaamme muun muassa kysymyksiin:
Mikä on symboli ja millaista voimaa se sisältää? Miten symbolien kanssa työskennellään ja miksi se on tärkeää? Onko oudompaa matkustaa oman imaginaation maisemissa, kuin istua elokuvissa katsomassa muiden kuvitelmia? Nosta imaginaatiokakkulat nenällesi ja anna mielikuvituksen lentää, kun tutkimme Nina Pyykkösen kanssa Symbolin Voimaa!
May 08, 202301:23:26
#49: The Magic of Vajrayana, Ken McLeod
Apr 27, 202301:26:36
#48: Proge-munkin maailmankuva, Johannes Jhānasubho - osa 2

#48: Proge-munkin maailmankuva, Johannes Jhānasubho - osa 2

Tässä jaksossa on toinen osa keskustelustamme munkki Johannes Jhānasubhon kanssa. Käsittelemee muun muassa kysymyksiä: Millainen on proge-munkin maailmankuva? Millaisia uhrauksia munkkeuteen liittyy ja mitä se antaa? Onko selibaatti hankalaa tai ylipäänsä tarpeellista?

Ota keskitien asenne ja laskeudu miellyttävään syvämeditaatioon, kun tutkimme munkki Johannes Jhānasubhon kanssa modernin buddhalaisuuden maisemia!

Apr 17, 202301:02:58
#47: Matka moderniksi proge-munkiksi - Johannes Jhānasubho, osa 1

#47: Matka moderniksi proge-munkiksi - Johannes Jhānasubho, osa 1

Tässä jaksossa keskustelen munkki Johannes Jhānasubhon kanssa hänen matkastaan tieteentekijästä moderniksi buddhalais-munkiksi. Keskustelemme mm kysymyksistä: Millaisia polkuja pitkin tutkijatohtori voi päätyä munkkiluostariin? Miten tieteellinen maailmankuva sopii yhteen uskonnon harjoittamisen kanssa? Miten moderni läntinen buddhismi eroaa etnisestä buddhalaisuudesta?
Ota mukava asento ja laskeudu miellyttävään syvämeditaatioon, kun tutkimme Johannes Jhānasubhon kanssa modernin buddhalaisuuden maisemia!
Apr 07, 202358:25
#46: Huuliharpistin oudot polut, Jantso Jokelin - osa 2
Mar 01, 202352:29
#45: Matka Jungin punaiseen kirjaan, Jantso Jokelin - osa 1
Feb 16, 202353:29
#44: Kivettynyt runous ja Jungin individuaatio, A.W.Yrjänä

#44: Kivettynyt runous ja Jungin individuaatio, A.W.Yrjänä

Tässä jaksossa jatkamme keskustelua muusikko A.W. Yrjänän kanssa. Tutkimme muun muassa seuraavia kysymyksiä: Onko kieli on kivettynyttä runoutta? Mikä on Jungin individuaatioprosessin päämäärä? Millainen on dualismin haamu? Voiko astrologiaa pitää psykologian muinaisena muotona? Tervetuloa pakohuoneeseen, jonka avaimia etsimme A.W. Yrjänän kanssa filosofian uumenista!
Jan 26, 202351:10
#43: Rokkitähteyden Salainen Oppi, A.W. Yrjänä

#43: Rokkitähteyden Salainen Oppi, A.W. Yrjänä

Tässä jaksossa vieraana on A.W. Yrjänä, joka tunnetaan CMX-yhtyeen keulahahmona, runoilijana ja esoterian tutkijana. Jaksossa käsittelemme muun muassa seuraavanlaisia kysymyksiä: Millaisia ovat oikeat okkultistit? Voiko Salaisen opin lukeminen johtaa rokkitähteyteen? Mitä tekemistä Jungilla on rock-lyriikoiden kanssa? Kaivaudu ulos käärinliinoistasi ja tule mukaamme, kun lähdemme A.W. Yrjänän kanssa tutkimaan esoterian salattuja polkuja!
Jan 09, 202347:08
#42: The Spirit of Meditative Inquiry, Richard Witteman

#42: The Spirit of Meditative Inquiry, Richard Witteman

In this episode we have a spacious, even meditative dialogue with Richard Witteman, inquiring the spirit of meditative work. Richard began meditative work in 1971, and was a student of Roshi Philip Kapleau at the Rochester Zen Center for ten years. In 1982 he began working with Toni Packer, and has been part of Springwater Center since its inception.

What is meditation without practice or method? Can you look and see into the very nature of consciousness itself? What is the wonder of what we are and can we discover it for ourselves?

Dec 11, 202201:27:55
#41: Okkultismin huntu, Rikhard Larvanto

#41: Okkultismin huntu, Rikhard Larvanto

Tässä jaksossa vieraanani on Rikhard Larvanto, joka on mm. Kalmakabinetti-podcastin isäntä ja suomalaista okkultismia tutkivan Huntu-dokumentin tekijöitä. Käsittelemme keskusteluissamme muun muassa seuraavia kysymyksiä: 

Onko psykologia okkulttista salatiedettä? Millainen merkitys rituaaleilla on salatieteissä? Miksi okkultismi viehättää edelleen nykyajan ihmisiä? Anna sisäisen salatieteilijäsi nousta kammiostaan matkaamme, kun raotamme Rikhard Larvannon kanssa suomalaisen okkultismin huntua!

Nov 01, 202201:22:27
#40: Ei-mieli ja hyppy tyhjyyteen

#40: Ei-mieli ja hyppy tyhjyyteen

Mihin mieli tarttuu, kun ei ole mitään mihin tarttua? Mitä yhteistä on laskuvarjohypyllä ja zen-harjoituksella? Miten ei-mieltä voidaan ei-harjoittaa? Nouse kanssani lentokoneen siivelle tutkimaan ei-mielen mielettömyyttä! Tässä jaksossa on pitämäni opetuspuhe Bodhidharma ry:n meditaatioretriitillä elokuussa 2022, puheen kääntää englanniksi noviisimunkki Thong Dinh.

Sep 10, 202235:00
#39: Evolution of Higher Consciousness, Pablo Sender

#39: Evolution of Higher Consciousness, Pablo Sender

In this episode our guest is Pablo Sender, PhD in biosciences and long time practitioner of Theosophy. He has written a book on theosophical approach to evolution of consciousness in human beings. In this episode we will ask questions such as: What are the limits of scientific thought? How does evolution occur in nature? What does evolution of higher consciousness mean? Take a good grip of your mind and let us take you to a journey towards the evolution of higher consciousness with Pablo Sender!

Aug 29, 202201:04:48
#38: Mindfulness, mielenselkeys ja myötätunto

#38: Mindfulness, mielenselkeys ja myötätunto

Tässä jaksossa on puheeni Bodhidharma ry:n järjestämällä Avoimen mielen retriitillä toukokuussa 2022, Turun Lien Tam -luostarissa. Teemana lokakuussa julkaistavan kirjani mukaisesti Mindfulness, mielenselkeys ja myötätunto (Basam Books, 2022) 

Mitä on keskinäisoleminen? Millaisia haasteita moderni maailma luo ihmismielelle? Miten mindfulness, mielenselkeys ja myötätunto auttavat lisäämään hyvinvointia maailmassa? Päästä irti yksilöllisestä minuudestasi ja anna keskinäisolemisen virran viedä lootuksen sydämeen.

Jul 05, 202241:02
#37: Psykodraama ja Jung, Tuula Grandell

#37: Psykodraama ja Jung, Tuula Grandell

Tässä jaksossa keskustelen psykologi, psykoterapeutti Tuula Grandellin kanssa, joka kouluttaa Morenolaisen psykodraaman käyttöä psykoterapeuttisena välineenä. Tutkimme muun muassa kysymyksiä: Mitä tarkoittavat potentiaalinen minuus ja varjoimpulssit? Millä tavoin psykodraama tukee spontaaniutta ja todellisen itsen löytymistä? Miten Leijonien MM-ottelua voi tutkia myyttisenä satuna? Verhoa minuutesi sopiviin roolivaatteisiin, kun lähdemme ohjaamaan matkaa psykodraaman näyttämöille Tuula Grandellin kanssa!

May 31, 202201:00:07
#36: Teeseremonian tie - shamanismista zeniin, Mika Hartikainen

#36: Teeseremonian tie - shamanismista zeniin, Mika Hartikainen

Tässä jaksossa keskustelen Mika Hartikaisen kanssa, joka opettaa teen polkua. Jaksossa vastaamme muun muassa seuraaviin kysymyksiin: Mikä on teen polku ja mihin se johtaa? Mitä tarkoittaa qigong teehuoneessa? Miten suomalaista teen polkua voi kulkea? Kaada itsellesi kupillinen kuumaa lähdevettä ja tule hauduttamaan kanssamme teelehtiäsi, kun kuljemme Mika Hartikaisen kanssa teen polun shamanistisista juurista chanilaisiin lehvästöihin!

May 03, 202201:17:06
#35: Jung ja Narrin muutosvoima, osa 2, Nina Pyykkönen

#35: Jung ja Narrin muutosvoima, osa 2, Nina Pyykkönen

Tämä on toinen osa keskustelusta psykoterapeutti Nina Pyykkösen kanssa arkkityypeistä. Tässä jaksossa vastaamme muun muassa kysymyksiin: Miksi Narrin täytyy murtaa sosiaalista järjestystä? Miten omia varjopuolia eletään todeksi arkkityyppien kautta? Mikä on haavoittuneen parantajan arkkityyppi ja miten se ilmenee hoitotyössä? Nosta veijarin kulkushattu päähäsi ja pidä kaksin käsin kiinni sosiaalisista normeistasi, kun lähdemme psykoterapeutti Nina Pyykkösen kanssa Narrin matkalle läpi arkkityyppien kasvupolun.

Mar 30, 202250:15
#34: Jung ja Narrin arkkityyppi, osa 1, Nina Pyykkönen

#34: Jung ja Narrin arkkityyppi, osa 1, Nina Pyykkönen

Täma on 1. osa keskustelusta psykoterapeutti Nina Pyykkösen kanssa arkkityypeistä jungilaisessa ajattelussa. Selvitämme vastauksia muun muassa seuraaviin kysymyksiin: Mitä arkkityypit ovat ja miten ne ilmenevät elämässämme? Miten kompleksit eroavat arkkityypeistä jungilaisessa ajattelussa? Miksi Narri-arkkityypillä on niin tärkeä rooli individuaatiossa? Vedä Narrin viitta harteillesi ja valmistaudu kompastumaan todelliseen itseesi, kun laskeudumme arkkityyppien hämmentävään maailmaan psykoterapeutti Nina Pyykkösen kanssa.
Mar 21, 202244:41
#33: Kriya-jooga ja mudrat - 2.säe, Janne Kontala

#33: Kriya-jooga ja mudrat - 2.säe, Janne Kontala

Tässä jaksossa keskustelen joogaopettaja, uskontotieteen tohtori, Janne Kontalan kanssa. Paneudumme erityisesti kriya-joogan filosofiaan ja käytäntöön. Käsittelemme mm. kysymyksiä: Miten kriya-joogaa harjoitetaan? Mitä ovat mudrat ja miten ne eroavat asanoista? Auttaako meditaatio jos ottaa päähän, vai tarvitaanko jotain muutakin? Asettele itsesi miellyttävään mudraan ja ota huomiosi kohteeksi keskustelumme joogaopettaja Janne Kontalan kanssa!

Tämä on toinen osa keskustelustamme, jonka ensimmäinen osa löytyy edellisestä jaksosta.

Feb 06, 202257:16
#32: Mantrameditaation filosofia - 1. säe, Janne Kontala

#32: Mantrameditaation filosofia - 1. säe, Janne Kontala

Tässä jaksossa keskustelen joogaopettaja, uskontotieteen tohtori, Janne Kontalan kanssa. Paneudumme erityisesti mantrojen filosofiaan ja käytäntöön joogaharjoituksessa. Käsittelemme mm. kysymyksiä: Mitä ovat mantrat ja mitä niillä tavoitellaan? Mistä erottaa aidon opetuksen halvoista kopioista? Miten yhteistä on mantroilla ja huilunsoittolla, ja millainen olisi hyvälaatuinen muovimantra? Viritä äänijänteesi valmiiksi ja tule kuulolle, kun paneudumme mantran filosofiaan joogaopettaja Janne Kontalan kanssa!

Tämä on ensimmäinen säe keskustelusta, jonka toinen säkeistö löytyy seuraavasta jaksosta.

Jan 11, 202201:02:02
#31: Joulunaika ja suomalaisen perinteen kultapaikkaus - 4. erä, Miska Käppi

#31: Joulunaika ja suomalaisen perinteen kultapaikkaus - 4. erä, Miska Käppi

Tässä jaksossa keskustelen joogaopettaja Miska Käpin kanssa itämerensuomalaisesta viisausperinteestä. Tutkimme myyttien merkitystä ihmismielelle nykyaikana ja muinaisina aikoina. Keskustelemme myös suomalaisen perinteen kultapaikkauksesta (kintsugi) intialaisen viisausperinteen avulla, sekä pohdimme auringon ja kuun aspekteja joulunajan juhlissa. Saamme myös vinkkejä juhlien viettämiseen suomalaisen perinteen näkökulmasta.

Jakson lopussa kuullaan kappaleeni "Kuun ja auringon yhteenkutominen", joka myös yhdistelee intialaista ja suomalaista perinnettä. Kappaleen voi kuunnella myös videon kera osoitteessa https://youtu.be/vtPNa2hTZpM

(Sävellys, sovitus, laulu, rummut ja shakuhachi: Ari-Pekka Skarp)

Dec 23, 202154:03
#30: Yksilöllisyys ykseydessä - 3. erä, Miska Käppi

#30: Yksilöllisyys ykseydessä - 3. erä, Miska Käppi

Tässä jaksossa keskustelen joogaopettaja Miska Käpin kanssa mielen tiedostamattomasta puolesta. Rakennamme siltaa kohti itämerensuomalaista mytologiaa ja viisausperinnettä. Mietimme millaisia tarinoita rakennamme arkisessa elämässä itsellemme ja miten omista tiedostamattomista myyteistä voi kenties tulla tietoiseksi. Sivuamme myös Jungin lähestymistapaa symboleihin ja myytteihin sekä yksilöllisyyden merkitystä ykseydessä.

Dec 20, 202101:06:24
#29: Tietoisuus vs tiedostamaton - 2. erä, Miska Käppi

#29: Tietoisuus vs tiedostamaton - 2. erä, Miska Käppi

Tässä jaksossa jatkan keskustelua joogaopettaja Miska Käpin kanssa. Siirrymme nyt tutkimaan viisausperinteiden näkemyksiä tietoisen ajattelevan mielen ja tiedostamattoman ykseyden välisestä suhteesta. Vertailemme tiedon polun ja heittäytymyksellisten polkujen välisiä painotuksia. Mietimme myös, voiko ajatteleva mieli kouluttaa tiedostamatonta mieltä, vai miten harjoitukset tulisi ymmärtää?

Dec 03, 202153:52
#28: Materialismi vs tietoisuuskeskeisyys - 1. erä, Miska Käppi

#28: Materialismi vs tietoisuuskeskeisyys - 1. erä, Miska Käppi

Tässä jaksossa keskustelen joogaopettaja Miska Käpin kanssa tietoisuuskeskeisen ajattelufilosofian perusteista. Miska on tunnettu muunmuassa Maailmanpuu-podcastin juontajana. Tutkimme keskustelussa mitä väliä maailmankuvilla on käytännössä, ja millaisia eroja ja toisaalta yhtäläisyyksiä erilaiset maailmanselitykset omaavat. Tarkastelemme myös sitä, voisiko esimerkiksi G.H.Meadin teorioiden valossa tehdä yhtä perustavanlaatuisia oivalluksia kuin advaitististen filosofien piirissä. Tämä on keskustelun ensimmäinen osa.

Nov 25, 202101:00:01
#27: Jung ja Tarot, Tero Goldenhill

#27: Jung ja Tarot, Tero Goldenhill

Tässä jaksossa keskustelen tietokirjailija Tero Goldenhillin kanssa, joka on jungilainen Tarot-tulkitsija. Käymme läpi keskusteluissamme Tarotin historiaa ja merkitystä, sekä hieman sen tulevaisuuttakin. Tutkimme myös Tarotin tulkintojen merkitystä jungilaisesta näkökulmasta, jossa tulkitsija ei anna asiakkaalle valmiita vastauksia. Mietimme myös muun muassa Jungin esittämän synkronisiteetin merkitystä ja Tarotin yhteyksiä taideterapeuttiseen työskentelyyn.
Nov 04, 202101:20:16
#26: Suomalainen kansanusko ja tuonpuoleinen, Sisko Pajari
Oct 21, 202101:08:13
#25: Esoterian tutkijankammiossa, Kulmakivi
Sep 30, 202159:18
#24: Mestareita tapaamassa, Taavi Kassila

#24: Mestareita tapaamassa, Taavi Kassila

Tässä jaksossa vieraanani on elokuvaohjaaja, kirjailija ja joogaopettaja Taavi Kassila. Keskustelemme henkisen polun harjoittamisesta ja henkisistä kokemuksista, jollaisen Yrjö Kallinenkin aikoinaan koki Kontinkankaan metsässä. Sivuamme keskusteluissa muunmuassa Jiddu Krishnamurtin, Nisargadatta Maharajin ja tämän oppilaiden sekä Äiti Amman näkemyksiä henkisistä harjoituksista. Mietimme viisauden ja rakkauden, sekä myötätunnon yhteyttä ja merkitystä henkisen polun kulkemisen kannalta.
Aug 18, 202101:03:57
#23: Himalajan buddhalaisuus ja tantra, Jussi Ahlroth

#23: Himalajan buddhalaisuus ja tantra, Jussi Ahlroth

Tässä jaksossa keskustelen Ngakpa Trømtsal Dorjen (Jussi Ahlroth) kanssa, joka harjoittaa Himalajan buddhalaisuutta. Käsittelemme muun muassa nihilismiä ja eternalismia sekä monismia ja kartesiolaista dualismia. Tutkimme myös systeemistä psykologiaa, G.H.Meadin teorioita minuuden synnystä sekä läntisen filosofian ajatteluperinteiden suhteita buddhalaiseen mielenfilosofiaan. Jaksossa selviää esimerkiksi se miten ilmakitarointi liittyy tantraan ja mantra-harjoituksiin.
Jun 10, 202101:04:43
#22: Tsumura-sensein salainen zen-harjoitus, Tommi Tolmunen

#22: Tsumura-sensein salainen zen-harjoitus, Tommi Tolmunen

Tässä jaksossa keskustelemme tietokirjailija Tommi Tolmusen kanssa salaisesta zen-harjoituksesta (Chan mi gong), jota edesmennyt Tsumura Takeshi sensei opetti pitkään Suomessakin. Mitä salainen zen-harjoitus tarkoittaa? Keskusteluissa tutkimme harjoituksen periaatteita ja historiaa mm. chanissa, taolaisuudessa ja esoteerisessa buddhalaisuudessa. Mietiskelemme myös sisäisten ja ulkoisten harjoitusten eroja, sekä sitä miten sisäistä puolta voi pyrkiä sanottamaan vertauskuvien ja visualisaatioiden avulla. Tutkiskelemme myös hieman opettajan merkitystä ja mahdollisuuksia opiskella tällaisia harjoituksia myös ilman opettajaa.
May 12, 202101:06:45
#21: Mindfulnessin buddhalaiset juuret, Ville Husgafvel
Apr 20, 202101:26:43
#20: Hypertodellisuus ja kvanttitietoisuus, Johanna Blomqvist

#20: Hypertodellisuus ja kvanttitietoisuus, Johanna Blomqvist

Tässä jaksossa keskustelen fyysikko Johanna Blomqvistin kanssa modernin fysiikan tuomista näkökulmista tietoisuuteen ja todellisuuteen. Tutkimme kvanttifysiikan maailmankuvaa, jossa mekanistinen ajattelu ei enää toimi. Havaitsijalla on kvantti-ilmiöiden kannalta suuri merkitys, vaikka tieteellinen tutkimus on pitkään koettanut järjestellä koeasetelmat sellaisiksi, joissa tutkija ei vaikuta tuloksiin. Nykyinen havaintopsykologiakin kertoo, että havaintomme eivät ole objektiivisia, vaan havaitsemisprosessi muuttaa objektiivista todellisuutta sen mukaan mistä meille olisi selviytymisen kannalta eniten hyötyä. Keskustelemme myös materialistisen ja tietoisuuskeskeisten maailmankuvien eroista, sekä prosessikeskeisestä ajattelusta. Ehkäpä todellisuus onkin rakenteeltaan fraktalistinen?
Apr 08, 202101:16:06
#19: Ken Wilber ja integraaliteoria, JP Jakonen
Mar 05, 202101:19:34
#18: Vapaa joogi ja tieteenfilosofia, Matti Rautaniemi

#18: Vapaa joogi ja tieteenfilosofia, Matti Rautaniemi

Tässä jaksossa jatkamme keskustelua joogatutkija Matti Rautaniemen kanssa. Tässä osassa keskitymme tutkimaan läntisen tieteen ja joogafilosofian yhtäläisyyksiä ja eroja. Käsittelemme joogan päämäärää ja näkökulmia todellisuuteen, sekä vertaamme näitä läntisen tieteen tarjoamiin linsseihin: onko läntinen ajattelu toivottaman ainekeskeistä, vai onko tähän muitakin näkökulmia? Keskustelemme myös siitä miksi viisausperinteiden suurten kertomusten tutkiminen on hyödyllistä ja mitä se mahdollistaa harjoittajalle. Mitä mahdollisuuksia avautuu koulukunnista vapaalle joogille ja mikä on vapauden hinta?
Feb 12, 202101:04:45
#17: Tiedonjanoinen joogi ja buddhalainen filosofia, Matti Rautaniemi

#17: Tiedonjanoinen joogi ja buddhalainen filosofia, Matti Rautaniemi

Tässä jaksossa keskustelukumppaninani on joogatutkija Matti Rautaniemi. Mietimme jaksossa viisausperinteiden filosofian opiskelun merkitystä harjoituksen kannalta. Keskustelemme mm. joogafilosofian eroista ja yhtäläisyyksistä buddhalaiseen filosofiaan nähden. Löytyykö eroavaisuus Atman vs Anatman opeista, vai liikutaanko siinä vain pintatasolla? Lisäksi tutkimme esimerkiksi ehdonvaraisen ja ei-ehdonvaraisen olemassaolon sisältöjä.
Tämä on ensimmäinen osa keskusteluistamme, jotka jatkuvat vielä seuraavassa jaksossa.
Jan 31, 202101:00:26
#16: Jung ja unien kuningastie, Nina Pyykkönen

#16: Jung ja unien kuningastie, Nina Pyykkönen

Tässä jaksossa keskustelemme psykoterapeutti Nina Pyykkösen kanssa unityöskentelystä. Käsittelemme muun muassa Ullmanilaista ja Jungilaista unityöskentelyä, samoin kuin aktiivista imaginaatiota ja shamanistisen perinteen työskentelytapoja. Tutkimme unia reittinä tiedostamattomaan, sekä erilaisia valvetilan tasoja, joita käytetään imaginaatiotyöskentelyssä. Mietimme myös, millä tavoin unien symbolit voivat avata uusia näköaloja mieleemme, sekä auttaa omaksi itseksi kasvamisessa.
Jan 22, 202101:18:35
#15: Joogasutra - tie omaan olemukseen, Janne Kontala

#15: Joogasutra - tie omaan olemukseen, Janne Kontala

Tässä jaksossa keskustelen joogaopettaja Janne Kontalan kanssa, jolta on vastikään julkaistu kommentaariteos Patanjalin Yoga-sutraan. Keskustelemme muun muassa joogan päämäärästä ja siitä millaisia keinoja Patanjalin opetukset tarjoavat päämäärän saavuttamiseen. Keskusteluissa selvitämme mitä Patanjali tarkoitti "näkijällä" ja "erillisyydellä", sekä pohdimme millaisia askelmia joogan polulla on otettavana. Eettisten ohjeiden lisäksi käsittelemme myös samadhi-tilojen eri vaiheita, sekä pohdimme millaisia tavoitteita joogin kannattaa asettaa itselleen tulevalle vuodelle.
Jannen kirja Yoga-sutra: Hiljaisen mielen tie löytyy kirjastoista ja kirjakaupoista.
Jan 01, 202101:20:14
#14: Patanjalin filosofia ja nykyjooga, Måns Broo
Dec 17, 202001:11:17
#13: Kriittinen ajattelu meditaatiossa, Juhana Kokkonen

#13: Kriittinen ajattelu meditaatiossa, Juhana Kokkonen

Tässä jaksossa keskustelen Juhana Kokkosen kanssa, joka on pitkän linjan meditaatioharjoittaja, Tyhjäntoimittajat-podcastin yksi toimittajista ja opettaa lehtorina mm. kriittistä ajattelua. Pohdimme jaksossa esimerkiksi kriittisen ajattelun kehittymisen teemaa meditaatioharjoituksessa, sekä erilaisten meditaation lähestymistapojen eroja. Lisäksi tutkimme meditaatioyhteisöjen rakenteita - pitäisikö meditaatioharjoitukseen kuulua enemmän myös meditaatiokoulukunnan itsensä ja siihen liittyvien sosiaalisten rakenteiden tutkimista?
Dec 11, 202001:16:09
#12: Jung ja Varjon valtakunta, Nina Pyykkönen
Oct 09, 202001:14:30
#11: Myötätunnon muutosvoima, Jenni Spännäri

#11: Myötätunnon muutosvoima, Jenni Spännäri

Tässä jaksossa keskustelen tutkija Jenni Spännärin kanssa, jonka erityisalaa ovat myötätunnon ja viisauden tutkimus. Keskustelemme viisauden osa-alueista ja paneudumme erityisesti myötätuntoon, jota voisi pitää eräänlaisena väylänä yhteisöllisen viisauden kokoamiseen ja jakamiseen. Sivuamme esimerkiksi empatian ja myötätunnon eroja ja mietimme tasapainon löytämistä itseen ja muihin kohdistetun myötätunnon suhteen.
Sep 24, 202001:09:34
#10: Kolme maailmankuvaa

#10: Kolme maailmankuvaa

Tässä jaksossa esittelen kolme erilaista tieteellistä maailmankuvaa, jotka voi löytää myös henkisten harjoitusperinteiden taustalta. Kutsun näitä mekanistiseksi, systeemiseksi ja kompleksiseksi maailmankuvaksi. Jaksossa sivutaan vanhaa elefantti-metaforaa, Mr. Miyagin (Karate Kid) opetusmenetelmiä ja pohditaan esimerkiksi puutarhurin mahdollisuuksia kasvattaa ruusun siemenestä orvokki. Jaksossa selviää myös, miten eri maailmankuvat vaikuttavat viisausperinteiden opetusmenetelmiin ja esimerkiksi opettajan rooliin - jos sellaista ylipäänsä voi olla!
Sep 16, 202035:03
#9: Mitä on Viisaus?, Eeva K. Kallio

#9: Mitä on Viisaus?, Eeva K. Kallio

Tässä jaksossa keskustelen psykologian tohtori Eeva K. Kallion kanssa, joka on tehnyt akateemista tutkimusta viisaudesta. Häneltä on juuri julkaistu Jenni Spännärin kanssa kirjoitettu kirja "Viisaus - käyttäjän opas". Keskustelemme viisauden olemuksesta ja sen kehittymisestä. Sivuamme myös vanhoja buddhalaisia ja taolaisia traditioita, viisausperinteiden käyttöä modernissa psykoterapiassa, Jiddu Krishnamurtin ajattelua ja viisasta toimintaa arjen paradokseissa. Keskustelut johtavat myös vanhoille valaistumisen poluille, pyhään lukemiseen ja kulttuuriseen kosmologiaan.
Aug 13, 202001:13:03
#8: Shaman's Journey Through Addiction - part 2 with Francis Joy

#8: Shaman's Journey Through Addiction - part 2 with Francis Joy

In this episode Ari-Pekka Skarp discusses with Francis Joy, who has PhD in Religious Studies and Art from the University of Lapland and works as shamanistic healer. Topics of discussion include dream work, soul loss, meditation, healing traumas and addictions and shamanistic traveling. We talk about the wisdom of trees and forests, problems of materialistic worldview and culture, and how shaman approaches helping people to recover from difficult life experiences. This is part 2 of the discussion.
Jul 09, 202053:37
#7: Shaman's Journey Through Addiction - part 1 with Francis Joy

#7: Shaman's Journey Through Addiction - part 1 with Francis Joy

In this episode Ari-Pekka Skarp discusses with Francis Joy, who has PhD in Religious Studies and Art from the University of Lapland and works as shamanistic healer. Topics of discussion include dream work, soul loss, healing traumas and addictions and shamanistic traveling. We talk about the wisdom of trees and forests, problems of materialistic worldview and culture, and how shaman approaches helping people to recover from difficult life experiences. This is part 1 of the discussion.
Jul 02, 202052:60
#6: Taolainen ei-tekemisen meditaatio, Kauko Uusoksa

#6: Taolainen ei-tekemisen meditaatio, Kauko Uusoksa

Tässä jaksossa Ari-Pekan keskustelukumppanina on qigong-opettaja Kauko Uusoksa, jolla on yli 45-vuoden kokemus kamppailulajien harjoittamisesta. Jaksossa perehdytään kamppailulajienkin taustalta löytyviin henkisen kasvun välineisiin ja orientaaliseen filosofiaan. Sivuamme esimerkiksi joogan pranayama-harjoituksia, taolaisia energiaharjoituksia, buddhalaista etiikan harjoittamista ja esimerkiksi länsimaisen nyrkkeilyn keskittymistä parantavia vaikutuksia. Kauko on opiskellut qigongia 35-vuotta vastikään edesmenneen Tsumura-sensein kanssa ja järjestänyt tämän kanssa muun muassa Metsäqigong-retriittejä Suomen kesäisessä luonnossa. Hän pitää qigongiin ja shiatsuun keskittyvää Studio Dantiania Helsingissä.
Jun 26, 202050:08
#5: Henkinen psykologia kasvupolkuna, Tony Dunderfelt
Jun 04, 202001:19:23
#4: Jung ja oman myytin löytäminen, Nina Pyykkönen

#4: Jung ja oman myytin löytäminen, Nina Pyykkönen

Tässä jaksossa Ari-Pekka keskustelee Nina Pyykkösen kanssa, joka on psykologi-psykoterapeutti ja joogaopettaja. Nina on perehtynyt mm. Ullmanilaiseen uniryhmätyöskentelyyn ja jungilaiseen filosofiaan. Keskusteluissa tarkastellaan mielen tiedostamattomia kerroksia, keski-iän kriisiä, aktiivista imaginaatiota, unia ja myyttejä, sekä Jungin kehittämää individuaation ajatusta. Ninan linkkilistaa podcastin aiheisiin: https://www.confer.uk.com/event/imagination.html https://www.soundstrue.com/products/through-the-dark-wood https://www.youtube.com/watch?v=x6jUtoO7ysI https://www.youtube.com/watch?v=x6jUtoO7ysI https://www.goodreads.com/book/show/47849.The_Middle_Passage https://www.goodreads.com/book/show/729910.Jung_and_the_Alchemical_Imagination https://nuorivoima.fi/lue/essee/tottelematon-sielu-luo-oman-mytologiansa-matka-jungin-punaiseen-kirjaan?fbclid=IwAR2l5Kj-uux33a00EaaMaincPpdOwkvmSo7Jf0ZFv9bQGPmWDJ8hMOdw3ZE https://www.bookdepository.com/Jung-Shamanism-Dialogue-C-Michael-Smith/9781425115432?pdg=dsa-19959388920:cmp-8862937091:adg-86528077382:crv-411135277650:pos-:dev-c&gclid=EAIaIQobChMI2NeJxPSj6QIVxIayCh3lJwm9EAAYASAAEgIxqPD_BwE
May 19, 202001:13:30
#3: Miten meditoidaan - huomionarvoinen huomio!

#3: Miten meditoidaan - huomionarvoinen huomio!

Tässä jaksossa opiskellaan meditaatioharjoituksen perusteita. Tutkimme etenkin huomion ja intention käyttöä käytännön harjoituksissa. On kuitenkin myös meditaatioharjoituksia, joissa kaikista menetelmistä ja työvälineistä päästetään irti. Tutustumme myös avoimiin ja nondualistisiin harjoitusmuotoihin, joissa mennään huomion tuolle puolen.
Apr 26, 202033:36