Skip to main content
Spotify for Podcasters
Magyar Közgazdasági Társaság

Magyar Közgazdasági Társaság

By Magyar Közgazdasági Társaság

A Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) a hazai közgazdász szakma legnagyobb múltú, patinás egyesülete, mintegy 3 ezer taggal. Évente 80-100 szakmai rendezvénnyel szolgálja tagjait és a gazdaság ügyei iránt érdeklődő szakembereket. Ezen a csatornán az MKT szakmai előadásainak, konferenciáinak a hanganyagát tesszük közzé podcastok formájában.
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Overcast Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Merre tovább a blockchain-törvény után?

Magyar Közgazdasági TársaságJan 18, 2023

00:00
01:34:23
Fordulat a fuvarozásban: jön a veszteség?

Fordulat a fuvarozásban: jön a veszteség?

Drámai fordulat következett be a közúti fuvarozásban 2023. I. negyedévében: a kialakult helyzetben a szakértők szerint akár veszteségessé is válhat az ágazat. Erről szervez online szakmai rendezvényt a Magyar Közgazdasági Társaság Logisztikai Szakosztálya 2023. június elsején, csütörtökön.

A rendezvény kezdetén Lajkó Ferenc, a DigiLog Consulting ügyvezetője, az MKT Logisztikai Szakosztályának elnöke ismertette a Közúti Fuvarozási Árindex legfrissebb számait, majd Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője osztotta meg gondolatait a hallgatósággal az ágazatot érintő makrogazdasági kilátásairól.

Jun 01, 202359:31
Kihívások az energiaellátásban

Kihívások az energiaellátásban

A magyar energiaellátás legfontosabb kihívásai - ezzel a címmel tartott előadást a Magyar Közgazdasági Társaság Ingatlanpiaci Szakosztályának felkérésére Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj– és gázipari elemzője 2023. május 30-án, kedden.

May 30, 202355:30
Munkaerő, digitalizáció, fenntarthatóság…

Munkaerő, digitalizáció, fenntarthatóság…

Lehetőségek és kihívások a munkaerő, a digitalizáció és a fenntarthatóság területén – ezzel a címmel számolt be a Becton Dickinson Hungary élén eltöltött 14 évének szakmai tapasztalatairól – a Magyar Közgazdasági Társaság Ipari és Vállalkozási Szakosztályának meghívására – Vecsernyés Csaba, a Becton Dickinson Hungary volt ügyvezetője 2023. május 24-én, szerdán.

May 27, 202327:12
Digitalizáció és pénzügyek
May 27, 202301:50:11
Magyar-német gazdasági kapcsolatok

Magyar-német gazdasági kapcsolatok

Németország gazdasági helyzete és a magyar-német gazdasági kapcsolatok az európai kihívások árnyékában - ezzel a címmel szervezett online szakmai rendezvényt a Magyar Közgazdasági Társaság Nemzetközi Gazdaság Szakosztálya 2023. május 24-én, szerdán. A rendezvény előadói Juhász Imre ny. gazdasági szakdiplomata, az MKT Európai Unió Szakosztályának titkára és Dirk Wölfer, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara osztályvezetője voltak. A beszélgetést Ferkelt Balázs, a Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Karának docense, az MKT Nemzetközi Gazdaság Szakosztály elnökségi tagja moderálta.

May 24, 202301:32:44
A szociális gazdaság három évtizede

A szociális gazdaság három évtizede

A szociális gazdaság három évtizede - ezzel a címmel szervezett szakmai konferenciát a Magyar Közgazdasági Társaság Munkaügyi Szakosztálya 2023. május 18-án, csütörtökön.

A rendezvény előadói: Csoba Judit, a Debreceni Egyetem egyetemi tanára, az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia tagja és Hubai László, az ELTE egyetemi adjunktusa voltak. Felkért hozzászólók: Rácz Katalin, az Agrárközgazdasági Intézet Nonprofit Kft. kutatási igazgatója és Németh Nándor, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület módszertani vezetője. Moderátor: Nagy Katalin, Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének volt tanácsosa, a Socfactor Consulting Tanácsadó Bt. ügyvezetője, az MKT Munkaügyi Szakosztályának elnökségi tagja.

May 18, 202301:26:03
Fenntarthatóság a tőzsdén és a vállalati szektorban

Fenntarthatóság a tőzsdén és a vállalati szektorban

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Fenntarthatósági jelentésének publikálása apropóján szervezett online szakmai konferenciát a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) Fenntarthatósági Szakosztálya 2023. május 17-én, szerdán.

A rendezvény kezdetén Szalay Rita ügyvéd, a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda tagja ismertette a tőzsde fenntarthatósági jelentésének főbb megállapításait, majd Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, a szakosztály elnökségi tagja adott összefoglalót a 2022. év eredményeiről Zöld pénzügyek krízisek idején címmel. A két bevezetőt egy kerekasztal-beszélgetés követte Pál Gábor, a CÉH vezérigazgató-helyettese; Csorbai Hajnalka, az OPTEN stratégiai igazgatója; Lukács Ákos, az Ernst&Young partnere és Kozma András, a Credit Management Group vezérigazgatója részvételével. A résztvevőket Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója, az MKT Fenntarthatósági Szakosztályának elnöke köszöntötte.

May 17, 202301:26:01
Gondolatok a magyar élelmiszeripar jelenéről és közeljövőjéről

Gondolatok a magyar élelmiszeripar jelenéről és közeljövőjéről

Gondolatok a magyar élelmiszeripar jelenéről és közeljövőjéről - ezzel a címmel tartott előadást a Magyar Közgazdasági Társaság Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Szakosztályának meghívására Éder Tamás, a Bonafarm Zrt. vállalati kapcsolatokért és kommunikációért felelős igazgatója, a Magyar Húsiparosok Szövetségének társadalmi elnöke, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszeriparért felelős országos alelnöke 2023. május 16-án, kedden.

May 17, 202301:34:57
Monetáris politika Covid után, háború közben

Monetáris politika Covid után, háború közben

Monetáris politika Covid után, háború közben – bankválság, infláció, növekedés. Ezzel a címmel tartott előadást a Magyar Közgazdasági Társaság Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete meghívására Surányi György egyetemi tanár, volt jegybankelnök 2023. április 17-én, hétfőn a Nyíregyházi Egyetemen.

Apr 28, 202301:07:23
Fiatalok lakáshoz jutása 2.

Fiatalok lakáshoz jutása 2.

Fiatalok lakáshoz jutása 2. - ezzel a címmel szervezett online konferenciát a Magyar Közgazdasági Társaság Demográfiai Szakosztálya 2023. április 26-án, szerdán. A rendezvény előadói: Mádi László közgazdász, a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola főiskolai tanára, az MKT Demográfiai Szakosztályának elnökségi tagja; László Tamás építész, városépítési, városgazdasági szakmérnök, a szakosztály elnökségi tagja és Szabadkai Antal mérnök, közgazdász, a szakosztály elnökségi tagja voltak. Az érdeklődőket Benda József szocializációkutató, a szakosztály elnöke köszöntötte.

Apr 27, 202301:21:05
Az omnichannel kereskedelem jelene és jövője

Az omnichannel kereskedelem jelene és jövője

Az omnichannel kereskedelem jelene és jövője - ezzel a címmel szervezett szakmai kerekasztal-beszélgetést a Magyar Közugazdasági Társaság Kereskedelmi Szakosztálya 2023. április 27-én, csütörtökön.

A szakmai beszélgetésen olyan témákat vitattak meg a szakemberek, mint a hagyományos bolti, illetve az online értékesítés alakulása a pandémia alatt és után; a vásárlási szokások változása; vagy éppen a digitalizáció, a mesterséges intelligencia és robotizáció hatása az ellátási láncok menedzsmentjére.

A kerekasztalbeszélgetés résztvevői: Heiszler Gabriella, a SPAR Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója; Balázs Ildikó, az Auchan vállalati kapcsolatok igazgatója, Agárdi Irma, a Budapesti Corvinus Egyetem Marketing Intézete Marketingmenedzsment Tanszékének egyetemi docense és Kozák Tamás, a Budapesti Gazdasági egyetem tanszékvezető egyetemi docense, az MKT Kereskedelmi Szakosztályának elnöke voltak.

Apr 27, 202358:31
Az Amazon árnyékában - Webkereskedelem Kelet-Közép-Európában

Az Amazon árnyékában - Webkereskedelem Kelet-Közép-Európában

Az Amazon árnyékában - Webkereskedelem Kelet-Közép-Európában. Ezzel a címmel szervezett online kerekasztal-beszélgetést a Magyar Közgazdasági Társaság Kelet-közép-európai Szakosztálya 2023. április 26-án, szerdán.

A rendezvény előadói: Kiss Dezső, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nemzetközi Üzletfejlesztési Osztályának vezetője; Várkonyi Balázs, az eMAG Magyarország igazgatótanácsának elnöke; valamint Zabari István, a Lumenet Kft. ügyvezetője voltak. A beszélgetést Matus Tibor, a Mandiner Makronóm újságírója, a Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság alelnöke moderálta.

Apr 26, 202301:27:21
Egészségügyi innovációs ökoszisztéma

Egészségügyi innovációs ökoszisztéma

Pongrácz Ferenc, az EIT Health InnoStars regionális igazgatója, a Magyar Közgazdasági Társaság elnökségi tagja, az Informatikai Szakosztály elnöke volt a házigazdája annak az angol nyelvű nemzetközi online konferenciának 2024. április 19-én, szerdán, ahol vezető európai és izraeli szakemberek részvételével bemutatták annak a nemzetközi kutatásnak az eredményét, amely 10 ország 215 startupjának üzleti eredményei és több mint 200 szakember visszajelzései alapján talált szoros összefüggést az innovációt támogató közösség fejlettsége és az egyes közösségek köréből induló innovációk üzleti eredményessége között az egészségügyi innovációs ökoszisztémában.

Apr 23, 202301:05:25
A technológiai óriásvállalatok rendszerkockázatai és szabályozásuk – „Too Big(Tech) To Fail?”

A technológiai óriásvállalatok rendszerkockázatai és szabályozásuk – „Too Big(Tech) To Fail?”

A technológiai óriásvállalatok rendszerkockázatai és szabályozásuk – „Too Big(Tech) To Fail?” – ezzel a címmel jelent meg Bódi Roland, Fáykiss Péter és Nyikes Ádám esszéje a Hitelintézeti Szemle 2023. márciusi számának Jövőképünk rovatában. A cikkhez kapcsolódva a Magyar Közgazdasági Társaság és a Hitelintézeti Szemle panelbeszélgetést szervezett 2023. április 19-én, szerdán.

A rendezvény kezdetén Virág Barnabás, az MNB alelnöke, a Hitelintézeti Szemle szerkesztőbizottságának elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd Bódi Roland, az MNB vezető jogásza tartott egy rövid bevezető előadást az esszéről. Ezt egy panelbeszélgetés követte, a szerzők közül Fáykiss Péter, az MNB igazgatója és Ács Zoltán, az MKB Fintechlab vezetője, valamint Fehér Péter, a Budapesti Corvinus Egyetem docense, nemzetközi vezetője, az MKT Informatikai szakosztályának elnökségi tagja részvételével. A beszélgetést Tóth András, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnökhelyettese, a Versenytanács elnöke és a GVH tudományos lapja, a Versenytükör főszerkesztője vezette.

Apr 20, 202355:51
Környezeti fenntarthatóság és pénzügyi rendszer

Környezeti fenntarthatóság és pénzügyi rendszer

Környezeti fenntarthatóság és pénzügyi rendszer - ezzel a címmel tartott előadást a Magyar Közgazdasági Társaság Pénzügyi Szakosztályának felkérésére Kolozsi Pál Péter, a Magyar Nemzeti Bank jegybanki eszköztárért, devizatartalékért és kockázatkezelésért felelős igazgatója, a Neumann János Egyetem MNB Tudásközpont Fenntartható Pénzügyek Központjának egyetemi docense 2023. április 17-én, hétfőn.

Apr 17, 202358:46
Pénzforgalom 2010-2030: tények és tervek

Pénzforgalom 2010-2030: tények és tervek

Pénzforgalom 2010-2030: tények és tervek. Ezzel a címmel tartott előadást a Magyar Közgazdasági Társaság Ellenőrzési Szakosztályának meghívására Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi infrastruktúrákért és bankműveletekért felelős ügyvezető igazgatója 2023. április 11-én, kedden.

Apr 11, 202301:14:36
Digitalizáció az oktatásban, MI a pénzügyekben

Digitalizáció az oktatásban, MI a pénzügyekben

A digitalizációval és a mesterséges intelligenciával foglalkozott a Magyar Közgazdasági Társaság Fintech és Pénzügyi Kultúra Szakosztályának soron követező, online rendezvénye 2023. április 11-én, kedden.

A rendezvény keretében Pintér Éva, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi docense, fintech-szakfelelőse, a Corvinus FinTech Center stratégiai vezetője, az MKT Fintech és Pénzügyi Kultúra Szakosztályának elnöke a vállalkozói attitűd és az oktatási módszerek változásáról beszélt a digitalizáció korában, majd Bagó Péter egyetemi adjunktus, a Budapesti Corvinus Egyetem FinTech Centerének startup igazgatója, a szakosztály titkára pedig Mesterséges intelligencia a pénzügyekben címmel osztotta meg gondolatait a hallgatósággal.

Apr 11, 202301:11:44
Trendforduló a lakáspiacon?

Trendforduló a lakáspiacon?

Trendforduló a lakáspiacon. Mik a jelenlegi kilátások? Ezzel a címmel tartott előadást a Magyar Közgazdasági Társaság Ingatlanpiaci Szakosztályának meghívására Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője 2023. április 6-án, csütörtökön.

Apr 11, 202301:12:17
AI-n alapuló egészségügyi technológiák

AI-n alapuló egészségügyi technológiák

Mesterséges intelligencián alapuló egészségügyi technológiák bizonyítékainak szintézise egészség-gazdaságtani elemzésekhez - ezzel a címmel szervezett online konferenciát a Magyar Közgazdasági Társaság Egészség- és Egészségügy-gazdaságtani Szakosztálya 2023. április 5-én, szerdán.

A rendezvény előadói: Péntek Márta, az Óbudai Egyetem Egészségügyi Közgazdaságtan Kutatóközpontjának egyetemi tanára, az MKT Egészség- és Egészségügy-gazdaságtani Szakosztályának elnöke és Gulácsi László egyetemi tanár,az Óbudai Egyetem tudományos rektorhelyettese (Mesterséges intelligencia: új lehetőségek és kihívások az egészségügyi közgazdaságtan számára); Tóth Barbara PhD-hallgató (Szisztematikus szakirodalmi elemzések automatizálása mesterséges intelligencia alkalmazásával); Zrubka Zsombor, az Óbudai Egyetem Egészségügyi Közgazdaságtan Kutatóközpontjának vezetője (A mesterséges intelligencián alapuló vizsgálatok közlésének irányelvei) és Hölgyesi Áron PhD-hallgató (Gyermekkori cukorbetegségben végzett mesterséges intelligencia alapú vizsgálatok minőségi értékelése).

Apr 05, 202350:37
Fókuszban a startup-ökoszisztéma

Fókuszban a startup-ökoszisztéma

A startup-ökoszisztéma helyzetét járta körül a Magyar Közgazdasági Társaság Startup Szakosztályának soron követező, online rendezvénye 2023. április 4-én, kedden. A rendezvény keretében Turcsán Tamás, a Pozi.io alapítója, az MKT Startup Szakosztályának elnöke a magyarországi startup ökoszisztéma aktuális helyzetéről, Bagó Péter egyetemi adjunktus, a Budapesti Corvinus Egyetem FinTech Centerének startup igazgatója, a szakosztály alelnöke pedig az egyetemi startup ökoszisztémával kapcsolatos tapasztalatokról és kihívásokról osztotta meg gondolatait a hallgatósággal.

Apr 04, 202301:00:13
A fenntartható zöld közlekedés lehetőségei

A fenntartható zöld közlekedés lehetőségei

A fenntartható városi zöld közlekedés lehetőségeiről szervezett szakmai kerekasztal-beszélgetést a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) 2023. március 22-én, szerdán 14 órától a Webexen és az MKT YouTube-csatornáján. A rendezvény apropóját a Magyar Közlekedési Szövetség két szakértői anyaga adta a fenntartható zöld közlekedésről, valamint a fenntarthatóság és a közlekedésszervezés összefüggéseiről.

A rendezvény bevezető előadásait a szakmai anyagot összeállító munkacsoportok vezetői: Döbrei István, a BKV Zrt. stratégiai és beszerzési igazgatója és Bősze Sándor, Közlekedés Tervező Iroda Kft. főmérnöke tartották. A keynote előadásokat követő kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Tóth Szabolcs, a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. vezérigazgatója; Berényi János, a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet örökös tagja és Ács Balázs, a KTI integrált közlekedési vezetője, a Szegedi Tudományegyetem doktorandusza. A beszélgetést Kamasz Melinda, a Növekedés.hu portál főszerkesztője moderálta. A résztvevőket Várszegi Gyula, a Magyar Közlekedési Szövetség elnöke, valamint Pleschinger Gyula, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke köszöntötte.

Mar 25, 202301:32:32
A munkaügyi érdekegyeztetés három évtizede - 3. rész: a szakszervezetek tapasztalatai

A munkaügyi érdekegyeztetés három évtizede - 3. rész: a szakszervezetek tapasztalatai

A munkaügyi érdekegyeztetés három évtizede – ezzel a címmel szervezett egy három kerekasztal-beszélgetésből álló konferenciát a Magyar Közgazdasági Társaság Munkaügyi Szakosztályával közösen az MTA Emberi Erőforrások Gazdaságtana Tudományos Bizottság Munkaügyi Kapcsolatok Albizottsága, az MTA MAB Munkajogi és Szociális Jogi Munkabizottsága és az MTA MAB Vállalkozási Munkabizottsága 2023. március 23-án, csütörtökön Miskolcon.

A szakszervezeti panel résztvevői: Szabó Imre Szilárd, a Károli Gáspár Református Egyetem adjunktusa, a Munkástanácsok Országos Szövetségének titkárságvezetője; Csóti Csaba, a SZEF elnöke és Hatvani Jácint, a Liga alelnöke.

Mar 24, 202353:43
A munkaügyi érdekegyeztetés három évtizede - 2. rész: a munkáltatói oldal

A munkaügyi érdekegyeztetés három évtizede - 2. rész: a munkáltatói oldal

A munkaügyi érdekegyeztetés három évtizede – ezzel a címmel szervezett egy három kerekasztal-beszélgetésből álló konferenciát a Magyar Közgazdasági Társaság Munkaügyi Szakosztályával közösen az MTA Emberi Erőforrások Gazdaságtana Tudományos Bizottság Munkaügyi Kapcsolatok Albizottsága, az MTA MAB Munkajogi és Szociális Jogi Munkabizottsága és az MTA MAB Vállalkozási Munkabizottsága 2023. március 23-án, csütörtökön Miskolcon.

A munkáltatói oldal tapasztalatait összegző kerekasztal résztvevői: Rettich Tamás, az IPOSZ nemzetközi főtanácsosa; Antalffy Gábor, a KISOSZ elnöke és Kiss László, a BOKIK alelnöke.

Mar 24, 202348:50
A munkaügyi érdekegyeztetés három évtizede - 1. rész: az állam szerepe

A munkaügyi érdekegyeztetés három évtizede - 1. rész: az állam szerepe

A munkaügyi érdekegyeztetés három évtizede – ezzel a címmel szervezett egy három kerekasztal-beszélgetésből álló konferenciát a Magyar Közgazdasági Társaság Munkaügyi Szakosztályával közösen az MTA Emberi Erőforrások Gazdaságtana Tudományos Bizottság Munkaügyi Kapcsolatok Albizottsága, az MTA MAB Munkajogi és Szociális Jogi Munkabizottsága és az MTA MAB Vállalkozási Munkabizottsága 2023. március 23-án, csütörtökön Miskolcon.

Az állam szerepéről szóló kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Herczog László volt szociális és munkaügyi miniszter, a Pénzügykutató Zrt. munkatársa, az MKT Munkaügyi Szakosztályának elnökségi tagja; Rácz Zoltán, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának docense és Nádasné Rab Henriett, a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának docense voltak. A résztvevőket Bihall Tamás, az MKT Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke, a BOKIK elnöke és Mélypataki Gábor, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának adjunktusa köszöntötte.

Mar 24, 202350:01
A svéd EU-elnökség prioritásairól

A svéd EU-elnökség prioritásairól

Az Európai Unió Tanácsa svéd elnökségének prioritásairól tartott angol nyelvű előadást a Magyar Közgazdasági Társaság Európai Uniós Szakosztályának meghívására Dag Hartelius, Svédország budapesti nagykövete 2023. március 16-án, csütörtökön.

Mar 16, 202359:58
A magyar gazdaság inflációs folyamatai - okok és kihívások

A magyar gazdaság inflációs folyamatai - okok és kihívások

A magyar gazdaság inflációs folyamatai - okok és kihívások. Ezzel a címmel szervezett online kerekasztal-beszélgetést a Magyar Közgazdasági Társaság Gazdaságpolitikai és Gazdaságelméleti Szakosztálya 2023. március 9-én, csütörtökön. A kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank közgazdasági elemzésért és előrejelzésért felelős igazgatója, a szakosztály elnökségi tagja; Palócz Éva, a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Zrt. vezérigazgatója, az MKT alelnöke; Halmai Péter Széchenyi-díjas akadémikus, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Karának egyetemi tanára; Danyi Pál ártörténész, árazási szakértő, az Ártörténet.hu szakportál alapítója, a BME GTK egyetemi docense és Nagy János, az Erste Bank Hungary Zrt. makroelemzője voltak. A beszélgetést Madár István, a Portfolio.hu vezető elemzője, az MKT elnökségi tagja moderálta. A résztvevőket Laczkó Tihamér, az MKT Gazdaságpolitikai és Gazdaságelméleti Szakosztályának titkára köszöntötte.

Mar 09, 202301:19:53
Blockchain-törvény: szabályozói feladatok, piaci kihívások

Blockchain-törvény: szabályozói feladatok, piaci kihívások

Blockchain-törvény: szabályozói feladatok, piaci kihívások. Ezzel a címmel szervezett online szakmai kerekasztal-beszélgetést a Magyar Közgazdasági Társaság Fintech és Pénzügyi Kultúra Szakosztálya 2023. március 8-án, szerdán.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Fáykiss Péter, a Magyar Nemzeti Bank digitalizációért felelős igazgatója; Vajda Viktor LL.M., ügyvéd, az MKT Fintech és Pénzügyi Kultúra Szakosztályának elnökségi tagja; Kalocsai Kornél blockchain- és kriptopénz-szakértő, a Kripteus alapítója, ügyvezetője; valamit Pereczes János, a Magyar Bankholding ügyvezető igazgatója. A beszélgetés moderátora Pintér Éva, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi docense, fintech-szakfelelőse, a Corvinus FinTech Center stratégiai vezetője, az MKT Fintech és Pénzügyi Kultúra Szakosztályának elnöke volt.

Mar 08, 202301:18:40
Perspektívák mozgásban - a világgazdaságban

Perspektívák mozgásban - a világgazdaságban

Perspektívák mozgásban: az EU és a főbb régiók gazdasági kapcsolatai - ezzel a címmel tartott előadást a Magyar Közgazdasági Társaság Nemzetközi Gazdaság Szakosztályának meghívására Balás Péter ny. nagykövet, Magyarország WTO mellé rendelt állandó képviseletének korábbi vezetője, az Európai Bizottság Kereskedelmi Főigazgatóságának volt helyettes vezetője 2023. március 7-én, kedden.

Mar 07, 202301:16:28
Fenntartható-e a népesség?

Fenntartható-e a népesség?

Fenntartható-e a népesség? – ezzel a címmel tartott előadást a Magyar Közgazdasági Társaság Demográfiai Szakosztályának meghívására Tóth I. János demográfus, filozófus, a Szegedi Tudományegyetem Filozófia Tanszékének habilitált docense, 2023. március 3-án, pénteken.

A fenntartható fejlődés meghatározó eleme a népesség száma és minősége. E téren egyik szélsőség - például Afrika exponenciális növekedése vagy Kelet-Európa erőteljes fogyatkozása - sem fenntartható és nem vezet békés fejlődéshez. A népességszabályozásnak számos eszköze van: például az ösztönzés, a képzés, a jutalmazás, a bevándorlás, a főállású szülőség, és így tovább. Az előadás többek között ezeket az eszközöket vette sorra.

Mar 06, 202348:57
A platform munka szabályozási dilemmái

A platform munka szabályozási dilemmái

A platformalapú foglalkoztatás szabályozásának dilemmái – a folyamatban lévő uniós jogalkotás lehetséges példája. Ezzel a címmel szervezett online szakmai kerekasztal-beszélgetést a Magyar Közgazdasági Társaság Munkaügyi Szakosztálya 2023. március 2-án, csütörtökön.

A rendezvény előadói: Berde Éva, a Széchenyi István Egyetem egyetemi tanára; Gyulavári Tamás, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem egyetemi tanára és Antóni Rita, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium Foglalkoztatáspolitikáért Felelős Államtitkárságának jogi szakértője voltak. Felkért hozzászóló: Tajta Ákos, a Wolt közép-európai regionális igazgatója. Az ülést Nagy Katalin, Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének volt tanácsosa, a Socfactor Consulting Tanácsadó Bt. ügyvezetője, az MKT Munkaügyi Szakosztályának elnökségi tagja vezette.

Mar 02, 202301:22:09
Magyarországi városrégiók versenyképessége

Magyarországi városrégiók versenyképessége

Magyarországi városrégiók versenyképességének mérése és elemzése - ezzel a címmel jelent meg Szerb László, Hornyák Miklós, Krabatné Fehér Zsófia és Rideg András tanulmánya a Közgazdasági Szemle 2023. februári számában. A tanulmány apropóján a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) és a Közgazdasági Szemle közös, online szakmai rendezvényt szervezett 2023. március 1-jén.

A rendezvény kezdetén a szerzők ismertették a tanulmány főbb megállapításait, majd egy kerekasztal-beszélgetés keretében Póser Zoltán, a Miniszterelnökség helyreállítási terv végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára, az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ korábbi ügyvezetője és Szaló Péter regionális tervező, volt államtitkár, a Nemzeti Fejlesztési Hivatal korábbi elnöke osztotta meg gondolatait a hallgatósággal. A beszélgetést Baráth Etele volt Európa-ügyi miniszter, az MKT Fejlesztéspolitikai Szakosztályának elnöke, az országos elnökség tagja vezette.

Mar 01, 202301:19:25
Az üzemanyagárak és hatásuk a logisztikában

Az üzemanyagárak és hatásuk a logisztikában

Az üzemanyagárak várható alakulásáról és azoknak a logisztikai ágazatra gyakorolt hatásáról szervezett szakmai rendezvényt a Magyar Közgazdasági Társaság Logisztikai Szakosztálya 2022. február 27-én, hétfőn.

A rendezvény kezdetén Lajkó Ferenc logisztikai iparági szakértő, a DigiLog Consulting ügyvezetője, az MKT Logisztikai Szakosztályának elnöke mutatta be a 2023. évi Közúti Fuvarozási Árindexet, amely komplexen szemlélteti az iparágat döntően meghatározó költségtényezők alakulását, majd Horváth Ágnes, a MOL Csoport vezető közgazdásza, az MKT Gazdaságpolitikai és Gazdaságelméleti Szakosztályának elnökségi tagja tartott előadást az üzemanyagpiac várható trendjeiről Lesznek-e az üzemanyagárak újra 480 alatt? címmel. Előadásában azt vizsgálta majd, hogy milyen tényezők állnak az Európa-szerte korábban nem látott magasságokba emelkedett üzemanyagárak mögött, és mikor várható komolyabb korrekció a piacon.

Feb 27, 202301:14:16
Repedezik a régi világ?

Repedezik a régi világ?

Repedezik a régi világ – Mit mond 15 globálisan meghatározó elemző intézet 2023-ról? Ezzel a címmel jelent meg az Összkép Magazinban Szepesi Balázs és Aranyi-Aszalós Vivien összeállítása Amerika, Afrika, Ázsia és Európa 15 vezető think tankjének a globális gazdaságot és politikai rendszert érintő, legfrissebb elemzéseiről. A cikk kapcsán szervezett online kerekasztal-beszélgetést a Magyar Közgazdasági Társaság Nemzetközi Gazdaság Szakosztálya 2023. feburár 24-én, pénteken.

A rendezvény kezdetén Szepesi Balázs szociológus, közgazdász, a politikatudomány doktora, a Mathias Corvinus Collegium Közgazdsági Iskolájának vezetője adott egy áttekintést arról, hogy a világ vezető műhelyei hogyan látják 2023-at. Ezt követően pedig egy panelbeszélgetés keretében Sass Magdolna, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontja Világgazdasági Intézetének igazgatója, a közgazdaságtudomány kandidátusa és Bod Péter Ákos egyetemi tanár, az MTA doktora, a Magyar Közgazdasági Társaság alelnöke osztotta meg gondolatait a hallgatósággal a témában. A beszélgetést Galambos Tamás, a Swoosh Capital Kft. ügyvezetője, az MKT Nemzetközi Gazdaság Szakosztályának elnöke moderálta.


Feb 24, 202301:37:06
Mennyire üti meg a rezsiköltség a családi kasszát?

Mennyire üti meg a rezsiköltség a családi kasszát?

Mennyire üti meg a rezsiköltség a családi kasszát? Ezzel a címmel tartott előadást a Magyar Közgazdasági Társaság Demográfiai Szakosztályának felkérésére Ifj. Fekete Gyula statisztikus, demográfus 2023. február 22-én, szerdán. A rendezvény moderátora Sisakné Fekete Zsuzsa közgazdász, statisztikus, a szakosztály titkára volt.

Feb 22, 202351:25
Az EU fiskális szabályainak fenntarthatósági reformja

Az EU fiskális szabályainak fenntarthatósági reformja

Az EU fiskális szabályainak fenntarthatósági reformja - ezzel a címmel szervezett közös, online webináriumot a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) és a Levegő Munkacsoport 2023. február 21-én, kedden.

A rendezvény apropóját az adta, hogy a Climate Action Network Europe éghajlatvédelmi civil hálózat és más, fenntarthatósággal foglalkozó szervezetek konkrét szakpolitikai javaslatokat tettek arra, hogy az Európai Unió fiskális kormányzásának reformja hogyan tudná magába foglalni az EU klímaügyi vállalásait. Egyre többen vélik úgy ugyanis, hogy a fiskális és monetáris konzervatívizmusra építő keretrendszer reformra szorul. Az uniós irányelvek, a monitorozási és értékelési szempontok újragondolása azonban nem történhet meg csupán szűken értelmezett közgazdasági szempontok szerint, hanem szükség van a környezeti, fenntarthatósági szempontok figyelembe vételére is. 

A rendezvény keynote előadásait Pogátsa Zoltán habilitált egyetemi docens, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense és Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke tartották. A bevezető előadásokat követő panelbeszélgetés résztvevői Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára, az MKT Állanháztartási Szakosztályának elnöke és Baksay Gergely, a Magyar Nemzeti Bank közgazdasági elemzésekért és versenyképességért felelős ügyvezető igazgatója, az MKT elnökségi tagja, a Versenyképességi Szakosztály elnöke voltak. Felkért hozzászóló: Baráth Etele volt Európa-ügyi miniszter, az az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság korábbi tagja, az MKT Fejlesztéspolitikai Szakosztályának elnöke. A beszélgetést Terták Elemér, a K&H Bank Felügyelőbizottságának elnöke, MKT elnökségi tagja, a Pénzügyminisztérium korábbi államtitkára, az Európai Bizottság belpiaci főigazgatóságának pénzügyi intézményekért felelős korábbi igazgatója vezette.

Feb 21, 202301:31:25
Válság – streamszínház – foglalkoztatás

Válság – streamszínház – foglalkoztatás

Válság – streamszínház – foglalkoztatás. Ezzel a címmel szervezett online konferenciát a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) Munkaügyi, valamint Kultúragazdasági Szakosztálya 2023. február 16-án, csütörtökön.

A rendezvény előadói: Béres Attila rendező, a Miskolci Nemzeti Színház ügyvezető igazgatója; Mádi Zoltán, a Vígszínház gazdasági igazgatója, az MKT elnökségi tagja és Tóth Tünde, a debreceni Csokonai Színház igazgatási és gazdálkodási vezetője voltak. A beszélgetést Herczog László volt szociális és munkaügyi miniszter, a Pénzügykutató Zrt. munkatársa, az MKT Munkaügyi Szakosztályának elnökségi tagja moderálta.

Feb 16, 202301:27:51
A ChatGPT sikere - avagy mire jó a mesterséges intelligencia

A ChatGPT sikere - avagy mire jó a mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia és a chatbotok használatáról szervezett online kerekasztal-beszélgetést a Magyar Közgazdasági Társaság Informatikai Szakosztálya 2023. február 13-án, hétfőn.

Az elmúlt hetek híradásaiban sokat lehetett olvasni a A ChatGPT-ről, az OpenAI mesterségesintelligencia-kutató laboratórium által kifejlesztett chatbotról, amely a hírek szerint külön felkészülés nélkül is képes volt letenni az orvosi szakvizsgát is... Világszerte milliók próbálgatják, hogy mit tud a rendszer, amellyel kapcsolatban a Nobel-díjas Paul Krugman egy 2022. decemberi véleménycikkében arra figyelmeztetett, hogy hatással lesz a tudományos életre, benne a tudásalapú munkaerő iránti keresletre.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Dietz Ferenc, a Gábor Dénes Egyetem elnöke; Korbuly Ádám vállakozó, az OrtoGraph, az ArchiFM és a Miratia alapítója; valamint Olti Sándor, a GB Solutions Zrt. gazdasági igazgatója voltak. A beszélgetést Pongrácz Ferenc, az EIT Health InnoStars regionális igazgatója, az MKT Informatikai Szakosztályának elnöke, az országos elnökség tagja moderálta.

Feb 13, 202355:52
Digitalizáció és üzleti teljesítmény a feldolgozóiparban

Digitalizáció és üzleti teljesítmény a feldolgozóiparban

Digitalizáció és üzleti teljesítmény – hazai feldolgozóipari tapasztalatok. Ezzel a címmel jelent meg Demeter Krisztina, Granát Marcell, Lőrincz László és Losonci Dávid tanulmánya a Közgazdasági Szemle 2023. januári számában. A cikk apropóján a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) és a Közgazdasági Szemle közös, online szakmai rendezvényt szervezett 2023. február 9-én, csütörtökön.

A rendezvény kezdetén a szerzők – Losonci Dávid, a Budapesti Corvinus Egyetem Operáció és Döntés Intézetének igazgatója, Lőrincz László, a Corvinus Institute for Advanced Studies és a KRTK KTI tudományos főmunkatársa és Demeter Krisztina, a BCE Operáció és Döntés Intézet Ellátásilánc-menedzsment Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára – mutatták be a kutatás főbb megállapításait, majd egy kerekasztal-beszélgetés keretében a szerzők mellett Czuczor Gábor, a Hewlett Packard Enterprise (HPE) tanácsadási üzletágának szakértője osztotta meg gondolatait a témában a hallgatósággal. A beszélgetést Pongrácz Ferenc, az EIT Health InnoStars regionális igazgatója, az MKT Informatikai Szakosztályának elnöke, az országos elnökség tagja moderálta.

Feb 10, 202301:17:47
Versenyképesség és társadalmi tőke

Versenyképesség és társadalmi tőke

Versenyképesség és társadalmi tőke – ezzel a címmel szervezett közös, online konferenciát a Magyar Közgazdasági Társaság Munkaügyi, valamint Versenyképességi Szakosztálya 2023. február 2-án, csütörtökön.

A rendezvény bevezető előadását Csath Magdolna, az MTA doktora, a Nemzeti Versenyképességi Tanács korábbi tagja, az MKT Versenyképességi, valamint Informatikai Szakosztályainak elnökségi tagja tartotta. Felkért hozzászólók: Takáts Előd egyetemi tanár, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora, az MKT Monetáris Politikai Szakosztályának elnöke; Szabó István, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal tudományos és nemzetközi elnökhelyettese; valamint Sávos András, a Knorr-Bremse AG digitalizációért és folyamatoptimalizálásért felelős alelnöke, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) elnöke voltak. Moderátor: Artner Annamária, az ELKH Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Világgazdasági Intézetének tudományos főmunkatársa, az MKT Munkaügyi Szakosztályának elnökségi tagja.

Feb 02, 202301:19:09
Dekarbonizáció a pénzügyekben

Dekarbonizáció a pénzügyekben

A Hitelintézeti Szemle decemberi számának központi témája a környezeti fenntarthatóság, a gazdaság és a pénzügyek zöld átalakulása volt. A kötetben megjelent írások közül három kapcsán a Magyar Közgazdasági Társaság és a Hitelintézeti Szemle panelbeszélgetést szervezett 2023. január 26-án, csütörtökön.  

A három kiemelt írás a következő volt:
Kolozsi Pál Péter – Horváth Balázs István – Csutiné Baranyai Judit – Tengely Veronika: Monetáris politika és zöld átmenet
Hajnal Gábor – Palicz Alexandr Maxim – Winkler Sándor: Az energetikai minősítés hatása a kínálati lakásárakra és hitelkamatokra
Szigel Gábor: A banki hitelportfóliók karbonintenzitása az alacsonyabb jövedelmű országokban – jó alap az összehasonlításra?  

A rendezvény kezdetén Virág Barnabás, az MNB alelnöke, a Hitelintézeti Szemle szerkesztőbizottságának elnöke köszöntötte a résztvevőket, majd a szerzők közül Kolozsi Pál Péter a Magyar Nemzeti Bank igazgatója, a Neumann János Egyetem MNB Tudásközpont Fenntartható Pénzügyek Központjának egyetemi docense; Winkler Sándor, az MNB osztályvezetője és Szigel Gábor, az OTP Bank Nyrt. vezető tanácsadója tartott egy-egy rövid felvezető előadást írásukról. Ezt egy panelbeszélgetés követte a szerzőkkel. A beszélgetést Kandrács Csaba, az MNB alelnöke vezette.

Feb 01, 202301:33:13
Merre tovább a blockchain-törvény után?

Merre tovább a blockchain-törvény után?

Az Országgyűlés 2022 decemberében – részben az európai uniós jogharmonizációs kötelezettségnek eleget téve – fogadta el az úgynevezett blockchain-törvényt, amely fontos lépés a szektor hazai szabályozásában. Ennek apropóján a blockchain-technológia szabályozásának aktuális kérdéseiről és piaci helyzetértékeléséről szervezett online kerekasztal-beszélgetést a Magyar Közgazdasági Társaság Fintech és Pénzügyi Kultúra Szakosztálya 2023. január 17-én, kedden.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Vágujhelyi Ferenc, a Pénzügyminisztérium Nemzeti Adó- és Vámhivatal vezetéséért felelős államtitkára, a Blockchain Koalíció elnöke; Darázs Lénárd egyetemi tanár, az ELTE általános rektorhelyettese; Pintér Éva, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi docense, fintech-szakfelelőse, a Corvinus FinTech Center stratégiai vezetője, az MKT Fintech és Pénzügyi Kultúra Szakosztályának elnöke; Veres Mihály, a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. vezérigazgatója és Urbán Viktor, a Nemzeti Adatgazdasági Tudásközpont állandó szakértője voltak. A beszélgetést Vajda Viktor LL.M., ügyvéd, az MKT Fintech és Pénzügyi Kultúra Szakosztályának elnökségi tagja moderálta.

Jan 18, 202301:34:23
Egyetemes értékek - piaci célok?

Egyetemes értékek - piaci célok?

Egyetemes értékek - piaci célok? A piacorientált szervezeti kultúra az átalakuló magyar felsőoktatásban. Ezzel a címmel jelent meg Heidrich Balázs, Jarjabka Ákos, Kása Richárd és Németh Tamás tanulmánya a Közgazdasági Szemle 2022. decemberi számában. A cikk apropóján szervezett közös, online konferenciát a Magyar Közgazdasági Társaság és a Közgazdasági Szemle 2023. január 10-én, kedden.

A rendezvény előadói: Heidrich Balázs egyetemi tanár, a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) rektora és Kása Richárd, a BGE tudományos főmunkakatársa voltak. Hozzászólók: Schepp Zoltán egyetemi tanár, a Pécsi Tudományegyetem rektorhelyettese, Lengyel Imre, a Szegedi Tudomámnyegyetem egyetemi tanára és Polónyi István, a Debreceni Egyetem egyetemi tanára.

Jan 10, 202301:37:55
Előrejelzők fóruma – a magyar gazdaság kilátásairól

Előrejelzők fóruma – a magyar gazdaság kilátásairól

A Magyar Közgazdasági Társaság Gazdaságpolitikai és Gazdaságelméleti Szakosztálya idén is megrendezte hagyományos, évzáró előrejelzői fórumát a magyar gazdaság 2023. évi kilátásairól 2022. december 15-én, csütörtökön.

Az online fórum résztvevői: Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank Közgazdasági Elemzés és Előrejelzés Igazgatóságának igazgatója, az MKT Gazdaságpolitikai és Gazdaságelméleti Szakosztályának elnökségi tagja; Isépy Tamás, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. makrogazdasági üzletágvezetője; Karsai Gábor, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgató-helyettese; Palócz Éva, a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója, az MKT alelnöke és Suppan Gergely, a Magyar Bankholding Zrt. vezető elemzője voltak. A beszélgetést Madár István, a Portfolio.hu vezető elemzője, az MKT elnökségi tagja vezette. A résztvevőket Laczkó Tihamér, az MKT Gazdaságpolitikai és Gazdaságelméleti Szakosztályának titkára köszöntötte.

Dec 15, 202201:39:02
Külgazdasági konferencia, 2022 - 2. rész

Külgazdasági konferencia, 2022 - 2. rész

Idén is megrendezték a hagyományos külgazdasági konferenciát 2022. december 7-én, szerdán a Károli Gáspár Református Egyetemen.

A konferencia második részének előadói: Garai Péter, az Adria Port Zrt. vezérigazgatója; Sass Magdolna, a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Világgazdasági Intézetének igazgatója; valamint Vakhal Péter, a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet kutatási igazgatója voltak.

Dec 14, 202253:08
Külgazdasági konferencia, 2022 - 1. rész

Külgazdasági konferencia, 2022 - 1. rész

Idén is megrendezték a hagyományos külgazdasági konferenciát 2022. december 7-én, szerdán a Károli Gáspár Református Egyetemen.

A konferencia első részének előadói: Becsey Zsolt, az MKT Európai Uniós Szakosztálya alelnöke, a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara Társadalomtudományok és Nemzetközi Tanulmányok Intézetének egyetemi docense (a konferencia szervezője); Pleschinger Gyula, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagja; valamint Bod Péter Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora, a Magyar Közgazdasági Társaság alelnöke voltak. A résztvevőket Szuchy Róbert, a Károli Gáspár Református Egyetem oktatási rektorhelyettese köszöntötte.

Dec 14, 202201:38:14
Financing of the energy transition in Hungary - Session #4 Renewable energy

Financing of the energy transition in Hungary - Session #4 Renewable energy

Financing of the energy transition in Hungary – this was the title of a two-day, four-session, English-language online conference organised by Cambridge Econometrics, the British Embassy in Budapest and the Hungarian Economic Association on 12-13 December 2022. The aim of the roundtable discussions was to discuss current state of affairs with regards to the four topics in the focus of the event on the financing of the energy transition, namely: (1) green bonds issuance and their role in financing the energy transition in Hungary, (2) ESG risk measurement and data requirements, (3) buildings decarbonisation and (4) renewables policies and subsidies, and to produce a briefing document of panel findings and recommendations which will inform policy development for the green transition in Hungary.

Session #4 Renewable energy

Keynote Speakers:
Ede Borbély, Head of Renewables and Energy Efficiency, MOL Nyrt.
Simone Cooper-Searle, Head of Hydrogen Strategy, Department for Business, Energy and Industrial Strategy (BEIS)

Panellists:
Attila Aszódi, Full Professor – Department of Nuclear Energy, Budapest University of Technology and Economics
Anita Simon, Deputy CEO – Sustainability and Circular Economy, Alteo Group
László Szabó, CEO, REKK
Edward Jones, Senior Policy Manager, Energy UK

Moderator: Claudia Patricolo, Editor-in-chief, CEEnergyNews

Dec 13, 202201:37:34
Financing of the energy transition in Hungary - Session #3 Financing the decarbonisation of buildings

Financing of the energy transition in Hungary - Session #3 Financing the decarbonisation of buildings

Financing of the energy transition in Hungary – this was the title of a two-day, four-session, English-language online conference organised by Cambridge Econometrics, the British Embassy in Budapest and the Hungarian Economic Association on 12-13 December 2022. The aim of the roundtable discussions was to discuss current state of affairs with regards to the four topics in the focus of the event on the financing of the energy transition, namely: (1) green bonds issuance and their role in financing the energy transition in Hungary, (2) ESG risk measurement and data requirements, (3) buildings decarbonisation and (4) renewables policies and subsidies, and to produce a briefing document of panel findings and recommendations which will inform policy development for the green transition in Hungary.

Session #3 Financing the decarbonisation of residential buildings and public institutions

Welcome:
Dóra Fazekas, Managing Director, Cambridge Econometrics Hungary

Keynote Speakers:
Szabolcs Mizsei, Executive Director, Hungarian Energy Efficiency Institute
Paul Smyth, Director of Strategy and Technical Services, Salix Finance

Panellists:
Ada Ámon, Chief Advisor to the Mayor of Budapest on Climate Affairs, Budapest City Hall
László Balogh, Chief Business Expert, ingatlan.hu
Zsombor Barta, Director, Hungary Green Building Council
James Hooton, Programme Director, UK Green Finance Institute

Moderator: Áron Horváth, Head of Centre, ELTINGA Centre for Real Estate Research

Dec 13, 202201:26:30
Financing of the energy transition in Hungary - Session #2 ESG-related risks

Financing of the energy transition in Hungary - Session #2 ESG-related risks

Financing of the energy transition in Hungary – this was the title of a two-day, four-session, English-language online conference organised by Cambridge Econometrics, the British Embassy in Budapest and the Hungarian Economic Association on 12-13 December 2022. The aim of the roundtable discussions was to discuss current state of affairs with regards to the four topics in the focus of the event on the financing of the energy transition, namely: (1) green bonds issuance and their role in financing the energy transition in Hungary, (2) ESG risk measurement and data requirements, (3) buildings decarbonisation and (4) renewables policies and subsidies, and to produce a briefing document of panel findings and recommendations which will inform policy development for the green transition in Hungary.

Session #2 ESG-related risks, their measurement and data requirements in Hungary

Keynote Speakers:
Rita Szalay, General Manager, ESG Capital Solutions
Barnabás Ács, Global Head of Sales Strategy – Sustainable Finance & Investing, London Stock Exchange Group
Gwil Mason, Lead Associate – Sustainable Finance, Financial Conduct Authority

Panellists:
György Szege, Head of ESG Department, Bankholding
Zoltán Török, Head of Research, Raiffeisen
Expert of the J.P. Morgan’s Global Index Research Group (tbc)
Irén Márta, Managing Director of the Business Council for Sustainable Development in Hungary (BCSDH)

Moderator: Ákos Lukács, Partner – Climate Change & Sustainability Services, Ernst & Young

Dec 12, 202201:25:19
Financing of the energy transition in Hungary - Session #1 Green bonds

Financing of the energy transition in Hungary - Session #1 Green bonds

Financing of the energy transition in Hungary – this was the title of a two-day, four-session, English-language online conference organised by Cambridge Econometrics, the British Embassy in Budapest and the Hungarian Economic Association on 12-13 December 2022. The aim of the roundtable discussions was to discuss current state of affairs with regards to the four topics in the focus of the event on the financing of the energy transition, namely: (1) green bonds issuance and their role in financing the energy transition in Hungary, (2) ESG risk measurement and data requirements, (3) buildings decarbonisation and (4) renewables policies and subsidies, and to produce a briefing document of panel findings and recommendations which will inform policy development for the green transition in Hungary.

Session #1 Green bonds issuance and their role in financing the energy transition in Hungary

Welcome Speech: Ambassador Paul Fox

Keynote Speakers:
Norbert Kiss-Mihály, Deputy Director of Monetary Policy Instruments, Foreign Exchange Reserves and Risk Management, Central Bank of Hungary
Gireesh Shrimali, Head of Transition Finance Research, Oxford Sustainable Finance Group

Panellists:
Gábor Gyura, Sustainable finance consultant, United Nations Environment Programme Finance Initiative (UNEP FI)
Domonkos Kovács, M&A and Capital Markets Director, Alteo Nyrt.
Gergely Pókos, Director, OTP Bank Zöld Program Igazgatóság
John Martin, CEO, Plutus Consulting Group

Moderator: Richárd Végh, CEO, Budapest Stock Exchange

Dec 12, 202201:35:33
A foglalkoztathatóság tudástőke-feltételei

A foglalkoztathatóság tudástőke-feltételei

A foglalkoztathatóság tudástőke-feltételei - ezzel a címmel szervezett online szakmai konferenciát a Magyar Közgazdasági Társaság Munkaügyi Szakosztálya 2022. december 1-jén, csütörtökön.

A rendezvény bevezető előadását Boda György, a Budapesti Corvinus Egyetem  emeritus docense, a Boda & Partners Kft. managing partnere, az MKT Munkaügyi Szakosztályának elnökségi tagja tartotta. Felkért hozzászólók: Kőrösi István, az ELKH Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Világgazdasági Intézetének ny. tudományos főmunkatársa; Györgyi Zoltán, a Debreceni Egyetem BTK Nevelés- és Művelődéstudományi Intézetének ny. egyetemi docense; Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium  államtitkára; valamint Polónyi István, a Debreceni Egyetem BTK Nevelés- és Művelődéstudományi Intézetének egyetemi tanára. A konferencia moderátora Fehérvári Anikó, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Neveléstudományi Intézetének intézetigazgató egyetemi docense volt.

Dec 01, 202201:25:00
[…growth]

[…growth]

Évtizedek óta vita tárgya tudományos körökben, hogy elképzelhető-e hosszú távon, egyidejűleg a gazdasági növekedés és a környezet állapotának javulása. A témával kapcsolatos, különböző álláspontok bemutatására és a kilátások megvitatására szervezett […growth] címmel kerekasztal-beszélgetést a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) Környezetgazdasági Szakosztálya és a Budapesti Corvinus Egyetem 2022. november 30-án, szerdán.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Bartus Gábor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem adjunktusa, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács titkára; Csutora Mária, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára, az MKT Környezetgazdaságtani Szakosztályának elnöke; Gébert Judit, a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa; Kerekes Sándor, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára, az MKT Környezetgazdaságtani Szakosztályának tiszteletbeli elnöke és Kolozsi Pál Péter, a Magyar Nemzeti Bank Jegybanki Eszköztár, Devizatartalék és Kockázatkezelési Igazgatóságának igazgatója voltak. A beszélgetést Dombi Mihály, a Debreceni Egyetem docense, az MKT Környezetgazdaságtani Szakosztályának elnökségi tagja moderálta.

Dec 01, 202201:22:54
Kínai infrastruktúra Közép-Európában

Kínai infrastruktúra Közép-Európában

Kritikus infrastruktúra / Infrastruktúra-kritika. Eltérő válaszok Kína infrastruktúra-építési törekvéseire Kelet-Közép-Európában. Ezzel a címmel tartott előadást a Magyar Közgazdasági Társaság Nemzetközi Gazdaság Szakosztályának meghívására Szunomár Ágnes, a Budapesti Corvinus Egyetem Globális Tanulmányok Intézetének egyetemi docense, a KRTK Világgazdasági Intézet tudományos főmunkatársa 2022. november 29-én, kedden.

Nov 29, 202201:14:22
A minőségi foglalkoztatás

A minőségi foglalkoztatás

A minőségi foglalkoztatás - ezzel a címmel szervezett online szakmai konferenciát a Magyar Közgazdasági Társaság Munkaügyi Szakosztálya 2022. november 24-én, csütörtökön. 

A konferencia előadói: Kisgyörgy Orsolya munkaerő-piaci szakértő; Belyó Pál, a Policy Agenda kutatási igazgatója; Kőrösi István, az ELKH KRTK Világgazdasági Intézetének ny. tudományos főmunkatársa és Spieglné Balogh Lívia, a Vasas Szakszervezet elnöke. Moderátor: Artner Annamária, az ELKH KRKT Világgazdasági Intézetének tudományos főmunkatársa, az MKT Munkaügyi Szakosztályának elnökségi tagja.

Nov 24, 202201:25:08
Milyen változások várhatók az agrártámogatásokban? A KAP Stratégiai Terv

Milyen változások várhatók az agrártámogatásokban? A KAP Stratégiai Terv

Milyen változások várhatók az agrártámogatásokban? A KAP Stratégiai Terv. Ezzel a címmel tartott előadást a Magyar Közgazdasági Társaság Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Szakosztályának meghívására Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára 2023. november 23-án, szerdán.

Nov 23, 202243:36
A posztszovjet átalakulás eredményei Közép-Ázsiában

A posztszovjet átalakulás eredményei Közép-Ázsiában

A posztszovjet térség transzkaukázusi és közép-ázsiai szubrégiója: a politikai és gazdasági transzformáció eredményei. Ezzel a címmel tartott előadást a Magyar Közgazdasági Társaság Nemzetközi Gazdasági Szakosztálya meghívására Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-kutató 2022. november 9-én, szerdán. A rendezvény moderátora Galambos Tamás, a szakosztály elnöke volt.

Nov 09, 202201:16:16
A foglalkozási ártalmak csökkentése

A foglalkozási ártalmak csökkentése

A foglalkozási ártalmak csökkentése - ezzel a címmel szervezett online konferenciát a Magyar Közgazdasági Társaság Munkaügyi Szakosztálya 2022. október 20-án, csütörtökön.

A rendezvény előadói: Nagy Imre c. egyetemi docens, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Foglalkozás-orvostan Tagozat elnöke és Herberger Mónika, az Audi Hungaria Zrt. vezető egészségmenedzsere voltak. Felkért hozzászóló: Kovács László, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének alelnöke. A rendezvény moderátora: H. Nagy Judit, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Műszaki Továbbképző Központjának igazgatója, az Országos Munkavédelmi Bizottság szakértője.

Oct 20, 202201:47:56
A közfoglalkoztatás célcsoportja

A közfoglalkoztatás célcsoportja

A közfoglalkoztatás célcsoportja – ezzel a címmel szervezett online szakmai konferenciát a Magyar Közgazdasági Társaság Munkaügyi Szakosztálya 2022. október 13-án, csütörtökön.

A konferencia előadói Szabó Lajos Tamás, a Magyar Nemzeti Bank közgazdasági kutatási szakértője és Ignits Györgyi statisztikus, a Magyar Közgazdasági Társaság Munkaügyi Szakosztály elnökségi tagja voltak. Felkért hozzászólók: Molnár György, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat KRTK KTI tudományos főmunkatársa és Németh Nándor, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület módszertani vezetője. A beszélgetést Nagy Katalin, Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének volt tanácsosa, a Socfactor Consulting Tanácsadó Bt. ügyvezetője, az MKT Munkaügyi Szakosztályának elnökségi tagja moderálta.

Oct 13, 202201:39:26
V4+Románia Befektetői Szeminárium - jegybanki alelnökök kerekasztala

V4+Románia Befektetői Szeminárium - jegybanki alelnökök kerekasztala

A V4-es országok és Románia pénzügyi államtitkárainak és jegybanki alelnökeinek részvételével V4+Románia Befektetői Szemináriumot szervezett a Magyar Közgazdasági Társaság 2019. március 28-án, csütörtökön Budapesten, az Akadémián.

A panelben az öt ország jegybanki alelnökei osztották meg egymással és a hallgatósággal a gondolataikat. A kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Jakub Matějů, a Cseh Nemzeti Bank Igazgatóságának főtanácsadója; Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke; Anna Trzecinska, a Lengyel Nemzeti Bank alelnöke; Liviu Voinea, a Román Nemzeti Bank alelnöke és Ludovit Odor, a Szlovák Nemzeti Bank alelnöke voltak. A beszélgetés moderátora Pasquale Diana, a Morgan Stanley londoni központjának Közép- és Kelet-Európáért felelős főközgazdásza volt.

Oct 13, 202201:25:38
V4+Románia Befektetői Szeminárium - pénzügyi államtitkárok kerekasztala

V4+Románia Befektetői Szeminárium - pénzügyi államtitkárok kerekasztala

A V4-es országok és Románia pénzügyi államtitkárainak és jegybanki alelnökeinek részvételével V4+Románia Befektetői Szemináriumot szervezett a Magyar Közgazdasági Társaság 2019. március 28-án, csütörtökön Budapesten, az Akadémián.

A panelben az öt ország pénzügyminisztérimainak képviselői ültek le egy asztalhoz. A panelbeszélgetés résztvevői: Jan Klesla, a Cseh Pénzügyminisztérium miniszterhelyettesének tanácsadója; Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium államtitkára; Leszek Skiba, a Lengyel Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára; Diana Popescu, a Román Pénzügyminisztérium kincstárért és államadósságért felelős általános igazgatóhelyettes és Branislav Žúdel, a Szlovák Pénzügyminisztérium makroökonómiai elemzésekért és előrejelzésekért felelős igazgatója voltak. A beszélgetés moderátora Dan Bucsa, az UniCredit londoni központjának Közép- és Kelet-Európáért felelős főközgazdásza volt.

Oct 13, 202201:33:18
V4+Románia Befektetői Szeminárium - Sergei Guriev (EBRD) előadása

V4+Románia Befektetői Szeminárium - Sergei Guriev (EBRD) előadása

A V4-es országok és Románia pénzügyi államtitkárainak és jegybanki alelnökeinek részvételével V4+Románia Befektetői Szemináriumot szervezett a Magyar Közgazdasági Társaság 2019. március 28-án, csütörtökön Budapesten, az Akadémián.

Jelentős problémát okozhat az egész kelet-közép-európai térségnek az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi feszültség eszkalálódása, amely az egyik legnagyobb világgazdasági kockázatot jelenti ma az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) főközgazdásza szerint. Sergei Guriev a V4 országok és Románia Befektetői szemináriumának nyitó előadásában jelezte, az elmúlt időszakban lassult a GDP növekedése az EBRD által finanszírozott országokban. A lassulás 2019-ben érheti el a mélypontot, ettől kezdve újra lendületesebben bővülhet a gazdaság, az esetleg kialakuló kereskedelmi háború és a külső kereslet csökkenése azonban kedvezőtlenül hatna a kelet-közép-európai térség gazdaságaira.

Oct 13, 202248:12
MKT-KT-konferencia - 2. rész

MKT-KT-konferencia - 2. rész

A Költségvetési Tanács számára készített háttértanulmányok bemutatására szervezte meg hagyományos, őszi közös konferenciáját a Magyar Közgazdasági Társaság és a Költségvetési Tanács 2022. október 11-én, kedden.

A második rész előadói: Zsoldos István (Innovatív Közgazdasági Megoldások/OG Research); Halmai Péter (MTA); Belyó Pál (ECO-VISTA Kft.); Udvardi Attila (GKI Gazdaságkutató Zrt.) és Csath Magdolna (PPKE). Zárszó: Kovács Árpád (KT, MKT)

Oct 11, 202201:47:28
MKT-KT-konferencia - 1. rész

MKT-KT-konferencia - 1. rész

A Költségvetési Tanács számára készített háttértanulmányok bemutatására szervezte meg hagyományos, őszi közös konferenciáját a Magyar Közgazdasági Társaság és a Költségvetési Tanács 2022. október 11-én, kedden.

Az első rész előadói: Baksay Gergely (MNB); Pulay Gyula Zoltán (Állami Számvevőszék); Cserháti Ilona (Budapesti Corvinus Egyetem); Isépy Tamás (Magyar Gazdaságkutató Zrt.) és Palócz Éva (Kopint-Tárki Zrt., MKT).

Oct 11, 202201:52:22
Policy mix for a turbulent time - Crafting optimal policy mix for turbulent times

Policy mix for a turbulent time - Crafting optimal policy mix for turbulent times

Policy mix for a turbulent time - ezzel a címmel szervezett nemzetközi konferenciát a Magyar, a Cseh és a Szlovák Közgazdasági Társasággal együttműködve - a Lengyel Közgazdasági Társaság és a Lengyel Közgazdasági Intézet 2022. október 6-án, csütörtökön 9 órától a Varsói Egyetemi Könyvtárban. 

A konferencia záró panelbeszélgetésének résztvevői: Łukasz Czernicki (Lengyel Pénzügyminisztérium), Pleschinger Gyula (Magyar Nemzeti Bank, MKT), Štefan Kiss (Szlovák Pénzügyminisztlrium), Sona Muzikarova (Szlovák Külügyminisztérium). Moderátor: Marek Tejchman (Dziennik Gazeta Prawna).

Oct 07, 202201:25:31
Policy mix for a turbulent time - Fiskális politikai panel

Policy mix for a turbulent time - Fiskális politikai panel

Policy mix for a turbulent time - ezzel a címmel szervezett nemzetközi konferenciát a Magyar, a Cseh és a Szlovák Közgazdasági Társasággal együttműködve - a Lengyel Közgazdasági Társaság és a Lengyel Közgazdasági Intézet 2022. október 6-án, csütörtökön 9 órától a Varsói Egyetemi Könyvtárban. 

A fiskális politikai panel résztvevői: Michal Hlaváček (Cseh Költségvetési Tanács, Károly Egyetem), Jakub Sawulski (Lengyel Pénzügyminisztérium, VArsói Közgazdaságtudományi Egyetem), Baksay Gergely (Magyar Nemzeti Bank, MKT), Martin Šuster (Szlovák Költségvetési Tanács). Moderátor: Bartłomiej Godusławski (Business Insider).

Oct 07, 202201:26:24
Policy mix for a turbulent time - Monetáris politikai panel

Policy mix for a turbulent time - Monetáris politikai panel

Policy mix for a turbulent time - ezzel a címmel szervezett nemzetközi konferenciát a Magyar, a Cseh és a Szlovák Közgazdasági Társasággal együttműködve - a Lengyel Közgazdasági Társaság és a Lengyel Közgazdasági Intézet 2022. október 6-án, csütörtökön 9 órától a Varsói Egyetemi Könyvtárban. 

A monetáris politikai panel résztvevői: Marek Dąbrowski (Krakkói Közgazdaságtudományi Egyetem), Michal Horváth (Szlovák Nemzeti Bank), Petr Král (Cseh Nemzeti Bank), Lehmann Kristóf (Magyar Nemzeti Bank). Moderátor: Grzegorz Siemiończyk (Rzeczpospolita).

Oct 07, 202201:53:38
Policy mix for a turbulent time - Isabell Koske bevezető előadása

Policy mix for a turbulent time - Isabell Koske bevezető előadása

Policy mix for a turbulent time - ezzel a címmel szervezett nemzetközi konferenciát a Magyar, a Cseh és a Szlovák Közgazdasági Társasággal együttműködve - a Lengyel Közgazdasági Társaság és a Lengyel Közgazdasági Intézet 2022. október 6-án, csütörtökön 9 órától a Varsói Egyetemi Könyvtárban. 

A konferencia bevezető előadását Isabell Koske, az OECD igazgatóhelyettese tartotta.

Oct 07, 202224:33
A foglalkoztatáspolitika három évtizede

A foglalkoztatáspolitika három évtizede

A foglalkoztatáspolitika három évtizede – ezzel a címmel szervezett online szakmai konferenciát a Magyar Közgazdasági Társaság Munkaügyi Szakosztálya 2022. október 6-án, csütörtökön.

A konferencia bevezető előadását László Gyula, a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának emeritus professzora tartotta. Felkért hozzászólók: Csoba Judit, a Debreceni Egyetem egyetemi tanára, az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia tagja; Kiss Ambrus volt megyei és regionális munkaügyiközpont-igazgató; valamint Mészáros Melinda, a LIGA Szakszervezetek elnöke. A rendezvény moderátora Herczog László korábbi szociális és munkaügyi miniszter, a Pénzügykutató Zrt. munkatársa, az MKT Munkaügyi Szakosztályának elnökségi tagja volt.

Oct 06, 202201:46:01
A Kossuth Rádió interjúja az MKT Közgazdász Életműdíjával kitüntetett Csath Magdolnával

A Kossuth Rádió interjúja az MKT Közgazdász Életműdíjával kitüntetett Csath Magdolnával

A Magyar Közgazdasági Társaság legmagasabb kitüntetését, Közgazdász Életműdíjat vehetett át a 60. Közgazdász-vándorgyűlésen Csath Magdolna professzor, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Nemzeti Versenyképességi Tanács korábbi tagja, az MKT Versenyképességi, valamint Informatikai Szakosztályai elnökségi tagja több évtizedes egyetemi oktatói és versenyképességi kutatói munkájának elismeréseként. Az elismerés apropóján Szentgáli Edit készített interjút a professzor asszonnyal a Kossuth Rádió számára.

Oct 05, 202210:25
Váltóalapú likviditásteremtés

Váltóalapú likviditásteremtés

Váltóalapú likviditásteremtés – ezzel a címmel közölte Szalay Zsuzsanna, Novák Zsuzsanna és Szathmáry Géza tanulmányát a Közgazdasági Szemle 2022. szeptemberi száma. A cikk apropóján szervezett szakmai rendezvényt a Magyar Közgazdasági Társaság Társadalomgazdasági Szakosztálya 2022. szeptember 29-én, csütörtökön.  

A rendezvény előadói a tanulmány szerzői: Szalay Zsuzsanna, a Budapest Corvinus Egyetem Üzleti Gazdaságtan Tanszékének egyetemi adjunktusa, az MKT Társadalomgazdasági Szakosztályának titkára; Novák Zsuzsanna, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Pénzügyek Tanszékének egyetemi docense; valamint Szathmáry Géza nyugdíjas ügyvéd, az MNB és a Magyar Külkereskedelmi Bank korábbi jogtanácsosa voltak. Korreferátumot Tatay Tibor, a Széchenyi István Egyetem Gazdasági Elemzések Tanszékének egyetemi docense tartott.

Oct 05, 202259:07
Mikor vezetik be a központi bankok a digitális pénzt?

Mikor vezetik be a központi bankok a digitális pénzt?

A digitális jegybankpénz térhódítása címmel jelent meg Müller János és Kerényi Ádám esszéje a Hitelintézeti Szemle 2022. szeptemberi számának Jövőképünk rovatában. A cikkhez kapcsolódva a Magyar Közgazdasági Társaság és a Hitelintézeti Szemle pa