Skip to main content
Spotify for Podcasters
Momentum Podcast - Tuokioita urapolkujen varsilta

Momentum Podcast - Tuokioita urapolkujen varsilta

By Momentum Podcast

Momentum Podcast pureskelee ajankohtaisia työelämäaiheita asiantuntijavieraiden kanssa - kiertelemättä ja kaartelematta.

Teemakokonaisuuksien keskiössä ovat työelämän nykyilmiöt, poreilevat työmarkkinat, ura ja parempi arki, osaamisen ylläpitäminen ja proaktiiviset työnhakutaidot.

Podcastin ruorissa Momentumin Sami Lopakka.
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Ikäkysymyksiä ja taktikointia | Jouni Röksä

Momentum Podcast - Tuokioita urapolkujen varsiltaApr 28, 2022

00:00
30:15
Avoimen kautta uusia ovia auki | Jenna Eskola ja Leena Tuisku

Avoimen kautta uusia ovia auki | Jenna Eskola ja Leena Tuisku

Avoimen yliopiston ja ammattikorkeakoulun opinnoissa tarjonta on runsasta ja opiskelijajoukkokin tilanteiltaan kirjavaa – toiset hakevat väylää tutkinto-ohjelmiin, toiset päivittävät osaamistaan työnsä tai työnhakunsa rinnalla. Sisältöjä on tarjolla monipuolisesti tutustumiskursseista laajoihin kokonaisuuksiin saakka, ja osittain niillä pyritään vastaamaan myös työelämän nopeasti muuttuviin tarpeisiin. Jos kiinnostava kokonaisuus löytyy, miten homma käytännössä tapahtuu? Paljonko se maksaa ja minkä verran opiskelulle on varattava aikaa?

Vieraina Oulun avoimen yliopiston ja avoimen ammattikorkeakoulun suunnittelijat Jenna Eskola ja Leena Tuisku.

Dec 02, 202237:51
Ammattiahdistuksen alkulähteillä | Suvi Tuomikoski

Ammattiahdistuksen alkulähteillä | Suvi Tuomikoski

Toiset ammatit ovat kuolemassa sukupuuttoon, ja toisaalta niiden tilalle syntyy jatkuvasti liuta uusia. Jo muutamien vuosien päästä on todennäköisesti sellaisiakin ammatteja, joita kukaan ei vielä edes osaa ennakoida tai niihin tähdätä. Aika useallakin tutkintotaustalla oma paikka löytyy vasta työuran myötä, ja toisaalta urat polveilevat yhä ennakoimattomampiin suuntiin. Kasvamme ja muutumme matkan varrella myös ihmisinä, elämäntilanteiltamme, arvoiltamme ja osaamiseltamme. Jatkumoista ei tule läheskään aina loogisia. Koulutus muuttuu, ammatit muuttuvat, maailma muuttuu, tekijät muuttuvat… Ahdistaako?

Vieraana "Ammattiahdistus – Mikä minusta tulee isona?" kirjan kirjoittaja Suvi Tuomikoski.

Nov 16, 202237:24
Kainuu kovassa nosteessa | Kari Backman

Kainuu kovassa nosteessa | Kari Backman

Kainuun näkymät ovat nyt paremmat kuin kenties koskaan. Puheet pitkäaikaistyöttömyyden kehdosta ovat vaihtuneet osaajapulaksi. Mitä on tapahtunut? Muiden muassa kaivokset ja matkailu luovat ympärilleen elinvoimaa myös muille toimialoille. Vuokattiin on suunnitteilla kansainvälisestikin merkittävä elokuva-alan keskittymä - Hollywood-tason studiokompleksi ja tuotantokylä, joka täyttää maailmantähtienkin tiukat vaatimukset. Voisiko sinunkin tuleva osoitteesi olla Kainuun jylhissä ja luonnonkauniissa maisemissa? Mitä työn perässä muuttaminen käytännössä vaatii?

Vieraana Sotkamon yritysasiantuntija Kari Backman.

Nov 04, 202231:38
Työehtosopimuksia inflaation ikeessä | Samu Salo

Työehtosopimuksia inflaation ikeessä | Samu Salo

Syksyn neuvottelut työehdoista käyvät kuumana. Neuvottelujärjestö YTN irtisanoi hiljattain kolme teknologiateollisuuden työehtosopimusta, koska osapuolten näkemykset niin palkankorotusten toteutustavasta kuin niiden tasostakin olivat niin kaukana toisistaan. Hurjiin lukuihin karannut inflaatio pudottaa ostovoimaa ja toimintavalmiuksia molemmilla puolin neuvottelupöytää. Mikäli ratkaisuja ei pian synny, päädytään ns. sopimuksettomaan tilaan. Mitä se tarkoittaa käytännössä? Jos puhutaan muusta kuin palkoista, mihin muihin seikkoihin kaivattaisiin suomalaisessa työelämässä kohennusta?

Vieraana Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo.

Oct 25, 202239:09
Uusi asiakaspalvelumalli – muutokset työnhakijalle | Katariina Muoniovaara

Uusi asiakaspalvelumalli – muutokset työnhakijalle | Katariina Muoniovaara

Mitä kaikkea tuo mukanaan TE-toimistojen ja kuntakokeilujen uusi asiakaspalvelumalli, joka vielä alkukeväästä kulki nimellä pohjoismainen työvoimapalvelumalli? Mitä uusi säännöstö tarkoittaa työnhakijoiden kannalta, tuoko voimakas panostus työnhakujaksojen alkupäähän toivottuja tuloksia ja osuuko malli kaikille tasapuolisesti? Millaista turbulenssia tämä tuo viranomaisille, entä työnantajille? Millaiset palvelut ylipäätään osuvat parhaiten työnhakijoiden tarpeisiin, ja mitkä ovat toisaalta ne sudenkuopat, joihin kompastellaan kerta toisensa jälkeen?

Vieraana Arffman Finlandin palvelupäällikkö Katariina Muoniovaara.

May 11, 202241:43
Momentumia työnhakuun | Hanna Kela ja Venla Vuorjoki

Momentumia työnhakuun | Hanna Kela ja Venla Vuorjoki

Tämänkertaisessa jaksossa pohditaan momentumin käsitettä ja sitä, mitä se voisi tarkoittaa uran kannalta. Miten omaan momentumiin pääsisi kiinni esimerkiksi työnhakutilanteessa, ja miten sitä ylläpidetään? Uramomentum ei ole yksittäinen rekryprosessi vaan jatkuvaa, itseään ruokkivaa liikettä – lepokitkan voittamista, kunnon alkuvauhteja, muutoskestävyyttä, itseluottamusta ja onnistumisia.

Vieraina Momentumin ura-asiantuntijat Hanna Kela ja Venla Vuorjoki.

May 04, 202232:18
Ikäkysymyksiä ja taktikointia | Jouni Röksä

Ikäkysymyksiä ja taktikointia | Jouni Röksä

Insinöörejä kouluttava ja sparraava Jouni Röksä korostaa ohjeistuksissaan taktista työnhakua. Eli mitä? Piilotyöpaikoista puhutaan jatkuvasti, mutta mitkä ovat ne ratkaisevat askeleet ja keskeiset liikut niiden löytämisessä ja hakemisessa? Mitkä ovat ne yleisimmät haasteet ja korjattavat virheet, joihin huomio ensimmäiseksi kiinnittyy? Puheena ovat myös ikäkysymykset: Miksi iästä tulee työmarkkinoilla vähintään omassa päässäsi vain rasite, olit sitten nuori tai yli viisikymppinen? Eikö se voisi olla myös vahvuus?

Vieraana Insinööriliiton koulutuspäällikkö Jouni Röksä.

Apr 28, 202230:15
Rekrykoulutuksen kautta hommiin | Anne Kauppi ja Miikka Enbuske

Rekrykoulutuksen kautta hommiin | Anne Kauppi ja Miikka Enbuske

Yhä useampi löytää uuden pestin rekrytoivien koulutusohjelmien kautta. Toisaalta läheskään kaikille ei ole selvää, mistä ylipäätään on kysymys. Millainen rekrytoivien koulutusohjelmien prosessi on työnhakijan kannalta, mitä kaikkea siihen kuuluu? Millaisina ohjelmat näyttäytyvät yritysten näkökulmasta? Tässä jaksossa otamme ohjelmista selvää ja pohdimme ammatillisen osaamisen päivitystarpeita yleisemminkin.

Mitkä alat vetävät ja mihin suuntaan työmarkkinoilla ollaan suurissa linjoissa liikkumassa? Millaisia haasteita hakijoilla tyypillisesti on, vai onko? Onko joillakin nopeasti kehittyvillä aloilla jo osaamisvajetta, ja miten koulutusjärjestelmämme on pysynyt mukana työmarkkinoiden muuttuvissa tarpeissa?

Vieraina Saranen Consultingin asiantuntijat Anne Kauppi ja Miikka Enbuske.

Apr 20, 202232:54
Huijarisyndroomaa selättämässä | Petra Bedda

Huijarisyndroomaa selättämässä | Petra Bedda

Toisen tuotantokauden avauksessa selvitämme ensi alkuun, mistä on kyse viime vuonna pilotoidussa ja nyt maanlaajuisesti verkossa toimivassa Rekryboosterissa. Mitä kaikkea prosessiin kuuluu ja miten pääsee siihen pääsee mukaan?

Jakson varsinaisina pääteemoina ovat ammatillinen itsearvostus sekä osaamisen kattava tunnistaminen ja siitä ulospäin kertominen, joka on monelle aivan huippuasiantuntijallekin usein yllättävän vaikeaa. Miten voisin vakuuttaa rekrytoijia osaamisestani, ellen osaa muotoilla sitä oikein itsellenikään? Toisaalta haitolla voi olla myös tämän sukulaisilmiö, niin sanottu huijarisyndrooma: Perustuuko koko asiantuntijaprofiilini harhaan, erehdykseen tai väärinkäsityksiin? Kohta kaikki muutkin varmasti huomaavat, etten oikeasti osaakaan mitään?

Vieraana Luonnon-, ympäristö- ja metsätieteilijöiden liitto Loimun uravalmentaja Petra Bedda.

Apr 13, 202234:16
Ryhmän tuesta draivia työnhakuun | Hanna Kela

Ryhmän tuesta draivia työnhakuun | Hanna Kela

Syyskauden päätösjakson teemana on vertaisryhmätoiminta proaktiivisen työnhaun ja uramuutoksen tukena. Momentumin ja sitä edeltäneiden hankkeiden pienryhmätoiminnasta saadut tulokset ovat olleet todella vakuuttavia. Konkreettisten työkalujen lisäksi ryhmä tarjoaa työnhaun tueksi aktiivista sparrausta, luovaa hierrettä, uusia näkökulmia ja positiivista painetta.

Mutta mitä itse asiassa tapahtuu, kun uusi ryhmä käynnistyy? Mitä kaikkea kuuluu ensimmäiseen tapaamiseen? Millaista palautetta ryhmäläiset itse ovat prosessista antaneet?

Vieraana vertaisryhmiä luotsaava Momentumin urakoordinaattori ja työhyvinvoinnin asiantuntija Hanna Kela.

Dec 21, 202131:12
Arjesta ja ajankäytöstä | Venla Vuorjoki

Arjesta ja ajankäytöstä | Venla Vuorjoki

Autopilotti voi olla pahin vihollisesi, tai paras ystäväsi. Teknologia on aikaansaamisen suurin apu ja pahin häirikkö. Touhukkuus ei ole sama asia kuin tehokkuus, ja multipasking ei kannata. Aikapessimisti ei pety. Sana "ei" on tavoitteidesi paras ystävä. Tä? Momentum Podcastissa perkataan tällä kertaa arkea ja ajankäyttöä – muutamien kiteytettyjen teesien kautta.

Vieraana kalenteroinnin, toimintasuunnitelmien ja aikaansaamisen asiantuntija Venla Vuorjoki.

Dec 10, 202144:27
Kohtaamisia ja kohtaantoa BusinessAsemalla | Sari Kauppila ja Saija Lehto

Kohtaamisia ja kohtaantoa BusinessAsemalla | Sari Kauppila ja Saija Lehto

Työt ja tekijät kohtaavat toisensa uudenkarhealla Oulun BusinessAsemalla, tarjolla on vaihtoehtoja niin oman osaamisen kuin yritystoiminnankin kehittämiseen. Saman katon alla palvelevat mm. BusinessOulun elinkeino- ja työllisyyspalvelut, OSAO Ovi ja Oulun Seudun Uusyrityskeskus. BusinessAseman toiminnallisuuden sydän on Digipaja, joka pitää sisällään koulutustiloja ja kaikille avoimen, huipputekniikkaa tarjoavan FabLabin.

Samaan aikaan Oulu on ensimmäistä vuottaan mukana työllisyyden kuntakokeilussa, jonka päätavoitteena on nopeuttaa työnhakijoiden työllistymistä tai ohjautumista erilaisiin koulutuksiin ja palveluihin. Tämän myötä on etsitty ratkaisuja myös työmarkkinoiden kohtaanto-ongelmiin. Miten tämä on sujunut ja millaisia vastauksia haasteisiin on löydetty?

Vieraina Oulun työllisyyspalveluiden palvelupäällikkö Saila Lehto ja BusinessAseman yhteyspäällikkö Sari Kauppila.

Nov 26, 202128:11
Yritysten tulevaisuuden näkymiä - tekijöitä hakusessa! | Kirsi Anttila

Yritysten tulevaisuuden näkymiä - tekijöitä hakusessa! | Kirsi Anttila

Koronan pahimmin runtelemia toimialoja lukuun ottamatta yritysten tilanne näyttää tällä hetkellä kohtalaisen hyvältä. Pienten ja keskisuurten yritysten odotukset esimerkiksi henkilökunnan määrän ja liikevaihdon kehityksen suhteen ovat valoisia, mutta taivaalla on myös tummempia pilviä.

Uhkakuvina ja esteinä kasvulle nähdään yleisen taloustilanteen lisäksi monelle kenties yllättäenkin työvoiman saatavuus. Rekrytointi vie resursseja ja siinä on paineita onnistua, mutta avoimiin paikkoihin ei tule aina juurikaan hakemuksia. Mikä kuviossa mättää? Miksi avoimia paikkoja ei nähdä houkuttelevina? Olisiko tässä tekemistä myös yrityksillä? Ja miten tähän istuu hallituksen ensi vuodelle kaavailema pohjoismainen työvoimapalvelumalli?

Vieraana Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien järjestöpäällikkö Kirsi Anttila, ja keskustelun pohjana tuore yritysbarometri.

Nov 16, 202143:51
Kolmikannasta kohti kaaosta? | Lasse Laatunen

Kolmikannasta kohti kaaosta? | Lasse Laatunen

Työehdot hakevat uusia muotojaan, kun Metsäteollisuus ja Teknologiateollisuus irtaantuivat keskitetyistä ratkaisuista. Mitä tällä saavutetaan? Onko paikallisen sopimisen hurmassa vaarassa unohtua jotakin? Palkansaajajärjestöjen, työnantajajärjestöjen ja valtiovallan kolmikanta on jäämässä historiaan ja sopimusyhteiskunnan pitkät perinteet ovat romuttumassa.

Miten tähän kaikkeen suhtautuu EK:n ex-työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen, joka on urallaan ollut neuvottelemassa laajaa kirjoa aivan keskeisiä suomalaisen työelämän lakeja ja uudistuksia? Ja millaista oli istua pöydissä, joissa ratkottiin näitä jokaisen suomalaisen työarkeen vaikuttavia suuria kysymyksiä? Käsittelyssä myös Laatusen ja Arto Niemisen kirja Kolmikannan kulisseissa.

Nov 05, 202140:58
Vaurastumista, vaihtelua ja valinnanmahdollisuuksia puskurityöstä | Pia Klemetti

Vaurastumista, vaihtelua ja valinnanmahdollisuuksia puskurityöstä | Pia Klemetti

Yhä useammat kaipaisivat mahdollisuuksia tehdä työtä nykyistä monipuolisemmilla ansaintatavoilla, toisaalta yritykset tarvitsisivat joustavampia tapoja ostaa työtä.

Niin sanottu puskurityö tuo työmarkkinoille uusia tuulia – niin työntekijöiden, työnhakijoiden kuin työnantajienkin näkökulmasta. Kun tulot kertyvät useammasta virrasta, työntekijä hajauttaa taloudellista riskiään ja varautuu yllättäviin uramuutoksiin. Työnhakijalle puskurityö tarjoaa tapoja pitää piuhoja kiinni työelämässä ja vaikkapa kokeilla siipiään yrittäjänä. Mutta miten työnantajat suhtautuvat osa-aikaiseen tekemiseen ja työpanoksen ostamiseen pienemmissä satseissa. Mitä etuja siitä voisi heille olla?

Vieraana uran ja taloudellisen hyvinvoinnin asiantuntija Pia Klemetti, ja käsittelyssä hänen uutuuskirjansa Puskurityö – vaurastumista, vaihtelua ja valinnanmahdollisuuksia.

Nov 05, 202131:54