
Moovy Podcast
By Mikkel Abel og Joachim Jelle
Vores Fem til fredag-serie byder på anbefalinger og toplister inden for udvalgte kategorier. Vi går også i dybden i vores Spotlight, hvor vi stiller linsen ind på udvalgte instruktører, filmserier, stjerner og meget andet!

Moovy PodcastSep 28, 2023

Fem til fredag #29 - 5 klamme gyserfilm du skal se!
Moovy Podcast har nørdet "First Blood" og "Goodfellas", og nu lakker september mod enden, mens vi går oktober i møde. Og for mange filmnørder er efterårsmåneden en periode, hvor gysergenren fylder rigtig meget.
Dét gør gyset også hos Moovy Podcast, og i anledning af "Saw"-franchisens 10. kapitel, som du kan se i biograferne nu, varmer værterne, Joachim Jelle og Mikkel Abel, op til horror-måneden med en række gyseranbefalinger.
Men ikke bare gyserfilm! I denne uges 'Fem til fredag'-episode er der klamme gyserfilm på programmet. "Saw" var med til at introducere verden for torture porn, og det er også netop dét ekstreme, blodige og grænsesøgende gys, der fylder i anbefalingerne. Men hvad er det lige, der er så fascinerende ved denne ekstreme del af gysergenren?
Joachim lægger ud med en film af en instruktør, der ifølge værten selv er dybt undervurderet og misforstået. Eli Roths "Cabin Fever" har nemlig masser af glimt i øjet og ikke mindst ulækre scener, når en virus inficerer og dræber folk.
Kroppen fylder meget i dagens film, og David Cronenbergs form for body horror spøger også. Sønnike Brandon Cronenberg slog igennem med den vilde "Possessor", og filmmagerens nye film, "Infinity Pool", skuffer da heller ikke, når sex, kroppe og vold forenes i den ene groteske scene efter den anden. Noget lignende sker i den bizarre "Excision" fra 2012, hvor en outsider måske er lidt for fascineret af kroppens muligheder og sex.
Men vi kan ikke stille skarpt på klamme film uden lige at nævne den franske New French Extremity-bølge. Her kommer Marina de Vans forløber, "In My Skin", i spil og viser, hvordan vold mod kroppen kan chokere selv de mest garvede gyserfans.
Og så kan dyr selvfølgelig også være klamme. Her gør den Roger Corman-producerede "The Nest" brug af tusindvis af ulækre kakerlakker og vilde praktiske effekter.
Vi lyttes ved!

Spotlight #13 - Rambo: First Blood (1982)
I anledning af, at selveste Sylvester Stallone vender tilbage i de danske biografer med "Expend4bles", dykker Moovy Podcast ned i actionklassikeren "Rambo: First Blood".
William Friedkins "The French Connection". Martin Scorseses "Goodfellas". Og nu Sylvester Stallone og Ted Kotcheffs "Rambo: First Blood".
Alle har de det tilfælles, at de er blandt den amerikanske filmhistories hovedværker. Og også værker, som Moovy Podcast har taget sig af i sine seneste Spotlight-episoder.
I anledning af premieren på actionbaskeren "Expend4bles", hvor Sylvester Stallone forenes med gamle og nye actionhelte, stiller nyeste episode skarpt på den 77-åriges karriere med udgangpunkt i en af dens absolutte højdepunkter.
"Rambo: First Blood" behøver næppe yderligere introduktion, men som et hovedværk fra 1980'ernes actionbølge med hårdtpumpede mænd går værterne, Joachim Jelle og Mikkel Abel, i kødet på filmen og ser, om den stadigvæk holder i 2023.
Her kåres filmens bedste scener og replikker, mens filmen analyseres og diskuteres grundigt. Er det Sylvester Stallones bedste film? Var den startskuddet på de testosteronfyldte film, vi elsker og kender årtiet for i dag? Og kunne Arnold Schwarzenegger og Bruce Willis havde klaret skærene som Sly?
Alt det og meget andet kommer værterne ind på, når Rambo bliver gransket som et popkulturelt ikon, der har tjent mange millioner dollars og gjort Stallone til en superstjerne.
Instruktøren Ted Kotcheff har også haft sin indvirken på filmen, og hvorfor er de mange efterfølgere i franchisen så anderledes, når det hele startede som en simpel fortælling om Vietnam-krigens tab og konsekvenser for de individuelle soldater?
Vi lyttes ved!

Fem til fredag #28 – 5 film fra 90’erne du skal se!
De to værter rejser tilbage til deres fødselsårti for at finde fem fede halvfemser-anbefalinger til din weekend.
Store titler som små. Moovy Podcast elsker at snakke om film og anbefale film. De forgangne uger har stået på titler af et vist renomme: Martin Scorseses Goodfellas og William Friedkins The French Connection. Ikke nok med det, har der også været en gennemgang af de fem bedste Denzel Washington-film.
Nu går dine værter, Mikkel Abel og Joachim Jelle, fra de velkendte mesterværker til de oversete perler – den står nemlig på fem fede og anbefalelsesværdige film fra 1990’erne. Joachim plejer at finde obskure titler, men det er Mikkel der tager fat i den mest vanvittige film indtil videre i Moovy Podcasts historie.
”Drop Dead Gorgeous” er en fantastisk lille kultfilm med noter af ”Heathers” og ”American Psycho”, når en lille by i Minnesota har deres årlige skønhedskonkurrence. Alle vil gerne vinde, og flere vil gøre alt for at vinde – det er sortkomiske satire, når det er bedst, og så består besætningen af Kirsten Dunst, Ellen Barkin, Denise Richards, Kirstie Alley, Allison Janney, Brittany Murphy og Amy Adams. Wow!
Joachim har taget to film med, der begge er baseret på skuespil, og der begge har ”…” i deres titel. Det er ren tilfældighed, men titlerne er valgt af meget bestemt årsager. ”Noises off…” og ”What Happened Was…” er nemlig to fremragende film. Den første er en underholdende Peter Bogdanovich screwball-komedie, hvor den anden er et sortkomisk, akavet og rørende komediedrama skrevet og instrueret Tom Noonan (Francis Dollarhyde fra ”Manhunter”!).
Mikkel har fundet et par provokerende film frem, der med deres perverse og seksuelle omdrejningspunkter stikker lidt til os som mennesker. Atom Egoyans ”Exotica” er fuld af stil, gode præstationer og en masse spændende subtext, hvor den græske ”Singapore Sling” er … det må du hellere høre fra Mikkels mund!
Vi lyttes ved!

Spotlight #12 - Goodfellas (1990) m. Peter Skjøtt
Moovy Podcast kaster rampelyset på Martin Scorseses episke "Goodfellas", der stiller det store spørgsmål, 'Funny how?'
Martin Scorsese er snart aktuel med sin seneste storfilm "Killers of the Flower Moon", og i den anledning tager dine værter, Mikkel Abel og Joachim Jelle, sig af mesterinstruktørens måske bedste film "Goodfellas".
Det gør de efter en gennemgang af september-kalenderen for Øst for Paradis og et kig på Denzel Washingtons bedste filmroller. De gør det minsandten også med tilbagevendende filmekspert Peter Skjøtt, der tidligere har været med til at rangere Christopher Nolans filmografi såvel som M. Night Shyamalans bagkatalog.
Hvis I ikke har lagt mærke til det, har Spotlight-formatet ændret sig. Episoderne fokuserer nu blot på en enkelt film, men det betyder ikke, at der ikke er plads til snak om Scorseses instruktion, filmens produktion og de utallige fantastisk underholdende scener.
"Goodfellas" er ikke bare en af de bedste gangsterfilm derude men direkte en af de bedste film, der nogensinde er lavet. Det er den på grund af Scorseses episke rise and fall-fortælling; det er den på grund af den perfekte triumvirat bestående af Ray Liotta, DeNiro og Joe Pesci; og det er den, fordi den lokker os, som publikum, ind i den besnærende gangsterverden, hvorefter den banker dig i jorden og spørger, "Hvorfor synes du, at dette liv var så fedt?"
Dette opdaterede format kigger på filmens bedste citater, sjoveste og bedste scener - og "Goodfellas" egentlig holder med +30 år på bagen - så du kan vide dig sikker på, at det bliver en lærerig, hyggelig og underholdende affære.
Vi lyttes ved!

Moovy & Øst for Paradis præsenterer: Dette skal du se i september! (m. Rikke Johnsen)
Rikke Johnsen fra Øst for Paradis besøger endnu engang Moovy Podcast for at kaste lys på deres fantastiske filmkalender for september.
Dine værter, Joachim Jelle og Mikkel Abel, har de sidste par uger forsøgt sig med et nyt Spotlight-format, hvor de blot fokuserer på en enkelt film. Denne gang var det "The French Connection" for at hylde afdøde William Friedkin.
Derudover har "Equalizer 3" også fået biografpremiere, og derfor er Denzel Washingtons karriere blevet drejet, vendt og kondenseret til en TOP 5.
Men denne episode gennemgår "Cinemateket i Paradis"-kalenderen, der byder på et hav af store filmoplevelse på det store lærred. Tag eksempelvis uniformen på og drag med Stanley Kubrick ind i krigsfilmen "Full Metal Jacket".
Hvis du er mere til grin og glade dage, kan du hygge dig med Rob Reiner, Billy Crystal, Nora Ephron, Meg Ryan og Tom Hanks i de fantastiske romantiske komedier "Da Harry mødte Sally" og "Søvnløs i Seattle".
Intet pres, men verdens bedste film er også på programmet. "Jeanne Dielman" fra Chantal Akerman kan nu krydses af din list of shame - og det samme kan Fritz Langs fabelagtige seriemorderfilm "M" med Peter Lorre i hovedrollen.
Og så er der naturligvis mange flere titler på programmet. Alt fra Wes Anderson, til Gaspar Noé, fra Myiazaki til en stor musikfestival!
Vi lyttes ved!

Fem til fredag #27 - De 5 bedste film med Denzel Washington
I sidste uge gik Moovy Podcast i dybden med den nyligt afdøde instruktør William Friedkin, hvor det blev til en gennemgang af og cadeau til "The French Connection".
I denne uge skal en skuespiller hyldes. Den dobbelte Oscar-vinder og Hollywood-ikon Denzel Washington er nemlig snart aktuel med en ny film i biografen, "The Equalizer 3", som rammer de danske biografer 31. august.
Og i den anledning kårer værterne, Joachim Jelle og Mikkel Abel, den 68-årige veterans fem bedste præstationer, mens der kigges nærmere på, hvad der kendetegner en typisk Denzel Washington-rolle.
Foran kameraet har Washington ofte portrætteret en maskulin og autoritær mand i kontrol, og som skuespiller har han også ofte italesat raceproblemer, spillet skurk og haft hele verden imod sig. Fra store Oscar-film til mindre genrefilm og ikke mindst faste samarbejder med navne som Tony Scott og Spike Lee.
Igennem kåringen af de fem bedste film kommer værterne vidt omkring i Denzel Washingtons gloriøse karriere. Især 1995 viser sig som et gyldent år for skuespilleren, hvor både det tempofyldte ubådsdrama "Crimson Tide" og den oversete retro-film noir-perle "Devil in a Blue Dress" tropper op.
Med sin fortid i teaterverdenen giver Washington også sit bud på, hvordan man vækker Shakespeares udødelige karakterer til live, mens listens store overraskelse findes på 2.-pladsen. Filmen skal ikke afsløres her, men i en sand vanvidsfilm gennemgår Denzel samtlige følelser, når han jagter en psykotisk John Lithgow.
1.-pladsen gemmer på en af de helt store præstationer, men hvilken bliver der plads til? En af de mange Spike Lee-film såsom "Malcolm X"? Eller måske den citerbare "Training Day", der gav Washington den eftertragtede Oscar-statuette for Bedste mandlige hovedrolle?
Hør med og få svaret. Vi finder også tid til at diskutere bobler og de mange (gode) film, som ikke kom med på listen.
Vi lyttes ved!

Spotlight #11 - The French Connection (1971)
Mandag d. 7 august 2023 gik en filmlegende bort. Filminstruktøren William 'Billy' Friedkin gik nemlig bort i en alder af 87 år. En mand, der har amerikanske nybølge-klassiskere som "Eksorcisten" og "Sorcerer" på samvittigheden, og senere film som "Cruising", "To Live and Die in L.A." og "Killer Joe".
William Friedkins store gennembrud kom dog med politithrilleren "The French Connection" ('Den franske forbindelse'), der efter sin udgivelse i 1971 blev en box office-succes, og vandt hele fem Oscars.
De to værter på Moovy Podcast, Joachim Jelle og Mikkel Abel, sætter derfor fokus på gennembrudsfilmen for at hylde den afdøde legende.
I et nu kortere, men mere fokuseret Spotlight-format gennemgås ikke hele Friedkins karriere. Men i stedet placeres forstørrelsesglasset på én enkelt film, hvor der skal analyseres, diskuteres og lystigt undersøges hvad filmen har at byde på. Og med "The French Connection" er der rigeligt at gå i kødet på!
Værterne undersøger bl.a. om andre skuespillere end Gene Hackman og Rob Scheider kunne havde påtaget sig rollerne, som henholdvis den racistiske politimand Jimmy 'Popeye' Doyle, og den mere passive partner Buddy Russo.
Og holder en politisk ukorrekt, voldelig og langsom film med sporadiske hæsblæsende scener overhovedet den dag i dag?
Alt dét, og mere mere, kan du få svaret på, når historien bag filmen kortlægges, udvalgte scener analyseres (hvem kan glemme biljagten gennem New York?!) og ikke mindst William Friedkins særegne filmfærdigheder hyldes.
Til sidst er der kun at spørge.. "Have you ever been in Poughkeepsie?"
Vi lyttes ved!

Episode #51 – Talk to Me, The Bear S02, The Meg 2: Dødens dyb, Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem
Efter et par ugers ferie vender Moovy Podcast stærkt tilbage med dugfriske anmeldelser af en kæmpe hajfilm, en A24-gyser, animerede ninjapadder og en af serieverdens bedste titler.
Barbemheimer har været sådan en stort fænomen, at Moovy Podcast var nødt til at tage et par ugers ferie for at fordøje oplevelsen – men nu er vi tilbage!
Dine værter, Mikkel Abel og Joachim Jelle, har lagt den kæmpestore rangering af alle Christopher Nolans film bag sig, for dagen i dag skal handle om biograf- og streamingaktuelle titler.
Der er endnu engang kæmpehajer i farvandet, når Jason Statham skal finne ud af, hvordan han kan redde sine nærmeste fra en hær af Megs. Men kan gyserinstruktøren Ben Wheatley rent faktisk injicere noget spænding i "The Meg 2: Dødens dyb" eller ender blockbusteren blot ud med at være dødens gaaaab.
A24 har cementeret sig som et af de hotteste filmselskaber i moderne tid, og det har de gjort blandet andet igennem kunstneriske gyserfilm, der bestemt ikke er bange for at tage fat i mørke emner. "Talk to Me" er endnu en af slagsen, og denne gang er det Youtuberne "RackaRacka", som forsøger at skræmme bukserne af publikum med deres debutfilm.
Sæson 1 af "The Bear" tog verden med storm. Med underholdende og fantastisk irriterende hovedpersoner bragte Carmy og Co. os med ind i restaurant-verdenen, hvor de højintense madlavningsscener var skudt som en Tony Scott-film, og hvor følelser og bandeord fløj hurtigt gennem luften. Kan sæson 2 mon leve op til hypen?
Og til sidst er der padder på programmet! "Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem" bringer fart over feltet med en actionspækket animationsfilm, der låner stil og tone fra de nylige "Spider-Verse"-film – men spørgsmål er kan padderne finde deres egen plads i filmverden.
0:13:52 - Anmeldelse af "The Meg 2: Dødens dyb"
0:27:47 - Anmeldelse af "Talk to Me"
0:45:27 - Anmeldelse af "The Bear - Sæson 2"
1:01:43 - Anmeldelse af "Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem"
1:19:44 - Lancering af nyt format!
Vi lyttes ved!

Episode #50 - Oppenheimer, Barbie og Mission: Impossible 7 - Dead Reckoning Part One
Moovy Podcast går sommerens storfilm i møde med et program, der byder på anmeldelser af Barbenheimer-fænomenet og Tom Cruises seneste dødstrodsende stunt.
Efter at have lade op til Christopher Nolans “Oppenheimer” med en rangering af alle mesterinstruktørerns film såvel som en episode om 70mm-filmformatet, som, er dagen endelig kommet. Dine værter, Joachim Jelle og Mikkel Abel, skal anmelde “Oppenheimer” – og to andre stortfilm!
Snakken har været stor om "Oppenheimer", men det er Greta Gerwigs lyserøde pastelverden, som har været det helt store samtaleemne over sommeren. De sprødeste pinke outfits fandt sig vej til premieren, da Margot Robbie, Ryan Gosling og legetøjsfirmaet Mattels “Barbie” endelig kom til live.
I skyggerne har verdens måske-sidste filmstjerne opholdt sig: Tom Cruise på en umulig mission. Hans evigt-udsatte “Mission: Impossible 7 – Dead Reckoning Part One” har nu endelig kæmpet sig vej til biograferne, og det skal fejres.
Nyd et par dybdegående anmeldelser, der vender Ryan Goslings komiske talent, Margot Robbies skønherlige Barbie, Tom Cruises rolle som den sidste filmstjerne og Christopher Nolans måske bedste film.

Episode #49 - Fra værst til bedst: Christopher Nolan (m. Peter Skjøtt)
Moovy Podcast rangerer alle "Oppenheimer"-aktuelle Christopher Nolans film med hjælp fra den tilbagevendende filmelsker Peter Skjøtt.
Sidste uge stod på et hurtigt crash course i filmruller og det eftertragtede 70mm-format, som du kan nyde "Oppenheimer" i i Aarhus d. 20. juli. Dine værter, Joachim Jelle og Mikkel Abel, præsenterer filmen – og det bliver et brag af en oplevelse, så køb dine billetter nu!
I denne uge kommer Peter Skjøtt på besøg, og han hjælper os med at rangere all Christopher Nolans fra værst til bedst. Boksehandskerne er fundet frem, for ingen af de tre Nolan-fans har nogen af filmene på den same plads.
Det betyder, at de hver især er væbnet med godt argumenter for, hvorfor "The Dark Knight" er bedre end "The Dark Knight Rises", og hvorfor "Tenet" måske er Nolans mesterværk.
"Interstellar"-instuktøren er kendt for at lave kæmpestore blockbuster-film, der forener højoktan og velfotograferet action og spænding med nogle intelligent præmisser, der ofte kan sætte de små grå lidt I gang.
Det er ikke ofte, at en instruktør har så mange stærke film, som så mange forskellige filmnørder kan lide. Men Christopher Nolan er unik, og det kommer vores rangeringsliste bestemt også til at være.
Vi lyttes ved!

Episode #48 - Moovy x Nordisk Film Biografer: Derfor skal du se "Oppenheimer" i 70mm!
Christopher Nolan er snart aktuel med sin længeventede "Oppenheimer", der omhandler fysikeren J. Robert Oppenheimer, der under 2. verdenskrig var hjernen bag skabningen af den altødelæggende atombombe.
Når en ny film af Christopher Nolan lander i biograferne er det som regel et event i sig selv - senest "Dunkirk" og "Tenet" - og det lader dét også til at blive, når "Oppenheimer" snart lander med et brag.
Hos Nordisk Film Biografer lancerer man nemlig biografpremieren ved at give muligheden for at opleve filmen på ægte filmstrimmel, når man for første gang i Aarhus introducerer muligheden for 70mm-visninger. En gammeldags type filmrulle, der giver mulighed for større og bedre billede, skarphed og meget andet.
Moovy Podcast introducerer filmen på premieredagen d. 20 juli kl. 20 i Aarhus C. Du kan købe billetter her (bemærk filmen også vises i 70mm andre dage, og i Imperial i København).
Her sætter de to værter, Joachim Jelle og Mikkel Abel, ord på historien bag 70mm og den teknologiske udvikling, hvorfor det gør sig relevant i en digital tidsalder - og hvorfor navne som Quentin Tarantino, Nolan og andre store profiler elsker den analoge film. Og det er også hvad dagens special-episode omhandler.
I dagens episode gennemgår vi den teknologiske udvikling af filmmediet og muligheden for projektorer og lærreder i biografer, der bl.a. giver mulighed for en 70mm-visning.
Her var der nemlig både 8mm, 35mm og mange andre teknologisk processer og formater før og efter, der har givet film forskellige visuelle udtryk og muligheder igennem tiden. Der er nemlig visse fordele ved 70mm, som andet ikke kan.
De store auteurs har masser af rosende ord om hvorfor 70mm er så stort at opleve som filmnørd, og så går snakken også på nogle af de mange film, der ville være fantastiske at opleve i formatet. Her kan man eksempelvis drømme om "Lawrence of Arabia", "Rumrejsen 2001" og mange andre klassikere.
Så tag med på en teknologisk filmrejse i dagens afsnit, og forbered dig på muligheden for at se "Oppenheimer" i 70mm.
Vi lyttes ved!

Fem til fredag #26 - List of Shame: Dead Poets Society, The Wages of Fear, Perfect Blue, Umberto D. m.fl.
I ugens afsnit får de to værter på Moovy Podcast krydset store og små klassikere af deres list of shame, når de går i kødet på italiensk neorealisme, anime, amerikanske klassikere og mere.
Moovy Podcast har alle dage været glade for at anbefale film. Hvad end de har været fra Italien, Japan, Sydkorea, eller blot været obskure film du formentlig aldrig har hørt om.
I denne uges får du en ny form for fem til fredag - de to værter, Joachim Jelle og Mikkel Abel, skal nemlig havde krydset nogle store og små klassikere af deres list of shame. Film, som resten af verden siger er så gode, at man simpelthen er nødt til at se dem.
I denne udgave tager vi hul på den top 250 man kan finde på filmsitet Letterboxd.com, hvor brugere har stemt og sammen kåret de 250 bedste fiktionsfilm. Du kan se listen her.
Vi følger op på de italienske anbefalinger, når Mikkel går i kødet på det neorealistiske mesterværk "Umberto D.". En film, der på smukkeste - og tragiske vis - illustrerer Italiens nybrud i deres måde at lave film på i en efterkrigstid.
Tempoet skifter med den japanske animefilm "Perfect Blue", der drager på psykoseksuelle referencer i bedste Brian de Palma-stil, når den fortæller en perverteret historie om en popstjernes liv, der går i opløsning. Men hører anime overhovedet til blandt de bedste film nogensinde?
"The Wages of Fear" er fransk suspense ala Hitchcock når det er allerbedst, men kan den højoktan klassiker måle sig med sit remake "Sorcerer?"
Der står også amerikanske klassikere på menuen. "Dead Poets Society" forsøger at få åbnet op for nogle følelser med sin følelsesmæssige coming-of-age skildring af unge drenge på en kostskole. "All About Eve" er klassisk Hollywood-drama fra den gyldne æra, hvor darlings som Bette Davis, Marilyn Monroe og Anne Baxter dukker op.
Vi lyttes ved!

Bad Moovy Club #5 - Dårlige robotfilm: Transmorphers, Robowar & Robot Jox
Den biografaktuelle "Transformers: Rise of the Beasts" byder på et væld af robotter, og i den anledning kigger Moovy Podcast nærmere på nogle af filmhistoriens (måske) værste filmrobotter!
Den sejlivede "Transformers"-franchise har gjort sit for at gøre eksplosioner og fede filmrobotter til en fast bestanddel af biograferne. Fra Optimus Prime og helt tilbage til maskinmennesket i Fritz Langs "Metropolis" fra 1927 har filmhistorien da også budt på sin række af ikoniske robotter.
Her går den indledende snak på klassikere som "RoboCop", "The Iron Giant", "The Terminator" og bardomsminder med "I, Robot", mens androider også byder på en anden, mere intelligent form for maskinelle væsner – fra "Alien" til "Ex Machina".
Men alle de gode robotfilm skal selvfølgelig ikke fylde for meget i dagens udgave af Bad Moovy Club, der i stedet fokuserer på dårlige filmrobotter!
I den anledning har værterne, Joachim Jelle og Mikkel Abel, fundet tre angiveligt dårlige robotfilm.
Det tætteste, man kommer på "Transformers", må være filmen "Transmorphers". I hver fald ud fra titlen at dømme. Her møder vi filmstudiet The Asylum, der har specialiseret sig i billige rip-offs af kendte film og såkaldte mockbusters.
Apropos rip-offs falder andet valg på den italienske exploitation-film "Robowar" fra 1988. Italien har specialiseret sig i billige kopifilm. Bagmændene på "Robowar", Bruno Mattei og Cladio Fregassi, kan med rette kaldes kongerne af dårlig smag, og her er der fart over feltet, når filmen stjæler fra både "Alien", "Predator" og "RoboCop".
Slutteligt tages en tilfældig robotfilm ned fra videohylden, og her falder valget på Stuart Gordons "Robot Jox" – et sært actiondrama med stop-motion-robotter fra en instruktør, der er mest kendt for splattede 1980'er-gysere som "Re-Animator" og "From Beyond".
Vi lyttes ved!

Episode #47 - The Flash, The Idol, Black Mirror S06, Extraction 2, A Beautiful Life, Transformers: Rise of the Beasts m.fl.
Moovy Podcast er på pletten med et væld af biograf- og streamingaktuelle titler, som byder på alt fra lynhurtige superhelte til robotsmadder og Christophers skuespilsevner!
Efter svingtur gennem byen med en rangering af alle Spider-Man-filmene, et kort visit i Italien og en gennemgang af Øst for Paradis-kalenderen er det nu endnu engang anmeldelser, der står på programmet – og sikke et program!
Dine værter, Mikkel Abel og Joachim Jelle, tager først og fremmest fat i kæmpestore blockbusterfilm som den længeventede “The Flash” og den på mange måder overraskende “Transformers: Rise of the Beasts”.
Ovre på Netflix sker der også ting og sager. Christopher er gået viralt på streamingtjenesten med Mehdi Avaz’ seneste film “A Beautiful Life”, alt imens Chris Hemsworth distancerer sig lidt fra Thor-karakteren i efterfølgeren “Extraction 2”, der virkelig sætter hans biceps på overarbejde. Derudover er en af 10’ernes mest innovative serier vendt tilbage – “Black Mirror” byder på sæson 6 efter længere pause.
På andre streamingtjenester sker der også spændende ting. Den ultra-omdiskuterede “The Idol” med The Weeknd (eller skal vi kalde ham Abel Tesfaye) og Lily Rose-Depp har set dagens lys, og den står på stoffer, kultledere, musik og en helt masse nøgenhed.
I den mindre provokerende del af streaminglandskabet finder vi Eva Longorias instruktørdebut i form af den kapitalistiske minoritetsfortælling “Flamin’ Hot” – en buyopic om tilblivelsen af de højtelskede Flamin’ Hot Cheetos og ikke mindst manden bag.
0:11:52 - Anmeldelse af "The Idol"
0:27:00 - Anmeldelse af "Transformers: Rise of the Beasts"
0:38:39 - Anmeldelse af "Extraction 2"
0:49:31 - Anmeldelse af "A Beautiful Life"
0:59:37 - Anmeldelse af "Black Mirror - Sæson 6"
1:12:49 - Anmeldelse af "Flamin' Hot"
1:22:28 - Anmeldelse af "The Flash"
Vi lyttes ved!

Episode #46 - Fra værst til bedst: Spider-Man
En ny film med superhelten Spider-Man er svunget ind i de danske biografer, og derfor kigger Moovy Podcast i ugens episode nærmere på the friendly neighbourhood Spider-Man.
Siden Sam Raimi startede sin originale trilogi i 2002 – før MCU blev kickstartet, og superheltefilm var allemandseje – har de sidste tyve år med Spider-Man på det store lærred nemlig rykket til grænserne for den moderne blockbuster og ikke mindst opblomstringen af superheltefilm.
De to værter, Joachim Jelle og Mikkel Abel, har derfor rangeret de ti "Spider-Man"-film fra værst til bedst ved at kaste edderkoppemanden ind i algoritmemaskinen.
Går der nostalgi-overload i den, når værterne skal rangere Sam Raimis originale trilogi, der havde Tobey Maguire og Kirsten Dunst i hovedrollerne?
Og hvordan ser det ud, når superhelten rebootes efter blot 5 år med Andrew Garfield som den titulære webslinger? Store millionbeløb, skandale-lækager fra Sony og en kamp med Marvel er nemlig nogle af de elementer, der også er med til at fortælle, hvorfor superhelten har været så omtalt de seneste årtier.
Er "The Amazing Spider-Man 2" bedre end sit rygte, og var "The Amazing Spider-Man" måske ikke så... amazing alligevel?
Tom Holland og Spider-Mans entré i MCU skal selvfølgelig også ind på rangeringslisten. Reflekterer den svimlende milliardomsætning kvaliteterne i "Spider-Man: No Way Home", og vinder "Endgame"-efternøleren, "Spider-Man: Far From Home", på gensyn?
Alt dét, og ikke mindst de to animerede multiverse-film, kan du blive meget klogere på i episoden, når vi kårer filmene fra værst til bedst.
Vi lyttes ved!

Fem til fredag #25 - 5 italienske film du skal se!
Andiamo in Italia!
Moovy Podcast rejser sydpå og kommer med fem italienske filmanbefalinger i form af Mario Bava, alternativ neorealisme, sci-fi-satire og hårdkogt poliziotteschi.
Moovy Podcast har før rejst verden rundt i jagten på fede filmanbefalinger, og tidligere er turen gået til stolte filmnationer som Japan og Sydkorea.
I dagens episode rejser de to værter, Joachim Jelle og Mikkel Abel, til det solrige Italien, der med sin rige filmhistorie har masser af godter i ærmet.
Før anbefalingerne bliver pakket ud af kufferten, kommer snakken ind på værternes italofile fornemmelser i form af deres egne forhold til og fascination af filmlandet, mens Italiens placerings i tidens filmkultur også bliver behandlet.
Anbefalingerne kommer vidt omkring og tegner et godt billede af, hvad italiensk film kan være, engang var og stadigvæk er.
Ingen italienske anbefalinger uden gys – og her er gysermaestroen Mario Bava aktuel med "Shock" fra 1977. Daria Nicolodi leverer storspil i en hjemsøgende Roman Polanski-inspireret gyser, hvor intet er, som det ser ud.
Neorealismen viser sig også i både klassisk og nyere forstand – men med et twist. Det kan du høre mere om, når snakken kommer ind på Vittorio de Sicas klassiker, "Miracle in Milan", og det nyere hit, "Happy as Lazzaro", fra 2018.
Italienerne viser sig fra deres mest hårdkogte side med poliziotteschi-klassikeren "Caliber 9". Her er der gangsters, politimænd, snarrådige kvinder og masser af skuddueller, når politi-subgenren bringer sit ypperste.
Sidst, men ikke mindst, skal du ikke snydes for den syrede "The 10th Victim" med legendariske Marcello Mastroianni – med afbleget hår! Her får du en sci-fi-satire, der har inspireret alt fra "The Hunger Games" og "Battle Royal" til endda "Austin Powers".
Vi lyttes ved!

Moovy x Øst for Paradis præsenterer: Dette skal du se i juni og juli! (m. Rikke Johnsen)
Moovy Podcast og Øst for Paradis går igennem det fantastiske sommerprogram af Cinemateket-visninger, der byder på eksorcismer, Hitchcock og en helt masse Wes Anderson.
Efter at have grint sig halvt ihjel med Bjørn Kjærgaard og de bedste komedier Moovy Podcast kunne finde, er det nu tid til at dykke ned i sommerkalenderen for den Aarhusianske kunstbiograf Øst for Paradis.
Denne måned er i særdeleshed spændende, fordi dine værter, Mikkel Abel og Joachim Jelle, præsenterer William Friedkins mesterværk af en skrækfilm “Eksorcisten”. Det sker den 27. juni klokken 18:30 i Øst for Paradis i Aarhus, hvor der sættes lidt ord på Friedkin, filmens betydning, og hvorfor den er SÅ uhyggelig!
Programlægger Rikke Johnsen har sørget for to måneder spækket med store filmtitler fuld af sommeragtige følelser. Wes Anderson kaster såmænd bare titler som “Bottle Rocket”, “Fantastic Mr. Fox” og “Rushmore” af sig.
Selveste Hitchcock tropper op med den varme San Fransisco-baserede “Vertigo” (“En kvinde skygges”) og den svært undersete “Notorious” (“Berygtet”), hvor Cary Grant og Ingrid Bergman forelsker sig under en hemmelig spion-mission.
Ellers kan du få sved på panden ved at se store titler på det store lærred, når “Abernes planet”, “Butch Cassidy and the Kid”, “Mouling Rouge!” “Call Me by Your Name” og “Omstigning til Paradis” finder vej fra sommersolen ind i de kølige biografer.
Vi lyttes ved – eller ses i biografen!
Hvis du bruger en anden afspiller, kan du abonnere via vores RSS-link.

Episode #45 - De bedste komedier (m. Bjørn Kjærgaard)
Moovy Podcast elsker anbefalinger. I sidste uges episode havde værterne, Jochim Jelle og Mikkel Abel, taget perler med fra 00'erne – et broget filmårti – og for nylig havde de også besøg af Kristoffer Abildgaard, hvor den stod på 3x3 film noir-anbefalinger.
Dén opskrift gentager sig i denne uges episode. Men det mørke film noir skiftes ud med store grin, for der skal nemlig snakkes komedier!
Komedier kommer i mange former, og Moovy Podcast har derfor forsøgt at udarbejde tre kategorier, som giver gode og forskellige bud på, hvad et godt grin kan være.
Til at snakke komedier, og hvad der definerer et godt grin, får ugens afsnit besøg af gæst Bjørn Kjærgaard. Som stand-up-komiker og medvært på gyserfilmpodcasten Gysergutterne ved Bjørn nemlig alt om, hvad det vil sige at jagte et godt grin.
Snakken kommer bl.a. omkring komediefilm fra 1980'erne – et utømmeligt årti for gakkede komedier af varierende kvalitet.
Derudover har værterne fundet en film frem, som altid kan få dem til at grine. Her byder filmpakken på Seth Rogens karakteristiske grin, screwball-komedie med Barbara Streisand og absurd komik med Michael Clarke Duncan i hopla.
Komedie i samspil med andre genrer bliver også udforsket. Hvad sker der, når sjove Tom Hanks står over for gys i Joe Dantes klassiker "The Burbs"? Og den oversete kultfilm "Detention" blander ikke bare gys og komedie – her er der også sci-fi, high school-spoof og meget andet.
Alt dét og flere komedieanbefalinger kan du høre mere om i dagens episode.

Fem til fredag #24 - 5 film fra 00’erne du skal se!
Fredag betyder ny episode af Moovy Podcast, og i denne uge tages tidsmaskinen kortvarigt i brug, når der skal snakkes undervurderede film fra 00’erne.
I sidste stod den på anmeldelser af højaktuelle titler som “Guardians of the Galaxy Vol. 3”, “Renfield”, “Close” og “Barry”, hvor alt fra to til fem stjerner blev kastet efter de spændende titler.
Ugerne forinden gennemgik dine værter, Mikkel Abel og Joachim Jelle, også fem af deres mest personlige film i anledningen af podcastens 2-års fødselsdag såvel som en god håndfuld film noir-titler med Kristoffer Abildgaard.
Tro det eller ej, men i denne uge er podcasten tilbage med en solid bunke titler fra 00’erne, der er gået mere eller mindre i glemmebogen. Der er dobbeltop på postmoderne film med noirfilmen “One Night at McCool’s” og Brittany Murphy-slasheren “Cherry Falls”.
Derudover dukker den erfarne mesterinstruktør William Friedkin op for at vise alle de nye, unge tosser, at bedstefar stadig kan instruere film! Og det gør han med actionthrilleren “The Hunted”.
Mikkel tvinger mere gys ind i programmet med Rob Zombies vederstyggelige “The Devil’s Rejects”, imens Joachim forsøger at lette stemning med komedieinstruktøren Christopher Guests Hollywood-satire “For Your Consideration”.
Vi lyttes ved!

Episode #44 - Guardians of the Galaxy Vol. 3, Barry, Evil Dead Rise, Beau is Afraid, Renfield m.fl.
Moovy Podcast leverer igen dugfriske anmeldelser til din weekend — med alt fra galaksens vogtere og Draculas lakaj til Bill Haders lejemorder og Ari Asters morproblemer.
Efter tre vidt forskellige uger på Moovy Podcast – med 2-års fødselsdag, de værste spilfilm og film noir-anbefalinger med Kristoffer Abildgaard – vender de filmelskende værter tilbage med aktuelle film- og serieanmeldelser.
Mikkel Abel og Joachim Jelle har et stærkt program foran sig, der ser dem forlade Jordens atmosfære for at begive sig ud i det ydre rum med "Guardians of the Galaxy 3". Tæt på Jorden kommer de også med belgiske Lukas Dhont Cannes-vindende tåreperser "Close", der følger et smukt venskab blive revet itu.
Gys er der også nok af i denne omgang. Ari Aster behandler surrealistiske og angstprovokerende morproblemer i "Beau is Afraid", imens "Evil Dead Rise" byder på en mindst lige så skræmmende mor i denne femte film i franchisen. Derudover vender Dracula tilbage – denne gang i skikkelsen som den mesterlige skuespiller Nic Cage. Det er i "Renfield", hvor den titulære lakaj skal lære at distancere sig fra hans master.
Hemmelige lejemordere gør også deres indtog på Moovy Podcast. Først er det Ana De Armas og Chris Evans, der skal finde ud af, hvad sådan en profession gør for et forhold i AppleTV+-filmen "Ghosted", og til sidst skal Bill Hader se om han kan henrette sin "Barry"-serie med manér.
0:08:16 - Anmeldelse af "Beau is Afraid"
0:18:06 - Anmeldelse af "Evil Dead Rise"
0:30:10 - Anmeldelse af "Ghosted"
0:42:40 - Anmeldelse af "Close"
0:54:25 - Anmeldelse af "Renfield"
1:08:56 - Anmeldelse af "Barry"
1:18:14 - Anmeldelse af "Guardians of the Galaxy Vol. 3"
Vi lyttes ved!

Episode #43 - Nybegynderens guide til film noir: Anbefalinger! (m. Kristoffer Abildgaard)
Selvom sommeren er på vej, ruller Moovy Podcast i denne uge persiennerne ned og udforsker en helt unik, mørk verden.
Værterne, Joachim Jelle og Mikkel Abel, har nemlig inviteret Kristoffer Abildgaard tilbage i studiet. Sidst han var på besøg var i episoden "Nybegynderens guide til film noir", hvor de sammen gennemgik historien bag film noir, kendetræk, tendenser og et hav af filmanbefalinger.
I fællesskab dykker trioen ned i den skyggebelagte del af filmhistorien, hvor antihelte og femme fatales hersker, og kommer med nye film noir-anbefalinger med rigeligt tid til at komme i dybden.
Igennem tre runder, der byder på klassisk film noir, neo-noir og international noir fra hele verdenen, kommer trioen omkring mange forskellige udgaver af, hvad film noir kan være, baseret på tid og sted.
Kristoffer Abildgaard, der bl.a. er cand.mag. i filosofi og film samt tidligere vært på kultpodcasten De gnavne filmnørder, viser os, hvordan film noir ser ud i Frankrig med "Le Samouraï", mens Michael Manns neon-oplyste underverden heller ikke kan undgås.
Derudover kommer snakken omkring ikoner som Robert Mitchum og Elliott Gould, der giver hvert sit bud på en antihelt i hhv. "Out of the Past" og Robert Altmans "The Long Goodbye".
Joachim overrasker også og tager to mere ukendte film med, herunder historiens måske eneste film noir instrueret af en kvinde og en mexicansk film, som nok de færreste har hørt om. Dét, og meget mere, kan du blive klogere på i episoden.
Vi lyttes ved!

Episode #42 - Moovy Podcast fylder 2 år: Vores mest personlige film
Endnu et år er gået for Moovy Podcast, der i dag kan fejre 2 års fødselsdag.
94 episoder er det blevet til og det seneste år er bl.a. gået med dybdegående Spotlight om David Cronenberg og Sofia Coppola, dårlige spilfilmatiseringer i Bad Moovy Club, top fem-lister med Cate Blanchett og Brad Pitt - og meget andet.
De to værter, Joachim Jelle og Mikkel Abel, skal fejre fødselsdagen med manér og ligesom sidste år bliver det til en personlig samtale om film, der har været med til at danne de to filmnørder på adskillelige niveauer.
Hvor sidste års fødselsdagsafsnit handlede om værternes personlige største filmoplevelser, så hander dette års snak især om film man gerne vil dele med andre.
Fordelt på fem kategorier kommer snakken blandet andet ind på filmen man ville vise på første date og hvilken film man ville vælge at se sammen med sine forældre. Kunne det eksempelvis være en Cary Grant-klassiker eller noget quirky Wes Anderson?
Værterne kommer også med deres bud på en perfekt film til en aften med øl og venner, mens der også skal vælges en film man ville vise til sit 13-årige jeg. Her kommer der mange spændende bud, når snakken bevæger sig fra italiensk gys, body horror og selveste Alfred Hitchcock.
Slutteligt skal den ultimative film vælges: Filmen alle bør se i løbet af deres liv. Her ligner værternes valg overraskende meget hinanden, når det handler om mennesker i opløsning. Men samtidig er det nogle helt unikke film der venter.
Vi lyttes ved!

Bad Moovy Club #4 - De værste spilfilm
Fra de aktuelle "Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves" og "The Super Mario Bros. Filmen" til "The Last of Us", "Uncharted" og et kommende "God of War"-projekt har den seneste tid ikke manglet kommende spilfilmatiseringer og tv-fortolkninger. Men kunsten i at overføre spil til det store lærred har alle dage været en svær kunst, og filmhistorien skorter ikke på mislykkede forsøg, der har givet utallige makværker.
De to værter, Joachim Jelle og Mikkel Abel, kigger nærmere på dette fænomen, når de kigger på hvad der med rette kan kaldes nogle af de værste spilfilmatiseringer.
Deres forhold til gaming, og hvorfor det er så svært at tackle kildematerialet - hvad end det er "Silent Hill", "Doom", "Warcraft" eller andre historier bliver diskuteret, inden der skal forsøges at gøres en fest ud af episodens tre udvalgte film.
I anledningen af de biografaktuelle "Super Mario Bros. Filmen" og "Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves" kigges der selvfølgelig nærmere på to tidligere forsøg på at livliggøre netop den italienske vvs'er og det legendariske brætspil.
Der er langt fra de kronede dage som teaterskuespiller i King Lear, når Bob Hoskins skal spille Mario i den famøse "Super Mario Bros" fra 1993. Ofte regnet som den første spilfilmatisering - og ikke mindst værst. Men er den bedre end sit ry og kan det virkelig passe David Cronenberg har haft en indflydelse?
"Dungeons & Dragons" fra 2000 findes på IMDb's liste over de 100 dårligste film nogensinde - og nok med god grund. En katastrofal produktionshistorie har ført til en rodebunke af en anden verden, som navne som Francis Ford Coppola og James Cameron klogeligt holdt sig langt væk.
Slutteligt diskuterer værterne "Tekken" fra 2010. En forsøg på at bringe det legendariske beat 'em up spil til live. Værterne er mildt sagt ikke imponeret, men med et nostalgisk forhold til sagaen om Jin og resten af kæmperne bliver der måske noget positivt at sige.
Vi lyttes ved!

Episode #41 - John Wick 4, Beef, Succession, Dungeons & Dragons, Scream 6, Tetris, Rye Lane m.fl

Moovy x Øst for Paradis præsenterer: Dette skal du se i april! (m. Rikke Johnsen)
Sammen med Øst for Paradis vender Moovy Podcast Cinemateket-visningerne for april, der står på amerikansk nybølge, kunstperler, Wall-E og meget mere.
Moovy Podcast vender tilbage til kalenderformatet efter at have færdiggjort første del og anden del af deres dyk ned i Sofia Coppolas beskedne men stærke filmkatalog. I kalenderepisoderne samarbejder podcasten med den aarhusianske kunstbiograf Øst for Paradis, som viser verdens bedste film, året rundt.
Bor du i Aarhus, kan du desuden opleve Moovy Podcast præsentere Joanna Hoggs “The Eternal Daughter” d. 13/4, eller du kan nyde Sam Peckinpahs hæsblæsende voldsorgie af en western “Den vilde bande” d. 25/4 i biografen.
Dine værter, Mikkel Abel og Joachim Jelle, får i episoden igen hjælp af Rikke Johnsen fra Øst for Paradis. Hun er programlægger for biografen, og hun er altid med til at kontekstualisere, hvorfor disse film skal opleves i en mørk sal med god lyd og andre filmelskere.
Øst for Paradis sparker april ind med et fokus på amerikansk nybølge! Det går for sig, når Lee Marvin deler knytnæver ud i John Boormans mesterlige “Point Blank – Alcatraz-morderen”, alt imens “Star Wars”-skaberen George Lucas cruiser rundt med sine hjemmedrenge i hangout-klassikeren “Sidste nat med kliken”.
De udenlandske film består af stærke titler som den russiske “Leviathan”, franske “Adéles liv – kapitel 1 &2” såvel som Buñuels surrealitiske “Borgerskabets diskrete charme”. Og hvis det er en tand for artsy, er der også mulighed for en gensyn med kultklassikeren “The Big Lebowski”.
Vi lyttes ved – eller ses i biografen!

Spotlight #10 - Sofia Coppola: Berømmelsens pris (del II)
Tilbage i februar begyndte Moovy Podcast sit Spotlight om instruktøren Sofia Coppola, hvor film som "The Virgin Suicides", "Lost in Translation" og "Somewhere" blevet taget under kærlig behandling.
Imellem tiden har den stået på Oscar-snak og ikke mindst en rangering af alle M. Night Shyamalan-film. Men nu vender værterne, Joachim Jelle og Mikkel Abel, tilbage til Coppola-karrieren, hvor anden - og sidste - halvdel af filmografien skal under luppen.
Trods et skrinlagt Disney-projekt og en mærkværdig Netflix-julespecial med Bill Murray i hopla er Coppola nemlig stadig produktiv. Men kan hun oprette det høje niveau fra 00'ernes hovedværker?
"The Bling Ring" indleder en ny stil for Sofia Coppola, selvom tematikkerne om ensomhed og priviligerede unge synes at være intakt. Og inden næste store projekt er der tid til gammeldags juleshow med Bill Murray på Netflix - en sød julespecial, eller ren navlepilleri med instruktørens bedste venner?
Episodens store titel må siges at være "The Beguiled", der forener erotisk thriller med sober periodefilm. Et hus af kvinder, som bl.a. består af Nicole Kidman, Elle Fanning og Coppolas muse, Kirsten Dunst, tager sig af en skadet soldat (spillet af Colin Farrell). Og herfra udspiller sig giftige relationer og romance.
Der bliver tid til at sammenligne med Don Siegels klassiker fra 1971, der med en macho Clint Eastwood i hovedrollen, har et noget andet udgangspunkt for måden at fortælle historien på.
Og dette ansporer også en diskussion om diverse kritikpunkter, Sofia Coppola har været udsat for igennem karrieren; mangel på diversitet, nepotisme og overfladiskhed.
Episoden afsluttes med filmmagerens seneste værk "On the Rocks". En misforstået moderne screwball-komedie eller en Bill Murray-romcom ude af balance?

Episode #40 - Oscar 2023 + anmeldelser af TÁR, The Whale, Empire of Light m.fl.
Filmverdens Super Bowl løb i nat af stablen, hvor Oscar-showet var tilbage efter en håndfuld tumultariske år med et sikkert og roligt program.
De helt store vindere blev de elskværdige folk bag “Everything Everywhere All at Once” og Netflix-udgaven af “Intet nyt fra vestfronten, men var dette nu også fortjent?
Moovy Podcast snakker om nattens show, om Jimmy Kimmels værtskab, og om de store vindere og de stakkels tabere.
Derudover anmelder dine værter, Mikkel Abel og Joachim Jelle, Todd Fields “TÁR”, Sam Mendes’ “Empire of Light” samt Darren Aronofskys “The Whale”, der ser Brendan Fraser levere det helt store comeback.
Stort set alle kategorierne bliver taget under kærlig behandling, hvor polemiske holdninger og vredesudbrud kommer på bordet, når der foreslås, hvem der egentlig burde have vundet de eftertragtede priser.
Vi lyttes ved!

Episode #39 - Fra værst til bedst: M. Night Shyamalan (m. Peter Skjøtt)
I sidste uge af Moovy Podcast bød vi på et kalenderafsnit sammen med Øst for Paradis, hvor du kunne finde en masse klassikere på det store lærred. Og forrige uge udgav vi første del af vores Sofia Coppola-spotlight.
Denne fredag fokuserer vi igen på en instruktør – men denne gang i et nyt format!
I anledning af premieren på "Knock at the Cabin" fokuserer Moovy Podcast nemlig på M. Night Shyamalan, der med film som "Den sjette sans", "Signs", "Unbreakable" og "Split" er blevet kendt for sine banebrydende twists og mange forsøg med forskellige genrer.
Og for at hylde instruktøren rangerer vi alle instruktørens film – fra den værste til den bedste!
M. Night Shyamalan-ekspert og anmelder, Peter Skjøtt, gæster og rangerer sammen med værterne, Joachim Jelle og Mikkel Abel, de mange film, som svinger meget i kvalitet.
For har du nogensinde hørt om Shyamalans tidlige film, "Praying with Anger" og "Wide Awake"? Og vægter de dårlige kvaliteter i "The Happening" og "Old" mere til en højere placering end erklærede makværker som "The Last Airbender" og "After Earth" eller boxoffice-floppet "Lady in the Water"?
Ud fra personlige oplevelser og forhold går Moovy Podcast i dybden med instruktørens alsidige karriere, mens twist-effekten, der har defineret M. Night Shyamalans karriere på godt og ondt, også får ord med på vejen. For er der tale om mere end blot wow-effekten?
Hvilken film der ender på toppen, og meget mere, kan du høre i afsnittet.
Vi lyttes ved!

Moovy x Øst for Paradis præsenterer: Dette skal du se i marts! (m. Rikke Johnsen)
Med en top 5 over Cate Blanchetts bedste filmroller og et stort dyk ned i Sofia Coppolas filmografi er Moovy Podcast nu tilbage med en kalenderepisode i samarbejde med den aarhusianske biograf Øst for Paradis.
I disse afsnit gennemgår dine værter, Mikkel Abel og Joachim Jelle, Cinemateket-visningerne i Øst for Paradis, og de har som altid programlægger Rikke Johnsen med, der hjælper med at sætte ord på, hvorfor disse film skal ses på det store lærred.
Måneden er særlig, fordi den indgår i Århundredets festival — en aarhusiansk vidensfestival, der i dette år sætter fokus på grænser, hvilket afspejler sig i månedens program. Eksempelvis udforskes psykens grænser i Miloš Formans enestående “Gøgereden”, hvorefter du ville kunne se Stanley Kubrick udforske rum, tid og sted i “Rumrejsen år 2001”.
Det samme kan på sin vis siges om Sally Potters alternative periodedrama “Orlando”, som er en tidsrejsende kærlighedsfortælling baseret på Virginia Woolf-forlæg og med en tidlig Tilda Swinton-præstation.
Desuden er der en unik mulighed for at se den originale “Toy Story” på det store lærred, og hvis du er til en helt anden boldgade af film kan du også slappe af med en af David Lynchs hovedværker i form af den mystiske “Mulholland Drive”.
Et par genreklassikere skal der også til, så varm lattermusklerne op til Mel Brooks hysterisk morsomme “Sheriffen skyder på det hele”, eller find whiskeyen og cigaretterne frem til den ultimative noir-film “Kvinden uden samvittighed”. Hvis du er til de mere oversete titler, er Nic Roegs “Walkabout” et must — en sanselig, barsk og rørende coming of age-fortælling i den australske outback.

Spotlight #10 - Sofia Coppola: Berømmelsens pris (del I)
Sidste uge bød på en lang, udførlig snak om en af vor tids bedste skuespillere, Cate Blanchett, som opvarmning til hendes Oscarnominerede “Tár”.
Men fra en af vor tids bedste skuespillere til en af vor tids bedste instruktører, hvis du spørger Moovy Podcast, dirigeres spotlightet over på Sofia Coppola—en skikkelse, der har gjort sit for at adskille sig fra farmands filmiske eftermæle.
Hvor Francis Ford Coppolas første store gennembrud kom igennem skelsættende gangsterfilm, jamen så nedbarebrede datteren–groft sagt–filmkunsten til to stærke skuespilspræstationer på et hotelværelse i Tokyo. Men inden “Lost in Translation” satte Sofia Coppola på kortet, var der naturligvis en opvækst i og omkring Hollywood, der trods lidt eksistentiel forvirring endte ud med bl.a. at gå i samme fordspor som faderen sin.
Dine værter, Joachim Jelle og Mikkel Abel, starter del 1 af dette spotlight ud med at gennemgå Sofia Coppolas tidlige år. Fra manuskriptet på “New York Stories” til kortfilmen “Lick the Star” og naturligvis spillefilmsdebuten “The Virgin Suicides”—ungdomsfilmen omkring de mystiske Lisbon-søstre og samfundets manglende evne til rigtigt at forstå dem.
Sofia Coppola led selv under den dårlige presse fra “The Godfather III”, og generelt har hendes nepotisme-prægede liv været med til at give hende berømmelse såvel som uønsket opmærksomhed. Efter “Lost in Translation” med Scarlett Johansson og Bill Murray synes Coppola at kanalisere disse følelser ind i hendes episke, anakronistiske periodedrama “Marie Antoinette”, hvor den titulære dronning spillet af Kirsten Dunst ikke engang kan iklæde sig tøj uden et hof af nysgerrige sladdertanter.
Write what you know plejer at være et godt forfatterråd, og dette har den unge instruktør taget til sig. Med episodens sidste film på programmet følger vi Stephen Dorff som den livsforvirrede skuespiller, der en dag får dumpet sin datter hos sig, og som han nu skal tage sig af, imens han jonglerer superstjernelivet. “Somewhere” viser efter den ekstravagante “Marie Antoinette”, at Coppola også kan byde på eftertænksomt eksistentielt slow cinema.
Vi lyttes ved!

Fem til fredag #23 - De 5 bedste film med Cate Blanchett
I sidste episode af Moovy Podcast bød programmet igen på et væld af anmeldelser, hvor værterne Joachim Jelle og Mikkel Abel bl.a. fik sat ord på den hypede "The Last of Us", Hirokazu Kore-edas "Regnen skyller alt bort", Oscar-kandidaten "The Banshees of Inisherin" og tåreperseren "Aftersun".
Med flere af episodens titler er award-sæsonen for alvor skudt i gang, og det betyder også, at de danske biografer byder på flere aktuelle Oscar-nominerede film. En af det helt store er "Tár", der skulle byde på en karrieredefinerende præstation fra Cate Blanchett.
I anledningen af premierefilmen kigger Moovy Podcast derfor nærmere på australierens storslåede karriere, som har budt på hele to Oscar-statuetter og flere uforglemmelige præstationer. Moovy Podcast kårer de fem bedste Cate Blanchett-film og kommer vidt omkring i filmografien.
Blandt mange fantastiske præstationer kommer listen omkring Cate Blanchetts virkelighedstro portræt af Katherine Hepburn i Martin Scorceses "The Aviator", mens vanvidspræstationen i "Blue Jasmine" førte til den helt store Oscar-statuette.
Den 53-årige skuespillerinde viser mange sider af sig selv. Det kommer til udtryk i det følsomme periodedrama "Carol" og ikke mindst i Guillermo del Toros "Nightmare Alley", hvor australieren skruer bissen på som hårdkogt femme fatale.
Og bliver der plads til gennembrudsrollen i "Elizabeth" eller den ikoniske rolle som elveren Galadriel i "Ringenes herre"-trilogien? Lyt med og find ud af det, når vi kommer rundt omkring Cate Blanchetts karriere med mageløse film og præstationer.
Vi lyttes ved!

Episode #38 – Aftersun, The Last of Us, The Banshees of Inisherin, You People og Regnen skyller alt bort
I årets første officielle anmeldelsesafsnit snakkes der zombieepidemier, racisme med Jonah Hill, Martin McDonaghs sorthumoristiske film og hjerteknusende familieforhold.
Efter episoder om Old Hollywood og Babylon, kalenderåret 2023 og snak med Øst for Paradis er Moovy Podcast endnu engang klar på at anmelde stærke film- og serietitler.
Dine værter, Mikkel Abel og Joachim Jelle, begynder lige så stille at tage hul på de store spillere til Oscar-kapløbet i form af favoritten “The Banshees of Inisherin” med Colin Farrell og Brendan Gleeson—kendt fra "In Bruges", hvor de også samarbejdede med instruktør Martin McDonagh.
Paul Mescal fra “Aftersun” ser også sig selv nomineret til en Oscar i dette smukke, melankolske minde af en film fra førstegangsinstruktør Charlotte Wells. Familien er omdrejningspunktet for denne episode, for Horikazu Kore-eda er tilbage med endnu en tåreperser, når en broget, alternativ familie forsøger at sælge et efterladt barn på det sydkorenaske sorte marked.
“The Last of Us” emmer også af familiære relationer, og nu er Playstation-spillet blevet til en højbudgets-HBO-serie med stjerner som Pedro Pascal, Nick Offerman og Bella Ramsay—men bliver dette den første succesfulde oversættelse fra spil til film/serie?
Og ej at forglemme Netflix, for de har udgivet en meget kontroversiel racekomedie skabt af Kenya Barris og Jonah Hill. “You People”, med komiske talenter som Eddie Murphy og Julia Louis-Dreyfus foran kameraet, stiller den det store spørgsmål: Kan sorte og hvide mennesker nogensine leve sammen?
10:32 - Anmeldelse af: "Regnen skyller alt bort"
26:22 - Anmeldelse af "The Last of Us"
52:10 - Anmeldelse af "You People"
1:08:56 - Anmeldelse af "The Banshees of Inisherin"
1:24:09 - Anmeldelse af "Aftersun"
Vi lyttes ved!

Moovy x Øst for Paradis præsenterer: Dette skal du se i februar! (m. Rikke Johnsen)
Senest har Moovy Podcast bragt dig japanske anbefalinger, og dykket ned i Old Hollywood i anledning af Damien Chazelles "Babylon".
Og med endnu en kalenderepisode i samarbejde med den aarhusianske biograf Øst for Paradis fortsætter vi ved fejringen af sand filmmagi.
Her gennemgår værterne Joachim Jelle og Mikkel Abel, sammen med programlægger Rikke Johnsen, programmet i februar som byder på masser af Cinemateket-visninger af store og små klassikere.
Her skal der bl.a. quizzes i Wes Anderson i anledning af "The Royal Tenenbaums". Og apropos Wes Anderson dukker Bill Murray op i to film ydeligere denne måned: Satiren "Tootsie" med Dustin Hoffman i hopla, og den smukke Tokyo-fortælling "Lost in Translation".
Programmet byder også på en (anti)romantisk valentinsdag, hvor du kan nyde Ingmar Bergmans klassiker "Persona", eller den dybt forstyrrende "Rødt chok" ("Don't Look Now").
Ingen kalenderepisode uden noget fransk, og her får Xavier Dolans nyklassiker "Mommy" æren af at repræsentere den stolte filmnation.
Øst for Paradis lancerer også deres nye tiltag Filmklubben, der tilbyder halv pris til unge under 15 år. Månedens valg er "Kærlighed ved første hik". Og så skal der også wax'es af og på, når vi diskuterer nostalgi - eller mangel på samme - med "Karate Kid".
Vi lyttes ved!

Fem til fredag #22 - 5 japanske film du skal se!
For et par uger siden varmede Moovy Podcast op til Park Chan-wooks "Decision to Leave" med fem sydkoreanske anbefalinger, der kom rundt i det alsidige filmland. Denne uge tager vi igen til Asien, for her står den nu på japanske anbefalinger.
Mesterinstruktøren Hirokazu Koreeda har premiere på sin nye film "Regnen skyller alt bort" ("Broker") og i dén anledning varmer Moovy Podcast op med fem forskellige japanske film, der kan få dig ind i den rige filmnation.
Værterne Joachim Jelle og Mikkel Abel kommer godt rundt i filmlandets forskellige kvaliteter. Her bliver der blandt andet hevet den ældre Koreeda-film "Still Walking" op af hatten, som ikke tøves med at kaldes et mesterværk.
En anden japansk mester, Seijun Suzuki, får også sin tid i rampelyset, når snakken falder på den overdrevne cool gangsterfilm "Branded to Kill" - her kæmper en ris-afhængig lejemorder for at stige til tops i branchen!
Blodigt, og syret, bliver det i den giallo-inspirerede gyserfilm "Evil Dead Trap" fra 1988, mens Japans ukronede body horror mester Shinya Tsukamoto forarger og fascinerer med den psykoseksuelle "A Snake of June".
Og mindre opsigtsvækkende bliver det ikke med det fire timer lange mastondontværk "Love Exposure" af Sion Sono. En komplet vanvittig film, omhandlende en katolik med aparte erotisk fotografi som sit speciale, der ender i et trekantsdrama med et manipulerende kultmedlem og en mandehandende kvinde(!).
De fem film og Japans kvaliteter som filmland kan du blive meget klogere på i episoden.
Vi lyttes ved!

Spotlight #9 - Nybegynderens guide til Old Hollywood + Damien Chazelles "Babylon"
Damien Chazelle’s længeventede Hollywood-film “Babylon” har endelig fundet vej til biograferne, og derfor guider Moovy Podcast dig igennem 1920’erne og 30’ernes filmhistorie for at at klæde dig bedst muligt på til filmen.
I sidste uge stod den på et kig ind i krystalkuglen og alle de film og serier, som 2023 ville bringe. I denne uge kunne det nærmest ikke være mere anderledes, for Moovy Podcast kigger næsten 100 år tilbage i filmhistorien. Den står på stumfilm, talkies og pre code-film, fordi vi fejrer Damien Chazelle’s nye film “Babylon”, som anmeldes i slutningen af episoden.
Jeres værter, Mikkel Abel og Joachim Jelle, har dykket godt og grundigt ned i de glade 20’ere, hvor kvinder brød sociale normer, hvor stoffer og alkohol flød i store strømme, og hvor de kæmpestore stumfilm pludselig blev overtaget af “The Jazz Singer” og tonefilmen.
Denne æra, og dette filmhistoriske skift, fokuserer Chazelle på i “Babylon”, og for at forberede publikum kommer jeres værter med en filmhistorisk gennemgang. De kigger på studiesystemet i overgangen fra stumfilm til tonefilm, og de kigger på de vigtige skuespillere, som Clara Bow og John Gilbert, der henholdsvis ligger til grund for Margot Robbie og Brad Pitts karakterer.
Men fortvivl ej. Naturligvis anbefaler de også film i lange baner–film, der bedst sætter dig i den helt rigtige “Babylon”-stemning. I stedet for 5 filmanbefalinger, så bliver det en masse film i 5 kategorier. Ensemblefilm med “Babylon”-energi, film om Hollywood, film med Clara Bow og John Gilbert, gangsterfilm og de her pre code-film, der var ekstra seksuelt provokerende på grund af den svage censur.
Vi lyttes ved!
00:08:57 – Forventninger til Babylon
00:22:47 – Filmhistorisk gennemgang som forbederelse til “Babylon”
00:50:41 – Filmanbefalinger som forberedelse til “Babylon” (Nyere film)
01:04:20 – Filmanbefalinger som forberedelse til “Babylon” (Gamle film)
01:38:18 – Anmeldelse af Damien Chazelle’s “Babylon”

Episode #37 - Disse film og serier skal du se i 2023!
Moovy Podcast kigger for andet år i træk ind i krystalkuglen og tager en kæmpe tur igennem film- og serieåret 2023, der byder på alt fra Marvel, Star Wars, blockbusters til instruktører som Coppola og Ari Aster.
Moovy Podcast vendte i sidste uge filmåret 2022 – og ugen inden var det de bedste serier fra det forgangne år, men i dag står den altså på det nye år. Hvilke film og serier kommer der i 2023, og hvilke instruktører er klar til at vise deres værd?
Jeres værter, Mikkel Abel og Joachim Jelle, guider jer igennem hundredevis af titler, indelt i små underemner. Blockbusters, auteurs, danske film, Marvel- og Star Wars-serier og alt, hvad hjertet begærer.
Martin Scorsese, Paul Schrader, Martin Scorsese og Francis Ford Coppola har alle større eller mindre film på programmet, alt imens andre mere moderne sværvægtere som Christopher Nolan, Greta Gerwig og Darren Arronofsky også byder op til dans.
På Netflix er der titler som Zack Snyders "Rebel Moon", Taika Waititis spillefilmsversion af "Next Goal Wins", der deler titlen med dokumentaren, og minsanten om ikke alles elskede David Fincher finder en krimi-thriller frem i form af "The Killer".
På gyserfronten føles det igen som franchise-land, når "Scream 6", "Evil Dead Rise", "The Meg 2" og "Insidious 5" alle står på programmet – men måske originale titler som Brandon Cronenbergs "Infinity Pool" og M. Night Shyamalans "Knock at the Cabin" viser unikke kvaliteter.
Sæson 4 af "Succession" troede mange skulle være ude sidste år, men 2023 bliver altså tidspunktet, hvor vi igen møder Roy-klanen og deres ekstravagante stridigheder. Derudover lander "The Last of Us" snarligt, imens serier som "Love and Death" og "The Idol" må underholde nu når "Euphoria" bl.a. holder pause.

Episode #36 - Nytårsspecial 2022: Årets bedste film
I sidste uge kårede Moovy Podcast det sidste års ti bedste tv-serier, og i anden halvdel af denne nytårsspecial skal de bedste film fra 2022 kåres.
De to værter, Joachim Jelle og Mikkel Abel, har forsøgt at finde det bedste bland det hav af titler, der er landet i biografen og på streaming i løbet af hele 2022. Og nu skal de umulige valgt tages - for hvilke var de 10 bedste?
Værterne kommer vidt omkring på hver deres individuelle toplister, der gemmer fantastiske film og personlige oplevelser, der alt sammen har bidraget til et rigt filmår med skyhøj kvalitet.
Mesterinstruktører som Guillermo del Toro, Ruben Ostlünd, Park Chan-wook og Paul Thomas Anderson har sneget sig ind på listen, og foruden "Triangle of Sadness" er Skandinavien også fint repræsenteret med bl.a. "Verdens værste menneske" og "Holy Spider".
Sensationer som "Top Gun: Maverick" og "Everything Everywhere All at Once" kommer også i spil - men er de steget til tops? 2022 har også vist sig som et godt gyserår, da både Ti Wests "X" og Jordan Peeles "Nope" imponerer. Men hvad lander mon på værternes førsteplads?
Der bliver også tid til at kåre årets største skuffelser og ikke mindst overraskelser. Levede "The Batman" op til forventningerne og har Michael Bay begået noget galt eller genialt med sit remake "Ambulance"?
Og for at det ikke kun skal handle om 2022 og nye film, går værterne også tilbage i tiden og disker op med årets bedste anbefalinger af ældre film de har set og opdaget i løbet af året. Her kan du høre om "Deep Cover" med musik af Dr. Dre og Snoop Dogg, en Robert Altman-film, fransk thriller og en Elizabeth Taylor-klassiker.
Vi lyttes!

Episode #35 - Nytårsspecial 2022: Årets bedste serier
I første halvdel af vores nytårsspecial kårer vi årets ti bedste serier, som byder på superhelte, temperamentsfulde kokke, drager, sydkoreansk drama og meget andet!
I sidste uge kunne Moovy Podcast fejre julen med dårlige julefilm, men nu lakker 2022 mod enden og dét betyder selvfølgelig, der skal kigges tilbage og evalueres på året der er gået.
Det gør de to værter på Moovy Podcast, Joachim Jelle og Mikkel Abel, ved at ønske godt nytår kåre årets ti bedste serier, som du har kunne streame i løbet af året. Det fører til en grundig snak om hvilke streamingtjenester der har domineret med mest kvalitet, hvor værterne har prioriteret deres tid og hvordan tv-landskabet anno 2022 generelt ser ud.
Årets overraskelser, og ikke mindst skuffelser, som ikke fandt vej til toplisten, får også nogle ord med på vejen.
De individuelle toplister over årets bedste serier kommer vidt omkring. Især HBO har været garant for topkvalitet, og så har nye sæsoner af diverse hitserier braget igennem.
Værterne er enige om at både "Barry" og "The White Lotus" har opretholdt sit høje niveau, mens Nathan Fielder forvirrede alt og alle i "The Rehearsal" til topkarakter.
"Game of Thrones" lever også i bedste velgående via spinoff-serien "House of the Dragon", der har fundet vej til listen, mens der også bliver plads til en masser superheltekærlighed - især, når det er ekstremt voldeligt!
Dét, hvad der gemmer sig på første pladsen, og mange andre serier, kan du høre meget mere om i episoden.
Godt nytår!

Bad Moovy Club #3 - De 5 dårligste julefilm
Moovy Podcast ønsker dig glædelig (dårlig) jul med nogle af de værste julefilm og hvilken bedre måde at tage forskud på julegodterne end med en omgang Bad Moovy Club?
Moovy Podcast fejrer nemlig julen med formatet, som hylder alt dét dårlige – og denne gang handler det om dårlige julefilm, der enten kan få dig i god julestemning eller bringe grinchen frem i selv den største juleelsker.
Som en slags anti-anbefalinger har værterne, Joachim Jelle og Mikkel Abel, lagt fem julefilm under træet, som skal dissekeres og undersøges – for er det overhovedet alle fem, der er så ringe, som værterne forventer?
Julebraget starter med en snak om Ryan Reynolds og Will Ferrells nye forsøg på en fremtidig juleklassiker i form af den Dickens-inspirerede musical "Spirited". Hvilke ingredienser skal der til for at blive en juleklassiker, og kan Ryan Reynolds overhovedet synge?
Kontroversielt bliver det, når barndomsminderne bliver gransket, og Arnold Schwarzeneggers juleklassiker, "Mission: Julegave" ("Jingle All the Way"), tages under kærlig behandling. For er den gal eller genial her i 2022, og hvad gemmer der sig af klassiske Arnold-one-liners?
Vi udsætter også os selv for verdens værste julefilm. Den kristne evangelist og filmmager Kirk Cameron har lavet "Kirk Cameron's Saving Christmas", og med fuld smadder på den religiøse propaganda kan selv 70 minutter føles som et helt liv. For er der noget om filmens "dårlighed", når den ligger nummer 8 på IMDb's liste over de 100 værste film nogensinde?
For at komme ovenpå igen kigges der nærmere på julegyserfilm, som er en overraskende populær subgenre inden for højtiden. "Elves" fra 1989 byder på komplet vanvid, når incest, nazister, mutantnisser og jomfruofre gemmer sig i julesokken!
Som sidste film kigger værterne nærmere på Lifetime/Hallmark-fænomenet, som oftest byder på heteroseksuel kærlighed, storby versus landsted, store klicheer og en overflod af julerekvisitter. Lindsay Lohan gør comeback med "Falling For Christmas" på Netflix, og har den uskyldige film noget som helst at byde på?
Glædelig jul!

Episode #34 - Avatar: The Way of Water, Emancipation, Pinocchio, Vanskabte land, Terrifier 2, Sr. m.fl.
I en af årets sidste podcasts anmeldes årets største film Avatar: The Way of Water, Will Smiths comeback, endnu en Pinocchio-film og meget mere.
Efter lang tid med David Cronenberg, lidt snak med Øst for Paradis og en rejse til Sydkorea med sydkoreanske film skal Moovy Podcast tilbage til anmeldelserne.
Og hvilke titler! Dine værter, Mikkel Abel og Joachim Jelle, snakker naturligvis om årets største film “Avatar: The Way of Water” og finder ud af, om den er mere end blot et teknisk vidunder.
Derudover vender de Will Smiths tilbagevenden efter hans hårdtslående opførsel ved årets Oscar-show. Slavefilmen “Emancipation” synes skræddersyet til akademiet, men har de tilgivet skuespilleren for for hans håndgemæng?
Tidligere på året var Guillermo Del Toro aktuel med “Cabinet of Curiosities” såvel som “Nightmare Alley”, og minsandten om den mexicanske instruktør ikke har sneget sig i rampelyset igen. Spørgsmålet er dog, om den tredje Pinnochio-film på to år gør noget så drastisk anderledes, at den er værd at se.
Moovy Podcast leger også lidt catch-up, for både slasherfilm “Terrifier 2” med Art the Clown og “Vanskabte land” af Hlynur Pálmason har gået lidt tid i biograferne, men begge film fortjener en god diskussion.
Hopper vi over på streaming vendes Netflix-dokumentaren “Sr.”, skabt af Chris Smith (“American Movie”, “Jim and Andy”), som følger Robert Downey Jr., der forsøger at lave en film om sin far, filmskaberen Robert Downey Sr.
George Millers “Three Thousand Years of Longing” undgik på besynderlig vis de danske biografer, men nu er manden bag “Mad Max: Fury Road” altså tilbage – dog med episk kærlighedshistorie.
7:54 - Anmeldelse af: Avatar: The Way of Water
45:04 - Anmeldelse af “Vanskabte land”
54:43 - Anmeldelse af “Terrifier 2”
1:08:54 - Anmeldelse af “Three Thousand Years of Longing”
1:19:32 - Anmeldelse af “Sr.”
1:33:94 - Anmeldelse af “Guillermo Del Toros Pinnochio”
1:45:03 - Anmeldelse af “Emancipation”

Fem til fredag #21 - 5 sydkoreanske film du skal se!
Moovy Podcast varmer om til Park Chan-wooks "Decision to Leave" med en håndfuld sydkoreanske film!
David Cronenberg har unægteligt fyldt meget i november-måned med vores spotlight-serie om instruktøren af den biografaktuelle "Crimes of the Future", men nu rejser dine værter Mikkel Abel og Joachim Jelle østpå til et af de mest interessante filmlande.
Turen går til Sydkorea, og her har vi fundet 5 sydkoreanske film, som du skal se. Som et lille benspænd er film af hverken Park Chan-wook eller Bong Joon-ho ikke at finde på listen, og faktisk skal det siges, at anbefalinger i og for sig bevæger sig vidt omkring, hvad sydkoreansk film kan. Fra hævnthrilleren til det poetiske.
Mikkel starter ud med det mystiske, romantiske drama "Time" af nyligt afdøde Kim Ki-duk, som har gjort sit for at få sydkoreanske film på filmfestivaller verden over, og filmen handler om en kvinde, som får lavet skønhedsoperationer, så hendes kæreste kan forelske sig i hende på ny.
Udover Bong Joon-hos "Memories of Murder" og Park Chan-wooks "Oldboy" begik Kim Jee-woon sig også i 2003 med et værk, der skulle vise sig at blive en nyklassiker inden for sydkoreansk film. "A Tale of Two Sisters" er blevet hyldet af mange, men vi skal faktisk helt tilbage til 1998, hvor hans debutfilm "The Quiet Family" udkom. Det er en genrespringende sortkomisk thriller med et væld af velkendte sydkoreanske ansigter.
"The Citizen Kane of South Korean Cinema," siger Bong Joon-ho om "The Housemaid" fra 1960, og det er Mikkel og Joachim som sådan enige i. Sammen har de valgt denne erotiske thriller, der på mange måder har dannet grobund for mesterværker som "Parasite" og "The Handmaiden".
Mod slutningen af episoden er Mikkel nødt til at vælge hævnthrilleren "Bedevilled", eftersom sydkoreanske film efterhånden er blevet synonym med hævngerrige antihelte, der ikke er ræd for at lade blodet flyde.
Episodens sidste anbefaling kommer fra instruktøren Lee Chang-dong - manden bag "Burning", som Joachim i jubilæumsafsnittet erklærede hans yndlingsfilm. "Peppermint Candy" fra 1999 følger en hårdtramt herre, som i filmens indledning begår selvmord ved at træde foran et tog. Resten af filmen er en smuk omend benhård fortælling fortalt baglæns gennem 6-7 flashbacks, som tilsammen udgør hans liv. Disse flashbacks afspejler ydermere vigtige historiske punkter i Sydkorea og bliver en slags mini-biografi om den sene del af landets historie.
Vi lyttes ved!

Moovy x Øst for Paradis præsenterer: Disse film skal du se i december! (m. Rikke Johnsen)
Med et veloverstået Spotlight om David Cronenberg og anmeldelser af seneste aktuelle titler går Moovy Podcast ind i årets sidste måned. December byder på masser af hyggelig julestemning og i Moovy Podcast betyder en ny måned selvfølgelig også et nyt kalenderafsnit i samarbejde med biografen Øst for Paradis.
Sammen med programlægger Rikke Johnsen gennemgår de to værter, Joachim Jelle og Mikkel Abel, månedens særevent og udvalgte premierefilm samt en række af Cinemateket-visninger, der hver tirsdag byder på store og små filmklassikere.
December byder selvfølgelig på masser af film til at komme i julestemning, mens et par af filmhistoriens sværvægtere også bliver aktuelle.
(Jule)hygge for hele familien er der nemlig mulighed for, når både Steven Spielbergs udødelige klassiker "E.T." og den muntre "The Nightmare before Christmas" dukker op i programmet. Julen bliver ikke mindre, når den populære nyklassiker "Love Actually" også kan kombineres med Ingmar Bergmans storladne "Fanny og Alexander".
Forbinder man julen med gangsters og jakkesæt byder muligheden sig for at se både "The Godfather" og dens efterfølger "The Godfather: Del 2", mens Robert Bressons franske nybølgeklassiker "Lommetyven" også dukker op.
Den suverænt populære "Pink Floyd's The Wall", som også var at finde i novembers program, dukker atter op hele to gange og her skal det opklares - hvorfor er den konceptuelle film om Pink Floyds legendariske album så populær?
Som en tidlig julegave tager episoden forskud på januars første visninger. Her kan man se den spanske klassiker "Ånden i bistaden", som bla. har inspireret Guillermo del Toro.
Og den 3. januar dukker den Moovy Podcast-aktuelle David Cronenberg op med en visning af dobbelt op på Jeremy Irons i det psykologiske drama "Blodbrødre" ("Dead Ringers"). Moovy Podcast præsenterer også denne visning, som billetter til kan købes her.
Vi lyttes ved!

Spotlight #8 - David Cronenbergs krop og sind (Del III)
Tredje og sidste afsnit i Moovy Podcasts spotlight-serie om David Cronenberg skubber kropsgyset væk og fokuserer på identitet.
I sidste uge kunne du høre Moovy Podcast og Stine Teglgaard går igennem David Cronenbergs film fra “Fluen” til “eXistenZ”. Snakkene gik på kropsmutationer, erotik og mindfucks.
Mikkel Abel og Joachim Jelle forlod David Cronenberg og hans mange mageløse filmskabninger ved slutningen af årtusindet. Her havde han netop begået sig med “eXistenz” – en film, der på mange måder minder om “The Matrix”, men som unægteligt står i skyggen af Wachowski-søstrenes episke værk.
Ligesom hans karakterer transformerer sig, så ser David Cronenberg sig også ændre sit fokus endnu engang. Hvor de tidlige år bød på intenst kropsgys med splatterfilm som “Shivers” og “Rabid”, og hvor 80’erne og 90’erne fokuserede på det psykologiske, så sætter det nye årtusinde rampelyset på identitet, hvem vi er, og om man kan stole på sig selv.
Med “Spider” gik Cronenberg direkte ind i hans muligvis største økonomiske flop. Her spiller Ralph Fiennes den titulære Spider, som netop er løsladt fra et sanatorium af en art, og han går rundt i 50’ernes England og støber sin identitet sammen gennem minder, drømme og vrangforestillinger.
Ironisk nok laver Cronenberg to af sine mest populære film bagefter – begge med Viggo Mortensen. “A History of Violence” og “Eastern Promises” stråler som to pragteksemplarer på, at den kantede instruktør sagtens kan begå sig med mainstream-film.
Den tredje Viggo-film kommer i form af “A Dangerous Method”, der fortæller historien og stridighederne mellem psykoanalysen skabere Carl Jung og Sigmund Freud. Den canadiske instruktør har altid været glad for det underbevidste, så hvorfor rejse tilbage til kilden?
Manden bag “Crash” og “Blodbrødre” vil bare ikke sættes i bås. Derfor går han ind i 10’erne med den kapitalistiske roadtrip-film “Cosmopolis” med Robert Pattinson før hans egen forvandling. Cronenberg fortsætter med “Maps to the Stars” – en stjernespækket film, der kritiserer, hvad han selv kalder det sort hul som Hollywood nu er.
Slutteligt vender dine to værter David Cronenberg som romanforfatter, som far til filmskabere og ikke mindst som skuespiller, hvor Johan Albrechtsen popper hovedet ind med vigtig Star Trek-information! Og naturligvis anmelder de også den biografaktuelle “Crimes of the Future”, der markerer baronen af body horrors tilbagevenden til film efter en otteårig pause.

Spotlight #8 - David Cronenbergs krop og sind (Del II) m. Stine Teglgaard
I første afsnit mødte vi den canadiske filmmager i sin spæde år igennem 1970'erne og 1980'erne, der med interesse i videnskab, psykologi og film, forvandlede sig den den kropslige gysermester, som har gjort ham berømt og berygtet.
Vi forlod David Cronenberg i 1983 med "The Dead Zone" og "Videodrome", og i denne episode støder vi på en række hovedværker - hvor især sindet, den skrøbelige psykologi og psykoseksualitet kommer til at spille en markant rolle.
Til at hjælpe værterne, Joachim Jelle og Mikkel Abel, med at gå i kødet på filmene, får podcasten besøg af David Cronenberg- og filmekspert Stine Teglgaard, der med en fortid hos DFI og Kino.dk endda har mødt manden selv!
Først skal hovedværket "Fluen" havde pillet vingerne af, for er det i sandhed Cronenbergs mest folkelige - og klamme - film? Det bliver også til lødige diskussioner om både "Blodbrødre" og "Crash", som der med sine grænseoverskridende tematikker kan tolkes utroligt meget ud af.
"Naked Lunch" forvirrer og irriterer alle, men fascinerer også med sit morbide, syrede neo-noir univers, og så får det politiske drama "M. Butterfly" kærlige ord med på vejen, som Cronenbergs måske mest undervurderede film.
Afsnittet afsluttes i 1999, hvor David Cronenberg vender tilbage til sit elskede body horror. Er den mere end en slags toer til "Videodrome", eller er det helt okay den blev overset i det famøse filmår, som afsluttede årtusindet?
Vi lyttes ved!

Episode #33 - Black Panther: Wakanda Forever, The Crown, The White Lotus, 1899, My Policeman, Enola Holmes 2 m.fl.
Moovy Podcast lægger David Cronenbergs krop og sind på hylden for en stund, for denne fredag skal vi tilbage i almene rammer: Der skal anmeldes!
Værterne, Joachim Jelle og Mikkel Abel, har støvsuget streamingtjenesterne for nye film og tv-serier. Og så kommer vi selvfølgelig ikke uden om Marvels biografaktuelle, og rekordslående, "Black Panther: Wakanda Forever".
Foruden seneste superheltefilm fra Marvel skal der vendes nye sæsoner af både Netflix' svinedyre "The Crown", og HBOs hypede "The White Lotus". Kan de leve op til de skyhøje forventninger?
Historien om Sherlock Holmes' lillesøster Enola Holmes har også fået en ny efterfølger, og litterære karakterer bliver vækket til live i Tim Burtons nye serie "Wednesday" - her blandes gotisk drama med drabelig komik, når Addams familien vender tilbage til skærmen.
"Don't Worry Darling"-stjernerne Harry Styles og Florence Pugh er også aktuelle på ny med hver deres film. I "My Policeman" bliver Styles del af et forbudt trekantsdrama, mens Pugh skal opklare et mysterie om en sultende pige i "The Wonder". Jennifer Lawrence gør også mini-comeback i det lavmælte drama "Causeway". Har de to skuespillere ramt pletskud?
Sidst men ikke mindst er der nyt fra skaberne af den tyske sensationsserie "Dark". "1899" byder på masser af mystik ude på havet, men giver mysteriet mening eller er det ét stort rod?
0:13:00 - Anmeldelse af "Enola Holmes 2"
0:24:05 - Anmeldelse af "1899 - sæson 1"
0:38:40 - Anmeldelse af "Causeway"
0:48:30 - Anmeldelse af "The Crown - sæson 5"
1:03:00 - Anmeldelse af "My Policeman"
1:19:00 - Anmeldelse af "The White Lotus - sæson 2"
1:33:20 - Anmeldelse af "The Wonder"
1:44:00 - Anmeldelse af "Wednesday - sæson 1"
1:55:00 - Anmeldelse af "Black Panther: Wakanda Forever"
Vi lyttes ved!

Spotlight #8 - David Cronenbergs krop og sind (Del I) m. Peter Skjøtt
Træd med ind i David Cronenbergs krop og sind, når Moovy Podcast gennemgår hele filmografien fra baronen af body horror.
Sidste gang du kunne lytte til værterne Joachim Jelle og Mikkel Abel, vendte de Cinematekets visninger i Øst for Paradis med Rikke Johnsen.
Nu kaster Moovy Podcast sammen med gæst Peter Skjøtt rampelyset på selveste David Cronenberg i anledning af den kommende "Crimes of the Future" – instruktørens første film i 8 år.
I denne tredelte podcast-serie om en af gysergenrens gudfædre gennemgås alle Cronenbergs film fra ende til anden, og vi kommer til at snakke værker som "Fluen", "A History of Violence" og "Crash".
Men inden vi når til midterdelen af den canadiske instruktørs karriere, hjælper grafiker og Cronenberg-ekspert Peter Skjøtt os med at snakke mandens tidlige avantgarde-værker "Stereo" og "Crimes of the Future" (1971), hvorefter hans to skrækfilm om seksuelt transmitterede mutationer, "Shivers" og "Rabid", kommer i fokus.
Der bliver passende også sat ord på den mere ukendte racerkørerfilm "Fast Company" ("Brændt gummi"), som var den første spillefilm, David Cronenberg lavede under de besynderlige skatteincitamenter – og som startede en årrække med fart på produktionerne.
"The Brood" ("Misforstret") var en personlig omend grænseoverskridende skildring af Cronenbergs egen skilsmisse, og "Scanners" åbnede muligheden for en overnaturlig paranoia-thriller, hvor actiondelen kom mere i førersædet.
Episoden afsluttes med to film fra 1983. "Videodrome" er for mange Cronenbergs hovedværk, hvor han overlegent fletter psykoseksuelle fantasier sammen med et vaskeægte neo noir-plot. Hvad er virkelighed; hvad er vrangforestillinger? Det samme kan der spørges om i Stephen King-filmatiseringen "The Dead Zone", hvori Christopher Walken må kæmpe med evnen til at se – og påvirke – fremtiden.
Tak for at tage med på denne soniske rejse gennem David Cronenbergs karriere. Næste episode starter med "Fluen" og slutter med "eXistenZ", og her kommer ekspert Stine Teglgaard på besøg i studiet.
Vi lyttes ved!

Moovy & Øst for Paradis præsenterer: Dette skal du se i november! (m. Rikke Johnsen)
Moovy Podcast og biografen Øst for Paradis snakker sig igennem programmet for november, hvor bl.a. u-bådsdrama, Jacques Tati, Marilyn Monroe og “Punch-Drunk Love” pryder kalenderen.
Efter en rangering af gysermesteren Dario Argentos bedste film og et hav af aktuelle anmeldelser tager jeres værter Mikkel Abel og Joachim Jelle jer i hånden og guider jer igennem Cinemateket i Paradis-kalenderen.
Sammen med Rikke Johnsen kigger Moovy Podcast på enkelte premierefilm og særevents, inden tirsdagsvisningerne af store klassikere gennemgåes.
Premierefilmen kommer i form af dokumentaristen Ulrich Seidl, der med “Rimini” byder på sin første spillefilm. Derudover kan Øst for Paradis ikke helt slippe den uhyggelige Halloween-stemning, for Benjamin Christensens “Häxan” (“Heksen”) fejrer 100-årsjubilæum på det store lærred.
Cinemateket i Paradis-programmet i november har en vis adspredelse. Fra fjollet komik til ultraseriøs fransk nybølge. Jacques Tati tropper op to gange med de overlegent orkestrerede “PlayTime” og “Min onkel”, imens Alain Resnais disker op med tragisk romantik i en ødelagt by med “Hiroshima, min elskede”.
For opløftende effekt kan et syn eller gensyn med titler som “Volver”, “Ingen er fuldkommen” og “Punch-Drunk Love” være passende, eller måske skal der skrues op på 11 med musikfilmene “Pink Floyd: The Wall” og “The Blues Brothers”.
Slutteligt kan man enten drage på et mørkt eventyr med “De fortabte børns by” eller dykke ned i dybet med nyligt afdøde Wolfgang Petersens intense “U-båden”.
Vi lyttes ved!

Fem til fredag #20 - De fem bedste film af gysermesteren Dario Argento
Moovy Podcast har fundet de fem bedste gyserfilm af den italienske instruktørmaestro Dario Argento.
I sidste uge tog værterne Mikkel Abel og Joachim Jelle sig af “Black Adam”, “Andor”, “Halloween Ends” og “Holy Spider” i et afsnit fuld af anmeldelser.
Vi er dog stadig i oktober, og det betyder gys. I denne er støvet pustet af en italiensk gyserinstruktør ved navn Dario Argento, og anledningen kommer af, at Moovy Podcast præsenterer mesterværket “Suspiria” d. 31. oktober!
Det bliver til fem film plus det løse, når snakken går om blod, kvinder, vold og mord – og ikke mindst den italienske slasherbølge giallo. Dario Argento har i sine film kastet omkring sig med opfindsomme måder at slå alle og enhver ihjel på, og han har sørget for at udføre det mesterligt filmede metoder.
Manden står bag mange stærke værker som bl.a. “Suspiria (“Chok House”), “Profondo rosso - Mord i rødt” og “Phenomena”, men hvilke er de bedste og mest makabre? Det kårer Moovy Podcast i et forsøg på at malke den sidste dråbe uhygge i gysets måned.

Episode #32 - Black Adam, Andor, Holy Spider, Halloween Ends, The Bear, The Midnight Club m.fl.
Seneste ugers Moovy Podcast har budt på en ny runde anbefalinger, der bød på gyserfilm i oktobers ånd, og kalenderafsnit fra Øst For Paradis - hvor du bl.a. kan opleve Moovy Podcast præsentere "Suspiria" d. 31 oktober.
Men i denne uges afsnit skal vi tilbage til noget helt klassisk: Anmeldelser! Og værterne, Joachim Jelle og Mikkel Abel, har fundet en masse spændende titler frem, der bør kunne afgive stjerner i øst og vest.
Ny superheltefilm fra DC bliver dagens helt store samtaleemne. "Black Adam" med Dwayne 'The Rock' Johnson er nemlig landet i biograferne, og kan antihelten bringe noget nyt til superheltegenren?
"Star Wars"-universet udvides også nok engang med serien "Andor", hvor vi følger tyven Cassian Andor fra "Rogue One". Den evigt produktive Mike Flanagan ("Doctor Sleep") har også smidt endnu en gyserserie ud på Netflix, "The Midnight Club", lige i tid til Halloween.
Og gyset hersker videre i dagens episode. Seriemorderen Michael Myers møder muligvis sit endelige i "Halloween Ends", mens endnu en Stephen King-historie finder vej til skærmen i "Mr. Harrigan's Phone".
Smilegyseren "Smile" får også en kommentar med på vejen, og så sniger der sig en gyselig seriemorder ind i Ali Abassis iranske "Holy Spider" - som også bliver Danmarks store Oscar-håb.
"The Bear" har også fået massiv hype med fra USA, men kan kokkeserien leve op til forventningerne?
Som om programmet ikke allerede var fyldt, når værterne også at snige den tyske 1. verdenskrigsfilm "All Quiet on the Western Front" ind, hvor det store spørgsmål rejser sig: Er krigsfilmen død?
0:14:42 - Anmeldelse af "Smile"
0:22:55 - Anmeldelse af "Mr. Harrigan's Phone"
0:32:00 - Anmeldelse af "Halloween Ends"
0:48:45 - Anmeldelse af "The Midnight Club - sæson 1"
0:57:44 - Anmeldelse af "The Bear - sæson 1"
1:10:21 - Anmeldelse af "Holy Spider"
1:21:30 - Anmeldelse af "Andor - sæson 1"
1:30:20 - Anmeldelse af "All Quiet on the Western Front"
1:39:30 - Anmeldelse af "Black Adam"
Vi lyttes ved!

Fem til fredag #19 - De fem bedste (gyser)film, du aldrig har hørt om! (Del IV)
Efter en tur i Paradis vender Moovy Podcast snuden mod helvede, for nu står den på anbefalinger – gyseranbefalinger!
Værterne Mikkel Abel og Joachim Jelle sætter anmeldelserne på pause, eftersom vi nu er gået ind i oktober – og det betyder et fokus på gysergenren. Sammen har de to værter fundet fem gyserfilm frem, du formentlig aldrig har hørt om.
Kollektivt besluttede de sig for at tage “Baby Blood” med – en vanvittig og vanvittigt blodig skrækfilm, der kan ses som et tidligt bidrag til bølgen af grænsesøgende film fra Frankrig kaldt New French Extremity. En kvinde bliver gravid af en ukendt organisme, og den tvinger hende til at begå mord. Høj kunst!
Dernæst drog Joachim til England for at fremmane et vaskeægte stemningsgys fra en nyligt restaureret film med Edward Woodward (“The Wicker Man”). I “The Appointment” byder Lindsey C. Vickers på David Lynch-agtig usikkerhed og ubehag, når en far vælger arbejde frem for sin datter.
Mikkel bliver i England i 80’erne, for med sidsteårs “Censor” tager han dig virkelig med ind i den snaskede periode i gysergenren. Hovedpersonen Enid ser de berygtede Video Nasties (særligt grafiske film, der blev banlyst i England), og som den censor er hun med til at bestemme, hvad der må blive og hvad der skal klippes. En dag ser hun et bånd, der opildner et barndomstraume – og en konspiration begynder.
“Blue Monkey” er en film, der på en god dag kunne have været et bånd, Enid ville censurere grundet dens grafiske indhold. I rigtig 80’er creature feature-stil er der skruet op effekter, blod og groteskhed, når et mærkeligt insektbid skaber en dominoeffekt af kaos på et lille hospital. Et monster river hovedet af en person – det skal ses!
Slutteligt skruer Mikkel lidt ned for det makabre med en af de mere direkte uhyggelige film på listen. “Session 9” ser en rengøringsflok forsøge at holde bevidstheden i bero, når de rengør asbest på en sindssygeanstalt.
Må jeres oktober blive maksimalt uhyggelig!
Vi lyttes ved.