Skip to main content
Spotify for Podcasters
MT Podcast

MT Podcast

By MT Podcast - www.trcanje.net

Podcast Moje trčanje je službeni podcast Udruženja Moje trčanje i internet servisa za sve trkače sa Balkana www.trcanje.net
Sve o trčanju!
Currently playing episode

MT Podcast Ep6: Denis Kadić - atletski sudac na EP-u u Minhenu (2022.)

MT PodcastDec 22, 2021

00:00
47:05
MT PODCAST: Alma Hrnjić, bh. atletičarka godine
Jun 01, 202201:04:22
MT Podcast Ep12: Bojana Bjeljac, od rekreativke do olimpijke i hrvatskih rekorda
Apr 21, 202230:07
MT Podcast Ep11: Mirzet Halilović - Valter, trkačka ikona

MT Podcast Ep11: Mirzet Halilović - Valter, trkačka ikona

Mirzet Halilović, naš Miči ili Valter nadimkom, ikona je trkačkog svijeta ovih prostora i takav lik da, koliko god mislili da o njemu znamo, još uvijek postoji dosta toga što ima podijeliti sa zajednicom.

Bio to dobronamjeran savjet ili zgodna šala koja će vas zaista nasmijati. Miči je jednostavno rečeno dobri duh trkačke zajednice.

Ali i dobar trkač. Jako dobar. Vrijedan, studiozan i neumoran. Konstantno je u procesu napretka i kako kaže “uvijek ima neki rekord kojega treba oboriti”. Nedavno je istrčao lični rekord na maratonu u Splitu - 3:06:12, a trenutno se priprema za svoj drugi nastup na “maratonu svih maratona” u Bostonu. Cilj mu je istrčati svih 6 Major maratona i svoj lični rekord spustiti ispod 3 sata. Tim ciljevima je posvećen maksimalno.

U kontekstu njegovih dobrih rezultata volio bih napomenuti da je 1969. godište. Na trkama je od 2008. godine i od tada radi na vrbovanju trkača, populariziranju trčanja kod nas i širenju trkačke zajednice i kulture. Izveo je i dosta generacija u školi trčanja u Tuzli.

Razgovarali smo o još nekim zanimljivim temama i Miči je objašnjavao, savjetovao, ekskluzivno najavio neke stvari i šalio se baš onako kako on to svojski zna.

Ne bi bio red niti je potreba da širim dalje ovaj uvod i poziv za epizodu trkačkog podcasta. Valtera iz “trkačkog podzemlja” jednostavno morate poslušati.

Ipak, dodati ću samo: nećete se pokajati!

Apr 15, 202255:21
MT Podcast Ep10: Matea Parlov - Koštro, olimpijka u lovu na normu za EP u Münchenu, rekorde i sponzore

MT Podcast Ep10: Matea Parlov - Koštro, olimpijka u lovu na normu za EP u Münchenu, rekorde i sponzore

Tekuća godina donosi nam na ljeto, mjesec za mjesecom, dva velika atletska događaja - Svjetsko i Europsko prvenstvo. U Oregonu i Münchenu. U sedmom i osmom mjesecu.

Većini naših atletičara koji vječito kubure sa sponzorima, a u stanju su ostvariti normu za jedno tako veliko takmičenje, München dolazi kao jako dobra prilika. Nije daleko i relativno lako se može sve izorganizirati.

Matea Parlov Koštro hrvatska je maratonka i jedna od nekoliko atletičarki koje čine žensku dugoprugašku scenu na našim prostorima jako zanimljivom. U novoj epizodi MT podcasta prošli smo kroz njenu karijeru i dotaknuli se nekih bitnih stvari iz nje.

Matea je prošli vikend u Hanoveru istrčala normu za EP u Minhenu sa 2:28:39, što je ujedno i njen osobni rekord. Ovaj razgovor je vođen uoči tog maratona.

Na zadnjim Igrama u Japanu bila je 6. Europljanka i 21. ukupno. Krajem 2020. istrčala je u Valenciji 2:28:52 maraton što stoji i dalje kao njen lični rekord, ali sigurna je da vrijedi više i da će s vremenom napasti možda i hrvatski rekord Lise Nemec, 2:25:44. Aktualna je vlasnica i tri hrvatska rekorda i to na 5000m u dvorani koji sada glasi 16:10,06., zatim na 3000m 9:08,49 te na 2000m sa zaprekama 6:37,94.

Matea je bila rukometašica i još jedna je od “slučajnih” atletičarki. Otkrila nam je kako je izgledao taj put i promjena sporta, a zatim i kako je izgledao prelazak sa kraćih distanci na maraton. Nismo mogli, a da malo ne prokomentiramo kako je izgledao i Olimpijski san u Japanu i kakve su to bile “pandemijske” Igre strogih Japanaca.

Nije sve bajno jer smo se morali dotaknuti i nekih tema poput financija jer u posljednje vrijeme ostala je bez sportske stipendije i nedostaje joj sponzora kako bi mogla neometano da trenira i postiže rezultate. Šta vam treba da dobijete olimpijsku stipendiju u Hrvatskoj?

Gdje ide na pripreme i kako ih organizira dva puta godišnje? Kako trenira i koliko sa svojim trenerom Slavkom Petrovićem?

Samo, eto, neke smjernice Vam otkrivam o temama koje su prožimale naš razgovor pa Vas pozivam da svakako pogledate ili poslušate cijelu epizodu. Siguran sam da se nećete pokajati.

Ne zaboravite se pretplatiti na naš Youtube kanal ili na podcast platforme na kojima nas slušate.

Apr 06, 202233:51
MT Podcast Ep9: Kristina Hendel u procesu promjene sportskog državljanstva napada rekorde

MT Podcast Ep9: Kristina Hendel u procesu promjene sportskog državljanstva napada rekorde

Vlasnica drugog najbržeg polumaratonskog rezultata ikada pod zastavom Hrvatske, Kristina Hendel, po drugi puta je gošća MT podcasta.

I dok je povod prvog gostovanja u epizodi broj 3 bio odličan debitantski nastup na maratonu 2:27:31, u ovoj epizodi govorimo o njenom aktualnom procesu promjene sportskog državljanstva.

Kristina Hendel istrčala je u Istanbulu 27. 4. svoje najbolje vrijeme na polumaratonu 1:10:38, što je poslije državnog rekorda koji drži Lisa Nemec 1:09:16, drugi najbolji rezultat pod hrvatskom zastavom. Ali to je vjerojatno i jedan od posljednjih njenih nastupa pod tom zastavom jer se na koncu ipak odlučila promijeniti sportsko državljanstvo i nastupati za Njemačku gdje već nekoliko godina živi i trenira.

Razgovarali smo i pokušali pojasniti kako se taj proces odvija, te što sve morate napraviti kako biste dobili zeleno svjetlo da nastupate za drugu zemlju. Kristina je pojasnila i svoje razloge radi kojih se odlučila na taj potez kao i pogodnosti i bolje uvjete koji je sljeduju nakon što u konačnici dobije svu potrebnu dokumentaciju. Kada jednom dobije rješenje, povratka više nema. Moći će nastupati samo pod zastavom Njemačke. Hoće li to biti već na ljeto u 8. mjesecu na Europskom prvenstvu u Minhenu? Ili će zbog same procedure koja može potrajati možda i propustiti to veliko takmičenje. Gdje se po rezultatu nalazi na ljestvici njemačkih maratonki i kakva je konkurencija?

Kristina još uvijek trenira sama, po vlastitim trening planovima, bez trenera, što se pokazuje dobro za sada. Rezultati stoje iza toga, kako sam i naveo na početku. Ali ono što još više pozitivno iznenađuje jesu, kako sama kaže, njeni treninzi koji su joj dali za pravo da se nada nekim jako dobrim rezultatima. Polumaraton u Istanbulu je to potvrdio jer ju ni prehlada, i sedam dana bez pravog treninga, nisu bitno unazadili. A Istanbul je trebao doći samo kao provjera i eventualni zamah za nešto što uskoro slijedi. Na dobrom je putu.

Pogledajte ili poslušajte ovu epizodu, možda smo najavili neke velike stvari i ne zaboravite se pretplatiti na naš Youtube kanal ili na podcast platforme na kojima nas slušate.

Mar 30, 202234:56
MT Podcast Ep8: Mirsada Burić, državna rekorderka, olimpijka iz Barcelone 1992. godine i istinska heroina BiH

MT Podcast Ep8: Mirsada Burić, državna rekorderka, olimpijka iz Barcelone 1992. godine i istinska heroina BiH

Osma epizoda MT podcasta donijela nam je “prekooceanski” podcast, jedan jako važan razgovor kroz koji je ispričana, u skladu sa tehničkim i vremenskim ograničenjima i mogućnostima, jedna iznimno bitna priča u bh. atletskoj historiji.

Život bh. atletičarke Mirsade Burić (8. 4. 1970.) u kratkom periodu ratne 1992. godine je postao pakao, a zatim i nevjerojatni san. Doživjela je i preživjela tešku životnu dramu: zatočeništvo u logoru, izlazak i šestosedmične pripreme (po granatiranim ulicama Sarajeva i podzemnom parkingu Holiday Inn-a) za Olimpijske Igre u Barceloni 1992., a potom i vrhunac - nastup na tim Igrama.


Mirsada nam je ispričala same početke svoje atletske karijere koja se dogodila slučajno nakon jednog običnog školskog krosa. Zatim treniranje u atletskoj sekciji Reljevo pri AK Željezničaru, putovanja diljem Jugoslavije, ali i Europe sa juniorskom, kasnije i seniorskom reprezentacijom bivše zemlje. Kako ju je rat zatekao u rodnom Bojniku i kako je proživjela 13 dana u logoru, a potom 6 sedmica priprema u skladu s mogućnostima i odlazak u Barcelonu koji je bio krajnje neizvjestan i opasan. Govorila je o svom životu koji je neprekidna borba i kako se za sve što je ostvarila u životu, a toga je jako puno, morala snažno boriti bez zadrške.

Mirsada Burić je ne samo naša atletičarka koja je ispisala historiju, ne samo rekorderka na 3000m u dvorani i 5000m na otvorenom, nego je i istinska heroina Bosne i Hercegovine.

Mar 12, 202201:05:30
MT Podcast Ep7: Samir Halilović, od Central Parka u New Yorku do Rekreativne lige u Sarajevu

MT Podcast Ep7: Samir Halilović, od Central Parka u New Yorku do Rekreativne lige u Sarajevu

U 7. epizodi MT Podcasta razgovarao sam sa Samirom Halilovićem koji se trčanjem bavi od 1999. godine.

U srednjoj školi u Americi trenirao je i trčao za školski tim i to većinom u Central Parku u New Yorku. Samira ste proteklih nekoliko godina mogli često vidjeti na postolju brojnih trka.

A njegovi rezultati (primjer: polumaraton 1:16:12) na raznim distancama su jako dobri za jednog rekreativca pa smo se dotaknuli njegovih trening procesa i navika kojima dolazi do rezultata. Trenira i na traci dosta vremena, a posebno su zanimljivi pedesetominutni treninzi u kojima upakira dosta toga.

Šta je to "topli režim" u kojemu se trenutno nalazi i kako održava trkačku formu van sezone da ne pretrpi znatniji pad trkačke forme?

Samir je jedan od onih studioznih trkača koji detaljno prate i razrađuju svoje trening procese i koji su stalno u toku. Kako je pronašao svoj put kojim uspijeva održati balans treninga, forme i rezultata uz svakodnevne obaveze koje ima poslušajte u 7. epizodi i pronađite dosta zanimljivih informacija i preporuka.

Jan 25, 202252:08
MT Podcast Ep6: Denis Kadić - atletski sudac na EP-u u Minhenu (2022.)

MT Podcast Ep6: Denis Kadić - atletski sudac na EP-u u Minhenu (2022.)

Ljeto godine 2022. donosi nam Europsko atletsko prvenstvo (15. do 21. august) koje će se održati u Minhenu sa još osam drugih sportova u kompleksu legendarnog Olimpijskog parka.

Na poprištu maratona i brzog hodanja već su određeni suci takmičenja među kojima je i nama dobro poznato lice Denis Kadić, inače iz Sarajeva, a trenutno živi i radi u Minhenu.

Tim povodom sa Denisom, uz male tehničke poteškoće i izazove koje smo junački nadišli, razgovarao sam o tom putu kako je došao do toga da bude službeni sudija jednog tako velikog događaja.

Denis je inače bivši atletičar koji se sportom bavi od 11 godine, a trčanjem od 14.

Od 2017. godine ponovno živi i radi u Minhenu. U Njemačkoj je već prije proveo dobar dio života pa se onda odlučio na povratak u Bosnu i Hercegovinu gdje ipak nakon izvjesnog perioda nije pronašao, kako sam kaže, život dostojan čovjeka, pa se stoga opet vratio u Njemačku gdje danas i jeste.

Na život u Njemačkoj davno se navikao i kao vrijedan čovjek upio sve benefite koji se pružaju u raznim sferama ukoliko pokažeš želju za rad i napredovanje. Tako je od 2018. atletski trener sa C licencom i ponovno sudac na atletskim takmičenjima.

Dec 22, 202147:05
MT Podcast Ep5: Mladen Stevanović, vlasnik bh. rekorda na 6 sati i 100km

MT Podcast Ep5: Mladen Stevanović, vlasnik bh. rekorda na 6 sati i 100km

Peta epizoda podcasta Moje trčanje donosi razgovor o raznim temama sa jednim od najiskusnijih naših trkača Mladenom Stevanovićem iz Ugljevika. Mladen je i triatlonac i ultramaratonac, a prvu trku ikada je istrčao 2012. godine i to Beogradski maraton. Otada pa do danas je samo rastao i jedan je od najprogresivnijih naših dugoprugaša, a pogotovo ultramaratonaca. Vlasnik je dva nacionalna ultraška rekorda i to na 100 kilometara 7:22:11 iz 2018. godine i na 6 sati 82.200m, također 2018.  Pogledajte naš podcast i saznajte više o Mladenu i njegovim metodama treninga koje sadržavaju i tabatu i što je to, te kako i kombinacijom sa triatlon treninzima postiže dobre trkačke rezultate i ostvaruje osobne, kako kaže realne, ciljeve. Također tu je i zgoda sa Skopje maratona na kojem je startao “navrat-nanos” i opet oborio osobni rekord (2:34:43) uz 2. mjesto sveukupno. To je ujedno i drugi najbolji rezultat aktualne sezone u BiH. No, da Vam ne bismo otkrivali previše, jednostavno upalite 5. epizodu na našem Youtube kanalu Moje trčanje ili podcast pronađite i na jednoj od poznatih podcast platformi poput regionalnog servisa Podcast RS te globalnih Spotify i Google podcasts.  Ne zaboravite se besplatno pretplatiti, ostaviti like i komentar jer time direktno potpomažete naš rad i gurate nas naprijed.

Dec 08, 202101:09:19
MT Podcast Ep4: Emir Hastor - prvak BiH u polumaratonu i maratonu

MT Podcast Ep4: Emir Hastor - prvak BiH u polumaratonu i maratonu

Emir Hastor (1994) je pet godina član Atletskog kluba Goražde i u tom periodu se prometnuo od običnog rekreativnog trkača do prvaka Bosne i Hercegovine u polumaratonu i maratonu.

U aktualnoj sezoni (2021) je uspio iznenadno objediniti titule nakon čega je pokrenuta zanimljiva kampanja “Podržimo Emirov olimpijski san”, odnosno put prema Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine. U ovoj emisiji razgovarao sam s Emirom upravo o tom projektu koji su za njega pokrenuli njegovi prijatelji i sugrađani i kako to misli izvesti. Razgovarali smo i o njegovim specifičnim treninzima i zašto nije imao mnogo dužina tokom sezone.

Neizbježno je bilo dotaknuti se i momenata sa njegovog pobjedničkog maratona na Prvenstvu BiH u maratonu i sjena koje su se nadvile nad tu pobjedu zbog skraćivanja staze. Hastor je iznio svoje viđenje i doživljaj svega nakon određenog vremenskog odmaka. Također, uz to smo komentirali i čest slučaj i naviku na trkama u našoj zemlji gdje mnogi trkači kalkuliraju do posljednjeg momenta na kojoj trci će nastupiti iako su prijave za trku službeno već odavno zatvorene.

Koji su mu budući planovi i kako stoje stvari sa Atletskom školom i školom trčanja i Goraždu, sve je to dio 4. epizode MT podcasta.

Podržite rad Youtube kanala Moje trčanje besplatno se pretplativši, ali i komentirajte i predložite koje goste i kakve teme biste željeli slušati u narednim emisijama ovog podcasta.

Zapratite Youtube kanal Moje trčanje i pronađite raznolik, kvalitetan sadržaj iz svijeta rekreativnog trčanja i atletike.

Nov 25, 202145:09
MT Podcast Ep3: Kristina Hendel - 2:27 maratonska debitantkinja
Nov 25, 202150:32
MT Podcast Ep2: Elmir Ćerimagić - atletika prije fudbala (pravilan razvoj djece); teme iz atletike

MT Podcast Ep2: Elmir Ćerimagić - atletika prije fudbala (pravilan razvoj djece); teme iz atletike

U drugoj epizodi podcasta Moje trčanje gost je Elmir Ćerimagić, osnivač i trener Atletskog kluba Novi Grad Sarajevo.

Spomenuti atletski klub je već nekoliko godina jedan od najaktivnijih klubova u našoj zemlji po pitanju djelovanja u različitim smjerovima.

Svakodnevno nastoje da ponude kvalitetan program u razvojnom, odgojnom, obrazovnom, inovativnom i brojnim drugim segmentima. Njihov lider, Elmir Ćerimagić, u društvu popularni Ćera, već godinama ističe kako im je misija atletiku u Bosni i Hercegovini dovesti na jedan viši, kvalitetniji nivo. Time vođeni često rade na usavršavanju pa su nerijetko gosti drugim sportskim kolektivima u Europi učeći od drugih klubova iz razvijenijih zemalja. Uz to, i sami organiziraju seminare i dovode atletske eksperte. Vrše skauting talentirane djece diljem zemlje i žele u skorijoj budućnosti razviti djelovanje kluba na cijelu BiH, ali i region. Na posljetku i iznjedriti nove olimpijce.

U ovom razgovoru možete pronaći nekoliko zanimljivih, jako bitnih, ali i “škakljivih” tema koje se tiču odgoja i razvoja djece od malih nogu, zatim njihovog ispravnog usmjerenja u sport i zašto je dobro upisati dijete prije svega u atletski klub, nasuprot srljanja u nogometne škole ili neke druge. Koji su problemi u atletici trenutno, i na koncu pitanje odnosa sa Atletskim Savezom BiH i njihovim radom, odnosno neradom, uspavanošću... I još mnogo toga možete saznati u drugoj epizodi od Elmira Ćerimagića.

Zapratite Youtube kanal Moje trčanje i pronađite raznolik, kvalitetan sadržaj iz svijeta rekreativnog trčanja i atletike.

Nov 25, 202101:18:04
MT Podcast Ep1: Igor Isanović - put jednog Ironmana
Nov 25, 202148:56