Skip to main content
Spotify for Podcasters
Històries de cases, cases amb històries

Històries de cases, cases amb històries

By Museu de Cervera

"Històries de cases, cases amb històries" és una una sèrie de podcast que volen reivindicar la casa com un espai de relacions on tan importants són els objectes, que amaguen i expliquen fets i sentiments, com les persones que l’habiten i els van viure.
Uns podcast que parlaran de quotidianitat, de cases i d'aquells que hi viuen, de calaixos, d'històries, de vida!
Currently playing episode

Escriure històries, escoltar la vida

Històries de cases, cases amb històriesMar 12, 2022

00:00
01:01:18
Escriure històries, escoltar la vida

Escriure històries, escoltar la vida

Després d’un temps de silenci “radiofònic”, us presentem el tercer episodi del podcast del Museu amb el títol Escriure històries, escoltar la vida. En ell, us proposem un nou diàleg entre dos objectes, de naturalesa ben diferent, però que ens parlen d’una mateixa voluntat de reivindicar la importància de la microhistòria, de les seves fonts i de la història de la quotidianitat protagonitzada, sovint, per les dones.

En aquesta ocasió, serà un escriptori de caoba, del primer quart del segle XX, que segueix la tipologia dels escriptoris de quart de cilindre, de petites dimensions, qui ens introduirà dins les històries que d’ell van sorgir a través de la correspondència femenina que s’ha pogut conservar a la Casa i que se’ns mostra com una font de coneixement excepcional.

Aquest episodi doncs, parla de mobles, i els seus usos, amb Mònica Piera, especialista en moble català i col·laboradora habitual del podcast; parla també, de correspondència femenina i dels valors dels arxius privats familiars, amb Laia de Ahumada, escriptora i especialista en escriptura femenina. Condueix la conversa Carme Bergés, directora del Museu de Cervera.

Mar 12, 202201:01:18
Calaixos que s'obren

Calaixos que s'obren

El segon episodi del nostre podcast porta un títol ben premeditat: Calaixos que s’obren... i pretén ser un experiment que vol demostrar com un objecte és molt més del que ensenya. Del que ensenya, ens en parlarà la Mònica Piera, historiadora de l’art i experta en moble català, i del que amaga, ens en parlaran la Sara Vendrell i l’Elisenda Valls, bibliotecàries i custòdies d’excepció d’històries d’arreu.

Avui la nostra protagonista és la calaixera amb escambell que trobem al rebedor de la Casa Museu, un espai de benvinguda on trobem, curiosament, la major concentració dels mobles d’herència.

Però, i si, metafòricament, obrim els seus calaixos i ens deixem sorprendre per allò que conté? De què ens parla llavors aquest moble?

Carme Bergés, conductora del programa, proposa a les convidades aquest joc, el d’obrir calaixos que, com els llibres, contenen històries per compartir i ens desperten la curiositat per saber i emocionar-nos.

Jun 01, 202140:54
Rellegint la casa

Rellegint la casa

 En el primer episodi, convidem dues expertes en art i gènere – Liliane Cuesta (Museu Nacional de Ceràmica de València)  i Mònica Piera (Associació per a l’Estudi del Moble)- les quals, de la mà de Carme Bergés (directora del Museu de Cervera), aniran desgranant com aquests espais domèstics ens permeten reconstruir històries de dones i com, a partir de la introducció de la perspectiva de gènere en la documentació de les col·leccions, es poden reescriure nous relats. Un procés de reconstrucció que s’ha fet a la Casa Duran i Sanpere de Cervera, però que pot esdevenir un exemple universal de les cases burgeses de la segona meitat del segle XIX a la Catalunya interior.

May 04, 202101:01:55