Skip to main content
Spotify for Podcasters
De Rookruimte

De Rookruimte

By Stichting Nachtburgemeester Amsterdam

Waar in de club worden de meest inspirerende gesprekken gevoerd? Juist. Maandelijks duikt Ramon de Lima samen met beïnvloeders en makers van de Amsterdamse nacht De Rookruimte in. Een maandelijkse radioshow van Stichting Nachtburgemeester waarin de nachtcultuur met een open blik wordt verdedigd, bevraagd en geïnspireerd.
Available on
Google Podcasts Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

In gesprek met Ghamte Schmidt (Bureau Punt) en Femke Veeman (EXPOSED)

De RookruimteMay 22, 2021

00:00
45:01
In gesprek met Lola Edobor (PAMELA) en David Smeulders (BODY)

In gesprek met Lola Edobor (PAMELA) en David Smeulders (BODY)

Dankzij haar warme, ondeugende en open karakter kan PAMELA rekenen op de onvoorwaardelijke liefde van haar achterban — en die heeft PAMELA nu meer dan ooit nodig. Het voortbestaan van de ‘queerbar met clubvibe’ staat namelijk onder druk. Eigenaar Lola Edobor praat ons bij. Ook bespreken we PAMELA’s nieuwe deurbeleid: Lola had er grote twijfels over, maar het moest er toch komen. Waarom? David Smeulders won samen met zijn vrienden onze Revive the Night-pitch. Met het prijzengeld willen zij het nachtleven toegankelijker maken voor mensen met een fysieke beperking. Hoe gaan zij dat doen? David komt erover vertellen. En hoe staat met het queer-uitgaansleven in Amsterdam? Je hoort het in deze eerste aflevering van een gloednieuw seizoen van De Rookruimte.

Originele uitzenddatum donderdag 26 november 2021

David Smeulders won samen met zijn vrienden (Ilias Hader, Dine Mentel, Pieter Verhoyen, Chris Riddell) onze pitchwedstrijd Revive the Night, waar zij met met hun concept BODY een kickstart-sponsoring van €2500 euro binnen sleepten. Met dat geld willen zij het nachtleven onder meer toegankelijker maken voor mensen met een fysieke beperking.

Keuzeplaat David: Furious Frank - Trip 2 Fantasy (Ludwig A.F.'s Worldwide Floor Destruction Mix)

Lola Edobor is een van de gezichten achter PAMELA: een queerbar in Amsterdam-West die in haar korte bestaan (PAMELA ging in januari 2020 open) is uitgegroeid tot een populaire hangout onder Amsterdamse clubbers.

Keuzeplaat Lola: Tommy Genesis - Peppermint

Presentatie: Ramon de Lima

www.nachtburgemeester.amsterdam

Dec 15, 202143:24
In gesprek met Aukje Dekker (SEXYLAND World) en Mohamed Ghabri (EchoBox Radio)

In gesprek met Aukje Dekker (SEXYLAND World) en Mohamed Ghabri (EchoBox Radio)

Aukje vertelt hoe de sloop van het oude SEXYLAND haar onverwachts ontroerde en hoe de zoektocht naar een nieuw onderkomen met een hoop frustratie gepaard ging. Ook nemen we het coöperatief model van SEXYLAND World onder de loep: hoe werkt dat in de praktijk? Mohamed vertelt over het nieuwe EchoBox Radio: onafhankelijke internet radio met ‘fm kwaliteit’: wat houdt dat in en wat kunnen we verwachten? We bespreken wat EchoBox anders gaat doen dan andere online radiostations in Amsterdam en Aukje pitcht op de valreep nog een opvallend programma idee.

Originele uitzenddatum donderdag 27 mei 2021.

Aukje Dekker, kunstenaar en mede-oprichter van SEXYLAND. Inmiddels is er afscheid genomen van de oude locatie op de NDSM-werf, maar de conceptuele club is verhuisd naar hun nieuwe locatie aan de Noordoever, als onderdeel van SEXYLAND World. Samen met allerlei andere (programmerende) partners geven zij de komende drie jaar invulling aan een dagelijks wisselend dag- en nachtprogramma.

Keuzeplaat Aukje: The Facts - Saäda Bonaire

Mohamed Ghabri, alias Mo Manager, is manager van diverse toonaangevende Nederlandse artiesten; zoals Victor Crezee, Mila V en Slimfit. Daarnaast brengt hij samen met Lorenzo Milelli, onder de naam RADICAL Hi-Fi, Reggae, Dub en Dancehall naar de radio, clubs en festivals. Op dit moment is Mohamed vooral druk met EchoBox Radio, een gloednieuw online radiostation waarvan hij een van de oprichters is.

Keuzeplaat Mohamed: Caption This - SMANDEM.

Presentatie: Ramon de Lima

We zijn er weer op vrijdag 30 juli, van 17:00 tot 18:00 uur live op MUTO Studio en onze Facebook. Luister daarna de uitzending terug op onze website of daar waar jij je podcasts luistert.

Jun 30, 202147:53
Bonus: lancering ClubEthics

Bonus: lancering ClubEthics

De kop is eraf! 8 juni lanceerden wij in Radio Radio ClubEthics. De gesprekken met de deelnemende clubs, Stichting Sexmatters en Stichting N8BM A'DAM zijn opgenomen en kun je in deze bonus aflevering van De Rookruimte terugluisteren.

In deze recording presenteren wij onze plannen en nemen we de Amsterdamse clubcultuur onder de loep: wie heeft welke verantwoordelijkheid als het gaat om veiligheid en inclusie? Welke stappen nemen clubs voor een veiliger en inclusiever nachtleven na de coronacrisis dan ervoor? Hoe zit het met deurbeleid, interne bedrijfsculturen of hun communicatie naar bezoekers? Aan het woord komen Ramon de Lima (N8BM), Mattanja Ewida en Juliënne Beijer @sexmatters en de eerste deelnemende clubs: Vincent Reinders, Jean-Pierre Fisher (@radioradio.fm), Sarah Nijhove, Mick van Dijk (@garagenoord), Axel van der Lugt (@doka_amsterdam) en Jonathan Teclemariam  (@airamsterdam). Zij gaan met @club.ethics — in aanloop naar de heropening van het nachtleven — concrete stappen zetten naar helder beleid met betrekking tot de sociale veiligheid in hun club.

Presentatie: Dymphie Braun

ClubEthics is een initiatief om het nachtleven veiliger en inclusiever te maken. Samen met clubpersoneel werken we de komende tijd aan concrete stappen naar een helder beleid. Dat doen we door middel van de Safer Clubbing workshops, verzorgd door Stichting Sexmatters.

www.nachtburgemeester.amsterdam/ClubEthics

Jun 11, 202157:30
In gesprek met Ghamte Schmidt (Bureau Punt) en Femke Veeman (EXPOSED)

In gesprek met Ghamte Schmidt (Bureau Punt) en Femke Veeman (EXPOSED)

Aflevering zes van De Rookruimte is nu terug te luisteren! Ramon de Lima in gesprek met Ghamte Schmidt (mede-oprichter Bureau Punt) en Femke Veeman (oprichter EXPOSED). Een boeiend gesprek over hun rol als ‘amplifier’ van talent, het doorbreken van vastgeroeste structuren en het afrekenen met de ons-kent-ons cultuur, zowel overdag als ‘s nachts. Ook brainstormen we kort over een meer inhoudelijke verbinding tussen musea en het nachtleven; gaan we binnenkort clubben in EYE?

Originele uitzenddatum vrijdag 20 april 2021. Abonneer je op De Rookruimte via  Spotify, iTunes of via jouw favoriete podcastplatform.

Ghamte Schmidt is mede-oprichter van Bureau Punt, het creatief agentschap dat een breed scala aan artistiek talent vertegenwoordigt; van muzikanten tot beeldend kunstenaars. Bureau Punt is daarnaast ook een platform; waar kruisbestuivingen tussen creatieve processen worden gestimuleerd. Ghamte managet onder meer Lion Kojo en Carista. En daarnaast organiseert hij met Bureau Punt evenementen zoals Famirie en Live at the BBQ.

Keuzeplaat Ghamte: Hell Yeah (Pimp the System) - Dead Prez

Femke Veeman is oprichter en projectleider van EXPOSED, het jongvolwassenen-platform van filmmuseum EYE. Zij leidt het team van jongeren dat met het aanbod van EYE als basis, hedendaagse thema’s binnen de (film)kunst en cultuur blootleggen. Dit doen zij via een eigen online magazine en evenementen, zoals The Power of Images; over de impact van representatie in film.

Ghamte en Femke zijn beiden nieuw bij de Raad van Toezicht van Stichting N8BM A’DAM.

Keuzeplaat Femke: Sunshower - Nami Shimada

Presentatie: Ramon de Lima

We zijn er weer op donderdag 27 mei, van 17:00 tot 18:00 uur live op MUTO Studio en onze Facebook. Luister daarna de uitzending terug op onze website of daar waar jij je podcasts luistert.

Reageren op deze uitzending? post@nachtburgemeester.amsterdam
Aflevering zes van De Rookruimte is nu terug te luisteren! Ramon de Lima in gesprek met Ghamte Schmidt (mede-oprichter Bureau Punt) en Femke Veeman (oprichter EXPOSED), over hun rol als ‘amplifier’ van talent, het doorbreken van vastgeroeste structuren en het afrekenen met de ons-kent-ons cultuur, zowel overdag als ‘s nachts. Ook brainstormen we kort over een meer inhoudelijke verbinding tussen musea en het nachtleven; gaan we binnenkort clubben in EYE?

May 22, 202145:01
In gesprek met Vincent Reinders (Radio Radio) en Lion Kojo (dj)

In gesprek met Vincent Reinders (Radio Radio) en Lion Kojo (dj)

De opname van De Rookruimte aflevering één, seizoen twee staat voor je klaar.  Radio Radio mede-oprichter Vincent Reinders schuift aan en komt vertellen over de plannen van de miniclub op het Westergastterein. En wat kunnen we verwachten van RR.FM — het nieuwe radiostation van Radio Radio? Ook aan tafel: Lion Kojo. Lion had de eer om tijdens het Fieldlab testfestival voor een uitzinnige menigte te draaien. Hoe was dat? Ook vertelt hij over de zoektocht naar zijn muzikale identiteit tijdens corona. 

De keuzeplaten van Vincent en Lion kun je terugvinden op www.nachtburgemeester.amsterdam

In deze aflevering

Vincent Reinders, mede-oprichter van Radio Radio. De miniclub kreeg begin dit jaar te horen zij nog vijf jaar langer op het Westergasterrein mogen blijven. Wat kunnen we van Radio Radio verwachten als straks de deuren weer open mogen? We blikken terug op Vincents eerste 2,5 jaar als clubeigenaar; welke fouten heeft hij gemaakt en wat heeft hij daarvan geleerd? En we gaan het natuurlijk hebben over het Radio Radio’s onlangs gestarte radiostation RR.FM. 

Lion Kojo, dj die je o.a. kunt kennen van festivals zoals Appelsap en Lowlands, zijn residency bij Live at the BBQ of van zijn maandelijkse radioshow Select bij Operator. Hij was een van de eerste dj’s die in Nederland weer voor een dansende mensenmassa mocht draaien. Lion stond namelijk afgelopen zaterdag in Biddinghuizen, tijdens het Fieldlab Back to Live testevenement. In De Rookruimte komt hij verslag doen.

Presentatie: Ramon de Lima

Apr 06, 202134:13
Aflevering 4: in gesprek met Fieldlab Evenementen en DRKNGHTS Collective

Aflevering 4: in gesprek met Fieldlab Evenementen en DRKNGHTS Collective

Opname van onze live-uitzending vrijdag 29 januari. In de laatste aflevering van het seizoen praten we met Maarten Schram van Fieldlab Evenementen over de testevenementen die later deze maand van start gaan. En we gaan in gesprek met DRKNGHTS Collective die onlangs het platform 1.06 Music Library zijn gestart. 

Keuzeplaat van Maarten en djset van DRKNGHTS Collective zijn volledig te beluisteren op www.nachtburgemeeseter.amsterdam.

In deze aflevering

Originele uitzenddatum vrijdag 29 januari 2021. 

Maarten Schram van Fieldlab Evenementen (vanaf minuut 00:00)
Fieldlab evenementen onderzoekt hoe de huidige maatregelen, zoals de anderhalve meter,  vervangen kunnen worden en er toch veilige en verantwoorde evenementen georganiseerd kunnen worden. In november kreeg Fieldlab al toestemming om een aantal van deze testevenementen te organiseren. Maar de Britse variant van het coronavirus gooide al snel roet in het eten. Nu is er opnieuw groen licht en lijkt het erop dat in februari dan toch echt de eerste testevenementen gaan plaatsvinden. Wat betekent dit voor de heropening van het nachtleven en hoe zien die testevenementen eruit?


Keuzeplaat Maarten: Skin On Skin - Multiply (Original Mix)

Christiana Johnson en Leslie Roosblad van DRKNGHTS Collective (vanaf minuut 16:50)
Christiana Johnson (alias Kristieyana) en Leslie Roosblad (alias Phoenix) zij inmiddels bekende gezichten in de Amsterdamse clubscene.  Onder de naam DRKNGHTS Collective organiseren zij hun eigen evenementen en spelen zij regelmatig in clubs als Garage Noord, NYX en RADION. Afgelopen zomer had er eentje moeten worden voor in de boeken, met mooie boekingen op festivals. Helaas zat dat er door corona niet meer in. Toch zaten ze niet stil, net voor het einde van 2020 zijn ze een nieuwe project gestart: 1.06 Music Library.

Presentatie: Ramon de Lima

We zijn er weer op vrijdag 27 maart, van 17:00 tot 19:00 uur live op MUTO Studio en onze Facebook. Daarna is de uitzending terug te luisteren op onze website of waar jij je podcasts luistert.

Reageren op deze uitzending? post@nachtburgemeester.amsterdam

Feb 08, 202127:09
Aflevering 3 met cultuurwethouder Touria Meliani en filmmaker Yannesh Meijman
Jan 11, 202147:53
Aflevering 2 over #metoo in het nachtleven en het Spielraum awareness team

Aflevering 2 over #metoo in het nachtleven en het Spielraum awareness team

Aflevering twee van De Rookruimte staat voor je klaar. We gaan in gesprek met Helena Castro (Stichting Nachtburgemeester) en Juliënne Beijer (Stichting Sexmatters) over waarom het in de nachtscene stil blijft als het gaat om seksueel overschrijdend gedrag, misbruik en verkrachting. En hebben we het met Romy Loe A Foe, initiatiefnemer van awareness team van SPIELRAUM, over haar werk om de sociale veiligheid op de dansvloer te verbeteren.

Originele uitzenddatum vrijdag 27 november.

Dec 23, 202045:47
Aflevering 1 de pilot
Nov 06, 202039:10