Skip to main content
Spotify for Podcasters
Kultúrszövet - Művészet az éterben!

Kultúrszövet - Művészet az éterben!

By Pesti Vigadó

Ez itt a Kultúrszövet, a Pesti Vigadó podcast műsora. Ebben a podcastban vendégeinkkel egy-egy művészeti ágat járunk körbe több aspektusból, hiszen a kultúra több szinten megjelenik az életünkben. A szöveteinkig hat, belénk ivódik, formál minket.
Available on
Google Podcasts Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Kultúrszövet - Beszélgetés a mesékről Berecz Andrással

Kultúrszövet - Művészet az éterben!Oct 12, 2021

00:00
37:40
A művészeti háttérszakmákról: OPERATŐR és FORGATÓKÖNYVÍRÓ

A művészeti háttérszakmákról: OPERATŐR és FORGATÓKÖNYVÍRÓ

A harmadik évadunkban a művészeti produktumok mögé nézünk. Ebben az évadban olyan emberekkel beszélgetünk, akik szintén a művészeti szférában tevékenykednek, de elsősorban nem a rivaldafényben, hanem a háttérben munkálkodnak azon, hogy egy-egy színházi előadás, film, irodalmi alkotás, vagy épp egy kiállítás sikeres legyen. 

Az első adásban vendégünk volt a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Koltai Lajos, Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr, rendező, érdemes művész, valamint a Balázs Béla-díjas forgatókönyvíró, érdemes művész, Köbli Norbert. Beszélgettünk az operatőri és forgatókönyírói szakma múltjáról és jelenéről, a haza úttörőkről, a tudás átadásáról, az elkészült alkotásokhoz való viszonyokról, illetve a két hivatás nehézségeiről, szépségeiről.

Oct 24, 202347:37
Kultúrszövet - A táncművészeti életpályáról Velekei Lászlóval és Farkas Mátéval

Kultúrszövet - A táncművészeti életpályáról Velekei Lászlóval és Farkas Mátéval

Második évadunk utolsó adásában Velekei László Harangozó és Seregi-díjas koreográfussal, táncművésszel, a Győri Balett igazgatójával, Magyarország Érdemes Művészével, valamint Farkas Mátéval, a Magyar Állami Népi Együttes táncművészével, Junior Prima Díjas néptáncossal beszélgettünk a táncművészeti életpályáról. Szó esett többek között arról, hogy milyen jelentősége volt régen a táncnak hazánkban és milyen ma a helyzet? Milyen a táncművészeti oktatás helyzete Magyarországon? Milyen lehetőségei vannak egy pályakezdő táncművésznek? Mennyire népszerű manapság a néptánc és a balett? Vagy, hogy hogyan működik egy tánctársulat élete?

Jul 07, 202347:04
Kultúrszövet - A zeneművészeti életpályáról Novák Péterrel és Sárközi Edinával

Kultúrszövet - A zeneművészeti életpályáról Novák Péterrel és Sárközi Edinával

Második évadunk negyedik adásában Novák Péter énekessel, szövegíróval, zeneszerzővel, műsorvezetővel beszélgettünk, aki munkásságáért 2004-ben megkapta ⁠a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje⁠ kitüntetést, valamint vendégünk volt Sárközi Edina, a 2022-es év fiatal jazz-zenésze díj győztese, a Sárközi Dina Quintett énekesnője. A zeneművészeti életpályát jártuk körbe. Többek között azokra a kérdésekre kerestünk válaszokat, hogy milyen lehetőségei vannak egy pályakezdő fiatalnak a szakmában? Milyen buktatókkal, örömökkel kell szembenéznie annak, aki a zeneművészeti pályát választja? Milyen a zenei tehetségkutató műsorok megítélése hazánkban? Miről szól a jazz és miről a népzene, s hogy miért is olyan fontos a kétely az emberek, s főleg a művészek életében?

Jun 07, 202341:06
Kultúrszövet - A képzőművészeti életpályáról Szurcsik Józseffel és Benyovszky-Szűcs Domonkossal

Kultúrszövet - A képzőművészeti életpályáról Szurcsik Józseffel és Benyovszky-Szűcs Domonkossal

Második évadunk harmadik adásában Szurcsik József Munkácsy Mihály-díjas grafikussal- és festőművésszel, a Magyar Képzőművészeti Egyetem egyetemi docensével, az MMA rendes tagjával, valamint Benyovszky-Szűcs Domonkos kortárs képzőművésszel, Az Értsd a Kortárst! kurzus megalapítójával beszélgettünk a képzőművészeti életpályáról. Többek között arra a kérdésre kerestük a váalszt, hogy milyen lehetőségei vannak egy pályakezdő fiatalnak a szakmában, milyen a hazai képzőművészeti oktatás helyzete ma, s milyen volt régen, mitől válik egy mű osztatlan sikerré, vagy egy közösségi médiában felbukkanó alkotó sikeres művésszé. Hogyan árt vagy épp használ a képzőművészeti szakemberek munkájának a jelenlegi világ, amiben élünk?

Apr 03, 202337:28
Kultúrszövet - A színművészeti életpályáról Udvaros Dorottyával és Koltai-Nagy Balázzsal

Kultúrszövet - A színművészeti életpályáról Udvaros Dorottyával és Koltai-Nagy Balázzsal

Második adásunkban Udvaros Dorottya Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznővel, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjával, a Nemzeti Színház színművésznőjével, valamint Koltai-Nagy Balázs Junior Prima díjas színművésszel, a Kecskeméti Nemzeti Színház színészével beszélgettünk és jártuk körbe a színművészeti életpályát. 

Jan 11, 202341:32
Kultúrszövet - Az iparművészeti, formatervezői életpályáról Koós Pállal és Miklósi Ádámmal

Kultúrszövet - Az iparművészeti, formatervezői életpályáról Koós Pállal és Miklósi Ádámmal

A második évadunk témája az utánpótlás helyzete a kulturális/művészeti szférában. Ennek kapcsán különböző művészeti felsőoktatási intézmények oktatóit, illetve már a pályán lévő, vagy épp pályakezdő fiatal művészeket invitálunk meg egy-egy gondolatébresztő eszmecserére az adott művészeti ágak kapcsán.

Első adásunkban Koós Pál - formatervezővel, a Moholy- Nagy Művészeti Egyetem egyetemi tanárával, az MMA levelező tagjával, illetve Miklósi Ádám pályakezdő formatervezővel beszélgetünk és járjuk körbe az iparművészeti, formatervezői életpályát.

Nov 02, 202229:44
Kultúrszövet - Beszélgetés a költészetről Szentmártoni Jánossal és Nagy Leával

Kultúrszövet - Beszélgetés a költészetről Szentmártoni Jánossal és Nagy Leával

A Pesti Vigadó podcast műsorának nyolcadik adásában Szentmártoni János, József Attila-díjas költővel, íróval, a Magyar Írószövetség volt elnökével, valamint Nagy Lea, Debüt díjas költővel, szerkesztővel beszélgettünk az április 11-i magyar költészet napja kapcsán. Szó volt arról, hogy mivel ad többet, vagy mást egy vers, mint egy prózai mű, illetve, mik a versírás sajátosságai. Beszéltünk az irodalmárok elfogadottságáról, valamint, hogy milyen pályamodell áll a fiatal költők, írók előtt. Továbbá, érintettük azt a kérdéskört, hogy hogyan lehetne népszerűsíteni a fiatalabb generáció számára a költészetet, s hogy miben látják meghívott vendégeink az irodalom jövőjét.

May 09, 202237:52
Kultúrszövet - Beszélgetés a színházról Nagy Viktorral és Oláh Zsolttal

Kultúrszövet - Beszélgetés a színházról Nagy Viktorral és Oláh Zsolttal

A Pesti Vigadó podcast műsorának hetedik adásában Nagy Viktor Jászai Mari-díjas színházi rendezővel, Érdemes Művésszel, az MMA Színházművészeti Tagozatának vezetőjével, valamint Oláh Zsolt színházi elemzővel, az MMA Ösztöndíjprogramjának résztvevőjével, a március 27-i színházi világnap kapcsán beszélgettünk. Szó volt a színház eredetéről, a színjátszás és a színházak feladatáról, a színházi közönség változásairól, valamint arról, hogy mitől is igazán jó egy színdarab. Továbbá beszéltünk a fővárosi és vidéki társulatokról, a Pesti Vigadóban látható SZÓ-SZÍN-JÁTÉK sorozatról, illetve az utánpótlásról és a színészek lehetőségeiről a szakmán belül.

Mar 27, 202253:21
Kultúrszövet - Beszélgetés a balett táncműfajról Neumann Ilonával

Kultúrszövet - Beszélgetés a balett táncműfajról Neumann Ilonával

A Pesti Vigadó podcast műsorának hatodik adásában Neumann Ilona mesternővel, táncpedagógussal, a Magyar Operaház egykori balerinájával beszélgettünk a február 2-i Tutu Day, vagyis a Balettszoknya napja kapcsán a balett kialakulásáról, népszerűségéről, jótékony hatásairól és a testtudatról. Arról, hogy mi kell ahhoz, hogy valaki jó balett-táncos legyen és hogy manapság milyen rendszerben tanulhatják a gyerekek a balettot. Továbbá szó esett a felnőtt balettról és arról, hogy mit adhat számunkra a tánc, a balett műfaja.

Mar 04, 202237:03
Kultúrszövet - Beszélgetés a diaszpórákban élő magyar kultúráról Káldi Attilával

Kultúrszövet - Beszélgetés a diaszpórákban élő magyar kultúráról Káldi Attilával

A Pesti Vigadó podcast műsorának ötödik adásában Káldi Attilával, az angliai Southendi Magyar Közösség, Magyar Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett alapítójával beszélgettünk a magyar kultúra napja kapcsán, (január 22.) a külföldön élő magyar diaszpóraközösségekről. Arról, hogy milyen programokon keresztül „él” a közösség? Mennyire más a magyar kultúra napjának megünneplése a diaszpórákban, mint itthon Magyarországon? Alkalmasak-e ezen rendezvények a magyarság tudat megőrzésére, a magyar kultúra megtartására, s ezen keresztül az identitás őrzésére? Továbbá, mi az a Kőrösi Csoma Sándor Program, mi a célja, miben tud segíteni a helyi magyar közösségeknek?

Jan 26, 202238:04
Kultúrszövet - Beszélgetés a magyar kórusokról Dinyés Somával és Sváb Zsófiával

Kultúrszövet - Beszélgetés a magyar kórusokról Dinyés Somával és Sváb Zsófiával

A Pesti Vigadó podcast műsorának negyedik adásában Dinyés Somával, a Magyar Rádió Gyermekkórusának vezető karnagyával, valamint Sváb Zsófia ének-zene tanárral, karvezetővel, a Szent István Filharmónikusok közönség- és rendezvényszervezőjével, a Musica Nostra kórusának énekesével beszélgettünk a magyar kórusok napja kapcsán (december 16.) a kórusok népnevelő hatásáról, hogy miért fontosak a kórusok, milyen pluszt adnak a személyiségnek, álltaluk hogyan tanulható meg a csapatban dolgozás, az együttműködés. Milyen ereje van egy kórusnak, mennyiben ad hozzá egy-egy műhöz a kórus előadás? Hogyan működnek a kórusok? Mitől, hogyan lesz sikeres egy-egy csapat?

Dec 17, 202143:55
Kultúrszövet - Beszélgetés a magyar nyelvről Iancu Laurával és Ruff-Kiss Ágnessel

Kultúrszövet - Beszélgetés a magyar nyelvről Iancu Laurával és Ruff-Kiss Ágnessel

A Pesti Vigadó podcast műsorának harmadik adásában Iancu Laura József Attila-díjas költővel, íróval, az MMA rendes tagjával, valamint Ruff-Kiss Ágnes logopédussal, beszédtechnika tanárral beszélgettünk a magyar nyelv napja (november 13.) kapcsán: a magyar nyelv fontosságáról, életünkre gyakorolt hatásáról, a szép és helyes beszédről, a nyelv és a nyelvművelők társadalmi felelősségéről, valamint a nyelvjárásainkról és anyanyelvünk fejlődéséről, annak hatásairól.

Nov 19, 202143:44
Kultúrszövet - Beszélgetés a mesékről Berecz Andrással

Kultúrszövet - Beszélgetés a mesékről Berecz Andrással

A Pesti Vigadó podcast műsorának második adásában Berecz András mesemondóval, énekessel, az MMA rendes tagjával beszélgettünk a magyar népmese napja (szeptember 30.) alkalmából. Szó volt a mesék fontosságáról, az életünkre gyakorolt hatásáról, valamint a mese szerepéről a gyermekek mindennapjainak feldolgozásában.

Oct 12, 202137:40
Kultúrszövet - Beszélgetés a kultúráról Dr. Kucsera Tamás Gergellyel

Kultúrszövet - Beszélgetés a kultúráról Dr. Kucsera Tamás Gergellyel

A Pesti Vigadó podcast műsorának első adásában Dr. Kucsera Tamás Gergely művészeti szakíróval, filozófussal, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkárával a kultúra szegmenseiről beszélgettünk.

Sep 08, 202143:52