Skip to main content
Spotify for Podcasters
NAP Nieuws

NAP Nieuws

By NAP Nieuws

Nieuw Amsterdams Peil is een nieuwswebsite voor nieuwsgierige Amsterdammers. NAP Nieuws wordt, elk jaar in januari en februari, gemaakt door masterstudenten van de opleiding MA Journalistiek en Media van de Universiteit van Amsterdam.

Neem voor reacties, informatie of vragen contact op met de redactie.
Currently playing episode

Audioreportage | Een duik in de wereld van treinfanaten

NAP NieuwsMay 28, 2023

00:00
04:59
Audioreportage | Een duik in de wereld van treinfanaten

Audioreportage | Een duik in de wereld van treinfanaten

Ze weten alle treinmodellen van elkaar te onderscheiden, staan voor dag en dauw op om ze te zien en zitten zelf het liefst in een ICM, je weet wel: die oude intercity met één verdieping en een verhoogde machinistcabine. In deze audioreportage duikt NAP Nieuws een dagje in de wereld van treinfanaten, vanaf het nieuwe opstelterrein in de Amsterdamse Westhaven.


Gemaakt door Ruben den Harder

Muziek: Bensound.com


May 28, 202304:59
Podcast | De verdwijnende kerk

Podcast | De verdwijnende kerk

De Maranatha Community Transformation Centre (MCTC) in Zuidoost dreigt dakloos te worden door de nieuwe bestemmingsplannen van de gemeente. MCTC is niet de enige: veel internationale kerken in Nederland worstelen met huisvesting. NAP Nieuws is langs gegaan bij MCTC en onderzocht de grote rol die het kleine gebouw speelt in de H-buurt. 

Feb 16, 202311:02
De Pegelpodcast | Hoe word je rijk in vijf minuten per maand?

De Pegelpodcast | Hoe word je rijk in vijf minuten per maand?

Inflatie, stijgende energieprijzen en een hoge kamerhuur. Het is herkenbaar voor veel Amsterdamse studenten. Reden genoeg om de beleggingswereld in te duiken. Milou Brand is ervaringsdeskundige en steekt maandelijks slechts vijf minuten in beleggen. Haar uitdaging is groot: kan Milou ook in vijf minuten vertellen wat volgens haar de belangrijkste vijf regels zijn om deze wereld in te kunnen stappen?

Jan 31, 202309:27
Amsterdamse Dromen: Wat maak je mee als je slaapt?

Amsterdamse Dromen: Wat maak je mee als je slaapt?

De gemiddelde Amsterdammer slaapt tussen de 7 en 9 uur per nacht, maar wat gebeurt er in die uren? In de nacht maken we dingen mee die het daglicht nooit te zien krijgen: we dromen. Hoe werken dromen precies? En wat betekenen ze? 

In deze podcastaflevering voor de rubriek Amsterdamse Dromen, nemen we je mee in de wereld van het onderbewuste. 

Bas Klinkhamer, auteur van het boek Dromen en Nachtmerries, vertelt wat dromen zijn en hoe ze werken.

Marga Hogenhuis, intergratief therapeut en dromenanalyst, analyseert een droom van gastvrouw/NAP-redacteur Isidore van Westing

Jan 21, 202311:04
Klanken I Het veranderende geluid van Amsterdamse kerken

Klanken I Het veranderende geluid van Amsterdamse kerken

In Klanken van Amsterdam gaan redacteuren van NAP Nieuws op zoek naar geluiden die typisch zijn voor de stad. Deze keer: Het veranderende geluid van Amsterdamse kerken. Binnen de gemeente Amsterdam tellen we naar schatting 175 gebedshuizen. Inmiddels heeft bijna 40% hiervan een andere functie. Redacteur van NAP Nieuws Evi Roelfs bezocht de Nassaukerk in de Staatsliedenbuurt. Deze kerk is namelijk naast een kerk ook een kringloopwinkel en daklozenopvang.

Met dank aan: Dick Jansen van stichting Kerk en Buurt
Muziek: Simon van Raaij

Deze podcast is gemaakt door: Evi Roelfs 

Feb 17, 202205:54
De genderkloof in de wetenschap

De genderkloof in de wetenschap

Eind 2020 werd een historische grens gepasseerd: 25,7% van de hoogleraren aan Nederlandse universiteiten identificeerde zich als vrouw, terwijl dat aandeel in 2000 nog op 6% zat. Maar we moeten niet te hard juichen om deze mijlpaal. Gender bias, oftewel het hardnekkige bestaan van vooroordelen op basis van gender, speelt nog steeds een grote rol in de wetenschappelijke wereld.

Wij praten erover met hoofd van het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren Lidwien Poorthuis, en met Mieke de Roo, Cile van Marken, en Simone Flipse. Mieke, Cile, en Simone werken aan het interactieve kunstwerk The Noise Gap, dat aandacht vraagt voor de genderkloof in de wetenschap. 

Feb 17, 202217:08
De klapschaats: een briljante uitvinding die niemand zag

De klapschaats: een briljante uitvinding die niemand zag

In het diepste geheim werd 37 jaar geleden, op 10 februari 1985, de allereerste testrit met de klapschaats gereden. Sprinter Ron Ket was de eerste die deze Amsterdamse uitvinding probeerde. Het zou nog 12 jaar duren voordat een schaatser Europees kampioene werd op klapschaatsen. Dirk Hooijer maakte deze documentaire over de grootste revolutie in de schaatssport.

Feb 10, 202213:21
De melktransitie: wat drinkt Amsterdam in de toekomst?

De melktransitie: wat drinkt Amsterdam in de toekomst?

Plantaardige melk (zoals soja-, haver- en amandelmelk) wordt steeds populairder onder Amsterdammers. Gaat dit ten koste van de zuivelindustrie of is een samenwerking mogelijk? In deze podcast: in gesprek met melkboer Marten Verdenius en directeur van Dier&Recht Frederieke Schouten.

De tune in deze podcast is gemaakt door Simon van Raaij.

Feb 08, 202211:35
Klanken van Amsterdam: als drones te hulp vliegen

Klanken van Amsterdam: als drones te hulp vliegen

In de toekomst vliegen er mogelijk steeds meer drones boven Amsterdam. Wat moet er nog gebeuren voordat het zover is? In deze podcast praat redacteur Margot Hoogerwerf met Joshua Serrao, adviseur over stedelijke innovatie bij de Gemeente Amsterdam en betrokken bij het Amsterdam Drone Lab. Deze podcast is gemaakt voor de rubriek 'Klanken van Amsterdam' van NAP Nieuws.

Muziek aan het einde van de podcast is afkomstig van Gruff Rhys (Drones in the City). 

Feb 03, 202216:20
Jonge kunstliefhebbers: 'De kunstwereld moet toegankelijker en inclusiever'

Jonge kunstliefhebbers: 'De kunstwereld moet toegankelijker en inclusiever'

In deze podcast gaan we in gesprek met drie jonge kunstliefhebbers over de toekomst van de kunstwereld. We praten met programmamanager Nadia Mazlin (23), kunsthandelaar Bob Scholte (23) en galeriehouder Wouter van Heerwaarden (31).

Feb 03, 202222:28
De gemeenteraadsverkiezingen: wat kun je verwachten in Amsterdam?

De gemeenteraadsverkiezingen: wat kun je verwachten in Amsterdam?

In deze podcast gaat de politieke redactie in gesprek met Jochem Jordaan van de Kiesmannen over de gemeenteraadsverkiezingen. Meerdere onderwerpen komen aan bod: van de jonge kiezer tot de belangrijkste thema’s van de verkiezingen. Weet je nog niet wat je kunt verwachten van de komende verkiezingen? Luister dan de podcast.

Jochem Jordaan is onderdeel van de Kiesmannen,  die maken creatieve impact-producties om jonge mensen te informeren over verkiezingen en maatschappelijke thema’s.

Jan 30, 202222:58
"Mama, ze lijkt op mij!": Het nieuwe speelgoed

"Mama, ze lijkt op mij!": Het nieuwe speelgoed

In deze podcast onderzoeken we speelgoed dat meebeweegt met maatschappelijke veranderingen. We ontdekken dat Lego niet altijd prinsessenkastelen voor meisjes had (of racebanen voor jongens), en bezoeken een bijzondere winkel in Noord.

Jan 28, 202210:59