Skip to main content
Spotify for Podcasters
Natuur Dichtbij

Natuur Dichtbij

By Natuur Dichtbij

In deze serie van twaalf unieke podcasts neemt Reinout Meijer je mee op reis door het Overijsselse landschap. Van een biodiversithee in Salland, tot werken in het groen in Twente. Ga je mee op deze bijzondere reis?
Currently playing episode

Podcast 12 Bezinnen op het Hilligenpad: even tijd voor jezelf én het landschap!

Natuur DichtbijMay 11, 2022

00:00
21:24
Podcast 12 Bezinnen op het Hilligenpad: even tijd voor jezelf én het landschap!

Podcast 12 Bezinnen op het Hilligenpad: even tijd voor jezelf én het landschap!

Het Twentse landschap zit vol verwijzingen naar het geloof en bijgeloof van Tukkers door de jaren heen. Deze podcastaflevering loopt presentator Reinout Meijer samen met Celeste Alink en Linde Stokvis van Landschap Overijssel een stuk van het Hilligenpad, een bezinningsroute van ca. 100 km. Het pad voert langs 50 plekken die te maken hebben met geloof, bijgeloof en spiritualiteit door de eeuwen heen. Van prehistorische grafheuvels en middeleeuwse kastelen tot landschapselementen uit het katholieke geloof, zoals Mariakapellen en kloosterpaden. De route loopt kriskras door Noord-Twente. Reinout en zijn gezelschap lopen een stuk vanaf de Lutte, onder de rook van Oldenzaal. Ze zijn in het typische coulisselandschap met fraaie, oude boerderijtjes die verspreid over het glooiende landschap liggen. De wandeling leidt langs kapelletjes, het Kerkenbos en langs mythische plekken verbonden aan legendes als de duivelssteen en de hellehond…

May 11, 202221:24
Podcast 11 Recreatie in het Overijsselse landschap: 'slow living' op recreatiepark Mölke aan de Regge

Podcast 11 Recreatie in het Overijsselse landschap: 'slow living' op recreatiepark Mölke aan de Regge

Deze podcastaflevering bezoekt presentator Reinout Meijer samen met Wout Nieuwenhuis van Landschap Overijssel, recreatiepark Mölke. Dit familiebedrijf ligt in Zuna aan de Regge. Hier ondernemen de eigenaars omgevingsbewust en hand in hand met de natuur. Samen met Rutger, mede-eigenaar, verkennen zij op een fluisterbootje de meanderende Regge en het recreatieterrein. Rutger vertelt over hun natuurinclusieve aanpak en ambitieuze groene toekomstplannen. In de rustige achtertuin van Mölke, geniet je dit jaar van 29 april tot en met 1 oktober 2022 van het echte festivalglamping gevoel op pop-up glamping 'Bij de buren'. Ontwaak met de fluitende vogels om je heen, geniet van het weidse uitzicht en haal een warm broodje bij de streekwinkel. ‘s Avonds lekker chillen voor je tent onder het genot van een lokaal drankje bij de kampvuurspot. Proosten, lezen en genieten van de rust in de Twentse natuur, ervaar slow living in recreatiepark Mölke!


Apr 25, 202221:60
Podcast 10: Ambassadeurs van het Overijsselse landschap

Podcast 10: Ambassadeurs van het Overijsselse landschap

Reinout Meijer neemt je dit keer mee naar ambassadeurs van het Overijsselse landschap. Zij hebben een streekeigen voorbeelderf en willen andere (buurt)bewoners daarmee inspireren. Zoals Wim van Coeverden, hij heeft een voormalig boerderij waar hij als kind ook woonde en een natuurerf in buurtschap Beuseberg, gemeente Holten, aan de voet van Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. Daar heeft Wim allerlei authentieke (natuur)elementen hersteld. De locatie is middenin het glooiende landschap en zijn kikkerpoel ligt daarin op de allerlaagste plek. En Wim gaat met de billen bloot: dankzij een Colombiaanse sjamaan heeft hij zelfs zijn streekeigen knotwilgen 'zweethut'!  
Verder hoor je Annemarie Kamerling van Landschap Overijssel, adviseur natuur en landschapsbeheer IJsseldelta en Sallandse Heuvelrug. Zij vertelt over de ontstaansgeschiedenis en de aaneengesloten buurtschapjes, maar vooral over de rol van deze landschapsambassadeurs. Want in iedereen schuilt een landschapsambassadeur!

Apr 12, 202221:42
Podcast 9: Een kijkje achter de schermen bij landgoed Vilsteren

Podcast 9: Een kijkje achter de schermen bij landgoed Vilsteren

Vraag tien willekeurige mensen wat een landgoed is. Negen daarvan antwoorden dat het een groot huis of kasteel met een grote tuin of park eromheen is. Een landgoed is echter veel meer. Wat is een landgoed nu eigenlijk en wat gebeurt daar precies? Deze keer zijn we in het Vechtdal op het unieke landgoed Vilsteren. Presentator Reinout Meijer ontdekt deze podcastaflevering wat er allemaal komt kijken bij landschapsbeheer. Hoe ze dit op landgoed Vilsteren op een kleinschalige, duurzame manier in samenhang met de natuur aanpakken, hoor je in deze podcast.


Mar 30, 202222:26
Podcast 8: Het wel en wee van weidevogels in de Mastenbroekerpolder

Podcast 8: Het wel en wee van weidevogels in de Mastenbroekerpolder

Presentator Reinout Meijer is dit keer in de Mastenbroekerpolder. Hij trekt samen met weidevogelbeschermers het boerenland in, waar de weidevogel graag neerstrijkt. Maar de populatie staat onder druk. ''Soms komen we in stukken gebieden waar je helemaal geen vogels hoort, dan huilt je hart'', vertelt een van hen. Wat kunnen we doen om het tij te keren? 


Mar 10, 202220:51
Podcast 7: De trots van historisch Staphorst & op ontdekking in het slagenlandschap

Podcast 7: De trots van historisch Staphorst & op ontdekking in het slagenlandschap

Reinout Meijer bezoekt deze keer historisch Staphorst en gaat in gesprek met de trotse inwoners. Zoals Harm Kip en Fré Spijk die de Stichting Historieherstel Staphorst hebben opgericht. Ze vertellen wat dit gebied zo uniek maakt en hoe het zogenoemde slagenlandschap op basis van strokenverkaveling is ontstaan. Boswachter Nico Arkes duikt met Reinout verder in het veengebied en vertelt over wat daar groeit en leeft. Over 'puberende bossen die in vergelijking met een mensenleven net mogen stemmen en hun eerste biertje mogen drinken'.

Mar 02, 202221:56
Podcast 6: In de bres voor de uil in Hof van Twente

Podcast 6: In de bres voor de uil in Hof van Twente

In de gemeente Hof van Twente staat biodiversiteit hoog op de agenda en doen ze er alles aan om ‘hun’ uil te beschermen. Zo ook bij het historische Erve Hennink, een natuurvriendelijke plek waar de uil in een gespreid bedje terechtkomt. Presentator Reinout Meijer neemt je mee naar dit natuurerf waar Carola Duin (eigenares) en wethouder Wim Meulenkamp alles vertellen over deze bijzondere vogel en de streek.

Feb 17, 202222:19
Podcast 5: Op ontdekkingstocht door het Reestdal

Podcast 5: Op ontdekkingstocht door het Reestdal

Presentator Reinout Meijer brengt een bezoek aan het unieke, mysterieuze en ongeschonden beekdal op de grens van Drenthe en Overijssel: het Reestdal. Samen met Jan Roozenbeek (landschapsarchitect en adviseur ruimtelijke kwaliteit provincie Overijssel) en Ria Westerhuis (dichteres van De Reest) ontdekt hij wat het Reestdal zo bijzonder maakt.

Jan 31, 202222:42
Podcast 4: Houtwallen in de Kop van Overijssel
Jan 10, 202223:42
Podcast 3: Windenergie in Nieuwleusen

Podcast 3: Windenergie in Nieuwleusen

Met de wind in de rug bezoekt Reinout Meijer een uniek windenergie project in Nieuwleusen. Bart Buijs (directeur van Het Oversticht), Matthijs Nijboer (directeur Natuur en Milieu Overijssel) en Lambert Schuldink (coöperatie Nieuwleusen synergie) vertellen over het tot stand komen van twee grote windmolens, de uitdagingen en het succes.

Dec 27, 202123:06
Podcast 2: groen vrijwilligerswerk in Twente
Dec 13, 202122:21
Podcast 1: biodiversithee in Salland

Podcast 1: biodiversithee in Salland

Tijdens deze podcast gaat Reinout Meijer op bezoek bij zorgboerderij De Stamhoeve vlakbij Raalte, midden in het Sallandse landschap. Eigenaar Erwin Hartong vertelt samen met Jantine Schinkelshoek van stichting Hoop Heggen over de liefde voor het landschap, de inzet voor de biodiversiteit en de eigen gemaakte biodiversithee van De Stamhoeve. Ga mee op bezoek in Salland!

Nov 29, 202124:38
Trailer podcastserie Natuur Dichtbij

Trailer podcastserie Natuur Dichtbij

Ga alvast mee op reis door het Overijsselse landschap. In de trailer geven je een kijkje wat je de komende tijd kunt verwachten in onze podcastserie Natuur Dichtbij.

Nov 22, 202100:57