Skip to main content
Spotify for Podcasters
Nee, Man

Nee, Man

By Daniël van de Poppe & Rocher Koendjbiharie

De podcast over mannelijkheid & meer! Contact: neemandepodcast@gmail.com
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Mannen hebben het zwaarder. Met Devika Partiman (afl. 4.18)

Nee, ManMay 21, 2023

00:00
52:58
Mannen hebben het zwaarder. Met Devika Partiman (afl. 4.18)

Mannen hebben het zwaarder. Met Devika Partiman (afl. 4.18)

Hebben mannen het zwaarder dan vrouwen?


That’s the million dollar question, als je de resultaten van de EenVandaag opiniepeiling vraagt. Die verschenen enkele weken geleden en daaruit bleek dat er mannen zijn die vinden dat hun positie in de samenleving erger is en dat ze het zwaarder hebben dan vrouwen. Je kan als witte cisgender, heteroseksuele man niks meer goed doen. Vinden zij. Nu zul je waarschijnlijk met je ogen rollen, en fair enough: dat deden wij ook. Maar toch moeten we hier iets mee.


In deze aflevering hebben we het over de resultaten van dat onderzoek, wat dat betekent voor ons allemaal en wat we er nou mee moeten. Dit doen we niet alleen. Nee, we hebben de fantastische en stralende Devika Partiman (@devikagauri) te gast. Met z’n drieën hebben we het over de rol van mannen in feminisme, dat feminisme goed is voor mannen maar dat we mannen soms ook gewoon niet nodig hebben in het feminisme, want ze hobbelen er vanzelf wel achteraan.


‘T is een gezellige maar leerzame aflevering. Dus hobbel snel naar je favoriete podcastapp om de aflevering te luisteren!

May 21, 202352:58
Over (vegan) bakken. Met Enzo Pérès-Labourdette (afl. 4.17)

Over (vegan) bakken. Met Enzo Pérès-Labourdette (afl. 4.17)

We hebben weer een nieuwe aflevering voor jullie, en wat is deze aflevering weer gezellig en leuk! Al zeggen we het zelf. We hebben deze keer Enzo Pérès-Labourdette te gast. De meeste mensen zullen Enzo kennen als winnaar van Heel Holland Bakt 2022, maar Enzo is bijvoorbeeld ook auteur! Eind mei komt zijn kookboek ‘Heel Holland Bakt Vegan’ uit met de lekkerste Franse vegan bakrecepten. Wij kijken er in ieder geval naar uit.


In deze aflevering focussen wij ons meer op eten, veganisme en mannelijkheid. Want deze drie onderwerpen heb meer met elkaar te maken dan je denkt. Want zo zijn er vele studies uitgevoerd naar de rol van (patriarchale) mannelijkheid en het ongezonde eetgedrag van mannen. (‘Ongezond’ definiëren we hier als overmatige consumptie van vlees en alcohol.) En zo eten vrouwen minder gemiddeld vlees dan mannen.


Dus heb je zin in de gezelligheid van Enzo, Daniël en Rocher, en wil je meer te weten komen over de rol tussen mannelijkheid, veganisme en eten? Dan is deze aflevering echt wat voor jou!

May 07, 202353:34
Over de thuisblijfvader (afl. 4.16)

Over de thuisblijfvader (afl. 4.16)

Weten jullie nog dat we vroeger vadertje en moedertje speelden? En dat de moeder dan in het speelgoedkeukentje ging staan en de vader ging werken. Gaar was dat eigenlijk, hè? Ja, vinden wij ook. Zo genderstereotyperend ook. Gelukkig ontdoen we ons vandaag de dag steeds meer van die genderrollen en zijn er bijvoorbeeld thuisblijfvaders! Deze aflevering hebben we Tim Gouw te gast. Tim is schrijver van het boek De Thuisblijfvader en host van de “Papa moet het doen”. En papa van George en Vera. En met Tim gaan we het hebben over vaderschap. Over genderrollen, over hoe makkelijk vaders het goed kunnen doen, de oneerlijke verdeling tussen ouders, de oneerlijke beoordeling van ouders en nog veel meer. Dus wil je meer weten over de ervaring van een vader die thuis blijft om voor de kinderen te zorgen of juist over hoe je zelf meer een gelijkwaardigere verdeling van het huishouden kan realiseren? Luister dan snel naar de aflevering! Aflevering van Waanzinnig Land met Johan Fretz en Jesse Klaver over vaderschap: https://spoti.fi/3Lm7co0

Apr 23, 202348:37
Over ballroom. Met Jeffry AKA Roberto (afl. 4.15)

Over ballroom. Met Jeffry AKA Roberto (afl. 4.15)

Als wij zeggen “catwalk, hands, spins and dips, duckwalks en floor performance”, waar denk je dan aan? De kenner zegt meteen: dat zijn de vijf elementen van vogue (femme)! Ding ding ding, dat is juist, de kenner gaat door voor de koelkast. 

In deze aflevering hebben we het namelijk over de ballroomscene. Nee, we hebben het dan niet over cha-cha en jive ballroom, oftewel stijldansen. We hebben het dan over black queer culture. En dit doen we met Jeffry Matias de Jesus AKA Roberto Angels Revlon. De Nederlandse Father van de Iconic House of Revlon en de Nederlandse overseer van de Legendary Kiki House of Angels!

Als je al een kenner van ballroom bent, dan weet je wellicht dat het vrij competitief kan zijn: meedoen aan balls en categorieën lopen. Maar de ballroomscene is zoveel meer. Het is voor veel queer en trans mensen (van kleur) een plek om echt henzelf te zijn. Een plek waar zij veilig zijn en de haat in het dagelijks leven niet hoeven te ondergaan. Ze kunnen zijn wie ze willen zijn, zij het meer of minder masculien, feminien of androgyn. Het is een plek van zelfontdekking.

Het is een fantastisch gezellige aflevering, dus hops naar je favoriete podcastapp en luister naar de aflevering.

Materiaal om meer te weten te komen over ballroom:

Documentaire: How Do I Look van Wolfgang Busch

TEDx Talk: Ballroom Culture: the Language of Vogue - Ronald Murray (https://www.youtube.com/watch?v=QS5j7PCSdtg)

The Story Behind The Ballroom Scene & The Safe Space It Presents - Queer As F**K (https://www.youtube.com/watch?v=okS1kJc1BCs)


A Breakdown of the Ballroom Categories & Rules To Each One! - Queer As F**K (https://www.youtube.com/watch?v=OOnuYxcULNo)

Apr 09, 202345:44
Oost west, (t)huis best. Met Cody Hochstenbach. (afl. 4.14)

Oost west, (t)huis best. Met Cody Hochstenbach. (afl. 4.14)

Wanneer is een huis een thuis? Een vraag die op het eerste gezicht best simpel lijkt, maar als je er langer over nadenkt, ontdek je dat het een best fundamentele vraag is in ons bestaan. Gelukkig gaan we deze aflevering daar niet zo diep in, maar we gaan het wel hebben over wonen, huizen en thuizen!


In de veertiende aflevering van seizoen vier (ja mensen, het gaat hard) is Cody Hochstenbach te gast bij ons. Cody is auteur, universitair hoofddocent en stadsgeograaf. Je kent ‘m misschien wel van zijn boek Uitgewoond waarin hij het heeft over de Nederlandse huizenmarkt, de wooncrisis en hoe we moeten pleiten voor een rechtvaardig woonsysteem. Al deze onderwerpen komen ook deze aflevering aan bod, want het is echt om te janken als we kijken naar de huizenmarkt. Ook kijken we naar dakloosheid, hoe het lijkt alsof mannen veel vaker dakloos lijken te zijn dan vrouwen en hoe vrouwen harder geraakt worden door de wooncrisis.


Het is niet alleen kommer en kwel, want we hebben ook leuk nieuws! We zitten sinds kort op Vriend Van De Show. Dit is een pagina waar al onze afleveringen gebundeld staan, waar je met ons kan interacteren en waar je donaties aan ons kan doen. Deze kunnen structureel of eenmalig. Dit kunnen wij gebruiken om Nee, Man te bekostigen. We doen alles namelijk helemaal gratis. En we zouden af en toe wel eens iets kleins willen doen voor de gasten. Je kan trouwens op onze VVDS pagina ook tips achterlaten wie jij als volgende gast zou willen hebben. Dus draag je ons een warm hart toe, check de link in de bio of de podcastfeed en als je het kunt missen laat een klein bedrag achter.


Veel plezierrrrrrr tijdens deze aflevering!


VVDS: https://vriendvandeshow.nl/nee-man

Mar 26, 202354:11
Opvoeding over opvoeden. Met Jillian Emanuels (afl. 4.13)

Opvoeding over opvoeden. Met Jillian Emanuels (afl. 4.13)

Hoe vinden stereotyperingen hun weg in de opvoeding? Dat is een van de vragen die we in deze nieuwe aflevering beantwoorden want we hebben pedagoog Jillian Emanuels te gast! Jillian staat ook wel bekend als De Instant Pedagoog (@deinstantpedagoog) en is gespecialiseerd in antiracistisch opvoeden. Ze schoof bij ons aan om het te hebben over de opvoeding van kinderen. Want hoe cliché het ook klinkt, kinderen zijn wel de toekomst (en daarom is strijden voor een leefbare planeet ook belangrijk!).

Jillian kijkt met ons naar de kruising van gender(gelijkheid) en de opvoeding van kinderen, en ook naar de kruising van (anti)racisme en opvoeding. Want die twee kan je ook niet los van elkaar.

Verder blikken we even terug op wanneer wij ons voor het laatst echt weer een kind voelde. Voor Daniël is dat wanneer hij uit zijn oude Ajax-mok drinkt bij zijn ouders, voor Jillian is dat wanneer ze knutselt samen met haar dochter en voor Rocher was dat vorig jaar toen hij weer eventjes Pokémon-kaarten verzamelde. Wanneer voelde jij je weer echt een kind, luisteraar?

Het is hoe dan ook een gezellig en fijne aflevering.

Jillianemanuels.nl

Antiracistischopvoeden.nl

@deinstantpedagoog op Instagram

Mar 12, 202349:55
Twee homo's, een hetero en een mic. (afl. 4.12)

Twee homo's, een hetero en een mic. (afl. 4.12)

Welkooooom bij Neeeee, Maaaaaan! Zo begint Rocher deze aflevering voor jullie. Want het is weer een gezellige aflevering vol geklets, gedoe en gezeik. En we hebben er weer een oude bekende voor opgebeld. Niemand minder dan Marco Dreijer (@marcodreijer). We hebben de aflevering daarom ook gedoopt met de titel: Twee Homo's, Een Hetero En Een Mic. Veel plezier.

Feb 26, 202335:21
House of Lovaeij & de invasie van de Rotterdammers. Met Lotte van Eijk (afl. 4.11)

House of Lovaeij & de invasie van de Rotterdammers. Met Lotte van Eijk (afl. 4.11)

MEIDENNNNNN, we hebben toch een leuke aflevering voor jullie deze week! Jullie raden het vast al: de fantastische, creatieve en all-round mastermind Lotte van Eijk (@lovaeij) is te gast! En we hebben ook nog een surprise guest, maar die horen jullie vanzelf wel!


We hebben het deze keer over de kledinglijn van Lotte: House of Lovaeij (@houseoflovaeij). Lotte is deze kledinglijn gestart omdat ze keer op keer geconfronteerd werd met van alles wat ze miste in de mode- en kledingwereld. En toen was Lotte er klaar mee. Inmiddels komt de vierde collectie eraan, die dropt op 24 februari, dus hou haar website in de gaten! Misschien moet je concurreren met Rocher want die staat klaar met z’n creditcard om weer even goed los te gaan in de webwinkel.


Verder is het een ongelofelijk gezellige aflevering want Lotte geeft antwoord op de luisteraarsvragen, heeft ook een kwetsbaar moment waarin ze meer vertelt over hoe zwaar het kan zijn om een kledinglijn te starten en is ze ook gewoon lekker haarzelf. Wij hebben het in ieder geval heel erg naar ons zin gehad, en wij denken dat jullie dat ook zullen hebben. Dus vlieg snel naar je favoriete podcastapp en slinger de aflevering aan!

Feb 13, 202359:58
Mannelijkheid in de politiek. Met Sylvana Simons. (afl. 4.10)

Mannelijkheid in de politiek. Met Sylvana Simons. (afl. 4.10)

Daaaaar zijn we weer, lieve schatten. En wat hebben we weer een fantastisch leuke aflevering voor jullie, al zeggen we het zelf. Deze week schuift niemand minder dan de geweldige Sylvana Simons aan! 


Deze aflevering bespreken we mannelijkheid in de politiek. Want die is er sowieso. We kunnen zelfs stellen dat er een witte mannennorm is, want 57 van de 150 Kamerleden is vrouw. Het merendeel is dus man. En grofweg 5/6e van de Kamerleden is wit. Dus de Kamer is overwegend man en overwegend wit. En hier moeten we ons wel druk om maken, want die norm heeft invloed op hoe Kamerleden met elkaar omgaan en hoe het beleid gevormd wordt.


Verder reflecteer Sylvana ook op de afgelopen twee jaar, hoeveel Kamerlid zijn verschilt van raadslid zijn en in hoeverre ze bij haarzelf is gebleven de afgelopen jaren. OH, EN ZE IS 31 JANUARI OOK JARIG, DUS HET IS FEEST!

Jan 29, 202350:48
Op een saai 2023! Met Manoj Kamps. (afl. 4.9)

Op een saai 2023! Met Manoj Kamps. (afl. 4.9)

Happy new year, happy new year! Nou, wij hopen in ieder geval op een saai en gewoon jaar. Want jeetje, wat was 2022 een shitshow zeg. 


We hebben in ieder geval zelf de toon gezet en dat doen we met niemand minder dan Manoj Kamps! In deze aflevering hadden we het goede voornemen (see what we did there?) om het te hebben over de voorspellingen en wensen die we hebben voor 2023. Maar daar is het helaas niet erg veel van gekomen. We hebben wel lekker aan een stuk door geluld en gekletst over van alles en nog wat, zoals Rocher’s nieuw gelakte nagels, Manoj’s semi-permanente titel van ‘Aankomend Talent’ en Daniël’s (AKA Mr. Knuffelhetero) promotie van de Oodie en hoe hij heerlijk Netflixt met een zak chips in z’n Oodie.


Kortom, een gezellige aflevering vol plezier. Geniet ervan, en nogmaals een gelukkig nieuwjaar!


P.S.: Make nazi’s afraid again.

Jan 08, 202356:39
Kessemus. Met Deen Groothuizen (afl. 4.8)

Kessemus. Met Deen Groothuizen (afl. 4.8)

Deen, Daan en Roch gaan los in deze Kessemus-aflevering. Met dilemma's van de luisteraars, de kakellach van Rocher, de boomstam van Deen en de rollade van Daniël entertainen we je voor als je deze Kerst ff moet ontsnappen. En ja, we weten hoe dat klinkt. Fijne feestdagen!

Dec 23, 202247:41
Klimaatjes for life. Met Renske Wienen (afl. 4.7)

Klimaatjes for life. Met Renske Wienen (afl. 4.7)

Hallo, hallo, hallo. Het zijn wij, je klimaatjes! Want vandaag gaan we het hebben over het klimaat met niemand minder dan Renske Wienen (@oproerkraaier_). Renske is enthousiast klimaatactivist. Niet altijd omdat ze het wil, maar wel omdat het moet. En samen met Renske gaan we het hebben over de klimaatcrisis, de klimaatstrijd en welke verbindingen deze hebben met mannelijkheid en het patriarchaat, aka patriarchale klimaatverpesting!


Renske vertelt ook wat Extinction Rebellion nou precies is, in hoeverre de klimaatstrijd intersectioneel is (spoiler: dat is die zekerste weten) en ook welke structuren er zijn binnen de klimaatbeweging. Want alles wat bestaat binnen een o.a. patriarchale samenleving zal ook zelf die structuren in stand houden als men niet actief ervoor kiest om dat te ontleren en ontmantelen. 


Kortom, het is een rete interessante aflevering. Rocher liep ook constant te knikken (dat zien jullie helaas niet) toen Renske aan het woord was. Dus fiets snel (want meest groene optie) naar je favoriete podcastapp voor de nieuwste aflevering!

Dec 12, 202245:07
Unhinged hangen. Met onszelf (afl. 4.6)

Unhinged hangen. Met onszelf (afl. 4.6)

Wat hebben de DIY klysma van Wim Hof, de vinylverzameling van Rocher en de microfoonverzameling van Daniël met elkaar te maken? Juist, helemaal niks. Want deze week hebben we een kletspraataflevering die over alles en niks gaat. We kunnen ook niet in woorden omschrijven hoe gezellig de aflevering, dus ga maar snel luisteren!

Nov 27, 202232:22
Dat zit wel snor. Of niet? Met Michiel van der Padt (afl. 4.5)

Dat zit wel snor. Of niet? Met Michiel van der Padt (afl. 4.5)

Do you even Mo, bro? Ja, maar we zijn geen bros. We zijn wel mannetjes die het gaan hebben over onze mentale gezondheid samen met Michiel van De Feministische Man (jazeker, nóg een blast from the past! Leuk he?!). Het is namelijk Movember en deze keer laten we wél allemaal onze snor staan. Of nou ja, ieder van ons doet een poging. Movember gaat namelijk o.a. over aandacht vragen voor prostaatkanker, teelbalkanker en dus de mentale gezondheid van mannen.


We hebben het over wat self care voor ons is, hoe het eigenlijk echt met ons gaat en geven je even een recap van de situatie van mentale gezondheid van mannen in Nederland. Daarnaast draagt Rocher een geschreven stuk voor die over zijn mentale gezondheid gaat, en hebben we het over het scriptieonderzoek van Jordi Frederiks. Hij ging namelijk viral met zijn onderzoek naar de mentale gezondheid van mannen.


’T is een wat zwaardere aflevering, maar onze gebruikelijke humor zit er ook weer in. Dus vlieg snel naar je favoriete podcastapp en slinger de vijfde aflevering van dit seizoen aan!


De boeken die Michiel tipte:

- Sfinx van Maartje Laterveer

- Man Enough van Justine Baldoni

Nov 13, 202252:39
"Hoe heet deze aflevering eigenlijk?" Met Marco Dreijer (afl. 4.4)

"Hoe heet deze aflevering eigenlijk?" Met Marco Dreijer (afl. 4.4)

We zijn weer terug van (onbedoeld) weggeweest! Iemand had covid en dan is een podcast opnemen niet zo heeeeel handig. Maar geen getreur, we zijn er weer met ons gezeur! Nee geintje, we zeuren niet. Misschien Rocher soms, maar verder hebben we het hartstikke naar ons zin. Want in deze aflevering gaan we gewoon weer ff kletsen met niemand minder dan Marco (@marcodreijer). Op een mooie lentedag in oktober (???) hebben we het over onze favoriete horrorfilms vanwege Halloween. Ook al vindt Daniël Halloween kut en hebben Marco en Daniël allebei niks met horrorfilms. 

Verder hebben we het uitgebreid over de toilet-etiquette tussen mannen en vrouwen, het onrecht dat mannen aangedaan wordt als ze naar het toilet gaan én dat je eigenlijk de toiletklep naar beneden moet doen als je doortrekt want …. ja, ga maar gewoon luisteren. We zouden onszelf niet zijn als we alsnog niet de diepte in zouden gaan. We hebben het deze aflevering namelijk ook over seks en intimiteit, hoe (sommige) mannen de twee verwarren en dat we meer (emotionele) intimiteit nodig hebben. 

Een volle aflevering, maar wel leuk om naar te luisteren, al zeggen we ’t zelf. Snel naar je favoriete podcast app om te luisteren dus!

Oct 30, 202246:34
Over een man met macht. Met Tim Hofman (afl. 4.3)

Over een man met macht. Met Tim Hofman (afl. 4.3)

We bespreken van alles en nog wat in deze aflevering met niemand minder dan Tim Hofman! Wat sowieso ter sprake komt, is mannelijkheid binnen de journalistiek, bondgenootschap, deugen en ’t feminisme. 


Mannelijkheid, wat is dat nou eigenlijk? Volgens Tim is mannelijkheid hoe je wil dat ’t voelt. Er zijn verschillende geluiden in de samenleving die zeggen wat mannelijkheid wel of niet is. Maar die keuze ligt bij jezelf. Welke rol speelt mannelijkheid in de journalistiek? Wat betekent bondgenootschap nou echt? En hoe voelt het om onder een vergrootglas te liggen in het publieke oog? Al deze vragen en meer bespreken we in deze aflevering.


Verder inventariseren we even waar we allemaal boos om zijn. Daniël is boos omdat het kabinet privevluchten gebruikt voor korte ritjes. Tim is boos omdat de goklobby reclame blijft maken en jongeren steeds meer gokproblemen hebben. En Rocher is boos omdat de Tweede Kamer en de media de Transgenderwet neerzetten als iets slechts, én het gebrek aan aandacht voor de dood van Jina (Mahsa) Amini in Iran. 


Luisteren? Snel naar je favoriete podcast-app en de aflevering aanzetten!

Oct 02, 202201:06:52
Overmannen. Met Tijn de Jong (afl. 4.2)

Overmannen. Met Tijn de Jong (afl. 4.2)

TRIGGER WARNING: SEKSUEEL MISBRUIK

Daar ziiiiiiijn we weer en we hebben aflevering twee van seizoen vier voor jullie! In deze aflevering hebben we theatermaker, acteur, ervaringsdeskundige en activist Tijn de Jong (@tijnblijftzacht) te gast! Ja, wij zijn ook onder de indruk van wat Tijn allemaal kan. Gelukkig zaten we al tijdens de aflevering, want we moesten er gewoon even van zitten. 


In de aflevering staat Tijn’s theatervoorstelling 'Overmannen: a one human show' centraal. We vragen hen hoe het idee van de voorstelling tot stand is gekomen, hoe die het vond om te maken en wat er allemaal komt kijken bij een one-person-show. Ook vertelt hij waarom die van het theater houdt en hoe hen het theater een mooie manier vindt om diens verhaal te delen.


Verder hebben we het over welke theatervoorstellingen we zelf zouden willen bedenken en kwamen op het idee om een queer love story in space als verhaallijn te hebben waarbij de queers de planeet redden van de ondergang (spoiler: dat doen de meesten al).


Luisteren naar wat voor briljants Tijn allemaal te vertellen heeft? Ga dan snel naar je favoriete podcastapp voor de nieuwste aflevering!

Sep 18, 202241:21
"Rot Girl Summer", kapitalistische camping guru's en de schijt van de afgelopen tijd (afl. 4.1)

"Rot Girl Summer", kapitalistische camping guru's en de schijt van de afgelopen tijd (afl. 4.1)

HALLO! Daar zijn we weer na onze zomerretraite vol vliegvakanties en vleesbarbecue’s (grapje). We recappen onze eigen zomer met voetblessures, hippie campings, hittegolven en algehele klimaatmalaise. We geven je ook wel wat afkoeltips, als de echte hitte-haat-experts die we zijn! Ook kijken we naar de zomer in Nederland en dat was… een echte Rot Girl Summer. 


We beginnen met terugblikken op Roe vs. Wade want op 24 juni heeft het Hooggerechtshof in de VS de uitspraak Roe v Wade ongedaan gemaakt, en daar zijn we boos om. Daar zou iedereen boos om moeten zijn. Ook bespreken we de commotie rondom de Pride Walk, het interview van Lucien Spee in NRC en de constructie van Pride an sich. Ook de Amsterdamse corpsballen ontspringen de dans niet, net als het staartje van de TVOH-saga uit de BOOS-aflevering TVOH part 2. En Rocher noemt nog ff alle statistieken op uit de LHBT-monitor van 2022. Spoiler, het gaat minder goed met de queers dan we denken. Natuurlijk mogen we ook niet Ter Apel vergeten en de manier waarop het Nederlandse wanbeleid en de keuzes van de Rutte-kabinetten ertoe geleid hebben dat Nederland omgetoverd werd naar Vernederland. 


Een flinke eerste aflevering dus, maar we zijn wel blij dat we er weer zijn! Ga snel naar je favoriete podcastapp voor de eerste aflevering!


Statement Pride Walk: https://www.instagram.com/p/CgnIy4mudAR/

Statement over interview Lucien Spee: https://www.instagram.com/p/ChKghF7onrR/

Twitteraccount Bo Jellema: https://twitter.com/bojellema


Mail ons op heeman@neemandepodcast.nl
Instagram @neemandepodcast

Sep 04, 202252:36
De laatste klets van het seizoen (afl. 3.11)

De laatste klets van het seizoen (afl. 3.11)

De zomer staat voor de deur, hoezee! (behalve voor Rocher) Daarmee komt seizoen drie ook weer ten einde. In deze laatste aflevering kletsen we er weer lekker op los. Zo legt Jules uit wat Fear of Tanning Out precies is, en kijkt Rocher hem met een verbaasde blik aan, vraagt Rocher zich af of de Jeugd van Tegenwoordig problematisch is of niet en huist er een hardstyler in Daniel’s ziel.


Verder nemen we in deze aflevering een soort van afscheid van ons lieve Juleske, want die zal na dit seizoen een stap terugnemen. In de toekomst zal hij vooral aanschuiven als kletspratende gast in plaats van een host. Daniël en Rocher blijven de vaste hosts en die zal je volgend seizoen gewoon elke aflevering horen.


Met het einde van dit seizoen en het soort van afscheid van Jules, zijn we ook benieuwd naar jullie mening over de podcast! Daarom hebben we een kleine enquete opgesteld en willen we jullie vragen om deze in te vullen. We zijn jullie dan eeeeeuwig dankbaar.

Jun 20, 202257:30
Het mannenlichaam. Met Marco Dreijer (@de.cultuurvlogger) (afl. 3.10)

Het mannenlichaam. Met Marco Dreijer (@de.cultuurvlogger) (afl. 3.10)

Daaaaaaar zijn we weer! De tiende aflevering van Nee, Man staat alweer online. Man man man, wat hebben we het toch goed. Want in deze aflevering hebben we een fantastische gast! Cultuurconnaisseur en -vlogger, en queen of queens @marcodreijer schuift vandaag bij ons aan om het te hebben over het mannenlichaam. Wat is een mannenlichaam? Hoe kijkt de samenleving naar het mannenlichaam en hoe kijken wij daar zelf naar? Aan welke eisen moet een mannenlichaam aan “voldoen”? En hoe gaan wij met onze onzekerheden om?


Verder kletsen we over plassen in emmers op de camping, de broederschap en de Franse revolutie die te vinden is in Uranus en hoe fagocytes ziekteverwekkers opeten. 


Het belooft een gezellige aflevering te worden. Dus wat ons betreft, race je supersnel naar je favoriete podcastapp en slinger je die nieuwste aflevering aan!


Shownotes:

Marco’s website van De Cultuurvlogger: https://www.decultuurvlogger.com/

De Pruikentijd-podcast: https://anchor.fm/dragracepodcast/ 

De Ding-a-dong podcast: https://anchor.fm/ding-a-dong 

Rocher’s stuk over seksueel racisme: https://www.oneworld.nl/lezen/discriminatie/racisme/ik-val-niet-op-zwarte-mannen-persoonlijke-voorkeur-of-racisme/

May 29, 202247:19
Lekker kletsen met de meiden (afl. 3.9)

Lekker kletsen met de meiden (afl. 3.9)

We zijn er weer met een nieuwe kletspraat aflevering! En in deze kletspraat gaan we weer terug naar de basis: we kletsen er chaotisch op los en bespreken een gerei aan willekeurige onderwerpen. Oké, niet heel willekeurig want jullie hebben ons een aantal verhalen en vragen opgestuurd. Maar het is wel lekker gezellig! We hebben het over giftig mannelijke bachelorfeestjes, hoe patriarchaal achternamen eigenlijk zijn, de evolutie van mannelijkheid over 100 jaar. Verder heeft Rocher een What Was The Reason uit de oude doos gehaald, licht Jules helemaal op als het gaat over het Songfestival en is Daniel juist de recalcitrante niet-kijker van het Songfestival. Kortom: gezelligheid! Snel luisteren dus.

May 15, 202236:08
Alles wat er mis is met mannen zoals Johan Derksen. Met Michiel van der Padt (@de_feministische_man) (afl. 3.8)

Alles wat er mis is met mannen zoals Johan Derksen. Met Michiel van der Padt (@de_feministische_man) (afl. 3.8)

TW: Seksueel grensoverschrijdend gedrag en verkrachting


Iedereen heeft het meegekregen: Johan Derksen heeft zich weer eens verschrikkelijk uitgelaten op tv, en dat is een enorm understatement. Derksen bekende op tv hoe hij een vrouw verkracht had met een kaars, om vervolgens dit een dag later te ontkennen en zogenaamd nuanceren, én expliciet liet weten dat hij geen excuses zou aanbieden. Nou, we hebben geen woorden voor wat we vinden van deze man en zijn consorten.


Maar, die probeerden we wel te vinden in deze podcastaflevering. Samen met Michiel van der Padt (@de_feministische_man) hebben we het uitgebreid over de uitspraken en gedragingen van Derksen en zijn medepestkoppen, en hebben we het over alles wat er mis is met mannen zoals Johan Derksen.


Wil jij een verhaal met ons en je mede-neemennekes delen? Stuur post naar heeman@neemandepodcast.nl

Apr 30, 202246:41
Schaamte & kwetsbaarheid (Brené Brown) (afl. 3.7)

Schaamte & kwetsbaarheid (Brené Brown) (afl. 3.7)

Het moeilijk vinden over geldzaken te praten, niet altijd zichtbaar queer kunnen zijn, niet altijd jezelf durven zijn. Al deze dingen hebben een gemeenschappelijke deler: schaamte. 


Schaamte is een emotie die iedereen (veelvuldig) voelt. Misschien is onze eerste gedachte bij schaamte vooral in relatie met als er iets gênants is gebeurd. Maar schaamte gaat veel dieper dan dat, en dat bespreken we in deze nieuwste aflevering. Onderzoeker, podcaster en schrijver Brené Brown doet al jarenlang onderzoek naar schaamte en kwetsbaarheid. Brené definieert schaamte als: het intens pijnlijke gevoel of de gewaarwording dat er iets mis met ons zou zijn, en we daardoor geen liefde of belonging zouden verdienen, dat we dat niet waard zijn. Vanuit die definitie is schaamte opeens veel dieper.


In deze aflevering kijken we dus naar schaamte, laten we ons leiden door het werk van Brené Brown en kijken we waar schaamte allemaal mee verbonden is: moed, kwetsbaarheid, gender(rollen) maar ook het kapitalisme en een cultuur van nooit goed genoeg zijn.


Een diepe aflevering, maar we houden het ook leuk, want zo zijn we dan ook weer. Dus klik meteen door naar je favoriete podcast app, en luister snel naar de nieuwste aflevering!

Apr 24, 202247:38
Genderexpressie: Hiep-Hoi-Le-Roy! Met Leroy Duivenvoorden. (afl. 3.6)

Genderexpressie: Hiep-Hoi-Le-Roy! Met Leroy Duivenvoorden. (afl. 3.6)

Onze zesde aflevering van dit nu al legendarische seizoen staat eigenlijk geheel in het teken van art director, bi, queer, 00's supermodel of the world en glamboy Leroy Duivenvoorden, vandaar de naam van deze aflevering: Hiep-Hoi-Lie-Roy. We hebben het over genderexpressie, lichaamsversiering en hoe je eigenlijk uiting geeft aan je mannelijkheid. Jules en Daniël doen ook een duit in het zakje over hoe zij naar hun genderexpressie kijken en Leroy vertelt ons hoe hij op de werkvloer omgaat met reacties over zijn verschijning. Uiteindelijk komt ook naar boven hoe Leroy is geworden wie hij nu is en waarom we eigenlijk allemaal zijn nieuwe podcast (die hij samen maakt met zijn vriendin Vera) 'Het een sluit het ander niet uit' moeten luisteren.

Apr 10, 202252:21
Dag tegen Racisme en Discriminatie (afl. 3.5)

Dag tegen Racisme en Discriminatie (afl. 3.5)

Daar zijn we weer, met een nieuwe aflevering! In deze kletspraat hebben we het over iets belangrijks: racisme. Op 21 maart was het de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Een dag in het leven geroepen voor de Verenigde Naties. In de aflevering kijken we naar het racistische systeem in Nederland, maar zijn we ook kritisch naar onszelf. Hoe racistisch zijn wij bijvoorbeeld zelf? Kunnen we iets doen tegen institutioneel racisme? En benoemen we onze huidskleur als we onze identiteit omschrijven?


Het boek Wit Huiswerk, dat is uitgegeven in 2020 na de Black Lives Matter-demonstraties, staat centraal in de aflevering. Aan de hand van de verschillende essays kijken we naar het onderwerp. Met name het essay van Jillian Emanuels (@deinstantpedagoog) over antiracistisch opvoeden vonden we erg waardevol. De vragen die zij stelde, stelden wij weer aan elkaar om stil te staan bij ieder van onze verschillende posities in de samenleving. Dit is meteen ook een volgtip om Jillian te volgen!


Het is belangrijk dat we als samenleving ons realiseren dat antiracisme geen hype is en iets is van de lange adem. We moeten ons blijven inzetten als we een betere wereld willen. Want niemand van ons is vrij tot wij allen vrij zijn.


Mar 27, 202254:45
Ik weet mij geen-meente-raad. Met Sybren Kooistra (afl. 3.4)

Ik weet mij geen-meente-raad. Met Sybren Kooistra (afl. 3.4)

In deze aflevering hebben Daniël en Rocher het over de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen samen met digitale campagnestrateeg Sybren Kooistra. Want waarom zijn deze verkiezingen zo belangrijk? Hoeveel verkiezingen kent Nederland überhaupt? En wat zijn typische onderwerpen waar de gemeenteraad allemaal over beslist?


Ook hebben we het over de zichtbaarheid van de gemeenteraadsverkiezingen, waarom het een ondergeschoven paardje lijkt te zijn en hoe we het meer sexy kunnen maken. Want elke verkiezing is belangrijk. Sowieso i


Verder kijken we naar hoe mannelijkheid en vrouwelijkheid zich uiten in de (lokale) politiek. Want overal waar mensen zich bevinden, zijn er wel (traditionele) uitingen van mannelijkheid en vrouwelijkheid te vinden.


 Al met al een informatieve doch entertainende aflevering. En het meest belangrijke van allemaal: VERGEET NIET TE STEMMEN!


In de aflevering werd gesproken over een VersBeton-artikel betreffende de Rotterdamwet, dit artikel vind je hier:

https://www.versbeton.nl/2021/03/de-rekening-van-de-rotterdamwet/


En het artikel van De Groene Amsterdammer over online vrouwenhaat vind je hier:

https://www.groene.nl/artikel/misogynie-als-politiek-wapen

Mar 12, 202241:59
Internationale Vrouwendag (met drie mannen) (afl. 3.3)

Internationale Vrouwendag (met drie mannen) (afl. 3.3)

Zie ginds komt de nieuwe aflevering weer aan! En niet zomaar een aflevering, nee. Deze aflevering gaat over een erg belangrijk onderwerp: Internationale Vrouwendag!


In deze kletspraat hebben we het over de verschillende facetten van deze dag. Want is het belangrijk om als man je uit te spreken op internationale vrouwendag? Waarom zouden wij, mannen, de barricades op moeten? Verder krijgen we een nieuwsfragment uit het verleden over de geschiedenis van Internationale Vrouwendag. Want om te weten waar we naartoe gaan, is het belangrijk om te weten waar we vandaan komen.


Ook hebben we het over welke iconische vrouwen ons inspireren, zoals Molly Weasley die Bellatrix Lestrange uitschakelt, de intersectionele feminist en schrijver bell hooks en de altijd hilarische Kristen Wiig. En we geven allerlei tips en tricks mee voor mannen over waarom feminisme fantastisch is, ook voor mannen. 


Noot: in de aflevering had Rocher het over de naam van bell hooks en waar zij haar naam op gebaseerd had en gaf foutief aan dat dit ging over haar moeder en grootmoeder. bell hooks heeft haar naam gebaseerd op haar overgrootmoeder van haar moeders zijde. 


In deze aflevering hebben we ook meerdere bronnen aangehaald en naar gerefereerd, deze zijn hieronder te vinden: 


Geschiedenis Internationale Vrouwendag:

https://www.internationalwomensday.com/Activity/15586/The-history-of-IWD


Werk van bell hooks

https://www.nypl.org/blog/2021/12/15/where-start-bell-hooks


Rapport van de WHO

https://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0007/380716/mhr-report-eng.pdf


Artikel van socioloog en schrijver Anne Karpf

https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/mar/08/gender-equal-international-womens-day-men

Mar 06, 202237:40
Masculiniteit in films en series. Met Raynor Arkenbout (afl. 3.2)

Masculiniteit in films en series. Met Raynor Arkenbout (afl. 3.2)

Een heerlijke geeky aflevering over mannelijkheid, gevoel en romantiek in films, series en videogames. Om dit alles te bespreken zit regisseur en voormalig acteur Raynor Arkenbout aan tafel bij Daniël en Jules. Hij vertelt ons onder andere hoe fictie als onze derde ouder kan fungeren.

In deze tweede aflevering van seizoen drie wordt duidelijk waarom een week als de narrator uit Fightclub kan voelen, als April en Andy uit Parks and Recreation of juist als een chickflick personage met een coffee to-go richting hot yoga. Maar we bespreken vooral hoe alfa-masculine personages, mannelijkheid, romantiek en gevoel ons beïnvloedt en hoe makers hiermee omgaan. Er is een sociale-morele revolutie gaande qua inclusiviteit, feminisme en karakter-building in films en series en Raynor legt ons uit hoe hij dit ervaart. In zijn film De Zalm en Jij zette Raynor een 13-jarige-Raynor neer die de wereld van romantiek en seks ervaart. Verder komt naar voren hoe personages niet meer wegkomen met miscommunicatie en op wat voor manier het “over je gevoel praten” bij “mannelijke” personages van na deze sociale revolutie in fictie past. Tot slot bespreken we de wondere wereld van het casten en natuurlijk kunnen de altijd gezellige perikelen in Goede Tijden, Slechte Tijden niet ontbreken. Kortom: er zijn heel veel nieuwe geluiden en wij laten die graag horen. Heb je vragen of opmerkingen DM ons via Nee, Man en geef veel sterren want dat staat leuk.

In deze aflevering kwamen de volgende media aan bod (dit zijn ook éigenlijk ook meteen kijktips, behalve Aquaman):

Parks and Recreation - serie - 2009-2015
Fightclub - film - 1999
De Zalm en Jij - film - 2018
Sex Education - serie - 2019
Aquaman - film - 2018
Bosch - serie - 2014-2021
Spangas - serie - 2007-heden
Goede Tijden, Slechte Tijden - serie - 1990-heden
The Last of Us Part II - videogame - 2020
How I Met Your Mother - serie - 2005-2014
Films met Clint Eastwood
The Mandalorian - serie - 2019

Sprekers: Raynor Arkenbout, Daniël van de Poppe, Jules de Keiser
Tunes en jingles: Lucas de Gier

Feb 20, 202245:37
Praat over de straat (afl. 3.1)

Praat over de straat (afl. 3.1)

Deze eerste aflevering van seizoen drie — de tijd vliegt — gaat over onder andere straatintimidatie. Onlangs verscheen namelijk een rapport van het CBS met nieuwe cijfers over straatintimidatie. Dit is de eerste keer dat hier onderzoek naar is gedaan op landelijk niveau. Het werd tijd. 

Twee op de drie jonge vrouwen (tussen de 12 en 25 jaar) heeft te maken gehad met straatintimidatie en dat zijn schrikbarende cijfers. Wij hebben het over wát straatintimidatie eigenlijk is? Hoe het kan dat deze onmenselijke vorm van gedrag nog steeds het straatbeeld domineert? Dit probleem ligt bij de daders, en nooit bij de slachtoffers. We staan ook stil bij de vraag: waarom moet je eigenlijk ongevraagde complimenten geven aan wildvreemden?

Dank voor alle DM’s en voor de boekentip: Mannen van Grayson Perry (september, 2020) over dat we gewoon niet zo moeten zeuren als mannen.

Feb 06, 202245:09
Over TVOH, John de Mol en het slopen van het patriarchaat. (extra)

Over TVOH, John de Mol en het slopen van het patriarchaat. (extra)

In deze extra aflevering hebben Daniël en Rocher over de recentste aflevering van het programma BOOS. In deze aflevering heeft Tim Hofman samen met zijn redactie naar buiten gebracht hoe er in tien jaar tijd tientallen gevallen van seksueel overschrijdend gedrag heeft plaatsgevonden binnen The Voice of Holland. In het eerste gedeelte van de BOOS-aflevering gaat het over deze rapportage. In het tweede gedeelte interviewt Tim John de Mol over die tien jaar.


Het interview met De Mol zit echter vol signalen en dog whistles van giftige mannelijkheid, victim blaming en algehele onwetendheid. Daniël en Rocher ontleden zijn uitspraken en gedragingen, wat deze betekenen met oog op de situatie maar ook de samenleving en eindigen met dingen die mannen kunnen (lees: moeten) doen om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen gedrag.


Artikel Lilith: https://www.lilithmag.nl/blog/wanneer-houden-we-op-met-geschokt-zijn-over-seksueel-onrecht-en-doen-we-iets


Als jij ooit seksueel overschrijdend gedrag of geweld hebt meegemaakt, weet dat er altijd mensen zijn die jou kunnen helpen. Bel gratis naar 0800-0188 of chat via centrumseksueelgeweld.nl

Jan 21, 202246:40
Bijna Kerst, man (afl. 2.9)

Bijna Kerst, man (afl. 2.9)

Merry Chrysler! De feestdagen komen eraan, hoezee! In deze Kerstpraataflevering — tevens ook de laatste van het seizoen, maar niet getreurd, we komen terug — hebben we het over oude en nieuwe tradities, kerstfilms en of wij überhaupt wel Kerstmensen zijn. Spoiler, voor Jules is Kerst al geslaagd zolang er ergens maar een promillage in zit.

Natuurlijk houden we ook even vinger aan de pols van onze genders, en dat is weer… uniek. Zo heeft Rocher voor het eerst in z’n leven F1 gekeken en heeft hij er zelfs een meme over gemaakt, was Jules met zijn levenslessen Gandalf The Gay en is Daniël de Kerstfilm-mansplainer over kerstfilms die hij niet gekeken heeft.

Verder hebben we het over hoe vroeger altijd alles beter was want met Kerst hoefde je twee (!!) hele weken niet naar school. Ook reflecteren we op hoe de Top 2000 eigenlijk het enige is wat ons door de Twilight Zone tussen Kerst en Oud & Nieuw leidt.

We willen ook graag van jullie horen! Wat vonden jullie leuk aan dit seizoen? Wat vonden jullie niet leuk? Wat kunnen we beter doen? Slide in onze DM’s en laat het ons weten. We leren graag! Voor nu, adieu, tabé, en tot volgend jaar!

Noot: deze aflevering is opgenomen voordat de complete lockdown was aangekondigd dus natuurlijkerwijs is informatie over de epidemiologische situatie in deze aflevering niet meer juist.

Dec 19, 202140:13
Mallen, mannen en honden spreekwoorden. Met Nick Waelbers (afl. 2.8)
Dec 12, 202148:00
Klussen, voorlichting & mannelijkheid. Met Jeroen Horvers. (afl. 2.7)

Klussen, voorlichting & mannelijkheid. Met Jeroen Horvers. (afl. 2.7)

Hallo, hallo, hallo, daar is weer een nieuwe aflevering van Nee Man! In deze editie hebben we het over jongeren met niemand minder dan trainer, pedagoog, educator en voorlichter Jeroen Horvers (@jeroen.138)! 

Jongeren zijn namelijk erg relevant wanneer het gaat over mannelijkheid. Problemen als geweld, mentale gezondheidsproblematiek en verstikkende sociale normen vinden hun oorsprong al veel eerder. Namelijk in de periode dat men wordt gesocialiseerd als mannen. En wij zijn ook de jongsten niet meer, dus we hebben jongerenexpert Jeroen ingevlogen om met ons hiernaar te kijken.

Verder bespreken we in de aflevering hoe mannelijk Daniël zich voelt bij het klussen van zijn studio, kanaliseert Rocher zijn innerlijke mannelijke agressie bij het optuigen van zijn Kerstboom en navigeert Jeroen zich in mannelijke en vrouwelijke energie, want die vrijheid wil en pakt hij gewoon! Ook komt Prince Charming nog aan bod want Rocher en Jeroen hebben hier allebei een sterke mening over die uiteindelijk toch op één lijkt te liggen.

Nov 28, 202145:54
LHBTI-geweld, mannelijkheid & black queer joy. Met Naomie Pieter. (afl. 2.6)
Nov 14, 202153:20
Movember en mantale gezondheid. (afl. 2.5)

Movember en mantale gezondheid. (afl. 2.5)

Deze aflevering gaat op 1 november de lucht in en laat dat nou net de maand van Movember zijn. Toeval bestaat niet. Nu vraag je je misschien af, wat is Movember? Dat leggen we je graag haarfijn uit. In deze maand wordt aandacht gevraagd voor prostaatkanker, teelbalkanker en de mentale gezondheid van mannen. Om die aandacht ook zichtbaar te vragen laten veel mensen in deze maand alleen hun snor staan of komen zij letterlijk in beweging. Via de site van Movember lees je hier nog meer over en kun je zien hoe jij mee kunt doen om de gezondheid van mannen te steunen.

Triggerwarning: in deze aflevering gaan we het dus hebben over mentale gezondheid en zal bijvoorbeeld ook dood door suïcide besproken worden. Mocht je hier niet naar willen luisteren, dan is het misschien beter deze aflevering even te skippen.

In deze speciale Movember aflevering hebben wij het over onze eigen mentale gezondheid en proberen we je handvatten te geven hoe jij met anderen over jouw gezondheid en emoties praat. We bespreken natuurlijk ook vragen van luisteraars, hoe het met onze genders is en tippen we twee (!) dingen in de rubriek Ja Man die jij niet mag missen.

Rectificatie: Rocher benoemde de POH en gaf aan dat dit een sociaal weker of een gz psycholoog kan zijn. Dit bleek niet te kloppen. Dit is vaak een sociaal werker of een basispsycholoog.

Wil je meer lezen, weten en achtergrond van wat wij besproken hebben, dan hebben wij hier een aantal interessante bronnen:

Een rapport van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de mentale gezondheid van jongeren.
https://bit.ly/3mwduFm

In het kader van Movember uitgelegd waarom mannen minder vaak psychische hulp zoeken dan vrouwen.
https://bit.ly/3EATEiu

Kennis en cijfers van het Trimbos-instituut over de psychische gezondheid van Nederlanders.

https://bit.ly/3w2y5E7

Door Science Daily uitgelegd hoe je gevoel verwoorden therapeutisch kan werken.

https://bit.ly/3mtUJSK

Ja Man: Het boek Ziek Gelukkig van Ruud ten Wolde
https://bit.ly/3jR625F

Ja Man: Ongeschminckte pieten tijdens de Sinterklaas intocht in Arnhem
https://bit.ly/3Evvg1w

Oct 31, 202153:20
Man, spread the word. (afl. 2.4)
Oct 17, 202152:03
Trans man zijn. Met Bappie Kortram. (afl. 2.3)

Trans man zijn. Met Bappie Kortram. (afl. 2.3)

Is het feest? Het is feest! Want de derde aflevering is er, en deze keer met niemand minder van Bappie van de Kutmannen! In deze aflevering neemt Bappie ons mee in de ontdekkingstocht van zijn genderidentiteit, en vertelt hij het een en ander over trans zijn en mannelijkheidsnormen. 


De belangrijkste les van de aflevering: man zijn is heel makkelijk, je zegt dat je man bent en uit hoe je het wil. Tevens sprak Bappie in de aflevering over de accounts van @zegmaardeen en @debrusvanroos in relatie tot menstruerende trans mannen. 


Verder heeft Bappie problemen met warme toiletbrillen en voelt hij die vibe niet, duikt Daniël wat meer zijn emoties in, is Jules geboren in een verkeerde tijdzone en is Danny DeVito inderdaad 1,47m.

Oct 03, 202101:05:43
Mannenhaat. Met Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen. (afl. 2.2)

Mannenhaat. Met Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen. (afl. 2.2)

De tweede aflevering van het tweede seizoen is daar! In deze aflevering hebben Daniël en Rocher en de twee gasten Nydia van Voorthuizen en Marie Lotte Hagen het over mannenhaat! Want is er een reden om mannen te haten? En waarom zouden wij mannen haten? En is het oké voor mannen om mannen te haten? Zijn mannen hateworthy?

Verder loopt Rocher’s gender niet op rolletjes omdat hij diep gromt tijdens het gewichtheffen, is Daniël zich bewust van zijn langzaam afbrokkelende mannelijkheid, breekt Marie Lotte met de notie dat vrouwen niet boos zouden mogen zijn en is Nydia een schoonmakende wervelwind in huis.

De documentaire waar Marie Lotte in de aflevering naar verwees is 'De stad was van ons: radicaal feminisme in de jaren '70'.

We lazen Pauline Harmange's pamflet 'Mannen, ik haat ze'.

In de aflevering kozen we ervoor om niet de cijfers te benoemen omdat je cijfers kan blijven benoemen tot je een ons weegt. Er moet verandering komen. Maar dat betekent niet dat de cijfers niet belangrijk zijn, dus willen we graag hier een klein overzicht delen. https://bit.ly/2XxbhPX

Sep 19, 202158:60
Op de mannen af. (afl. 2.1)

Op de mannen af. (afl. 2.1)

Nee Man! is terug met een gloednieuw seizoen in een ander jasje! We hebben er namelijk een host bij (Rocher Koendjbiharie) en er is een nieuwe structuur voor de afleveringen. Maar daar vertellen we wel over in deze eerste aflevering! Verder zijn we lekker aan het kletsen, vertelt Jules over hoe hij een out of body masculine experience had met de boodschappenbezorger, klaagt Rocher over zijn dateleven en de vriendschappen die dates hem altijd aanbieden nádat hij door ze gedumpt wordt en loopt Daniël’s gender niet op rolletjes omdat hij vindt dat hij mansplaint. 


Wil jij meedoen aan het trainingsweekend van Emancipator? Schrijf je dan snel in op https://www.emancipator.nl/whiteribbon/trainingsweekend2021.


In deze aflevering wordt er kort gesproken over suïcide onder mannen. Denk jij of iemand die je kent aan suïcide, weet dan dat je niet alleen bent en praat erover. Bel naar 113 of chat gratis op https://www.113.nl.

Sep 05, 202148:57
Over man-kementen, non-binair zijn & genderdiversiteit. Met Manoj Kamps. (afl. 1.4)

Over man-kementen, non-binair zijn & genderdiversiteit. Met Manoj Kamps. (afl. 1.4)

In deze vierde aflevering van Nee Man! is Manoj Kamps te gast. Manoj is dirigent, theatermaker, queer, non-binair en componist met Sri Lankaanse, Britse en Nederlandse roots. Wij praten met hen over wat non-binair zijn is en hoe hen kijkt naar genderdiversiteit. Ook gaat het uitvoerig over wat asociale hondenpoep nou precies met mannelijkheidsnormen te maken heeft, de cancelcultuur op Twitter en kwam de kracht en onmacht van taal en aanhalingstekens aan bod. Verder vertelt Manoj ons over het stempel “jongetje” (aanhalingstekens, je komt ze overal tegen) en hoe hen daarmee omgaat. Tot slot, voor wie meer wil weten over het verschil tussen gender en seksualiteit: dat bespreken we ook.

Ga voor de shownotes naar www.neemanpodcast.nl

Wil jij iets delen of besproken hebben in de podcast? Stuur post naar neemanpodcast@emancipator.nl

Apr 12, 202101:10:26
Over meisjes plagen, superhelden en hoe we gendergerelateerd geweld kunnen voorkomen. Met Rocher Koendjbiharie (afl. 1.3)

Over meisjes plagen, superhelden en hoe we gendergerelateerd geweld kunnen voorkomen. Met Rocher Koendjbiharie (afl. 1.3)

We praten met Rocher over gendergerelateerd geweld en hoe we dat kunnen voorkomen, meisjes plagen kusjes vragen, oorlog, al dan niet geloofwaardige superhelden en het partijprogramma van de PVV. Deze aflevering is namelijk al een tijdje geleden opgenomen dus het gaat zelfs over het allang niet meer nieuwe kabinet van Biden! Zie het als een tijdmachine. Verder heeft Rocher heel mannelijk nagedacht over klussen, is Jules trots omdat hij bijzonder smooth een bal terugschopte naar voetballende kinderen, en heeft Daniël niks gezegd toen zijn game-vrienden met ‘homo’ scholden.

Ga voor de shownotes naar www.neemanpodcast.nl

Mar 30, 202101:04:17
Over zorg in mannen, mannen in de zorg en de Kindertelefoon. Met Pieter Rogaar (afl. 1.2)

Over zorg in mannen, mannen in de zorg en de Kindertelefoon. Met Pieter Rogaar (afl. 1.2)

In deze tweede aflevering van Nee Man! is Pieter Rogaar te gast. Pieter is cybersecurityadviseur bij het Nationaal Cyber Security Centrum en weet daarnaast kei veel van zorg en heeft meningen. Hij is vrijwilliger bij de Kindertelefoon en voordoener bij Emancipator. 

We praten met Pieter over man zijn als toneelstuk, al dan niet zeldzame zorgzame mannen, hoe je mensen met conservatief-rechtse meningen op je feestje kan uitnodigen en het dan tóch gezellig wordt, hoe weinig mannen er in de zorg werken, hoe jongens al van jongs af aan minder dan meisjes leren om hun emoties uit te drukken, en natuurlijk waarom dat allemaal anders moet en wat we daaraan kunnen doen. Bovendien hoor je hoe Daniël vanuit zijn game-stoel naar de keuken riep of het eten er al bijna aan kwam, en hoe hij daarop terugkijkt (namelijk: met enige schaamte), en heeft Jules maar liefst vijf minuten met zijn vader over voetbal gepraat.

Mar 15, 202142:29
Over mannelijkheid. Met Jens van Tricht (afl. 1.1)

Over mannelijkheid. Met Jens van Tricht (afl. 1.1)

Het patriarchaat, seksistische genderstereotypen van en over mannen, toxic masculinity, geweld tegen vrouwen, allemaal vieze woorden en/of begrippen die bij veel mensen allerlei ideeën opwekken. In deze eerste aflevering van Nee Man! is Jens van Tricht te gast. Jens is mens, schrijver van het boek ‘Waarom feminisme goed is voor mannen’, oprichter en directeur van Emancipator, in 2019 genomineerd voor mensenrechtenmens en nog veel meer. Met hem bespreken wij de vieze woorden en begrippen, hebben we het natuurlijk over zijn boek en Jens legt ons haarfijn uit hoe het komt dat “de man” en “het geweld” te vaak bij elkaar horen en hoe dit veranderd kan (lees: moet) worden. Verder hoor je waarom Daniël het heel “mannelijk” vindt om de ketting van Nydia’s fiets erop te leggen en vertelt Jules hoe trots hij is op het verwisselen van de batterijen in een afstandsbediening.

Feb 26, 202157:17