
Digitale Toegang in de Zorg
By Nictiz
In deze podcastserie worden verschillende onderwerpen besproken die betrekking hebben op veilige digitale toegang van patiënten tot hun medische gegevens. Elke aflevering gaat Bob van Os in gesprek met experts op het gebied van identificatie en authenticatie in de zorg.

Digitale Toegang in de ZorgMar 14, 2022

Aflevering 9 – Een Europese portemonnee voor je digitale identiteit
In deze podcastaflevering gaat Bob van Os in gesprek met Leo van der Lubbe en Wessel van Twist van het ministerie van VWS over de digitale wallet. Er zijn verschillende inlogmiddelen beschikbaar als het gaat om digitale dienstverlening in de zorg. In de toekomst komen er nieuwe inlogmiddelen bij, zoals een digitale wallet. Er wordt gewerkt aan een Europese Digitale Identiteit die beschikbaar komt in de EDI-Wallet. In deze podcast hoor je onder andere wat een Europese wallet in de toekomst kan betekenen voor de digitale toegang in de zorg.
Blijf op de hoogte over digitale toegang in de zorg via de nieuwsbrief. Schrijf je hier in. Voor meer informatie of vragen: Podcast - Digitale Toegang in de Zorg - Nictiz

Aflevering 8 – Een digitale sleutelbos voor zorgprofessionals
In deze podcastaflevering gaat Bob van Os in gesprek met Laurens Kielman van het ministerie van VWS over de vernieuwing van UZI-middelen. De huidige UZI-middelen zijn niet volledig geschikt voor de hedendaagse toepassingsmogelijkheden en worden niet altijd als gebruiksvriendelijk ervaren. VWS is daarom gestart met een project dat zich richt op het ontwikkelen van een oplossing, zodat nieuwe inlogmiddelen de bestaande UZI-middelen op termijn kunnen vervangen.
Blijf op de hoogte over digitale toegang in de zorg via de nieuwsbrief. Schrijf je hier in. Voor meer informatie of vragen: Digitale Toegang in de Zorg - Nictiz
VOETNOOT
- Programmapagina van UZI: https://www.gegevensuitwisselingindezorg.nl/uzi-middelen

Aflevering 7 – Hoe plaats je in de praktijk een goed slot op je digitale voordeur?
Het Amsterdam UMC is één van de eerste Nederlandse zorgaanbieders waar patiënten met DigiD-substantieel kunnen inloggen en het UMC Utrecht is koploper op het gebied van digitaal machtigen. In deze podcastaflevering delen Fidel Meerman (Amsterdam UMC) en Anne-Marthe Kroon (UMC Utrecht) de door hen geleerde lessen op het gebied van veilige, betrouwbare toegang.
Blijf op de hoogte over digitale toegang in de zorg via de nieuwsbrief. Schrijf je hier in. Voor meer informatie of vragen: Digitale Toegang in de Zorg - Nictiz

Aflevering 6 – Welke deuren kunnen allemaal open?
Naast patiëntenportalen zijn er ook andere kanalen voor patiënten om gebruik te maken van digitale dienstverlening in de zorg. In de podcastaflevering ‘Welke deuren kunnen allemaal open?’ gaat Bob van Os in gesprek met Chris Flim en Anouk van den Broek van het ministerie van VWS, over welke diensten in de toekomst allemaal digitaal ontsloten kunnen worden.
Blijf op de hoogte over digitale toegang in de zorg via de nieuwsbrief. Schrijf je hier in. Voor meer informatie of vragen: Digitale Toegang in de Zorg - Nictiz
VOETNOOT
- Lees hier meer over Medmij: https://www.nictiz.nl/programmas/medmij/
- Welke PGO past bij mij? Kijk op: www.pgo.nl
- Lees hier meer over het VIPP-programma: https://www.vipp-programma.nl
- Lees meer over het programma Uitkomstgerichte Zorg: Uitkomstgerichte Zorg - Nictiz

Aflevering 5 – Hulp van de slotenmaker
Het implementeren van veilige digitale toegang brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Zowel voor zorgaanbieders als ICT-leveranciers en vraagt ook iets van patiënten. In de nieuwe podcastaflevering ‘hulp van de slotenmaker’ gaat Bob van Os in gesprek met Manon van Kester en Mark Arts, hoe het ministerie van VWS de zorgsector ondersteunt bij de implementatie van veilige digitale toegang.
Blijf op de hoogte over digitale toegang in de zorg via de nieuwsbrief. Schrijf je hier in. Voor meer informatie of vragen: Digitale Toegang in de Zorg - Nictiz
VOETNOOT
- Veilig online zorgzaken regelen met DigiD: https://www.digid.nl/fijnidee/
- Communicatietoolkit: https://www.xnloverheid.nl/dzorg
- Digitale toegang | Gegevensuitwisseling in de zorg

Aflevering 4 – De juiste sleutel voor iedere patiënt
Er is een groep patiënten die de digitaliseringsslag niet wil of kan maken. Hoe kunnen zorgaanbieders ervoor zorgen dat iedere patiënt mee kan doen?
Bob van Os gaat in deze aflevering in gesprek met Marcel Heldoorn (Patiëntenfederatie Nederland) en Hielke van Rijn (Ministerie van VWS) over digitale inclusie. Blijf op de hoogte over digitale toegang in de zorg via de nieuwsbrief. Schrijf je hier in. Voor meer informatie of vragen: Digitale Toegang in de Zorg - Nictiz
VOETNOOT

Aflevering 3 – Wat is een goed digitaal slot?
Waar moet het slot op de digitale voordeur van zorgaanbieders aan voldoen en wat betekenen authenticatie, identificatie en een hoger betrouwbaarheidsniveau voor zorgaanbieders?
Bob van Os, René van den Assem (adviseur cybersecurity en identity management) en Gé Linssen (MT lid Digitale Samenleving bij het ministerie van BZK) leggen het uit in deze aflevering.
We gaan graag met je in gesprek over dit onderwerp via: Digitale Toegang in de Zorg - Nictiz

Aflevering 2 – Een slot op je digitale voordeur?
Hoe voorkom je dat je digitale diensten aanbiedt aan de verkeerde persoon of dat je medische gegevens niet met de juiste patiënt deelt?
In deze aflevering gaat Bob van Os in gesprek met Leo van der Lubbe, senior beleidsmedewerker bij het ministerie van VWS en Wendeline Sjouwerman, Functionaris Gegevensbescherming, over het waarborgen van veilige toegang tot digitale dienstverlening met medische gegevens voor patiënten.
We gaan graag met je in gesprek over dit onderwerp via Digitale Toegang in de Zorg - Nictiz

Aflevering 1 – De digitale deuren staan open!
Digitalisering in de zorg, wat zijn de kansen en waar moeten we op letten?
In deze aflevering gaat Bob van Os in gesprek met Ron Roozendaal directeur informatiebeleid en CIO bij het Ministerie van VWS en Conchita Kleijweg, manager advies & innovatie bij Nictiz. Aan bod komen de kansen van digitalisering in de zorg, de stappen die nog gezet moeten worden en belangrijke aandachtspunten.
We gaan graag met je in gesprek over dit onderwerp via link