Skip to main content
Spotify for Podcasters
Nieuwsgierige Gasten

Nieuwsgierige Gasten

By Jim Retra & Thijs vd Schoot

Bij Nieuwsgierige Gasten spreken Thijs van de Schoot en Jim Retra wekelijks uitgesproken veranderaars met een eigen kijk op maatschappelijke uitdagingen. Ze voeren nieuwsgierig het gesprek met hun gasten om een open en objectief beeld te vormen.

In de eerste reeks duiden zij het fenomeen 'betekeniseconomie'.
De wereld om ons heen verandert. Dagelijks zien we de problemen zoals met het klimaat, vluchtelingen en bullshitbanen. Op deze manier kunnen we niet verder. Voor velen van ons een spannende en onzekere tijd. Verandering moet komen, maar hoe?
Currently playing episode

In gesprek met Kaj Morel

Nieuwsgierige GastenJan 14, 2019

00:00
34:22
In gesprek met Kees van den Bogaart & Suzanne van Hees

In gesprek met Kees van den Bogaart & Suzanne van Hees

Kees van den Boogaart en Suzanne van Hees willen graag het negatieve imago van plastic verbeteren en zijn hierdoor gestart met hun initiatief Sparkling Plastic. Ze richten zich dan ook op het recyclen van plastic en dagen enthousiaste studenten uit om in hun beginnende werkplaats iets moois te creëren van recyclebaar plastic. Ook willen ze een plek bieden aan mensen die moeilijk aansluiting vinden bij de reguliere systemen waar ze vooral zichzelf kunnen en mogen zijn. Ze leren veel van andere sociaal ondernemers maar er zijn nog een paar uitdagingen die ze moeten overwinnen.

Luister vooral deze podcast als je meer te weten wil komen over dit mooie initiatief. 

Jun 26, 201926:27
In gesprek met Eric Rentmeester & Karin Rentmeester

In gesprek met Eric Rentmeester & Karin Rentmeester

In deze aflevering gaan wij in gesprek met Erik & Karin Rentmeester over mentorhulp Oisterwijk. Gekscherend wordt Karin wel eens de regeltante van Oisterwijk genoemd, maar wij zien wel degelijk de grote diversiteit aan vraagstukken en samenhangende oplossingen waar Karin en Erik mee zijn gemoeid. Ze willen zichzelf steeds blijven ontwikkelen om inwoners met een hulpvraag zo goed mogelijk te kunnen bedienen. Luister de Podcast met daarin onder andere een aantal prachtige uiteenlopende voorbeelden van hulpvragen met creatieve oplossingen en een aantal hobbels die Karin en Eric zijn tegengekomen met het opstarten en doorontwikkelen van hun initiatieven. 

May 20, 201938:46
In gesprek met Ronald van den Enden (2)

In gesprek met Ronald van den Enden (2)

Na het de aftrap vorige week, deze week de 'tweede helft' van ons gesprek met Ronald van den Enden, de man achter Altena Bier. Over hulp, het vinden van geld en de noodzaak van een goed product. Veel luisterplezier! 

Kijk ook eens op: www.altenabier.nl !

Apr 25, 201920:25
In gesprek met Ronald van den Enden (1)

In gesprek met Ronald van den Enden (1)

Goed dat je luistert naar een nieuwe aflevering van Nieuwsgierige Gasten! Een aantal weken geleden voerden we het gesprek met Ronald van den Enden, bierliefhebber én ondernemer. Hij verteld gepassioneerd hoe hij van kleinste Apple-retailer van Nederland is geëvalueerd naar de sociaal ondernemer die hij nu is. 

Ronald is één van die mensen welke je het liefst een paar uur aan het woord laat. Om toch zo veel mogelijk van zijn verhaal in tact te laten een primeur: we delen het gesprek over twee afleveringen. Deze aflevering focust met name op het verhaal hoe Ronald hier terecht is gekomen. Volgende week kijken we naar drempels en struikelblokken uit het verleden en toekomst. Veel luisterplezier!

Meer informatie over Ronald of Altena Bier?  Kijk ook eens op: www.altenabier.nl ! 

Apr 17, 201924:18
In gesprek met Frank van der Zanden

In gesprek met Frank van der Zanden

We are back ! Vanaf vandaag staat een nieuwe podcastaflevering online ditmaal met Frank van der Zanden. Frank komt uit het bankwezen  en  noemt zichzelf verbinder en aanjager binnen de betekeniseconomie. Het verband hiertussen en Frank's kijk op de betekeniseconomie komen uitdrukkelijk naar voren in deze podcast.  

Apr 02, 201929:41
In gesprek met Rowan Hordijk

In gesprek met Rowan Hordijk

Vrijdag is ook hele mooie podcastdag. Vandaag staat daarom weer een nieuwe podcast online, ditmaal met Rowan Hordijk ! Met Rowan voeren wij onder andere het gesprek over purpose, House of the future skills en Tony Chocolonely. 

Mar 01, 201920:11
In gesprek met Jan Pelle

In gesprek met Jan Pelle

Ditmaal gaan we in gesprek met Jan Pelle, CEO van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). Jan reflecteert op de bruikbaarheid van het begrip betekeniseconomie. Jan stelt voor om vanaf nu te spreken over zinvolle economie. Het is cruciaal om met elkaar in gesprek te gaan over wat zinvol handelen is. 

Feb 19, 201933:32
In gesprek met Elphi Nelissen

In gesprek met Elphi Nelissen

Deze week is onze Nieuwsgierige Gast Elphi Nelissen. Als professor Building Sustainability  en als Voorzitter van de Sociaal-Economische Raad in Brabant maakt ze zich hard voor een circulaire economie. In dit gesprek verkennen we hoe dit past binnen het plaatje van betekeniseconomie. Daarnaast bespreken we haar visie op hoe je óók als universiteit en professor je eigen 'sociaal' ondernemer bent en hoe je jouw eigen betekenis kunt maximaliseren. Veel luisterplezier! 

Feb 12, 201928:10
In gesprek met Ted van de Wijdeven

In gesprek met Ted van de Wijdeven

Weer een nieuwe aflevering van Nieuwsgierige gasten online! Dit keer gaat Jim het gesprek aan met Ted van de Wijdeven, ze hebben het onder andere over zijn promotietraject met als uitkomst de doe-democratie en over de relatie tussen (sociaal) ondernemers, de overheid en inwoners. De term doe-democratie schuurt nadrukkelijk tegen de betekeniseconomie. Tijdens ons gesprek leggen ze verbindingen tussen deze twee hedendaagse termen.  

Feb 05, 201931:12
In gesprek met Astrid Kaag

In gesprek met Astrid Kaag

Deze week een gesprek met Nieuwsgierige Gast Astrid Kaag. Zij werkt bij de provincie Noord-Brabant, maar is bovenal voorvechter voor de betekeniseconomie in haar provincie én actief luisteraar van de podcast. Ze laat zien hoe één televisie-uitzending je leven kan veranderen. 

Jan 29, 201932:56
In gesprek met Mart van Diesen

In gesprek met Mart van Diesen

In deze aflevering spreken we met Nieuwsgierige Gast Mart van Diesen. Mart is sociaal ondernemer en geeft inspirerende voorbeelden van de betekeniseconomie in de praktijk op het snijvlak met zorg en welzijn. 

Jan 21, 201938:50
In gesprek met Kaj Morel

In gesprek met Kaj Morel

In deze aflevering spreken we met nieuwsgierige gast Kaj Morel. Auteur van het boek 'Tijd voor de Betekeniseconomie'. Hij licht zijn visie en passie voor het onderwerp toe.

Jan 14, 201934:22
Teaser Nieuwsgierige Gasten : Op zoek naar de Brabantse betekeniseconomie

Teaser Nieuwsgierige Gasten : Op zoek naar de Brabantse betekeniseconomie

Thijs van de Schoot en Jim Retra introduceren de Podcast Nieuwsgierige Gasten die zij gaan maken. In het eerste seizoen gaan ze op zoek naar de betekeniseconomie in Brabant met uitgesproken veranderaars. 

Jan 07, 201918:31