
Nieuw Voer
By Alexander Prinsen

Nieuw VoerMay 20, 2022

NV#40 Peter Leendertse
Silent Spring uit 1962 van Rachel Carson laat zien hoe relevant het nog steeds is dat we ons blijven afvragen over de impact van gewasbescherming. Peter Leendertse van CLM is met zijn podcast Red de Lente (https://reddelente.nl/) gaan kijken waar we nu staan en hoezeer de gewasbescherming nog steeds zijn sporen nalaat. En dat het nodig is blijkt wel uit het feit dat we er steeds meer last van hebben in ons water, bodem, gewas, insecten, microben en zelfs ons lijf. ————————–
Deze podcast kent geen betaalmuur, wel vragen we je of je een vrijwillige bijdrage kunt doen om het maken van de podcast te financieren. Daarvoor is deze links beschikbaar of meld je aan bij bij Petjeaf.com/nieuwvoer. Hartelijk dank alvast voor wat je kan doen.Donatie – https://nieuwvoer.nl/jouw-bijdrage-aan-meer-nieuw-voerDonatie – https://Petjeaf.com/nieuwvoer
————————–
Vanuit de praktijk van Peter blijkt dat de gehele landbouw sector in beweging is. En Peter vraagt steeds vaker of de conventionele landbouwer ook een agro-(eco)logische adviseur in dienst heeft voor kruisbestuiving van kennis en mogelijkheden en dat doet beseffen dat er dit niet raar is om te doen aangezien beide praktijken steeds dichter naar elkaar groeien.
Supermarkten zijn zoekende hoe ze hun boeren kunnen bewegen en betalen de lat iets hoger te leggen.
Landbouwers worden steeds bewuster dat de middelen iets met hun, hun bodem, gewas en dieren doet en dat anders doen nu echt nodig is.
Tuincentra realiseren dat residuen ook op de tuinplanten zitten die vervolgens in de bodem bij de consument terecht komen. En overwegen planten met nuttige insecten te gaan verkopen zodat ze bij de consument ook van waarde zijn.
Landbouw die tegen de natuur inwerkt is nu het huidige gangbare technieken zijn en die met de natuur samenwerken agro-(eco)logisch heet
Steeds meer landbouwers resoluut stoppen met het conventionele en beginnen de natuur te omarmen en vervolgens van de ene verbazing in de andere vallen. En ineens veel meer mogelijkheden met hun gewassen kunnen doen.
En dat er steeds meer machines ontwikkeld worden door de landbouwers die geschikt zijn voor de agro-(eco)logische landbouw vereisten en die innovatie gaat steeds sneller.
-----
Nieuw voer is een podcast van Alexander Prinsen waarin hij opzoek gaat naar de transitie in de landbouw. In het dagelijks leven adviseert hij ondernemers anders te kijken naar de realiteit en innovatie met als doel betere verdienmodellen te realiseren die toekomstbestendig zijn. Meer weten kijk op www.scopematters.com

NV#39 Marco van Es
Een gesprek over de invloed van micro-organismen op ons als mens vanuit onze leefomgeving en onze voeding. Het blijkt dat micro-organismen die op en in ons, als mens, zitten, hun oorsprong vinden in onze voeding en de leefomgeving waarin we bewegen. Groenere stedelijke omgevingen met gezonde bodems kunnen ons welbevinden enorm verbeteren.
————————–
De podcast kent geen paywall. Iedereen die dit wil kan de gesprekken
terugluisteren. Wat we wel vragen is een vrijwillige bijdrage om onze kosten te drukken. Daarvoor is deze link beschikbaar of meld je aan bij bij Petjeaf.com/nieuwvoer. Hartelijk dank alvast voor wat je kan doen.
Donatie – https://nieuwvoer.nl/jouw-bijdrage-aan-meer-nieuw-voer
Donatie – https://Petjeaf.com/nieuwvoer
————————–
Kinderen blijken een hogere weerstand te hebben als ze vaak met gezonde grond spelen doordat ze in aanraking komen met bodem micro-organismen. Met andere woorden vies en vuil zijn is eigenlijk heel goed voor ons menselijk lichaam. En uit Oostenrijks onderzoek van appels blijken biologische appels op de schil, onder de schil en zelfs in het zaad weerstand bevorderende micro-organismen bevatten en alleen door onbewerkt te eten je deze tot je kan nemen. En datzelfde geldt ook voor onze groente.
De transitie naar een agro-ecologische landbouwsysteem vanuit een pro-biotica gedachtegoed betekend dan dus ook dat we gezonder worden vanuit de micro-organismen perspectief. Een gezonde bodem en gezonde gewassen blijken een direct verband te hebben tussen chronische (immuun)ziektes en de micro-organismen biodiversiteit als het gaat om de menselijke weerbaarheid. Oude jagers gemeenschappen blijkt nog de oer micro-organismen die de moderne stadsmens ontbeert. Het Holomicrobiome onderzoek gaat dat nader onderzoeken.
Bac2Nature - https://bac2nature.org/
Holomicrobiome - https://holomicrobioom.nl

NV38 Jan Dirk van der Voort
Een gesprek over bodem, gras, gehoorde koeien, kaas en betere verdienmodellen. Jan Dirk neemt ons mee in zijn hobbelige reis van gangbaar naar regeneratieve landbouw. Een reis die van de landbouwer vraagt om meer dimensies en competenties onder de knie te krijgen wil je de overkant halen. Het blijkt dat nodig is te begrijpen wat het bodemleven nodig heeft om het gras tevreden te houden. Leren hoe zijn koeien en stieren naar het leven kijken. En tot slot ontdekken dat de reden waarom zijn Remeker kazen zo lekker smaken, terug te leiden is naar de gezonde microbiologie (bacteriën, gisten en schimmels) op en rond de boerderij. Het resultaat is een verdienmodel dat gezond, weerbaar en toekomstbestendig is.
Remeker - https://www.remeker.nl/
-------------------------- Op deze site willen we geen paywall introduceren. Iedereen die dit wil kan de gesprekken terugluisteren. Wat we wel vragen is een vrijwillige bijdrage om onze kosten te drukken. Daarvoor is deze link beschikbaar of meld je aan bij bij Petjeaf.com/nieuwvoer. Hartelijk dank alvast voor wat je kan doen.
Donatie - https://nieuwvoer.nl/jouw-bijdrage-aan-meer-nieuw-voer
Donatie - https://Petjeaf.com/nieuwvoer

NV37 Frank Silvis
Een gesprek over wat water is en waarom het belangrijk is dat we begrijpen dat water veel meer is dan dat we denken. Met Frank Silvis verkennen we het werk van Viktor Schauberger zijn invloed om het anders denken over water. Het blijkt dat water over een bijzondere eigenschap beschikt dat het informatie van zijn omgeving kan opslaan en dat je dat ook terug kunt vinden in dat water. En Frank deelt zijn inzichten over de noodzaak van vitaliteit van water in relatie tot onze gezondheid. Als adviseur begeleid Frank landbouw ondernemers om de (eco)logie binnen en buiten de onderneming weer in balans te brengen, zodat de ondernemer, de bodem, de dieren en planten, de microbiologie en het water weer zichzelf zijn.
VortexVitalis - https://vortexvitalis.nl/ ---------------------------------------------------------------------------------------------- Op deze site willen we geen paywall introduceren. Iedereen die dit wil kan al de gesprekken terugluisteren. Maar Nieuw Voer draait wel op de vrijwillige bijdragen van onze bezoekers en luisteraars. Daarvoor zijn deze links beschikbaar of meld je aan bij bij Petjeaf.com/nieuwvoer. Hartelijk dank alvast

NV36 Aaik Rodenburg
Samen met Aaik spreken we over hoe zijn bedrijf meegegroeid is met de groei van de aardappel teelt en hun overstap naar de hoogwaardige verwaarding van de aardappelschillen. Want zetmeel blijkt een geweldige verdichter en verklever molecuul. Aaik deelt zijn ontdekkingsreis en de vele inzichten die het verkregen over de mogelijkheden van hun producten. Het spanningsveld tussen voedsel en biobased is een spannende en het blijft een uitdaging om niet met voedsel te concurreren. Rodenburg Bio-Polymers heeft inmiddels meerdere toepassingen door het bewerken van mais & aardappel zetmeel, waaronder ook de ontwikkeling naar biologische afbreekbare polymeren die goed zijn voor de natuur. Rodenburg Bio-Polymers staat inmiddels klaar om te gaan opschalen om de biopolymeer transitie vorm te geven in de vorm van lijmen, latex, plantenpotten, diervoeding, verpakkingsmateriaal en veel meer. Rodenburg Biopolymers - https://biopolymers.nl/ Veel luisterplezier en kijk uit naar je gedachten! ---------------------------------------------------------------------------------------------- Ps vergeet niet de podcast te waarderen met een like, comment of nog fijner met een eenmalige donatie zodat de algoritmes weten dat jullie de gesprekken waarderen. Via deze link doe je een donatie of meld je aan bij Petjeaf.com/nieuwvoer.

NV#35 Mark Slegers
Met Mark Slegers duik ik dieper in over de rol van paddenstoelen, schimmels, hun eigenaardigheden, de technische uitdagingen, de koffieboon en waarom schimmels belangrijk zijn voor ons dieet. Mark teelt met Rotterzwam de oesterzwam paddenstoelen op gebruikt koffiedrab in Rotterdam en zijn daar best succesvol in. Inmiddels bestaat Rotterzwam 10 jaar (sinds 2013).
------------ Dankzij kleine donaties helpen de luisteraars Nieuw Voer vorm te geven. Dat kan met een eenmalige donatie of maandelijkse donaties vanaf 6 euro per maand via Petjeaf.com/nieuwvoer. Alvast veel dank voor je steun en vertrouwen. -------------
Als innovatieve ondernemer realiseert Mark steeds nieuwe verdienmodellen door een andere kijk op het ondernemerschap, ondanks dat de wet- en regelgeving soms in de weg staat. Inmiddels leidt Mark tientallen ondernemers wereldwijd op om hun paddenstoel teelt te delen en vooral ook het ondernemerschap wat nodig is bij te brengen.
Nieuw Voer [https://nieuwvoer.nl] is een podcast van Alexander Prinsen waarin hij de individuele deelsystemen van de landbouwtransitie in perspectief plaats. Nieuw Voer beweegt horizontaal door de verschillende verticale deelgebieden om de onderlinge verbanden te ontdekken in het grotere systeem. De inzichten van de ondernemer staan centraal en de kruisbestuiving naar de andere deelgebieden. Het is de plek waar nieuwe verbindende inzichten en onverwachte kruisbestuivingen de ruimte krijgen. En waar we de vraag beantwoorden hoe we de op biologische grondstof gebaseerde kringloop economie en de biobased circulaire economie tot wasdom kunnen laten komen.

NV#34 Roosmarijn Saat
Roosmarijn ziet dagelijks de impact van nutriëntvolle voeding op de mens. Als een van de eerste biologische winkels van Nederland zag haar vader 25 jaar geleden al dat de toekomst biologisch is en dat samenwerken in de keten het enige logische is om impact te maken.
------------ Dankzij kleine donaties helpen de luisteraars Nieuw Voer vorm te geven. Dat kan met een eenmalige donatie of maandelijkse donaties vanaf 6 euro per maand via Petjeaf.com/nieuwvoer. Alvast veel dank voor je steun en vertrouwen. -------------
Als retailer heeft Gimsel sindsdien ingezet om zowel lokaal als internationaal alleen nutriëntvolle voeding aan te bieden en de samenwerkende boeren hiervoor te belonen. Het marktmechanisme zit de groei van meer biologisch aanbod in de weg doordat gangbaar niet beprijsd is voor zijn negatieve effecten en agro-ecologisch nog niet gewaardeerd wordt voor haar bijdrage. Zo ontdekte wij ons in het gesprek dat bijvoorbeeld zorgverzekeraars wel in op het stimuleren van bewegen en vergeten ze het alle belangrijkste dat voor bewegen nodig is, namelijk nutriëntvolle voeding. Daarom pakt Roosmarijn met Gimsel haar verantwoording en laat zien dat retailers het ook echt anders kunnen doen. Het is tijd dat ook de gangbare supermarkt onderdeel wordt van de landbouw transitie.
Roosmarijn Saat
Gimsel Rotterdam
Meer weten over Nieuw Voer? https://nieuwvoer.nl
Ik ben Alexander Prinsen en met de Nieuw Voer podcast talkshow ga ik iedere keer in gesprek met pioniers om de toekomst van ons landbouwsysteem te verkennen. De gesprekken bieden nieuwe verbindende inzichten en onverwachte kruisbestuivingen. Hoe kunnen we zorgen voor voldoende voedsel, herstel van onze bodems, de biologie en natuurkunde inzetten, welke innovatieve materialen kunnen we eruit halen en vooral hoe zorgen we voor een beter verdienmodel voor de gehele landbouwketen als geheel. Elk Nieuw Voer gesprek is een puzzelstukje van de grote systeempuzzel. Het levert verbindende inzichten op die niet snel gemaakt worden. De onverwachte kruisbestuivingen zijn bijzonder.

NV#33 Joost van Strien
Hoe meer Joost het landbouw systeem naast zijn eigen boerderij legde, hoe meer hij inzag dat dierlijke mest niet de heilige graal is voor gezonde bodems. In een bos dragen ook planten bij aan de bemesting van de wortels, dus waarom zou dat niet kunnen voor zijn eigen gewassen. De eerste 100% plantaardige boerderij was geboren en dat blijkt een schot in de roos voor strikte plantaardige eters (onder andere Vegans) die nu zeker zijn van een plantaardige voeding, zeg maar voor en door planten.
------------ Dankzij kleine donaties helpen de luisteraars Nieuw Voer vorm te geven. Dat kan met een eenmalige donatie of maandelijkse donaties vanaf 6 euro per maand via Petjeaf.com/nieuwvoer. Alvast veel dank voor je steun en vertrouwen. -------------
Anders doen vraagt dat Joost veel meer de korte ketens opzoekt om directer contact te krijgen met zijn consumenten, en das een totaal andere business om voor je eigen producten een compleet nieuwe verkoopkanaal op te tuigen. Voor Joost is dit de toekomst een gesloten kringloop dat voor hem logisch is. En met kleine stapjes zet hij grote schreden naar de toekomst.
Joost van Strien
Boerderij Zonnegoed
No Shit Food
Caring farmers
Meer weten over Nieuw Voer? https://nieuwvoer.nl
Ik ben Alexander Prinsen en met de Nieuw Voer podcast talkshow ga ik iedere keer in gesprek met pioniers om de toekomst van ons landbouwsysteem te verkennen. De gesprekken bieden nieuwe verbindende inzichten en onverwachte kruisbestuivingen. Hoe kunnen we zorgen voor voldoende voedsel, herstel van onze bodems, de biologie en natuurkunde inzetten, welke innovatieve materialen kunnen we eruit halen en vooral hoe zorgen we voor een beter verdienmodel voor de gehele landbouwketen als geheel. Elk Nieuw Voer gesprek is een puzzelstukje van de grote systeempuzzel. Het levert verbindende inzichten op die niet snel gemaakt worden. De onverwachte kruisbestuivingen zijn bijzonder.

NV#32 Joost Wouters (2de Ronde)
Zeewier is de grote belofte en de realiteit blijkt toch veel weerbarstiger om die waar te maken. En dat is juist waarom Joost Wouters van The Seaweed Company laat zien dat het mogelijk is die belofte waar te maken. In 4 jaar tijd (Luister hier het gesprek van 4 jaar geleden terug ) is The Seaweed Company van concept naar een wereldwijde opererende speler gegroeid.
------------ Dankzij kleine donaties helpen de luisteraars Nieuw Voer vorm te geven. Dat kan met een eenmalige donatie of maandelijkse donaties vanaf 6 euro per maand via Petjeaf.com/nieuwvoer. Alvast veel dank voor je steun en vertrouwen. -------------
Het geheim is hun activistische aanpak richting klanten, hun decentrale zeeboerderijen opzet, inzetten op meerdere soorten zeewier en zorgen dragen voor meervoudige waarde creatie. En ze gaan een stap verder, ze zijn de eerste certificering aan het opzetten waarmee zich als regeneratieve zeewier teler kunnen onderscheiden van de gangbare teelt. Want wat geldt op het land geldt dus ook op zee, agro-ecologische & regeneratieve zee-bouw staat nog in zijn kinderschoenen.
Veel luister plezier en vergeet niet een kleine donatie te doen :)
------------------
Meer weten over Nieuw Voer? https://nieuwvoer.nl
Ik ben Alexander Prinsen en met de Nieuw Voer podcast talkshow ga ik iedere keer in gesprek met pioniers om de toekomst van ons landbouwsysteem te verkennen. De gesprekken bieden nieuwe verbindende inzichten en onverwachte kruisbestuivingen. Hoe kunnen we zorgen voor voldoende voedsel, herstel van onze bodems, de biologie en natuurkunde inzetten, welke innovatieve materialen kunnen we eruit halen en vooral hoe zorgen we voor een beter verdienmodel voor de gehele landbouwketen als geheel. Elk Nieuw Voer gesprek is een puzzelstukje van de grote systeempuzzel. Het levert verbindende inzichten op die niet snel gemaakt worden. De onverwachte kruisbestuivingen zijn bijzonder.

NV#31 Hans Jansen
De zoektocht van Hans Jansen van STERCORE (latijns voor mest) naar een passend bemestingsproduct voor planten dat ook goed doet voor onze planeet, heeft hem gebracht bij het vergassen van dierlijke droge mest. Hij heeft gezien als meststoffen ondernemer wat de impact is van de huidige (kunst-) mestproducten op de bodems, het water en de planten. En hij vond dat het beter kon. Hans ziet de belang van dierlijke mest als een belangrijk bijdrage aan het herstel van bodems en gezonde gewassen. En het herstellen van die verbinding is nodig als je kijk hoe we nu de huidige dierlijke mest verspillen. Na jaren zoeken en verbeteren heeft hij met zijn compagnon Richard Kusters de oplossing nu gevonden. Ze maken van dierlijke mest biochar (koolstof), groen gas, vloeibare CO2 en doen dat zonder resterende afvalstromen. Met een meervoudige waarde creatie zijn ze instaat een gezond verdienmodel te ontwikkelen zonder emissies. Is dit de meststofstoffenfabriek van de toekomst? Volgend jaar wordt de fabriek gebouwd om een mogelijke revolutie te starten. Zijn motto: Denk altijd na wat je doet voordat je iets doet en al doende denk dan nog een keer na!
Laat je me weten wat je van het gesprek vindt?
-------------
Dank zij kleine donaties van jullie luisteraars kan ik Nieuw Voer vorm geven. Dat kan je doen met een eenmalige donatie (zonder login) of maandelijkse donaties via Petjeaf.com/nieuwvoer. Alvast veel dank voor je steun en vertrouwen.
-------------
Meer weten over Nieuw Voer? https://nieuwvoer.nl
De Nieuw Voer podcast verkent ons landbouw systeem door deze in perspectief te plaatsen. Samen met mijn gasten verkennen we de verschillende onderwerken en zoeken we naar de kruisbestuiving met de andere deelgebieden. De gesprekken bieden nieuwe verbindende inzichten en onverwachte kruisbestuivingen. Dat alles om beter te begrijpen hoe de op biologische grondstof gebaseerde kringloop economie en de biobased circulaire economie tot wasdom kan komen.

NV#30 Jeroen Klompe
Het begon met zijn missie om landbouwgrond te herstellen om gewassen bomvol smaak te telen. Het zijn immers de inhoudsstoffen uit een gezonde bodem die voorwaarde zijn voor smaak. Inmiddels heeft Jeroen Klompe een regeneratief en multidisciplinair landbouwbedrijf, waar innovatie, kennis delen, smaak en inhoudsstoffen centraal staan. In zijn zoektocht om een rekening te kunnen sturen voor de waarde van de natuur ontstaan steeds nieuwe spin-offs van kennis en nieuwe productgroepen waar zijn collega akkerbouwers ook van kunnen profiteren.
Laat me weten wat je van het gesprek vindt!
-------------
Met een kleine donatie help je Nieuw Voer vooruit zodat ik meer gesprekken kan opnemen. Dat kan met een eenmalige donatie (zonder login) of maandelijkse donaties via Petjaf.com/nieuwvoer. Jouw ondersteuning helpt mij om de productie kosten (600 euro) te dekken. Alvast veel dank voor je steun en vertrouwen.
-------------
Meer weten over Nieuw Voer? https://nieuwvoer.nl
Nieuw Voer is een podcast van Alexander Prinsen waarin ik de individuele deelsystemen van de landbouwtransitie in perspectief plaats. Nieuw Voer beweegt horizontaal door de verschillende verticale deelgebieden om de onderlinge verbanden te ontdekken in het grotere systeem. De inzichten van de ondernemer staan centraal en de kruisbestuiving naar de andere deelgebieden. Het is de plek waar nieuwe verbindende inzichten en onverwachte kruisbestuivingen de ruimte krijgen. En waar we de vraag beantwoorden hoe we de op biologische grondstof gebaseerde kringloop economie en de biobased circulaire economie tot wasdom kunnen laten komen.

NV#29 Jannemarie de Jonge
Samen met rijksadviseur fysieke ruimte Jannemarie de Jonge verkennen we hoe het stedelijk gebied veel afhankelijker is van het landelijke gebied dan we denken. En dat we veel slimmer intensieve landbouw systemen (gebouw gebonden) met elkaar kunnen verbinden in zogenoemde agroparken. En dat de bodem gebonden landbouw regeneratief dient te zijn om voor de bodem, water en het klimaat te zorgen. Ze vertelt dat het bodem- en watersysteem essentieel is, omdat het de basis is voor de productie van ons voedsel en biobased materialen. Waarom elke stad verantwoordelijk is voor het landbouwbeleid van omringende gebieden. Over de opmars van de gemengde bedrijfsvoering en gebiedscooperaties van vroeger in een modern jasje.
Laat me weten wat je van het gesprek vindt!
-------------
Met een kleine donatie help je Nieuw Voer vooruit zodat ik meer gesprekken kan opnemen. Dat kan met een eenmalige donatie (zonder login) of maandelijkse donaties via Petje.af/nieuwvoer. Waarom? Jouw ondersteuning helpt mij om de productie kosten (600 euro) te dekken. Alvast veel dank voor je steun en vertrouwen.
-------------
Meer weten over Nieuw Voer? https://nieuwvoer.nl
Nieuw Voer is een podcast van Alexander Prinsen waarin ik de individuele deelsystemen van de landbouwtransitie in perspectief plaats. Nieuw Voer beweegt horizontaal door de verschillende verticale deelgebieden om de onderlinge verbanden te ontdekken in het grotere systeem. De inzichten van de ondernemer staan centraal en de kruisbestuiving naar de andere deelgebieden. Het is de plek waar nieuwe verbindende inzichten en onverwachte kruisbestuivingen de ruimte krijgen. En waar we de vraag beantwoorden hoe we de op biologische grondstof gebaseerde kringloop economie en de biobased circulaire economie tot wasdom kunnen laten komen.

NV#28 Han van Kasteren
Met Han van Kasteren (Avans | TU Eindhoven) spreek ik over de biobased economie, de nieuwe (groene) chemie, de energetische uitdagingen van deze nieuwe technologieën en de koppeling naar de landbouw en bodems. Het succes van de groene chemie hangt nauw samen met het vinden van een geode balans tussen bodem, voedsel en de biobased economie. Uit zijn cijfers blijkt dat een volledige biobased economie vraagt om 20 gigaton extra landbouw land bovenop de 20 gigaton die we nu verbruiken. En dan blijkt dat minder vlees eten, landbouw gronden weer terug in productie brengen, meer hernieuwbare energie en het hoogwaardige valoriseren van biomassa reststromen het prima kunnen opvangen. Het vraagt van zowel de landbouw als de chemie een andere waardeketen en verwaarding, zodat voedsel en chemie in harmonie kunnen verhouden.
Laat me weten wat je van het gesprek vindt!
https://nieuwvoer.nl/nv28-han-van-kasteren/
-------------
Met een kleine donatie help je Nieuw Voer vooruit zodat ik meer gesprekken kan opnemen. Dat kan met een eenmalige donatie (zonder login) of maandelijkse donaties via Petje.af/nieuwvoer. Waarom? Jouw ondersteuning helpt mij om de productie kosten (600 euro) te dekken. Alvast veel dank voor je steun en vertrouwen.
-------------
Meer weten over Nieuw Voer? https://nieuwvoer.nl
Nieuw Voer is een podcast van Alexander Prinsen waarin ik de individuele deelsystemen van de landbouwtransitie in perspectief plaats. Nieuw Voer beweegt horizontaal door de verschillende verticale deelgebieden om de onderlinge verbanden te ontdekken in het grotere systeem. De inzichten van de ondernemer staan centraal en de kruisbestuiving naar de andere deelgebieden. Het is de plek waar nieuwe verbindende inzichten en onverwachte kruisbestuivingen de ruimte krijgen. En waar we de vraag beantwoorden hoe we de op biologische grondstof gebaseerde kringloop economie en de biobased circulaire economie tot wasdom kunnen laten komen.

NV#27 Marcel van der Heijden
Expert plantweerbaarheid en bodemschimmels Marcel van der Heijden ziet mycorrhiza als dé sleutel voor betere verdienmodellen en een hogere productie voor de conventionele landbouw. Deze mycorrhiza schimmels blijken essentieel te zijn voor betere bodems, betere waterretentie, meer koolstof vastlegging en betere plantweerbaarheid. Met andere woorden, waar wachten we nog op?
-------------
Laat me weten of je de gesprekken van Nieuw Voer waardeert door een eenmalige donatie (zonder login) of maandelijkse donaties via Petje.af/nieuwvoer. En help mij de productie kosten (600 euro) te dekken van het maken van onafhankelijke hoogwaardige verhalen van pioniers voor jou. Alvast veel dank voor je steun en vertrouwen.
-------------
Meer weten over Nieuw Voer? https://nieuwvoer.nl
Nieuw Voer is een podcast van Alexander Prinsen waarin ik de individuele deelsystemen van de landbouwtransitie in perspectief plaats. Nieuw Voer beweegt horizontaal door de verschillende verticale deelgebieden om de onderlinge verbanden te ontdekken in het grotere systeem. De inzichten van de ondernemer staan centraal en de kruisbestuiving naar de andere deelgebieden. Het is de plek waar nieuwe verbindende inzichten en onverwachte kruisbestuivingen de ruimte krijgen. En waar we de vraag beantwoorden hoe we de op biologische grondstof gebaseerde kringloop economie en de biobased circulaire economie tot wasdom kunnen laten komen.

NV#26 Michiel Korthals
Inleven in de natuur is de perspectiefverandering voor de (land)bouw. Voedselfilosoof Michiel Korthals brengt alles wat de wetenschap doet in perspectief en brengt het terug naar de essentie. Deze ethische vraagstukken hebben geen hapklare antwoorden. Het laat wel goed zien hoezeer de mens boven de natuur wil staan in plaats naast de natuur te staan. En dan ook hoe verhoudt het welzijn van Bacteriën, Schimmels, Algen, Planten, Dieren en Insecten zich tot de gezondheid van de mens? Volgens Michiel zijn onze voedselvaardigheden daarom zo belangrijk om voedsel weer in het systeem perspectief te plaatsen.
-------------
Wat doet dit gesprek met je? Heb je nieuwe inzichten gekregen? Laat het mij weten met een eenmalige donatie (zonder login) of maandelijkse donaties via Petje.af/nieuwvoer. Zo help je mij de productie kosten (600 euro) te dekken en kan ik doorgaan onafhankelijk hoogwaardige verhalen van pioniers voor jou maken. Alvast veel dank voor je steun en vertrouwen.
-------------
Meer weten over Nieuw Voer? https://nieuwvoer.nl
Nieuw Voer is een podcast van Alexander Prinsen waarin ik de individuele deelsystemen van de landbouwtransitie in perspectief plaats. Nieuw Voer beweegt horizontaal door de verschillende verticale deelgebieden om de onderlinge verbanden te ontdekken in het grotere systeem. De inzichten van de ondernemer staan centraal en de kruisbestuiving naar de andere deelgebieden. Het is de plek waar nieuwe verbindende inzichten en onverwachte kruisbestuivingen de ruimte krijgen. En waar we de vraag beantwoorden hoe we de op biologische grondstof gebaseerde kringloop economie en de biobased circulaire economie tot wasdom kunnen laten komen.

NV#25 Jan Willem van der Schans
Is de korte keten aanpak de oplossing voor betere verdienmodellen voor de boer? Econoom met boerenachtergrond Jan Willem van der Schans weet alles van de korte keten. Hij helpt food ondernemers verduurzamen en ziet de supermarkt als spil van het regionale voedselsysteem. We bespreken of biologisch wel terecht de heilige graal is. Wat de kracht is van een lokale shared services economie. Waarom je de unieke waarde van grond niet op nul kan zetten. En dat het hoog tijd is voor een nieuw paradigma; minder maar beter en voedzamer telen.
-------------
Vind je het een leuk gesprek? Met jouw eenmalige donatie of maandelijkse donaties via Petje.af/nieuwvoer help je mij met meer Nieuw Voer. Zo kan ik doorgaan onafhankelijk hoogwaardige verhalen van pioniers te maken voor jou. Alvast veel dank voor je steun en vertrouwen.
-------------
Meer weten over Nieuw Voer? https://nieuwvoer.nl
Nieuw Voer is een podcast van Alexander Prinsen waarin ik de individuele deelsystemen van de landbouwtransitie in perspectief plaats. Nieuw Voer beweegt horizontaal door de verschillende verticale deelgebieden om de onderlinge verbanden te ontdekken in het grotere systeem. De inzichten van de ondernemer staan centraal en de kruisbestuiving naar de andere deelgebieden. Het is de plek waar nieuwe verbindende inzichten en onverwachte kruisbestuivingen de ruimte krijgen. En waar we de vraag beantwoorden hoe we de op biologische grondstof gebaseerde kringloop economie en de biobased circulaire economie tot wasdom kunnen laten komen.

NV#24 Coen Bakker
Voedselverspilling heeft schadelijke bijeffecten en draagt zelfs bij aan het klimaatprobleem. Kostbare nutriënten verloren laten gaan is ook nog eens heel onlogisch en inefficiënt. Hoe zonde is het als voedselafval dat boordevol nutriënten zit, verbrand wordt? Of op een vuilnisbelt terecht komt waar het ongecontroleerd wegrot met als resultaat het vrijkomen van ‘ongewenst’ methaan?
-------------
Vind je het een leuk gesprek? Met jouw eenmalige donatie of maandelijkse donaties via Petje.af/nieuwvoer help je mij met meer Nieuw Voer. Zo kan ik doorgaan onafhankelijk hoogwaardige verhalen van pioniers te maken voor jou. Alvast veel dank voor je steun en vertrouwen.
-------------
The Waste Transformers hebben een biovergister ontwikkeld om voedselverspilling ‘end of pipe’ op te lossen op plekken waar het op een hoop terecht komt. Door met de vergister van biomassa methaan te produceren voor de inwendige warmtekrachtmotor, kunnen ze warmte/koude en elektronen genereren, vangen ze de CO2 na verbranding af voor nieuwe toepassingen en is het restproduct van de vergisting, het digestaat, toegepasbaar als bemester.
Met de vergister is het ultra-lokaal verwaarden van keukenafval van restaurants, hotels en woonwijken realiteit geworden en gebeurt dat op een manier die zorgt voor een innovatief sociaal verdienmodel met minder klimaatschade. Inmiddels maken partijen in binnen- en buitenland gebruik van de biovergister om op eigen locatie hun afval om te zetten in grondstoffen, elektriciteit en warmte/koude.
-------------
Meer weten over Nieuw Voer? https://nieuwvoer.nl
Nieuw Voer is een podcast van Alexander Prinsen waarin ik de individuele deelsystemen van de landbouwtransitie in perspectief plaats. Nieuw Voer beweegt horizontaal door de verschillende verticale deelgebieden om de onderlinge verbanden te ontdekken in het grotere systeem. De inzichten van de ondernemer staan centraal en de kruisbestuiving naar de andere deelgebieden. Het is de plek waar nieuwe verbindende inzichten en onverwachte kruisbestuivingen de ruimte krijgen. En waar we de vraag beantwoorden hoe we de op biologische grondstof gebaseerde kringloop economie en de biobased circulaire economie tot wasdom kunnen laten komen.

NV#23 Arjen van Buuren
-------------
Wil je meer Nieuw Voer? Met jouw eenmalige donatie of maandelijkse donaties via Petje.af/nieuwvoer help je mij met meer Nieuw Voer. Zo kan ik doorgaan onafhankelijk hoogwaardige verhalen van pioniers te maken voor jou. Alvast veel dank voor je steun en vertrouwen.
-------------
Meer weten over Nieuw Voer? https://nieuwvoer.nl
Nieuw Voer is een podcast van Alexander Prinsen waarin ik de individuele deelsystemen van de landbouwtransitie in perspectief plaats. Nieuw Voer beweegt horizontaal door de verschillende verticale deelgebieden om de onderlinge verbanden te ontdekken in het grotere systeem. De inzichten van de ondernemer staan centraal en de kruisbestuiving naar de andere deelgebieden. Het is de plek waar nieuwe verbindende inzichten en onverwachte kruisbestuivingen de ruimte krijgen. En waar we de vraag beantwoorden hoe we de op biologische grondstof gebaseerde kringloop economie en de biobased circulaire economie tot wasdom kunnen laten komen.

NV#22 Marian Peters
Marian Peters is een van de aanjagers van de Nederlandse insectensector. Ze geeft ons een overzicht van wat er in Nederland en daarbuiten speelt, welke insectensoorten populair zijn en vooral ook wat nodig is om de insectenboeren te helpen opschalen. En wat blijkt, de opruimfunctie van insecten biedt volop kansen voor de landbouwsector om biomassa kringlopen natuurlijk te sluiten.
-------------
Wil je meer Nieuw Voer? Met jouw eenmalige donatie of maandelijkse donaties via Petje.af/nieuwvoer help je mij met meer Nieuw Voer. Zo kan ik doorgaan onafhankelijk hoogwaardige verhalen van pioniers te maken voor jou. Alvast veel dank voor je steun en vertrouwen.
-------------
Onbemind maakt onbekend. Dat lijkt ook voor insecten te gelden. We weten inmiddels wat hun toegevoegde waarde is en de rol die ze vervullen in het ecosysteem. De insectenteelt is nu nog een kleine sector met grote kansen. Niet alleen voor humane consumptie, ook voor de landbouw en biobased economie. Insecten zijn tot nog toe een onderbelichte speler in de landbouwtransitie. En dat is zonde, want zij hebben een grote rol te vervullen in de verwerking van natuurlijke meststoffen naar eiwitvol voedsel. Daarnaast kunnen ze ingezet worden als bodembemesters. Want ook de mest van insecten en hun exoskaletten zijn nuttige meststoffen voor bodems. Daarmee zijn zij de ontbrekende schakel in het sluiten van de kringlopen van de landbouw.
New Generation Nutrition- https://ngn.co.nl/
Verenigde Nederlandse Insectenkwekers - https://venik.nl/
-------------
Meer weten over Nieuw Voer? https://nieuwvoer.nl
Nieuw Voer is een podcast van Alexander Prinsen waarin ik de individuele deelsystemen van de landbouwtransitie in perspectief plaats. Nieuw Voer beweegt horizontaal door de verschillende verticale deelgebieden om de onderlinge verbanden te ontdekken in het grotere systeem. De inzichten van de ondernemer staan centraal en de kruisbestuiving naar de andere deelgebieden. Het is de plek waar nieuwe verbindende inzichten en onverwachte kruisbestuivingen de ruimte krijgen. En waar we de vraag beantwoorden hoe we de op biologische grondstof gebaseerde kringloop economie en de biobased circulaire economie tot wasdom kunnen laten komen.

NV#21 Ronald van Marlen
De landbouwtransitie vraagt dat zowel de gangbare als de agro-ecologische landbouw elkaar een handreiking doen. Hoe kunnen we de boeren helpen om van het lineaire operationele landbouwmodel af te komen en te bewegen naar een circulair strategisch landbouwmodel? Het laatste model vraagt dat de boer een dirigent wordt van zijn natuurlijke systeem. Dat dit niet eenvoudig is, weet eco-expert Ronald van Marlen al te goed. Hij helpt wereldwijd boeren om te schakelen naar de agro-ecologische variant en kent als geen ander de impact hiervan. Het gaat over het delen van elkaars transitiepijnen en erkennen dat het ook anders kan. Dat vraagt om samenwerken en samen leren om een andere waardeketen op te tuigen. Eentje die meer ruimte biedt voor de sociaal-maatschappelijke component van de landbouwtransitie en denken vanuit de rentmeesterschap gedachte. Want wat de markt vraagt is nutriëntvolle voeding en daarvoor zijn gezonde bodems de basis.
-------------
Zonder donaties kan ik je geen Nieuw Voer voorschotelen. Doe een donatie of een maandelijkse bijdrage via Petje.af/nieuwvoer of doneer wat dit gesprek je waard via deze link. Met jouw bijdrage help je Nieuw Voer vooruit! Alvast veel dank voor je steun en vertrouwen.
-------------
Meer weten over Nieuw Voer? https://nieuwvoer.nl
Nieuw Voer is een podcast van Alexander Prinsen en is bedoeld om een plek te creëren waar de individuele deelsystemen van de landbouwtransitie in perspectief geplaatst worden. We bewegen ons horizontaal door de verschillende verticale deelgebieden om de onderlinge verbanden te ontdekken in het grotere systeem. De inzichten van de ondernemer staan centraal en de kruisbestuiving naar de andere deelgebieden. Het is de plek waar nieuwe verbindende inzichten en onverwachte kruisbestuivingen de ruimte krijgen. En waar we de vraag beantwoorden hoe we de op biologische grondstof gebaseerde kringloop economie en de biobased circulaire economie tot wasdom kunnen laten komen.

NV#20 Geert van der Veer (2de Ronde)
Een gedegen toekomstvisie op de landbouw? Daar ontbreekt het Nederland tegenwoordig aan. Eigenlijk als sinds het tijdelijke niet-voeden-maar-vullen beleid om het naoorlogse honger tij te keren. Het gevolg? De huidige polarisatie van en in de landbouw. Dat komt doordat Nederland zich vast lijkt te houden aan het oude mantra (vullen en efficiëntie). Dat terwijl er een transitie gaande is richting productie van voedsel met een hoger nutriëntengehalte (voeden en effectief) en meer biobased toepassingen uit de landbouw. Het is tijd voor een hoopvol plan dat richting geeft aan ons hedendaagse landbouwsysteem. Geert van der Veer vertelt hoe hij vanuit de Boerenraad de nodige beweging faciliteert om de belangen van de sector zo te organiseren dat het past bij huidige tijd en transitie.
Links: Boerenraad
-------------
Vond je het een leuk inspirerend gesprek? Ondersteun ons met of een maandelijkse bijdrage via Petje.af/nieuwvoer of doneer wat dit gesprek je waard via deze link. Met jouw bijdrage help je Nieuw Voer vooruit! Alvast veel dank voor je steun en vertrouwen.
-------------
Meer weten over Nieuw Voer? https://nieuwvoer.nl
Nieuw Voer is een podcast van Alexander Prinsen en is bedoeld om een plek te creëren waar de individuele deelsystemen van de landbouwtransitie in perspectief geplaatst worden. We bewegen ons horizontaal door de verschillende verticale deelgebieden om de onderlinge verbanden te ontdekken in het grotere systeem. De inzichten van de ondernemer staan centraal en de kruisbestuiving naar de andere deelgebieden. Het is de plek waar nieuwe verbindende inzichten en onverwachte kruisbestuivingen de ruimte krijgen. En waar we de vraag beantwoorden hoe we de op biologische grondstof gebaseerde kringloop economie en de biobased circulaire economie tot wasdom kunnen laten komen.

NV#19 Maarten van Schijndel
Water. Het is zo vanzelfsprekend. Maar de realiteit is: zonder water is er geen leven mogelijk. Wat we vaak niet kennen, is het verhaal van het watermolecuul. En wat de verrassende maar onverklaarbare eigenschappen zijn van water. Een onontdekte waterwereld die volop kansen biedt. Maarten van Schijndel is er ingedoken en vertelt over wetenschappers zoals Victor Schauberger en Luc Montaigner. Hun theorieën over vitaal water inspireren hem bij uitdagingen rond klimaatverandering, water en bodemgezondheid. Wat blijkt? Ondanks gebrek aan wetenschappelijk bewijs wordt vitaal water breed toegepast. Bijvoorbeeld in de waterzuivering en regeneratieve landbouw. De volgende stap? Fundamenteel onderzoek, grootschalige experimenten en een open blik.
-------------
Vond je het een leuk inspirerend gesprek? Met een bijdrage help je Nieuw Voer vooruit. Klik hier om een donatie te doen. Alvast veel dank voor je steun.
-------------
Meer weten over Nieuw Voer? https://nieuwvoer.nl
Nieuw Voer is een podcast van Alexander Prinsen en is bedoeld om een plek te creëren waar de individuele deelsystemen van de landbouwtransitie in perspectief geplaatst worden. We bewegen ons horizontaal door de verschillende verticale deelgebieden om de onderlinge verbanden te ontdekken in het grotere systeem. De inzichten van de ondernemer staan centraal en de kruisbestuiving naar de andere deelgebieden. Het is de plek waar nieuwe verbindende inzichten en onverwachte kruisbestuivingen de ruimte krijgen. En waar we de vraag beantwoorden hoe we de op biologische grondstof gebaseerde kringloop economie en de biobased circulaire economie tot wasdom kunnen laten komen.

NV#18 Thomas Uljee en Bert Mulder
De smaak van Tomasu sojasaus. Daar kun je niet omheen. Maar Tomasu is meer dan dat. De oprichters zijn geen activisten, wel staan ze vooraan in de landbouwtransitie. Niet met strijdleuzen, maar door actief het goede voorbeeld te geven. Met de beste kwaliteit ingrediënten produceren ze een lokaal product met wereldwijde potentie. Ze gaan terug naar de logische basis; naar jezelf, naar je omgeving, naar de maatschappij. En naar de bodem. Daarmee laten ze zien dat radicale autonomie kan leiden tot winstgevende biologische kringlooplandbouw.
Kijk voor meer info over Thomas Uljee, Bert Mulder en Tomasu sojasaus op hun website.
Deze aflevering is ook te bekijken op YouTube.
Vond je het een leuk inspirerend gesprek? Met een bijdrage help je Nieuw Voer vooruit. Klik hier om een donatie te doen. Alvast veel dank voor je steun.
Meer weten over Nieuw Voer? https://nieuwvoer.nl
Nieuw Voer is een podcast van Alexander Prinsen en is bedoeld om een plek te creëren waar de individuele deelsystemen van de landbouwtransitie in perspectief geplaatst worden. We bewegen ons horizontaal door de verschillende verticale deelgebieden om de onderlinge verbanden te ontdekken in het grotere systeem. De inzichten van de ondernemer staan centraal en de kruisbestuiving naar de andere deelgebieden. Het is de plek waar nieuwe verbindende inzichten en onverwachte kruisbestuivingen de ruimte krijgen. En waar we de vraag beantwoorden hoe we de op biologische grondstof gebaseerde kringloop economie en de biobased circulaire economie tot wasdom kunnen laten komen.

NV# 17 - Maarten Casteleijn
Maarten Casteleijn geeft een kijkje achter de schermen van de glastuinbouw. Ook daar is een transitie gaande. Van het kweken van kasplantjes tot het telen van een weerbaar gewas. Dat vraagt om een nodige omslag in denken, waarbij plantgezondheid en een gebalanceerd (eco)systeem steeds centraler komen te staan. En gebruik van chemie wordt afgebouwd.
Pioniers in de glastuinbouw omarmen voorzichtig de systeemgedachte die Maarten ook uitdraagt. Nu nog een ‘handboek’ voor het nieuwe telen in de kas als katalysator voor deze innovatieslag. Biodiversiteit is het sleutelwoord. Zo dicht mogelijk bij de natuur. Zo min mogelijk menselijke interventie. En samenwerken van alle deelspecialismen binnen de sector. Dan is een transitie mogelijk naar een situatie waar iedereen baat bij heeft.
Meer weten over Maarten Casteleijn en het bedrijf waar hij werkt?
Deze aflevering is ook te bekijken op YouTube.
Vond je het een leuk inspirerend gesprek? Met een bijdrage help je Nieuw Voer vooruit. Klik hier om een donatie te doen. Alvast veel dank voor je steun.
Meer weten over Nieuw Voer? https://nieuwvoer.nl
Nieuw Voer is een podcast van Alexander Prinsen en is bedoeld om een plek te creëren waar de individuele deelsystemen van de landbouwtransitie in perspectief geplaatst worden. We bewegen ons horizontaal door de verschillende verticale deelgebieden om de onderlinge verbanden te ontdekken in het grotere systeem. De inzichten van de ondernemer staan centraal en de kruisbestuiving naar de andere deelgebieden. Het is de plek waar nieuwe verbindende inzichten en onverwachte kruisbestuivingen de ruimte krijgen. En waar we de vraag beantwoorden hoe we de op biologische grondstof gebaseerde kringloop economie en de biobased circulaire economie tot wasdom kunnen laten komen.

NV#15 - Pius Floris
Pius Floris deelt het geheim voor de gezondheid van plant én mens.
Een gezonde bodembiologie.
Een gezonde bodem zorgt ervoor dat de boer weerbare planten op zijn akker heeft met zoveel mogelijk nutriënten voor ons. Zonder enige vorm van chemische bestrijdingsmiddelen. En met veel betere verdienmodellen voor de gehele keten.
Nu is de bodem ongezond. De boer krijgt de schuld en de kunstmestindustrie geeft niet thuis.
Ook al zijn onze magen gevuld, eigenlijk zijn we allemaal chronisch ondervoed. Met alle lange termijn gevolgen van dien.
Zou de publieke dialoog over de landbouwtransitie daar eigenlijk niet over moeten gaan?
Meer weten over Pius Floris en zijn bedrijf Plant Health Cure? Kijk op https://www.phc.eu
Deze aflevering is ook te bekijken op Youtube.
Vond je het een leuk inspirerend gesprek? Met een bijdrage help je Nieuw Voer vooruit. Klik hier om een donatie te doen. Alvast veel dank voor je steun.
Meer weten over Nieuw Voer? https://nieuwvoer.nl
Nieuw Voer is een podcast van Alexander Prinsen en is bedoeld om een plek te creëren waar de individuele deelsystemen van de landbouwtransitie in perspectief geplaatst worden. We bewegen ons horizontaal door de verschillende verticale deelgebieden om de onderlinge verbanden te ontdekken in het grotere systeem. De inzichten van de ondernemer staan centraal en de kruisbestuiving naar de andere deelgebieden. Het is de plek waar nieuwe verbindende inzichten en onverwachte kruisbestuivingen de ruimte krijgen. En waar we de vraag beantwoorden hoe we de op biologische grondstof gebaseerde kringloop economie en de biobased circulaire economie tot wasdom kunnen laten komen.

NV#14 - Cornelis Mosselman
Bio boer Cornelis Mosselman gooide drie jaar geleden het roer om. Met regeneratieve landbouw en strokenteelt heeft hij stapsgewijs zijn akkers hersteld. Hij laat de natuur voor zich werken, zonder gebruik van chemie. Hij zoekt innovatieve oplossingen die goed voelen én goed werken. En laat daarmee zien hoe het landbouwsysteem beter kan.
Meer weten over Cornelis Mosselman zijn bedrijf Bi-Jovira? https://vooruitboeren.com
Deze aflevering is ook te bekijken op YouTube.
Vond je het een leuk inspirerend gesprek? Met een bijdrage help je Nieuw Voer vooruit. Klik hier om een donatie te doen. Alvast veel dank voor je steun.
Meer weten over Nieuw Voer? https://nieuwvoer.nl
Nieuw Voer is een podcast van Alexander Prinsen om een plek te creëren waar de individuele deelsystemen van de landbouwtransitie in perspectief geplaatst worden. We bewegen ons horizontaal door de verschillende verticale deelgebieden om de onderlinge verbanden te ontdekken in het grotere systeem. De inzichten van de ondernemer staan centraal en de kruisbestuiving naar de andere deelgebieden. Het is de plek waar nieuwe verbindende inzichten en onverwachte kruisbestuivingen de ruimte krijgen. En waar we de vraag beantwoorden hoe we de op biologische grondstof gebaseerde kringloop economie en de biobased circulaire economie tot wasdom kunnen laten komen.

NV#13 - Sander Hazewinkel
Sander Hazewinkel vond een manier om algen te kweken, die efficiënt en ook nog eens duurzaam is. En dat is nou precies waar hij het voor doet. Naast eigen kweek helpt hij met zijn innovatieve buizensysteem wereldwijd bedrijven om algen op de kaart te krijgen en het verlies aan biodiversiteit tegen te gaan. Algen zijn een mogelijke oplossing voor dit probleem, omdat ze een belangrijke alternatieve eiwittenbron zijn. Maar hoe zorgen we dat de alg daadwerkelijk op het bord van de consument terecht komt?
Meer weten over Sander Hazewinkel zijn bedrijf LGem?
https://lgem.nl
Meer weten over Nieuw Voer? https://nieuwvoer.nl
Deze aflevering is ook te bekijken op Youtube
Nieuw Voer is een serie maandelijkse netwerkborrels om food ondernemers te verbinden en te inspireren. Door elkaar te voeden met nieuwe ideeën en inzichten willen we een concrete stap verder komen in de landbouwtransitie.

NV#12 - Remco Mensinck
Het verschil tussen een meelworm en een regenworm? Net zo groot als het verschil tussen een koe en een vogel, vertelt Remco Mensinck. Want verrassend genoeg is een meelworm helemaal geen worm. Gegrepen door biologie en klimaatverandering besloot Remco meelwormen te gaan kweken. De larven van de Tenebrio molitor kever om precies te zijn. Een klein insect met grote potentie. Maar de kweek ervan en opschaling gaan gepaard met de nodige uitdagingen.
Meer weten over Remco Mensinck zijn bedrijf BioDuPro?
https://www.thedutchnightcrawlers.nl/nl/biodupro
Meer weten over Nieuw Voer?
https://nieuwvoer.nl
Deze aflevering is ook te bekijken op Youtube.
Nieuw Voer is een serie maandelijkse netwerkborrels om food ondernemers te verbinden en te inspireren. Door elkaar te voeden met nieuwe ideeën en inzichten willen we een concrete stap verder komen in de voedseltransitie.

NV#11 - Michaël Wilde
Bionext directeur Michaël Wilde ziet de recent gepresenteerde Farm to Fork Strategy als een cadeautje. Onderdeel van Farm to Fork is het vergroten van het biologisch landbouwareaal naar 25 procent in 2030. Michaël ziet dat als een belangrijke stap in de richting van een nieuw landbouwsysteem. Want werken met de natuur met minder bestrijdingsmiddelen en kunstmest zorgt voor innovatie en nieuwe verdienmodellen binnen het boerenbedrijf en de landbouwsector. Onderaan de streep zorgt het voor meer inkomsten voor de boer en een gezondere bodem. En dat is essentieel. Want zonder bodem is het beoefenen van landbouw onmogelijk.

NV#10 - Daan Luining
Daan Luining van Meatable past de principes van tissue engineering vanuit een medische context toe op het maken van kweekvlees. Een alternatieve eiwitbron gebaseerd op dierlijke stamcellen gevoed met plantaardig materiaal en zouten. De komende 5 jaar gaat zijn kweekvlees uitgroeien van prototype tot nieuw eiwitalternatief in de schappen van de supermarkt. Wordt kweekvlees het diervriendelijke alternatief voor industrieel geteeld vlees?
Meer weten over Daan Luining zijn bedrijf Meatable?
https://www.meatable.com
Meer weten over Nieuw Voer?
https://nieuwvoer.nl
Deze aflevering is ook te bekijken op youtube.
Nieuw Voer is een serie maandelijkse netwerkborrels om food ondernemers te verbinden en te inspireren. Door elkaar te voeden met nieuwe ideeën en inzichten willen we een concrete stap verder komen in de voedseltransitie.

NV#9 - Wim de Laat
Biochemicus en boerenzoon Wim de Laat gebruikt schimmels en koolhydraten om in zijn laboratorium hoogwaardige eiwitten te maken. Zijn doel is om daarmee op industriële schaal een scala aan nieuwe toepassingen voor zowel menselijke als dierlijke voeding te creëren. Zijn grote droom gaat nog een stapje verder. Wim wil plantaardige en dierlijke eiwitten maken door schimmels te voeden met koolhydraatrijke plantaardige afvalstromen. Bijvoorbeeld uit de aardappelteelt. De potentie: efficiëntere eiwitproductie en betere verdienmodellen voor de boer.
Meer weten over Wim zijn bedrijf Protein Brewery? https://www.theproteinbrewery.nl
Lees over Wim zijn onderzoekswerk op https://www.bioscienz.nl
Meer weten over Nieuw Voer? https://nieuwvoer.nl
Deze aflevering is ook te bekijken op youtube.
Nieuw Voer is een serie maandelijkse netwerkborrels om food-ondernemers te verbinden en te inspireren. Door elkaar te voeden met nieuwe ideeën en inzichten willen we een concrete stap verder komen in de voedseltransitie.

NV#8 - Damaris Matthijsen
Damaris Matthijsen ziet een nieuwe economie voor zich zonder particulier grondeigendom en zonder handel in grond. Grond zou een gemeengoed moeten zijn dat op basis van reële behoeften wordt toegewezen aan capabele ondernemers. Vanuit die gedachte wordt het traditionele eigendom van grond afgeschaft. Damaris vertelt dat het geen bezitspel is dat we moeten spelen, maar een relatiespel. Want ook al is grond geen enkelvoudig particulier bezit meer in haar visie, het gebruik ervan moet nog wel goed geregeld worden. Damaris presenteert ons een nieuwe kijk op grondeigendom die iets aanraakt waar we allemaal mee te maken hebben. En de voedseltransitie in het bijzonder.
Meer weten over Damaris en haar bedrijf Economy Transformers? https://economytransformers.nl
Meer weten over Nieuw Voer? https://nieuwvoer.nl
Deze aflevering is ook te bekijken op youtube.
Nieuw Voer is een serie maandelijkse netwerkborrels om food-ondernemers te verbinden en te inspireren. Door elkaar te voeden met nieuwe ideeën en inzichten willen we een concrete stap verder komen in de voedseltransitie.

NV#7 - Simone Koekkoek
Simone Koekkoek maakt kringlooplandbouw efficiënter met robottechnologie. Een database gevuld met informatie van mens en robot is haar belangrijkste gereedschap. Nieuwetijds boerenverstand kun je het wel noemen. Met een achtergrond in bouwkunde en ICT bestieren Simone en haar man Arend hun innovatiecentrum voor duurzame landbouw op alles behalve traditionele wijze. Met resultaat!
Meer weten over het innovatiecentrum van Simone en Arend? http://www.campusalmkerk.nl
Meer weten over grondbeheer met robottechnologie? https://pixelfarming.eu
Meer weten over Nieuw Voer? https://nieuwvoer.nl
Deze aflevering is ook te bekijken als video op youtube.
Nieuw Voer is een serie maandelijkse netwerkborrels om food-ondernemers te verbinden en te inspireren. Door elkaar te voeden met nieuwe ideeën en inzichten willen we een concrete stap verder komen in de voedseltransitie.

NV#6 - Henk Kieft
Heb je wel eens een plant muziek horen maken? Met een simpel apparaatje uit de muziekwereld laat ontdekker Henk Kieft live zien dat het kan. Hij bewijst daarmee dat er meer is dan het chemische en biologische paradigma waarin we zijn opgevoed. De kwantum theorie is het ontbrekende puzzelstukje. Dat zorgt voor een heel andere kijk op natuur en landbouw én nieuwe oplossingen. Dat er meer is dan de gangbare wetenschap wordt bevestigd door de boeren die met Henk samenwerken. Hij dicht het gat tussen praktijk en wetenschap. En geeft woorden aan dat wat zij al lang weten en in de praktijk succesvol toepassen.
Meer weten over Henk Kieft en zijn bedrijf? https://gaiacampus.com
Meer weten over Nieuw Voer? https://nieuwvoer.nl
Nieuw Voer is een serie maandelijkse netwerkborrels om food-ondernemers te verbinden en te inspireren. Door elkaar te voeden met nieuwe ideeën en inzichten willen we een concrete stap verder komen in de voedseltransitie.

NV#5 - Geert van der Veer
Geert van der Veer kwam via een sterkte-zwakteanalyse van zijn persoonlijke en zakelijke leven tot zijn concept Herenboeren. Een coöperatieve boerderij in eigendom van 200 huishoudens met een boer in loondienst. Heel bijzonder want centraal staan leiderschap vanuit de burger, de kringloopgedachte en een eerlijk verdienmodel voor de boer. Om de komende jaren de voedseltransitie verder aan te jagen, wil Geert het Herenboeren concept verder uitrollen, experimenteren met spin-off concepten en belangen bundelen. Er is genoeg marktpotentieel en bestaansrecht voor iedereen, meent hij. Wat er nog nodig is, is meer kader; passende regels en stimuleringsprogramma's.
Meer weten over Geert zijn concept Herenboeren? https://www.herenboeren.nl/over-ons/
Meer weten over Nieuw Voer? https://nieuwvoer.nl
Nieuw Voer is een serie maandelijkse netwerkborrels om food-ondernemers te verbinden en te inspireren. Door elkaar te voeden met nieuwe ideeën en inzichten willen we een concrete stap verder komen in de voedseltransitie.

NV#4 - Jasper ten Berge
Jasper ten Berge brengt agrarisch ondernemers terug naar hun boerenverstand. Want volgens hem ligt de oplossing voor het mestprobleem, het verwerken van bladresten en reststromen in heel logische basisprincipes. Denk aan de werking van de bodem, de invloed van eiwitten op de spijsvertering van een koe en het effect van zuurstof op een mestkuil. Tel daar microben (schimmels, gisten en bacteriën) en het fermentatieproces bij op en je hebt alle ingrediënten voor een betere bodem, waterkwaliteit, vruchtbare mest én een gesloten kringloop.
Meer weten over het bedrijf van Jasper ten Berge? https://www.bijdeoorsprong.nl/bokashi/
Meer weten over Nieuw Voer? https://nieuwvoer.nl
Nieuw Voer is een serie maandelijkse netwerkborrels om food-ondernemers te verbinden en te inspireren. Door elkaar te voeden met nieuwe ideeën en inzichten willen we een concrete stap verder komen in de voedseltransitie.

NV#3 - Jan Duijndam
Melkveehouder Jan Duijndam zou niet misstaan als boegbeeld van de recent gepresenteerde plannen voor kringlooplandbouw van minister Schouten. Maar nieuw is Jan zijn aanpak niet en evenmin bedacht door de minister. Jan heeft ogenschijnlijk de toekomstdroom van de minister al op voorhand waargemaakt. Met een marktgerichte houding, een toekomstgerichte filosofie en een daarop aansluitend totaalconcept voor het boerenbedrijf lijkt hij de minister de oplossing voor de landbouwproblematiek op een presenteerblaadje aan te bieden.
Meer weten over het bedrijf van Jan Duijndam? https://www.hoevebiesland.nl
Meer weten over Nieuw Voer? https://nieuwvoer.nl
Nieuw Voer is een serie maandelijkse netwerkborrels om food-ondernemers te verbinden en te inspireren. Door elkaar te voeden met nieuwe ideeën en inzichten willen we een concrete stap verder komen in de voedseltransitie.

NV#2 - Joost Wouters
Zeewier bindt koolstof, is een gewas bomvol nutriënten én een waardevolle grondstof voor allerlei toepassingen. Joost Wouters en zijn zakenpartners van The Seaweed Company weten er wel raad mee. Ze hebben een gat in de zeewiermarkt gevonden met hun zeewierboerderij voor de Ierse kust. Tijdens de tweede editie van Nieuw Voer vertelde Joost over hun unieke manier van zeewier kweken. Hij onderstreepte het belang van het volwassen worden van de Europese zeewiermarkt, waarbij onder meer The Seaweed Company een aanjagende rol speelt. En deelde hoe hij met zijn bedrijf impact kan maken op de voedseltransitie ondanks, of misschien juist dankzij, het feit dat ze een startup zijn.
Belangrijkste inzichten? https://nieuwvoer.nl/joost-wouters/
Meer weten over Nieuw Voer? https://nieuwvoer.nl
Nieuw Voer is een serie maandelijkse netwerkborrels om food-ondernemers te verbinden en te inspireren. Door elkaar te voeden met nieuwe ideeën en inzichten willen we een concrete stap verder komen in de voedseltransitie.

NV#1 - Pepijn Schmeink
Plantaardig de norm? Pepijn Schmeink laat zien dat het kan. Met zijn plantaardige fast food restaurant Jack Bean gaat ook de alleseter met een voldaan gevoel naar buiten. En het is nog duurzaam en lokaal ook. Hoe hij dat voor elkaar krijgt? Pepijn vertelt over het toepassen van het nose to tail principe op groente. Hoe hij financieel en logistiek alles rond krijgt. En hoe hij snel kan opschalen om op korte termijn zijn volgende vestiging te openen.
Samenvatting? https://nieuwvoer.nl/pepijn-schmeink/
Meer weten over Nieuw Voer? https://nieuwvoer.nl
Nieuw Voer is een serie maandelijkse lezingen met netwerkborrel om food-ondernemers te verbinden en te inspireren. Door elkaar te voeden met nieuwe ideeën en inzichten willen we een concrete stap verder komen in de voedseltransitie.