Skip to main content
Spotify for Podcasters
Кино с думи | един подкаст на NO BLINK

Кино с думи | един подкаст на NO BLINK

By Кино с думи | един подкаст на NO BLINK

Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Е24 | Те ще ме цакат с българско кино: Как се гради образ в киното

Кино с думи | един подкаст на NO BLINKFeb 21, 2022

00:00
47:52
Е24 | Те ще ме цакат с българско кино: Как се гради образ в киното

Е24 | Те ще ме цакат с българско кино: Как се гради образ в киното

Казват, че киното е колективна психотерапия, чрез която можем да реализираме тайните си желания. Най-прекият път към осъществяването на тези наши мечти осигуряват образите в един филм или сериал. Нима не са те тези, които чрез репликите си и посланията, които отправят, се настаняват трайно в съзнанието на зрителите?

За това как се изгражда плътен образ, който се запечатва в съзнанието ни, дълго след финалните надписи, си говорим със сценариста Нели Димитрова, режисьора Виктор Божинов и актьора Христо Петков в близо 50 минути на Епизод 24 от подкаста на NO BLINK в партньорство с Българското национално радио – „Кино с думи“! Проектът е реализиран с финансовата подкрепа по Програма „Публики“ на Национален фонд „Култура“.

Feb 21, 202247:52
Е23 | Без маски в киното: Илиян Джевелеков

Е23 | Без маски в киното: Илиян Джевелеков

В часа на „Кино с думи“ като част от рубриката ни „Без маски в киното“ ти представяме разговора на Йордан Георгиев с Илиян Джевелеков - кинорежисьор, сценарист и продуцент.

Илиян Джевелеков учи Психология в Софийския университет и завършва Кино и телевизионна режисура в НАТФИЗ. Още като студент започва работа в емблематичното шоу „Ку-ку“, където по-късно става продуцент и режисьор в компанията „Ку-ку филм“. През 2001 г. Илиян Джевелеков основава „Мирамар филм“ заедно с Матей Константинов и Георги Димитров. Продуцентският му дебют е филмът „Дзифт“ на режисьора Явор Гърдев, който получава наградата сребърен „Св. Георги“ на Московския Международен Фестивал, след което участва на редица международни фестивали и се продава успешно в множество държави. Илиян Джевелеков е режисьор и продуцент на над сто телевизионни реклами и няколко документални филма: „Етиопия – 13 месеца слънце“ (2004), „Перу – непознатата земя на инките“ (2006), „Куба е музика“ (2009). През 2011 г. режисьорският му дебют в игралното кино, „LOVE.NET”, се превръща в най-гледания филм в България за годината с над 215 000 зрители и се нарежда в първата десетка на най-касовите филми, разпространени в България след 1989г. И е отличен с награди на филмовия фестивал „Златна роза” и на Българаската филмова академия, сред които e и наградата за Най-добър режисьор. Вторият му игрален филм, „Вездесъщият“, също е базиран на негова оригинална идея. И тази лента предизвиква голям зрителски интерес и е българското предложение за „Оскар“ за 2019 г.

За това какви са предизвикателствата в съчетаването на ролите на режисьор и продуцент и как се създава успешна продуцентска компания в България можеш да чуеш повече в Епизод 23 от подкаста на NO BLINK в партньорство с Българското национално радио – „Кино с думи“!

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа по Програма „Публики“ на Национален фонд „Култура“.

Nov 22, 202146:07
Е22 | Без маски в киното: Милко Лазаров

Е22 | Без маски в киното: Милко Лазаров

В часа на „Кино с думи“ като част от рубриката ни „Без маски в киното“ ти представяме разговора на Йордан Георгиев с Милко Лазаров - режисьор и председател на Съюза на българските филмови дейци.

Филмите на Милко Лазаров успяват да се срещнат със зрители по целия свят. "Отчуждение" е част от селекцията на кинофестивала във Венеция, "Ага" – в извънконкурсната програма на “Берлинале”, следват и множество награди за двете ленти от фестивали по целия свят. „Този малък филмов бисер, „Ага“ се фокусира върху минималистичната си история толкова красиво, че ни поглъща изцяло“ - така започва ревюто на филмовия критик Кенет Туран за филма „Ага“, който беше българското предложение за „Оскар“ през 2019 година, както и най-гледаната ко-продукция във Франция през 2018 година. Милко Лазаров споделя, че най-ценна е наградата му за "Ага" от кинофестивала в Якутия, тъй като победителят е избран от публиката.

За предизвикателствата на творческия процес по филмите “Отчуждение” и “Ага" можеш да чуеш повече в Епизод 22 от подкаста на NO BLINK в партньорство с Българското национално радио – „Кино с думи“!

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа по Програма „Публики“ на Национален фонд „Култура“.

Oct 24, 202144:45
Е21 | Те ще ме цакат с българско кино: Критиката като изкуство

Е21 | Те ще ме цакат с българско кино: Критиката като изкуство

“Критиката на изкуството, когато е направена добре, може да остави дори по-голямо удоволствие от изкуството, на което е посветена.” - казва Роджър Ебърт. Вдъхновени от думите на първия филмов критик със звезда на Алеята на славата, решихме да разгледаме тамата за критиката и влиянието ѝ в съвременния свят. Кино критиката може да е много повече от тълкувател и анализатор, а именно - активен съучастник, дори понякога с изпреварващи хоризонти.

За писането и анализирането на филми и абсолютното отдаване на киното всеки път, когато умът започне да препуска през екранните сцени, си говорим с Божидар Манов и Владислав Апостолов в близо 60 минути на Епизод 21 от подкаста на NO BLINK в партньорство с Българското национално радио – „Кино с думи“! Проектът е реализиран с финансовата подкрепа по Програма „Публики“ на Национален фонд „Култура“.

Oct 10, 202157:52
Е20 | Без маски в киното: Филип Аврамов

Е20 | Без маски в киното: Филип Аврамов

Sep 27, 202146:35
Е19 | Без маски в киното: Стефан Командарев

Е19 | Без маски в киното: Стефан Командарев

След кратката лятна пауза ти представяме вдъхновяващ разговор с един от най-талантливите и увлекателни разказвачи на истории в българското кино, един творец, който с всеки от филмите си поставя безпощадна, но много точна диагноза на обществото ни и на времето, в което живеем - режисьорът Стефан Командарев. Носител на редица международни отличия, той е автор на едни от най-успешните български ленти, сред които: „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“, който достига до краткия списък за номинация за „Оскар“ за чуждоезичен филм; „Посоки“ - част от конкурсната програма „Особен поглед“ на 70-и юбилеен фестивал в Кан; „В кръг” - със световна премиера на фестивала в Сараево и отличен с голямата награда на фестивала във Висбаден. Това са само част от значимите успехи, които бележат професионалния път на един от най-ярките ни филмови режисьори.

За предизвикателството да снимаш филм по време на пандемия и за предстоящите проекти можеш да чуеш повече от Стефан Командарев в Епизод 19 от подкаста на NO BLINK в партньорство с Българското национално радио – „Кино с думи“! Проектът е реализиран с финансовата подкрепа по Програма „Публики“ на Национален фонд „Култура“.

Sep 12, 202153:58
Е18 | Те ще ме цакат с българско кино: Нова вълна

Е18 | Те ще ме цакат с българско кино: Нова вълна

Ежедневно се изправяме пред множество избори, свързани с желанието ни за развитие и усъвършенстване в професионалния ни път. Именно за избора да получиш кино образованието си в България ще си поговорим с нашите събеседници, които правят първите си стъпки в това да създават свои филми. Новата вълна се задава и носи надежда за бъдещето на българското кино!

За образованието за кино в българските университети и академии по изкуствата си говорим с Теодора-Косара Попова, Ради Стоянов и Христо Иванов в тези 60 минути на Епизод 18 от подкаста на NO BLINK в партньорство с Българското национално радио - „Кино с думи“! Проектът е реализиран с финансовата подкрепа по Програма „Публики“ на Национален фонд „Култура“.

Aug 01, 202155:28
Е17 | Те ще ме цакат с българско кино: NB! - Екипът

Е17 | Те ще ме цакат с българско кино: NB! - Екипът

Екипът на "Кино с думи" застава зад микрофона, за да разкаже повече за любовта си към българското кино и вдъхновението да "влюби" зрителите в него! Поглеждаме към случващото се и с нотка критика - изключително важно е да бъде изразена, най-вече към това, което толкова силно обичаме.

Таня Димова, Сияна Недялкова, Петя Титова, Симона Георгиева и Йордан Георгиев - ЕКИПЪТ говори за процесите в българското кино и мечтите то да се развива все по-стремително в тези 60 минути на Епизод 17 от подкаста на NO BLINK в партньорство с Българското национално радио - „Кино с думи“! Проектът е реализиран с финансовата подкрепа по Програма „Публики“ на Национален фонд „Култура“.

Jul 18, 202101:01:13
Е16 | Без маски в киното: Георги Дюлгеров

Е16 | Без маски в киното: Георги Дюлгеров

За целия ни екип е изключителна възможност и чест да ти представим "Без маски в киното" с участието на проф. Георги Дюлгеров - един от най-ярките и обичани кинорежисьори в България, сценарист, дългогодишен педагог в катедрата "Филм и телевизия" в НБУ и вдъхновител за създаването на NO BLINK. Той създава едни от най-емблематичните български филми, любими на поколения българи, а филмът му "Авантаж" е единствената българска лента, наградена с престижното отличие от международния фестивал "Берлинале". Смело можем да кажем, че освен творческата естетика, която успява да установи с работата си, той е учител и на поколения значими режисьори - Иван Черкелов, Людмил Тодоров, Светослав Овчаров, Иглика Трифонова, Любомир Младенов, Милко Лазаров, Кристина Грозева и Петър Вълчанов, Светла Цоцоркова, Надежда Косева, Иван Владимиров.

За изключително богатата си творческа биография и вълнуващи житейски моменти на проф. Дюлгеров можеш да чуеш в Епизод 16 от подкаста на NO BLINK в партньорство с Българското национално радио - „Кино с думи“! Проектът е реализиран с финансовата подкрепа по Програма „Публики“ на Национален фонд „Култура“.

Jul 04, 202101:13:60
Е15 | Без маски в киното: Кристина Грозева и Петър Вълчанов

Е15 | Без маски в киното: Кристина Грозева и Петър Вълчанов

За първи път в рубриката ни "Без маски в киното" ти представяме разговор с творчески тандем! Режисьорското дуо Кристина Грозева и Петър Вълчанов създава едни от най-успешните български филми в последните години, селектирани на множество международни кино форуми. Лентите "Урок", "Слава" и "Бащата" получават редица престижни награди, като последната успява да заслужи през 2019 г. едно от най-важните отличия в света на киното – „Кристален глобус“ за най-добър филм на фестивала в Карлови Вари. Филмите им веднага успяват да пленят и зрителите със своите истински емоционални човешки истории, вдъхновени от действителни събития.

За творческата си среща и за съвместния работен процес ни разказват повече Кристина Грозева и Петър Вълчанов в Епизод 15 от подкаста на NO BLINK в партньорство с Българското национално радио - „Кино с думи“! Проектът е реализиран с финансовата подкрепа по Програма „Публики“ на Национален фонд „Култура“.

Jun 20, 202145:59
Е14 | Те ще ме цакат с българско кино: Защо да не пиратстваме българско кино

Е14 | Те ще ме цакат с българско кино: Защо да не пиратстваме българско кино

В голяма част от епизодите дотук една от основните теми, засегнати от участниците в разговорите, беше тази за пиратството на филмово съдържание като пречка за развитие на българското кино. Опитите на държавните власти за неговото ограничаване са оскъдни и неуспешни. Нелегалният достъп до авторско културно съдържание е все толкова разпространен, а действията на интернет потребителите - все толкова свободолюбиви. Защо пиратстването на интелектуална собственост е престъпление и какви са способите за справянето с него?

За пиратството в киното и измеренията на негативното му отражение върху развитието на индустрията си говорим с Мария Палаурова, Димитър Дринов и Ники Стоичков в близо 50 минути на Епизод 14 от подкаста на NO BLINK в партньорство с Българското национално радио - „Кино с думи“! Проектът е реализиран с финансовата подкрепа по Програма „Публики“ на Национален фонд „Култура“.

Jun 06, 202149:27
Е13 | Без маски в киното: Стефан Вълдобрев

Е13 | Без маски в киното: Стефан Вълдобрев

Разговорът в най-новия епизод на рубриката ни "Без маски в киното" е много цветен и любопитен, защото събеседник на Йордан Георгиев е обичаният актьор, композитор, певец и текстописец Стефан Вълдобрев. Името му зрителите свързват с превъплъщенията му в "Изпепеляване" и "Стъклената река" (реж. Станимир Трифонов), "Потъването на Созопол" и "Далеч от брега" (реж. Костадин Бонев). Той създава музиката за емблематичните филми "Пансион за кучета", "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде", "Съдилище" на режисьора Стефан Командарев.

Защо именно киното е било причината да вземе решението да стане актьор - споделя ни повече за това Стефан Вълдобрев в Епизод 13 от подкаста на NO BLINK в партньорство с Българското национално радио - „Кино с думи“! Проектът е реализиран с финансовата подкрепа по Програма „Публики“ на Национален фонд „Култура“.

May 23, 202138:35
Е12 | Те ще ме цакат с българско кино: Визуалният свят на филма

Е12 | Те ще ме цакат с българско кино: Визуалният свят на филма

В киното необикновеното се превръща в обикновено. Художниците са творците, които успяват да материализират вътрешния свят на филмовите герои, за да създадат реални или магични пространства, които подпомагат пътуването във времето на една кино продукция чрез декори, костюми, реквизит.

За да разкрием повече от магията на това как се създава визуалния свят на един филм, си говорим с Мира Каланова и Ина Михайлова в близо 50 минути на Епизод 12 от подкаста на NO BLINK в партньорство с Българското национално радио - „Кино с думи“! Проектът е реализиран с финансовата подкрепа по Програма „Публики“ на Национален фонд „Култура“.

May 09, 202149:36
Е11 | Те ще ме цакат с българско кино: В началото бе сценарият

Е11 | Те ще ме цакат с българско кино: В началото бе сценарият

Езикът на драматургията облича в думи добрата филмова идея и все пак, как се превръща тя в добър сценарий? Историята е това, което може да грабне зрителя или изцяло да го отблъсне. Какви са тънкостите в това тя да звучи достоверно и в същото време изкусно да изненадва и истински да докосва? Нека заедно разкрием какво е необходимо, за да бъдат положени стабилните основи в създаването на един филм!

В началото бе сценарият, затова те срещаме със сценаристите Теодора Маркова и Лило Петров в тези 60 минути на Епизод 11 от подкаста на NO BLINK в партньорство с Българското национално радио - „Кино с думи“! Проектът е реализиран с финансовата подкрепа по Програма „Публики“ на Национален фонд „Култура“.

Apr 11, 202101:01:09
Е10 | Те ще ме цакат с българско кино: Изкуството на монтажа

Е10 | Те ще ме цакат с българско кино: Изкуството на монтажа

След като дадохме 10 млн. лева на продуцентите, за да разберем в какво биха ги вложили така, че да ни ги върнат и всички да сме на печалба, а след това предизвикахме каскадьорите да паднат правилно от коня, с който препускат през снимачната площадка, и звукарите да ни обяснят как се създава звуковата картина на българските филми, а операторите имаха за задача да ни обяснят как се изгражда визията на даден филм, спрямо неговата драматургия... В този епизод на "Кино с думи" съвсем логично ви срещаме с тези, които дорисуват филма, когато всичко вече споменато се случи, а именно монтажистите - доц. Нина Алтъпармакова, Виктория Радославова и Бохос Топакбашиян.

"Изкуството на монтажа" - опитваме се да разкрием тайната зад тази изкусна магия в близо 60 минути на Епизод 10 от подкаста на NO BLINK в партньорство с Българското национално радио - „Кино с думи“! Проектът е реализиран с финансовата подкрепа по Програма „Публики“ на Национален фонд „Култура“.

Mar 28, 202156:09
Е09 | Без маски в киното: Яна Титова

Е09 | Без маски в киното: Яна Титова

Имаме огромното удоволствие да ти представим най-новия епизод от рубриката "Без маски в киното", в който те очаква изключително любопитен разговор с актрисата и режисьор Яна Титова. Тя е позната на киноманите с ролите си в незабравимите ленти "Стъпки в пясъка", HDSP: Лов на дребни хищници", "Джулай", "Кецове", "Радиограмофон". През 2014 г. режисира първия си късометражен филм "Мостът", последван от "Къщата", "Солвейг", "88 MHz". Дебютът й като режисьор и сценарист на пълнометражен филм е лентата "Доза щастие", която предизвика огромен зрителски интерес както в кината, така и в платформите за представяне на филмово съдържание - HBO GO и Gledam.bg.

За това как се съчетават толкова много и различни творчески и житейски роли и трудно ли е човек да съхрани своята романтична природа ни разказва Яна Титова в Епизод 9 от подкаста на NO BLINK в партньорство с Българското национално радио - „Кино с думи“! Проектът е реализиран с финансовата подкрепа по Програма „Публики“ на Национален фонд „Култура“.

Mar 14, 202155:49
Е08 | Те ще ме цакат с българско кино: Киносалоните VS. Стрийминг платформите (А къде е телевизията?)

Е08 | Те ще ме цакат с българско кино: Киносалоните VS. Стрийминг платформите (А къде е телевизията?)

В най-новия епизод на подкаста ни изправяме в словесна битка Киносалоните срещу Стрийминг платформите! Какви са перспективите за развитието на седмото изкуство? Ще успеят ли изцяло стрийминг платформите да изместят традиционното гледане на кино? От какво имат нужда зрителите в тези особени времена? А и къде е мястото на телевизията в тази битка за бъдещето на филмовото съдържание - неговото излъчване и създаване? Отговорите на тези и много други въпроси Таня Димова потърси заедно с Мая Калчева, Христо Христозов и Николай Йорданов!

"Киносалоните VS. Стрийминг платформите (А къде е телевизията)?" - разглеждаме тази ожесточена борба (и има ли изобщо такава?) в близо 50 минути на Епизод 8 от подкаста на NO BLINK в партньорство с Българското национално радио - „Кино с думи“! Проектът е реализиран с финансовата подкрепа по Програма „Публики“ на Национален фонд „Култура“.

Feb 28, 202153:56
Е07 | Без маски в киното: Ирмена Чичикова

Е07 | Без маски в киното: Ирмена Чичикова

В третото издание на рубриката "Без маски в киното" те срещаме с Ирмена Чичикова - едно от най-талантливите и вдъхновяващи лица на съвременното българско кино и актриса от европейска величина. Най-голямото й постижение до този момент е свързано с ролята й в международната ко-продукция "Не ме докосвай” на режисьора Адина Пинтилие. Лентата беше отличена с наградата „Златна мечка” и тази за „Най-добър дебютен пълнометражен филм” на 68-ия филмов фестивал Берлинале през 2018 година. Ирмена Чичикова е номинирана два пъти за награда за най-добра главна женска роля за ролите си в „Аз съм ти“ и „Виктория“ от Българската филмова академия, а двата филма са високо оценени и на много международни форуми и фестивали, както и селектирани в Sundance и Ротердам и представени на Шанхайския филмов фестивал и Европейските филмови дни в Токио. Името й е свързвано и с участието й във филмите „Вездесъщият“, „8 минути и 19 секунди“, "Доза Щастие", „Писма от Антарктида“.

За всички сбъднати творчески мечти и постигнати международни успехи Ирмена Чичикова споделя повече в Епизод 7 от подкаста на NO BLINK в партньорство с Българското национално радио - „Кино с думи“! Проектът е реализиран с финансовата подкрепа по Програма „Публики“ на Национален фонд „Култура“.

Feb 14, 202153:13
Е06 | Те ще ме цакат с българско кино: Как оживява сценарият в кадър?

Е06 | Те ще ме цакат с българско кино: Как оживява сценарият в кадър?

В шестия епизод те срещаме с творците, които гледат през визьора на камерата във филми като "Маймуна", "Тайният живот на Вера, "Ага", "Рая на Данте", "Дзифт" и "Стъпки в пясъка". Те са операторите Александър Станишев, Калоян Божилов и Орлин Руевски, а въпросът, който задаваме към тях е "Как оживява сценарият в кадър?".
Jan 24, 202148:43
Е05 | Без маски в киното: Деян Донков

Е05 | Без маски в киното: Деян Донков

В първия епизод за тази година на рубриката "Без маски в киното" събеседник на Йордан Георгиев е един от най-изявените български актьори. Освен с превръплъщенията си на театралната сцена, той е познат и с филмовите си роли в лентите "Емигранти", "Стъпки в пясъка", "Каръци", "Потъването на Созопол", "Лошо момиче", "Обичам те, Бойдин", както и в сериалите "Под прикритие", "Четвърта власт", "Румбата, аз и Роналдо". Само преди няколко месеца завършиха снимките на първия игрален филм на световноизвестния режисьор Теодор Ушев - "Ф1.618", изцяло реализиран в България, в който Деян Донков си партнира с Мартина Апостолова в двете главни роли.

За първите стъпки в киното и ролите, които предстоят - Деян Донков споделя повече в Епизод 4 от подкаста на NO BLINK в партньорство с Българското национално радио - „Кино с думи“! Проектът е реализиран с финансовата подкрепа по Програма „Публики“ на Национален фонд „Култура“.
Jan 10, 202145:02
Е04 | Те ще ме цакат с българско кино: Мит ли е проблемът със звука в българското кино?

Е04 | Те ще ме цакат с българско кино: Мит ли е проблемът със звука в българското кино?

Срещаме те с хората, които създават онази изящно смесена звукова картина, която е може би най-малко съзнателно осмислена от зрителите, но задължителна за създаването на света, в който филмът живее и диша. Гостуват ни двама кинотворци, работили по звуковата среда на много от българските филми - звукорежисьорът Михаил Дичев и композиторът Георги Стрезов.

"Мит ли е проблемът със звука в българското кино?" - именно на този въпрос се опитахме да намерим отговора в предстоящите близо 60 минути на Епизод 4 от подкаста на NO BLINK в партньорство с Българското национално радио - „Кино с думи“! Проектът е реализиран с финансовата подкрепа по Програма „Публики“ на Национален фонд „Култура“.
Dec 13, 202050:16
Е03 | Без маски в киното: Иван Бърнев

Е03 | Без маски в киното: Иван Бърнев

В първото издание на рубриката "Без маски в киното" събеседник на Йордан Георгиев е едно от емблематичните имена в българското кино - Иван Бърнев. Актьорът е част от едни от най-успешните български филми - "Бащата", "В кръг", "Урок", "Посоки", "Кецове", "Стъпки в пясъка" и др. Той е носител на редица награди и номинации за ролите си в киното и театъра. Отвъд всички тези успехи обаче, Иван споделя, че е имал щастието да му се случат незабравими творчески срещи, а преживяванията на снимачната площадка са безброй и са наситени с много силни емоции. Ще чуеш един емоционален разговор за най-важните моменти на Иван Бърнев в творческия му път в киното дотук.
Nov 29, 202052:24
Е02 | Те ще ме цакат с българско кино: Какво трябва да направи каскадьорът, за да не падне от коня?

Е02 | Те ще ме цакат с българско кино: Какво трябва да направи каскадьорът, за да не падне от коня?

Те минават през счупени стъкла, бият се в различни стилове и понасят всевъзможни удари. Висят, а и често падат от стотици метри. Правят дрифтове с коли, летят с мотори, горят в пожари, давят се, катастрофират и яздят бясно препускащи коне. В този втори епизод на съвместната продукция на NO BLINK и Българското национално радио те са каскадьорите Йордан Захариев - Змея и Христо Първанов.
Nov 15, 202053:12
Е01 | Те ще ме цакат с българско кино: Ако разполагате с 10 млн. лева за филм/сериал...?

Е01 | Те ще ме цакат с българско кино: Ако разполагате с 10 млн. лева за филм/сериал...?

Всички сме чували твърденията, че, за да се прави кино, са нужни много пари. Това е не съвсем далеч от истината, но малко се изморихме от оправданието, че нещо не се е получило, защото „Няма достатъчно финансиране.“. Затова от екипа на NO BLINK решихме в първия епизод на подкаста ни „Кино с думи“ да сбъднем една продуцентска мечта… Макар и за час, „предоставихме“ на трима български продуценти бюджета от 10 млн. лева. Те трябваше да го „похарчат“ така, че да постигнат възвръщаемост на направената инвестиция...
Nov 08, 202054:06