
Noorderlicht Blijdorp Preken
By Noorderlicht Prinsekerk

Noorderlicht Blijdorp PrekenApr 16, 2023

173. Als God eindelijk antwoord geeft
Het kan je gebeuren dat je bidt, vraagt en klaagt, maar er lijkt maar geen reactie van God te komen.
Dat gebeurde bij Job – na alle rampspoed die hem overkomen was, bleef het stil van Boven. En toen kwam er opeens wel een antwoord. Het was niet het antwoord waar hij aan gedacht had. En wat kunnen wij met dit antwoord? Tenslotte krijgt Job enorm veel voorspoed. Zegt God daar ook iets mee? In dit laatste deel van de serie over het bijbelboek Job, denken we na over deze vragen. En of er ook een antwoord voor ons in zit.
Dienstpagina van deze preek Podcastaflevering: in gesprek over het boek Job Abonneer je op het YouTube-kanaal van Noorderlicht Rotterdam
172. Mijn verlosser leeft!? - Pasen 2023 (Lucas 24: 1 - 8 en Job 19: 25)
De claim van het christelijk geloof is dat Jezus de dood is doorgekomen en leeft voor altijd. En redding van zijn kant dus altijd mogelijk is. Dat geeft ontzettend veel hoop. Op welk vlak jij ook graag redding/verlossing zou zien... We kijken naar hoe dit goede nieuws van Pasen ons hoop kan geven. We vieren het Paasfeest in de kerk. En natuurlijk ook hier online (goed dat je er bent!). De bijbelgedeelten van vandaag: Lucas 24: 1 - 8 en Job 19: 25.

171. Dodelijk bedroefd - Goede Vrijdag 2023 (Job 3: 20 – 26 en Marcus 14: 32-42)
Welkom bij de dienst van Noorderlicht Rotterdam Blijdorp. In de laatste uren van zijn leven heeft Jezus het bijzonder zwaar. Hij gaat gebukt onder grote angst en zwaar verdriet. We kijken in de Goede Vrijdag dienst naar dit lijden van Jezus - ook via het lijden van de Oudtestamentische Job. En we denken na over wat dit verdriet, dit lijden, deze dood van Jezus ons zegt. Bijbellezing: Job 3: 20 – 26 en Marcus 14: 32-42

170. Het toppunt van liefde (Johannes 13:1-17)
Wat is het toppunt van liefde? Jezus laat het heel concreet zien, maar niet zoals je het misschien op het eerste oog zou verwachten…
Dienstpagina: https://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/het-toppunt-van-liefde/ YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCHJZmR0pzxoDw3RWyvYgvwA Podcast: https://open.spotify.com/show/296UMe0nDuBSBZxEG8rZkv
169. Eerlijk over God (Job 16: 7 – 17: 3)
Als lijden je treft, kan dat zomaar gevolgen hebben voor hoe je naar God kijkt. Er kunnen vragen komen over zijn beleid, twijfels over zijn betrokkenheid of negatieve gevoelens over God zelf. Dit zien we ook in het bijbelboek Job bij de hoofdpersoon Job. Tegelijkertijd zoekt Job God en hoopt Hij dat God voor hem instaat en opkomt. Uiterst eerlijk spreekt Job tegen en over God. We denken erover na hoe wij eigenlijk naar God kijken – zeker in tijden van lijden (bij onszelf of anderen).
Bijbelgedeelte: Job 16: 7 – 17: 3
Noorderlicht City Project (26 maart in de Waalse Kerk in Rotterdam)

168. Als het kwaad onschuldige mensen treft (Job 1: 1 – 2: 10)
Wat doe je als het kwaad je keihard treft? Als het lijden groot is, terwijl je daar niets aan kon doen om het te voorkomen? Wat is Gods rol daarin? En, als je gelovig bent, kun je dan nog vasthouden aan (je geloof in) God? Deze vragen zijn van alle tijden en we kijken voor antwoorden naar het bijbelboek dat geheel en al over deze vragen gaat – het bijbelboek Job.
Deze preek is de eerste in de reeks over het boek Job.
Dienstpagina Deze dienst op YouTube Betrokken raken bij Noorderlicht Psalmen en gesprekken in de Noorderlicht Rotterdam Podcast
167. Het grote verhaal van de Bijbel samengevat (Matteüs 21: 33 – 44)
Jezus vat in één verhaal samen wat het grote verhaal van de bijbel is. Jezus zelf vervult een sleutelrol in dat verhaal. Het is een verhaal vol tragiek en verdriet, maar ook een krachtig verhaal van Gods liefde. En een verhaal dat een appel op ons doet. Kortom, een verhaal dat meer dan de moeite waard is om er bij stil te staan.
Dienstpagina met praktische informatie Bekijk deze dienst op YouTube
166. Over maatstaven en opnieuw kunnen beginnen
Houd jij jezelf ook wel aan harde maatstaven, of voel je je hierdoor met name vooral geïntimideerd? Zou je eigenlijk wel eens opnieuw willen beginnen? Vandaag gaat de dienst over maatstaven die we onszelf – of die anderen ons – opleggen.
Dienstpagina
165. Vasten??? (Matteüs 9: 14 – 17)
In verschillende godsdiensten is vasten iets dat heel vast geregeld is. Het christendom geeft wat meer vrijheid voor invulling hiervan. Maar zijn er goede redenen om te vasten? Of kun je het net zo goed laten? Wat zegt Jezus daar eigenlijk over? We kijken naar drie (zeer) korte vergelijkingen van Jezus hierover.
Dienstpagina (met mededelingen en collecte): https://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/vasten/

164. Blijven geloven, blijven bidden (Lucas 18: 1 – 8)
Je kunt gemakkelijk ontmoedigd raken wat betreft je geloof in God. Zeker als je gebeden niet (meer) verhoord lijken te worden. Of als je weinig (meer) lijkt te merken van God. Of als je andere mensen ziet opgeven wat betreft geloof. Jezus zag dat gevaar blijkbaar al en vertelt een verhaal om mensen te bemoedigen om te blijven geloven en te blijven bidden. Het is wel een vreemd verhaal…
Dienstpagina: https://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/blijven-geloven-blijven-bidden/

163. Iets in het achterhoofd dat alle verschil maakt (Matteüs 25: 1 – 13)
Bepaalde centrale gedachten uit het christelijk geloof zijn belangrijk om in het achterhoofd te houden. Die maken namelijk alle verschil voor hoe je in het leven staat. Zo is dat ook met Jezus’ toezegging dat hij weer terug zal keren. Via een verhaal van Jezus kijken we enerzijds naar deze ongelooflijk grote claim, maar ook naar wat dat van ons vraagt en wat voor verschil dat maakt hoe we in het leven staan.
Dienstpagina: https://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/iets-in-het-achterhoofd-dat-alle-verschil-maakt/

162. Gefeliciteerd als je zachtmoedig bent (Numeri 12, Matteüs 5: 1-10, Matteüs 11: 28-30)
Vandaag gaat het over de derde zaligspreking: ‘Gelukkig zijn de zachtmoedigen, want zij zullen het land bezitten’ (Matteüs 5: 5). Deze zaligspreking is wel heel actueel, nu SIRE net een campagne begonnen is tegen polarisatie. Allerlei mensen worden bedreigd: politici, journalisten, wetenschappers. In je familie of op je werk moet je soms op eieren lopen om niet in een conflict te belanden. Lontjes lijken steeds korter te worden. Wat mensen op social media aan elkaar schrijven is niet normaal. Alle reden om deze zaligspreking van Jezus op ons te laten inwerken. Wat is eigenlijk zachtmoedigheid? En kun je het leren?
Dienstpagina: https://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/gefeliciteerd-als-je-zachtmoedig-bent/

161. Als het je (opeens) heel goed gaat...
Bijbellezing: Lucas 12: 13-21. Als je opeens veel (meer) te besteden krijgt (aan geld, tijd, kansen, netwerk, etc.), is dat een kans en risico tegelijk. Het laat ook iets van je hart zien wat je daar dan (niet) mee doet. Naar aanleiding van een verhaal van Jezus uit Lucas 12 kijken we naar onszelf en waar wij rijk in willen worden.
Dienstpagina: https://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/als-het-je-opeens-heel-goed-gaat/

160. Waarom je Jezus nodig hebt (Johannes 10: 1 – 16)
In Johannes 10 vergelijkt Jezus zichzelf met de goede herder en zijn volgelingen met schapen. In de dienst stellen we vragen bij deze vergelijking, vooral deze: waarom hebben we vandaag de dag deze goede herder nog nodig?

159. Goed leven (Matteüs 25:14-30)
Jezus heeft veel krachtige verhalen verteld die al eeuwen de wereld rondgaan. In de maand januari staan we bij verschillende van die verhalen stil. Deze keer gaat het over het verhaal dat opgeschreven staat in Matteüs 25 (vers 14 – 30). Het is een verhaal waarbij je 21e-eeuwse bril in de weg kan zitten om het goed te begrijpen. Dan kun je het namelijk opvatten als een verhaal dat vertelt dat je vooral moet presteren (ook voor God). Terwijl het daar helemaal niet om gaat. Waar het wel om gaat, blijkt zowel bemoedigend en inspirerend te zijn. Juist ook aan het begin van een nieuw jaar.

158. Nieuwjaarsboodschap: Bij God is altijd wel een nieuw begin
Gelukkig nieuwjaar, en zegen voor 2023. Ds. Niels de Jong heeft een nieuwjaarsboodschap ingesproken voor je, met als thema 'bij God is altijd wel een nieuw begin.
Deze maand collecteren we voor de Voeldselbank Rotterdam. De QR-code hiervoor vind je hier op de dienstpagina van vandaag.

157. Kerstochtend 2022: Kan de blijdschap van de herders ook de onze worden?

156. Kerstavond 2022 | Noorderlicht Rotterdam
‘Geen plaats in de herberg’ – een iconisch zinnetje uit het kerstverhaal. Op kerstavond staan we bij dit zinnetje stil en vragen ons af wat dit voor ons betekent. Welkom om er bij te zijn – er is plek voor iedereen! Wie je ook bent, waar je vanavond deze kerstavond ook mag beleven…je hoort er bij, en je bent welkom. Je mag er zijn! Zalig Kerstfeest gewenst.

155. Is er nog hoop? (Amos 9: 11- 15 )
Het is de derde adventszondag. Advent is een tijd van vooruit kijken naar de komst van het Licht, en de geboorte van Jezus. Maar is er nog hoop? Je kunt het je afvragen als je in het nieuws allerlei doemscenario’s voorbij ziet komen. Je kunt het je afvragen als je jezelf tegenvalt. Je kunt het je afvragen als je in je omgevingen mensen stuk ziet gaan. We zoeken een antwoord op deze vraag bij de profeet Amos (die je zeker geen optimisme of naïviteit kunt verwijten!). Vandaag gaat ds. Niels de Jong voor.
Dienstpagina: https://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/is-er-nog-hoop/

154. Wat vraagt God van ons? (Micha 6:6-8)
Wanneer leef je goed? Wanneer is het goed genoeg? Wat vraagt God van ons? We luisteren naar een oude profeet die een eenvoudig, inspirerend en uitdagend antwoord voor ons in petto heeft. De dienstpagina voor deze (belijdenis-)dienst staat hier voor je klaar: https://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/wat-vraagt-god-van-ons/

153. De God van dichtbij (Jesaja 55: 1-11)
Soms kan het voelen alsof God heel ver weg is, er misschien helemaal niet is. Hoe kunnen we dan toch op zoek blijven naar God, en Hem ons laten vinden? Hier gaat het vandaag over in de preek. De dienstpagina staat HIER voor je klaar.
Misschien ook fijn voor je: de Noorderlicht Blijdorp App
Stadsklooster Rotterdam: doordeweekse getijdengebeden op maandagmiddag, woensdagavond en vrijdagochtend.

152. Het goede zoeken (Amos 5:14)
Wanneer leef je echt goed? Wanneer je zelf niet bijdraagt aan het kwade en dan zelf actief het goede bevordert. Maar hoe doe je dat? En waar zul je dan tegenaan lopen? En hoe hou je dat vol? Daar denken we over na in deze dienst. Voorganger is ds. Niels de Jong.
Je kunt de preek ook nalezen via de dienstpagina van vandaag: https://noorderlichtrotterdam.nl/inspiration/het-goede-zoeken/
Sinds kort is er in de Prinsekerk ook een stilteruimte, die kun je achterin de kerkzaal vinden. Daar kun je ook een kaarsje aansteken.

151. Geven en delen in een sobere tijd (2 Koningen 5: 1-14 en Marcus 12: 38-44)
Onze maatschappij wordt grotendeels bepaald door onze economie. Ook wij willen vaak ‘meer en beter’. Maar wat als we in deze tijd te maken krijgen met meer soberheid? Hoe geven we en delen we in deze tijd als energierekeningen stijgen en verschillen tussen rijkdom en armoede toenemen? We lezen deze zondag over twee bijzondere vrouwen in de bijbel uit de onderkant van de samenleving; een slavin en een arme weduwe. Beiden weten ze zichzelf te geven en te delen en met iets kleins een groot verschil te maken in het Koninkrijk van God. Hoe doen wij dat in ons werk, op school en in ons leven thuis? We staan er deze zondag bij stil.
Dienstpagina: https://noorderlichtrotterdam.nl/inspiration/geven-en-delen-in-een-sobere-tijd/

150. Omgaan met kritiek van buitenaf (Amos 1: 1-8, Amos 2: 4-16)
Welkom bij de dienst van Noorderlicht Rotterdam Blijdorp. Profeten zijn mensen die je dingen vertellen die je het minst wilt horen. Zo ook Amos… En toch – zo’n profeet als Amos zegt misschien juist wel dingen die we nodig hebben. Naar die dingen gaan we op zoek door te kijken in de spiegel die Amos ons voorhoudt.
Schriftlezing: Amos 1: 1 – 8, Amos 2: 4 -16
Dienstpagina met printbare preek: https://noorderlichtrotterdam.nl/inspiration/dienst-6-november-omgaan-met-kritiek-van-buitenaf/

149. Jona, een worstelende profeet (Jona 1)
Voorganger: Rik Zwalua. Welkom bij de dienst van Noorderlicht Rotterdam Blijdorp. Jona vlucht weg van God, en begrijpt niet waarom God van hem vraagt om naar Nineve te gaan. Jona blijkt een worstelende profeet te zijn...
DIenstpagina: http://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-30-oktober-2022

148. Een veilige plek voor mensen die niet veilig zijn (Numeri 35: 9 - 15, 22 - 29)
Mensen kunnen buiten hun schuld om ergens niet meer veilig zijn. In Numeri 35 wordt daar een voorziening voor getroffen door het creeren van steden die als toevluchtsoorden moeten functioneren. We denken na in hoeverre wij als samenleving zulke toevluchtsoorden hebben. En of we als kerk zo'n toevluchtsoord zijn. En of wij zelf zo'n veilige haven kunnen zijn...
Dienstpagina: http://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-23-oktober-2022

147. Ieder mens telt (Numeri 1)
Voorganger; ds. Niels de Jong. Soms kunnen de op het oog saaiste bijbelgedeelten een prachtige boodschap bevatten. Dat is het geval met de volkstelling uit Numeri 1. We denken over dit gedeelte na onder de titel 'ieder mens telt'. Dit thema past ook mooi bij de vier kinderen die gedoopt worden in deze dienst.

146. Nieuw leiderschap (Numeri 27: 12 – 23)
Je hoort in onze tijd veel over goed leiderschap (of het gebrek daar aan). We lezen deze week een verhaal uit Numeri 27 en leren allerlei dingen over leiderschap. Over leiderschap of invloed loslaten en overdragen, en ook over leiderschap of invloed krijgen, en hier wijs mee omgaan.
Dienstpagina: http://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-9-oktober-2022

145. Wat als je slachtoffer (of dader) bent? (Obadja)
Veel mensen zijn slachtoffer, bijvoorbeeld van geweld. In het groot zoals nu in Oekraïne, of in het klein in onze eigen levens. En zo is het ook in het Bijbelboek Obadja. Welk perspectief biedt God aan slachtoffers? En wat als je zelf de dader bent, of medeplichtige?

144. Als ongeduld je bedreigt (Numeri 21: 4 – 9)
Voorganger: ds. Niels de Jong. We leven in een tijd waarin zoveel ‘on demand’ verkrijgbaar is. Daar worden we niet per se geduldigere mensen van – integendeel. Er zijn echter allerlei belangrijke karaktereigenschappen die alleen ‘met tijd’ te ontwikkelen zijn. Karaktereigenschappen die we niet zullen hebben, als we ons door ongeduld laten leiden…
Deze preek is deel IV in de serie 'je leven organiseren' vanuit het bijbelboek Numeri.
Dienstpagina: http://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-25-september-2022 / YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=91y8Wrc1vKs

143. Naar de juiste mensen luisteren (Numeri 13: 1 – 3, 25 – 33; 14: 1 – 10, 20 - 25)
Als je ergens wilt komen in je leven, is het belangrijk om naar de goede mensen te luisteren. Immers, als je de verkeerde stemmen volgt, dan kan dat rampzalige gevolgen hebben. Dat is ook te lezen in het verhaal van Numeri 13/14. Maar hoe ontdek je dan de stemmen die het bij het rechte eind hebben? Hoe kun je in je eigen leven die goede mensen vinden en hun raad volgen? Daar gaat het over in dit derde deel van de serie ‘hoe organiseer je je leven?’
Dienstpagina: http://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-18-september-2022

142. Innerlijke vijanden die je vrijheid bedreigen (Numeri 11: 4 – 6 en Numeri 11: 10 – 20)
Een leven in vrijheid wordt altijd bedreigd. Via Numeri 11 krijgen we zicht op dingen in onszelf die ons leven in vrijheid bedreigen. Met deze ‘innerlijke vijanden’ zullen we de strijd moeten aanbinden om een goed, vrij en betekenisvol leven te leiden. Deze preek is nr. 2 in de serie ‘je leven organiseren’.
Dienstpagina: http://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-11-september-2022

141. De basis organiseren (Numeri 5:1-10 en Numeri 9:1-5)
We leven in onzekere tijden waarin we niet weten wat ons in de toekomst te wachten staat. In die situatie zit het volk Israel in het boek Numeri ook. En hoe organiseer je in zo’n situatie je leven? Door in ieder geval de basis goed te organiseren. Via oude basisregels uit Numeri denken we na hoe wij in onze tijd – zowel voor onszelf als samenleving – de basis meer op orde kunnen brengen.
Bijbelgedeelte: Numeri 5:1-10en Numeri 9:1-5.
Dienstpagina: http://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-4-september-2022

140. De vrede van Jezus: heel dichtbij en óók confronterend
Jezus wil zo dicht mogelijk bij de mensen zijn. Hen dienen. Het kwade ten goede keren. Vrede en verzoening brengen. Verlang je daar ook niet naar om zó te leven? Dat je kiest voor medeleven en compassie? Mensen die zo leven, zijn volgens Jezus de mensen op wie je moet letten. Ga eens bij hen over de drempel. Verbind je met hen, zoals Jezus zich met hen verbindt. In de preek van vandaag gaan we hierbij in op een heel concrete situatie.
Bijbelgedeelte: Lucas 10.1 - Lucas 10.16 debijbel.nl/bijbel/NBV/LUK.10.1-LUK.10.16.

139. Geloof voor onze en komende generaties (II Timoteüs 1:5)
Je kunt niet organiseren of garanderen dat je (klein)kinderen of mensen van een volgende generatie gaan geloven. Uiteindelijk is dat ieders eigen proces en keus. Maar het is wel mogelijk om het geloof over te dragen aan anderen, zodat je als het ware een pad aanlegt voor een volgende generatie. Op de een of andere manier had Timoteüs geprofiteerd van het geloof van zijn moeder en zijn oma, en ook van Paulus' geloof. We denken vandaag na over wat wij hebben meegekregen vanuit voorgaande generaties, maar ook wat wij zouden willen meegeven aan een volgende generatie.
Dienstpagina: http://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-21-augustus-2022

138. Gezocht: betrouwbaarheid (II Timoteüs 1: 11 – 2: 2)
Geloven en blijven geloven is niet iets vanzelfsprekends. Zeker als mensen om je heen niet (meer) geloven. Waar komt het dan op aan als je zelf wel wilt (blijven) geloven? Wat kun je dan doen? We gaan te rade bij een brief uit het Nieuwe Testament – geschreven aan Timoteus in een tijd waarin het (blijven) geloven ook onder druk stond.
Bijbelgedeelte: II Timoteus 1: 11 – 2: 2.
Dienstpagina: http://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-14-augustus-2022

137. Waar het op aankomt bij (blijven) geloven (II Timoteus 1: 11 – 2: 2)
Voorganger: ds. Niels de Jong.
Geloven en blijven geloven is niet iets vanzelfsprekends. Zeker als mensen om je heen niet (meer) geloven. Waar komt het dan op aan als je zelf wel wilt (blijven) geloven? Wat kun je dan doen? We gaan te rade bij een brief uit het Nieuwe Testament – geschreven aan Timoteus in een tijd waarin het (blijven) geloven ook onder druk stond.
Bijbelgedeelte: II Timoteus 1: 11 – 2: 2.
Dienstpagina: http://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-7-augustus-2022

136. Blijven volgen (1 Koningen 19:11-13)
“Wat doe je hier eigenlijk?” Deze vraag staat centraal in de bezinning die Remy Jacobs a.s. zondag zal bieden tijdens de kerkdienst. Een vraag die misschien wel van alle tijden en mensen is, maar die juist op keerpunten en bij kernmomenten in het leven tot een persoonlijk antwoord uitnodigt. Blijven is volgen.
Voorganger: Remy Jacobs. Dienstpagina: http://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-31-juli-2022

135. Houvast (Exodus 3:1-15 en Exodus 4:18-23)
Vakantietijd! Misschien een tijd om lekker thuis te blijven of misschien ook wel op reis te gaan. Het leven is ook een reis met soms hoge bergen en soms diepe dalen. Wat of wie is in dit alles je houvast?

134. Zijn wij een zegen voor de aarde? (Genesis 1:20-31 en Marcus 6:6-12)
We leven in de grootste crisis van de geschiedenis, en we lijken het niet door te (willen) hebben. Bossen verdwijnen, en armoedige grond of zelfs woestijn komt er voor in de plaats. Poolgebieden verdwijnen, koraalriffen verdwijnen, diersoorten verdwijnen, en ga zo maar door... De mens lijkt meer en meer een vloek geworden voor andere levende wezens op aarde – inclusief zichzelf – en dat is niet de bedoeling! De mens is bedoeld om een zegen te zijn voor de aarde. Want God geeft om alle wezens, houdt van alle wezens, en wil ze zegenen. En wij zijn geroepen om te leven als zegen voor de levende wezens om ons heen (inclusief mensen). Hoe doe je dat? Hierover gaat het vandaag in de dienst.
Bijbelgedeelten: Genesis 1:20-31 en Marcus 6:6-12.
Dienstpagina: http://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-17-juli-2022

133. Wat mag je van de overheid verwachten? (Psalm 72)
Voorganger: ds. Niels de Jong
De overheid staat misschien wel meer dan ooit onder kritiek. Of het nu gaat om de stikstofproblematiek, de toeslagenaffaire of hoe er om is gegaan met de coronapandemie. Het leidde tot veel onvrede geleid. Maar wat kun je nu van de rol van de overheid verwachten? En wat als je zelf gezag/verantwoordelijkheid hebt – hoe moet je daar dan mee omgaan? We kijken met deze vragen in ons achterhoofd naar psalm 72 waar gebeden wordt voor het toenmalige gezag.
Dienstpagina: http://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-10-juli-2022

132. De mooiste manier van leven is een leven van geven (II Korintiers 9: 6 – 15)
II Korintiers 9: 6 – 15 | Voorganger; ds. Niels de Jong
Je kunt natuurlijk niet geven van wat je niet hebt, maar wel van wat je wel hebt. Maar wat dan? En vooral: hoe dan? Zonder het gevoel van 'moeten' (dat je opbrandt) en tegenzin, maar met plezier? Kan dat? Het is de mooiste manier van leven. Een prachtig thema om over na te denken bij het 10-jarig jubileum van Noorderlicht!

131. Hoopvol klagen (Klaagliederen 3: 1-8 en 18-26)
Deze week was het boerenprotest. Klagen en protesteren omdat je het ergens niet mee eens bent. Hoe zit dit eigenlijk bij God? Mag je bij Hem ook klagen? En hoe dan? Daar denken we met elkaar in deze dienst over na.
Dienstpagina: http://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-26-juni-2022

130. Waarom wil de Heilige Geest in jou wonen? (Johannes 14:16)
Voorganger: Henk Rothuizen.
We zitten in de weken na Pinksteren en het goed om nog eens stil te staan bij waar Pinksteren voor staat. De Heilige Geest is naar ons toe gezonden, en woont in ons. Maar waarom wil de Heilige Geest in ons wonen?
Dienstpagina: http://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-19-juni-2022

129. Weten wat je moet weten (Johannes 14, 15 en 16)
Voorganger: ds. Niels de Jong
Hoe weet je wat je moet weten om de juiste keuzes in het leven te maken? Als je zelf beperkt bent in wat je weet en kunt weten, hoe kun je er dan op vertrouwen dat je de goede weg in het leven bewandelt? Volgens Jezus zijn we niet alleen gelaten - en is er Iemand gegeven om ons daarin te laten weten wat we nodig hebben. We denken hierover na in een feestelijke dienst, want 7 mensen doen belijdenis van het geloof, oftewel zijn markeren hun geloofsweg door publiekelijk 'ja' te zeggen tegen God en een leven met God (ook al weten zij niet wat de toekomst brengen zal).
Bijbelgedeelten: Johannes 14: 25, 26; Johannes 15: 26, 27; Johannes 16: 12, 13, 14
Dienstpagina: http://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-12-juni-2022

128. 3 Dingen die de Heilige Geest meebrengt
Voorganger: ds. Niels de Jong
We vieren op deze eerste Pinksterdag de komst van de Heilige Geest. Maar wat brengt die Heilige Geest je? Daar zou heel veel over te zeggen zijn, maar vanuit het Pinksterverhaal uit Handelingen 2 staan we stil bij drie dingen.
Dienstpagina: http://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-5-juni-2022
Twitter: https://twitter.com/N00rderlicht
Instagram: https://www.instagram.com/noorderlichtrotterdam/
🙏 ROTTERDAMS STADSKLOOSTER: je bent welkom in de Prinsekerk aan de Schepenstraat 69 op maandagmiddagen om 12:00 uur, op woensdagavonden om 20:00 uur en op vrijdagochtenden om 7:30 uur, voor stilte, gebed, en het overdenken van een bijbelgedeelte.

127. Als je alles dreigt te verliezen... (Marcus 5:21-24 en 5:35-40)
We kennen waarschijnlijk allemaal de angst om iets groots te verliezen. Iets waarvan we niet zouden weten hoe we verder moeten als we dat kwijtraken. Bv. werk, gezondheid of een geliefde. Of onze goede naam, onze inkomenszekerheid of gevoel van controle. Wat heeft het christelijk geloof te bieden als we deze angst herkennen? Bij die vraag staan we stil in een volgende preek in de serie 'Goed nieuws anno nu'.
Voorganger: ds. Niels de Jong
Dienstpagina: http://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-29-mei-2022
Twitter: https://twitter.com/N00rderlicht
Instagram: https://www.instagram.com/noorderlichtrotterdam/
Kom ook eens langs voor één van de stiltemomenten van Stadklooster Rotterdam: https://www.stadsklooster.nl/rotterdam/

126. Kerk ben je samen (1 Korintiërs 12)
De wereldwijde kerk is een bont gezelschap. Verschillende culturen, talen, manieren van vieren en levenswijzen benadrukken vaak de verschillen, afstand en grenzen. Als kerk, gemeente en individuele christen dreig je (logischerwijs) te verzanden in het plaatselijke en lokale. Toch is dat jammer. We hebben de wereldwijde kerk nodig. Omdat we aan elkaar gegeven zijn. Kerk ben je samen!
Dienstpagina: http://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-22-mei-2021
Wellicht heb je ook interesse in Stadsklooster Rotterdam: https://www.stadsklooster.nl/rotterdam/

125. Als je je schaamt voor wie je bent (Marcus 5:24-34)
Er wordt wel eens gezegd dat we in Nederlands ons ontwikkelen van een schuldcultuur naar een schaamtecultuur. Het wordt daarin minder belangrijk om fouten te voorkomen, maar belangrijker om te voorkomen dat je als fout gezien wordt. Fout is daarbij ‘afwijkend van de norm’ (w.b. uiterlijk, opleiding, werk, gezondheid, relatiestatus, etc.). En ‘afwijken van de norm’ betekent schaamte. En wat zegt het goede nieuws van het christelijk geloof dan? Als je bv. afwijkt van ‘de’ norm? Of als je bang bent dat anderen je van ‘de’ norm vinden afwijken? Hier gaan we dieper op in, in dit tweede deel in de serie 'goed nieuws anno nu' in de dienst op 15 mei. Kijk op 15 mei om 11:00 uur online mee via YouTube, rechtstreeks of op een moment dat het jou schikt.
Dienstpagina: http://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-15-mei-2021

124. Als je er niet bij hoort (Marcus 5)
Wat als je er niet bij hoort? Dat het voelt alsof je overal buiten valt, niet aan kunt of mag haken? Veel mensen horen er niet bij, of denken er niet bij te horen. Zijn geïsoleerd van anderen, net als die man uit Marcus 5. En vaak gaat dat gepaard met een vorm van ‘gevangenschap’, bijvoorbeeld door ongezonde patronen in je leven, dingen die je vasthouden. Hoe je situatie ook is, of je nu helemaal vast zit en geïsoleerd bent, of in een deel van je leven: er is goed nieuws. Daar gaan we dieper op in, in dit tweede deel in de serie 'goed nieuws anno nu' in de dienst op 8 mei.
Nu je er toch bent...wellicht vind je deze aflevering van de Noorderlicht Rotterdam Podcast interessant: hierin vertelt Jurek Woller, de voorganger vandaag, over hoe hij zelf ooit werd geplaagd door akeligheid, maar toch zijn weg vond: https://anchor.fm/noorderlicht-rotterdam-podcast/episodes/Jurek-werd-christen-achter-de-laptop-e3uo9p/a-aeendp
Dienstpagina: http://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-8-mei-2021
Leesversies van de preken: https://noorderlichtrotterdam.nl/preken
YouTube-kanaal: https://www.youtube.com/c/NoorderlichtRotterdam
Twitter: https://twitter.com/N00rderlicht
Instagram: https://www.instagram.com/noorderlichtrotterdam

123. Als je je 'niet goed genoeg' voelt (Matteüs 9:1-8)
Welkom bij de dienst van de Prinsekerk. Vandaag gaat het hier over: wat als je weet dat je gefaald hebt? Of voelt dat het allemaal niet goed genoeg was? Of merkt dat je tekortschiet? Wat is dan het goede nieuws van het christelijk geloof? En kan dat goede nieuws je helpen om op te staan en echt te leven? Daar denken we over na in dit eerste deel van de serie 'goed nieuws anno nu'.
Deze week hoor je geen liederen in de opname; we hadden helaas te maken met een stroomstoring, waardoor de live registratie uitviel. Daarom heeft ds. Niels de Jong de preek vandaag extra opnieuw voor je ingesproken.
🕮 Dienstpagina: http://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-1-mei-2021 De leespreek staat voor je klaar: http://noorderlichtrotterdam.nl/content/8-inspiratie/202204232109-dienst-1-mei-2021/nrd-preek-20220501-blijdorp-comp.pdf De collecte staat in de maand mei 2022 in het teken van de drie zendingsprojecten van Noorderlicht in Papua Nieuw-Guinea, Malawi en Azië. De QR-code hiervoor vind je op bovenstaand vermelde dienstpagina.⛪ ROTTERDAMS STADSKLOOSTER: je bent welkom in de Prinsekerk aan de Schepenstraat 69 op woensdagavonden om 20:00 uur en op vrijdagochtenden om 7:30 uur, voor stilte, gebed, en het overdenken van een bijbelgedeelte. Vanaf 2 mei ben je ook welkom op maandagen van 12:00 tot 12:30 uur 's middags.
🎧 PODCAST: Nieuwste aflevering: 'Loopt een priester Noorderlicht binnen' https://anchor.fm/noorderlicht-rotterdam-podcast/episodes/Loopt-een-priester-Noorderlicht-binnen-e1h05eu Alle afleveringen vind je hier: https://open.spotify.com/show/296UMe0nDuBSBZxEG8rZkv 👍 Volg ons ook op social media: Twitter: https://www.twitter.com/n00rderlicht Facebook: https://www.facebook.com/n00rderlicht Instagram: https://www.instagram.com/noorderlichtrotterdam
GEÏNSPIREERD RAKEN DOOR MEER PREKEN?
We hebben een aantal leesversies van preken voor je verzameld. Over geloof, over levenservaringen, over de maatschappij, en over christelijke feest- en gedenkdagen: 📕 https://noorderlichtrotterdam.nl/preken

122. Het einde van de nacht (Ester 5:12 - 6:14)
Voorganger: Hanneke Ouwerkerk
Soms kan het lijken alsof God slaapt, alsof Hij niet bij alle tegenslagen in de wereld is. Helemaal na Pasen kan dat een pijnlijke gedachte zijn. De Heer is opgestaan, het wonder is compleet. Maar waarom lijkt het dan toch nog steeds zo mis te gaan? Voorganger Hanneke Ouwerkerk gaat in op bijbelboek Ester, en in het bijzonder de verzen 5:12 tot en met 6:14.
Dienstpagina: http://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-24-april-2021
Volg ons YouTube-kanaal: https://www.youtube.com/c/NoorderlichtRotterdam
Twitter: https://twitter.com/N00rderlicht

121. Pasen - Kunnen en willen geloven in de opstanding van Jezus (Matteüs 28: 1-15)
Voorganger: ds. Niels de Jong
Het verhaal van de opstanding van Jezus gaat al eeuwen rond – tot op de dag van vandaag. Voor veel mensen is het de basis van hun (christelijk) geloof. Anderen geven de voorkeur aan een alternatieve verklaring wat er gebeurde na Jezus’ dood aan het kruis. Weer anderen halen er de schouders over op en besteden er weinig gedachten aan. Of je ‘in Pasen’ gelooft, heeft daarom niet alleen te maken met kunnen geloven, maar ook met willen geloven. We gaan na waarom je het Paasverhaal wel/niet kunt geloven, maar ook waarom je het wel/niet zou willen geloven.
Dienstpagina: http://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-17-april-2021
Stadsklooster Rotterdam: http://noorderlichtrotterdam.nl/nieuws/stadsklooster-rotterdam-start-met-wekelijkse-getijdengebeden-in-de-prinsekerk

120. Goede Vrijdag (Matteüs 26: 57-68, 27: 11-56)
Voorganger: ds. Niels de Jong
Welkom bij de dienst van de Prinsekerk. Het gaat in het evangelie van Matteüs om de vraag wie Jezus is. Onwaarschijnlijk als het leek toen – en onwaarschijnlijk als het nu kan lijken - is hij Gods Zoon. Helemaal onwaarschijnlijk in het licht van zijn gevangenschap, bespotting, lijden, kruisdood. Toch is Jezus niet zomaar een tragisch geval van onrecht, maar echt Gods zoon (zoals de Romeinse legerleider concludeert). Dat wil zeggen: God-in-persoon, in-wie-God-is-gekomen. Deze zoon van God ging echter de meest vernederende weg van lijden en opoffering omwille van ons mensen. Vooral mensen met macht (Romeinen) en religieuze mensen (wetgeleerden, etc.) lijken het meest moeite te hebben met zo’n messias…
Dienstpagina: http://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-15-april-2021
Stadsklooster Rotterdam: http://noorderlichtrotterdam.nl/nieuws/stadsklooster-rotterdam-start-met-wekelijkse-getijdengebeden-in-de-prinsekerk

119. Het kwaad overwinnen door het goede (Matteüs 26: 47 - 56)
Voorganger: ds. Niels de Jong. Welkom bij de dienst van de Prinsekerk. Hoezeer we Petrus ook kunnen begrijpen (om recht te willen zetten, Jezus te verdedigen, de strijd aan te gaan)...het is niet de bedoeling om het zwaard in te zetten. Het zwaard komt ook altijd weer op je terug. Jezus kiest vrijwillig voor deze weg, omdat hij zijn roeping gaat vervullen. Niet door het kwaad te verslaan met de eigen wapens, maar door goedheid/liefde/opoffering aan het kruis.
Dienstpagina: http://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-10-april-2021
Twitter: https://twitter.com/N00rderlicht
Instagram: https://www.instagram.com/noorderlichtrotterdam
Stadsklooster Rotterdam: http://noorderlichtrotterdam.nl/nieuws/stadsklooster-rotterdam-start-met-wekelijkse-getijdengebeden-in-de-prinsekerk

118. Overspel en veroordelers (Johannes 8:1-11)
Welkom bij de dienst van de Prinsekerk. Wellicht ken je het bijbelverhaal over de overspelige vrouw wel, en hoe mensen om haar heen op haar reageerden. Vandaag hebben we het over dit onderwerp...want het blijkt van alle tijden.

117. Tere zorgzaamheid (Mattheüs 12: 9-21)
Voorganger: René van Loon
Het is een bijzonder beeld waarmee de zorgzaamheid van de Messias wordt getekend in de Bijbel: ‘Hij zal het geknakte riet niet afbreken’. Het is de profeet Jesaja die deze woorden gebruikt, en Mattheüs haalt ze aan in zijn evangelie. Hij zegt; ‘Kijk, zó is Jezus!’ Wat houdt dit beeld eigenlijk in? En wat betekent het voor ons? Je zult merken dat het verrassend veelzeggend is.
Dienstpagina: http://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-27-maart-2021
Bekijk de opname op YouTube: https://youtu.be/xBB9R1mX1nU
Preken nalezen? Neem eens een kijkje op https://noorderlichtrotterdam.nl/preken

116. Kun je zorg aannemen en of oppakken? (Johannes 13: 12 – 17 en Johannes 19: 25 - 27)
Voorganger: ds. Niels de Jong. Vandaag is ook een doop- en opdraagdienst. Het gedeelte uit Johannes 19 heeft de focus. Johannes beschrijft diverse losse taferelen rondom het kruislijden van Jezus. Een van die taferelen is dat hij zijn moeder verbindt aan zijn leerling Johannes. Maria aanvaardt die zorg die geregeld wordt; Johannes aanvaardt de opdracht tot zorgen. We denken na over de verbinding die Jezus maakt (die in zijn eigen lijden mensen aan elkaar verbindt en mensen aan God verbindt en zorgt dat ze daar thuis komen); en over de zorg aan Maria (een bron van troost wordt weggenomen, maar ze krijgt er een andere voor in de plaats). Ook staan we stil bij de dienst van Johannes (die als volgeling van Jezus deze taak op zich neemt en Maria in huis neemt).
Dienstpagina: http://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-20-maart-2021
Twitter: https://twitter.com/N00rderlicht

115. In de woestijn (Lucas 4:1-13)
Voorganger: Bram Robbertsen
Nadat Jezus 40 dagen gevast heeft wordt hij door de duivel getest. In de preek is de woestijn niet alleen de letterlijke woestijn, maar ook beeld voor eenzaamheid, vastzitten etc. Velen van ons hebben wel eens een ‘woestijnervaring’ gehad in het leven. Hoe blijf je overeind als je je kwetsbaar voelt en beproefd wordt door machten en krachten die sterker zijn dan jij? Het goede nieuws is dat Jezus de woestijn is ingegaan om ons het paradijs terug te geven!

114. Ook Jezus heeft geleden (Jesaja 53: 3 – 7, Marcus 15: 15 – 20, 1 Petrus 2: 21 – 25 en 1 Petrus 2: 21)
Voorganger: ds. Niels de Jong.
Welkom bij de dienst van de Prinsekerk. Via het dagelijks nieuws worden we voortdurend geconfronteerd met lijdende mensen. En ook dichterbij huis wordt er wat af geleden (al proberen we in onze samenleving dat wel zo veel mogelijk buiten het blikveld te houden). In het christendom heeft dit ook altijd veel aandacht gehad. En in de 40 dagen voor Pasen wordt daar ook in de kerk (en ook bij Noorderlicht) bij stil gestaan. We zoeken naar de kracht/moed/troost die uitgaat van dit geloof dat ‘ook Christus heeft geleden’. De bijbelgedeelten van vandaag: Jesaja 53: 3 – 7, Marcus 15: 15 – 20, I Petrus 2: 21 – 25 en I Petrus 2: 21.
Dienstpagina: http://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-6-maart-2022
We collecteren vandaag voor de situatie in Oekraïne en sluiten hierbij aan bij de oproep van PKN.

113. Kan God het schelen wat op het wereldtoneel gebeurt? (Jeremia 45)
Voorganger: ds. Niels de Jong
Deze week gaan we verder in het Bijbelboek Jeremia in de serie ‘vreemde verhalen’ en ontdekken we de persoon: Baruch. Hij komt op verschillende momenten in het boek zijdelings ter sprake maar opeens in hoofdstuk 45 is er een profetie voor hem persoonlijk. Op het eerste gezicht een beetje een vreemde profetie. Samen ontdekken we wat deze profetie te betekenen heeft, ook voor vandaag de dag.
Dienstpagina en collecte: http://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-27-februari-2021 Podcast aflevering 'Hoe ga je met angst om?' https://open.spotify.com/episode/3IEPUb0L3U7MWXXod6R6B0?si=JxGutDNSTSCXyKVueObLSgTwitter: https://twitter.com/N00rderlicht Instagram: https://www.instagram.com/noorderlichtrotterdam/

112. De klacht van Baruch (Jeremia 45)
Dit is een preek in de serie 'Vreemde verhalen'. Als je de bijbel leest, dan kom je waarschijnlijk vrij snel ook gedeelten tegen die behoorlijk bevreemden – doordat het plaatsvind in zo’n andere cultuur, of dat je zo’n afstand in de tijd voelt, of omdat er zulke onbegrijpelijke voorvallen plaatsvinden, of dat er zulke aparte hoofdpersonen zijn, of dat de rol van God onnavolgbaar is. En bij zulke bijbelgedeelten, kun je je afvragen: ‘wat moet ik hiermee?’ En toch – juist die vreemde verhalen kunnen ons veel te zeggen hebben.
Deze week gaan we verder in het Bijbelboek Jeremia in de serie ‘vreemde verhalen’ en ontdekken we de persoon: Baruch. Hij komt op verschillende momenten in het boek zijdelings ter sprake maar opeens in hoofdstuk 45 is er een profetie voor hem persoonlijk. Op het eerste gezicht een beetje een vreemde profetie. Samen ontdekken we wat deze profetie te betekenen heeft, ook voor vandaag de dag.
Dienstpagina: http://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-20-februari-2021
Volg ons op YouTube: https://www.youtube.com/c/NoorderlichtRotterdam

111. Wie spreekt namens God? (Jeremia 28)
Voorganger: ds. Niels de Jong
Dienst 13 februari 2022
Dit is een preek in de serie 'Vreemde verhalen'. Als je de bijbel leest, dan kom je waarschijnlijk vrij snel ook gedeelten tegen die behoorlijk bevreemden – doordat het plaatsvind in zo’n andere cultuur, of dat je zo’n afstand in de tijd voelt, of omdat er zulke onbegrijpelijke voorvallen plaatsvinden, of dat er zulke aparte hoofdpersonen zijn, of dat de rol van God onnavolgbaar is. En bij zulke bijbelgedeelten, kun je je afvragen: ‘wat moet ik hiermee?’ En toch – juist die vreemde verhalen kunnen ons veel te zeggen hebben.
Vandaag staat Jeremia 28 centraal. De bijbelboeken die misschien wel het meest bevreemden voor ons lezers vandaag de dag, zijn de profetische bijbelboeken. En dat geldt zeker ook voor het bijbelboek Jeremia, en ook voor hoofdstuk 28. En we zien daar de profeet Jeremia zelf in actie. Zijn optreden toen kon al op weinig instemming rekenen. En zijn optreden – zijn woorden en daden – kan ook ons flink bevreemden. En toch loont het de moeite om naar hem te kijken en onszelf deze vragen te stellen: wie geloven we als het over God gaat? Zouden we ook open staan voor een boodschap van Boven als die ons niet uitkom? Zijn er ook vandaag stemmen die valse hoop bieden en misleiden?

110. Word je van het christelijk geloof een beter mens? (Efeziërs)
Voorganger: ds. Niels de Jong

109. Maakt Jezus je leven rijker? (Efeziërs 3:1-13)
Voorganger: ds. Niels de Jong
Maakt Jezus je leven rijker? Niet in de materiële zin...maar welke toevoegde waarde heeft Jezus dan wel voor je leven? Wat loop je mis als je ‘de rijkdom van Christus’ niet hebt? Is die rijkdom van Jezus een extraatje of is ze alles? Over deze vragen gaat het vandaag tijdens de dienst.
Dienstpagina: http://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-30-januari-2021
Twitter: https://twitter.com/N00rderlicht

108. De rol van vrouwen in de Bijbel (Efeziërs 5: 21-33)
Voorganger: Bram Robbertsen
Dienst 23 januari 2022: De positie van vrouwen in de BijbelBijbelgedeelte: Efeziërs 5: 21-33
“Beste John, het ligt niet aan de vrouwen.” Deze paginagrote advertentie plaatste een aantal vrouwen dat bij mediabedrijf Talpa werkt in het Algemeen Dagblad. Het was een reactie op het optreden van media-icoon John de Mol in de tv-uitzending van Boos afgelopen week. Volgens deze vrouwen maken mannen met macht telkens de denkfout dat vrouwen het probleem óf de oplossing zijn. Daarmee leggen ze de verantwoordelijkheid van dit seksueel grensoverschrijdende gedrag bij de vrouwen neer. Het is goed dat we vanmorgen uitgebreid ingaan op de vraag hoe je lastige bijbelteksten leest over de positie van vrouwen in de Bijbel. Moeten we zulke teksten uit onze bijbeltjes schrappen of is er een andere weg? Welke dan?
Heb je behoefte om na te praten na deze dienst? Dat kunnen we ons wel voorstellen. Je kunt in dat geval contact opnemen met pastoraat@noorderlichtrotterdam.nl, of rechtstreeks met ds. Niels de Jong via niels@noorderlichtrotterdam.nl.
De dienstpagina van vandaag vind je hier. Volg je ons al op YouTube?

107. Waar vind ik echte gezamenlijkheid? (Efeziërs 4: 11 – 16)
Voorganger: ds. Niels de Jong
‘Samen’ blijkt nog niet zo makkelijk te zijn in onze samenleving – de verdeeldheid op allerlei vlakken is groot. Mensen trekken zich vaak terug in de eigen bubbel, in de eigen groep, met de eigen mensen, in het eigen gelijk. De kerk is – of zou in ieder geval moeten zijn – een plek waar dat ‘samen’ wel wordt beleefd en gepraktiseerd. We denken hierover na vanuit de brief aan de Efeziërs (hoofdstuk 4).
Dienstpagina: http://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-16-januari-2021
YouTube-editie van deze dienst: https://www.youtube.com/watch?v=LTi-mJcJLxU
Spotify-kanaal preken: https://open.spotify.com/show/4GmvjnAzOcNeG8CmQ0OyOO
Noorderlicht Rotterdam Podcast: https://open.spotify.com/show/296UMe0nDuBSBZxEG8rZkv
Volg ons ook op Instagram (https://www.instagram.com/noorderlichtrotterdam) en op Twitter (https://twitter.com/N00rderlicht).

106. Wat hebben we echt nodig? (Efeziërs 3: 14 – 21)
Voorganger: ds. Niels de Jong
Paulus bidt vanuit de gevangenis voor zijn geloofsgenoten. Dat gebed geeft aan wat hij werkelijk belangrijk voor hen vindt. Het zijn ook dingen die wij pas echt nodig hebben. Kracht. Geloof. Liefde. Kennis. God zelf. Deze dingen zijn er niet alleen voor jou persoonlijk, maar ontvang je juist ook met/via anderen.
Dienstpagina: http://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-9-januari-2021
YouTube-kanaal: https://www.youtube.com/channel/UCHJZmR0pzxoDw3RWyvYgvwA
Twitter: https://twitter.com/N00rderlicht

105. Wie ben ik nou echt? (Efeziërs 2:1-10)
Voorganger: ds. Niels de Jong
Dienstpagina van vandaag: http://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-2-januari-2021

104. Kerstdienst | Goed nieuws voor ons, anno nu? (Lucas 2: 1-20)
Kerstdienst Noorderlicht Prinsekerk, Oranjekerk en Charlois
25 december 2021, voorganger: ds. Niels de Jong
We krijgen veel slecht nieuws over ons heen – zeker de afgelopen weken ook. En dat maakt ons ook wat sceptisch ten aanzien van goed nieuws: zou het echt? Kerst claimt goed nieuws te zijn – dat de komst van Jezus alles anders heeft gemaakt. Dit beweert ook de engel die tegen de herders (en indirect tegen iedereen die het leest) zegt: ‘ik heb goed nieuws – de messias, de Heer is geboren’). We staan stil bij wat dit goede nieuws dan voor ons vandaag betekent. En wat het voor verschil maakt voor ons vandaag dat Jezus geboren is.
Kerstnachtfilm: https://www.youtube.com/watch?v=PtCOC1Owxt8
Kerstdienstpagina: http://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-25-december-2021
YouTube-kanaal: https://www.youtube.com/channel/UCHJZmR0pzxoDw3RWyvYgvwA

103. Zicht op Jezus (Openbaring 5)
Voorganger: ds. Niels de Jong | Met kerst kan er zomaar een al te zoet beeld van Jezus ontstaan - het kindje in een stalletjes met herdertjes, etc. Het beeld van Jezus uit het bijbelboek Openbaring is nogal wat anders. Daar wordt de kracht en macht van Jezus benadrukt, bv. in het beeld van Jezus als leeuw. Al is Jezus ook een lam dat zich opgeofferd heeft. In Openbaring 5 komen beide beelden naar voren en die helpen ons om - juist als we naar het kleine kindje Jezus kijken met Kerst - ons niet te verkijken op de al te zoete kerstverhalen. Dat kind in de kribbe is zowel de Leeuw uit Juda als het Lam van God. Dit kind is degene die - door opoffering heen - overwonnen heeft.
Dienstpagina van vandaag (inclusief collecte en (uiteraard gratis) kinderknutsels voor kerst: http://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-19-december-2021

102. De hemel als één groot beeldscherm (Openbaring 12)
Voorganger: Bram Robbertsen
De hemel als één groot beeldscherm....alsof je in het Omniversum bent. Zo had Bram Robbertsen nog niet eerder naar de hemel gekeken. De hemel als de woonplaats van God, dat wel. De hemel als koepel over de aarde. Maar ik had nog nooit naar de hemel gekeken als een groot beeldscherm waarop de visioenen geprojecteerd worden. Hoe haakt onze realiteit van vandaag hier op in, en wat kan Openbaring 12 ons hierin vertellen?
Dienstpagina: http://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-12-december-2021

101. Zicht op het oordeel (Openbaring 18: 4 – 19: 5)
Voorganger: ds. Niels de Jong
Het gedeelte dat deze dienst centraal staat is zowel bemoedigend als verontrustend. Het verontrustende zit hem erin dat het niet meevalt met het kwaad en wij mensen zomaar ‘er deel aan kunnen hebben’. Het bemoedigende en hoopgevende van dit gedeelte is dat het kwaad uiteindelijk breekt en er vergelding zal zijn ‘naar recht en gerechtigheid’. God laat het kwaad niet eindeloos voortwoekeren, maar zal redden en rechtspreken.
Dienstpagina: http://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-5-december-2021
Instagram: https://www.instagram.com/noorderlichtrotterdam/
Twitter: https://twitter.com/N00rderlicht

100. Zicht op eeuwig licht (Openbaring 7:9-17)
Voorganger: Arte Havenaar
Dienstpagina: http://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-28-november-2021
YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=FbHyEjpj3WU
Twitter: https://www.twitter.com/n00orderlicht

99. Zicht op God (Openbaring 4)
Voorganger: ds. Niels de Jong. Bijbelgedeelte: Openbaring 4
In God geloven betekent dat je gelooft dat er meer is dan wat we met onze zintuigen kunnen waarnemen. Dat er Iemand is achter ‘onze’ zichtbare werkelijkheid - God. En dat die God groter en machtiger is dan wie of wat ook maar in ‘onze’ aardse sfeer en dat je daarom je geloof/vertrouwen op deze God stelt. Op die macht van God krijgen we via Openbaring 4 meer zicht. Openbaring 4 geeft ons de kans een blik in de hemel te werpen om daarmee een indruk te krijgen van God en zijn macht. Als het goed is versterkt dit je geloof/vertrouwen in God.
In deze dienst hopen vier mensen belijdenis te doen van het geloof en 2 mensen hopen zich te laten dopen. Hiermee zeggen ze o.a. publiekelijk in God te geloven. Over ‘God’ gaat het ook in Openbaring en met name Openbaring 4 biedt een visioen dat meer zicht op God geeft. Vandaar dat we hier bij stil staan.
Dienstpagina: http://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-21-november-2021
Twitter: https://twitter.com/N00rderlicht
Instagram: https://www.instagram.com/noorderlichtrotterdam/
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCHJZmR0pzxoDw3RWyvYgvwA

98. Zicht op de hemel (Openbaring 21)
Voorganger: ds. Niels de Jong
Bijbelgedeelte: Openbaring 21
Veel mensen – gelovig of niet – hebben ten minste het vermoeden van een hiernamaals, een hemel, leven na dit leven. Wat ‘onthult’ Openbaring over dit thema? En wat ‘onthult’ het niet? En wie tref je in de hemel? En waarom zou je je eigenlijk bezig houden met de hemel? Is dat niet al snel wensdenken? Kun je niet beter bezighouden met het hier en nu? Over dit soort vragen gaan we nadenken.
We staan vandaag ook stil bij het verlies van twee gemeenteleden dit jaar, Ries en Martijn. Hun nabestaanden zijn uitgnenodigd in de dienst. Heb je zelf ook een dierbare verloren? Tijdens de dienst is er gelegenheid een kaarsje te branden. Dit kun je ook thuis doen; zet dan een kaarsje klaar, voorafgaand aan de dienst.
Dienstpagina | YouTube | Twitter | Instagram

97. Zicht op het kwaad (Openbaringen 6 en 7)
Voorganger: ds. Niels de Jong
De realiteit van het kwaad is duidelijk. Honger, oorlog, vluchtelingenstromen, droogte, epidemieën, geweld, gewapende conflicten, onrecht, ziekten, dood. Het kwaad dringt zich voortdurend op in ons eigen leven, in/tussen de mensen om ons heen, op het wereldtoneel en in de wereldgeschiedenis. Maar hoe moeten we dit kwaad zien? Als iets dat uiteindelijk toch het laatste woord heeft? Of juist als iets dat wel meevalt? Als iets noodzakelijks? Als iets onontkoombaars misschien? En wat is de rol van God? God zou mensen voor kwaad moeten beschermen? Was Jezus niet gekomen om te verlossen? Het kwaad zou toch allang overwonnen moeten/kunnen zijn? Met deze vragen in ons hoofd luisteren we naar Openbaringen 6 en 7 en hopen meer zicht te krijgen.
De video van deze preek kun je hier op YouTube bekijken. De dienstpagina van vandaag vind je hier.

96. In Gods familie opgenomen!? (Romeinen 8: 14 - 17)
Voorganger: ds. Niels de Jong
Dienst 24 oktober 2021: In Gods familie opgenomen!?
Bijbelgedeelte: Romeinen 8: 14 - 17
Gods hart gaat uit naar mensen - om hen op te namen in zijn familie. Het lijkt soms te mooi om waar te zijn. Wil God dat echt? Voor iedereen? Willen wij dat wel? En wat voor verschil maakt dit als je dit gelooft? En hoe weet je trouwens zeker dat God jou erbij wil? Is dat niet een soort wishful thinking? En wat als je dit helemaal niet voelt? Over die vragen gaan we nadenken.
Dienstpagina van vandaag
95. Rust! Dienst 17 oktober 2021 (Mattheüs 11 : 28 - 30)
Voorganger: René Visser
Hoeveel stress ervaar jij in je leven, hoeveel druk leg jij op jezelf, of wordt er op jou gelegd? Ervaar je een juk, of ontspanning en zegen? Vandaag gaat het over het vinden van een basis in rust in je leven.
Dienstpagina van vandaag: http://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-17-oktober-2021
Abonneer je gratis op ons YouTube-kanaal, waar je preken en extra filmpjes vindt: https://www.youtube.com/channel/UCHJZmR0pzxoDw3RWyvYgvwA

94. Bidden...houd het simpel (2 Kronieken 16:11-14)
Voorganger: Jonathan Westerkamp
Je dagelijkse relatie met God bouw je voor een groot deel op door gebed, het voorleggen van je gedachten, zorgen, en je wensen voor anderen. Maar soms kan het wat te 'groots' lijken, iets dat je 'heel erg goed' zou moeten doen. Maar is dat eigenlijk wel zo? En wat als je met ziekte of dood te maken hebt, zoek je dan je heil in gebed bij God, of bij iets of iemand anders? Vandaag gaat het over gebed.
Bijbelgedeelte: 2 Kronieken 16:11-14
Dienstpagina van vandaag Twitter Instagram Podcast
93. Leven met God in het midden (Exodus 40)
Voorganger: Jurek Woller
Het tabernakel heeft ons meer te zeggen dan we misschien denken. Het was dé plek waar God aanwezig was, in het midden van zijn volk Israël. En alles in Exodus 40 wijst er op hoe bijzonder dat is. Het tabernakel heeft ons een aantal dingen te zeggen: God wil in het midden van zijn mensen verblijven. Eerst door het tabernakel, later door Jezus Christus, en uiteindelijk door de Heilige Geest. God verdient dan ook een speciale (heilige) en centrale plek in ons leven. Gods aanwezigheid doet iets met mensen en vraagt iets van hen: heilig worden. En met God in het midden...ben je onderweg. Maar wat maakt ons christenen anders te opzichte van andere mensen? We leven met de aanwezigheid van God, altijd.
Dienstpagina: http://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-3-oktober-2021
Volg ons YouTube-kanaal:
Volg ons op Instagram en op Twitter.

92. Wat heb ik eigenlijk te geven? (Exodus 35: 4 – 29)
Voorganger: ds. Niels de Jong
Het thema van vandaag: Wat heb ik eigenlijk te geven? We hebben allemaal, in meer of mindere mate, dingen gekregen in het leven. Dit kan talent zijn, tijd, bezittingen, netwerk, creativiteit, geld,,. Het zijn van God gegeven dingen. Wat doe je daarmee? Is het voor jezelf? Geef je dat aan anderen? Geef je het terug aan God misschien? En als je geeft, doe je dat dan omdat je je verplicht voelt, of van harte? We kijken naar de mensen uit Exodus 35. Het lijkt een op het eerste oog wat saaie en niet al te bijzondere tekst, maar bij nader inzien een inspirerend voorbeeld voor ons vandaag.
De dienstpagina van vandaag vind je hier.

91. Niet zonder God verder (Exodus 33: 1 - 17)
Voorganger: ds. Niels de Jong
Exodus 33: 1 - 17
Gaat het je om God of om wat God geeft? Dat is de vraag die vanuit Exodus 33 oprijst. We kijken mee met het volk Israël en Mozes, die voor God gaan. Dat maakt hun leven niet per se makkelijker. Maar God blijkt hen meer waard dan rustig aankomen in het beloofde land. Ze willen niet zonder God verder. Via dit verhaal kijken we hoe dat bij ons zit.
Dienstpagina van vandaag: http://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-19-september-2021

90. Wat zou nu ons gouden kalf zijn? (Exodus 32)
Dienst 12 september 2021
Voorganger: ds. Niels de Jong
'Het gouden kalf aanbidden' is een uitdrukking die uit Exodus 32 komt. En de boodschap van Exodus 32 is dat een gouden kalf je niets brengt, alleen maar bij God vandaan houdt, leidt tot destructie en je afbrengt van de lange weg naar de vrijheid. Als we kijken naar dit - tamelijk heftige - verhaal dan brengt ons dat op de vraag: welk gouden kalf is voor ons verleidelijk?
De dienstpagina van vandaag staat hier voor je klaar.

89. Waarom zou je je aan Gods regels houden? (Exodus 24: 1 – 8)
Voorganger: ds. Niels de Jong
De God van de bijbel is een God die een band wil met mensen. God belooft daarbij genadig veel, maar vraagt ook bepaald gedrag van mensen. Waarom zou je je aan die kaders/regels van God houden? We kijken naar Exodus 24 en zien daar de Israëlieten enthousiast instemmen met wat God van hen vraagt. Waarom? Aan welke regels vraagt God dan ons te houden? En zouden wij dan ook ons er dan ook aan kunnen/willen houden? Waarom wel/niet?

88. Écht mens zijn [Exodus 20: 1-17)
Voorganger: Bram Robbertsen
De focus van de preek ligt op vers 1-2. De aanhef van de tien woorden heb je nodig om de tien woorden goed te verstaan. Anders worden het moralistische regels waaraan je moet voldoen. God als Bevrijder zal centraal staan. Ook wij zitten vaak vast in de slavernij van ‘Egypte’ waaruit we bevrijd moeten worden. Maar je kunt bijvoorbeeld ook slaaf zijn van je agenda, afspraken en andere dingen. Soms raak je je vrijheid kwijt als mens. Hoe krijg je je vrijheid terug? Hoe kan je écht mens zijn?
Dienstpagina van vandaag Noorderlicht YouTube-kanaal
87. Voorkomen dat je opbrandt (Bijbelgedeelte: Exodus 18: 13-27)
Voorganger: ds. Niels de Jong
Het gevaar van opbranden kennen we misschien wel allemaal (is het niet bij onszelf dan wel bij mensen om ons heen). Vandaag kijken we naar eeuwenoud advies om dit te voorkomen. Relevant en toepasbaar voor ons allemaal!
De dienstpagina van vandaag staat hier voor je klaar: http://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-22-augustus-2021

86. De harde kern van het geloof
Voorganger: ds. Niels de Jong
Bijbelgedeelte: Exodus 11: 4-8, Exodus 12: 21 - 28
Voor sommigen is het christelijk een zoet verhaaltje en de bijbel een sprookjesboek. Dat is toch moeilijk vol te houden als je de bijbel goed leest en zeker niet als je het bijbelboek Exodus leest. Het is eerder het tegenovergestelde: het christelijk geloof bevat een aantal harde pitten. Zo'n harde kern komen we ook tegen in Exodus 11 en 12. Een verhaal dat ook tot de kern van het Joodse geloof hoort. Een pittig en heftig verhaal. We gaan zondag op zoek naar de betekenis van dit gedeelte voor ons en onze vrijheid.
De dienst is hier ook na te kijken op YouTube. De dienstpagina incl. QR-code voor de collecte voor het Leger des Heils staat hier voor je klaar.

85. God draait de rollen om (Handelingen 8: 26 - 39)
Voorganger: Arte Havenaar.
Bijbelgedeelte: Handelingen 8: 26 - 39
De dienstpagina met meer informatie vind je hier: http://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-8-augustus-2021

84. Zoek rust, mijn ziel (Psalm 62)
In pittige tijden kun je naast het omgaan met de dagelijkse strubbelingen, ook echt te maken krijgen met innerlijke onrust. Waar vind jij je rust? Ben je hierin steeds zoekende, maar heb je nog niet gevonden? Vandaag gaan we in op deze vraag, aan de hand van Psalm 62.
De dienstpagina vind je hier: noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-1-augustus-2021

83. Genieten..terwijl alles vergaat. Hoe dan? (Prediker 9 : 1 - 10)
Voorganger: Elisabeth de Bruijn
Deze zomer zijn we gezegend met gastvoorgangers, onder wie Elisabeth de Bruijn. Vandaag verzorgt zij de dienst in de Prinsekerk.

82. Om vrij te zijn, moet je verlost worden (Exodus 14)
Voorganger: ds. Niels de Jong
Een van de bekendste, mooiste en heftigste verhalen uit de bijbel – dat is het verhaal van Exodus 14. Ook wel bekend als de ‘Doortocht door de Rode zee’. Er is veel te doen (geweest) over de historiciteit van dit verhaal. Daar zullen we ook wel even bij stilstaan, maar veelmeer bij de boodschap van dit verhaal voor nu. Over het kwaad (ook anno nu), over verlost worden, over vrijheid vinden en wat God daarvoor allemaal heeft gedaan. Zo brengt dit kernverhaal uit de bijbel ons bij de grote thema’s van het bestaan.

81. De vrijheid tegemoet (Exodus 12: 31 - 42)
Voorganger: ds. Niels de Jong
Als er dingen zijn die je klem zetten of neerdrukken, dan moet je daarvan weg. Dat gaat vaak via een hoop gedoe en is misschien ook best spannend. Maar pas als je ergens van wegtrekt, kun je je de vrijheid tegemoet gaan en uit gaan vinden hoe je nieuw gewonnen vrijheid gaat invullen. In Exodus 12 zien we dat de Israëlieten ook eindelijk wegtrekken, hun slavenbestaan achter zich laten en hun vrijheid tegemoet gaan. Temidden van de chaos, verderf en duisternis die dit keerpunt typeert, is God bij hen en waakt over hen op hun route naar de vrijheid.
Bezoek hier de dienstpagina:
http://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-11-juli-2021

80. Als je missie lijkt te mislukken (Exodus 5: 1 – 9 en 6: 2 – 12)
Voorganger: ds. Niels de Jong
Na de nodige bezwaren (Exodus 4) gaat Mozes dan toch doen wat God had gezegd. Hij gaat met Aäron naar de farao toe met de vraag: ‘laat mijn volk gaan’. De farao weigert niet alleen, maar verzwaart de omstandigheden van de Israëlieten alleen maar. Dit leidt tot frustratie, boosheid en moedeloosheid bij het volk – en dat uiten ze ook richting Mozes. Mozes zelf snapt er ook niets van en zegt dat ook tegen God. God belooft dan opnieuw te zullen bevrijden. Deze toezeggingen lijken nog niet echt besteed aan Mozes en het volk... We staan stil bij wat te doen als je missie (‘waar je voor gaat in het leven’) lijkt te mislukken... Of als dingen zelfs alleen maar erger lijken te worden in plaats van beter...
De dienstpagina van vandaag | Ons YouTube-kanaal | Onze podcastpagina

79. Als vooroordelen je in de weg zitten (Exodus 4: 1 - 18)
Voorganger: Jurek Woller
Wij zitten vaak vol met vooroordelen, over anderen, over onszelf én over God. En die vooroordelen kunnen flink in de weg zitten, zeker ook bij Gods plan voor ons. Maar God luistert naar ons, en zelfs naar onze vooroordelen en past zijn plan aan! Zoals in het geval van Mozes, waarin hij uiteindelijk Aäron stuurt om Mozes bij te staan in zijn moeilijke opdracht om Israël te bevrijden uit Egypte.

78. God laat zich kennen (doopdienst) (Exodus 3: 1-22)
Voorganger: ds. Niels de Jong
Dienst 20 juni 2021: God laat zich kennen
Bijbellezing: Exodus 3: 1 – 22
Wie is God nu eigenlijk? Dat is een grote vraag voor tallozen in verleden en heden. De bijbel stelt dat God niet een Grote Onbekende is, maar dat hij zich heeft laten kennen. Via Exodus 3 staan we stil bij hoe God zich – stap voor stap – openbaart aan mensen. Hij is enerzijds een God die niet te vangen is in een woord of in een naam, anderzijds een God van wie je op aan kunt. Zeker als het gaat over het bereiken van de vrijheid, kun je van deze God op aan.
De dienstpagina van vandaag vind je hier. De replay van de video livestream van de dienst via YouTube vind je hier.

77. God neemt de tijd (Exodus 2)
Voorganger: ds. Niels de Jong
Bijbelgedeelte: Exodus 2
In het boek Exodus is de weg naar de vrijheid een lange weg. Het slavenbestaan van het volk Israël duurt lang. God ziet de ellende van zijn mensen en hoort het hulpgeroep van de Israelieten (vers 23 en 24), maar hij neemt wel de tijd om hen te redden. Vanaf het begin van de onderdrukking tot de bevrijding zit namelijk minstens 80 jaar. We staan stil bij Exodus 2 hoe God zijn bevrijdingsplan in werking gaat stellen. We staan ook stil hoe wij een weg uit 'de slavernij' (die allerlei vormen kan hebben) kunnen vinden en dat God voor die weg naar de vrijheid ook vaak de tijd neemt.

76. De lange weg naar de vrijheid (Exodus 1)
Voorganger: ds. Niels de Jong
Vandaag beginnen we een nieuwe serie over het boek Exodus. De titel van die serie is: de lange weg naar de vrijheid. Daar kom ik in de loop van de serie ook op terug. We beginnen vandaag gewoon bij het begin van Exodus. En de titel van deze preek is: ‘het grote verhaal en jouw rol daarin’.
Ik weet niet of je jezelf onderdeel voelt van een groter verhaal, een verhaal dat ergens heen gaat, een verhaal waar jouw levensverhaal in past, zijn betekenis krijgt. Een groot verhaal waarin jij je rol mag spelen. Het christelijk geloof biedt zo’n groot verhaal – waarin God is begonnen en ergens naar toe werkt.
op.
De dienstpagina van vandaagDe YouTube-link naar de opname
De printbare leesversie van de preek
Mededelingen
We zijn op zoek naar vrijwilligers voor werk in de kerk en in de wijk. En ook voor het begeleiden van kinderwerk (de kindernevendienst in de Prinsekerk). Heb je interesse? Meld je aan voor werk in de kerk via info@noorderlichtrotterdam.nl. WIl je bijdragen aan je wijk? Meld je dan aan via hans@noorderlichtrotterdam.nl of via gerlinda@goudvannoord.nl. Ook start er deze zomer weer een Alpha-cursus. Je vindt hier alle informatie over.

75. Global Worship (Psalm 117)
Voorganger: Bram Robbertsen.
Worship is in de Bijbel nooit alleen maar bevestigend. Er klinkt altijd een prikkelende, tegendraadse en soms zelfs provocerende ondertoon in door. Zeker als je naar de setting van een lied kijkt. Wat dat betreft een verschil met veel christelijke liederen die wij kennen. Hoe mooi ze ook zijn, soms gaan ze vervelen. Dat komt doordat de kritische ondertoon ontbreekt. Dat is anders in de Bijbel. Niet voor niets gaan de liederen uit de Bijbel al meer dan 2000 jaar mee. Vandaag zoeken we dat prikkelende en tegendraadse op.
De dienstpagina van vandaag De YouTube-link naar de opname De printbare editie van de preekMededeling
We zijn op zoek naar vrijwilligers voor werk in de kerk en in de wijk. Heb je interesse? Meld je aan voor werk in de kerk via info@noorderlichtrotterdam.nl. WIl je bijdragen aan je wijk? Meld je dan aan via hans@noorderlichtrotterdam.nl of via gerlinda@goudvannoord.nl.

74. Pinksteren: De Geest ontvangen (Johannes 21: 19 - 23)
Voorganger: ds. Niels de Jong
Jezus laat zijn Geest na aan zijn volgelingen. Dat is een bijzonder geschenk. Wat dat geschenk precies inhoudt en hoe je het kunt ontvangen - daar denken we over na in de dienst van Eerste Pinksterdag. Die dienst heeft als extra feestelijk tintje dat er drie mensen belijdenis doen.

73. Als je gebeden niet verhoord worden (1 Samuel 12: 1 - 25)
Voorganger: ds. Niels de Jong
Als je gebeden niet verhoord worden
Bijbellezing: I Samuel 12: 1 – 25
Geloven wordt lastig als je gebeden niet verhoord worden. Zeker als het om iets belangrijks gaat of je iets vreselijks overkomt, kan het je geloof doen wankelen als je gebeden voor niets lijken te zijn. We kijken vandaag naar een heftig verhaal waarin dit ook voorkomt – David bidt tevergeefs om de genezing van zijn kind. We bekijken dit verhaal eerlijk, en gaan ook breder in de bijbel op zoek naar een weg om verder te kunnen met God...als je gebeden niet verhoord worden. Het worden geen makkelijke antwoorden, maar hopelijk helpt de boodschap je verder ten aanzien van dit pijnlijke punt (waar we waarschijnlijk allemaal vroeg of laat zullen komen).

72. Als je God niet (meer) ervaart (1 Koningen 19: 1 - 18)
Voorganger: Corine Zonnenberg
Wat als je eerder het gevoel had dat God in je nabijheid was, aanwezig was in je leven...en dan ineens niet meer? Hoe is dat, en wat betekent dit in je leven? Vandaag gaat Corine Zonnenberg dieper in op het ervaren van de aanwezigheid van God.

71. Als je soms ergert aan christenen (Lucas 9: 46 - 50)
Voorganger: ds. Niels de Jong
Waarschijnlijk kennen we allemaal wel momenten dat we ons schamen voor (mede-)christenen. In de media komen christenen/kerken wel eens onhandig, dom of rounduit fout over. En ook in je eigen omgeving kunnen christenen soms enorm tegenvallen. Als je geen christen bent, kun je er over gaan twijfelen of je wel bij christenen wilt horen. Als je wel christen bent, kun je je enorm schamen. Zoveel vragen kun je daarbij hebben. Want hoe kan dat toch? Christenen zouden toch beter moeten weten en handelen? Hoe kijk je naar zulke falende christenen (en soms ook kerken)? Kun je er iets mee? En wat dan? Over deze vragen denken we na tijdens de dienst.
De dienstpagina van vandaag vind je hier. Daar staan ook de liederen van vandaag, de printbare leesversie van de preek, mededelingen, en meer.

70. Over angst en moed tijdens storm in je leven (Marcus 4: 35 – 41)
Voorganger: Elisabeth de Bruijn | Dienst 25 april 2021
Over angst en moed tijdens storm in je leven
Bijbellezing: Marcus 4: 35 – 41
Ooit weleens in een storm beland? Hoe verging het je? Ontspannen of gespannen? Een heftige storm laat zien hoe fragiel je bent en hoe weinig (niets) je in kan brengen tegen de kracht van de natuur. Een kleine storm, een grote storm, je komt er niet hetzelfde uit als dat je erin ging. Een storm doet iets met je. Zo ook in het verhaal van vandaag. Jezus en zijn leerlingen krijgen met storm te maken. De manier waarop zij ermee omgaan is totaal verschillend. Jezus ligt ontspannen te slapen terwijl zijn leerlingen doodsangst uitstaan. Een verhaal dat niet alleen over storm gaat maar over het leven, over moed hebben en vertrouwen ook al gaat het je niet voor de wind.

69. Herstelt Jezus je zicht? (Marcus 8: 22 – 26)
18 april 2021. Voorganger: ds. Niels de Jong
Herstelt Jezus je zicht?
Bijbellezing: Marcus 8: 22 – 26
Als je het evangelie van Marcus leest, met daarbij de gedachte dat Jezus is opgestaan uit de dood (en dus nog steeds leeft), dan ontdek je dat Jezus steeds mensen ‘laat opstaan in een nieuw leven’. Hij geeft hen dus een nieuw begin. Dat doet hij bijvoorbeeld bij de blinde man die we in Marcus 8 tegenkomen: hij heeft hem zicht. Al gaat dat dan stap voor stap. Zo geeft de levende Jezus vandaag de dag nog steeds zicht – stap voor stap – op de wereld om ons heen. En door onze omgeving beter te zien, leven we meer, echter.

68. Iedereen moet het weten (Marcus 16: 9 - 20)
Voorganger: ds. Niels de Jong
Als Jezus is opgestaan geeft hij de opdracht om het goede nieuws (zoals dat van zijn opstanding) aan iedereen te vertellen. Daar zijn de volgende vragen bij te stellen: Waarom moet iedereen dat weten? Werkt dit niet 'zieltjes winnen' in de hand? Heeft dat niet iets arrogants in zich dat iedereen dit nieuws nodig heeft? Is deze opdracht er ook voor 'gewone' christenen of alleen voor speciale gezanten? Kortom, wat moet je anno nu met deze opdracht?

67. Pasen 2021: Jezus zien (Marcus 16: 1 - 8)
Voorganger: ds. Niels de Jong
Pasen: Jezus zien
Bijbellezing: Marcus 16: 1 - 8
Drie dagen na de kruisiging komen de vrouwen bij een open graf...een leeg graf. Engelen vertellen hen dat Jezus is opgewekt uit de dood, en dat hij leeft. De vrouwen krijgen de opdracht om zijn leerlingen te vertellen dat Jezus hen voorgaat naar Galilea. Daar zullen ze hem zien. En nu, meer dan tweeduizend jaar later, kunnen we nog steeds ons best doen om Jezus te zien, al is dat dan op een andere manier dan zijn leerlingen destijds. Hoe zien wij Jezus vandaag?

66. Goede Vrijdag: Dood brengt leven (Marcus 15: 1 - 39)
Voorganger: ds. Niels de Jong
Dienst 2 april 2021: Goede vrijdag: Dood brengt leven
Bijbellezing: Marcus 15: 1 - 39
Op deze Goede Vrijdag staan we - tesamen met miljarden christenen wereldwijd - stil bij de kruisdood van Jezus. Op een vreemde manier was zijn sterven goed. Zijn dood brengt leven. Ook voor ons vandaag! Bij dit geheim staan we stil. Wie wil kan thuis ook avondmaal meevieren. Zorg dan dat je aan het begin van de dienst een klein glaasje wijn hebt klaarstaan, en een stukje brood (of een vervanging hiervan).

65. In welke parade loop jij? (Marcus 11:1-11)
Voorganger: Henk Rothuizen. Bijbellezing: Marcus 11:1-11
Vandaag is Palmzondag. De eerste dag van de laatste week van Jezus lichamelijk leven hier op aarde. We gaan de Paasweek in en die begint met de intrede van Jezus, onze Koning in Jeruzalem.
Op onze dienstpagina vind je ook vragen om verder over na te denken, de QR-code voor de collecte, en luisterliederen. Alle diensten zijn online. Kinderwerk ook. De link naar de dienstpagina van vandaag vind je hier.
👍 Volg ons ook op social media: Twitter: https://www.twitter.com/n00rderlichtFacebook: https://www.facebook.com/n00rderlichtInstagram: https://www.instagram.com/noorderlichtrotterdam

64. Hoe sterk is jouw geloof? (Lucas 22:24-34 en 54-62)
Voorganger: Mark van Leeuwen
Hoe sterk is jouw geloof? Ook op momenten dat je voelt dat je geloof sterker is dan ooit, kan je soms tot een aparte ontdekking komen. Net zoals Petrus dat had, toen hij Jezus tot drie keer toe verloochende, vlak voor diens kruisiging...
Op onze dienstpagina vind je ook vragen om verder over na te denken, de QR-code voor de collecte, en luisterliederen. Alle diensten zijn online. Kinderwerk ook. De link naar de dienstpagina van vandaag vind je hier.
👍 Volg ons ook op social media:
Twitter: https://www.twitter.com/n00rderlicht
Facebook: https://www.facebook.com/n00rderlicht
Instagram: https://www.instagram.com/noorderlichtrotterdam

63. De pieken en dalen in je leven (Marcus 9: 2-13)
Voorganger: Bram Robbertsen
In de preek werk ik het verschil uit tussen de bergtop en de laagvlakte. We verlangen naar piekervaringen (in het geloof), maar het dal / de laagvlakte is meer de realiteit van het leven. Toch is dicht bij de grond het echte leven te vinden. Dat is in deze 40 dagen ook de weg van Jezus. De piekervaringen in het geloof (verheerlijking op de berg) zijn de herinneringen waaruit we dankbaar kracht mogen putten. Het goede nieuws is dat in de laagvlakte God op een verborgen manier aanwezig is in ons bestaan. Hij is er, ook als je hem niet ziet.

62. De tafel is groot genoeg (Lukas 15: 1-2)
Voorganger: Dirk de Bree
Bijbelgedeelten: Lukas 15: 1-2
Een van de grootste thema's van onze tijd is inclusiviteit. Iedereen gelijkwaardig betrekken. In onze cultuur en in de kerk is inclusiviteit door de geschiedenis heen een heikel punt geweest. Hoe gaan we hier mee om, hoe ingewikkeld is de weg naar die inclusiviteit, en wat kunnen we leren? Vandaag gaat Dirk de Bree voor, en duikt in dit belangrijke thema.
Ook staan we stil bij het ons ontvallen van een dierbaar gemeentelid, Martijn van Winkelhof.

61. Als je je weleens ergert aan Jezus (Matteüs 11, 13 en 15)
Voorganger: ds. Niels de Jong
Dienst 28 februari 2021: Als je je weleens ergert aan Jezus
Bijbelgedeelten: Mattheus 11: 2 – 6, 13: 53 - 58, en 15: 10 – 14.
Jezus zegt of doet geregeld dingen die mensen in zijn tijd ergerden. En sommige uitspraken en daden van Jezus roepen ook bij ons ergernis op. Wat moet je daarmee? Is dat erg? Wat zeggen zulke ergernissen over Jezus? En wat zegt het over onszelf? Jezus zegt erover: 'gelukkig ben je als je geen aanstoot aan mij neemt'. Over die uitspraak van Jezus denken we na.
Deze maand collecteren we voor de diaconie.
Je vindt op deze pagina (onder de dienst en liederen) meer info over dit project, en ook de QR-code. Heel erg bedankt voor je bijdrage, deze wordt enorm gewaardeerd.

60. Is Jezus de grote leider? (Johannes 6:1-15)
Voorganger: Jurek Woller
IS JEZUS DE GROTE LEIDER?
Bijbelgedeelte: Johannes 6:1-15
We verwachten veel van onze leiders, dat ze goede beslissingen nemen en ons door de ene na de andere crisis loodsen. In de tijd van Jezus was dat niet anders: er waren hoge verwachtingen naar een leider die ze zou bevrijden van de Romeinse overheersers. Een grote groep mensen verwacht dat Jezus die groter leider is, zeker als hij op wonderlijke wijze meer van vijfduizend mensen te eten geeft met brood en vis. Maar zien ze wel goed wie Jezus werkelijk is?
Op onze dienstpagina vind je ook vragen om verder over na te denken, de QR-code voor de collecte, en luisterliederen. Alle diensten zijn online. Kinderwerk ook. De link naar de dienstpagina van vandaag vind je hier.
👍 Volg ons ook op social media:
Twitter: https://www.twitter.com/n00rderlicht
Facebook: https://www.facebook.com/n00rderlicht
Instagram: https://www.instagram.com/noorderlichtrotterdam

59. Hoe zit het met relaties en seks? (Spreuken)
Voorganger: ds. Niels de Jong
HOE ZIT HET MET RELATIES EN SEKS?
Bijbelgedeelte: Spreuken
Vandaag is deel 7 in de serie over het boek Spreuken. Het gaat over een onderwerp dat iedereen raakt: relaties en seks. Of je nu single bent of al jaren samen met iemand, of je gelukkig in de liefde bent of ongelukkig met relaties bent geweest, of je onbevangen t.o.v. seksualiteit of juist helemaal niet - we hebben allemaal zo onze vragen over wat goed en gezond is in relaties en seks. Het bijbelboek Spreuken schiet ons te hulp! De oude wijsheid en observaties van Spreuken blijken verrassend relevant voor mensen van vandaag. En dus in relaties van vandaag. Vandaag gaan we erop in!
Volg ons ook op social media:
Twitter: https://www.twitter.com/n00rderlicht
Facebook: https://www.facebook.com/n00rderlicht
Instagram: https://www.instagram.com/noorderlichtrotterdam

58. Wat zijn goede vrienden? (Spreuken 6)
Voorganger: ds. Niels de Jong
Vriendschap is enorm belangrijk voor ons mensen. Maar goede vrienden heb je niet zomaar en dat je ze houdt is ook niet vanzelfsprekend. Spreuken geeft ons richting ten aanzien van allerlei vragen rondom vriendschap. Wat kun je verwachten van een goede vriend? Hoe ben je zelf een goede vriend? Op basis waarvan kies je vrienden? Hoe kun je vrienden koesteren in een druk leven?
De dienstpagina van vandaag vind je hier: http://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-7-februari-2021
Hier vind je de leesversie van de preek, het kinderwerkje, de gezongen liederen opgesomd, mededelingen, en meer.
Deze maand collecteren we voor de Diaconie. De QR-code hiervoor vind je op bovengenoemde dienstpagina.
Volg ons ook op YouTube, op ons kanaal kun je al onze diensten live meemaken en ook de opnamen bekijken.

57. Hoe praat je over anderen? (Spreuken 5)
Voorganger: ds. Niels de Jong
In onze cultuur word je aangemoedigd je door je verlangens te laten leiden. Door advertenties die je aanzetten tot meer consumeren én door het idee dat het verwerkelijken van je diepste verlangens tot een gelukkig leven zal leiden. Is dat zo? In Spreuken 21 vinden we drie manieren om met verlangens om te gaan. Laat je je er door leiden, probeer je ze te beheersen of kies je voor een totaal andere, derde mogelijkheid? Aan jou de keus…
Dienstpagina van vandaag: http://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-31-januari-2021
Deze maand collecteren we voor de Voedselbank in Rotterdam. De QR-code hiervoor vind je op bovengenoemde dienstpagina.
Volg ons ook op YouTube, op ons kanaal kun je al onze diensten live meemaken en ook de opnamen bekijken.

56. Hoe ga je om met je verlangens? (Spreuken 21)
Voorganger: Jurek Woller.
Spreuken 21
In onze cultuur word je aangemoedigd je door je verlangens te laten leiden. Door advertenties die je aanzetten tot meer consumeren én door het idee dat het verwerkelijken van je diepste verlangens tot een gelukkig leven zal leiden. Is dat zo? In Spreuken 21 vinden we drie manieren om met verlangens om te gaan. Laat je je er door leiden, probeer je ze te beheersen of kies je voor een totaal andere, derde mogelijkheid? Aan jou de keus…
Dienstpagina van vandaag: http://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-24-januari-2021
Deze maand collecteren we voor de Voedselbank in Rotterdam. De QR-code hiervoor vind je op bovengenoemde dienstpagina.
Volg ons ook op YouTube, op ons kanaal kun je al onze diensten live meemaken en ook de opnamen bekijken.

55. Help...er is een conflict! (Spreuken 3)
Voorganger: ds. Niels de Jong
In deze gebroken wereld zijn conflicten ergens onvermijdelijk. Maar niet alle conflicten zijn onvermijdelijk – sommigen zijn ook te voorkomen. Hoe doe je dat? De ervaring leert dat sommige conflicten tot iets goeds leiden, terwijl andere conflicten veel schade veroorzaken. Hoe kun je dan goed door een conflict heen komen? En wat doe je eigenlijk als anderen in een ruzie belanden en jij staat er bij. Wat moet je dan wel of juist niet doen? En valt er iets te leren van een ruzie? Ten aanzien van deze vragen gaan we op zoek in Spreuken naar heel praktische wijsheid die helpt in tijden van een (dreigend) conflict.
De dienstpagina vind je hier: http://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-17-januari-2021
Deze maand collecteren we voor de Voedselbank in Rotterdam. Je vindt op de dienstpagina (onder de dienst en liederen) meer info over de Voedselbank, en ook de QR-code voor donatie. Heel erg bedankt voor je bijdrage, deze wordt enorm gewaardeerd.
Volg ons ook op YouTube, op ons kanaal kun je al onze diensten live meemaken en ook de opnamen bekijken.

54. Hoe ga je om met wat je hebt? (Spreuken 3: 9 en 10, Spreuken 10: 22, Spreuken 18: 11, Spreuken 23: 4)
Voorganger: ds. Niels de Jong
Hoe ga je om met wat je hebt?
Het boek Spreuken bespreekt allerlei kwesties waar wij ook vandaag de dag mee te maken hebben. Een van die kwesties is hoe je omgaat met wat je hebt aan geld/bezit (rijkdom in de woorden van Spreuken). Opvallend is dat Spreuken enerzijds een heel positieve houding heeft t.a.v. geld/bezit, maar anderzijds net zo goed de negatieve kanten van ziet. Over die kansen en gevaren van geld/bezit hebben we het vandaag.
Deze maand collecteren we voor de Voedselbank.
Je vindt op deze pagina (onder de dienst en liederen) meer info over dit project, en ook de QR-code. Heel erg bedankt voor je bijdrage, deze wordt enorm gewaardeerd.

53. Hoe sta je in het leven? (Spreuken 8: 1-11, 33-36)
Voorganger: Ds. Niels de Jong
Spreuken 8: 1 - 11, 33 - 36
Hoe sta je in het leven?
De komende 7 zondagen is er een serie gepland over 'wijzer leven vanuit het boek Spreuken'. Dit boek biedt hulp bij het maken van keuzes op allerlei levensterreinen. Deze zondag trappen we af met het thema 'hoe sta je in het leven?' vanuit Spreuken 8. Het boek Spreuken is namelijk niet bezig om je voor allerlei uiteenlopende situaties advies te geven, maar probeert je een bepaald mens te laten worden. Een goed en wijs mens die op een goede manier in het leven staat - hoe ingewikkeld dat leven soms ook is. In deze preek denken we na over hoe je in het leven staat en hoe je kunt groeien. Zodat je beter in staat bent om alle uitdagingen van het leven aan te kunnen.
De dienstpagina vind je hier: http://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-3-januari-2021
Deze maand collecteren we voor de Voedselbank in Rotterdam. Je vindt op de dienstpagina (onder de dienst en liederen) meer info over de Voedselbank, en ook de QR-code voor donatie. Heel erg bedankt voor je bijdrage, deze wordt enorm gewaardeerd.
Volg ons ook op YouTube, op ons kanaal kun je al onze diensten live meemaken en ook de opnamen bekijken.

52. Vol vrede weer verder (Lukas 2: 22-40, vers 29 - 32)
Voorganger: René van Loon
Vol vrede weer verder
Lukas 2: 22-40, vers 29 - 32
Wij hebben Kerst gevierd, en nu mogen we weer verder. Donderdagavond gaan we de grens over naar een nieuw jaar. God gaat mee, Hij blijft trouw. En Hij zoekt mensen, die ook trouw blijven. God zoekt geestelijke langebaanschaatsers. Doorzetters. Doe je mee? Of is je geloof grillig, met horten en stoten?
De dienstpagina vind je hier:
http://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-27-december-2020
Deze maand collecteren we voor 5 projecten. Bezoek hier de decembergift-pagina.
Je vindt op deze pagina (onder de dienst en liederen) meer info over de projecten, en ook de QR-code naar de Decembergift-pagina. Heel erg bedankt voor je bijdrage, dit wordt echt enorm gewaardeerd.

51. Kerstmis 2020: Wat verandert Kerst in jou? (Lucas 2: 8 – 20)
Voorganger: ds. Niels de Jong
We gedenken de geboorte van Jezus.
Lucas 2: 8 – 20
Wat doe jij met de kerstboodschap? Hoe kijk je deze kerst naar de geboorte van Jezus? En hoe ga je dan weer terug naar je eigen leven? Over deze vragen denken we na, door over de schouders van de herders mee te kijken. Zij werden van hogerhand gewezen op de geboorte van Jezus. Zij gingen meteen op weg om het kind te zien en ze gingen jubelend terug naar hun eigen plek. Enerzijds leek er niets veranderd, anderzijds was alles onomkeerbaar anders. We kijken hoe we een voorbeeld kunnen nemen aan deze groep herders...en wat de geboorte van Jezus ons zou kunnen brengen.

50. Stel je verwachtingen bij...naar boven! (Psalm 85: 9 - 14)
Voorganger: ds. Niels de Jong
Voor veel mensen was het waarschijnlijk een flinke teleurstelling om de nieuwe maatregelen te moeten horen. Sowieso is 2020 een jaar van teleurstelling en tegenvallers. Je zou er toe kunnen komen om je verwachtingen van de toekomst maar flink bij te stellen naar beneden. Psalm 85 wijst ons een andere kant op. Om onze verwachtingen zelfs naar boven bij te stellen. Dit lied wakkert onze verwachtingen aan van een toekomst waarin alles klopt, dankzij God. Het beste komt nog. Te mooi om waar te zijn? Dat zou je zomaar denken. Toch is er goede reden om deze beloften serieus te nemen.
Kerstperiode bij Noorderlicht
Let op: door de aangescherpte veiligheidsmaatregelen rond het coronavirus gaan sommige eerder geplande activiteiten niet door. Maar gelukkig gaan sommige activiteiten wél door (zoals de speciale KERSTFILM!), hier lees je alles over op de speciale kerstpagina.
Deze maand collecteren we voor 5 projecten. Bezoek hier de decembergift-pagina.
Je vindt op deze pagina (onder de dienst en liederen) meer info over de projecten, en ook de QR-code naar de Decembergift-pagina. Heel erg bedankt voor je bijdrage, dit wordt echt enorm gewaardeerd.

49. Blijven leven naar Gods bedoeling (Psalm 86) | Belijdenisdienst
Christen-zijn gaat niet alleen maar over een bepaalde manier van denken, maar gaat misschien nog wel meer over een bepaalde manier van leven. Het gaat niet alleen over wat je gelooft over God, jezelf en de wereld, maar ook hoe je leeft naar Gods bedoeling. Over dat laatste gaan we het zondag hebben - hoe leef je naar Gods bedoeling en hoe blijf je dat doen? Belangrijke vragen voor iedereen die christen is of overweegt dat te worden. En daar kunnen we ook wel hulp van Boven bij gebruiken. Vanuit de tweede helft van psalm 86 zoeken we naar wat voor hulp van Boven we daarbij kunnen en mogen verwachten.
Vandaag is een speciale dienst: een aantal leden van onze gemeente legen belijdenis af. We zijn blij dat zij tot deze stap zijn gekomen. Er zijn een aantal leden van onze gemeente die vandaag in ons midden persoonlijk en openlijk belijdenis van het geloof willen afleggen. Zij belijden vandaag in de Drie-enige God te geloven, ze beloven Jezus Christus te willen volgen en zij aanvaarden de roeping en de verantwoordelijkheid om in Zijn Koninkrijk en in zijn Kerk te dienen. We zien de hand van God daarin dat Hij met hen is begonnen en hen heeft gebracht tot dit moment. God verzamelt zijn kinderen uit alle volken en rassen en talen en maakt hen tot een lichaam, waarvan Jezus Christus het hoofd is. We zijn blij dat ook hier bij Noorderlicht we zien dat dit werk van God ook doorgaat, ook onder ons.
Deze maand collecteren we voor 5 projecten. Bezoek hier de decembergift-pagina.
Je vindt op deze pagina (onder de dienst en liederen) meer info over de projecten, en ook de QR-code naar de Decembergift-pagina. Heel erg bedankt voor je bijdrage, dit wordt echt enorm gewaardeerd.

48. God komt eraan! Is Hij welkom? (Psalm 24)
In onze tijd lijkt er steeds minder plek voor God in het leven van mensen, en zeker ook in de samenleving. Het valt extra op in adventstijd, de tijd waarin we mogen uitkijken naar de komst van Jezus. Psalm 24 vertelt een ander verhaal: God komt er aan, Hij wil aanwezig zijn op aarde. De vraag naar ons is: is hij welkom?
Deze maand collecteren we voor 5 projecten. Bezoek hier de decembergift-pagina.
Je vindt op deze pagina (onder de dienst en liederen) meer info over de projecten, en ook de QR-code naar de Decembergift-pagina. Heel erg bedankt voor je bijdrage, dit wordt echt enorm gewaardeerd.
Bezoek ook de dienstpagina van vandaag, en print het kinderwerkje. Deze keer is dat een draaicirkel van het Kerstverhaal.
Oproepje van het geluids- en techniekteam
We zijn op zoek naar nieuwe vrijwilligers die willen helpen met het opbouwen en inregelen van de band. Iedere zondag doet het team haar best om de muziek in de kerk zo mooi mogelijk te laten klinken. Dit doen zij op dit moment met 7 mensen en daar mogen er zeker nog 3 bij. Dit is ook een mooie kans om de mensen van de band en de techniek beter leren kennen. Er is voorafgaand geen technische kennis nodig. Eigenlijk, als je een beetje met een computer om kunt gaan is dat voldoende. Doe je mee? Meld je aan via info@noorderlichtrotterdam.nl.

47. Utopie of profetie? (Jesaja 61 : 1-3)
Voorganger: Bram Robbertsen.
Vandaag begint de adventsperiode.
Tegenwoordig staan vandaag overal ter wereld zgn. messiassen op, die zeggen dat zij een nieuw begin zullen maken met hun land. Het zijn vaak charismatische leiders die vertellen dat zij het land weer groot en sterk zullen maken. Tegelijk heeft de geschiedenis laten zien dat zij de beloofde messias niet kunnen zijn. Telkens gaat het weer mis. Het is meer van hetzelfde liedje... Wat deze wereld nodig heeft is echt iets nieuws. De hele Bijbel vertelt ons dat we geen redding van mensen moeten verwachten, maar van God. Dat is het geheim van advent. Als we ons laten meenemen door de beweging van Jezus gaan we ook tegen de werkelijkheid in woorden van bevrijding, van troost en genezing spreken.
Bezoek de dienstpagina Hier vind je de leesversie van de preek, extra luisterliederen, vragen om over door te denken, kinderwerk, de collecte (deze maand is dit de Stichting Sint voor Kint), en meer: http://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-29-november-2020
Oproepje van het geluids- en techniekteam We zijn op zoek naar nieuwe vrijwilligers die willen helpen met het opbouwen en inregelen van de band. Iedere zondag doet het team haar best om de muziek in de kerk zo mooi mogelijk te laten klinken. Dit doen zij op dit moment met 7 mensen en daar mogen er zeker nog 3 bij. Dit is ook een mooie kans om de mensen van de band en de techniek beter leren kennen. Er is voorafgaand geen technische kennis nodig. Eigenlijk, als je een beetje met een computer om kunt gaan is dat voldoende. Doe je mee? Meld je aan via info@noorderlichtrotterdam.nl.

46. Hoe gaat het met de liefde? (1 Korinthe 13)
Dienst 22 november 2020. Voorganger: ds. Niels de Jong
Hoe gaat het met de liefde?
Dit is het derde deel uit de serie over geloof, hoop en liefde. De eerste twee delen kun je ook op dit Spotify-kanaal beluisteren.
Vandaag is een speciale dienst: het is een Avondmaaldienst, en je bent van harte uitgenodigd om hier ook thuis aan mee te doen. We zijn ons er heel erg van bewust dat we al een half jaar geen avondmaal hebben gevierd met elkaar. En dat gemis begint zich meer en meer te voelen. Omdat het er allerminst naar uitziet dat de coronaperiode met bijbehorende maatregelen snel voorbij zal zijn, hebben we besloten om toch ook in deze periode avondmaal te vieren. Het vieren van het avondmaal is niet alleen een enorm geloofsversterkend middel (en dat kunnen we in de taaie periode goed gebruiken!), maar ook nog eens een directe opdracht van de Here Jezus zelf (bv. ‘Doe dit tot Mijn gedachtenis’ - 1 Korinthe 11: 24). Zo herinneren we ons de liefde en opoffering van de Heer op een manier die woorden alleen niet bereiken. We zien uit naar een dienst die het geloof van een ieder versterkt en waarbij we ons thuis mogen weten bij de Gastheer van het avondmaal, de Heer Jezus Christus.
Hoe doe je mee?
Voordat de dienst begint kun je hiervoor wat brood op een schaal leggen en wat wijn of druivensap inschenken. Tijdens de dienst zal er één bepaald moment zijn waarop we allemaal tegelijkertijd het brood eten en ook één bepaald moment waarop we allemaal tegelijkertijd de wijn drinken.
Collectedoel van deze maand: Sint voor Kint
Lees op deze pagina meer over de Stichting Sint voor Kint. Je vindt op de dienstpagina (onder de dienst en liederen) ook de QR-code. Heel erg bedankt voor je bijdrage, dit wordt echt enorm gewaardeerd.
Oproepje van het geluids- en techniekteam We zijn op zoek naar nieuwe vrijwilligers die willen helpen met het opbouwen en inregelen van de band. Iedere zondag doet het team haar best om de muziek in de kerk zo mooi mogelijk te laten klinken. Dit doen zij op dit moment met 7 mensen en daar mogen er zeker nog 3 bij. Dit is ook een mooie kans om de mensen van de band en de techniek beter leren kennen. Er is voorafgaand geen technische kennis nodig. Eigenlijk, als je een beetje met een computer om kunt gaan is dat voldoende. Doe je mee? Meld je aan via info@noorderlichtrotterdam.nl.

45. Hoe zit het met je hoop? (Bijbelgedeelten uit 1 Petrus 1, Johannes 6, Klaagliederen 3, en meer.)
Voorganger: ds. Niels de Jong.
In de serie over Geloof, Hoop en Liefde gaat het vandaag over hoop. Er komen diverse bijbelgedeelten aan bod, deze zijn in de preek verwerkt.
Bezoek de dienstpagina Hier vind je de leesversie van de preek, extra luisterliederen, vragen om over door te denken, kinderwerk, de collecte (deze maand is dit de Stichting Sint voor Kint), en meer: http://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-8-november-2020
Oproepje van het geluids- en techniekteam We zijn op zoek naar nieuwe vrijwilligers die willen helpen met het opbouwen en inregelen van de band. Iedere zondag doet het team haar best om de muziek in de kerk zo mooi mogelijk te laten klinken. Dit doen zij op dit moment met 7 mensen en daar mogen er zeker nog 3 bij. Dit is ook een mooie kans om de mensen van de band en de techniek beter leren kennen. Er is voorafgaand geen technische kennis nodig. Eigenlijk, als je een beetje met een computer om kunt gaan is dat voldoende. Doe je mee? Meld je aan via info@noorderlichtrotterdam.nl.

44. Hoe staat het met ons vertrouwen? (o.a. 1 Korintiërs 13)
Voorganger: ds. Niels de Jong
Het onderwerp vandaag: 'Hoe staat het met ons vertrouwen?' Dit is de eerste preek in een serie over geloof, hoop en liefde.
Bezoek de dienstpagina Hier vind je de leesversie van de preek, extra luisterliederen, vragen om over door te denken, kinderwerk, de collecte (deze maand is dit de Stichting Sint voor Kint), en meer: http://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-8-november-2020
Oproepje van het geluids- en techniekteam We zijn op zoek naar nieuwe vrijwilligers die willen helpen met het opbouwen en inregelen van de band. Iedere zondag doet het team haar best om de muziek in de kerk zo mooi mogelijk te laten klinken. Dit doen zij op dit moment met 7 mensen en daar mogen er zeker nog 3 bij. Dit is ook een mooie kans om de mensen van de band en de techniek beter leren kennen. Er is voorafgaand geen technische kennis nodig. Eigenlijk, als je een beetje met een computer om kunt gaan is dat voldoende. Doe je mee? Meld je aan via info@noorderlichtrotterdam.nl.

43. All I need is love (1 Korintiërs 13, Prediker 4 en 7)
Voorganger: Mark van Leeuwen
All I need is loveWe zijn vandaag in een wereld zonder God hard op zoek naar zingevers (God-vervangers)voor ons leven....Prediker gaat ze bij langs: kennis, plezier, spiritualiteit, werk, fitheid/gezondheid. Vandaag gaan we in over liefde en relaties.
Bijbelgedeelten: Prediker 4 : 9 - 12 en 7 : 25 - 29 en 1 Korintiërs 13 : 4 - 7
De liefde is geduldig en vol goedheid. De liefde kent geen afgunst, geen ijdel vertoon en geen zelfgenoegzaamheid.Ze is niet grof en niet zelfzuchtig, ze laat zich niet boos maken en reken het kwaad niet aan, ze verheugt zich niet over het onrecht maar vindt vreugde in de waarheid.
Bezoek de dienstpagina
Hier vind je de leesversie van de preek, extra luisterliederen, vragen om over door te denken, kinderwerk, de collecte (deze maand is dit de algemene diaconie), en meer: http://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-1-november-2020
Oproepje van het geluids- en techniekteam
We zijn op zoek naar nieuwe vrijwilligers die willen helpen met het opbouwen en inregelen van de band. Iedere zondag doet het team haar best om de muziek in de kerk zo mooi mogelijk te laten klinken. Dit doen zij op dit moment met 7 mensen en daar mogen er zeker nog 3 bij. Dit is ook een mooie kans om de mensen van de band en de techniek beter leren kennen. Er is voorafgaand geen technische kennis nodig. Eigenlijk, als je een beetje met een computer om kunt gaan is dat voldoende. Doe je mee? Het liefst al voor 1 november! Meld je aan via info@noorderlichtrotterdam.nl.

42. Mag je als christen je rechten voor jezelf opeisen? (Handelingen 22 : 22 - 29)
Een lastige kwestie. Sommige christenen lijken te stellen dat dit niet de bedoeling is en ze wijzen op christelijke principes als zelfverloochening, de minste zijn, de andere wang toekeren. Andere christenen lijken er helemaal geen moeite mee te hebben om aan hun rechten vast te houden en stellen dat die rechten je niet voor niets zijn gegeven.
Een actueel voorbeeld van de discussie is de huidige ‘maximaal-30-mensen-in-een-binnenruimte-regel’. Kerken kunnen onder deze regel uit op grond van de grondwet. Sommige kerken doen dat ook (het is toch een belangrijke zaak om als kerk bij elkaar te komen tot eer van God?), anderen niet (het is toch een zaak van naastenliefde om geen risico te nemen met de gezondheid van mensen?).
Het verhaal van vandaag geeft geen zwart/wit-antwoord voor alle situaties, maar wijst wel de weg voor situaties van vandaag waarin je je afvraagt of je op je eigen rechten mag of moet staan.
Bezoek de dienstpagina
Hier vind je de leesversie van de preek, extra luisterliederen, vragen om over door te denken, kinderwerk, de collecte (deze maand is dit de algemene diaconie), en meer:
http://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-25-oktober-2020
Oproepje van het geluids- en techniekteam!
We zijn op zoek naar nieuwe vrijwilligers die willen helpen met het opbouwen en inregelen van de band. Iedere zondag doet het team haar best om de muziek in de kerk zo mooi mogelijk te laten klinken. Dit doen zij op dit moment met 7 mensen en daar mogen er zeker nog 3 bij. Dit is ook een mooie kans om de mensen van de band en de techniek beter leren kennen. Er is voorafgaand geen technische kennis nodig. Eigenlijk, als je een beetje met een computer om kunt gaan is dat voldoende. Doe je mee? Het liefst al voor 1 november! Meld je aan via info@noorderlichtrotterdam.nl.

41. Afrekenen met negatief gedrag met de kracht van Jezus (Handelingen 19: 11-20)
Voorganger: ds. Niels de Jong
Afrekenen met negatief gedrag met de kracht van Jezus
Er gebeuren soms gekke dingen. Natuurlijk ook op Netflix – er worden daar bizarre verhalen verteld. Maar bijna altijd zijn de meest bizarre verhalen, verhalen die waargebeurd zijn. Hier in Handelingen 19 stuitten we ook op zo’n bizar verhaal. Maar we kijken niet alleen naar dit gekke voorval, maar we kijken vooral naar het grotere kader. Dat kader van Handelingen 19 kun je samenvatten met de vraag: ‘kan de boodschap van de Heer iets uitwerken in een stad als Efeze - een bolwerk van politieke, economische en religieuze machten en krachten?’ Die vraag wordt in Handelingen 19 met een volmondig ‘ja’ beantwoord. En als dat antwoord van Handelingen 19 klopt, dan legt dat deze vragen bij ons neer. Heeft de boodschap van Jezus nog steeds zulke kracht? Waar zie je dat aan? Waar ervaren wij dan die kracht van de boodschap van de Heer? Wat werkt die kracht uit bij jou? En wat werkt het uit in een stad?
Laat ons samen luisteren, in de kerk en via livestream, en ons verbonden weten. De printbare versie van de preek vind je hier. Je vindt hieronder ook vragen om over verder te denken, extra luisterliederen, de collecte en een activiteit voor de kinderen.

40. Je krijgt van God zoveel als je nodig hebt (Handelingen 18: 1 - 11)
Voorganger: ds. NIels de Jong
Bijbelgedeelte: Handelingen 18: 1 - 11
'Ik sta je bij en niemand zal een vinger naar je uitsteken om je kwaad te doen, want veel mensen in deze stad behoren mij toe.'Je krijgt van God zoveel als je nodig hebt
In Handelingen 18 lijkt de onvermoeibare en standvastige Paulus het moeilijk te hebben. Ook vanuit de brieven krijgen we de indruk dat alle teleurstellingen, tegenslag, tegenstand en moeilijkheden hem niet in de kouwe kleren zijn gaan zitten. Hier in Korinthe wordt Paulus moed ingesproken door God. En hij krijgt ook richting van Boven voor wat hij moet doen. God lost niet alles op voor hem, maar hij krijgt precies zoveel als hij nodig heeft. En dat is ook wat God ons wil geven.
Laat ons samen luisteren, in de kerk en via livestream, en ons verbonden weten. De printbare versie vind je hier. Je vindt hieronder ook een activiteit voor de kinderen, extra luisterliederen en de collecte:
DIenstpagina: http://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-11-oktober-2020
Collectedoel van deze maand: algemene diaconie. Lees op deze pagina meer over de algemene diaconie. Je vindt daar ook de QR-code. Heel erg bedankt voor je bijdrage, dit wordt enorm gewaardeerd.

39. Geen half werk (Handelingen 18:24 - 19:7)
Voorganger: Jurek Woller.
Bijbelgedeelte: Handelingen 18:24 - 19:7
Johannes de Doper (en later ook Jezus) roept mensen op tot inkeer te komen en zich te laten dopen, om zo zuiver te leven. Maar dat is maar het halve werk. Na de dood en opstanding van Jezus wil God je ook met de heilige Geest dopen. Op die manier komt God persoonlijk in je leven wonen én maakt die het mogelijk dat je goed kunt leven. Jij keert je naar God, God keert zich naar jou toe. En zo word je helemaal heel.
Laat ons samen luisteren, in de kerk en via livestream, en ons verbonden weten.
De printbare versie vind je hier. De luisterversie komen in de loop van zondag beschikbaar.
Je vindt hieronder ook een activiteit voor de kinderen, extra luisterliederen en de collecte:
DIenstpagina: http://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-4-oktober-2020
Collectedoel van deze maand: algemene diaconie
Lees op deze pagina meer over de algemene diaconie. Je vindt daar ook de QR-code. Heel erg bedankt voor je bijdrage, dit wordt enorm gewaardeerd.

38. De christelijke boodschap voor intellectuelen in de maatschappij (Handelingen 17: 16 t/m 34)
Voorganger: ds. Niels de Jong
'Kunt u ons uitleggen wat die nieuwe leer is die door u wordt uitgedragen? Want wat u zegt, klinkt ons vreemd in de oren; we willen graag weten wat u bedoelt.'
De christelijke boodschap voor intellectuelen in de maatschappijPaulus belandt in Athene en gaat verder waar hij steeds mee bezig is: het delen van het goede nieuws van Jezus Christus. Op het marktplein van Athene gaat hij met van alles en iedereen in gesprek daarover. Dit leidt tot een bijzondere uitnodiging – hij mag op de Areopagus zijn verhaal doen. Het hoogst denkbare podium van Athene en zijn publiek is de culturele en intellectuele elite van die tijd. Paulus sluit maximaal aan bij de mensen die hij voor zich heeft, maar daagt hen ook uit. Uit twee gedachten van Paulus staan we wat langer stil. Als eerste bij een gedachte van Paulus waarmee hij aansluiting zoekt bij de mensen (ook bij mensen van vandaag!) – vers 27: ‘het was Gods bedoeling dat mensen hem zouden zoeken en hem al tastend zouden kunnen vinden, aangezien hij van niemand ver weg is’. Als tweede een gedachte waarmee Paulus de mensen uitdaagt (ook mensen van vandaag!) – vers 31 waar het gaat over dat God een rechtvaardig oordeel over de mensen zal laten vellen.

37. God gaat verder (Handelingen 20:32-38)
Voorganger: Corine Zonnenberg.
'Nu vertrouw ik u toe aan God en aan het evangelie van zijn genade, dat onze gemeenschap kan opbouwen en dat het beloofde erfdeel zal schenken aan allen die hem toebehoren.'
Op verschillende momenten lijkt het alsof Gods werk stopt. De vervolging die uitbreekt, Paulus die naar Rome moet voor gevangenschap. Maar steeds als er een einde lijkt te zijn zien we dat God door gaat en dat er weer een nieuw begin ontstaat. Ook vandaag de dag. God gaat door. Ook als voor het voor ons een eindpunt lijkt of de vraag hoe nu verder. Welke dingen kunnen we dan leren van Paulus hoe we daar mee om kunnen gaan?

36. Het kost wel onderzoek... (Handelingen 17: 1 - 15)
Voorganger: ds. Niels de Jong.
Handelingen 17: 1 - 15
Om het goede nieuws van Jezus Christus te vatten, moet je wel op onderzoek uit (blijven) gaan. Als je open (onder)zoekt, dan zul je vinden. En dan kom je bij het echte verhaal van God en dan ben je bestand tegen verwarring. Dat blijkt uit het eerste gedeelte van Handelingen 17 waar Niels de Jong dit keer bij stil staat. Het goede nieuws van Jezus Christus komt namelijk niet uit de lucht vallen, maar staat in een lang verhaal van God met mensen. Via verdieping in dat lange verhaal - dat we kennen uit de Bijbel - zien we de waarde, de waarheid en het belang van dat goede nieuws van Jezus Christus. Dat kost tijd en onderzoek, want anders kom je er niet achter.

35. Wie of wat gaat je redden? (Handelingen 16: 23 – 40)
Voorganger: ds. NIels de Jong.
Wie of wat gaat je redden? Ze hebben ons zonder vorm van proces in het openbaar stokslagen laten geven, hoewel we Romeins staatsburger zijn. Daarna heben ze ons in de gevangenis opgesloten...Het goede nieuws van de Heer Jezus Christus landt in Filippi, een Romeinse kolonie. Daar komt het al snel tot een botsing met de gezagsdragers (‘heren’) van die stad. De dienaren van de Heer Jezus lijken direct het onderspit te delven – ze belanden immers al snel achter slot en grendel. Maar het verhaal krijgt een verrassende wending. De Heer Jezus blijkt sterker, machtiger en pas écht te kunnen redden...
Laat ons samen luisteren, in de kerk en via livestream, en ons verbonden weten. De leesversie van de preek vind je hier. Deze kun je ook printen.
Op deze pagina vind je ook een activiteit voor de kinderen, extra luisterliederen en de collecte.

34. Uitgepraat (Handelingen 15:35-41)
Voorganger: Bram Robbertsen
Paulus en Barnabas, twee grote namen in de geschiedenis van de kerk. Samen hebben ze op leven en dood van alles doorstaan, maar vandaag horen we dat de liefde tussen de twee is bekoeld. Niemand had het voor mogelijk gehouden, maar het is echt waar: ze zijn uitgepraat.
De leesversie van de preek vind je hier.

33. Zoeken naar waar je moet zijn (Handelingen 16: 6 – 15)
Voorganger: ds. Niels de Jong
Paulus is weer op weg gegaan, inmiddels met Silas en Timoteüs, om het goede nieuws verder te brengen. Maar ze weten eigenlijk niet goed waar ze moeten zijn. En het wordt ook niet gelijk duidelijk. Eigen ideëen moeten de prullenbak in, bepaalde wegen worden afgesloten en ze lopen wekenlang, honderden kilometers lang zonder hun bestemming te weten. Uiteindelijk wordt het toch duidelijk via een visioen: ze moeten heel ergens anders zijn, namelijk in Griekenland/Europa.
Ook voor ons kan het zoeken zijn waar we moeten zijn. Soms kan het tijden duren, waarin we voor ons gevoel aan het dwalen zijn zonder echt ergens uit te komen. Zeker als je eigen (goedbedoelde) plannen doodlopen, kan dat pittig zijn om toch het vertrouwen te hebben. Maar uiteindelijk – als je volhoudt dan komt er een moment waarop je weet: ‘daar moet ik zijn’, ‘daar kan ik van betekenis zijn’. Dat kan wel betekenen dat je een grens over moet en onbekend terrein moet betreden...
Laat ons samen luisteren, in de kerk en via livestream, en ons verbonden weten.
De leesversie van de preek vind je hier. Deze kun je ook printen.
Op deze pagina vind je ook een activiteit voor de kinderen, extra luisterliederen en de collecte.

32. De moeilijke weg van een gezamenlijk besluit (Handelingen 15: 1 - 21)
De moeilijke weg van een gezamenlijk besluit (Handelingen 15: 1 - 21)
Voorganger: ds. Niels de Jong
We krijgen hier een blik achter de schermen. De onstuimige groei van de jonge beweging geeft ook interne problemen en vragen. Dit leidt tot de kwestie of nieuwe gelovigen (zonder Joodse achtergrond) ook besneden moeten worden. Deze kwestie loopt hoog op en is een potentieel gevaar voor de eenheid van gelovigen uit beide groepen (Joods en niet-Joods), voor de geloofwaardigheid van de boodschap en voor de inhoud van de boodschap. Men kiest voor de zorgvuldige en moeitevolle weg van overleggen en luisteren. Men verzandt echter niet in oeverloos gesprek; er worden ook knopen doorgehakt en besluit genomen. Er valt een gezamenlijk besluit. Dit besluit (wat op een compromis lijkt) redt de eenheid, de geloofwaardigheid en de boodschap van de nieuwe beweging.
Wil je gezamenlijk ergens komen - zeker als kerk - dan moet je de moeite nemen om naar elkaar te luisteren, te overleggen en te besluiten. De verleiding is om te gaan voor de 'de korte klap' of voor 'kool en geit sparen', maar daar moet je tussendoor bewegen. Dat betekent moeite, nederigheid, luistervaardigheid om je gezamenlijk in te zetten wat het beste is voor het geheel. De vraag is of wij ook die weg durven gaan - zowel in de samenleving als dat we dat als christenen/kerk doen.
Bezoek ook de dienstpagina voor de activiteit voor kinderen, de QR-code voor de collecte (we steunen deze maand De Paraplu in Rotterdam), de leesversie van de preek, en meer.

31. God (niet) opmerken (Handelingen 14: 8 - 18)
Dienst Noorderlicht, 9 augustus 2020
Voorganger: ds. Niels de Jong
God (niet) opmerken
' Hij heeft blijk gegeven van zijn goedheid' (vers 17)
Paulus en Barnabas zijn in Lystra aangekomen. De heidense bevolking is nogal onder de indruk van het genezingswonder wat ze doen en zien hen aan voor Griekse goden die (blijkbaar) hen hebben bezocht (ze passen wat ze zien in in hun eigen referentiekader - iets wat iedereen geneigd is te doen). Als Paulus en Barnabas het misverstand begrijpen, doen ze alle mogelijke moeite om dit misverstand direct recht te zetten. Ze willen juist niets te maken hebben met die Griekse goden (wat voor hen nepgoden zijn). Hun boodschap is juist dat iedereen de enige ware en levende God moet dienen. De God die zij als heidenen ook hadden kunnen opmerken (vers 17), maar blijkbaar hebben ze dat niet opgemerkt...
Over dit laatste wil ik in de preek vooral bij stil staan. Is het zo dat iedereen iets van God op het spoor kan komen? Probeert God dan iedereen zijn aanwezigheid te laten ervaren? En als dat zo is, hoe zit dat dan? Hoe werkt dat nu en in onze tijd en bij ons? Waarom gaan zoveel mensen dan aan deze God voorbij?
Laat ons samen luisteren, in de kerk en via livestream, en ons verbonden weten.
De dienstpagina vind je hier, en ons YouTubekanaal (waar je ook live de diensten online kunt bijwonen) hier.

30. Status quo doorbreken of niet? (Handelingen 13 : 42 - 52)
Voorganger: Arte Havenaar.
Status quo doorbreken of niet?In het bijbelgedeelte dat we lezen ontmoeten we mensen die hun positie en netwerk gebruiken om de orde te handhaven, om de status quo te behouden. Het roept een aantal vragen op over het gebruiken van macht en hoe we ons verzetten tegen macht. Vandaag staan we stil bij de vraag: Status quo doorbreken of niet? Laat ons samen luisteren, in de kerk en via livestream, en ons verbonden weten.
Op deze pagina vind je ook een activiteit voor de kinderen, extra luisterliederen en de collecte. Deze maand richt de collecte zich op Stichting De Paraplu. De Paraplu is een inloophuis voor vrouwen in Rotterdam Noord. Dit wordt georganiseerd door verschillende kerken. Een aantal Noorderlichters zijn hier ook actief. De Paraplu betekent veel voor vrouwen doordat het een veilige plek is om hulp te vragen. Ook biedt de stichting allerlei cursussen. Lees hierover op deze pagina meer, naast de QR-code. Heel erg bedankt voor je bijdrage, dit wordt enorm gewaardeerd.
Het Noorderlicht Muziekteam verzorgt iedere week live muziek
Tijdens de diensten verzorgen de inmiddels vertrouwde gezichten (in wisselende samenstelling) prachtige muziek. Liederen die zorgvuldig bij elkaar gebracht zijn, om mooi aan te sluiten op de boodschap in de preek. Je kunt de liederen die het muziekteam heeft samengesteld beluisteren in de livestream video. We zijn hen dankbaar voor de inspirerende inzet. Al mogen we dan misschien nog niet meezingen in verband met het voorkomen van verspreiding van het coronavirus, het is wel heel fijn om te kunnen luisteren. En als je de livestream kijkt thuis, of de preek via Spotify beluistert, dan kun je uiteraard wél meezingen (je bent zeer zeker de enige niet die vanaf de bank meezingt!).

29. Slapen in de kerk (Handelingen 20 : 6 - 12)
Voorganger: Nathan Noorland
Handelingen 20 : 6 - 12 (Herziene Statenvertaling)
Slapen in de kerkWij echter vertrokken na de dagen van de ongezuurde broden per schip van Filippi en kwamen binnen vijf dagen bij hen in Troas aan, waar wij zeven dagen verbleven. En op de eerste dag van de week, toen de discipelen bijeengekomen waren om brood te breken, sprak Paulus hen toe, omdat hij de volgende dag wilde vertrekken; en hij liet zijn toespraak voortduren tot middernacht. En er waren veel lampen in de bovenzaal waar zij bijeenwaren. En een zekere jongeman, van wie de naam Eutychus was, zat in het venster en werd door een diepe slaap overmand, doordat Paulus zo lang sprak. Hij viel, door de slaap overmand, van de derde verdieping naar beneden en werd dood opgetild. Maar Paulus ging naar beneden, wierp zich op hem, sloeg zijn armen om hem heen en zei: Maak geen misbaar, want zijn ziel is in hem. En nadat hij weer naar boven gegaan was, brood gebroken en iets genuttigd had, en hij lang, tot het aanbreken van de dag toe, met hen gesproken had, vertrok hij zo. En zij brachten de jongen levend mee en werden bovenmate vertroost.
Laat ons samen luisteren, in de kerk en via livestream, en ons verbonden weten.
Op deze pagina vind je ook een activiteit voor de kinderen, extra luisterliederen en de collecte.
Je kunt je ook gratis abonneren op ons prekenkanaal op Spotify.
Collecte: Deze maand richt de collecte zich op Stichting Present. Deze stichting zet zich in om de kloof te overbruggen tussen de bereidheid van mensen en het daadwerkelijk in actie komen voor de maatschappij. Zo dragen we bij aan initiatieven in Rotterdam waarin het steeds vanzelfsprekender wordt om naar elkaar om te zien. De QR-code vind je onderaan deze pagina. Heel erg bedankt voor je bijdrage, dit wordt enorm gewaardeerd.

28. Onverwacht (Handelingen 12:1-24)
Je moet het niet van jezelf verwachten, maar van God. Zeker als je helemaal vast zit, maar eigenlijk altijd. En dan kan God zomaar heel bijzondere, onverwachte dingen doen. Laat ons samen luisteren, in de kerk en via livestream, en ons verbonden weten.
De activiteit voor de kinderen en de QR-code voor collecte vind je hier.
De leesversie van de preek vind je hier.

27. Petrus moet op een ander spoor komen (Handelingen 11 : 1 - 18)
Voorganger: Ds. Niels de Jong
Handelingen 11 – 1: 18 is een lang verhaal dat lijkt te gaan over de bekering van Cornelius en zijn mensen. Daar gaat het ook wel over, maar het gaat nog veel meer over de bekering van Petrus. Het kost Gods Geest nogal moeite om Petrus – en in zijn spoor – Joodse christenen ervan te overtuigen dat God geen onderscheid maakt. En dat werkelijk *iedereen* de kans krijgt om tot inkeer te komen. Dit gedeelte bevraagt zeker christenen op in ieder geval drie manieren: 1.) maken wij onderscheid waar God dat niet maakt? 2.) Moeten wij (persoonlijk en als kerk) veranderen, zodat het goede nieuws alsnog verder komt naar anderen? 3.) Zijn er misschien gebieden waar wij zelf ‘bekering’ nodig hebben omdat we op een heel ander spoor dan God zitten?
Kijk ook op onze dienstpagina, waar je extra luisterliederen, het kinderwerkje, de collecte, en meer vindt;
http://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-12-juli-2020
Je reactie is welkom via social media: Twitter:
http://www.twitter.com/n00rderlicht
Facebook: http://www.facebook.com/n00rderlicht
Instagram: http://www.instagram.com/noorderlichtrotterdam

26. De ommekeer van Paulus (Handelingen 9: 1 - 25)
Voorganger: ds. Niels de Jong.
Vandaag hebben we het over de drastische bekering van Paulus. Misschien ben je wel eens jaloers op zo iemand die een enorme verandering heeft doorgemaakt. Op mensen die precies weten wanneer ze veranderd zijn in een christen, die een soort bekeringsmoment in hun leven zo kunnen aanwijzen, op de dag af. Misschien denk je 'dat zou ik ook wel willen gehad hebben, iets bijzonders meemaken en dat dat het moment was dat je christen bent geworden'. Een wonder. Een bijzonder gevoel. Een stem uit de hemel. Een bijzondere droom. Een bijna-dood-ervaring. Het licht gezien. Of wat voor dramatisch moment ook. In de preek gaan we vandaag dieper in op het verhaal van Paulus, en op hoe veranderingen invloed hebben op jouw leven, en in het geloof.

25. Het vuur slaat over (Handelingen 8)
Voorganger: Jurek Woller
We zijn bezig met een serie over Handelingen, hét boek over het begin van de kerk. Jezus vaart op naar de hemel, de heilige Geest komt in zijn plaats en zet van alles in gang: wonderlijke dingen gebeuren, veel mensen komen tot geloof, maar er zijn ook moeilijkheden. Vorige week ging het over het rechtzetten van misstanden in de voedselverdeling binnen de gemeente. Vandaag gaan we dieper in op Handelingen 8.
De gehele dienstpagina vind je op www.noorderlichtrotterdam.nl. Hier vind je ook het kinderwerk, de QR-code voor de diaconie, en meer.

24. Als je te maken krijgt met problemen, zoals discriminatie (Handelingen 6: 1 - 7)
Voorganger: Ds. Niels de Jong
Handelingen 6: 1 - 7
Als je te maken krijgt met problemen (o.a. rond discriminatie)
De afgelopen weken – naar aanleiding van de dood van George Floyd – is wel duidelijk geworden dat niet alleen in de V.S. mensen zich achtergesteld, benadeeld of gediscrimineerd voelen op basis van hun ras, huidskleur of etniciteit. Ook in Nederland raakte de #blacklivesmatter discussie een gevoelige snaar. Niet zomaar een handjevol mensen blijkt zich achtergesteld of gediscrimeerd te voelen, maar vele, vele mensen. De afgelopen weken hebben we allerlei verhalen kunnen lezen van nare verhalen op dit punt. We hebben het vandaag over geconfronteerd worden met problemen, o.a. rond discriminatie.
Op onze dienstpagina vind je ook een extra luisterlied, het kinderwerkje, de collecte, en meer:
http://www.noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-21-juni-2020
Je reactie is welkom via social media:
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCHJZmR0pzxoDw3RWyvYgvwA
Twitter: http://www.twitter.com/n00rderlicht
Facebook: http://www.facebook.com/n00rderlicht
Instagram: http://www.instagram.com/noorderlichtrotterdam

23. Uit je comfortzone (Handelingen 5: 25-42)
Voorganger: Bram Robbertsen, buurtpastor Goud van Noord
Handelingen 5: 25-42
Uit je comfortzone
Buurtpastor Bram Robbertsen leidt de dienst vandaag. Hij is getuigen van de verhalen van veel mensen in het Rotterdamse Oude Noorden. Verhalen van mensen die dingen hebben gezien die je werkelijk niemand toewenst. Verhalen van onrecht, van zaken waar velen liever het gezicht voor afwenden. “Met hun vlijmscherpe machetes hakken ze op ons in. Wie niet op tijd het bos bereikt sterft bloedend op het veld of langs de weg…” Geen gemakkelijke kost. En dit soort verhalen zijn van iedere dag, ook vandaag, in de tijd van Black Lives Matter. Wat gebeurt er als je niet de andere kant op kijkt?
Laat ons samen luisteren, en ons verbonden voelen. De preek wordt extra vroeg uitgezonden (fijn voor mensen die in de zorg werken of om andere reden baat hebben bij extra vroege inspiratie), en is daarna uiteraard ook te bekijken. Bezoek ook de dienstpagina voor meer liederen, kinderactiviteiten, collecte en mededelingen: http://www.noorderlichtrotterdam.nl/
Liederen in de dienst:
'I Am Yours’, Lauren Daigle (https://www.youtube.com/watch?v=w9B-81mZV5E)
‘Maak ons hart onrustig’ (schrijvers voor gerechtigheid) (https://www.youtube.com/watch?v=uHTyq8SMmLE)
Voor updates over hoe Noorderlicht Rotterdam omgaat met het coronavirus, en wat ontwikkelingen zijn bij ons, kun je op http://www.NoorderlichtRotterdam.nl terecht.
Kom vooral ook eens buurten via social media:
Twitter: https://www.twitter.com/N00rderlicht
Facebook: https://www.facebook.com/n00rderlicht
Instagram: https://www.instagram.com/noorderlichtrotterdam
Podcast: https://open.spotify.com/show/296UMe0nDuBSBZxEG8rZkv

22. Moed om te spreken (Handelingen 4, 23 - 31)
Preek dienst 7 juni 2020: VRIJMOEDIGHEID
Moed om te spreken
Handelingen 4, 23 - 31
Op de allereerste Pinksterdag in Jeruzalem maakte de nieuwe beweging een vliegende start. Duizenden mensen kwamen tot geloof in Jezus Christus. De daarop volgende toespraak van Petrus had bijzonder veel effect. Bijzonder veel mensen werden gedoopt en werden onderdeel van wat later de kerk is gaan heten. En alsof dat niet bijzonder genoeg was: vanaf die eerste dag kwamen er dagelijks mensen bij de groep. Een bijzondere groep – van mensen van heel verschillende komaf en verschillende status en verschillende niveaus. En zij maakten het woord delen bijzonder praktisch. En er gebeurde vaker bijzondere dingen, wonderen en tekenen. De Geest was er bijzonder actief, maar dat leidde al snel tot bijzonder veel tegenstand. Daarom als je veel van de Geest vraagt en ook krijgt – wees dan op twee dingen voorbereid, die zomaar tegelijkertijd of kort na elkaar kunnen gebeuren. Bijzondere zegeningen en bijzonder veel tegenwerking...
Laat ons samen luisteren, en ons verbonden voelen. De preek wordt extra vroeg uitgezonden (fijn voor mensen die in de zorg werken of om andere reden baat hebben bij extra vroege inspiratie), en is daarna uiteraard ook te bekijken. Bezoek ook de dienstpagina voor meer liederen, kinderactiviteiten, collecte en mededelingen: http://www.noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-7-juni-2020
Liederen in de dienst: You Make Me Brave - Amanda Cook, Bethel Music (https://youtu.be/_UglO7SGUWk)
De wind steekt op - Sela (https://www.youtube.com/watch?v=0VpLOWtEyeo)
Voor updates over hoe Noorderlicht Rotterdam omgaat met het coronavirus, en wat ontwikkelingen zijn bij ons, kun je op http://www.NoorderlichtRotterdam.nl terecht.
We verbinden ook graag met je via social media:
Twitter: https://www.twitter.com/N00rderlicht
Facebook: https://www.facebook.com/n00rderlicht
Instagram: https://www.instagram.com/noorderlichtrotterdam
Podcast: https://open.spotify.com/show/296UMe0nDuBSBZxEG8rZkv

21. Pinksteren: Ieder in zijn eigen taal
Dienst Noorderlicht Prinsekerk, Oranjekerk en Charlois, zondag 31 mei 2020
Voorganger: Ds. Niels de Jong
Thema: IEDER IN ZIJN EIGEN TAAL
Het is vandaag Pinksteren, het feest dat de uitstorting van de Heilige Geest viert.
Lied: De wind steekt op - Sela https://www.youtube.com/watch?v=0VpLOWtEyeo
(meer liederen vind je op de dienstpagina van vandaag: http://www.noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-31-mei-2020)
Laat ons samen luisteren, en ons verbonden voelen. Bezoek ook de dienstpagina voor meer liederen, kinderactiviteiten, collecte en mededelingen: http://www.noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-31-mei-2020
Voor updates over hoe Noorderlicht Rotterdam omgaat met het coronavirus, en wat ontwikkelingen zijn bij ons, kun je op http://www.NoorderlichtRotterdam.nl terecht.
We verbinden ook graag met je via social media:
Twitter: https://www.twitter.com/N00rderlicht
Facebook: https://www.facebook.com/n00rderlicht
Instagram: https://www.instagram.com/noorderlichtrotterdam
Podcast: https://open.spotify.com/show/296UMe0nDuBSBZxEG8rZkv

20. Stilgezet (Lucas 24:46-53 en Handelingen 1:1-12)
Voorganger: Ds. René van Loon
Dienst 24 mei 2020

19. Aan de voeten van Jezus
Voorganger: Corine Connenberg, predikant i.o.
Aan de voeten van Jezus (dienst 17 mei 2020)
De vier mannen brengen hun vriend aan de voeten van Jezus. Ook vandaag is dat de plek waar wij anderen naar toe mogen brengen. Maar ook de plek waar ze zelf steeds mogen zijn en vanuit bewegen. Maar wat als het niet lukt? Wat kunnen we dan leren uit dit verhaal? Durf jij jezelf aan de voeten van Jezus te laten brengen?

18. De vele kanten van God...ook als moeder (dienst 10 mei 2020)
Voorganger: ds. Niels de Jong
![17. Een open deur [Openbaring 4:1-11]](https://d3t3ozftmdmh3i.cloudfront.net/production/podcast_uploaded_episode400/3350976/3350976-1588448995229-a62bd14e6c42d.jpg)
17. Een open deur [Openbaring 4:1-11]
Voorganger: Nathan Noorland
![16. Hoe kan het kwade mensen zo goed gaan? [Psalm 73]](https://d3t3ozftmdmh3i.cloudfront.net/production/podcast_uploaded_episode400/3350976/3350976-1587878924508-e15519e0be53c.jpg)
16. Hoe kan het kwade mensen zo goed gaan? [Psalm 73]
Voorganger: Niels de Jong
![15. Thuis is het veilig [Psalm 91]](https://d3t3ozftmdmh3i.cloudfront.net/production/podcast_uploaded_episode400/3350976/3350976-1587243647675-617e04cf746c9.jpg)
15. Thuis is het veilig [Psalm 91]
Voorganger: Jurek Woller
![14. Pasen schokt, maakt blij en geeft hoop [Matteüs 28:1-10]](https://d3t3ozftmdmh3i.cloudfront.net/production/podcast_uploaded_episode400/3350976/3350976-1586669102970-bb856ba63464a.jpg)
14. Pasen schokt, maakt blij en geeft hoop [Matteüs 28:1-10]
Voorganger: Niels de Jong
![13. De stille week [Matteüs 26:57-68]](https://d3t3ozftmdmh3i.cloudfront.net/production/podcast_uploaded400/3350976/3350976-1589107602031-3bd8fb23e5ebb.jpg)
13. De stille week [Matteüs 26:57-68]
Voorganger: Niels de Jong
![12. Hoop in de storm [Matteüs 14:23-33]](https://d3t3ozftmdmh3i.cloudfront.net/production/podcast_uploaded_episode400/3350976/3350976-1585379653137-35d2dc2814ca9.jpg)
12. Hoop in de storm [Matteüs 14:23-33]
Voorganger: Corine Zonnenberg
![11. Bemoediging en inspiratie in tijden van crisis [Matteüs 20:17-23, 26:36-46]](https://d3t3ozftmdmh3i.cloudfront.net/production/podcast_uploaded400/3350976/3350976-1589107602031-3bd8fb23e5ebb.jpg)
11. Bemoediging en inspiratie in tijden van crisis [Matteüs 20:17-23, 26:36-46]
De corona-crisis leggen we langs een crisis in het leven van Jezus. Jezus zag die crisis aankomen en ging er dwars doorheen. Hij droeg het lijden, oordeel en de dood voor mensen zoals wij. En dat is een bron van hoop, ook wanneer wij een crisis meemaken.
![010. Een scherpe Jezus [Matteüs 21: 33-46]](https://d3t3ozftmdmh3i.cloudfront.net/production/podcast_uploaded400/3350976/3350976-1589107602031-3bd8fb23e5ebb.jpg)
010. Een scherpe Jezus [Matteüs 21: 33-46]
Jezus komt met een scherp en veelzeggend verhaal waarmee hij de godsdienstige leiders van toen ontmaskert. En ons misschien ook wel... Maar dat niet alleen - Jezus laat wederom zien hoe ver Gods liefde gaat.
![009. Samenkomst 01-03-2020 [Matteüs 9:35 - 10:1]](https://d3t3ozftmdmh3i.cloudfront.net/production/podcast_uploaded400/3350976/3350976-1589107602031-3bd8fb23e5ebb.jpg)
009. Samenkomst 01-03-2020 [Matteüs 9:35 - 10:1]
Nathan Noorland
![008. Samenkomst 23-02-2020 [Matteüs 9:18-32]](https://d3t3ozftmdmh3i.cloudfront.net/production/podcast_uploaded400/3350976/3350976-1589107602031-3bd8fb23e5ebb.jpg)
008. Samenkomst 23-02-2020 [Matteüs 9:18-32]
Bettelies Westerbeek
![007. Wie is hier nu eigenlijk ziek? [Matteüs 9:9-13]](https://d3t3ozftmdmh3i.cloudfront.net/production/podcast_uploaded400/3350976/3350976-1589107602031-3bd8fb23e5ebb.jpg)
007. Wie is hier nu eigenlijk ziek? [Matteüs 9:9-13]
Jezus maakt nieuwe vrienden met nogal bedenkelijke normen en waarden. De godsdienstige leiders vinden dat maar niets en laten dat merken ook. Jezus legt zijn missie uit; Hij kan alleen mensen helpen die weten dat ze 'ziek' zijn... - Niels de Jong
![006. Jezus zoekt geloof [Matteüs 8:2-13]](https://d3t3ozftmdmh3i.cloudfront.net/production/podcast_uploaded400/3350976/3350976-1589107602031-3bd8fb23e5ebb.jpg)
006. Jezus zoekt geloof [Matteüs 8:2-13]
Niels de Jong
![005. Als een stem uit de hemel klinkt [Matteüs 3:13-17]](https://d3t3ozftmdmh3i.cloudfront.net/production/podcast_uploaded400/3350976/3350976-1589107602031-3bd8fb23e5ebb.jpg)
005. Als een stem uit de hemel klinkt [Matteüs 3:13-17]
Niels de Jong
![004. Lopen op het water [Matteüs 14:22-34]](https://d3t3ozftmdmh3i.cloudfront.net/production/podcast_uploaded400/3350976/3350976-1589107602031-3bd8fb23e5ebb.jpg)
004. Lopen op het water [Matteüs 14:22-34]
Bram Robbertsen
![003. Doe moeite voor afzondering [Matteüs 14:13-23]](https://d3t3ozftmdmh3i.cloudfront.net/production/podcast_uploaded400/3350976/3350976-1589107602031-3bd8fb23e5ebb.jpg)
003. Doe moeite voor afzondering [Matteüs 14:13-23]
Niels de Jong

002. Jezus in 1x
Niels de Jong
![001. Jezus op de vlucht [Matteüs 2:13-23]](https://d3t3ozftmdmh3i.cloudfront.net/production/podcast_uploaded400/3350976/3350976-1589107602031-3bd8fb23e5ebb.jpg)
001. Jezus op de vlucht [Matteüs 2:13-23]
Niels de Jong