
Noorderlicht Blijdorp Preken
By Noorderlicht Prinsekerk

Noorderlicht Blijdorp PrekenMar 28, 2020

196. Hoe ga je om met mensen die anders denken en geloven? (Numeri 10:29-36)
Mozes heeft in de woestijn een ontmoeting met zijn zwager Chobab. Chobab is een buitenlander en heeft een ander geloof. Hoe verhoudt Mozes zich tot mensen die anders denken en geloven? En hoe ga je vandaag de dag als christen om met je moslimbuurvrouw, Boeddhistische collega of atheïstische broer? Is gemeenschappelijkheid mogelijk of niet?

195. Gods commitment aan mensen? (Genesis 17)
God zoekt de verbondenheid met mensen. Dat is wel duidelijk uit het Bijbelboek Genesis en het geheel van de bijbel. Ook uit het verhaal dat we lezen in Genesis 17 blijkt wel dat Gods commitment aan mensen groot is. Maar hoe ver gaat dat dan? Is het onvoorwaardelijk? En vraagt dat dan ook iets van ons mensen? Hoe beantwoorden wij dat commitment van God aan ons? Dit oude verhaal maakt ons eens te meer duidelijk hoe God tegenover ons staat en hoe wij zijn aanbod kunnen beantwoorden.

194. Als geloven niet meevalt (Genesis 15:1-6)
Vandaag starten we met een nieuwe serie met als thema ‘Kernwoorden uit het Christelijk geloof’, vanuit het perspectief van het boek Genesis. De preek van vandaag gaat over Gods belofte aan Abraham. Dienstpagina

193. Met vreugde en toewijding luisteren naar Jezus (Marcus 12: 35-44)
Vandaag ligt de focus in de dienst ligt op met vreugde (en toewijding) luisteren naar Jezus en (vol toewijding) geven zoals de weduwe in het Bijbelgedeelte deed. Niet alleen uit overvloed, maar ook uit schaarste.

192. Het belang van ons dagelijks werk (Handelingen 18:1-5)
Vandaag staat het belang van je dagelijks werk centraal. Paulus werkte eerst als tentenmaker om een plek in de stad te creëren. Zijn tijd als tentenmaker bereidde hem voor op zijn grote missie: de hele wereld vertellen dat Jezus uit Nazareth de beloofde Messias was. Wat betekent dit voor onze eigen omgang met ons werk? En hoe kunnen wij Gods boodschap van liefde brengen?

191. Plekken om te bidden (Handelingen 16: 11 – 15)
Bidden kun je overal – dat is zeker waar. Maar toch, de ene plek is de andere niet, ook niet als het om bidden gaat. Op sommige plekken lijkt meer te gebeuren op het gebed dan op andere plekken. Dat lijkt in het boek Handelingen zo en dat klopt met onze ervaringen. We gaan op zoek naar hoe dat zit. En hoe wij dit kunnen vertalen naar ons vandaag de dag.
Vandaag vieren we ook Avondmaal. Je kunt ook vanuit huis meedoen. Zet hiervoor wat wijn of druivensap klaar, en een stukje brood of matze.
Bijbelgedeelte: Handelingen 16: 11 – 15.

190. Hoe kun je elkaar aanmoedigen? (Handelingen 20: 1–5)
Zonder aanmoedigingen zijn dingen een stuk moeilijker. Dat geldt voor kinderen, maar net zo goed voor volwassenen. En dat geldt ook voor geloven. Om het vol te houden, om het in praktijk te brengen, om te zoeken naar verdieping. Hier heb je aanmoediging voor nodig. In het boek Handelingen zien we dat de christenen daar iedere keer weer bemoedigd worden. Bijvoorbeeld in Handelingen 20. We staan erbij stil waarom en hoe wij elkaar kunnen bemoedigen. * Dienstpagina & collecte vind je hier

189. Vooral kritisch blijven nadenken (Handelingen 17: 11)
Het vooroordeel ten aanzien van christenen in onze cultuur is nogal eens dat zij geen open mind hebben en maar klakkeloos een bepaalde boodschap aangenomen hebben. Nu zijn er vast christenen die dit vooroordeel bevestigen, maar het zit niet in het christelijk geloof zelf opgesloten. De bijbeltekst die we vandaag bespreken (Handelingen 17: 11), stimuleert bijvoorbeeld juist tot het hebben van een nieuwsgierige luisterhouding en kritisch onderzoek. Er wordt zelfs gesuggereerd dat dit leidt tot een toename van geloof. We bespreken hoe dit onze houding uitdaagt.

188. "Ik doe het best aardig, toch?" (Mat 5: 17-30 & 43-48)
Vandaag gaan we aan de slag met de Bergrede van Jezus. Een prachtige tekst, maar ook een ingewikkelde tekst. Jezus neemt in de bergrede geen blad voor de mond. Het staat vol met zijn meest beroemde lessen, zoals de gouden regel, de opdracht om je vijanden lief te hebben en het Onze Vader. Voor veel mensen heel vertrouwd. Maar wanneer we verder inzoomen op wat Jezus hier allemaal nog meer zegt, kunnen we ons gauw ongemakkelijk voelen. De bergrede is beslist geen aai over je bol. Kan dat ongemakkelijke gevoel een mogelijkheid bieden tot groei? Welkom!

187. De Samaritaanse vrouw
Vanmorgen gaat Henk Rothuizen in op het verhaal van de Samaritaanse vrouw. Wat kun je je van dit verhaal herinneren? En enig idee hoe deze vrouw heette? Tot voor kort zou Henk dit verhaal hebben uitgelegd als een bekeringsverhaal. Een confrontatie van Jezus met deze vrouw. We oordelen dat deze vrouw in zware zonden leeft en daarom op het midden van de dag water komt putten. Omdat niemand met haar in contact wil komen…behalve Jezus. Maar er zit meer in dit verhaal. Hier gaat het vandaag over.

186. Hoe kun je goed leven? (Romeinen 13)
Hoe kun je goed leven? Het is een vraag die voor ons allemaal relevant is. Er zijn twee antwoorden die je vaak hoort of ziet om je heen: ‘volg de regels’ of ‘volg je hart’. Als we naar Romeinen 13 kijken, dan lijkt het allereerst een pleidooi voor ‘volg de regels’: gehoorzaam de overheid, en wees niemand iets verschuldigd. Daar is ook zeker niks mis mee. Maar uiteindelijk gaat het nog een stap verder: door lief te hebben, vervullen we Gods wet en heel veel andere regels. Je zou kunnen zeggen dat de voornaamste regel is: heb lief!

185. Veranderen van binnenuit (Galaten 5: 13 – 26)
Je kunt proberen jezelf te veranderen door middel van (godsdienstige of niet-godsdienstige) regels, maar dat biedt nooit echte verandering. Echte verandering komt alleen als die van binnenuit komt. God wil ons daarbij helpen en geeft ons de Heilige Geest. Dat is nodig want er is een hardnekkig ‘oud systeem’ in ons actief die leidt tot verkeerde praktijken. De Heilige Geest biedt ons echter een ‘nieuw systeem’ waardoor er dingen als vreugde, vrede, goedheid, etc. in ons leven groeien. Hiermee worden we menselijker dan ooit en beantwoorden we aan onze bestemming.

184. Het onthullende werk van de Heilige Geest
Nieuws kan fake zijn, dingen nep, foto’s gefilterd en mensen onecht. Op allerlei vlakken is er verwarring over wat feiten zijn en wat fictie is. De behoefte is groot aan iemand die zicht geeft op wat waar is, echt, juist. De claim van het christelijk geloof is dat de Heilige Geest hier zicht op geeft, en ook laat zien wat niet klopt. Vandaag proberen we, aan de hand van wat woorden van Jezus, uit te zoeken hoe de Heilige Geest dit onthullende werk verricht.
Bijbellezing: Johannes 15: 26, 27 en Johannes 16: 7 – 13
Voorganger: ds. Niels de Jong

183. Aandacht, alsjeblieft (1 Koningen 19:9-18)
Heb je ook weleens het gevoel dat het leven van alle kanten aan je trekt? Dat je het bijna niet goed genoeg kan doen, zo hard kan werken als je wil, maar dat er maar geen verandering komt in al die dingen waar je tegen aanloopt? Of het nu maatschappelijke of wereldproblemen zijn zoals klimaatverandering, racisme en polarisatie. Of zaken in je eigen leven. Zoals vragen als ‘hoe kan ik ooit goed genoeg presteren op mijn werk?’ of ‘hoe voed ik mijn kinderen goed op?’. Wij zijn geneigd om onszelf als oplossing te zien voor alle problemen waar we tegen aanlopen. Maar is dat wel terecht? En als dat niet zo is, hoe verhouden we ons dan tot al die grote en kleine problemen in de wereld en ons leven? Zondag willen we vanuit het perspectief van Elia, die God ontmoet, kijken naar deze vragen, en zien wat de Bijbel hierover te zeggen heeft.
Bijbelgedeelte: 1 Koningen 19:9-18.

182. Hoe leidt Gods geest je eigenlijk? (Handelingen)
Van de Heilige Geest wordt gezegd dat Hij je leven leidt. Maar hoe werkt die leiding concreet? Wat hoor je dan? Of hoe merk je die (bij)sturing? We kijken naar hoe dat op verschillende momenten gaat in het Bijbelboek Handelingen en maken de vertaling hoe wij dan anno nu die leiding van de Geest kunnen merken.
Voorganger: ds. Niels de Jong
Dienstpagina en collecte: https://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/hoe-leidt-gods-geest-je-eigenlijk/

181. Hoe werkt de Heilige Geest? (Johannes 7: 1 - 13 en 37 - 39)
Je kunt allerlei vragen hebben over hoe de Heilige Geest werkt. Over wat er dan gebeurt. Over wat het effect is op anderen. Wat mensen ervan merken. We bespreken deze vragen in het licht van een paar uitspraken van Jezus die gaan over ‘hoe de Heilige Geest kan gaan stromen’.
Voorganger: ds. Niels de Jong
Dienstpagina en collecte: https://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/hoe-werkt-de-heilige-geest/

180. De maakbaarheid voorbij (Prediker 11:1-10)
De wereld om ons heen is best maakbaar geworden, zo lijkt het. We lijken de touwtjes in handen te hebben. Prediker benadrukt dat deze controle een illusie is. Hier denken we vandaag over na.
Dienstpagina en collecte: https://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/de-maakbaarheid-voorbij/

179. Waar het over gaat als de Heilige Geest komt (Handelingen 2:22-25)
Op deze eerste Pinksterdag kijken we naar het Pinksterverhaal – de komst van de Heilige Geest. En het is opvallend waar de mensen die vervuld raken van de Heilige Geest dan over beginnen te spreken. En wat zij van hun toehoorders vragen. Het valt ook op hoe de mensen dat treft. We denken na wat dat ons te zeggen heeft. Vandaag is een extra feestelijke dienst omdat er vijf mensen gedoopt worden en/of belijdenis doen. Welkom!
Voorganger: ds. Niels de Jong Dienstpagina en collecte: https://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/waar-het-over-gaat-als-de-heilige-geest-komt/

178. De huldiging van Jezus (Handelingen 2)
Afgelopen week was één groot stadsfeest tijdens de huldiging van Feyenoord. Tweeduizend jaar geleden gebeurde iets soortgelijks: hoewel zonder vuurwerkbommen en fakkels, maar met palmtakken en jassen toen Jezus op een ezeltje Jeruzalem binnen reed. Met Hemelvaart vieren we Jezus’ definitieve huldiging als Koning Jezus die plaats neemt naast God. Wat gebeurde daar nu precies en wat betekent het vandaag voor ons? Dienstpagina

177. Waartoe zijn we geroepen? (Marcus 1)
Waartoe zijn we hier op aarde? Waartoe zijn we geroepen in het leven? Grote vragen! Daar kun je een mensenleven over doen om daar een antwoord op te vinden. We kijken naar ontmoetingen van Jezus met Petrus en kunnen daar ook het nodige uit halen voor ons eigen leven, onze eigen roeping. Prikkelend, stimulerend, bemoedigend. Zoals Jezus eigenlijk altijd is.
Dienstpagina: https://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/waartoe-zijn-we-geroepen/

176. Als je goede jaren wilt genieten (Psalm 34)
Dat wil toch iedereen? Goede jaren genieten, een goed leven hebben. Maar wat is nu werkelijk een goed leven? En hoe bereik je dat dan? Met psalm 34 in de hand denken we er over deze vragen. Daarbij zal blijken dat het leven niet zo maakbaar is dat je het zelf allemaal in de hand hebt, maar wel dat je bepaalde dingen kunt doen (en laten) die in de regel leiden tot een goed leven. Welkom om mee te denken met hoe jij die dingen in praktijk kunt brengen.
Dienstpagina: https://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/als-je-goede-jaren-wilt-genieten/

175. Moeite met Gods goedheid?
Vandaag staan de stil bij de profeet Jona. Een verhaal dat vervreemding oproept. Want een man die opgeslokt wordt door een vis...hoe zit dat dan? Het is tegelijkertijd ook een verhaal die ons een spannende vraag stelt. Hoe ga jij om met de goedheid van God? Hebben wij soms wel eens moeite met Gods goedheid? En als God goed is, wat betekent dat dan voor mijn leven, en dat van de mensen om mij heen? Dienstpagina: https://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/moeite-met-gods-goedheid/

174. Een reëel beeld van onszelf en van God (Psalm 103)
Waarschijnlijk zijn we ons er niet zo bewust van, maar wij mensen vinden onszelf verschrikkelijk belangrijk. Is dat terecht? Hebben wij een reëel beeld van onszelf? Van de mensheid als geheel, en van ieder van ons afzonderlijk? Psalm 103 geeft hier een scherp perspectief op. Het is pijnlijk… en prachtig!

173. Als God eindelijk antwoord geeft
Het kan je gebeuren dat je bidt, vraagt en klaagt, maar er lijkt maar geen reactie van God te komen.
Dat gebeurde bij Job – na alle rampspoed die hem overkomen was, bleef het stil van Boven. En toen kwam er opeens wel een antwoord. Het was niet het antwoord waar hij aan gedacht had. En wat kunnen wij met dit antwoord? Tenslotte krijgt Job enorm veel voorspoed. Zegt God daar ook iets mee? In dit laatste deel van de serie over het bijbelboek Job, denken we na over deze vragen. En of er ook een antwoord voor ons in zit.

172. Mijn verlosser leeft!? - Pasen 2023 (Lucas 24: 1 - 8 en Job 19: 25)
De claim van het christelijk geloof is dat Jezus de dood is doorgekomen en leeft voor altijd. En redding van zijn kant dus altijd mogelijk is. Dat geeft ontzettend veel hoop. Op welk vlak jij ook graag redding/verlossing zou zien... We kijken naar hoe dit goede nieuws van Pasen ons hoop kan geven. We vieren het Paasfeest in de kerk. En natuurlijk ook hier online (goed dat je er bent!). De bijbelgedeelten van vandaag: Lucas 24: 1 - 8 en Job 19: 25.

171. Dodelijk bedroefd - Goede Vrijdag 2023 (Job 3: 20 – 26 en Marcus 14: 32-42)
Welkom bij de dienst van Noorderlicht Rotterdam Blijdorp. In de laatste uren van zijn leven heeft Jezus het bijzonder zwaar. Hij gaat gebukt onder grote angst en zwaar verdriet. We kijken in de Goede Vrijdag dienst naar dit lijden van Jezus - ook via het lijden van de Oudtestamentische Job. En we denken na over wat dit verdriet, dit lijden, deze dood van Jezus ons zegt. Bijbellezing: Job 3: 20 – 26 en Marcus 14: 32-42

170. Het toppunt van liefde (Johannes 13:1-17)
Wat is het toppunt van liefde? Jezus laat het heel concreet zien, maar niet zoals je het misschien op het eerste oog zou verwachten…
- Dienstpagina: https://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/het-toppunt-van-liefde/
- YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCHJZmR0pzxoDw3RWyvYgvwA
- Podcast: https://open.spotify.com/show/296UMe0nDuBSBZxEG8rZkv

169. Eerlijk over God (Job 16: 7 – 17: 3)
Als lijden je treft, kan dat zomaar gevolgen hebben voor hoe je naar God kijkt. Er kunnen vragen komen over zijn beleid, twijfels over zijn betrokkenheid of negatieve gevoelens over God zelf. Dit zien we ook in het bijbelboek Job bij de hoofdpersoon Job. Tegelijkertijd zoekt Job God en hoopt Hij dat God voor hem instaat en opkomt. Uiterst eerlijk spreekt Job tegen en over God. We denken erover na hoe wij eigenlijk naar God kijken – zeker in tijden van lijden (bij onszelf of anderen).
Bijbelgedeelte: Job 16: 7 – 17: 3
Noorderlicht City Project (26 maart in de Waalse Kerk in Rotterdam)

168. Als het kwaad onschuldige mensen treft (Job 1: 1 – 2: 10)
Wat doe je als het kwaad je keihard treft? Als het lijden groot is, terwijl je daar niets aan kon doen om het te voorkomen? Wat is Gods rol daarin? En, als je gelovig bent, kun je dan nog vasthouden aan (je geloof in) God? Deze vragen zijn van alle tijden en we kijken voor antwoorden naar het bijbelboek dat geheel en al over deze vragen gaat – het bijbelboek Job.
Deze preek is de eerste in de reeks over het boek Job.

167. Het grote verhaal van de Bijbel samengevat (Matteüs 21: 33 – 44)
Jezus vat in één verhaal samen wat het grote verhaal van de bijbel is. Jezus zelf vervult een sleutelrol in dat verhaal. Het is een verhaal vol tragiek en verdriet, maar ook een krachtig verhaal van Gods liefde. En een verhaal dat een appel op ons doet. Kortom, een verhaal dat meer dan de moeite waard is om er bij stil te staan.

166. Over maatstaven en opnieuw kunnen beginnen
Houd jij jezelf ook wel aan harde maatstaven, of voel je je hierdoor met name vooral geïntimideerd? Zou je eigenlijk wel eens opnieuw willen beginnen? Vandaag gaat de dienst over maatstaven die we onszelf – of die anderen ons – opleggen.

165. Vasten??? (Matteüs 9: 14 – 17)
In verschillende godsdiensten is vasten iets dat heel vast geregeld is. Het christendom geeft wat meer vrijheid voor invulling hiervan. Maar zijn er goede redenen om te vasten? Of kun je het net zo goed laten? Wat zegt Jezus daar eigenlijk over? We kijken naar drie (zeer) korte vergelijkingen van Jezus hierover.
Dienstpagina (met mededelingen en collecte): https://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/vasten/

164. Blijven geloven, blijven bidden (Lucas 18: 1 – 8)
Je kunt gemakkelijk ontmoedigd raken wat betreft je geloof in God. Zeker als je gebeden niet (meer) verhoord lijken te worden. Of als je weinig (meer) lijkt te merken van God. Of als je andere mensen ziet opgeven wat betreft geloof. Jezus zag dat gevaar blijkbaar al en vertelt een verhaal om mensen te bemoedigen om te blijven geloven en te blijven bidden. Het is wel een vreemd verhaal…
Dienstpagina: https://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/blijven-geloven-blijven-bidden/

163. Iets in het achterhoofd dat alle verschil maakt (Matteüs 25: 1 – 13)
Bepaalde centrale gedachten uit het christelijk geloof zijn belangrijk om in het achterhoofd te houden. Die maken namelijk alle verschil voor hoe je in het leven staat. Zo is dat ook met Jezus’ toezegging dat hij weer terug zal keren. Via een verhaal van Jezus kijken we enerzijds naar deze ongelooflijk grote claim, maar ook naar wat dat van ons vraagt en wat voor verschil dat maakt hoe we in het leven staan.
Dienstpagina: https://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/iets-in-het-achterhoofd-dat-alle-verschil-maakt/

162. Gefeliciteerd als je zachtmoedig bent (Numeri 12, Matteüs 5: 1-10, Matteüs 11: 28-30)
Vandaag gaat het over de derde zaligspreking: ‘Gelukkig zijn de zachtmoedigen, want zij zullen het land bezitten’ (Matteüs 5: 5). Deze zaligspreking is wel heel actueel, nu SIRE net een campagne begonnen is tegen polarisatie. Allerlei mensen worden bedreigd: politici, journalisten, wetenschappers. In je familie of op je werk moet je soms op eieren lopen om niet in een conflict te belanden. Lontjes lijken steeds korter te worden. Wat mensen op social media aan elkaar schrijven is niet normaal. Alle reden om deze zaligspreking van Jezus op ons te laten inwerken. Wat is eigenlijk zachtmoedigheid? En kun je het leren?
Dienstpagina: https://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/gefeliciteerd-als-je-zachtmoedig-bent/

161. Als het je (opeens) heel goed gaat...
Bijbellezing: Lucas 12: 13-21. Als je opeens veel (meer) te besteden krijgt (aan geld, tijd, kansen, netwerk, etc.), is dat een kans en risico tegelijk. Het laat ook iets van je hart zien wat je daar dan (niet) mee doet. Naar aanleiding van een verhaal van Jezus uit Lucas 12 kijken we naar onszelf en waar wij rijk in willen worden.
Dienstpagina: https://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/als-het-je-opeens-heel-goed-gaat/

160. Waarom je Jezus nodig hebt (Johannes 10: 1 – 16)
In Johannes 10 vergelijkt Jezus zichzelf met de goede herder en zijn volgelingen met schapen. In de dienst stellen we vragen bij deze vergelijking, vooral deze: waarom hebben we vandaag de dag deze goede herder nog nodig?

159. Goed leven (Matteüs 25:14-30)
Jezus heeft veel krachtige verhalen verteld die al eeuwen de wereld rondgaan. In de maand januari staan we bij verschillende van die verhalen stil. Deze keer gaat het over het verhaal dat opgeschreven staat in Matteüs 25 (vers 14 – 30). Het is een verhaal waarbij je 21e-eeuwse bril in de weg kan zitten om het goed te begrijpen. Dan kun je het namelijk opvatten als een verhaal dat vertelt dat je vooral moet presteren (ook voor God). Terwijl het daar helemaal niet om gaat. Waar het wel om gaat, blijkt zowel bemoedigend en inspirerend te zijn. Juist ook aan het begin van een nieuw jaar.

158. Nieuwjaarsboodschap: Bij God is altijd wel een nieuw begin
Gelukkig nieuwjaar, en zegen voor 2023. Ds. Niels de Jong heeft een nieuwjaarsboodschap ingesproken voor je, met als thema 'bij God is altijd wel een nieuw begin.
Deze maand collecteren we voor de Voeldselbank Rotterdam. De QR-code hiervoor vind je hier op de dienstpagina van vandaag.

157. Kerstochtend 2022: Kan de blijdschap van de herders ook de onze worden?

156. Kerstavond 2022 | Noorderlicht Rotterdam
‘Geen plaats in de herberg’ – een iconisch zinnetje uit het kerstverhaal. Op kerstavond staan we bij dit zinnetje stil en vragen ons af wat dit voor ons betekent. Welkom om er bij te zijn – er is plek voor iedereen! Wie je ook bent, waar je vanavond deze kerstavond ook mag beleven…je hoort er bij, en je bent welkom. Je mag er zijn! Zalig Kerstfeest gewenst.

155. Is er nog hoop? (Amos 9: 11- 15 )
Het is de derde adventszondag. Advent is een tijd van vooruit kijken naar de komst van het Licht, en de geboorte van Jezus. Maar is er nog hoop? Je kunt het je afvragen als je in het nieuws allerlei doemscenario’s voorbij ziet komen. Je kunt het je afvragen als je jezelf tegenvalt. Je kunt het je afvragen als je in je omgevingen mensen stuk ziet gaan. We zoeken een antwoord op deze vraag bij de profeet Amos (die je zeker geen optimisme of naïviteit kunt verwijten!). Vandaag gaat ds. Niels de Jong voor.
Dienstpagina: https://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/is-er-nog-hoop/

154. Wat vraagt God van ons? (Micha 6:6-8)
Wanneer leef je goed? Wanneer is het goed genoeg? Wat vraagt God van ons? We luisteren naar een oude profeet die een eenvoudig, inspirerend en uitdagend antwoord voor ons in petto heeft. De dienstpagina voor deze (belijdenis-)dienst staat hier voor je klaar: https://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/wat-vraagt-god-van-ons/

153. De God van dichtbij (Jesaja 55: 1-11)
Soms kan het voelen alsof God heel ver weg is, er misschien helemaal niet is. Hoe kunnen we dan toch op zoek blijven naar God, en Hem ons laten vinden? Hier gaat het vandaag over in de preek. De dienstpagina staat HIER voor je klaar.
Misschien ook fijn voor je: de Noorderlicht Blijdorp App
Stadsklooster Rotterdam: doordeweekse getijdengebeden op maandagmiddag, woensdagavond en vrijdagochtend.

152. Het goede zoeken (Amos 5:14)
Wanneer leef je echt goed? Wanneer je zelf niet bijdraagt aan het kwade en dan zelf actief het goede bevordert. Maar hoe doe je dat? En waar zul je dan tegenaan lopen? En hoe hou je dat vol? Daar denken we over na in deze dienst. Voorganger is ds. Niels de Jong.
Je kunt de preek ook nalezen via de dienstpagina van vandaag: https://noorderlichtrotterdam.nl/inspiration/het-goede-zoeken/
Sinds kort is er in de Prinsekerk ook een stilteruimte, die kun je achterin de kerkzaal vinden. Daar kun je ook een kaarsje aansteken.

151. Geven en delen in een sobere tijd (2 Koningen 5: 1-14 en Marcus 12: 38-44)
Onze maatschappij wordt grotendeels bepaald door onze economie. Ook wij willen vaak ‘meer en beter’. Maar wat als we in deze tijd te maken krijgen met meer soberheid? Hoe geven we en delen we in deze tijd als energierekeningen stijgen en verschillen tussen rijkdom en armoede toenemen? We lezen deze zondag over twee bijzondere vrouwen in de bijbel uit de onderkant van de samenleving; een slavin en een arme weduwe. Beiden weten ze zichzelf te geven en te delen en met iets kleins een groot verschil te maken in het Koninkrijk van God. Hoe doen wij dat in ons werk, op school en in ons leven thuis? We staan er deze zondag bij stil.
Dienstpagina: https://noorderlichtrotterdam.nl/inspiration/geven-en-delen-in-een-sobere-tijd/

150. Omgaan met kritiek van buitenaf (Amos 1: 1-8, Amos 2: 4-16)
Welkom bij de dienst van Noorderlicht Rotterdam Blijdorp. Profeten zijn mensen die je dingen vertellen die je het minst wilt horen. Zo ook Amos… En toch – zo’n profeet als Amos zegt misschien juist wel dingen die we nodig hebben. Naar die dingen gaan we op zoek door te kijken in de spiegel die Amos ons voorhoudt.
Schriftlezing: Amos 1: 1 – 8, Amos 2: 4 -16
Dienstpagina met printbare preek: https://noorderlichtrotterdam.nl/inspiration/dienst-6-november-omgaan-met-kritiek-van-buitenaf/

149. Jona, een worstelende profeet (Jona 1)
Voorganger: Rik Zwalua. Welkom bij de dienst van Noorderlicht Rotterdam Blijdorp. Jona vlucht weg van God, en begrijpt niet waarom God van hem vraagt om naar Nineve te gaan. Jona blijkt een worstelende profeet te zijn...
DIenstpagina: http://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-30-oktober-2022

148. Een veilige plek voor mensen die niet veilig zijn (Numeri 35: 9 - 15, 22 - 29)
Mensen kunnen buiten hun schuld om ergens niet meer veilig zijn. In Numeri 35 wordt daar een voorziening voor getroffen door het creeren van steden die als toevluchtsoorden moeten functioneren. We denken na in hoeverre wij als samenleving zulke toevluchtsoorden hebben. En of we als kerk zo'n toevluchtsoord zijn. En of wij zelf zo'n veilige haven kunnen zijn...
Dienstpagina: http://noorderlichtrotterdam.nl/inspiratie/dienst-23-oktober-2022

147. Ieder mens telt (Numeri 1)
Voorganger; ds. Niels de Jong. Soms kunnen de op het oog saaiste bijbelgedeelten een prachtige boodschap bevatten. Dat is het geval met de volkstelling uit Numeri 1. We denken over dit gedeelte na onder de titel 'ieder mens telt'. Dit thema past ook mooi bij de vier kinderen die gedoopt worden in deze dienst.