
Kehtaanko kysyä? podcast äideille
By Nordic Fit Mama
Nordic Fit Mama tarjoaa äideille verkkovalmennuksia, jotka tutkitusti auttavat mm. moniin ikäviin synnytyksen jälkeisiin vaivoihin. Tärkein tavoitteemme on edistää äitien kokonaisvaltaista hyvinvointia sekä raskauden aikana, että synnytyksen jälkeen.

Kehtaanko kysyä? podcast äideilleAug 25, 2020

Osa 48 - Äidin oma aika, yksinäisyys ja tuki pikkulapsiarjessa
Podcastissa vieraina Elämäni kunnossa-podcastin juontajat Minna Ahmonsaari ja Jannina Niskala.
Miten äitiys on muuttanut Minnan ja Janninan elämän? Miten varmistaa oma hyvinvointi ja miten treenaamisen saa sumplituksi kiireiseen arkeen? Ja mitä tehdä äitejä joskus vaivaavalle yksinäisyyden tunteelle?

Osa 47 - Mitä kehossa ja mielessä tapahtuu synnytyksen jälkeen, vieraana synnytyslääkäri Aura Pyykönen
Mitä kehossa ja mielessä tapahtuu synnytyksen jälkeen, miten esim. estrogeenitason lasku vaikuttaa?
Mitä alapään suhteen voi odottaa ja miten repeämiä / episiotomiaa hoidetaan? Millaisia ekat viikot ovat sektion jälkeen? Ja mistä tietää kärsiikö laskeumasta?
Vieraana synnytyslääkäri Aura Pyykönen, Isla Terveys.

Osa 46 - IVF-hoidot ja itsellinen äitiys, vieraana Pernilla Backman
Miten syntyi Pernillan päätös lähteä hankkimaan lapsi itsenäisesti? Millainen matka on ollut ja millaisia tunteita se on herättänyt? Miten lähipiiri on suhtautunut Pernillan päätökseen? Ja kuinka kauan koko prosessi kesti alusta loppuun?
Lämpimästi tervetuloa kuuntelemaan keskustelu IVF-hoidoista ja itsellisestä äitiydestä. Lue lisää IVF-hoidoista.

Osa 45 - Lasten hampaiden hoito, vieraana hammaslääkäri My Blomqvist
Miten lasten hampaita tulisi hoitaa ja miten lasten hammashoito eroaa aikuisten hampaiden hoidosta?
Ovatko reiät maitohampaissa vaarallisia ja mikä on pahinta lasten hammasterveyden kannalta.
Vieraana lasten suunterveyteen erikoistuneen hammaslääkäri My Blomqvist lasten Mehiläisestä.

Osa 44 - Kehon muutokset raskausaikana ja liikunta eri kolmanneksilla, vieraana gynekologi Aura Pyykönen
Mitä raskauden eri kolmanneksilla tulee ottaa huomioon liikunnan ja suorituskyvyn suhteen? Mitä voi tehdä ja mitä kannattaa välttää? Miten aktiiviliikkujana jatkaa, entä kannattaako liikunta raskausaikana aloittaa, jos ei ole ennen liikkunut?
Jaksossa vieraana naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Aura Pyykönen. Aura on mukana myös Nordic Fit Maman raskaana oleville tarkoitetussa valmennuksessa.

Osa 43 - Vauvahieronta, vieraana hieroja & osteopaatti Pinja Waris
Vauvahieronta, mitä se on ja miten se voi vauvoja auttaa? Mistä tietää, että vauva olisi hyvä viedä hierontaan? Ja voiko esim. toiselle puolelle kääntynyttä päätä hoitaa hieronnalla? Entä vatsavaivoja ja pulauttelua?
Vieraana hieroja & osteopaatti ja Wario Mamasin perustaja Pinja Waris. Pinja kertoo myös millaisia vauvoja hän yleensä hoitaa ja mitä vauvat hoidosta tykkäävät. Kuulet myös millaisia otteita Pinja käyttää vauvojen käsittelyssä ja mitä hän usein opettaa vanhemmille.

Osa 42 - Purentalihasten kireys ja purennan ja lantionpohjan yhteys, vieraana hieroja Pinja Waris
Purentalihasten kireys ja esim. yöllinen hampaiden pureminen ovat hyvin yleisiä ongelmia. Millaisia oireita kireät purentalihakset voivat aiheuttaa ja miten niitä voidaan hoitaa? Entä millainen yhteys on lantionpohjalla ja purentalihaksilla?
Vieraana hieroja & osteopaatti ja Wario Mamasin perustaja Pinja Waris.
Lue lisää purentalihasten kireydestä ja katso ohjeet lihasten rentouttamiseen.

Osa 41 - Äidiksi kasvaminen, matreskenssi
Äidiksi kasvaminen, matreskenssi, on pitkä prosessi ja äitiys herättää tunteita laidasta laitaan.
Nordic Fit Maman Äidin hyvinvointi-kirjan julkkareissa Valmentamon Anne Karilahti, luistelutähtemme Laura Lepistö, koreografi ja yrittäjä Evelina Lorek sekä Nordic Fit Maman perustaja Riina Laaksonen kertovat omista äitimatkoistaan.
Mitä he ovat oppineet äitiydestä? Mitä ohjeita nämä äidit antaisivat nuoremmille versioille itsestään ja muille naisille, jotka ovat vasta äitimatkansa alussa? Entä miten äiti suojelisi itsetuntoaan siltä arvostelulta, jota äidit usein saavat kuulla?
Kuuntele podcast ja käy tutustumassa Nordic Fit Maman uuteen Äidin hyvinvointi -kirjaan. Saat kirjasta helpot, toimivat ja tuhansien äitien tehokkaiksi havaitsemat ohjeet synnytyksen jälkeiseen palautumiseen sekä lempeää tukea äitimatkallesi.

Osa 40 - Erkaumaleikkaus vs. kuntoutus? Vieraana erkaumaa tutkinut kirurgi Reetta Tuominen
Millainen on normaali vatsalihasten väli synnyttäneillä naisilla?
Kenelle ja minkälaisissa tilanteissa erkaumaleikkaus on ajankohtainen? Toimiiko kuntoutus kaikilla ja minkälainen kuntoutuspolku on silloin, jos leikkaukseen päädytään?
Vieraana suorien vatsalihasten erkaumaa tutkinut ja siitä väitellyt plastiikkakirurgi Reetta Tuominen.
Katso video-ohjeet vatsalihasten erkauman testaamiseen:
https://www.nordicfitmama.fi/blog/suorien-vatsalihasten-erkauman-testaaminen.

Osa 39 - Juoksu / treeni osaksi arkea, vieraana juoksuohjaaja Anni Liukka
Mistä löytää aikaa treenille kun on pieniä lapsia? Mitkä ovat yleisimmät kompastukivet juoksun / treenin aloituksessa? Mistä löytää motivaatio ja kuinka käytännössä kannattaa aloittaa?
Ja mitä treeni sinulle tällä hetkellä merkitsee?
Tervetuloa kuuntelemaan keskustelu, missä vieraana juoksuohjaaja Anni Liukka. Saat takuuvarmasti ajattelun aiheita myös omaan arkeen.

Osa 38 - Virtsankarkailu & lantionpohjan treeni, vieraana äitiys- ja lantionpohjan fysioterapeutti Outi Ojala
Virtsankarkailu on yleinen vaiva, mistä kärsii jopa kolmasosa hedelmällisessä iässä olevista naisista.
Äitiys- ja lantionpohjan fysioterapeutti Outi Ojala, lääkärikeskus Mehiläisestä kertoo miten virtsankarkailua voi hoitaa, mitä tehdä ja milloin ja millaisia tuloksia virtsankarkailun hoidossa yleensä saadaan. Lisäksi puhumme mm. juoksun aloittamisesta ja lantionpohjan valmistamisesta juoksua varten.
Lue lisää ja katso video miten treenata lantionpohjan lihaksia sekä juoksun aloittamisesta synnytyksen jälkeen + tee testi onko lantionpohjasi valmis juoksuun.

Osa 37 - Suorien vatsalihasten erkauma, vieraana äitiys- ja lantionpohjan fysioterapeutti Sari Helminen
Miten yleinen on suorien vatsalihasten erkauma, miten sen voi todeta ja voiko erkaumaa ehkäistä raskausaikana?
Jos on todennut itsellä erkauman, millä tavalla sitä voi alkaa kuntouttamaan, mitä kannattaa välttää ja millaisia liikkeitä SAA tehdä?
Tervetuloa kuulemaan vastaukset kysymyksiin ja muita faktoja erkaumasta, vieraana äitiys- ja lantionpohjan fysioterapeutti Sari Helminen lääkärikeskus Mehiläiseltä.

Osa 36 - Mitä tarkoittaa abdominoplastia? Vieraana plastiikkakirurgi Aino Rönnblad
Mitä tarkoittaa abdominoplastia? Miten se tehdään, milloin ja voiko sen tehdä kenelle tahansa?
Vieraana plastiikkakirurgi Aino Rönnblad, joka vastaa myös usein kysyttyyn kysymykseen sektioarvesta ja kengurupussista. Ja siihen kuinka yleinen on vatsalihasten erkauma.

Osa 35 - Virtsankarkailusta ja laskeumista ja mikä niihin auttaisi?
Virtsankarkailu on hyvin yleinen vaiva, jonka kanssa suuri osa naisista on tottunut elämään. Se ei kuitenkaan ole normaalia eikä sitä tarvitse hyväksyä. Kuten professori ja ylilääkäri Tomi Mikkola sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa, naisen ei kuulu kulkea vaipoissa.
Mistä virtsankarkailu johtuu ja mitä sille voi tehdä? Keskustelemme aiheesta naistentautien ja synnytysten erikoislääkärin Teija Lehmosen kanssa Lääkärikeskus Mehiläisen tiloissa Helsingin Bulevardilla.

Osa 34 - Äitiysterveydenhuollon nykytila ja kehittäminen vieraana väitöskirjatutkija Iina Ryhtä
Nordic Fit Mama on mukana kehittämässä äitiysterveydenhuoltoa ja Turun yliopiston väitöskirjatutkimuksessa.
Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, miten voidaan tukea synnyttäneiden naisten hyvinvointia sekä edistää raskaudesta ja synnytyksestä palautumista. Tutkimuksen tulosten avulla pyritään kehittämään synnyttäneiden naisten saamaa tukea ja ohjausta äitiysterveydenhuollossa.
Podcastissa keskustelemme Suomen äitiysterveydenhuollon nykytilasta ja kehittämistarpeista, vieraana tutkija Iina Ryhtä.

Osa 33 - Mitä kiropraktiikka on ja kuinka se voi auttaa raskaana olevia, synnyttäneitä ja vauvoja?
Miten kehon kireydet vaikuttavat mieleen ja entä toisinpäin? Miten helpottaa ylikuormittunutta hermostoa, hoitaa selkävaivoja, imetysjumeja tai vaikka vauvan koliikkia tai auttaa imetystä?
Tule kuuntelemaan super mielenkiintoinen keskustelu kiropraktikko Ilse Ikäheimosen kanssa!

Osa 32 - Lapsen 1000 ensimmäistä päivää ja niiden merkitys terveyden kannalta
Sydän- ja verisuonisairaudet eivät ehkä tunnu ajankohtaisilta pikkulapsi-elämänvaiheessa, mutta perusteet terveille elämäntavoille luodaan jo varhaislapsuudessa. Podcastissa vieraana Vennerin perustaja, Tuulia Järvinen, joka kertoo mm. ensimmäisen 1000 päivän (raskauden alusta lapsen kahteen ikävuoteen) merkityksestä tulevaisuuden terveyden ja kokonaishyvinvoinnin kannalta.
Venner on yhteiskunnallinen yritys, joka on ottanut asiakseen viedä kasvisruoan ilosanomaa eteenpäin sekä auttaa vähävaraisia perheitä ravitsevan ruoan ja uusien taitojen avulla. Sillä vain 1% leikki-ikäisistä saa tarpeeksi kasviksia ruokavaliostaan.
Kuulet myös Tuulian vinkit millä lapsen saa innostumaan kasviksista, mikä on Tuulian oman lapsen suosikkikasvis ja mistä Riinan lapset tappelevat kuka saa viimeisen palan.

Osa 31 - Paljon urheilevat naiset ja raskaaksi tulemisen vaikeus vieraana Laura Lepistö
Mitä jos raskaaksi tuleminen ei ole itsestäänselvää? Paljon henkistä tai fyysistä stressiä sisältävä elämä saattaa vaikuttaa raskaaksi tulemiseen, jonka ovat saattaneet kokea mm. paljon urheilevat naiset.
Podcastissa vieraana yrittäjä ja ex-taitoluistelija Laura Lepistö. Tule kuuntelemaan millaisia muutoksia Laura teki elämäänsä ennen raskaaksi tuloa ja mitkä ovat Lauran vinkit raskautta toivoville liikkujille ja urheilijoille.

Osa 30 - Voiko pienen lapsen äiti olla yrittäjä?
Podcastissamme vieraana intuitiivinen bisnesvalmentaja Natasa Höök.
Pienen tyttären äiti Natasa vetää digiyritystään ja remontoi samalla vanhaa taloaan. Miten hän siinä onnistuu?
Kuuntele Naisten neuvolan Katin (josta tulee pian isoäiti) ja Natasan keskustelu paitsi äitiydestä ja yrittäjyydestä, myös naisen elämästä yleensä.
Tutustu Natasaan lisää täällä.

Osa 29 - Miten hoitaa lantionpohjan kireyttä ja esim ulostuskipua?
Millaisten asioiden kanssa naiset yleisimmin tulevat lantionpohjan fysioterapeutin vastaanotolle? Miten hoitaa niin yleistä lantionpohjan kireyttä ja esimerkiksi ulostuskipua? Entä mitä erityisesti paljon liikkuvien naisten tulisi ottaa huomioon palautumisessa ja treenaamisessa raskauden ja synnytyksen jälkeen?
Vieraana lantionpohjan fysioterapeutti Elli Korpelainen Proxima Finlandista.

Osa 28 – Mitä äitiys tarkoittaa ja millainen on ollut matka äidiksi - Nordic Fit Maman tiimi keskustelee
Tässä jaksossa Nordic Fit Maman tiimi, eli perustaja Riina, operatiivinen johtaja Susanna, Instagram-asiantuntija Mari ja sisällöntuottaja Kati keskustelevat äitiydestä. Mitä se eri ikäisille äideille tarkoittaa? Millaisia tunteita se nostaa? Onko äitiys ollut itsestäänselvää, entä helppoa? Ja miten äitienpäivää vietetään eri perheissä.

Osa 27 - Tyyli hukassa lasten saannin jälkeen
Muuttunut vartalo? Entiset vaatteet ei enää sovi tai tunnu hyvältä päällä, mitä tehdä?
Vieraana personal shopper Ulla Hirvas, joka antaa vaatevinkkejä imetysaikaan sekä vinkkejä, joilla korostaa kehon parhaita puolia ja toisaalta kääntää katse pois sieltä, mihin katsetta ei toivota. Ulla kertoo myös kevään ja kesän 2021 muotitrendeistä ja siitä, miten helpolla tavalla jokainen voi ottaa ne haltuun.

Osa 26 - Tärkeimmät asiat mitä tulee ottaa huomioon ihonhoidossa keväällä ja kesällä
Mitä tulee ottaa huomioon ihonhoidossa nyt keväällä? Miten iho reagoi talven jäljiltä? Entä lapsen ihonhoito keväällä ja kesällä? Miksi kannattaa valita luonnonmukainen aurinkovoide?
Tässä jaksossa TwistBen perustaja ja kokonaisvaltaisen ihonhoidon asiantuntija Kati Partanen jakaa parhaat vinkit kesäihon hoitoon. Tule kuuntelemaan miksi vaahtoavia ihonhoitotuotteita ei kannata käyttää ja millä yksinkertaisilla asioilla saada talven jäljiltä ehkä hieman samea iho kuulaaksi ja kimmoisaksi. Ja miksi ihonhoidossa vähemmän on enemmän.

Osa 25 - Kuinka opettaja Anna-Riitta Kässistä tuli ammattidoula ja mitä doula oikeastaan tekee
Mitä doula tekee? Mikä doulan työssä on parasta, mikä vaikeinta? Miten seksuaalisuus ja synnytys liittyvät toisiinsa? Ja voiko doula olla mies?
Vieraana doula ja doulien kouluttaja, Doula-akatemian perustaja Anna-Riitta Kässi. Lämpimästi tervetuloa kuuntelemaan!

Osa 24 - Voiko kuukuppi parantaa lantionpohjan lihasten kuntoa?
Mitä äidit miettivät kuukautisista raskauden ja synnytyksen jälkeen? Miten kuukuppia käytetään ja mitä hyötyä siitä on? Voiko kuukuppi parantaa lantionpohjan lihasten kuntoa? Entä onko sillä vaikutusta laskeumiin?
Vieraana gynekologi ja Nomai-kuukupin kehittäjä Nonna Heiskanen.

Osa 23 - Te kysyitte ja me gynekologin kanssa vastasimme. Kysymyksiä kuukautisista ynnä muusta synnytyksen jälkeen.
Onko normaalia että synnytyksen jälkeen tamponi ei pysy paikallaan? Kuukautisten puuttuminen ja hormonikierukka. Mikä on naisen keholle parasta ja miten esimerkiksi kierukka vaikuttaa naiseuteen ja seksuaalisuuteen? Olisiko parempi, että kuukautiset tulisivat säännöllisesti? Kuukautisten muutokset synnytyksen jälkeen.
Te kysyitte ja me, yhdessä gynekologi ja Nomai-kuukupin kehittäjä Nonna Heiskasen kanssa, vastasimme. Tervetuloa kuuntelemaan!

Osa 22 - Imetyksen negatiiviset tunteet
Mitä tehdä kun imetys ärsyttää ja tuskastuttaa? Entä jos imetykseen liittyy fyysistä pahoinvointia? Mikä on DMER? Entä imetysaversio?
Imetyksen Tuki ry:n Anna Groundstroem avaa imetykseen liittyviä negatiivisia tunteita, joista iso osa on normaaleja. Niistä vaan ei puhuta kovin paljoa.

Osa 21 - Imetyksen myytit
Tuottavatko isot rinnat enemmän maitoa kuin pienet? Tiputtaako imetys hiukset päästä? Muuttuuko maidon koostumus jossain vaiheessa ja vaikuttaako ravinto siihen? Entä imettääkö hyvä äiti pitkään?
Vieraana Imetyksen Tuki ry:n Anna Groundstroem, joka valottaa imetykseen liittyviä myyttejä.

Osa 20 - Kestävän rakkauden resepti ja tarvitaanko siinä kumppania vieraana Emilia Vuorisalmi
Mitä tekemistä hormoneilla on rakkauden kanssa? Miten voi saada rakkautta jos on sinkku? Ja onko seksi välttämätöntä?
Tietokirjailija, lääkäri ja äiti Emilia Vuorisalmi on julkaissut hiljattain kirjan nimeltä Rakkaus haltuun. Keskustelemme Emilian kanssa siitä, millainen on kestävän rakkauden resepti ja kuinka rakkauden saa haltuun ja miten asiat muuttuvat ja muuttuvatko ne riippuen siitä onko sinkku vai parisuhteessa.

Osa 19 - Vulvapositiivisuus
Moni nainen tuntee tosi huonosti alapäänsä. Miksi sen tunteminen olisi tärkeää? Oman alapään tutkiminen saattaa olla pelottavaa kaikille mutta erityisesti juuri synnyttäneille. MIkä auttaisi hälventämään häpeää?
Vieraana Katja Välikangas, jonka Vulvapositiivisuus-projekti on auttanut monia hälventämään vulvahäpeää ja tulemaan sinuiksi itsensä kanssa. Kuuntele kiinnostava keskustelu ja miksi Katja on ottanut tehtäväkseen vulvapositiivisuuden levittämisen.
**HUOM! Toistaiseksi podcastimme äänitetään olosuhteiden vuoksi etänä. Pahoittelemme, jos äänen laatu ei ole koko ajan priimaa. **

Osa 18 – Lastenhuoneen sisustusvinkit
Mitä oleellisia asioita tulisi ottaa huomioon lastenhuonetta sisustaessa? Millaiset värit rauhoittavat, entä energisoivat? Mitkä materiaalit ovat parhaita? Ja millaisia ovat parhaat säilytysratkaisut?
Vieraana sisustussuunnittelija ja valokuvaaja Sirpa Levonperä. Sirpa vinkkaa myös tämän hetken lastenhuoneen sisustustrendeistä. Tämän podcastin jälkeen sormet syyhyävät päästä järjestelemään paikkoja ja sisustamaan!
Sirpan palveluista löydät lisätietoja: https://superuniikki.com/

Osa 17 – Tyylikkäänä takaisin töihin
Mikä avuksi jos oma tyyli hukassa lasten saannin jälkeen tai tyyli on jämähtänyt aikaan ennen lapsia?
Raskausaika monesti hieman muuttaa fyysistä kehoa ja oma identiteetti saattaa myös muuttua äitiyden myötä. Vauva-arjessa omasta ulkonäöstä huolehtiminen on saattanut myös jäädä hyvinkin vähälle huomiolle.
Miten lähteä etsimään omaa tyyliä äitiysloman/hoitovapaan jälkeen? Kuka minä nykyisin olen? Millaisesta tyylistä / vaatteista pidän? Miten nämä asiat voi tunnistaa? Miten korostaa vaatteilla kehon parhaita puolia?
Pukeutumis- ja meikkivinkkejä antavat Ulla Hirvas ja Henna Vierimaa HUMU Makers tiimistä.
Lue lisää Humu Makersin palveluista https://www.humumakers.fi/

Osa 16 – Paluu töihin äitiysloman jälkeen
Miltä tuntuu töihinpaluu äitiysloman ja hoitovapaan jälkeen? Miten lapselle on löytynyt hoitopaikka, miten ensimmäiset hetket hoidossa ovat sujuneet ja tunteeko äiti syyllisyyttä töihin palaamisesta?
Tässä podcast-jaksossa vieraana Suvi, jonka 2-vuotias Saga tytär on juuri aloittanut päivähoidon. Nappaa jaksosta talteen käyttökelpoiset vinkit kuinka valmistautua itse ja kuinka valmistella lasta isoon elämänmuutokseen.

Osa 15 - Erilainen vanhemmuus: adoptiolapsi + sijoituslapsi + biologinen lapsi
Kun perheessä on adoptiolapsi, sijoituslapsi ja oma biologinen lapsi. Miten eri taustoista tulevat lapset eroavat toisistaan? Ja tulevatko lapset toimeen keskenään? Entä kuinka ympäristö on suhtautunut adoptioon ja sijoitukseen?
Kolmen lapsen äiti kertoo tarinansa ja polkunsa vanhemmuuteen - tervetuloa kuuntelemaan!

Osa 14 – Erilainen vanhemmuus: Masennus ja vanhemmuus
Miten masennus ja vanhemmuus sopivat yhteen? Millaisia tukipalveluita masentuneelle on tarjolla ja miten raskaus vaikuttaa mielenterveyteen?
Tässä jaksossa kuulemme Helmin tarinan. Helmi on sairastanut työuupumusta ja masennusta ja päätyi tekemään ennakoivan lastensuojeluilmoituksen jo ennen lapsensa syntymää.

Osa 13 – Erilainen vanhemmuus: vammainen lapsi ja lapsen menetys
Tässä jaksossa kuulemme Pauliinan tarinan lapsen vammaisuudesta, omaishoitajana toimimisesta ja lapsen menettämisestä.
Jokaiselle vanhemmalle yhtä hirvittävä ajatus on oman lapsen menettäminen. Mutta mitä tapahtuu, kun ajatus muuttuu todeksi? Miten siitä voi selvitä? Miten jatkaa elämää ja miten käy parisuhteelle? Keskustelemme myös millainen maa Suomi on erityislapselle.

Osa 12 - Erilainen vanhemmuus: homomies ja haave lapsesta vieraana Jani Toivola
Miltä tuntuu haaveilla jotain niin täysin normaalia ja samalla tietää, että se on itselle saavuttamatonta? Jani Toivola kertoo matkastaan vanhemmaksi, isäksi ja miltä konkreettisesti tuntui, kun ymmärsi lapsen hankkimisen ehkä olevankin mahdollista. Janin tarina kertoo kauniisti, kuinka perhe voi olla juuri sellainen, millaiseksi sen itse haluaa muodostaa.

Osa 11 – Erilainen vanhemmuus: lapsettomuushoidot
Hedelmöityshoidot ovat viime vuosina yleistyneet ja tällä hetkellä joka kahdeskymmenes vauva Suomessa syntyy hoidon seurauksena. Tässä jaksossa kuullaan Outin tarina hedelmöityshoidoista; mikä hoidoissa oli rankinta, miltä tuntui huomata olevansa raskaana ja entä silloin kun raskaus päättyi ennenaikaisesti.
Tervetuloa mukaan kuuntelemaan!

Osa 10 – Erilainen vanhemmuus: down-lapsen äidin ajatuksia
Millaisia tunteita herättää tieto siitä, että odottaa lasta, jolla on downin syndrooma? Entä miten ympäristö suhtautuu asiaan ja miten fiilikset muuttuvat, kun aikaa menee eteenpäin?
Tässä jaksossa on vieraanamme Minja Sinkkonen, pienen, suloisen down-tytön, Meean, äiti.

Osa 9 – BONUS: Ääni podcastin takaa, Riina Laaksonen pähkinänkuoressa
Podcastimme pääosassa vaihtuvien vieraiden kanssa äänessä on Riina Laaksonen, mutta kuka Riina oikeastaan on? Tässä jaksossa Nordic Fit Maman perustaja ja valmentaja Riina Laaksonen vastaa mm. seuraaviin kysymyksiin: Miten päädyit tekemään Nordic Fit Maman verkkovalmennuksia? Mikä on suurin unelmasi? Äitiydessä vaikeinta? Äitiydessä parasta? Mitkä asiat motivoivat sinua? ja paljon muuta, kuuntele podcast ja tutustu Riinaan.

Osa 8 – Korona-arki: Mitä jos pää meinaa räjähtää kotona lasten kanssa?
Poikkeukselliset korona epidemian aiheuttamat olosuhteet vaativat paljon meiltä kaikilta. Poikkeuksellinen on myös podcastin jaksomme, missä Riina Laaksonen hyppää haastattelijasta haastateltavaksi. Haastattelijana meditaatio-ohjaaja Kati Reijonen. Kuuntele Riinan, äidin ja yrittäjän, poikkeusarjesta ja millä tavoilla Riina pitää pääkoppansa kasassa.

Osa 7 – Miten alapäätä kuuluu hoitaa? Mistä johtuu alapään kutina ja arkuus?
Miten alapäätä kuuluu hoitaa? Millainen valkovuoto on normaalia? Ja entä erilaiset hajut?
Käytämme paljon aikaa kasvojen hoitoon, ihon hoitoon ja erilaisten ihonhoitotuotteiden miettimiseen, mutta entä sitten alapää ja sen hoitaminen? Ootko koskaan pohtinut sitä enemmän? Yleensä sitä ehkä tulee pohdittua sellasissa tilanteissa, kun kaikki ei ole kunnossa, on vaikka kutinaa, ärtyneisyyttä, kuivuutta, jopa ihottumaa. Ja luonnollisesti nämä ovat hyvin yksityisiä asioita, joista voi olla epämukavaa, noloa tai hankalaa puhua ääneen
Keskustelemme TwistBen Katin ja Veeran, ihonhoidon ammattilaisten kanssa alapään hoitamisesta.

Osa 6 – Suonikohjut häpyhuulissa ja 10 muuta kysymystä raskausajasta
Onko normaalia, jos pissaa tulee housuihin raskausaikana? Entä jos seksiä ei tee mieli? Tai jos tilanne on päinvastainen ja kumppanista on vaikeaa pitää näppejään irti? Kuinka todennäköistä on, että lapsivedet menevät kaupassa?
Näihin ja moniin muihin kysymyksiin vastaa jakson vieraamme, Naistenklinikan kätilö Milla Repo.

Osa 5 – Äitiyden "kielletyt" tunteet 2/2
Mitä jos en jaksa vauvan kanssa tai tekee mieli heittää vauva roskiin?
Mitä jos arki alkaa tuntua niin kuormittavalta, että pienimmätkin, normaalit asiat muuttuvat ylitsepääsemättömiksi. Mitä jos uupunut mieli saa ajattelemaan negatiivisia ajatuksia lapsesta, tai jopa tekemään lapselle jotain. Ja miten reagoida ennakkoon ja varmistaa äidin jaksaminen ja palautuminen arjessa.
Tässä jaksossa keskustelemme stressinhallintavalmentaja Maria Rautavan kanssa hyvin tärkeistä asioista äitien uupumuksen ehkäisemiseksi. Maria on työskennellyt mm. lastensuojelussa ja tällä hetkellä kouluttaa neuvoloiden henkilökuntaa ja muita ammattilaisia.

Osa 4 – Äitiyden "kielletyt" tunteet 1/2
"Mä itse pelkäsin tunteitani, tukahdutin ne kaikki. Ja tein sitä samaa lapsille. Heti kun joku inahtikin niin oli suppo pyllyssä ja maissinaksu kädessä. Lapsista tuli musta riippuvaisia. Lapset ei tehneet mitään ilman mun ohjeita ja neuvoja…"
Tässä jaksossa keskustelemme äitiyden kielletyistä tunteista, vieraana Tara Lange. Tara on kolmen lapsen äiti (17, 14 ja 10v). Entisenä suorittajana ja kontrollifriikkinä Tara on joutunut oppimaan elämänsä suurimmat läksyt kantapään kautta. Hänen tyttärensä sairastuminen vuonna 2014 sysäsi hänet uuteen alkuun - naisten voimaannuttajaksi. Tara on työskennellyt äitien kanssa 14 vuotta ja avaa myös omaa kasvutarinaansa.

Osa 3 – Suoliston ongelmat ja niiden vaikutukset arkielämään vieraana Emilia Vuorisalmi
Tässä jaksossa keskustelemme lääkäri Emilia Vuorisalmen kanssa suoliston ongelmista sekä suoliston ja aivojen yhteydestä, vaikutuksista mieleen ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.
Mitä tehdä kun on ummetusta? Tai entä jos kärsii ripulista? Mistä johtuu pahanhajuisten kaasujen muodostuminen ja voimmeko toimillamme vaikuttaa lapsen suolistobakteereihin? Kuulemme myös Emilian omia kokemuksia suolistovaivoista.

Osa 2 – Seksi ja kehon muutokset synnytyksen jälkeen vieraana seksuaaliterapeutti Pauliina Flang
Tässä jaksossa keskustelemme seksuaaliterapeutti Pauliina Flangin kanssa seksistä synnytyksen jälkeen. Raskauden ja synnytyksen jälkeen alapää ei tunnu samalta kuin ennen synnytystä. Ja ei se mikään ihme olekaan, sillä sieltä on tullut kokonainen ihminen ulos.
Mutta entä jos viikkojen ja kuukausienkaan jälkeen alapää ei tunnu normaalilta? Miten oppia jälleen nauttimaan seksistä? Ja voiko lantionpohjan lihasten harjoittelulla parantaa seksielämää? Miten rentoutua, kun rinnoista vuotaa maitoa ja alapäästä kuuluu nolostuttavia ääniä? ja paljon paljon muuta. Tervetuloa mukaan!

Osa 1 – Ikävistä ikävin virtsankarkailu synnytyksen jälkeen
Kehtaanko kysyä? Podcast-sarjassa keskustellaan äitien hyvinvoinnista ja tarjotaan apua ongelmiin, joita ei kehtaa kysyä edes parhaalta kaveriltaan. Keskitymme erityisesti raskausaikaan sekä elämään synnytyksen jälkeen ja vauva-arjessa.
Sarjan ensimmäisessä jaksossa keskustellaan synnytyksen jälkeisestä yleisestä vaivasta, virtsankarkailusta, mitä tehdä, kun ei uskalla hyppiä tai edes aivastaa ilman pikkuhousunsuojaa.
Onko sinulla joku mieltä askarruttava kysymys/ ongelma, johon toivoisit vastausta? Lähetä kysymyksesi meille info@nordicfitmama.fi
Kaikki kysymykset käsitellään anonyymisti.