
NOKU-podden
By Norsk kulturforum
Samtalene er ledet av kulturpedagog Lage Thune Myrberget og produksjonen er levert av StoryPhone AS.

NOKU-poddenMar 15, 2021

#8 Har voksne respekt for unge? UNG-spesial LIVE på Kulturytring 2023 | Isabella Victoria Ross-Molnes, Enrik Ridvan Thorkelson, Ahmet Titrek og Shawkat Jafari
Hvilke tanker og visjoner har dagens unge for fremtidens kunst og kulturliv? Hvilke tanker har de om valgkampen og bærekraftsmålene? Hvordan er ytringsrommet for unge i dag? I denne episoden, spilt inn live på Kulturytring 2023, møter programleder Lage et gjestepanel fra UNG Kulturytring: Ungdomspolitiker Isabella Victoria Ross-Molnes (Sola AP), kunstner Enrik Ridvan Thorkelson (DEMO-kollektivet), ungdomspolitiker Ahmet Titrek (Oslo V) og Shawkat Jafari, prosjektkoordinator i UNG Kulturytring (Norsk kulturforum).
Episoden er støttet av Fritt Ord og produsert av kulturpedagog Lage Thune Myrberget i StoryPhone AS.

Hvorfor trenger Norge en ny kulturlov?
Bør det stilles krav til kommunene om en egen kulturplan? Kan armlengdes avstand gjøre kultur mindre politisk? Må kulturloven fødes uten flere midler? Daværende kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap), Stortingspolitiker Margrethe Haarr (SP) og Bransjeleder kreative næringer hos Virke Emma Lind (V) snakker med Harm Christian Tolden, kommunedirektør for kultur, frivillighet og inkludering i Bergen.
Denne episoden er spilt inn mandag 19. juni på Drammen bibliotek under Kulturytring 2023. Episoden er støttet av Fritt ord. Produsent er kulturpedagog Lage Thune Myrberget og episoden er produsert av StoryPhone AS.

Ytringer har alltid vært kontroversielt | Einar Øverenget, Solveig Slettahjell og Monica Larsson
I denne episoden møter vi filosof Einar Øverenget, artist og leder av Tankesmia KRAFT Solveig Slettahjell og Monica Larsson, generalsekretær i NOKU. Panelet snakker om ytringer i et historisk perspektiv - hva sier filosofen? Hvordan var ytringsrommet for kulturfeltet under pandemien? Det blir også en gjennomgang av NOKU sine synspunkter på Kultur- og likestillingsdepartementet sine forslag til endringer i kulturloven.
Denne sesongen av NOKU-podden er støttet av Fritt ord. Samtalen er ledet av kulturpedagog Lage Thune Myrberget og produksjonen er levert av StoryPhone AS.

Hvordan er ytringsrommet for kultur i utlandet? | Per Boye Hansen og Geir Lysne
I episode 5 av NOKU-podden sin Kulturytring-sesong løfter vi blikket mot Europa med gjestene Per Boye Hansen (kunstnerisk leder for statsoperaen i Praha) og Geir Lysne (kunstnerisk leder for NDR Bigband i Hamburg). Vi snakker om Kulturytring og norsk konsensus-kultur, ytringsrom og musikk i Tyskland og Tsjekkia, ytringsfrihet og dårlig kjønnsbalanse i musikkbransjen, og armlengdes avstand vs. kortere armer.
Hvordan er politikernes engasjement for kulturpolitikk i Tyskland og Tsjekkia kontra i Norge? Gjestene diskuterer kunstformer under press i den digitale tidsalder og kommersiell kultur vs. statsstøttet kunst, og snakker om håp for fremtiden og motkultur - trenger vi levende musikk og saktegående kunst enda mer når verden snurrer så fort?Opptaket ble gjort 19 april 2023 på Zoom.
Denne sesongen av NOKU-podden er støttet av Fritt ord. Samtalen er ledet av kulturpedagog Lage Thune Myrberget og produksjonen er levert av StoryPhone AS.

Teknologi, kultur og mer samfunnsytring | Arne Krokan
I denne fjerde sesongen av NOKUpodden er tema Kulturytring: kulturpolitikk og frie kulturelle ytringer. Episodene bygger opp til Norges viktigste arena for politikk og debatt - Kulturytring i Drammen 19-21 juni 2023.
I denne episoden er gjesten Professor i sosiologi, tilknyttet Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse på NTNU hvor han forsker på sosiale medier, Arne Krokan.
Hva gjør teknologi med demokratiet? Er alle ytringer like viktige? Hva skal kulturlivet lære av idrettsgallaen? Dette er noe av det Arne Krokan ville dele med programkomitéen til Kulturytring i juni 2023.
Opptaket ble gjort 24 januar 2023. Denne sesongen av NOKUpodden er støttet av Fritt ord. Samtalen er ledet av kulturpedagog Lage Thune Myrberget og produksjonen er levert av StoryPhone AS.

Krise i kommunene, men forskeren vet hvorfor! | Anne Berit Støyva Emblem, Elisabet Sørfjorddal Hauge og Mira Svartnes Thorsen
I denne fjerde sesongen av NOKUpodden er tema Kulturytring: kulturpolitikk og frie kulturelle ytringer. Episodene bygger opp til Norges viktigste arena for politikk og debatt - Kulturytring i Drammen 19-21 juni 2023.
I denne episoden er gjestene ordførerkandidat AP i Ålesund, Anne Berit Støyva Emblem. Sjefsanalytiker Oxford Research som forsker på lokal kultur, Elisabet Sørfjorddal Hauge og bystyrepolitiker for Miljøpartiet De Grønne i Kristiansand og direktør for Dirty Old Town, Mira Svartnes Thorsen.
Hvilke fire tegn avslører demokratiets fall? Hva skaper attraktive lokalsamfunn og kommunesenter? Klarer lokalpolitikere å skille på kulturpolitikk og identitetspolitikk?
Opptaket ble gjort 24 januar 2023. Denne sesongen av NOKUpodden er støttet av Fritt ord. Samtalen er ledet av kulturpedagog Lage Thune Myrberget og produksjonen er levert av StoryPhone AS.

Takhøyde for kulturytring i toppetasjen på KUD | Anette Trettebergstuen, Grunde Almeland og Bente Kalsnes
I denne fjerde sesongen av NOKUpodden er tema Kulturytring: kulturpolitikk og frie kulturelle ytringer. Episodene bygger opp til Norges viktigste arena for politikk og debatt – Kulturytring i Drammen 19. - 21. juni 2023.
I episode 2 møter vi kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap), stortingsrepresentant og leder for familie- og kulturkomiteen Grunde Almeland (V), og Bente Kalsnes, førsteamanuensis ved Institutt for kommunikasjon ved Høyskolen Kristiania.
Hva skjer med rapporten til ytringsfrihetskommisjonen? Hva blir de viktigste kulturpolitiske sakene til høstens valg? Kommer høringsutkast til kulturloven snart?
Opptaket ble gjort 27. januar 2023. Denne sesongen av NOKUpodden er støttet av Fritt ord. Samtalen er ledet av kulturpedagog Lage Thune Myrberget og produksjonen er levert av StoryPhone AS.

På vei til Kulturytring 2023: Maryam Iqbal Tahir (Kulturdirektoratet), Hege Breen Bakken (Drammens Tidende) og Kaia Brænne (Kulturytring)
I denne fjerde sesongen av NOKU-podden er tema Kulturytring: kulturpolitikk og frie kulturelle ytringer. Episodene bygger opp til Norges viktigste arena for politikk og debatt – Kulturytring i Drammen, 19. – 21. juni 2023.
I sesongens første episode er Kulturytring live på Drammen Podcastfestival og diskuterer ytringsrommet i norsk kulturliv anno 2023. Vi møter programsjef for Kulturytring, Kaia Brænne, kommunikasjonsdirektør i Kulturdirektoratet, Maryam Iqbal Tahir, og politisk redaktør i Drammen Tidende, Hege Breen Bakken.
Hvordan planlegges Kulturytring 2023? Hvordan er ytringsrommet i kulturfeltet sammenlignet med forsvarsfeltet, og hva tenker lokalpressen om å få nye unge stemmer inn i kommentarfeltet?
Opptaket ble gjort 19 januar 2023. Denne sesongen av NOKUpodden er støttet av Fritt ord. Samtalen er ledet av kulturpedagog Lage Thune Myrberget og produksjonen er levert av StoryPhone AS.

Tor Helge Reisnes Moen - Hvorfor har vi NOKU?
Tor Helge Reisnes Moen har vært med på en spennende reise som kulturleder i Rana kommune. Han har også flere år som styreleder i NOKU. Så hva er NOKU? Hvorfor skal de som jobber med kultur være medlem i NOKU? Hva er grunnen til at Kulturytring ble skapt? Hva er viktig i rollen som styreleder?
Samtidig sitter Tor Helge med “hands on” nærkontakt med kulturarbeidet i Rana kommune. Hvordan oppleves det å jobbe med kulturutveksling over grensen til Russland i dagens spente situasjon?
Opptaket ble gjort 20 oktober 2022. Samtalen er ledet av kulturpedagog Lage Thune Myrberget og produksjonen er levert av StoryPhone AS.

Halden kommune - Hvorfor alle kommuner bør ha eget kulturråd!
Hvorfor er et kulturråd i en kommune så viktig for samarbeidet om frivilligheten? Det kan du høre mer om når vi snakker med kultursjef i Halden, Knut Olav Sæves, og daglig leder for kulturrådet i Halden Johnny Nilsen.
Hva ligger i begrepet bærekraft? Og kan det påvirke kulturutøvernes hverdag? Det er noen av de temaene vi kommer innom i denne episoden fra bærekraftskonferansen i Trondheim.
Opptaket ble gjort 20 oktober 2022. Samtalen er ledet av kulturpedagog Lage Thune Myrberget og produksjonen er levert av StoryPhone AS.

Nassima Dzair - Ledertrening og kursing av unge endringsagenter
Hva betyr relasjonsbygging med unge generasjoner, og hvordan skaper vi trygge rammer for ungdom i medvirkningsprosesser? I episode 10 av “Kulturell bærekraft på 10 minutter” møter vi den sosiale entreprenøren Nassima Dzair, som er leder i den ideelle startupen InterBridge.
InterBridge tilbyr ledertrening for ungdom og er en brobygger mellom ungdom, næringsliv og det politiske feltet. Dzair forteller om InterBridge sitt lederskapsakademi, hvor ungdom mellom 12-18 år deltar på interaktive workshops om selvutvikling, påvirkning av lokalmiljø, samfunn og fremtid. Når ungdommene er ferdige får de tittelen endringsagenter og blir med i InterBridge-akademiet sitt ettårige alumniprogram.
Nøkkelen til god ungdomsmedvirkning er å møte ungdommene på deres egne premisser, sier Dzair. På workshopene har ungdommene det gøy, de blir kjent med jevnaldrende og opplegget er laget av ungdom, for ungdom, i et miljø hvor alle er likeverdige: “Akademiet skal være et samlingspunkt som ikke setter merkelapper på ungdommene. Tittelen endringsagent gir stolthet og tar vekk mye av disse merkelappene vi i samfunnet er så opptatt av å sette.”
Her er lenke til deres nettside.
Opptaket ble gjort 20 oktober 2022. Samtalen er ledet av kulturpedagog Lage Thune Myrberget og produksjonen er levert av StoryPhone AS.

Syv Mil - Deling av scenografi gir god bærekraft
Hvordan kan scenekunstfeltet bidra til bærekraftige strategier i kulturbransjen? I episode 9 av "Kulturell bærekraft på 10 minutter" møter vi Tora de Zwart Rørholt og Hjørdis M. Steinsvik, kreative produsenter i Syv Mil, og snakker om kulturelt entreprenørskap, digital utvikling, bærekraft og skaperkraft.
Bergensbaserte Syv mil er kreative produsenter for en god del kompanier og enkeltkunstnere i det frie scenekunstfeltet i Norge. Nå har de utviklet den digitale plattformen SHIFTIT, som lar kulturfeltet utveksle rekvisitter, scenografi, kostymer, materialer, teknisk utstyr og instrumenter med hverandre.
I episoden forteller Rørholt og Steinsvik om utviklingsprosessen med SHIFTIT, som lanseres våren 2023, og potensialet en slik gjenbruksløsning kan ha for bærekraft i scenekunstfeltet i Norge og Norden.
Opptaket ble gjort 20 oktober 2022. Samtalen er ledet av kulturpedagog Lage Thune Myrberget og produksjonen er levert av StoryPhone AS.

Maria Varteressian - Siste nytt fra klima- og miljødepartementet
Hvordan løser man klimautfordringene med politikk? I denne episoden deler politisk rådgiver i klima- og miljødepartementet Maria Varteressian noen av sine tanker og løsninger. Hvordan kan kunst og kultur bidra til bærekraftig utvikling?
“Det viktigste for politikerne er å ha en kunnskapsbasert holdning til den politikken som lages. Både lytte og ta i bruk det kompasset forskningen staker ut.”
Opptaket ble gjort 20 oktober 2022. Samtalen er ledet av kulturpedagog Lage Thune Myrberget og produksjonen er levert av StoryPhone AS.

Line Anni Solbakken - sosial bærekraft
Kan vi ta bærekraft ned fra et høytsvevende nivå og gjøre det praktisk i hverdagen?
I episode 7 av "Kulturell bærekraft på 10 minutter" møter vi Line Anni Solbakken, spesialrådgiver for kultur i KS. Bærekraft er en viktig politisk prioritering i alle fagområder som KS dekker, og Solbakken forteller om hvordan kulturlivet kan bidra til både klima, miljø, økonomi og den sosiale dimensjonen av bærekraft.
Solbakken ser mye sosial bærekraft i kulturfeltet og kompetansen de har på historiefortelling: "Kultur har en enorm kraft til å treffe både hjernen og hjertet, og det tror jeg vi ikke skal undervurdere," sier hun.
I april 2022 lanserte KS en veileder i utvikling av kommunal og regional kulturpolitikk. Denne er et godt verktøy for politikere som ønsker å utvikle en sterk kulturpolitikk lokalt: "Det vi kaller for nasjonal kulturpolitikk er summen av lokal, regional og statlig politikk, og skal vi få til den summen til å bli sterk og tydelig i samfunnet, så trenger vi en tydelig politikk på alle nivåer."
Opptaket ble gjort 20 oktober 2022. Samtalen er ledet av kulturpedagog Lage Thune Myrberget og produksjonen er levert av StoryPhone AS.

Erlend Eggen - kultur for klima
Hva betyr økte strømpriser for kulturfeltet og hvordan får vi til et skikkelig kunnskapsløft på lokal strømsparing? Dette var tittelen for verkstedet Erlend Eggen fra Klimakultur ledet under NOKU sin bærekraftskonferanse i Trondheim, oktober 2022.
I episode 6 av "Kulturell bærekraft på 10 minutter" snakker vi om et solidarisk kulturfelt og strømkrisen Norge nå befinner seg i. Vi kutter i forbruket, men ikke alle kuttene er helsefremmende. Hvordan kan kulturfeltet hjelpe frem et kunnskapsløft i befolkningen og sørge for at subsidieordningene og hjelpetiltakene faktisk treffer de borgerne som trenger det mest? Og hva skjer med norske kulturarenaer når strømprisene fyker i været?
Opptaket ble gjort 20 oktober 2022. Samtalen er ledet av kulturpedagog Lage Thune Myrberget og produksjonen er levert av StoryPhone AS.

Mia Frogner - Hvordan lage fantastiske festivalopplevelser
Mia Frogner er ansvarlig for bærekraft, miljø og mat på Øyafestivalen, som har som visjon å lage fantastiske festivalopplevelser. Med over 100 000 festivalgjester er Øyafestivalen Norges 16. største by fem dager i året, og i denne samtalen går vi gjennom Mias sjekkliste for bærekraft på festivalen: energi, arena, transport, mat og drikke, innkjøp, gjenbruk, avfall og publikum.
Mia forteller om åpenhet og deling, og hvordan det har resultert i den digitale boka Miljøhåndboka, som deler nyttige råd og tips om praktisk bærekraftarbeid på store arrangementer. Øyafestivalen er også medlem av det europeiske fellesskapet av grønne festivaler, og har fått en rekke utmerkelser for bærekraftsprofilen sin, for eksempel International Greener Festival Award og AGF Circular Festival Award (for reduced waste & resourcefulness) i 2019. Bli inspirert!
Opptaket ble gjort 20 oktober 2022. Samtalen er ledet av kulturpedagog Lage Thune Myrberget og produksjonen er levert av StoryPhone AS.

Cathrine Barth - Praktisk sirkulærøkonomi for kultursektoren.
Når man snakker med Cathrine Barth, Head of Circular Economy i Natural State, blir man svært motivert for å forstå hva som er viktig for å bli god på bærekraftig utvikling. For hva kan vi lære av urfolket? Hvordan bør vi gå frem? Hva skaper ordentlig endring?
Samtalen vår med Barth i episode 4 av "Kulturell bærekraft på 10 minutter" er full av nyttig innsikt om sirkulærøkonomi og spark bak til å komme i gang med det bærekraftige arbeidet. For når siloer samarbeider på tvers oppdager man at noens avfall er andres gull.
Opptaket ble gjort 20 oktober 2022. Samtalen er ledet av kulturpedagog Lage Thune Myrberget og produksjonen er levert av StoryPhone AS.

Bjørn Aas - Bærekraftige anlegg og hva det betyr
I episode 3 av "Kulturell bærekraft på 10 minutter" møter vi Bjørn Aas, overingeniør på NTNU .
Med sin innsikt i arkitektur og interesse for brukeranalyse åpner han for en bærekraftig utvikling av idrettsanlegg, og deler litt av tankeprosessen når man skal definere standarden for disse anleggene.
Aas beskriver blant annet hvordan de fire begrepene "konstruerbart, byggbart, drivbart og brukbart" kan påvirke innsikt og ens bærekraftige bestillingskompetanse.
Opptaket ble gjort 20 oktober 2022. Samtalen er ledet av kulturpedagog Lage Thune Myrberget og produksjonen er levert av StoryPhone AS.

Anne Romsaas - Kommunesektoren + bærekraft = sant
KS er i front når det gjelder bærekraft i norske kommuner. Men hva skal til for at kommunene setter enda mer fokus på bærekraft? Vi møter engasjerte og dyktige Anne Romsaas, fagsjef for FNs bærekraftsmål i KS.
I episode 2 av "Kulturell bærekraft på 10 minutter" snakker Romsaas om KS sitt arbeid med bærekraftig utvikling i kommunene. Vi snakker om kunst i offentlig rom, kunstnere som vil samfunnet godt og hva man kan lære som deltaker i internasjonale nettverk.Her kan du lese mer om KS sitt kunnskapsgrunnlaget for sirkulær økonomi.
Opptaket ble gjort 20 oktober 2022. Samtalen er ledet av kulturpedagog Lage Thune Myrberget og produksjonen er levert av StoryPhone AS.

Ola By Rise - kultur, idrett og bærekraft
Hvordan skal kultur og idrett bidra til bærekraftsmålene? Som kultur- og idrettsdirektør i Trondheim kommune har Ola By Rise et annet perspektiv enn den vanlige kulturlederen. Med en bakgrunn som topptrener og utøver i fotball har han lært at lagspillet er viktigere enn å stå i front.
– Skal du lykkes som leder, må du bry deg om dem du skal lede, sier han.
Episode 1 av "Kulturell bærekraft på 10 minutter" med Ola By Rise er nå ute! Her får du høre om både matkasting, flyskam, kjærligheten til naturen og lyden av skogen.
Opptaket ble gjort 20 oktober 2022 under Kultur og bærekraftskonferansen til NOKU. Samtalen er ledet av kulturpedagog Lage Thune Myrberget og produksjonen er levert av StoryPhone AS.

Ved å redde generasjoner sikrer vi kulturarv
Er kultur relevant for bærekraftsmålene? I denne podkastepisoden undersøker vi hvordan kultur kan være relevant for bærekraftsmål nr. 1, 2 & 6: Utrydde fattiggdom, utrydde sult samt rent vann og gode sanitærforhold.
I dagens episode har vi besøk av direktør for Norad, Bård Vegar Solhjell. Når fokuset er å å redde kommende generasjoner, blir samarbeid og helhet viktig perspektiv. I denne episoden snakker vi om Norads bidrag til kultursektoren og kulturens betydning for en bærekraftig fremtid. Mot slutten kommer kanskje podcastseriens beste sitat: Kultur er en utløser for bærekraftsmål 17 - som er en utløser for alle de andre.
Vårt faste panel består av innovasjonssjef og festivalforsker Lennart Fjell, spesialrådgiver i KS, Line Anni Solbakken og programleder Lage Thune Myrberget fra StoryPhone.

Kultur og god utdanning
Er kultur relevant for bærekraftsmålene? I denne podkastepisoden undersøker vi hvordan kultur kan være relevant for bærekraftsmål nr. 4: God utdanning. Hvordan kan kulturen bidra til å sikre inkluderende, rettferdig og god utdanning og fremme muligheter for livslang læring for alle
Vårt faste panel består av innovasjonssjef og festivalforsker Lennart Fjell, spesialrådgiver i KS, Line Anni Solbakken og programleder Lage Thune Myrberget fra StoryPhone.

Sammen om et samlende prosjekt for alle!
Er kultur relevant for bærekraftsmålene? I denne podkastepisoden undersøker vi hvordan kultur kan være relevant for bærekraftsmål nr. 17: Samarbeide for å nå målene.
I dagens episode har vi besøk av generalsekretær FN-sambandet Anne Cathrine Uteng De Silva. Hun forteller om det historiske bakteppet for bærekraftsmålene, hvor vi står i dag og hva Norge kan gjøre videre. Hvilket mål var det vanskeligste å få igjennom i FN? Hvilket er det viktigste, og hvordan tar hun imot et forslag om et bærekraftsmål nr. 18?
Vårt faste panel består av innovasjonssjef og festivalforsker Lennart Fjell, spesialrådgiver i KS, Line Anni Solbakken og programleder Lage Thune Myrberget fra StoryPhone.

Kunsten å forstå kultur
Er kultur relevant for bærekraftsmålene?
I denne podkastepisoden undersøker vi hvordan kultur kan være relevant for bærekraftsmål nr. 16: Fred, rettferdighet og velfungerende institusjoner.
I dagens episode har vi besøk av brigader Arne Opperud. Han er sjef for fellestjenestene i Forsvaret, slik som museene, fem korps, likestilling og andre viktige kulturelle funksjoner. Så hvilket kultursyn har forsvaret? Hvordan bruker de kulturens virkemidler for å sikre landet og freden? Det blir klart for oss at kultur er bærende for alt forsvaret gjør. Forsvaret har med seg kultur i alt de gjør. Kulturell innsikt og kunnskap er både sentralt og noen ganger avgjørende for diplomati. Så viktig at det blir en kunst. Dette er noe av det du får høre om i denne episoden av NOKUpodden.
Vårt faste panel består av innovasjonssjef og festivalforsker Lennart Fjell, spesialrådgiver i KS, Line Anni Solbakken og programleder Lage Thune Myrberget fra StoryPhone.

Kulturarvens betydning for bærekraftsmålene
Er kultur relevant for bærekraftsmålene? I denne podkastepisoden undersøker vi hvordan kultur kan være relevant for bærekraftsmål nr. 14 og 15: Livet i havet og livet på land.
Hvordan kan frivillige organisasjoner gjennom lokalt engasjement være relevant for disse bærekraftsmålene?
I denne episoden kommer vi tett på to organisasjoner og deres arbeid sammen med frivilligheten på vann og på land. Bygdekvinnelagets Cesilie Aurbakken forteller om hvordan arbeid med tradisjonshåndverk og mattradisjoner er relevant for bærektaftsmålene. Tuva Løkse forteller oss hvordan båtvern og tradisjonshåndverk med fiske og ferdsel langs vår langstrakte kyst er relevant for bærekraftsmålene.
Vårt faste panel består av innovasjonssjef og festivalforsker Lennart Fjell, spesialrådgiver i KS, Line Anni Solbakken og programleder Lage Thune Myrberget fra StoryPhone.

Kunsten å balansere likestilling og mangfold
Er kultur relevant for bærekraftsmålene? I denne podkastepisoden undersøker bærekraftsteamet hvordan kultur kan være relevant for bærekraftsmål nr. 5 og 10: Likestilling mellom kjønnene og mindre ulikhet.
I dagens episode er det styreleder for Balansekunst, Thomas Walle, som er vår gjest. Han har forsket på pakistanske menns forhold til mannsrollen i møte med norske samfunnet. Tidligere har Walle jobbet på Norsk folkemuseum, og nå er han er seniorrådgiver på Musea i Sogn og Fjordane og styreleder i Balansekunst. Thomas har mye godt å si om likestiling og kommer ikke utenom viktigheten av mangfold!
Det faste bærekraftsteamet består av innovasjonssjef og festivalforsker Lennart Fjell, spesialrådgiver i KS Line Anni Solbakken og programleder Lage Thune Myrberget fra StoryPhone.

Grønt veikart: en praktisk guide for kulturfeltet
Er kultur relevant for bærekraftsmålene? I denne podkastepisoden undersøker vi hvordan kultur kan være relevant for bærekraftsmål nr. 12, 13 og 7: Ansvarlig forbruk og produksjon, stoppe klimaendringene og ren energi for alle.
I denne episoden har vi invitert de mest praktiske og konkrete gjestene så langt i serien. For hvordan skal kulturfeltet forholde seg til bærekraftsmålene? Det kan virke så fjernt og stort at festivaler og lokalt kulturliv blir motløse og kaster inn håndkleet. Men da har vi Miranda Moen og Linnéa Svennson. Som ledere for prosjektet Grønt veikart for kulturlivet har de skapt et konkret og hångripelig verktøy for alle. Slik kan du tenke. Slik kan du handle. Slik kan du bidra. Slik blir vi relevante for bærekraftsmålene.
Vårt faste panel består av innovasjonssjef og festivalforsker Lennart Fjell, spesialrådgiver KS, Line Anni Solbakken og programleder Lage Thune Myrberget fra StoryPhone.

Industri, innovasjon og infrastruktur
Er kultur relevant for bærekraftsmålene? I denne podkastepisoden undersøker vi hvordan kultur kan være relevant for bærekraftsmål nr. 9: Bygge solid infrastruktur og fremme inkluderende og bærekraftig industrialisering og innovasjon.
I denne episoden har vi invitert med oss Kim Gabrielli. Gabrielli er administrerende direktør i FNs Global Compact Norge, FNs organisasjon for bærekraftig virksomhet og det største bærekraftige bedriftsinitiativet i verden, med nærmere 13 000 selskaper som medlemmer globalt og 270 av dem norske. Gabrielli er også podcast-vert for Abelia og FNs Global Compact podcast «Fremtidens næringsliv”.
Gabrielli var tidligere viseadministrerende direktør for FNs barnefond, UNICEF Norge, jobbet ved UNICEFs hovedkvarter i New York og som internasjonal rådgiver for presidenten for den norske olympiske komité.
Det faste bærekraftspanelet består av innovasjonssjef og festivalforsker Lennart Fjell, spesialrådgiver KS, Line Anni Solbakken og programleder Lage Thune Myrberget fra StoryPhone.
Aktuelle lenker:

Anstendig arbeid og økonomisk vekst
Er kultur relevant for bærekraftsmålene? I denne podcastepisoden undersøker vi hvordan kultur kan være relevant for bærekraftsmål nr. 8: Fremme varig, inkluderende og bærekraftig økonomisk vekst, full sysselsetting og anstendig arbeid for alle.
I denne episoden har vi invitert med oss Monica Larsson fra Kulturrådet. Larsson er prosjektleder for Kulturøkonomi, et prosjekt som skal finne svar på slike spørsmål som: Hvordan skal kulturen ta del i den digitale økonomien? Hvilke virkemidler skal til for å øke inntektsgrunnlaget i kultursektoren? Er vi i Norge så nyrike at vi trenger en annen form for vekst enn den økonomiske - en indre vekst?
Vårt faste panel består av innovasjonssjef og festivalforsker Lennart Fjell, spesialrådgiver KS, Line Anni Solbakken og programleder Lage Thune Myrberget fra StoryPhone.

God helse og livskvalitet
Er kultur relevant for bærekraftsmålene? I denne podkastepisoden undersøker vi hvordan kultur kan være relevant for bærekraftsmål nr. 3: Sikre god helse og fremme livskvalitet for alle, uansett alder.
Bærekraftsteamet har invitert med seg professor emeritus Gunnar Bjursell fra Sverige. Bjursell driver Cultural Brain Initiative ved Karolinska Institutet, og han har tidligere forsket omkring genenes betydning for folkesykdommer. Han har engasjert seg for det fremvoksende forskningsfeltet omkring kultur, hjernen og helse, og har koordinert satsningen ”Kultur og helse” ved Göteborgs Universitet.
Vårt faste panel består av innovasjonssjef og festivalforsker Lennart Fjell, spesialrådgiver på kultur i KS, Line Anni Solbakken og programleder Lage Thune Myrberget fra StoryPhone.

Bærekraftige byer og lokalsamfunn
Kan kultur være viktig for å nå FNs bærekraftsmål, og i tilfelle, hvordan kan kulturfeltet være del av løsningen for å nå disse målene?
Norsk kulturforums bærekraftsteam våren 2021 består av Lennart Fjell, leder av utvikling i Nye Øygarden kommune, og Line Anni Solbakken, spesialrådgiver på kultur i KS. Lage Thune Myrberget fra StoryPhone inviterer inn gjester og eksperter og fører an gjennom 12 episoder som tar for seg kunsten og kulturens rolle på veien mot et mer bærekraftig samfunn.
Er kultur relevant for bærekraftsmålene?
I denne første episoden undersøker vi hvordan kultur kan være relevant for bærekraftsmål nr. 11: Bærekraftige byer og lokalsamfunn. Gjøre byer og lokalsamfunn inkluderende, trygge, robuste og bærekraftige.
Bærekraftsteamet har med seg generalsekretær Hege Knarvik Sande i Norsk kulturforum og arkitekt Alexandria Algard. Alexandria er tidligere president for Norske arkitekters landsforbund (NAL) og har bodd i New York, Rotterdam og Basel hvor hun arbeidet hos noen av verdens ledende arkitektkontor; OMA og Herzog & deMeuron. Hun er juryleder for Attraktiv by: Statens pris for bærekraftig by- og stedsutvikling, på oppdrag fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet.
God fornøyelse!

Randi Melgaard kultursjef i Narvik kommune
Alle samfunn har sin identitet
Har kulturbransjen skjønt at de er en næringsaktør? Og hva skal til for å gjøre et krigsmuseum relevant for samtiden? Dette er noe av det Lage Thune Myrberget og Randi Melgaard snakker om i ny episode fra NOKU.
Norsk kulturforum er et faglig nettverk om samler alle kulturaktører i norsk kommuner og fylker. Sammen jobber vi for å styrke kulturfeltets faglig arbeid og utvikle bærekraftige og robuste lokalsamfunn i by og bygd.
I denne episoden møter du kultursjef i Narvik kommune - Randi Melgaard. Opptaket ble gjort 4. desember 2020.
Det er Lage Thune Myrberget fra StoryPhone AS som samtaler med gjesten og leverer produksjonen.

Olav Brostrup Müller, kultursjef Lillehammer kommune
Lovpålagte tjenester er Norges vakreste ord
Norsk kulturforum er et faglig nettverk om samler alle kulturaktører i norsk kommuner og fylker. Sammen jobber vi for å styrke kulturfeltets faglige arbeid og utvikle bærekraftige og robuste lokalsamfunn i by og bygd.
I denne episoden møter du kultursjef i Lillehammer kommune - Olav Brostrup Müller.
Det er Lage Thune Myrberget fra StoryPhone AS som samtaler med gjesten og leverer produksjonen.

Harm-Christian Tolden kommunaldirektør kultur i Bergen kommune
Inspirasjon finner du der du er. Det handler om å se.
Norsk kulturforum er et faglig nettverk om samler alle kulturaktører i norsk kommuner og fylker. Sammen jobber vi for å styrke kulturfeltets faglige arbeid og utvikle bærekraftige og robuste lokalsamfunn i by og bygd.
I denne episoden møter du kommunaldirektør kultur i Bergen kommune - Harm-Christian Tolden.
Det er Lage Thune Myrberget fra StoryPhone AS som samtaler med gjesten og leverer produksjonen.

Hilde Løkensgard Bjørnsvik i Ål kommune
Kulturelle aktiviteter og lokal identitet
Norsk kulturforum er et faglig nettverk om samler alle kulturaktører i norsk kommuner og fylker. Sammen jobber vi for å styrke kulturfeltets faglige arbeid og utvikle bærekraftige og robuste lokalsamfunn i by og bygd.
I denne episoden møter du kultursjef i Ål kommune - Hilde Løkensgard Bjørnsvik.
Det er Lage Thune Myrberget fra StoryPhone AS som samtaler med gjesten og leverer produksjonen.

Trond Lie kultursjef i Time kommune
Norsk kulturforum
I NOKU-poddens andre pilotepisode møter du Trond Lie. Han er kultursjef i Time kommune og hadde samtale med mediajournalist Lage Thune Myrberget fredag 26. juni 2020.
Norsk kulturforum er interesse- og kompetanseorganisasjonen for den lokale kultursektoren, og jobber med å samle og dele kunnskap og kompetanse om feltet.
Gi oss gjerne tilbakemelding og innspill til tema og gjester du ønsker å høre mer om i denne podkasten.

Henrik Eurenius kultursjef i Sarpsborg kommune
Corona og digitalkultur for fremtiden
I denne podkasten møter du kultursjef i Sarpsborg kommune: Henrik Eurenius. Norsk kulturforum jobber med å styrke den lokale kulturen og kulturfeltet generelt. Vi deler kunnskap og kompetanse gjennom deling, samhandling og dialog. I samarbeid med mediajournalist LageThune Myrberget fra StoryPhone deler vi samtaler og dialoger med norske kulturledere.