
Podcasts Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ)
By Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ)
- Het programma Digitale Zorg stimuleert en ondersteunt de transformatie van ziekenhuizen op het gebied van digitale zorg. Elke aflevering bevat een mooi voorbeeld van digitale zorg.
- In BlendFM, de podcastserie van RN2Blend, staan verpleegkundigen in de spotlight.
- 3 afleveringen over Uitkomstgerichte Zorg.
- Podcast VIPP5: VIPP staat voor Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional.

Podcasts Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ)Feb 03, 2023

Podcast VIPP 5 | PGO's nu en in de toekomst | Mireille Wolleswinkel & Bart Brandenburg | Aflevering 6
Hoe staat het op dit moment met de implementatie en acceptatie van PGO's? Mireille Wolleswinkel, directeur-bestuurder van de RSO RZCC, schetst in deze podcast een realistisch beeld over de huidige mogelijkheden én beperkingen van PGO's. Bart Brandenburg, coördinator MedElkaar, licht vervolgens toe wat de verschillende betrokken partijen doen om PGO's te verbeteren en te zorgen voor doorontwikkeling.

Podcast Digitale Zorg | Basalt biedt hybride zorg bij revalidatie na CVA | Aflevering 16
Bij Basalt Revalidatie kunnen revalidanten na een CVA (Cerebro Vasculair Accident) gebruik maken van hybride zorg. Natuurlijk zijn er fysieke ontmoetingen met de therapeuten of met medepatiënten in de revalidatiekliniek, maar het oefenen thuis wordt ondersteund met een app op de telefoon. Een app die onder meer voorbeelden van oefeningen en geheugensteuntjes geeft en waarmee je vragen kunt stellen aan je therapeut.

Podcast Digitale Zorg | IBD-coach van Zuyderland, de pioniers in digitale zorg | Aflevering 15
Al zo’n 1800 patiënten hebben gebruikgemaakt van mijnIBD-coach van het Limburgse Zuyderland. Dat vertellen MDL-arts Mariëlle Romberg-Camps en verpleegkundig specialist Fritzi Russ in de nieuwste podcast Digitale Zorg van de NVZ. Al ruim vóór de coronapandemie was de digitale coach beschikbaar voor patiënten. Zuyderland was daarmee één van de pioniers op het gebied van hybride zorg. Lees meer op de NVZ-site.

Podcast Digitale Zorg | Voorkomen, vervangen, verplaatsen en verrijken: hybride zorg in het WZA | Aflevering 14
Waarom doen we dit? Dat vragen Saskia Carli en Lianne Holtmaat zich telkens af bij de ontwikkeling van nieuw beleid op het gebied van digitale zorg of de implementatie van een nieuw hybride zorgpad. Ze zijn beide adviseur digitale zorg in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA). Het antwoord op die waarom-vraag bepaalt in hoge mate de implementatiestrategie. Kiezen ze bijvoorbeeld voor een ziekenhuisbrede uitrol? Of wordt het traject op maat voor een specifieke patiëntengroep ingevoerd? En kan digitalisering de zorg ook verrijken? Hoe ervaren patiënten dat? Lees meer op de NVZ-site.

Podcast Digitale Zorg | Opschalen van hybride zorg in het BovenIJ | Aflevering 13
Sinds de eerste schreden op het pad van hybride zorg is BovenIJ snel aan het opschalen. Niet alleen als het gaat om meer zorgpaden, ook in aantallen patiënten. Zelfs bij wat lastiger doelgroepen, zoals de COPD-patiënten in Amsterdam-Noord. Zij hebben vaker dan gemiddeld een laag inkomen, zijn lager opgeleid en soms ook laaggeletterd. Welke strategie heeft BovenIJ om snel op te schalen en welke keuzes liggen daaraan ten grondslag? En hoe ziet het de toekomst? Klinische informaticus Linda van Aalten en longarts Jan Willem Kroon vertellen er alles over. Lees meer op de NVZ-site.
Lees ook de scriptie van Linda van Aalten over het opschalen van digitale zorg in het BovenIJ!

Podcast Digitale Zorg | Verpleegkundigen en digitale zorg: de aanpak van Rijnstate | Aflevering 12
In de nieuwste podcast van het programma Digitale Zorg gaat het over de rol van verpleegkundigen bij digitale zorg. Jennifer Overeem en Katinka Limburg -Middelkoop, verpleegkundigen van het Virtueel Zorgcentrum van Rijnstate, hebben niet alleen een belangrijke rol in de directe digitale zorg voor patiënten. Lees meer op de NVZ-site.

Podcast Digitale zorg | Elektronische gegevensuitwisseling en platforms in de zorg | Aflevering 11
Interview over elektronische gegevensuitwisseling en platforms in de zorg, met Remko Nienhuis (Melius Health Informatics).

Corona- en energiecrisis, inflatie en koopkrachtverlies: "8 op de 10 zorgmedewerkers maakt zich zorgen over financiële situatie"
De coronacrisis was nauwelijks voorbij en vervolgens werden we meteen in de volgende crisis gestort. Die van explosief gestegen energieprijzen, een duurder en duurder leven door de inflatie en koopkrachtverlies. 90% van de ziekenhuizen dreigt volgend jaar in de rode cijfers te komen, zo voorspelt een rapport van het onderzoeksbureau Finance Ideas, maar ook zorgmedewerkers voelen deze crisis keihard in de portemonnee. De overheid tast overigens ook diep in de buidel om het financiële leed te verzachten.
In deze NVZ-podcast lichten Henriëtte Davelaar van PGGMenco en Anne Megens van de werkgeversvereniging AWVN, hun onderzoeken naar de financiële impact voor zorgmedewerkers toe. Bedrijfskundige Anouk ten Arve vertelt over de effecten van financiële druk op het dagelijks functioneren. Psychosociale klachten zijn veelal het gevolg.

BlendFM | De verpleegkundige als directeur | Aflevering 5 | Tussen romantiek en realiteit
In deze laatste aflevering richten we onze blik op de toekomst, de vergezichten. Hoe verwacht het Radboudumc persoonsgerichte zorg verder vorm te geven? Welke wensen en verlangens hebben de betrokkenen, en hoe ga je om met een verandering die maar blijft duren en een onzekere toekomst. Hierover gaat Pieterbas Lalleman in gesprek met verpleegkundig directeur Herman Hendriks, zorgmanager Richard Ellenbroek en operationeel leidinggevende Nienke van Oosten.
Meer weten over het onderzoek? Kijk op www.RN2Blend.nl.

BlendFM | De verpleegkundige als directeur | Aflevering 4 | (Be)sturen van verandering moet je leren
Pieterbas Lalleman praat met het driehoofdig directieteam van het nieuw te vormen centrum voor Hersenen en Zintuigen. Verpleegkundig directeur Marlous Peters, medisch directeur Ewoud van Dijk en bedrijfskundig directeur Hendrik Ermers delen hun ervaring met intercollegiaal besturen in tijden van verandering. Want hoe doe je dat, besturen bij verandering? Hoe raak je op elkaar ingespeeld, vul je elkaar aan, én krijg je anderen betrokken? En wat is de kracht van de verpleegkundig directeur? In deze aflevering geeft het directieteam antwoord op deze vragen.
Meer weten over het onderzoek? Kijk op www.RN2Blend.nl.

BlendFM | De verpleegkundige als directeur | Aflevering 3 | We zijn begonnen
In deze derde aflevering staat het verpleegkundig werk in het Radboudumc in al haar verschijningsvormen centraal. Zoals in eerdere afleveringen aan bod komt is er een grote transitie gaande in het ziekenhuis. Er worden intercollegiale directieteams benoemd en zorgprogramma’s en zorgpaden ontwikkeld onder duale aansturing van een arts én een verpleegkundige of verpleegkundig specialist. Maar wat betekent dit concreet voor verpleegkundigen? Hoewel de centra nog niet officieel bekrachtigd zijn, gebeurt er al ontzettend veel. Er worden veranderingen in gang gezet die niet direct zichtbaar zijn voor veel verpleegkundigen, maar die we wel graag met hen willen delen. Dieke Martini gaat hierover het gesprek aan met verpleegkundig directeur Nanda Vermeulen, operationeel leidinggevende Janneline van Westreenen en verpleegkundig wetenschapper en VAR-lid Cariline Roosen.
Meer weten over het onderzoek? Kijk op www.RN2Blend.nl.

BlendFM | De verpleegkundige als directeur | Aflevering 2 | Persoonsgerichtheid vanuit verschillende perspectieven
Het Radboudumc wil voorop lopen in persoonsgerichtheid. Een belangrijk onderdeel hiervan is het samenbrengen van verschillende perspectieven op goede zorg, onderwijs en onderzoek. Het ziekenhuis maakt zich op voor een ingrijpende transitie waarin onder andere het medisch en verpleegkundig perspectief verankerd zullen worden in de structuur. Hoe ziet dit eruit in de praktijk? In deze aflevering gaat Dieke Martini hierover in gesprek met verpleegkundig directeur Jolanda ter Sluysen en medisch directeur Philip de Reuver. Ook Pieterbas Lalleman schuift aan vanuit zijn rol als lector leiderschap van het lectoraat persoonsgerichtheid in een ouder wordende samenleving.
Meer weten over het onderzoek? Kijk op www.RN2Blend.nl

BlendFM | De verpleegkundige als directeur | Aflevering 1 | Van Zusters onder de Bogen naar verpleegkundig directeuren
In deze eerste aflevering 'Van zusters onder de bogen naar verpleegkundig directeuren' gaan we terug in de tijd. Met de aanstelling van de zusters onder de bogen in 1956 deed de eerste verpleegkundig directrice, zuster Emilia haar intrede. Sinds die tijd is er veel veranderd. Hoe is de verpleegkundige vertegenwoordigd geweest op strategische posities binnen het Radboudumc in de afgelopen 64 jaar? En wat gaat er nu veranderen? Pieterbas Lalleman gaat hierover in gesprek met verpleegkundig directeur Sabine van Someren-Damen, Chief Nursing Information Officer (CNIO) Jacqueline de Leeuw en studente Health Policy and Management aan de Erasmus Universiteit Pauline van Bokhorst.
Meer weten over het onderzoek? Kijk op www.RN2Blend.nl

Podcast VIPP5 | Digitale gegevensuitwisseling en EPD's | Mark Janssen | Aflevering 5
De digitale uitwisseling van gegevens in de zorg kan veel beter, stelt Mark Janssen, lid raad van bestuur van het Radboudumc. Volgens hem is het van belang dat er landelijke afspraken en een basisarchitectuur komen, en mag VWS best eisen aan leveranciers EPD-stellen. Dat zegt hij in een nieuwe aflevering van de VIPP 5-podcast. Lees meer in het nieuwsbericht op de NVZ-site.

Podcast VIPP5 | PGO voor MS-patiënten in het Alrijne Ziekenhuis | Elske Hoitsma | Aflevering 4
Persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO’s) zijn niet alleen handig voor patiënten, ze bieden ook kansen om zorgverleners hun werk beter én menselijker te laten doen. Zoals op de afdeling neurologie in het Alrijne Ziekenhuis. Daar hebben MS-patiënten sinds kort hun eigen PGO. Daarover gaat het in de nieuwe aflevering van de VIPP 5-podcast.

Podcast Digitale Zorg | Elektronische uitwisseling van medische gegevens tussen de huisartsen en SEH van Treant | Aflevering 10
“Het is niet zo dat ik veel van computers weet, helemaal niet zelfs, maar ik weet hoe ik met ICT’ers moet praten.” Zo stelt SEH-arts Yde Blaauw van Treant zichzelf voor in de nieuwste podcast Digitale Zorg. Dat maakte hem de ideale trekker voor het project waarmee de elektronische gegevensuitwisseling tussen de huisartsenpost en de SEH van Treant sterk verbeterde. Lees meer in het nieuwsbericht.

Gynaecoloog Anika Dam (VieCuri): "Ik doe de deur open en er staan gewoon mensen te roken, ons personeel ook nog!" | De zorg rookvrij | Aflevering 5
Als jonge arts pleegde gynaecoloog Anika Dam een coup om het rookhok uit haar ziekenhuis weg te krijgen. Toch pleit ze voor compassie bij het rookvrij maken van de zorg: “We hebben het over mensen, en dit zijn mensen met een verslaving.” Lees meer op de NVZ-site.

Aanjager Anton van Balkom (De Nederlandse GGZ): “Als je in de gezondheidszorg werkt, rook je niet tijdens het uitoefenen van je beroep” | De zorg rookvrij | Aflevering 7
Anton van Balkom is stellig: “We zouden al onze energie moeten inzetten om de GGZ rookvrij te maken. De cultuur staat er bol van roken. Dat is echt een probleem. Medewerkers roken openlijk en veel instellingen hebben een winkeltje op het terrein waar ze sigaretten verkopen. De gezondheidszorg is eigenlijk een dealer, want tabak is een harddrug.” Lees meer op de NVZ-site.

Longverpleegkundige Karen Gerrits (Franciscus Gasthuis & Vlietland): “Wij worstelen met de afspraken over een rookvrij terrein” | De zorg rookvrij | Aflevering 3
Karen Gerrits werkt er hard aan om het terrein rondom het Franciscus Gasthuis & Vlietland rookvrij te houden. “Mijn collega’s grappen ’s ochtends wel eens: ‘En heb je al een roker aangesproken?’ Dan zeg ik: ‘Ja, tuurlijk, dat weet je toch?’ Zij hebben gezien dat ik best direct kan zijn daarin. Maar ik wil het ook uitstralen, dat we gewoon niet roken op dit terrein.” Lees meer op de NVZ-site.

OLVG: “Je moet een lange adem hebben voor een rookvrije zorg” | De zorg rookvrij | Aflevering 1
Cardioloog Robert Riezebos uit het hoofdstedelijke OLVG wil zo snel mogelijk naar een rookvrije generatie: “De tabaksindustrie heeft goud in handen: een stofje dat je legaal kan verkopen en dat rete-verslavend is. Van de rokers wil 70% stoppen. Jaarlijks probeert 30% het, slechts 3 tot 4% lukt het. Het is gewoon een heel krachtige drug.” Lees meer op de NVZ-site.

Sven van Bohemen (Sein): "Het is bijna een utopie om ons terrein volledig rookvrij te maken” | De zorg rookvrij | Aflevering 6
Als preventiemedewerker houdt Sven van Bohemen zich ook bezig met de duurzame inzetbaarheid van zijn collega’s. “Fitheid en duurzame inzetbaarheid, daar past roken niet bij, dat botst. Maar heel SEIN rookvrij krijgen, medewerkers én cliënten? Dat is heel ambitieus.” Lees meer op de NVZ-site.

Revalidatiearts Lisa Kruisheer: "Sommige mensen denken: ‘Gezondheidsschade? Dat overkomt mij niet’" | De zorg rookvrij | Aflevering 2
Revalidatiearts Lisa Kruisheer ziet veel militairen. “Niet iedereen is fit en ook onder deze beroepsgroep wordt gerookt. Vaak als sociaal dingetje, samen roken met je buddies van de compagnie. Dat maakt het moeilijk om duurzaam te stoppen.” Lees meer op de NVZ-site.

Bestuurders Christianne Lennards en Edwin van der Meer: “Soms vraag ik aan nieuwe medewerkers: ‘Wie rookt er hier allemaal?'"| De zorg rookvrij | Aflevering 4
Als bestuurder van het BovenIJ ziekenhuis probeert Edwin van der Meer op een speelse manier het roken te ontmoedigen. “Ik spreek mijn dokters er soms op aan: ‘Goh, zag ik jou nou roken?! Hoe kan dat nou, terwijl je tegen je patiënten zegt dat ze gezonde dingen moeten doen?’ Inmiddels is een aantal gestopt. Dat komt natuurlijk niet door mij, het is hun eigen keuze, maar ik blijf het wel benoemen.” Lees meer op de NVZ-site.

Podcast Digitale Zorg | Telebegeleiding hartfalen door de eerste en tweede lijn | Aflevering 9
VieCuri is niet het enige ziekenhuis in Nederland dat telemonitoring bij patiënten met hartfalen aanbiedt. Het is wel 1 van de weinige die daarbij heel nauw samenwerkt met de eerste lijn. Samen met thuiszorgorganisatie Proteion zette cardioloog en CMIO Wilfred Heesen een pilot op, waarbij verpleegkundigen van Proteion patiënten instrueren en begeleiden bij het gebruik van de hartfalen-app. Lees meer in het nieuwsbericht.

Podcast Uitkomstgerichte Zorg | Generieke PROMs | Aflevering 3
Sandra Beurskens en Lotte Haverman maakten een podcast, waarin je meer hoort over wat PROs en PROMs zijn.

Podcast Digitale Zorg | Telemonitoring bij zwangeren | Aflevering 8
Gynaecoloog Frans Lim bij het IJsselland Ziekenhuis is niet per se geïnteresseerd in digitale zorg. Wel in het verbeteren van de kwaliteit en de patiëntvriendelijkheid van zorg. En als digitale zorg daarbij kan helpen, maakt hij er gebruik van. Zoals bij de begeleiding van zwangere vrouwen met een medische indicatie. Tot voor kort moesten deze vrouwen opgenomen worden of elke dag voor een CTG naar het ziekenhuis komen. Telebegeleiding maakt dat voor een deel van deze groep overbodig. Zij doen de CTG’s thuis. Lees meer in het nieuwsbericht.

Podcast VIPP5 | Preventie en PGO's | Marjolein de Jong | Aflevering 3
Digitalisering in de zorg heeft voordelen voor de patiënt én de zorgprofessional. Patiënten kunnen in de nabije toekomst het gesprek met de arts beter geïnformeerd kunnen voeren, dankzij de persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Zorgprofessionals op hun beurt hebben er baat bij als ze patiëntgegevens op dezelfde manier vastleggen zodat ze beter met elkaar kunnen samenwerken. Dit vergezicht schetst bestuursvoorzitter Marjolein de Jong van Ziekenhuis Gelderse Vallei tijdens de podcast over preventie en VIPP 5. Lees meer in het nieuwsbericht.

Podcast VIPP5 | Digitale gegevensuitwisseling en PGO's | Joyce van Dijk - Kuiper | Aflevering 2
MDL-arts Joyce van Dijk-Kuiper van het Albert Schweitzer Ziekenhuis is voorstander van digitale uitwisseling van gegevens tussen zorginstellingen en met patiënten. Uitwisseling van gegevens heeft een directe meerwaarde in de behandeling van patiënten, onder andere omdat het onnodige handelingen kan voorkomen. Dit vertelt ze in de podcast VIPP 5. Lees meer.

Preventie-podcast | Transmuraal zorgpad stoppen met roken | Michael Brouwer en Peter van Hengel | Aflevering 9
In de achtste aflevering van de Preventie-podcast praten we over het transmuraal zorgpad stoppen met roken-zorg in Almere. Dat doen we voor het eerst met 2 gasten: Peter van Hengel, longarts in het Flevoziekenhuis in Almere, en Michael Brouwer, huisarts bij Zorggroep Almere en kaderarts ggz. Lees meer.

Preventie-podcast | Stoppen met roken-consulent | Birgit Dalhuijsen | Aflevering 7
Birgit Dalhuijsen is Stoppen-Met-Roken-consulent in ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. In deze rol helpt ze ziekenhuispatiënten de weg te vinden naar de juiste stoppen-met-roken-zorg in de regio. Lees meer.

BlendFM | Uniform en Onderzoek | Aflevering 3 | Meerwaarde voor verpleegkundig team
De verpleegkundig onderzoekers met een gecombineerde functie nemen een unieke plek in binnen de verpleegkundige teams van Isala. In deze aflevering spreekt RN2Blend-onderzoeker Dieke Martini met verpleegkundig onderzoeker Hanneke Rasing, RVE-manager Leonard van der Pol en regieverpleegkundige Ylva Grip. Ze spreken over de positie van de verpleegkundig onderzoekers binnen de verpleegkundige beroepsgroep en over de meerwaarde die zij hebben voor de kwaliteit van verpleegkundige zorg en het evidence based-werken. Ook programmamanager Engeline Plaggenmarsch deelt haar ervaringen.
Kijk voor meer informatie op RN2Blend.nl.

BlendFM | Uniform en Onderzoek | Aflevering 4 | Je weg vinden als verpleegkundig onderzoeker
Is het voor verpleegkundig onderzoekers gemakkelijk om onderzoek en praktijk te combineren? Hoe houd je je staande in deze nieuwe functie? En wat levert dit eigenlijk op? In deze aflevering gaat hoofdonderzoeker Pieterbas Lalleman hierover in gesprek met verpleegkundig onderzoeker Loes Buijvoets, leidinggevende Margreth Piening en centraal verpleegkundig onderzoeker Yvonne Jordens. Ook zijn er korte bijdragen van RVE-manager Pascale Franckaert en hoogleraar Manon Kluitmans. Lees meer over RN2Blend.

BlendFM | Uniform en Onderzoek | Aflevering 2 | Verpleegkundig onderzoek
In deze aflevering duiken we in de wereld van het verpleegkundig onderzoek. Wat houdt het eigenlijk in? Wat levert het op voor de patiënt? En hoe verhoudt het zich tot medisch onderzoek? RN2Blend-onderzoeker Dieke Martini gaat hierover in gesprek met verpleegkundig onderzoeker Eline Dijkman, bestuurslid Ina Kuper, leidinggevende Lianne Dijkhof en chirurg Erik van Westreenen. Ook Patricia Bron van de cliëntenraad van Isala vertelt waarom zij achter verpleegkundig onderzoek staat. Kijk voor meer informatie op RN2Blend.nl.

BlendFM | Uniform en Onderzoek | Aflevering 5 | De toekomst
Wat is er nodig om verpleegkundig onderzoek in Isala stevig te verankeren? Is het een keuze tussen meer onderzoekers aannemen of stevige onderzoekslijnen opzetten, of zijn er meer opties? En wat kunnen we leren van de weg die verpleegkundig specialisten hebben afgelegd? Hierover gaat RN2Blend-hoofdonderzoeker Pieterbas Lalleman in gesprek met centraal verpleegkundig onderzoeker Job Leenen, VAR-lid en verpleegkundig specialist Gina van Vemde en antropoloog en adviseur verpleegkundige beroepsontwikkeling Inge Pool. Ook kinderarts en hoogleraar klinisch onderwijs Paul Brand en senior onderzoeker verplegingswetenschap Thora Hafsteindottir delen hun visie op de toekomst van verpleegkundig onderzoek.

BlendFM | Uniform en Onderzoek | Aflevering 1 | Hoe het begon
Werken als verpleegkundige en onderzoeker in één functie. In ziekenhuis Isala is dit mogelijk. Maar deze functie kwam er niet zonder slag of stoot. Publiekshistoricus en RN2Blend-onderzoeker Hugo Schalkwijk praat hierover met verpleegkundig onderzoeker Crista Leerentveld, manager van de Isala Academie Rutger Trimbos en HR-functionaris José Klasens. Het was pionieren, met de nodige hindernissen onderweg, maar alle 3 zijn ze ontzettend trots op wat is neergezet. Hoogleraar verplegingswetenschap Lisette Schoonhoven vertelt over haar ervaringen in Southampton waar verpleegkundig onderzoek meer is ingebed in de dagelijks beroepspraktijk. De aflevering start met een terugblik op het ontstaan van de opleiding tot verplegingswetenschapper. Hugo neemt ons mee naar de roerige start van de opleiding eind jaren ’70. Lees meer op RN2Blend.nl.

BlendFM | Uniform en Onderzoek | Teaser
RN2Blend lanceert op 2 september de podcastreeks Uniform en Onderzoek. Daarin staat de verpleegkundig onderzoeker in ziekenhuis Isala centraal. In 5 afleveringen gaan RN2Blend-onderzoekers in gesprek met betrokkenen van binnen én buiten het ziekenhuis. Ook Zwollenaar Erben Wennemars is frequent bezoeker van Isala. Benieuwd naar zijn ervaringen?

Podcast VIPP5 | Slimme zorg | Arno Rutte | Aflevering 1
Er zijn instellingen die zich afvragen wat de meerwaarde van een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) is ten opzichte van het patiëntenportaal. Die meerwaarde is evident, in de ogen van Arno Rutte: zowel de patiënt als zijn zorgverlener krijgt meer inzicht in de gegevens, en daarmee in de gezondheid van de patiënt. Dit zegt Rutte in de podcast van VIPP 5. Lees meer in het nieuwsbericht.

Podcast Uitkomstgerichte Zorg | Dilemma’s bij uitkomstgerichte zorg | Aflevering 2
Podcast met Jasmijn De Lange (ethica Hogeschool Windesheim) en Haske van Veenendaal (programmaleider Beslist Samen!).

Podcast Uitkomstgerichte Zorg | Wat is (er nodig voor) uitkomstgerichte zorg? | Aflevering 1
Podcast met Kees Ahaus (Health Services Management & Organisation, Erasmus universiteit Rotterdam).

Podcast Digitale Zorg | Thuis voorbereid worden op je operatie | Aflevering 7
Thuis, in je eigen vertrouwde omgeving, voorbereid worden op een operatie. Door vragenlijsten in te vullen en informatie te bekijken. Dat is sinds vorig jaar mogelijk als je geopereerd wordt in het Dijklander Ziekenhuis. Daar werd digitale pre-operatieve screening ingevoerd onder de naam E-POS.
In deze aflevering van de podcastserie Digitale Zorg vertellen anesthesioloog John van Roij, polikliniekverpleegkundige Miranda Helmers en Ingrid de Jong Rijpkema, adviseur zorgportaal, over deze innovatie. Wat betekent het voor patiënten, medewerkers van de polikliniek en anesthesiologen? Hoe ging de invoering en wat zijn de toekomstplannen? En wat zijn hun tips aan andere zorgprofessionals?
Luister naar de podcast ‘Digitale pre-operatieve screening in het Dijklander Ziekenhuis’.

Podcast Digitale Zorg | Met spoed beschikbaar | Aflevering 6
Het landelijke programma Met spoed beschikbaar wil de realisatie van digitale gegevensuitwisseling in de acute zorgketen versnellen. De eerste koplopers van het programma, het Maasstad Ziekenhuis, IJsselland Ziekenhuis en Ambulance Rotterdam-Rijnmond, verbeteren op dit moment de informatieoverdracht tussen de ambulance en de SEH. Zij doen dit samen met het Erasmus MC en onder begeleiding van ROAZ Zuidwest-Nederland en Met spoed beschikbaar.
Hoe pakken de koplopers dit project aan? Wat was voor hen de aanleiding om aan de slag te gaan? Wat betekent het voor het zorgproces? En hoe wordt de opgedane kennis benut voor andere zorgaanbieders die ook aan de slag willen?
In deze podcast vertellen Kitty Garnier, manager van de SEH en IC van het IJsselland Ziekenhuis, Hien van Leeuwen, internist acute geneeskunde van het Maasstad Ziekenhuis en medisch manager van Ambulance Rotterdam Rijnmond en Wesley Mensah, landelijk coördinator van Met spoed beschikbaar er alles over. Inclusief tips voor andere zorgaanbieders die ook aan de slag willen in hun regio! Lees meer.

Preventie-podcast | Alliantie Voeding in de Zorg | Menrike Menkveld | Aflevering 6
Er was lange tijd weinig aandacht voor voeding in de zorg. De Alliantie Voeding in de Zorg bracht daar in 2007 verandering in, door het verbinden van de voedingswereld- en wetenschap aan de medische zorg. Dat vertelt directeur Menrike Menkveld in een nieuwe aflevering van de Preventie-podcast. “Gelukkig is er steeds meer aandacht voor voeding en leefstijl, voor, tijdens en na een behandeling. De Alliantie brengt werelden bij elkaar.” Lees meer in het nieuwsbericht.

Preventie-podcast | Goede Zorg Proef Je | Leonie Horne | Aflevering 5
“Met goede voeding bijdragen aan een gezonder Nederland.” Dat is de missie van het project Goede Zorg Proef Je, dat wordt uitgevoerd door de Alliantie Voeding in de zorg. Zo’n 2 jaar geleden ging het project van start als onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord. Doel van Goede Zorg Proef Je: een gezond voedingsaanbod realiseren in alle Nederlandse ziekenhuizen en andere zorginstellingen voor 2030. Lees meer.

Podcast Digitale Zorg | Videoconsulten in Amsterdam UMC: onderzoek en lessons learned | Aflevering 5
Deze aflevering gaat over videoconsulten. In het Amsterdam UMC werd er al een paar jaar onderzoek naar gedaan en was er veel theoretische kennis in huis, toen de coronacrisis uitbrak. En dat zorgde voor een – letterlijk – vliegende start. Luister naar de aflevering ‘Videoconsulten in Amsterdam UMC: onderzoek en lessons learned.' Meer informatie.

BlendFM | De beweegruimte van de verpleegkundige in de organisatie: kansen en grenzen | Aflevering 7
Hoe kun je als verpleegkundige invloed uitoefenen op verpleegkundig beleid binnen het ziekenhuis? Wanneer laat je je stem horen om de zorg te verbeteren? En hoe doe je dat dan? Hierover praten promovenda Dieke Martini en VAR-voorzitter Gerjanne ter Beest met bestuurslid Hans Schoo en VAR-lid Geertruida van Harten. Verpleegkundige Mirjam Lammers vertelt hoe zij de juiste wegen heeft gevonden om haar stem te laten horen binnen de organisatie en hoe zij zelf verantwoordelijkheid neemt voor betere zorg en voor meer werkplezier.

BlendFM | De Verpleegkundige van Morgen: waar staan we nu? | Aflevering 6
Hoe pakt Rijnstate de gedifferentieerde inzet van verpleegkundigen aan? En welke rol krijgt de regieverpleegkundige? Projectleider Arrianne Slijkhuis en procesbegeleider Gijsje Helmink leggen hoofdonderzoeker Pieterbas Lalleman uit waar Rijnstate op inzet met het traject Verpleegkundige van Morgen. De focus van het traject is gericht op het benutten van de kwaliteiten van álle verpleegkundigen. De teamgerichte aanpak waarbij verpleegkundigen zelf de regie hebben over het traject blijkt een succesformule. Ook afdelingshoofden Miriam van Ditshuizen en Arjen Gakes delen hun ervaringen.

BlendFM | Wie is de verpleegkundige? | Aflevering 5
Zijn verpleegkundigen allemaal gelijk of mag er verschil zijn? Een belangrijke vraag, zeker in het licht van functiedifferentiatie. Voor verpleegkundigen kan het lastig zijn om zich te onderscheiden van collega’s. Hoe komt dat eigenlijk? Promovenda Dieke Martini en coördinator verpleegkundig onderzoek Esther van Loon gaan hierover in gesprek met regieverpleegkundige Berte van Zeist en ethicus Arjan van Os. Ook afdelingshoofd Jos Verhaagen en verpleegkundige Jacqueline van der Kamp vertellen hoe zij hierover denken. Kijk voor meer informatie op de site van RN2Blend.

BlendFM | COVID-19. Veerkracht, flexibiliteit en geleerde lessen | Aflevering 4
Hoe hebben de verpleegkundigen in Rijnstate het werken tijdens de eerste golf van COVID-19-patiënten ervaren? Publiekshistoricus Hugo Schalkwijk en VAR-voorzitter Gerjanne ter Beest spreken met verpleegkundige Kirsten Lolkema en internist/infectioloog Mark Claassen over de veerkracht en flexibiliteit van verpleegkundigen en over het leiderschap dat werd getoond. Ook staan ze stil bij wat nodig is om dit langer vol te houden. De afdelingen van afdelingshoofden Els van Deelen en Nancy Masselink werden ingericht voor COVID-19-patiënten. Zij vertellen hoe de verpleegkundigen hierin het voortouw namen. Voorzitter van de raad van bestuur Wim van Harten steekt verpleegkundigen een hart onder de riem.

BlendFM | Wat is verpleegkundig werk? Over waardering en trots | Aflevering 3
Werk je vandaag of zit je op kantoor? Een quote uit een interview met een verpleegkundige in Rijnstate. Deze vraag vormt de basis van deze aflevering over verpleegkundig werk. Want wat valt daar allemaal onder? En wat niet? De ideeën hierover verschillen. Promovenda Dieke Martini en coördinator verpleegkundig onderzoek Esther van Loon gaan op zoek naar antwoorden. Samen met managers zorg Sacha ten Hoeven en Anita van der Leest, geriater Sonja Stalpers, vakinhoudelijk seniorverpleegkundige Hanneke Nas en DIVAS verpleegkundige Mirte Ancona-Kip gaan zij hier dieper op in en onderzoeken ze waar verpleegkundigen waardering uit halen en trots op zijn.

BlendFM | Verpleegkundige van morgen: van werknemer naar professional | Aflevering 2
De zorg ontwikkelt zich in razend tempo en het verpleegkundig beroep verandert mee. Hoe kunnen de verpleegkundigen van Rijnstate zich ontwikkelen tot toekomstbestendige professionals? Hoofdonderzoeker Pieterbas Lalleman en VAR-voorzitter Gerjanne ter Beest gaan hierover in gesprek met Jeroen Rütter, oncologisch chirurg en voorzitter van de Coöperatie Medisch Specialisten Rijnstate. Ook Wim van Harten, voorzitter van de Raad van Bestuur, Berna Hollander, Medium-Care verpleegkundige en Mascha Keller, Chief Nursing Information Officer, komen aan het woord.

Preventie-podcast | Leefstijl en gezonde voeding | Remy Bemelmans | Aflevering 4
“Straal als dokter uit dat voeding belangrijk is. Ook al heeft het 7 of 8 keer van de 100 effect, dan is het al de moeite waard. Hetzelfde geldt voor stoppen met roken-advies geven aan patiënten.” Die tip geeft internist Remy Bemelmans in de vierde aflevering van de Preventie-podcast. Bemelmans werkt in Ziekenhuis Gelderse Vallei, dat wordt gezien als hét voedingsziekenhuis van Nederland. Meer informatie.

Podcast Digitale Zorg | Virtual hospital Maasziekenhuis Pantein | Aflevering 4
De dokter die via een beeldscherm in de huiskamer verschijnt is voor Maasziekenhuis Pantein geen nieuwe digitale gadget. Het is een logische uitwerking van de visie dat de zorg thuis en in het ziekenhuis naadloos op elkaar moeten aansluiten. Daarom investeerde de organisatie in een virtual hospital. Speciaal daarvoor richtte het ziekenhuis onder meer compacte spreekkamers in met goede online verbinding en dubbele beeldschermen. Bestuursvoorzitter Pauline Terwijn, manager poliklinieken Roald Huiskers en internist-oncoloog Brian Scholtes vertellen over de start van het virtual hospital, de inbedding in de polikliniekorganisatie en de ervaringen van patiënten en zorgprofessionals. Meer informatie.

BlendFM | De geschiedenis van functiedifferentiatie | Aflevering 1
Al ruim 40 jaar werken verpleegkundigen met verschillende basisopleidingen met elkaar samen om de beste verpleegkundige zorg te kunnen leveren. Hoe heeft het beroep zich in al die jaren ontwikkeld? En welke lessen zijn er te leren naar aanleiding van eerdere pogingen tot differentiatie? Hierover spreken publiekshistoricus Hugo Schalkwijk en projectleider Arrianne Slijkhuis. Te gast in deze uitzending zijn voorzitter van de Verpleegkundige Adviesraad (VAR) Gerjanne ter Beest en VAR-lid Paula Hulst. Ook HRM-adviseur Jacolien van Weelden en afdelingshoofd Els van Deelen komen aan het woord en vertellen over hun jarenlange ervaring in Rijnstate. Meer informatie.

Podcast Slimme Zorg Estafette | Digitale meedenkconsulten van Tjongerschans | Aflevering 3
Samen met twee andere ziekenhuizen in de regio, huisartsen en zorgverzekeraar De Friesland ontwikkelde Tjongerschans zogenaamde ‘digitale meedenkconsulten’. Een gemakkelijke en laagdrempelige manier om huisartsen te voorzien van behandeladvies door medisch specialisten. Meer informatie.

Podcast Digitale Zorg | Telemonitoring COVID-19-patiënten | Aflevering 2
Net als in veel ziekenhuizen versnelde de coronapandemie de ontwikkelingen op het gebied van digitale zorg in het Albert Schweitzer ziekenhuis. Zo introduceerde het ziekenhuis telemonitoring voor mensen met COVID-19, die stabiel zijn maar nog wel zuurstof nodig hebben. Meer informatie.

Podcast Digitale Zorg | Telebegeleiding bij hartfalen | Aflevering 1
Het Nijmeegse Canisius Wilhelmina Ziekenhuis biedt aan mensen met hartfalen de mogelijkheid om thuis begeleid en gemonitord te worden via de app CWZ Thuis. De app maakt het mogelijk voor zorgverleners om op afstand de gezondheidssituatie van patiënten in de gaten te houden. Verpleegkundig specialist Kim van Zutphen en projectleider Evelynn Conrads vertellen erover. Ze worden geïnterviewd door Liesbeth van der Heijden van de NVZ. Meer info.

Preventie-podcast | Hoe maak je een ziekenhuis rookvrij? | Annemarie van den Herik | Aflevering 3
Annemarie van den Herik werkt in het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) en was projectleider rookvrije zorg. Hoe heeft zij dit hele proces ervaren, en is het eigenlijk ingewikkeld om een ziekenhuis rookvrij te maken? In deze podcast deelt ze haar ervaringen, tips en valkuilen, in de hoop anderen te kunnen helpen bij het rookvrij maken van hun zorginstelling. Meer info.

Preventie-podcast | Patiënten helpen stoppen met roken | Hanneke Schaap | Aflevering 2
In de tweede aflevering van de Preventie-podcast praten we met Hanneke Schaap. Zij is verpleegkundig specialist op de longafdeling van het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam en helpt daarin veel patiënten bij het stoppen met roken. Hoe doet ze dat, wat zijn haar ervaringen en heeft ze tips voor collega's? Meer informatie.

Preventie-podcast | Roken en voeding | Tom van Loenhout | Aflevering 1
In deze eerste aflevering van de Preventie-podcast praten we met Tom van Loenhout. Hij is cardioloog in Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede en voorzitter van de Alliantie Voeding in de Zorg. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder meer roken en voeding. Zijn er bijvoorbeeld overeenkomsten in hoe je patiënten op deze gebieden benadert? En heeft hij tips of adviezen voor collega-artsen? Meer informatie.