Skip to main content
Spotify for Podcasters
Ти и науката: Подкастът на Обекти

Ти и науката: Подкастът на Обекти

By Obekti

Подкаст на Obekti.bg с водещ Диана Узунова, който цели да предизвика умовете на нашите слушатели и да даде платформа на науката в услуга на ежедневието на хората. Желаем ви приятно слушане!
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

E26: Между обработените храни и биопродуктите или колко важен е балансът в храненето

Ти и науката: Подкастът на ОбектиApr 26, 2023

00:00
54:11
Е30: Пасивната къща – бъдещето на архитектурата?

Е30: Пасивната къща – бъдещето на архитектурата?

Понастоящем сградите са отговорни за 39% от глобалните въглеродни емисии, свързани с енергопотреблението: 28% от тях са вследствие от самата експлоатация и идват от енергията, необходима за отопление, охлаждане и захранване, а останалите 11% - от материалите и строителството.

Тези стойности определено са тревожни и представляват сериозна пречка по пътя ни към живот с нулеви въглеродни емисии. Ако искаме да намалим изменението на климата, строителството и архитектурата също ще трябва да претърпят необходимите трансформации.

За щастие, съществува една интересна концепция, която може да се окаже потенциално решение на проблема. Тази за т.нар. пасивна сграда, в която няма да открием нито един активен отоплителен уред. Какво точно представлява тя, какви са нейните предимства и как въобще би изглеждал домът на бъдещето?

По темата разговаряме с архитект Веселин Веселинов - сертифициран дизайнер на пасивни сгради ĸъм “Инcтитyтa зa пасивни сгради” в Дapмщaд, Гepмaния. Той над 10 години опит като упpaвитeл в мeждyнapoднa ĸoмпaния c eĸип oт 60+ дyши, paзpaбoтвaщa пpoeĸти и peшeния в oблacттa нa мoдyлнo и ycтoйчивo cтpoитeлcтвo. Понастоящем разработва пpoeĸти в сферата на природосъобразната apxитeĸтypa.

Aug 30, 202301:02:39
E29: Какво представляват паник атаките и как да ги преодолеем

E29: Какво представляват паник атаките и как да ги преодолеем

Паник атаките са често срещани, понякога връхлитат без предупреждение и симптомите им могат да бъдат плашещи, особено ако човек не знае какво точно му се случва.

„Имах чувството, че не мога да дишам, че умирам“, така веднъж един мой приятел описа това чувство.

Паник атаките могат да се случат на всеки. Около 35-40 процента от хората по света ще преживеят подобно нещо в някакъв етап от живота си.

Въпреки че сами по себе си паник атаките не са животозастрашаващи, те могат да засегнат значително качеството ни на живот. Ето защо е важно да знаем какво точно представляват, как да постъпим, ако ние (или наш близък) получим подобен пристъп, и какво да направим, за да намалим евентуалната повторна поява.

По темата днес разговаряме с Даниел Троев - психолог, провеждащ консултации, които могат да ви помогнат за справянето с житейски трудности и проблеми като тревожни разстройства, депресия, паника, натрапчиви мисли, негативни емоции и др. С него вече имаме цели три страхотни епизода, посветени на тревожността, любовта и скръбта, които горещо ви препоръчваме да изслушате.

Днес обаче с него ще си поговорим за паник атактие.

Jul 24, 202301:01:16
Е28: Домашното насилие у нас
Jun 29, 202301:24:03
Е27: Четенето – мода или демоде?

Е27: Четенето – мода или демоде?

По случай един от най-българските празници – 24 май – ден, в който почитаме българската азбука, просвета и култура, честваме славянската книжовност и се обръщаме към корените си и тяхната първооснова – словото – ще поговорим за книгите.

Четящ ли е съвременният човек? Книгите излизат ли извън мода или точно обратното? Какво четат днешните хора? Познават ли децата книгите? На тези и още много други интересни въпроси ще даде своя отговор нашият прекрасен гост – Теодора Велева – възпитаник на Националната гимназия за древни езици и култури, завършила психология в Нов български университет, работила от 20 години в областта на маркетинга и връзките с обществеността, а от няколко години осъществила и една от най-големите си мечти – да създаде дом за книгите в своята неповторима книжарница „Vivѐnt“, което от латински се превежда „те ще живеят“.

May 22, 202352:08
E26: Между обработените храни и биопродуктите или колко важен е балансът в храненето

E26: Между обработените храни и биопродуктите или колко важен е балансът в храненето

В днешно време всеки се опитва да живее и най-вече да се храни здравословно. Но възможно ли е въобще това на фона на всички обработени храни, с които пазарът се е затрупал? Трябва ли да се храним според сезона, как влияе храненето на бременната върху самото дете и можем ли да прекалим дори и със здравословните храни? Това са само част от въпросите, които засягаме с експерта по хранене и диететика доц. д-р Теодора Ханджиева-Дърленска.

Apr 26, 202354:11
Е25: Как да разпознаем шизофренията и защо хората с нея имат шанс за пълноценен живот

Е25: Как да разпознаем шизофренията и защо хората с нея имат шанс за пълноценен живот

По данни на Световната здравна организация приблизително 24 млн. души по света (или 1 на всеки 300) страдат от шизофрения. Въпреки това по-голямата част от тях не получават необходимото лечение.

Нещо повече, шизофренията е заболяване, което и до ден днешен остава особено недоразбрано от обществото и е обременено с изключително много предразсъдъци.

Хората, които живеят с него, са принудени да се борят както със своите собствени демони, така и със стигмата на околните. Но ако получат правилното и навременно лечение и имат дългосрочната подкрепа на своето семейство и приятели, те могат да водят пълноценен живот.

Първата стъпка към всичко това обаче е адекватното образование и осведомяване по темата.

Ето защо гост в нашето студио днес е д-р Владимир Сотиров, психиатър и управител на амбулатория за психично здраве „Адаптация“. Той ще ни разкаже повече подробности за самото заболяване, за неговите симптоми и лечение, както и за това как би изглеждал животът с него, ако не бъдат взети навременни мерки.


Mar 29, 202301:10:33
E24: Психология на изневярата или защо дори щастливите предават партньорите си

E24: Психология на изневярата или защо дори щастливите предават партньорите си

Изневярата е болезнена, при това не само за излъгания партньор, но и за виновния, който в повечето случаи изпитва срам, стрес и/или безпокойство. Но кои са факторите, които ни подтикват да предприемем подобна стъпка вземем подобно решение? Съществуват ли хора, които са по-склонни към подобна постъпка, можем ли да ги разпознаем и как да постъпим, ако нашият партньор ни изневери?

По темата разговаряме с Диляна Велева - специалист в сферата на социалната и консултативната психология. Диляна завършва Софийски университет “Св. Климент Охридски”, специалност “Психология”, магистър, била е водеща на множество специализирани психологически тренинги, а от 2005 година е асистент психолог в Института по Психология на БАН и впоследствие в Института за изследване на населението и човека, катедра „Психология".

С Диляна вече имаме един изключително интересен подкаст на тема „Как да разпознаем (и да се предпазим от) емоционалните манипулатори в любовта“, който горещо ви препоръчваме да изслушате.

Днес обаче с нея ще си поговорим за изневярата.

Приятно слушане!

Feb 27, 202352:22
E23: Какво може да направи всеки един от нас, за да намали ефектите от изменението на климата

E23: Какво може да направи всеки един от нас, за да намали ефектите от изменението на климата

Изменението на климата е непосредствена заплаха за нашия свят. Добрата новина обаче е, че всеки един от нас може да направи нещичко, за да подпомогне битката с него и да положи основите за едно по-добро бъдеще.

Кои са решенията, които се намират в нашите ръце? Как можем да променим навиците си при пазаруването и боравенето с отпадъци, при потребление на енергия и вода, както и в начините, по които се придвижваме до работа?

На тези и още много други въпроси отговаря Илияна Семерджиева, студент в магистърската програма “Екологични експертизи и контрол” в Нов български университет. Чрез програма “Еразъм +” участва в магистърската програма Global Change Management в Университета за устойчиво развитие Еберсвалде, Германия. В момента тя е и стажант в “Климатека” - отворена платформа за знание, която има за цел да направи науката за климата достъпна за всички. И не на последно място, Илияна е и изключително голям ентусиаст за промяна и действие за справяне с климатичните промени.

Jan 31, 202342:32
Е22: Психология на прошката или трябва ли да прощаваме и на онези, които не го заслужават?

Е22: Психология на прошката или трябва ли да прощаваме и на онези, които не го заслужават?

Прошката е висша форма на доброта и съпричастност. Това е освобождаване от гнева и лошите мисли. Понякога си мислим, че сме простили, но всъщност продължаваме да таим у себе си обида. Простили сме, но не сме забравили. Обвързана ли е непременно прошката със забравата? Само добрите хора ли прощават? Защо прошката е полезна и до какви вреди за психическото и физическото ни здраве може да доведе неспособността ни да я дадем? Защо прошката заема основно място в световните религии и обвързана ли е непременно с религиозната вяра?

На тези и още много други въпроси отговаря днес д-р Антонина Кардашева - доктор на психологическите науки, сертифициран управленски консултант, дипломиран психолог и психотерапевт, дипломиран лайф и екзекютив коуч.

Dec 22, 202258:02
Е21: Как да се научим да се вслушваме в тялото си, за да се почувстваме по-добре: Интервю с Инес Субашка

Е21: Как да се научим да се вслушваме в тялото си, за да се почувстваме по-добре: Интервю с Инес Субашка

Тялото ни е огледало на всички наши избори. То не е пасивен наблюдател, напротив – участва активно във всичко, което мислим и правим. И, разбира се, не престава да ни подсказва – например чрез болката, тревожността, безсънието и емоционалното хранене - от какво се нуждае, какво не е наред с него.

Защо е важно да овладеем този таен език на тялото и как бихме могли да използваме информацията, която то ни подава, за да променим живота си към по-добро?

По темата разговаряме с Инес Субашка. За нея спортът е нишката, смисълът, който обединява всичко останало в нейния живот. Тя е основател на зали за кондиционни тренировки и мобилност Inspired Fit Strong (IFS), автор е на седем книги, изучава движението, човешкото тяло и здравословния начин на живот. За Инес тренировките са нещото, с което човек, тествайки физическите си способности, разширява границите на своето съзнание. Едно пътешествие в дълбините на психиката, където човек се среща с най-големите си страхове само за да осъзнае, че в него е скрит безкраен потенциал да търси, преодолява, открива и постига. Днес Инес концентрира усилията си да помага на хората посредством движението, да пресътворяват себе си и да преоткриват техния потенциал.

Nov 28, 202201:03:47
Е20: До Антарктида и обратно

Е20: До Антарктида и обратно

Винаги сте си мечтали да посетите Антарктида? Днешният епизод на нашия подкаст ще ви отведе именно в този девствен свят, който сякаш е късче от друга планета. Поне мислено. В него ще си поговорим с един истински мечтател – ръководителя на българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев. В момента той се подготвя за 31-вата експедиция до Антарктида. Какво е да живееш на този леден континент? Какви научни проекти ще бъдат проведени този път? Това са само част от въпросите, които ще му зададем. Тъй че да не губим повече време…

Желаем ви приятно слушане!

Oct 27, 202245:18
Е20: Психология на скръбта: Как да преодолеем загубата

Е20: Психология на скръбта: Как да преодолеем загубата

Скръбта е естествена реакция към загубата. Това е емоционалното страдание, което изпитвате, когато ваш любим човек (или просто нещо, което обичате) ви бъде отнето. Често болката е непоносима. Възможно е да изпитвате най-различни трудни и неочаквани емоции – от шок или гняв до недоумение, вина и дълбока тъга. Болката от скръбта може да се отрази на всеки един аспект от вашето ежедневие – да попречи на съня ви, на храненето, на мислите ви. И колкото по-значителна е загубата, толкова по-интензивна е скръбта.

Как можем да се справим с това всепоглъщащо чувство?

По темата разговаряме с Даниел Троев - психолог, провеждащ консултации, които могат да ви помогнат за справянето с житейски трудности и проблеми като тревожни разстройства, депресия, паника, натрапчиви мисли, негативни емоции и др. С него вече имаме два страхотни епизода, посветени на тревожността и любовта, които горещо ви препоръчваме да изслушате.

Днес обаче с него ще си поговорим за скръбта.

Приятно слушане!

Sep 28, 202255:32
Е18: Какво означава да си емоционално интелигентен

Е18: Какво означава да си емоционално интелигентен

Време е новия епизод от нашия подкаст "Ти и науката". В него ще засегнем най-общо какво представлява емоционалната интелигентност, различни частни теми, свързани с нея, и върху какво да работим, както и на какво да обръщаме внимание, за да можем да я държим на по-високо ниво.

Гост в студиото е Мадлен Алгафари - психотерапевт, писател и преводач. Владее френски италиански, руски, английски и има редица специализирана литература зад гърба си.

Aug 31, 202254:12
Е17: В битка с рака на гърдата или колко важно е да бъде открит навреме

Е17: В битка с рака на гърдата или колко важно е да бъде открит навреме

През 2021 г. г. Световната здравна организация обяви, че ракът на гърдата е най-разпространеното онкологично заболяване сред хората. Статистиката сочи, че през 2020 г. са регистрирани над 4 млн. нови случая на рак на гърдата в Европа, близо 1,9 души са загинали вследствие на това заболяване. Според данни на Националния раков регистър всяка година у нас се диагностицират около 3500 нови случая на рак на гърдата. Уви, този брой расте, а 5-годишната преживяемост в България е едва 78% - една от най-ниските в Европа. Добрата новина е, че заболяването е напълно лечимо при голяма част от жените. Стига да се открие навреме.

Кои са най-честите рискови фактори за развитие на рак на гърдата? Какви са симптомите, за които трябва да следим? Какво можем да направим, за да се предпазим и намалим вероятността да се разболеем? На тези и още много други въпроси отговаря д-р Мариела Василева. Тя се занимава с хирургия при пациенти с рак на гърдата. Завършва медицина през 2011 г. в Медицинския университет - София. Защитава докторска дисертация на тема „Прогностични и предиктивни фактори при карцинома на млечната жлеза”, а през 2021 г. придобива специалност по хирургия в същия университет.

Jul 28, 202201:17:40
Е16: Как да разпознаем (и да се предпазим от) емоционалните манипулатори в любовта

Е16: Как да разпознаем (и да се предпазим от) емоционалните манипулатори в любовта

Никой не обича да бъде манипулиран. При това от своите собствени партньори. Със сигурност обаче сте попадали във връзка с емоционален манипулатор. А може би в момента се намирате именно в такава? Как да разпознаете този тип вредно поведение и какво можете да направите, за да му се противопоставите?

По темата разговаряме с Диляна Велева - специалист в сферата на социалната и консултативната психология. Диляна завършва Софийски Университет “ Св. Климент Охридски”, специалност “Психология”, магистър, била е водеща на множество специализирани психологически тренинги, а от 2005 година е асистент психолог в Института по Психология на БАН и впоследствие в Института за изследване на населението и човека, Департамент „Психология".

Jun 23, 202257:28
Е15: Арт терапията, която лекува не само душата, но и тялото

Е15: Арт терапията, която лекува не само душата, но и тялото

Арт терапията е понятие, което все по-устойчиво навлиза в живота. Какво представлява тя, каква е връзката й с психологията, може ли да лекува и тялото освен душата, кога е нужно да се обърнем към арт терапията като метод на лечение, помага ли тя при психологически травми от загуби и други шокови житейски ситуации?

На всички тези въпроси и още много други отговаря днес нашият специален гост – Евгения Маринчева – по образование и професия строителен инженер, но придобила и професионална квалификация по арт терапия от Нов български университет. Преминала е през специализирани обучения, курсове и семинари по арт терапия и има сертификати за работа с деца със СОП, за работа с хора, претърпели насилие, както и със семейни двойки и партньори.

May 30, 202201:03:39
Е14: Непознатата страна на автоимунните заболявания

Е14: Непознатата страна на автоимунните заболявания

Имунната система е наш основен защитник. Понякога обаче тя може внезапно да се обърне срещу нас. Защо се случва това и какво можем да направим, когато организмът започне да се саморазрушава? Може ли COVID-19 да отключи определени автоимунни заболявания, защо все още не разполагаме с ефективен лек срещу тях? 

На тези и още много други въпроси отговаря д-р Екатерина Куртева, имунолог от Лабораторията по клинична имунология към УМБАЛ “Св. Иван Рилски”. Основните й интереси са в областта на системните автоимунни заболявания, имуногенетиката и имунонутриционистиката.

Apr 27, 202250:29
Е13: Мръсният въздух: Тихият убиец на 21. век

Е13: Мръсният въздух: Тихият убиец на 21. век

Мръсният въздух взема повече жертви от войни, туберкулоза, СПИН и малария. Всяка година близо 7 млн. души по света умират преждевременно от заболявания, причинени от замърсяването на въздуха, който ежедневно дишаме. Само в България тази стойност е 8500 души. Замърсяването скъсява средната продължителност на живота в глобален план с над 2 години, увеличава риска от кардиоваскуларни заболявания и може да доведе до развиването дори и на депресия. Картината е наистина страховита. Как стигнахме дотук и какво можем да направим, за да се преборим с тази ситуация? Можем ли някак си да намалим рисковете за нашето здраве? На тези и още много други въпроси отговарят Ивайло Хлебаров и Ивайло Попов от  сдружение „За Земята“.

Ивайло Хлебаров е инженер, който завършва и Опазване на околната среда и устойчивото развитие. От 2003 г. е част от екипа на сдружение „За Земята”. Основните теми, с които се занимава, са чист въздух, отпадъци, прозрачност и отчетност на институциите.

Ивайло Попов работи по темите за ГМО, свръхконцентрация на земеделието, хранителни кооперативи, хранителна независимост. През последните три години е част от кампания “Чист въздух” към „За Земята“, която съвместява с темата за ГМО в екип “Храна и земеделие“.

Mar 28, 202201:06:03
Е12: Когато канабисът се превръща в лек

Е12: Когато канабисът се превръща в лек

Днес все повече хора гласуват за легализиране на тревата за развлекателна употреба, а популярността на медицинската марихуана нараства. Съществуват десетки изследвания, които демонстрират категорично ефективността ѝ срещу невропатични болки. Изследователи смятат, че тя може да облекчава симптомите на депресия, докато други проверяват ефективността ѝ срещу мигрена и дори като потенциално лечение на агресивна форма на тумор на мозъка, наречена глиобластом.

Каква обаче е ситуацията у нас? Какво ни пречи да тръгнем по следите на множество други държави, които вече легализираха марихуаната за медицинска употреба?

По темата разговаряме с Юлиян Караджов - доктор по биология на мозъка и неправителствен експерт по наркотиците.

Feb 27, 202252:31
Е11: Психология на любовта
Jan 27, 202249:34
Е10: Как химията може да ни направи по-добри готвачи
Dec 22, 202101:05:49
Е9: Ще зачестят ли буреносните капризи на времето

Е9: Ще зачестят ли буреносните капризи на времето

Шестият оценъчен доклад на Междуправителствения панел по изменението на климата, представен през август тази година, показва недвусмислено, че глобалното затопляне настъпва много по-бързо, отколкото си мислехме, и че човечеството вероятно носи почти цялата вина за това. Какво се случва с нашата планета, реалистично ли е да смятаме, че все още можем да променим нещата към добро и какъв личен пример трябва да даде всеки един от нас? 

На тези и още много други въпроси отговаря Симеон Матев - доктор по климатология и един от авторите в сайта „Климатека“. Защитава докторат на тема „Съвременни изменения на климата в България“, а в момента е асистент по климатология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в катедра „Климатология, хидрология и геоморфология“. Основните му научни интереси са в областта на изменението на климата, дългосрочните прогнози и климатичните фактори за геоморфоложки процеси.

Nov 24, 202101:02:29
Е8: Кога тревожността се превръща в проблем и как можем да си помогнем

Е8: Кога тревожността се превръща в проблем и как можем да си помогнем

Всички сме изпитвали тревожност – това естествено човешко състояние е ключова част от нашия живот. Тревожността ни помага да разпознаем и откликнем на опасността при т.нар. режим на битка или бягство. Тя може да ни мотивира и да ни помогне да се изправим лице в лице с трудни предизвикателства. „Правилното“ количество тревожност стимулира действието и креативността, дори увеличава продуктивността.

Съществува обаче и друга страна на тревожността.

Продължителното безпокойство причинява истински емоционален стрес, разболява ни и в най-лошия случай може да доведе до развитието на тревожни разстройства като паник атаки, фобии и обсесивно поведение. Подобна тревожност може да окаже наистина силен и опустошителен ефект върху нашия живот, да повлияе както на физическото ни, така и на психическото ни здраве. И днес ще си говорим с нашия гост Даниел Троев - психолог, провеждащ консултации за справяне с тревожни състояния и личностна промяна - именно за нея.

Oct 25, 202144:17
Е7: Как да храним нашите домашни любимци правилно

Е7: Как да храним нашите домашни любимци правилно

Всички искаме най-доброто за своите домашни любимци, но често нямаме никаква представа коя е подходящата храна за тях. Огромният избор в магазините също не помага. Как да разпознаем добрите храни от онези, които просто са рекламирани като такива? Не е ли по-удачно ние самите да готвим на любимите си пухчовци по специални рецепти и кои са някои от най-големите митове, свързани с храненето на домашните любимци? На тези и още много други въпроси отговаря ветеринарната лекарка д-р Мила Бобадова, която през 2005 г. основава първата клиника „Добро хрумване“ съвместно с д-р Влади Кирилов, и която вероятно мнозина от вас познават и като Козата Ани – една от най-популярните и влиятелни личности в социалните мрежи.

Sep 22, 202101:12:03
Е6: Как се лекува COVID-19 с реконвалесцентна плазма

Е6: Как се лекува COVID-19 с реконвалесцентна плазма

Последната почти година и половина се изправихме пред предизвикателството COVID-19. Светът сякаш се преобърна и започна да съществува по нов начин. Независимо дали сте от скептиците, или не, вирусът е факт и ние се учим да живеем с него.

Много хора изгубиха битката с болестта. И макар все още да няма утвърдено лечение, методът на лечение с реконвалесцентна плазма дава надежда и показва обнадеждаващи резултати.

Какво представлява този метод, крие ли рискове, кой може да се подложи на него и още много други въпроси ще обсъждаме днес с нашия специален гост – доктор Чавдар Ботев, специалист по трансфузионна хематология, един от учредителите на сдружението "Лечение на КОВИД-19 с реконвалесцентна плазма".

Aug 15, 202134:43
Е5: Какво е гореща вълна и как да се предпазим от това смъртоносно явление

Е5: Какво е гореща вълна и как да се предпазим от това смъртоносно явление

Jul 22, 202140:14
Е4: Какво разкриват снимките, които (си) правим, за нас самите

Е4: Какво разкриват снимките, които (си) правим, за нас самите

Изкуството има за цел да доставя удоволствие, да буди емоции, да пресъздава цветовете на живота. Фотографията като вид изкуство е не само начин да изразим себе си, но също така ни помага да се фокусираме върху положителните преживявания в живота си, да подобрим самочувствието си. Нещо повече – спомага за намаляване нивото на кортизола в организма – хормона на стреса.

Как точно се случва това, какво можем да научим за самите себе си от снимките, които (си) правим, и защо фототерапия е един особено ефективен метод за психоанализ? Тези въпроси и още много други ще дискутираме с нашия гост - Маргарита Бакрачева – доцент доктор по психология с дългогодишен опит в областта на психология на личността и развитието, консултативната и трудово-организационната психология.

Jun 24, 202158:35
Е3: В битка със зависимостите
May 14, 202101:13:19
Е2: Психология на избора - как взимаме решения и какво им влияе

Е2: Психология на избора - как взимаме решения и какво им влияе

Как решаваме къде да отидем на почивка, какво да облечем, с каква професия да се захванем? Съществуват множество фактори, които влияят на тези наши решения. Кои са те, как психологията може да обясни решенията, които взимаме?

На въпросите отговаря д-р Антонина Кардашева - доктор на психологическите науки, сертифициран управленски консултант, дипломиран психолог и психотерапевт, и дипломиран лайф и екзекютив коуч.

Приятно слушане!

Apr 22, 202139:40
Е1: Ваксините, COVID-19 и имунният отговор на нашето тяло

Е1: Ваксините, COVID-19 и имунният отговор на нашето тяло

COVID-19 превърна всички ни в експерти, но може би е добра идея да направим крачка назад, да погледнем на темата от по-широк ъгъл и да дадем микрофона на истинските специалисти, учените. Как работят ваксините срещу COVID-19, защо е важно да се ваксинираме, кои са най-големите опасения, свързани с тях, и какъв имунен отговор би бил достатъчен, за да сложи край на сегашната пандемия? На въпросите отговаря проф. д-р Доброслав Кюркчиев - началник на Лабораторията по клинична имунология към УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

Mar 22, 202128:21