Skip to main content
Spotify for Podcasters
Odstrta dediščina

Odstrta dediščina

By Zavod ID20

Prisluhnite našemu podcastu, ki predstavlja sveže in sodobne poglede na kulturno in naravno dediščino.
Available on
Google Podcasts Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Odkrivamo industrijsko dediščino Trbovelj | Gostja: Špela Pavli Perko

Odstrta dediščinaApr 01, 2021

00:00
26:05
PODCAST ODSTRTA DEDIŠČINA #9: Nina Peče Grilc: Ko otroke o dediščini učijo – škratje!

PODCAST ODSTRTA DEDIŠČINA #9: Nina Peče Grilc: Ko otroke o dediščini učijo – škratje!

Ste že slišali za Polha rogovileža, lisičko iz Šumberka, ki je izgubila slamnik ali nagajive škrate s Krasa? V tokratni epizodi podcasta Odstrta dediščina se odpravljamo v svet pravljičnih doživetij v naravi. K mikrofonu smo povabili Nino Peče Grilc, ki od leta 2015 s partnerjem Urošem Grilcem snuje unikatno slovensko transverzalo pravljično-doživljajskih poti.

Nekateri jo poznajo kot kulturologinjo, nekateri kot pripovedovalko, nekateri kot nekdanjo direktorico ljubljanskega Kinodvora, a mi jo bomo spoznali kot soustanoviteljico Zavoda Škrateljc. Nina Peče Grilc v pogovoru z Uršo Mihevc pričara vso magičnost, ki zaznamuje njihove doživljajske poti, postavljene po celi Sloveniji.

Zavod Škrateljc je do danes ustvaril kar 7 pravljično-doživljajskih dogodivščin, katerih lične poti po naravi bogatijo številne lesene skulpture, didaktični elementi ter všečno učno gradivo, kot so pravljične slikanice, brošure in beležke, ki poti še dodatno čarobno preobražajo. Tako kulturna in naravna dediščina zaživita povsem novo življenje skozi izvirne zgodbe in pristna doživetja.

Rojstvo otroka je tudi začetek dogodivščine

Ustvarjanje družine prinese številne nove izzive, ki sta jih Nina in Uroš izkoristila na povsem samosvoj način – pričela sta z ustvarjanjem doživetij za najmlajše, ki pa so zaradi svoje sporočilnosti in izobraževalnega elementa primerni tudi za starejše generacije.

V tokratni epizodi prisluhnite, kaj pravzaprav prinese postavljanje doživljajske poti. Kljub njihovi magičnosti čarovniška paličica, ki bi pot pričarala čez noč, žal ne obstaja. Vživetje v prostor, poznavanje lokalne naravne in kulturne dediščine ter povezovanje z lokalnimi akterji predstavljajo pomemben del na poti k ustvarjanju dogodivščine. Trdo delo pa se ne zaključi z odprtjem poti. »Ko se pot odpre, se pravo delo šele začne - zanima nas, kako bo projekt deloval, kakšne učinke bo imel, kaj to pomeni za lokalno okolje in vse naše partnerje,« pripoveduje Nina Peče Grilc.

Vzor za doživljajske poti so tematski parki

S partnerjem Urošem ustvarjata kreativna doživetja na presečišču različnih področij – kulture, izobraževanja, turizma in športa. Veliko pozornost namenjata uporabniški izkušnji. »Navdihovali smo se po tematskih parkih v tujini, zlasti bližnji Avstriji in Italiji, pohodnih poteh, ki so tam sicer bolj bogate z vidika infrastrukture. Vendar pa smo sami za polnost doživetja razvili tisto plat, ki jo veliki parki ponavadi nimajo,  to je zgodba,« razlaga Nina Peče Grilc. Poti namreč ustvarijo samo del doživetja – tu imajo pomembno vlogo še izvirna zgodba v slikanici oziroma glasbeni pravljici, misija in naloge v beležnici in številni živi programi ob priložnostnih dogodkih. Šele z njihovo pomočjo otroci resnično  doživijo celostno izkušnjo.

Prava pustolovščina pa seveda tudi ni vezana na samo en kraj. Tako v Zavodu Škrateljc ponujajo že 7 različnih doživljajskih poti, vsako s svojim dodatnim gradivom. Najbolj obiskana je polhograjska, ki je z vidika pohodništva najlažja in primerna za najmlajše. Od leta 2018 je Polhov doživljajski park obiskalo že 12.000 obiskovalcev. Tako po vzoru planinskih poti nastaja prava slovenska transverzala z navihanimi škrati, čarovnicami in čarovniki ter drugimi pravljičnimi bitji v zgodbah, ki otrokom na poseben način približajo bogato slovensko kulturno in naravno dediščino.

V 30-minutnem podcastu pa lahko izveste tudi o njihovih zadnjih projektih in o tem, ali bo v transverzali svoje mesto kmalu dobil tudi najbolj poznani slovenski škrateljček Berkmandlc. 


Spletna stran zavoda Škrateljc: www.skrateljc.org

Podcast je nastal v okviru Erasmus+ projekta COMM.ON Heritage. Community Manager for Inclusive Development of Vulnerable Areas based  on Heritage. 


Feb 16, 202231:36
Slovenska platforma, ki nakazuje smernice turizma po epidemiji | Gost: Rudi Medved

Slovenska platforma, ki nakazuje smernice turizma po epidemiji | Gost: Rudi Medved

V tokratni epizodi podcasta predstavljamo Rudija Medveda, študenta Fakultete za turistične študije – Turistice v Portorožu, Rudijem Medvedom. V podcastu smo se pogovarjali o uspešni platformi LocalsFromZero, ki z začetkom letošnjega leta postavlja del globalne zgodbe, spletnega portala za pravični in trajnostni turizem Fairbnb.

Še leto 2019 je bilo za slovenski turizem rekordno. V turističnih nastanitvenih obratih je bilo zabeleženih največ prihodov in največ prenočitev turistov doslej. Leto kasneje je turistični sektor epidemija COVID-19 povsem ohromila. A to ne velja za ponudbene in vsebinske rešitve za post-covidni turizem. V Sloveniji se namreč lahko pohvalimo z izjemno inovativno naravnanimi posamezniki in organizacijami.

Naš sogovornik Rudi Medved pomaga lokalnim turističnim ponudnikom pri trženju in promociji doživetij, svetuje na razvojnih in izobraževalnih delavnicah ter vodi podcast TourismFromZero. V 20-minutnem intervjuju boste izvedeli več o tem, kakšni so trendi na turističnem področju. Že vse od začetka epidemije COVID-19 so v ospredje prišli drugačni trendi, kot so digitalni nomadi in minimalizem, predvsem pa je govora o bolj trajnostnem turizmu.

Rudi Medved v ospredje postavlja tudi pogled mladih na turizem: »Mlajši drugače gledamo na trajnost. Zavedamo se pomena podnebnih sprememb, saj smo s tem odraščali. Vendar sta v ospredju tudi sociološki in ekonomski vidik.«

Letošnje leto za platformo prelomno

V podcastu pa smo se dotaknili tudi večjih sprememb, ki v prihodnjih mesecih čakajo platformo #LocalsFromZero. Pridružili se bodo namreč start-up projektu Fairbnb, nekakšni pravični obliki veliko bolj znane platforme Airbnb. Tako študentska platforma postaja del veliko večjega projekta, v katerem dobiva Slovenija precej večjo vlogo. Več o tem pa prisluhnite v tokratni epizodi podcasta.

---------------------------------

Podcast je nastal v okviru Erasmus+ projekta COMM.ON HERITAGE. Community Manager for Inclusive Development of Vulnerable Areas based On Heritage.Jan 11, 202219:37
Odkrivamo vas kulture na Kozjanskem | Gost: Andrej Černelc

Odkrivamo vas kulture na Kozjanskem | Gost: Andrej Černelc

V že sedmi epizodi podcasta Odstrta dediščina se tokrat odpravljamo na drug konec Slovenije, na Kozjansko. Urša Mihevc se je pogovarjala z Andrejem Černelcem, predstavnikom Mladinskega društva Bistrica ob Sotli, ki v majhni občini ob meji s Hrvaško skrbi za pestro kulturno dogajanje. Prisluhnite tokratnemu podcastu in ugotovite, kakšna je čarobna formula za oživitev vaških središč po meri mladih!

Občina Bistrica ob Sotli je ena manjših občin v Sloveniji in je leta 2020 štela 1336 prebivalcev. Najbolj je poznana po romarskem središču Svete gore, ki je zanimiva tudi z umetnostnozgodovinskega vidika. Sicer pa v središču občine, vasici Bistrica ob Sotli, že od leta 1996 deluje Klub metulj, ki je kasneje prerastel v mladinski center z močnim poudarkom na kulturnem dogajanju za mlade.

Ali je pasivnost mladih samo stereotip?

Z Andrejem Černelcem, enim od vodilnih sil dogajanja v Mladinskem društvu Bistrica ob Sotli smo se pogovarjali o tem, ali so mladi resnično bolj pasivni kot v preteklih desetletjih. V podcastu boste izvedeli več o tem, zakaj je glasba zelo pomembna za identiteto mladih. Poslušajte, kaj mladi v podeželskem okolju Bistrice ob Sotli menijo o gibanju LGBTQ+ in prizadevanjih za ekološke spremembe.

Andrej Černelc ugotavlja, da je kulturna dediščina pomembna za krepitev identitete prebivalcev. Avtentična izkušnja v kraju je namreč nekaj, kar oblikuje tudi mlade. Tako so sodelovali z lokalno šolo in Občino Bistrica ob Sotli pri razvoju aplikacije, ki obiskovalcem približa naravno in kulturno dediščino kraja.

V podcastu pa boste izvedeli tudi o tem, kaj dediščino naredi zanimivo za mlade. Kot namreč pravi Andrej Černelc: »Dediščina je vidna, vendar je veliko bolj čudovita, če te nekdo pelje do nje«. Ravno zato želijo, da Bistrica ob Sotli (p)ostane vas kulture in kulturne dediščine.

---------------------------------

Podcast je nastal v okviru Erasmus+ projekta COMM.ON HERITAGE. Community Manager for Inclusive Development of Vulnerable Areas based On Heritage.

Dec 09, 202123:19
Nizozemec, ki je obnavljal idrijsko rudarsko hišo | Gost: Joost Nussy

Nizozemec, ki je obnavljal idrijsko rudarsko hišo | Gost: Joost Nussy

Ko mladi poletne priložnosti za oddih in počitek od študijskih obveznosti raje zamenjajo za prostovoljno delo na eni od ohranjenih Idrijskih rudarskih hiš, zveni kot dober recept za poletje s pomenljivimi spomini. 

V šesti epizodi podcasta je Urša Mihevc gostila Joosta Nussyja, enega izmed prostovoljcev, ki je pomagal pri delih na nekdaj zapuščeni rudarski hiši Giser. V začetku poletja je namreč stekla mednarodna prostovoljska aktivnost pri projektu Mladi za rudarsko dediščino, ki smo ga pri Društvu Idrija 2020 pripravili ob podpori programa Evropska solidarnostna enota. Dvanajst mladih iz devetih evropskih držav je poprijelo za izziv in se lotilo tritedenskega dela na nekdaj zapuščeni rudarski hiši Giser, kjer so se skozi delo spoznavali s številnimi veščinami ki so jih v preteklosti za preživetje potrebovale rudarske družine.

Joost prihaja iz Groningena na Nizozemskem, kjer je študiral kulturno geografijo. Že od nekdaj ga zanima, kako so kulture razporejene po prostoru, povezanost prostora in identitete ter kako si ljudje zamišljajo prostor. Joost si namreč v prihodnosti želi postati strokovnjak za dediščino in ravno ta želja ga je v letošnjem poletju pripeljala v Idrijo.

Podcast je potekal v angleškem jeziku.

Podcast je nastal v okviru Erasmus+ projekta COMM.ON HERITAGE. Community Manager for Inclusive Development of Vulnerable Areas based On Heritage.

Oct 01, 202121:58
Odkrivamo industrijsko dediščino Trbovelj | Gostja: Špela Pavli Perko

Odkrivamo industrijsko dediščino Trbovelj | Gostja: Špela Pavli Perko

Tokrat smo v okviru podcasta Odstrta dediščina obiskali Trbovlje. Urša Mihevc se je pogovarjala  z mag. Špelo Pavli Perko, direktorico Delavskega doma Trbovlje, ki v zadnjih letih postaja ena vodilnih organizacij v Sloveniji na področju novih medijev in sodobnih pogledov na (industrijsko) dediščino.

Delavski dom Trbovlje je v zadnjih letih pomembno zaznamoval največje mesto v Zasavju, kjer je še donedavna premogovnik bil največji zaposlovalec. Po večjih težavah, ki jih je predvsem na področju zaposlovanja doživelo celotno Zasavje, pa je ravno Delavski dom Trbovlje poleg podjetja Dewesoft in pospeševalnika Katapult izrazito spremenil podobo mesta. Špela Pavli Perko je na na direktorskem mestu nasledila mag. Zorana Pozniča, kasnejšega ministra za kulturo, ki je gostoval tudi v naši zadnji številki revije TBI.

S sogovornico Špelo Pavli Perko smo govorili o virtualnem muzeju rudarstva, 4. dritlu, ki predstavlja nadgradnjo tradicionalnega obiska rudnika. V okviru Delavskega doma Trbovlje ravno tako poteka vsakoleten odmeven novomedijski festival Speculum Artium, ki odkriva nove pristope na preseku tehnologije in umetnosti, in ga lahko primerjamo z odmevno Ars Electronico v avstrijskem Linzu.

V tokratnem podcastu pa prisluhnite tudi o tem, zakaj so mladi pomembni za prihodnost kulturne dediščine. V Delavskem domu Trbovlje to nenazadnje dosegajo tudi skozi Mrežo centrov raziskovalnih umetnosti in kulture, kjer sodelujejo z MMC Kibla (Maribor) in društvom Pina (Koper). Kakor poudarja Špela Pavli Perko: »Industrijska kultura tako ohranja pozitivno sintagmo lokalne skupnosti kot skupka iznajdljivih na tehnologijo povezanih ljudi. In to je tradicija, ki sega 200 let nazaj v zgodovino. V 21. stoletju jo lahko pokažemo mladim na bolj sodoben način.«

Vabljeni k poslušanje celotne nove epizode na spodnji povezavi, na naš podcast pa se lahko naročite tudi v vašem najljubšem odjemalcu, kar pomeni, da boste dobili novo epizodo že takoj ob izidu!

Podcast je nastal v okviru Erasmus+ projekta COMM.ON HERITAGE. Community Manager for Inclusive Development of Vulnerable Areas based On Heritage.

Apr 01, 202126:05
Brkini, kjer pot vodi v prihodnost | Gostja: Nava Vardjan, Zavod Dobra pot

Brkini, kjer pot vodi v prihodnost | Gostja: Nava Vardjan, Zavod Dobra pot

V okviru našega podcasta Odstrta dediščina se tokrat odpravljamo v kraje, ki so znani po burji, kamnu in hribih. Urša Mihevc se je tokrat pogovarjala z Navo Vardjan, direktorico Zavoda Dobra pot, ki odkriva nove smeri in poti kulturne dediščine v Brkinih in na Krasu. V krajšem pogovoru spoznajte, zakaj se delo z mladimi splača tudi na podeželju.

Zavod Dobra pot sodi med nevladne organizacije, ki se skozi številne programe, delavnice, mednarodne projekte, tabore in mladinske izmenjave vestno in predano ukvarja z razvojem in ohranjanjem dediščine na območju slikovite pokrajine Brkinov. Ob zavedanju pomembnosti dediščine želijo skozi raznovrstne aktivnosti spodbujati vrednote, ki jih lahko spoznavamo skozi dediščino, ter pokazati, zakaj je življenje na podeželju priložnost tudi za mlade.

V tokratni epizodi podcasta spoznajte, kaj je bilo tisto, kar je pretehtalo, da je Nava Vardjan pred leti s še nekaj pogumnimi posamezniki ustanovila zavod. Kot boste spoznali tudi v pogovoru, ugotavlja, da je dediščina ogromna in (še) neizkoriščena priložnost, saj ima potencial v turizmu, ozaveščanju mladih in je pomembno vezivo med generacijami.

V nadaljevanju pogovora boste izvedeli več o samih Brkinih – kaj je specifično za to hribovito pokrajino med Notranjsko in Krasom. Odgovarja tudi na dilemo – spadajo Brkinci pod Primorsko, Notranjsko, bolj na Kras, ali pa ostajajo »zgolj« Brkinci?

Še posebej pa Nava Vardjan izpostavlja pomen mladih za ohranjanje kulturne dediščine. Prisluhnite pogovoru in spoznajte, kako v zavodu nagovarjajo mlade, kakšne aktivnosti organizirajo za njih. Mladi namreč tudi na območju Brkinov zapuščajo podeželje in se selijo v večja mesta, kjer je več blišča in morebitnih priložnosti za delo. Z Navo Vardjan tako ugotavljamo, kako obrniti ta trend v bolj pozitivno smer, tudi z vključevanjem ranljivih skupin, med njimi starejših. Velikokrat pa je do tja dolga pot, ki pa jo je zavod Dobra pot že dodobra odkril.

Podcast je nastal v okviru Erasmus+ projekta COMM.ON HERITAGE. Community Manager for Inclusive Development of Vulnerable Areas based On Heritage.

Feb 17, 202117:29
Kako kulturno dediščino vidijo “tam spodaj"? | Gostja: dr. Kaja Antlej

Kako kulturno dediščino vidijo “tam spodaj"? | Gostja: dr. Kaja Antlej

V našem podcastu tokrat predstavljamo dr. Kajo Antlej, Slovenko v Avstraliji in eno najbolj zanimivih raziskovalk na področju dediščine. Prisluhnite zanimivem intervjuju, v katerem govorimo o prihodnosti kulturne dediščine oz. njenih povezavah z digitalizacijo in virtualno resničnostjo.

Dr. Kaja Antlej je predavateljica industrijskega oblikovanja na univerzi Deakin ter raziskovalka v laboratoriju za virtualno resničnost (CADET). Biva in deluje v mestu Geelong, ki je nekoč veljalo za industrijsko prestolnico Avstralije. V zadnjih letih je mesto doživelo zaton industrije, vendar pa se s spremembami dobro sooča. Postalo je del mreže kreativnih mest UNESCO, na vsakem koraku pa se čuti revitalizacija. Industrija se namreč spreminja in veliko vlaga v digitalne tehnologije in nove materiale, kot so npr. karbonska vlakna.

V pogovoru beseda seveda nanese tudi na področje kulturne dediščine. Antlejeva vidi močen potencial v kulturni dediščini, ki je pomembna za identiteto prebivalstva in lahko služi kot navdih za lokalno skupnost, še posebej v nekdanjih industrijskih okoljih.
Prihodnost kulturne dediščine vidi zelo futuristično. Ukvarja se namreč s projekti, ki kulturno dediščino povezujejo z virtualno resničnostjo in drugimi tehnološkimi orodji. Virtualni muzejski programi lahko pridejo v poštev marsikje, recimo pri izobraževanju.

Prisluhnite tokratnemu podcastu in izvedite med drugim tudi o tem, kako lahko virtualna resničnost »zabava« v domovih upokojencev in zakaj je prihodnost v inženirkah!

Podcast je nastal v okviru Erasmus+ projekta COMM.ON HERITAGE. Community Manager for Inclusive Development of Vulnerable Areas based On Heritage. Več o projektu

Dec 10, 202027:42
Kje je vrednost v prenovi stavbne dediščine | Gostja: Maruša Zorec

Kje je vrednost v prenovi stavbne dediščine | Gostja: Maruša Zorec

V drugi epizodi našega podcasta Odstrta dediščina, v katerem se z gosti pogovarjamo o potencialih kulturne dediščine, smo tokrat gostili arhitektko Marušo Zorec, profesorico na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo in vodjo biroja ARREA arhitektura. Sodelovala je pri več pomembnih projektih prenov stavb z izjemno kulturno vrednostjo. Med drugim je za prenovo Grajske pristave v Ormožu skupaj s kolegi prejela nagrado Prešernovega sklada, z mednarodno nagrado Piranesi pa je bila nagrajena za prenovo Plečnikove hiše v Trnovem.

Prisluhnite o tem, kako pristopiti k obnovi stavbne dediščine ter kakšne so prednosti in slabosti prenove starih objektov.  

------------

Podcast je nastal v okviru Erasmus+ projekta COMM.ON HERITAGE. Community Manager for Inclusive Development of Vulnerable Areas based On Heritage.

Aug 06, 202021:46
Je UNESCO dediščina priložnost ali breme? | Gost: Marjutka Hafner

Je UNESCO dediščina priložnost ali breme? | Gost: Marjutka Hafner

V prvi oddaji podcasta Odstrta dediščina se nam je pridružila Marjutka Hafner, direktorica Urada za UNESCO. 
V pogovoru, ki sta ga vodila Matevž Šlabnik in Urša Mihevc, smo govorili o pozitivnih in negativnih posledicah uvrstitve na UNESCO seznam svetovne dediščine, COVID-19 epidemiji in prihodnosti dediščinskega sektorja. 

Jun 04, 202022:44