Skip to main content
Spotify for Podcasters
Omdenken Podcast

Omdenken Podcast

By Berthold Gunster

In de Omdenken Podcast luister je mee met de openhartige gesprekken die Berthold Gunster voerde met mensen over hun problemen. Hoe kunnen ze hun probleem laten verdwijnen? Of zelfs omdenken?
Omdenken-oprichter Berthold Gunster en zijn team staan elke dag met interactieve shows of webinars voor organisaties. Inmiddels zijn er 750.000 mensen getraind, twaalf boeken geschreven, elk jaar een nieuwe scheurkalender en geven we regelmatig webinars over omdenken. Heb je een vraag of tip? Mail naar contact@omdenken.nl of kijk op www.omdenken.nl.
Available on
Apple Podcasts Logo
Castbox Logo
Google Podcasts Logo
Overcast Logo
Pocket Casts Logo
PodBean Logo
RadioPublic Logo
Currently playing episode

Aflevering 17 - Blij kunnen zijn

Omdenken PodcastMar 25, 2019

00:00
39:59
Nieuwe podcast-reeks: Omdenken op het werk

Nieuwe podcast-reeks: Omdenken op het werk

We hebben goed nieuws. Vandaag is onze nieuwe podcast-serie gelanceerd: Omdenken op het werk!

Want wat betekent werk nogal eens? Je in een kostuum hijsen, saaie vergaderingen, nutteloze procedures, verlof-uurtjes sparen, krampachtig privé en werk scheiden, doen wat de baas zegt en zeuren over wie de koffiekopjes afwast. Dat kan leuker en beter. Fundamenteel beter. De mogelijkheden zijn onbegrensd. Niet alleen voor hippe start-ups, maar ook voor gemeenten, de zorg, advocatenkantoren en de bakker op de hoek. Kortom, voor iedereen die werkt. Als we maar durven omdenken.

Daarom gingen Berthold en zijn zoon Jan de afgelopen tijd in gesprek met een aantal mensen die op het gebied van werk fundamenteel anders durven te denken, en vooral te dóen. Die gesprekken hoor je in de podcast Omdenken op het werk.

Vandaag deze we hier met jou de eerste aflevering van deze nieuwe podcast. Klinkt die naar meer? Abonneer je dan op onze nieuwe podcastreeks door in de app waar je dit nu luistert, te zoeken op omdenken op het werk. Ook aflevering 2 en 3 staan al online en de komende tijd zal iedere maandag een nieuwe aflevering verschijnen. Maar dus niet hier, wel in die andere feed. Vergeet dus niet om je daar te abonneren.


Jun 21, 202151:42
Aflevering 41 - Te hoge verwachtingen

Aflevering 41 - Te hoge verwachtingen

Berthold gaat in deze aflevering in gesprek met Marit. Zij heeft last van haar eigen te hoge verwachtingen. Ze verwacht veel van haarzelf maar ook van het leven in het algemeen. We zeggen bij Omdenken niet voor niets: “Een te hoge verwachting is niets anders dan een toekomstige teleurstelling.” Maar hoe ga je om met die teleurstelling? En wat wil ze aan zichzelf bewijzen?

Jan 11, 202128:18
Aflevering 40 - Je werk niet goed doen

Aflevering 40 - Je werk niet goed doen

Marijke werkt al 12 jaar als kinderpsycholoog in de jeugdhulpverlening maar toch lukt het haar niet altijd om de kinderen en de gezinnen waar ze mee werkt te helpen. Dat frustreert haar en zorgt er soms voor dat ze de moed verliest. In het gesprek met Berthold onderzoeken ze samen wat er schuil gaat achter die frustratie. Is het perfectionisme? Of toch iets anders?

Jan 04, 202132:39
Aflevering 39 - Bang om fouten te maken

Aflevering 39 - Bang om fouten te maken

Sanne schuift in deze aflevering bij Berthold aan omdat ze bang is om fouten te maken. Vooral als ze alleen is, heeft ze het gevoel dat iedereen naar haar kijkt en denkt dat ze maar een beetje aan prutsen is. Ze schaamt zich op voorhand al voor dingen die nog niet eens gebeurd zijn. Zonde, vindt ze zelf ook. Maar hoe komt ze hier vanaf?

Dec 21, 202017:12
Aflevering 38 - Eindeloze lijst taken

Aflevering 38 - Eindeloze lijst taken

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Femke. Zij kan zich slecht ontspannen. Zit ze ‘s avonds na een dag werken en voor haar zoontjes zorgen eindelijk op de bank, ziet ze overal om zich heen taken om aandacht schreeuwen. Stoffige plinten, ongelakte tafels en schimmelige kitranden. Samen met Berthold komt ze erachter dat dit probleem een veelkoppig monster is dat bestreden moet worden met alle vier de vakken van de Omdenkmatrix tegelijkertijd.

Dec 14, 202028:04
Aflevering 37 - Zoon wast handen niet

Aflevering 37 - Zoon wast handen niet

Deze aflevering gaat over Maaike en het probleem dat ze heeft met haar 23 jarige zoon. Hij wast z’n handen namelijk niet. Dit lijkt op het eerste gezicht wellicht een onzinnig probleem, maar dit zijn volgens ons nou juist de meest interessante problemen. Want er zit altijd meer achter dan je denkt. Of zoals we hier bij Omdenken ook graag zeggen: mensen struikelen niet over bergen, maar over molshopen.

Dec 07, 202020:10
Aflevering 36 - Op verkeerde mannen vallen

Aflevering 36 - Op verkeerde mannen vallen

Vandaag is het woord aan Ellen. Ze vindt van zichzelf dat ze steeds de verkeerde keuzes maakt. En dan vooral op het gebied van mannen. Hoe doorbreek je zo’n patroon? En wat zijn dan goede keuzes? Want van een man die liefdevol boterhammen met hagelslag voor haar smeerde, werd ze ook gillend gek...

Nov 30, 202033:14
Aflevering 35 - Omgaan met complimenten

Aflevering 35 - Omgaan met complimenten

In deze aflevering van de Omdenken Podcast gaat Berthold in gesprek met Michel. Hij vindt het lastig om met complimenten om te gaan. Ze geven hem in eerste instantie een goed gevoel, maar vervolgens eigenlijk alleen maar stress. Berthold probeert er achter te komen wat er precies in het hoofd van Michel gebeurt als hij een compliment krijgt. En ze hebben het om één of andere reden steeds over goudvissen verzamelen...

Nov 23, 202023:13
Aflevering 34 - Werk geeft geen voldoening

Aflevering 34 - Werk geeft geen voldoening

Eindelijk! Seizoen 4 is begonnen. En we starten deze week met Leonie. Zij geeft les op een middelbare school, maar haalt eigenlijk helemaal geen voldoening uit haar werk. Wat nu? Zomaar ontslag nemen? En wat wil ze dan wel? Want je moet wel íets doen. Toch?

Nov 16, 202026:37
We zijn bijna terug met seizoen 4!
Oct 20, 202001:54
Bonusaflevering seizoen 3 - Hoe is het nu met ze?

Bonusaflevering seizoen 3 - Hoe is het nu met ze?

Ook na seizoen 3 waren jullie nieuwsgierig naar hoe het nu met de mensen uit de podcast gaat. Hadden ze iets aan het advies van Berthold? Hebben ze er iets mee gedaan? Hoe is het nu? Daarom hebben een aantal deelnemers ons laten weten hoe het nu met ze gaat en hoe ze het gesprek met Berthold ervaren hebben. Die reacties ga je horen in deze bonusaflevering. Heb je de rest van de afleveringen nog niet geluisterd? Ga dat dan eerst doen! Anders begrijp je er echt helemaal niets van. En goed nieuws: we zijn druk bezig met seizoen 4, dus de Omdenken Podcast komt terug!

Mar 16, 202018:41
🎄DE KERSTSPECIAL 🎄
Dec 23, 201917:15
Aflevering 33 - Vader-zoonrelatie

Aflevering 33 - Vader-zoonrelatie

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Max. Hij worstelt met de relatie met zijn vader. Ze kunnen het goed met elkaar vinden, maar soms botsen ze ook heel erg. In het gesprek gaan ze samen op zoek wat er achter die botsingen zit en hoe Max daar mee om zou kunnen gaan.

Dec 16, 201933:39
Aflevering 32 - Bang om iets te missen

Aflevering 32 - Bang om iets te missen

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Maxime. Zij heeft last van FOMO: fear of missing out. Ze wil alles meemaken en duizend levens tegelijk leven. Maar ja, dat is natuurlijk onmogelijk...

Dec 09, 201928:37
Aflevering 31 - Topsport en blessures

Aflevering 31 - Topsport en blessures

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Tessa. Ze speelt handbal op een heel hoog niveau en is daardoor regelmatig geblesseerd. Het lukt haar niet om op een goede manier met die blessures om te gaan. In dit gesprek onderzoekt Berthold of Tessa de frustratie over haar blessures ook ergens voor kan gebruiken. Of ze het om zou kunnen denken.

Dec 02, 201926:49
Oproep: we zoeken jouw verhalen voor onze kerstspecial

Oproep: we zoeken jouw verhalen voor onze kerstspecial

Vertel ons in een audiobericht van maximaal 1 minuut via WhatsApp welke inzichten jij hebt gekregen door het luisteren naar deze podcast en wat je met die inzichten gedaan hebt. Baan opgezegd? Doe je alles anders? Kijk je iedere ochtend in de spiegel en zeg je dan dat je een sukkel bent? Alle mooie verhalen zijn welkom. Laat het ons weten via 06 - 42 11 68 48. En wie weet hoor je jouw verhaal terug in onze kerstspecial!

Nov 27, 201902:18
Aflevering 30 - Bang voor e-mail

Aflevering 30 - Bang voor e-mail

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Leonie. Zij is bang voor e-mails. Ze durft ze niet te openen en laat ze dus maar ongelezen in haar mailbox staan. Geen handige strategie, want ooit moet je ze natuurlijk lezen en erger nog: beantwoorden. Ik probeer met haar te achterhalen waar deze angst vandaan komt en hoe ze er mee om kan gaan.

Nov 18, 201926:38
Aflevering 29 - Geven en nemen als zzp'er

Aflevering 29 - Geven en nemen als zzp'er

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Linda. Zij is als zzp’er enorm loyaal naar haar klanten. Maar soms té loyaal. De balans tussen geven en nemen is dan verstoord en op dit moment belemmert dat haar in het zetten van de volgende stap voor haar bedrijf.

Nov 11, 201937:47
Aflevering 28 - Ik ben een sukkel

Aflevering 28 - Ik ben een sukkel

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Tom. Als er bij hem kleine dingen mis gaan zit hij daar zo erg mee, dat het zijn hele dag verpest. Het wordt dan alsnog een gigantisch probleem. Daar zou hij wel vanaf willen.

Nov 04, 201917:60
Aflevering 27 - Zwalkende carrière

Aflevering 27 - Zwalkende carrière

Stephanies carrière loopt niet zoals ze het voor zich had gezien. Ze is op dit moment bezig met haar derde fulltime baan sinds haar afstuderen. Helaas, dit is ook niet wat ze wil. Maar wat dan wel? Hoe krijgt ze haar zwalkende carrière weer op de rit? Berthold gaat met haar in gesprek.

Oct 28, 201931:01
Aflevering 26 - Dingen afmaken

Aflevering 26 - Dingen afmaken

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Peter. Hij stroomt over van de ideeën. De één nog beter dan de ander. Maar hij vindt het lastig om door te zetten en iets af te maken. Samen proberen ze achter te komen wat hem tegenhoudt.

Oct 21, 201929:57
Aflevering 25 - Moet ik ontslag nemen?

Aflevering 25 - Moet ik ontslag nemen?

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Jennifer. Ze is al een tijdje niet tevreden over haar baan en dan met name over haar manager. Ze twijfelt over ontslag nemen en weet niet zo goed wat ze moet doen.

Oct 14, 201918:43
Aflevering 24 - Gamende zoon

Aflevering 24 - Gamende zoon

We zijn terug! Op het moment dat het derde seizoen van de Omdenken Podcast van start gaat, begint ook de Week van de Opvoeding. Daarom gaat Berthold in deze aflevering in gesprek met Charlotte die zich zorgen maakt over hoeveel haar 12-jarige zoon gamet.

Oct 07, 201924:22
Bonusaflevering seizoen 2 - Hoe is het nu met ze?

Bonusaflevering seizoen 2 - Hoe is het nu met ze?

Ook na seizoen 2 waren jullie nieuwsgierig naar hoe het nu met de mensen uit de podcast gaat. Hadden ze iets aan het advies van Berthold? Hebben ze er iets mee gedaan? Hoe is het nu? Daarom hebben een aantal deelnemers ons laten weten hoe het nu met ze gaat en hoe ze het gesprek met Berthold ervaren hebben. Die reacties ga je horen in deze bonusaflevering. Heb je de rest van de afleveringen nog niet geluisterd? Ga dat dan eerst doen! Anders begrijp je er echt helemaal niets van. En goed nieuws: vanaf volgende week weer iedere week een nieuwe aflevering!

Sep 30, 201918:11
Aflevering 23 - Een man op de bank

Aflevering 23 - Een man op de bank

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Joyce. Ze is inmiddels drie jaar vrijgezel en druk aan het daten, maar dat was tot nu toe nog niet heel succesvol. Ze mist toch die man op de bank...

Jun 10, 201931:27
Aflevering 22 - Uitdaging in je werk

Aflevering 22 - Uitdaging in je werk

In deze podcast gaat Berthold Gunster in gesprek met Rob. Hij was op zoek naar uitdaging in zijn werk. Dat is gelukt. Te goed zelfs, want hij ervaart nu veel stress en onzekerheid over het werk dat hij levert.

Jun 03, 201919:43
Aflevering 21 - Lastige familie

Aflevering 21 - Lastige familie

In deze podcast gaat Berthold Gunster in gesprek met Lia. Zij heeft geen gemakkelijke familie. Al vanaf jongs af aan hebben ze haar als “anders” bestempeld en dat was en is ontzettend pijnlijk.

May 13, 201925:56
Aflevering 20 - Spreekangst

Aflevering 20 - Spreekangst

In deze podcast gaat Berthold Gunster in gesprek met Iris. Zij heeft al vanaf de middelbare school last van spreekangst. Spreken in het openbaar is voor haar echt een hel en daar zou ze wel vanaf willen.

Apr 29, 201932:35
Aflevering 19 - Ik weet niet wat ik wil

Aflevering 19 - Ik weet niet wat ik wil

In deze podcast gaat Berthold in gesprek met Babette. Zij kwam er na 5,5 jaar geneeskunde studeren achter dat ze helemaal geen arts wil worden. Maar wat wil ze dan wel?

Apr 15, 201928:35
Aflevering 18 - Perfecte vader zijn

Aflevering 18 - Perfecte vader zijn

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Steven. Hij is bang dat hij de dingen waar hij zelf mee zit, bijvoorbeeld een negatief zelfbeeld, doorgeeft aan zijn zoontjes. Kun je dat als ouder überhaupt voorkomen? Of is het al te laat?  

Apr 08, 201923:54
Aflevering 17 - Blij kunnen zijn

Aflevering 17 - Blij kunnen zijn

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Marieke. Ze heeft in haar leven al heel wat klappen gehad en daardoor lukt het haar niet meer om echt blij te zijn.

Mar 25, 201939:59
Aflevering 16 - Samengesteld gezin

Aflevering 16 - Samengesteld gezin

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Marleen. Zij heeft een samengesteld gezin met drie pubers en dat loopt niet altijd zoals zij zou willen.

Mar 18, 201928:27
Aflevering 15 - Boeken uitlezen

Aflevering 15 - Boeken uitlezen

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Paul. Het lukt hem maar niet om een boek uit te lezen. Klinkt als een simpel probleem, maar daar blijkt meer achter te zitten.

Mar 11, 201921:25
Aflevering 14 - Moeite met kiezen

Aflevering 14 - Moeite met kiezen

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Mariëlle die het ontzettend lastig vindt om keuzes te maken. Ze vond het zelfs lastig om een probleem voor de podcast te kiezen...

Mar 04, 201920:12
Aflevering 13 - Grote groepen

Aflevering 13 - Grote groepen

We zijn terug van weggeweest! In deze eerste aflevering van het nieuwe seizoen gaat Berthold in gesprek met Sanne, die moeite heeft met grote groepen. Ze voelt zich dan snel gepest. Meestal onterecht zo blijkt...

Feb 25, 201928:35
Bonusaflevering seizoen 1 - Hoe is het nu met ze?

Bonusaflevering seizoen 1 - Hoe is het nu met ze?

Na het grote succes van seizoen 1 kregen we heel vaak de vraag: hoe is het nu met ze? Wat vonden de deelnemers van het gesprek? Hadden ze iets aan het advies van Berthold? Daarom hebben we aan alle deelnemers gevraagd om ons te laten weten hoe het nu met ze gaat en hoe ze het gesprek met Berthold ervaren hebben. Acht mensen waren zo lief om voor ons een boodschap in te spreken dus die ga je horen in deze bonusaflevering. Heb je de rest van de afleveringen nog niet geluisterd? Ga dat dan eerst doen! Anders begrijp je er echt helemaal niets van.
Nov 20, 201820:00
Aflevering 11 - Mijn leven is een rommeltje

Aflevering 11 - Mijn leven is een rommeltje

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Paul die zegt dat zijn leven op dit moment een rommeltje is. Bijna alles is op dit moment onzeker en onduidelijk...
Sep 24, 201822:34
Aflevering 10 - Wees eens gedreven!

Aflevering 10 - Wees eens gedreven!

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Marjolijn, die er op haar werk tegenaan loopt dat niet al haar collega's zo gedreven zijn als zij. Dit verschil levert spanningen op en daar wil ze graag mee om leren gaan.
Sep 17, 201817:16
Aflevering 9 - Ik kan niet koken

Aflevering 9 - Ik kan niet koken

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Anna-Maria, die zegt dat zij niet kan koken. Dat klinkt als een futiel probleem, maar tijdens het gesprek komen we erachter dat ze dankzij haar gebrekkige kookkunsten een hele rits aan problemen heeft.
Sep 10, 201823:29
Aflevering 8 - Drukte in de trein

Aflevering 8 - Drukte in de trein

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Karen, die zich kapot ergert aan drukte in de trein. Ze reist iedere dag van huis naar werk en weer terug en het is regelmatig zo druk dat ze niet meer mee kan of hutjemutje moet staan.
Sep 03, 201813:34
Aflevering 7 - Ongewenst single

Aflevering 7 - Ongewenst single

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Xander, die op dit moment single is, maar daar graag verandering in wil brengen. Hoewel hij een aantal serieuze relaties heeft gehad, is het hem nog niet gelukt om een maatje te vinden.
Aug 27, 201822:29
Aflevering 6 - Zeeën van tijd

Aflevering 6 - Zeeën van tijd

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Esther, die vertelt dat ze zeeën van tijd heeft en dat als een probleem ziet. Ze heeft een heftige operatie achter de rug en is nu 100% afgekeurd. Toch kan ze niet zonder schuldgevoel genieten van haar vrije tijd.
Aug 20, 201829:56
Aflevering 5 - Verwachtingen

Aflevering 5 - Verwachtingen

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Eva-Linde, die vooral heel veel verwachtingen heeft van anderen. Niemand voldoet aan haar eisen. Haar broertje niet, haar klasgenoten niet, haar vrienden niet. Ze wordt er zelf ook helemaal gek van. Maar ligt dat aan hen? Of aan haar...
Aug 08, 201824:38
Aflevering 4 - Ontslagen?

Aflevering 4 - Ontslagen?

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Bert, die heel wat meegemaakt heeft met zijn werkgever. Zijn vrouw is ontslagen en zelf ligt hij al maanden met zijn werkgever in de clinch. Wat nu? Hoe pak je zo'n ingewikkeld conflict aan?
Aug 08, 201823:06
Aflevering 3 - Emotionele chantage

Aflevering 3 - Emotionele chantage

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Margreet, over de problematische relatie die zij heeft met haar moeder. Hoe ga je om met lastig gedrag van anderen? En dan vooral van mensen die nou eenmaal in je leven voorkomen zoals je moeder.
Aug 08, 201827:14
Aflevering 2 - Jezelf verkopen

Aflevering 2 - Jezelf verkopen

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Tim, die het heel lastig vindt om zichzelf te verkopen. Hoe schrijf je nou een goede motivatiebrief? Het solliciteren lukt hem tot nu toe nog niet zo goed. Ligt dat aan die brief? Of speelt er nog wat anders bij Tim?
Aug 08, 201818:29
Aflevering 1 - Gedoe omarmen

Aflevering 1 - Gedoe omarmen

In deze aflevering gaat Berthold in gesprek met Karin, die het moeilijk heeft met het lastige gedrag van haar dochter. Ze lijkt haar dochter maar niet te begrijpen, hoe hard ze haar best ook doet. En wellicht zit daar nou juist wel het probleem.
Aug 08, 201831:33