Skip to main content
Spotify for Podcasters
Op houten banden: een podcast voor kinderen

Op houten banden: een podcast voor kinderen

By Nationaal Comité 4 en 5 mei

Op houten banden is de eerste podcast voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar. Het verhaal in de podcast gaat over de bevrijding van Nederland in 1944-1945.

De 15-jarige Leendert woont in Zeeland en maakt mee hoe Terneuzen in 1944 bevrijd wordt. Nu zal heel Nederland wel snel bevrijd zijn! Maar de bevrijding verloopt niet zo soepel als iedereen hoopt. De Duitse bezetter geeft de strijd niet zomaar op. Intussen krijgt Leendert een bijzondere opdracht.
Available on
Apple Podcasts Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Aflevering 2: Soldaten in de Biesbosch (november 1944)

Op houten banden: een podcast voor kinderenNov 14, 2019

00:00
12:45
Aflevering 5: Een envelop met een foto (april 1945)

Aflevering 5: Een envelop met een foto (april 1945)

Eindelijk komt Leendert in Groningen aan. Hij ziet zijn oma weer, voor het eerst sinds de oorlog begon. En ze doen een verrassende ontdekking over de verrader. Maar Groningen is nog niet bevrijd, en er volgen dagenlange gevechten. Pas als die voorbij zijn, zal blijken of de missie van Leendert geslaagd is.

Mar 20, 202017:16
Aflevering 4: Belofte maakt schuld (februari 1945)

Aflevering 4: Belofte maakt schuld (februari 1945)

Leendert is onderweg naar Groningen om een belangrijke boodschap van het verzet te bezorgen. Die boodschap zit in een geheime zak van zijn broek. In de vorige aflevering fietste Leendert in bezet gebied. Hij kwam door het uitgebrande Putten. Ineens leek het erop dat Leendert verdwaald was. Het was al donker en bezeerde zich ook nog eens. Hij ziet het niet meer zitten. Zou hij zijn tocht opgeven?

Feb 24, 202014:02
Aflevering 3: Nacht in het bos (januari 1945)

Aflevering 3: Nacht in het bos (januari 1945)

Na Gorinchem rijdt Leendert verder naar het noordoosten, naar Nijkerk. Onderweg ziet hij de ellende van de oorlog in volle omvang. Magere kinderen met hun moeder die eten zoeken omdat de Hongerwinter is aangebroken. Uitgebrande huizen in Putten. Leendert wordt er somber van. Als hij dan ook nog eens verkeerd rijdt, zit hij echt in de put. Hij wil naar huis, naar zijn moeder en zijn vrienden.

Jan 28, 202012:31
Aflevering 2: Soldaten in de Biesbosch (november 1944)

Aflevering 2: Soldaten in de Biesbosch (november 1944)

Leendert gaat op weg. Op een fiets met houten banden, want rubberen banden zijn niet meer te krijgen. Zijn tocht gaat door Brabant, langs het net bevrijde Breda naar Drimmelen. Daar moet hij de Biesbosch oversteken om in Gorinchem te komen, zijn eindbestemming van die dag. Maar in Drimmelen, een dorpje aan de Brabantse kant van de Biesbosch, hoort hij dat de Duitsers nog in Zuid-Holland zitten. Dat valt vies tegen, nu moet hij door bezet gebied fietsen en dat is gevaarlijk!

Nov 14, 201912:45
Aflevering 1: De verrader (september 1944)

Aflevering 1: De verrader (september 1944)

Leendert maakt de bevrijding in Terneuzen mee. De mensen vieren feest, maar het wordt ook duidelijk dat de oorlog nog niet voorbij is. De vader van Leendert zit in het verzet en krijgt de vraag om een boodschap af te leveren in Groningen. De geallieerden hebben het vermoeden dat er een verrader in het Gronings verzet zit, die de bevrijding wel eens zou kunnen dwarsbomen. Maar de vader van Leendert kan het fysiek niet aan en het verzet oppert dat zijn 15-jarige zoon wel kan gaan. Leendert heeft wel zin in dat avontuur! Samen met iemand van het verzet maakt hij plannen voor de tocht.

Oct 09, 201913:14
Trailer Op Houten Banden

Trailer Op Houten Banden

75 jaar na het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog staan we stil bij de bevrijding en vieren we dat we sindsdien weer in vrijheid leven. De bevrijding van Nederland duurde ongeveer 9 maanden en vond in fases plaats. Terwijl het zuiden van Nederland al was bevrijd, was de rest van Nederland nog in handen van de nazi’s. Om dat verhaal inzichtelijk te maken en invoelbaar voor kinderen is deze podcast gemaakt.

Sep 18, 201901:12