Skip to main content
Spotify for Podcasters
Opodden

Opodden

By Mild Nygren & Sjöberg

Vill du veta mer om hur vi får en hållbar arbetsmarknad? Eller mer kunskap om omställning? Eller bara lyssna till intressanta diskussioner kring arbetsmarknaden och villkoren där - då är Opodden något för dig!
I varje avsnitt intervjuar journalisten Gunilla Mild Nygren och omställningsexperten Ann-Sofi Sjöberg spännande personer inom omställning och arbetsmarknad. Välkommen!
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Vikten av att kommunicera vid förändring

OpoddenDec 09, 2021

00:00
26:55
Råd till dig som ska säga upp

Råd till dig som ska säga upp

En kort sammanfattning av vad som är viktigt att tänka på och hur du kommunicerar om du tvingas säga upp medarbetare i en mindre eller större omställning – före, under och efter. 

Opoddens Ann-Sofi Sjöberg och Gunilla Mild Nygren tar ett grepp kring konsten att kommunicera omställning med några viktiga hållpunkter. 

Nov 30, 202317:24
Att gasa sig ur krisen
Nov 09, 202329:04
AI och framtidens jobb
Sep 05, 202329:23
Almedalenspecial 2023: Vad blev sagt om den nya omställningsreformen?

Almedalenspecial 2023: Vad blev sagt om den nya omställningsreformen?

Direkt från Almedalen ger vi dig våra reflektioner kring det som de viktigaste rösterna sa om omställningsreformerna och framtidens arbetsmarknad. Tune in - här får du tio snabba minuter med spaningar från de hetaste seminarierna! Lyssna i hängmattan eller i soffan en regnig dag.

Jul 04, 202309:10
Behövs mer samverkan på arbetsmarknaden?

Behövs mer samverkan på arbetsmarknaden?

Lyssna på Trygghetsstiftelsens vd Hillevi Engström som efterlyser mer samverkan mellan omställningsorganisationer, Arbetsförmedling och privata aktörer för att förbättra stödet ytterligare till den som ska komma vidare i arbetslivet. Björn Elmqvist från konsultföretaget Werket kommenterar.

May 23, 202327:45
Bättre koll på de nya LAS-reglerna

Bättre koll på de nya LAS-reglerna

Det är ett halvår sedan de nya LAS-reglerna trädde i kraft. Vad är de största förändringarna? Opodden intervjuar Maria Elinder, expert i arbetsrätt som förklarar mer om de sex större förändringar som skett.  Det är de nya reglerna om uppsägning från saklig grund till sakliga skäl, turordningsundantag, uppsägning av personliga skäl, den nya visstidsanställningen, hyvling och uthyrningslagen. 

Lyssna på Opodden avsnitt 17 och du får veta mer om nya LAS. 

Apr 18, 202329:34
UPSKILL FÖR ALLA, ELLER?

UPSKILL FÖR ALLA, ELLER?

Är omställningsstudiestödet felriktat? Hör David Seim, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet, och en av författarna till SNS Konjunkturråds rapport ”Strukturomvandling på svensk arbetsmarknad: Konsekvenser och policyåtgärder” och Göran Arrius, ordförande i Saco, om rapporten och parternas avtal, LAS, omställnings- och kompetensstöd samt omställningsstudiestödet. 

Följ Opodden på Linkedin och dela gärna!

Feb 07, 202330:11
OMSTÄLLNINGSSTUDIESTÖDET – SÅ FUNKAR DET!
Nov 22, 202232:11
ETT HISTORISKT AVTAL
Aug 26, 202225:38
RAPPORT FRÅN ALMEDALEN

RAPPORT FRÅN ALMEDALEN

En kort resumé från Almedalens diskussioner kring omställning. Opodden har varit på plats, lyssnat på panelsamtal och seminarier, diskuterat och analyserat det som sagts om omställning. Fokus har varit utbildningsutbudet, kompetensbrist, matchning och så klart det nya omställningspaketet. Ett avsnitt för dig som vill få en aktuell uppdatering om det som surrar kring omställning.

Jul 07, 202210:07
OM RÄTTVIS OMSTÄLLNING, LÄRANDEREVOLUTION OCH OPTIMISM

OM RÄTTVIS OMSTÄLLNING, LÄRANDEREVOLUTION OCH OPTIMISM

Det mångfasetterade avsnittet med internationell utblick och ämnen som spänner över omställning, lärande och en gnutta bistånd.
Nayla Glaiser, ordförande för Eurocadres, berättar bland annat om deras projekt för att alla ska hänga med kompetensmässigt i den gröna omställning som pågår just nu.
Ann-Therese Enarsson, vd för Tankesmedjan Futurion, pratar om rättvis omställning, en utbildnings- och lärande revolution, globala innovationer och varför goda nyheter kan provocera.
Från Kenya hör vi Felix Osok, senior programme manager på svenska ambassaden i Nairobi. Han berättar bland annat om ett matchningsprogram som delfinansieras med stöd från Sida för att få fler ungdomar ut i arbetslivet med rätt kompetens.

Jun 10, 202238:48
Så hanterar du svåra samtal som chef
Mar 30, 202226:44
BONUSAVSNITT – DEN SVENSKA MODELLEN vs EU

BONUSAVSNITT – DEN SVENSKA MODELLEN vs EU

BONUSLYSSNING med Caroline Söder, vd Trygghetsfonden TSL och professor Ola Bergström, Handelshögskolan i Göteborg. 

Just nu går tankarna inte först och främst till att fundera över kompetenskonton. Hela världen håller andan och följer det övergrepp som just nu sker i Ukraina. Men det kan samtidigt vara skönt att för en kort stund tänka på något annat. Vill ni hjälpa de Ukrainska flyktingarna swishar ni till UNHCR på 123 129 50 21. 370 kronor räcker till ett nödpaket som värmer barn och familjer på flykt.

I Opoddens bonusavsnitt denna gång jämför vi den svenska modellen med europeiska kommissionens förslag på individuella kompetenskonton. Vi har vårt system med parternas omställningsorganisationer och nu tillkommer dessutom ytterligare en offentlig omställningsorganisation, nya vägledningstjänster och förbättrat omställningsstudiestöd. Så är detta något för Sverige? Lyssna så får du höra vad våra gäster tycker. 

Mar 03, 202212:02
Special: Nya omställningspaketet 2022 – en historisk reform som ger nya möjligheter

Special: Nya omställningspaketet 2022 – en historisk reform som ger nya möjligheter

Första avsnittet för 2022 och Opodden firar 1 år!
I avsnitt 10 av Opodden djupdyker vi i det nya arbetsmarknadsavtalet som träder i kraft 1 Oktober 2022. Opodden möter Caroline Söder, vd för Trygghetsfonden TSL och professor Ola Bergström från Handelshögskolan i Göteborg som berättar mer om vad som förbereds och vad som kommer att hända framöver. Vilka dörrar öppnas till ny kompetens och karriär för arbetstagare på svensk arbetsmarknad? Och hur påverkas omställningsorganisationerna och deras anslutna företag? Lyssna på specialavsnittet så får du veta mer!
Följ Opodden på Linkedin för mer information och glöm inte att prenumerera!
Feb 01, 202234:09
Vikten av att kommunicera vid förändring

Vikten av att kommunicera vid förändring

Det enda vi kan vara säkra på är att allt förändras. I företag och organisationer sker förändringar ständigt - och i allt snabbare takt. Därför blir vikten av att kommunicera allt större. För att komma rätt behöver företagsledning, HR, fackliga företrädare och chefer kommunicera samma budskap. Förklara varför, varför, varför - det är ett gott råd från rikskronofogde Christina Gellerbrant Hagberg som i detta avsnitt ger fler goda råd och reflektioner kring att kommunicera förändring. 

Dec 09, 202126:55
ÅLDERSSPECIAL DEL 2: Ekvationen går inte ihop!

ÅLDERSSPECIAL DEL 2: Ekvationen går inte ihop!

Vi pratar om ålderism, åldersfixering och åldersnoja med rekryteraren Rosita von Feilitzen och HR-chef Anna Klebe. Goda råd och synpunkter på hur vi kan förändra attityder kring ålder på arbetsmarknaden och ett konstaterande att ålder är bara en siffra.

Glöm inte att följa Opodden på LinkedIn för att ha koll på allt det senaste rörande podden och den svenska arbetsmarknaden. 


Nov 23, 202127:49
Åldersavsnittet Del 1: Kompetens slår ålder!

Åldersavsnittet Del 1: Kompetens slår ålder!

Ett avsnitt i två delar om ålderism, åldersnoja och åldersfixering på arbetsmarknaden. I denna första del pratar vi med Calle Leinar, tidigare vd för TRR och nestor inom omställning. För tio år sedan var han en av initiativtagarna till boken Du har fel ålder! och frågan är: vad har hänt när det gäller inställningen till ålder på arbetsmarknaden.

Nov 11, 202118:15
Kompetensjakten och den eviga matchningen!

Kompetensjakten och den eviga matchningen!

8 av 10 företag tycker att det är svårt att hitta rätt kompetens och att det är det största tillväxthindret, enligt en enkät gjord av Svenskt Näringsliv och som refereras till i artikeln i DI. Den här problematiken pratar vi om i dagens avsnitt, som vi gör i stolt samarbete med Trygghetsstiftelsen

Vi tar pulsen på hur Polisen jobbar för att attrahera och behålla sina talanger tillsammans med polismästare och nationell uppdragsledare, Max Lutteman. Han berättar mer om Polisens strategi för rekrytering och om intressanta jobb inom en myndighet med 34 000 medarbetare varav en dryg tredjedel är civilanställda. Vi pratar även med Carina Ericsson, ansvarig för Trygghetsstiftelsens Rekryteringsservice som dagligen arbetar med matchning av kompetenta arbetssökande och arbetsgivares kravprofiler.

Ett fullspäckat avsnitt för alla arbetsgivare helt enkelt! 

Trevlig lyssning :) Sep 22, 202136:15
Den största arbetsmarknadsreformen på mycket lång tid!

Den största arbetsmarknadsreformen på mycket lång tid!

Omställning är rykande hett i höst!
Och
Opodden med Gunilla Mild Nygren och Ann-Sofi Sjöberg är redo.
Hur ska vi få ett rörligare arbetsliv, utvecklas under hela våra yrkesliv och kunna karriärväxla på ett vettigt sätt?
Det är nu utrett i bokstavsutredningarna och remissas i detta nu.
Därför börjar vi hösten med en insikt i vad de nya förslagen innebär och vad som händer på omställningsfronten för företag, medarbetare, omställningsorganisationer och fackförbund nu.

Sep 01, 202114:40
Krångla inte till det! Så framtidssäkrar du organisation och medarbetare.

Krångla inte till det! Så framtidssäkrar du organisation och medarbetare.

Vi pratar med Magnus Anttila, konsult och författare med fokus på strategisk kompetensförsörjning och Ylva Disheden, områdesansvarig för lokala omställningsmedel på Trygghetsstiftelsen om omställning som ett ständigt utvecklande.

Det här avsnittet är ett samarbete med Trygghetsstiftelsen.

Jun 15, 202132:52
Motivation efter omställning och i en pandemi

Motivation efter omställning och i en pandemi

Motivation är ett ämne som Opodden tror upptar mångas tankar – vad motiverar oss? Varför tappar vi motivation i vissa situationer och triggas i andra? Är det skillnad på kort- och långsiktig motivation – och behöver man bägge? 

En som kan väldigt mycket om just motivation är Magnus Lindwall, professor i psykologi med inriktning mot hälsopsykologi vid Göteborgs universitet. Han är även en av författarna till boken Motivationsrevolutionen: från temporär tändning till livslång låga. Vi pratar även med Monica Held, rådgivare hos Trygghetsrådet TRS och specialiserad på verksamhets- och kompetensutveckling. Monica har många kloka insikter och råd när det gäller att hitta tillbaka efter en omställning eller förändring på jobbet.

Glöm inte att prenumerera för att aldrig missa ett avsnitt och följ Opodden på Linkedin för mer insikter om omställning i arbetslivet. 

Apr 21, 202135:05
Lära nytt 25 dagar om året? Ja, så mycket behöver vi!

Lära nytt 25 dagar om året? Ja, så mycket behöver vi!

I Opodden avsnitt 3 kan du höra bokaktuella Pär Lager berätta mer om reskill, upskill och varför det behövs innovativa insatser kring hur vi bygger vår kompetens på ett effektivt sätt. Opoddens Ann-Sofi Sjöberg berättar också om det senaste från EUs toppmöte kring kompetensutveckling. Häng med! 

Mar 23, 202121:34
Om flexibel kompetensutveckling, Beredskapslyftet och hur vi ska lära nytt hela livet

Om flexibel kompetensutveckling, Beredskapslyftet och hur vi ska lära nytt hela livet

Hur håller vi oss anställningsbara i hela arbetslivet?
I avsnitt två av Opodden pratar vi kompetensutveckling och smarta initiativ med omställningsaktören TRRs studiespecialist Ingela Borenholts. Vi träffar även Fredrik Hillelson, vd för Novare och en av initiativtagarna till Beredskapslyftet som med innovativ omställningsstrategi tillfört personal till vården under pandemin.
Opodden är en podd dedikerad åt att diskutera omställning i arbetslivet. Tillsammans med omställningsexperten Ann-Sofi Sjöberg och journalisten Gunilla Mild Nygren träffar vi gäster som på ett eller annat sätt har dedikerat sina karriärer åt att hjälpa arbetsgivare eller arbetstagare med omställning.
Mar 09, 202119:19
Premiär för Opodden!

Premiär för Opodden!

Välkommen till första avsnittet av Opodden! 

I första avsnittet berättar Årets HR-chef Ida Troive från Parks&Resort om ett exceptionellt år där verksamheten fick en tvärnit med en utmanande omställning som följd. Hon pratar om vikten av att kommunicera, att inte bära hela bördan själv och att få medarbetarna att känna sig sedda. Cecilia Fahlberg, tidigare ordförande för Unionen, reder ut begreppen kring LAS-förhandlingarna och vad som ligger på bordet under våren för kompetensutveckling och omställning i de kommande utredningarna. Vd:n för den äldsta omställningsorganisationen, Trygghetsrådet TRS, Helene Bergstedt, delar med sig av kunskap kring omställning och hur de har jobbat med dubbelt så många jobbsökare än vanligt.


Feb 04, 202134:35
Snart lanseras Opodden!

Snart lanseras Opodden!

Nu introducerar vi Opodden! En podd dedikerad åt att diskutera omställning i arbetslivet. Tillsammans med omställningsexperten Ann-Sofi Sjöberg och journalisten Gunilla Mild Nygren kommer du få träffa gäster som på ett eller annat sätt har dedikerat sina karriärer åt att hjälpa arbetsgivare eller arbetstagare med omställning.
Välkommen!
Feb 01, 202102:05