Skip to main content
Spotify for Podcasters
Opravičujemo se za vse nevšečnosti

Opravičujemo se za vse nevšečnosti

By Zvočna sekcija ŽVPL

Podkast o življenju, vesolju in sploh vsem … v katerem po nekem čudnem naključju vsako epizodo obdelamo eno poglavje kultne trilogije v petih delih Štoparski vodnik po Galaksiji, ki jo je, ko smo bili (mi) še majhni, napisal Douglas Adams. Še veš kje imaš brisačo?
Available on
Apple Podcasts Logo
Castbox Logo
Google Podcasts Logo
Overcast Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Civilna iniciativa OPR

Opravičujemo se za vse nevšečnostiSep 25, 2023

00:00
32:32
Civilna iniciativa OPR

Civilna iniciativa OPR

Zdravo. Tokrat se v predigri pogovarjamo zelo naglas, tudi o fiziki in nje zakonu, povemo, da pridemo, kamor nas povabijo, se ustavimo v Afriki, kjer so evropski kolonialisti še nekaj desetletij nazaj množično izkoriščali kontinent, vmes se preselimo na sosednji kontinent, kamor so Angleži lepo prenesli tradicijo rasizma v Novi svet.

V drugem delu ustanovimo Civilno iniciativo OPR, v kateri @dvladar-ju iz Mastodona ukrademo odlično idejo, s katero bi zagotovo hitreje rešili probleme javnega prevoza. Aljo pove svojo super idejo, ki so jo v stranki SD že pred 15 leti ignorirali, ko je hotel (zares dobro idejo) predlagat svojemu poslancu.

V epizodi končno se končno premaknemo iz 13. poglavja in obdelamo celo 14. poglavje, kjer spremljamo Forda, kako bi rešil sebe in Vodnik, torej: kako naj Vodnik 2.0 ukrade Vogonom in kako naj pobegne iz stolpnice Štoparskega vodnika, v kateri je vsepolno prej omenjenih Vogonov.

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas.

📭 Naslov, kamor lahko pošljete ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠razglednice z dopusta, najdete na tej povezavi⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠! 🏖️

📱 Povsod smo ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠@opravicujemose⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ...

🔗 Zapiski so spodaj in na ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠opravicujemo.se⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ...

🐬 ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Hvala za vse ribe⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... pika si 👍  

Sep 25, 202332:32
Čistonavadno govedo

Čistonavadno govedo

Zdravo. Tokrat je zaradi bolezni v ansamblu opis epizode malce drugačen. Namreč: konec tedna se je ekipa, ki skrbi, da to podkast pride v eter, dobila na sestanku (se pravi, ne vaši vrli voditelji Aljo, Peli in Zi), ampak tisti, ki v redakciji zares delamo, torej tehnična ekipa. Scenarist je iz podaljšanega vikenda v Maredi prinesel neko virozo in jo podelil celotnem uredništvu.

Najprej je obležal naš redaktor, nato oblikovalec, za njima upravljalka družabnih omrežij, potem pa še tehnični direktor, čisto na koncu pa scenarist, režiserka in tajnik režije. Zato te vrstice pišem jaz, vaš dragi montažer, ki bo moral namesto zgoraj omenjenih opraviti vse, da bo 173. epizoda na voljo za poslušanje ob ponedeljkih zjutraj, tako, kot se spodobi.

V epizodi končno obdelamo 3. del 13. poglavja 5. knjige in vse, kar se zgodi v njem. Pa tudi o filmih, grških bajkah o tem, kam skriti boga, da ga ljude ne bi našli in o tem, da je Artur končno srečen, govorimo. In potem spozna Random. Najbrž še o čem, seveda pa ne pozabimo govoriti o čistonavadnem govedu in bizonih.

Če te vrstice berete, potem veste, da mi je uspelo naložiti epizodo ... in to pravočasno. Aleluja.

📭 Naslov, kamor lahko pošljete ⁠⁠⁠⁠⁠⁠razglednice z dopusta, najdete na tej povezavi⁠⁠⁠⁠⁠⁠! 🏖️

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas.

📱 Povsod smo ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠@opravicujemose⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ...

🔗 Zapiski so spodaj in na ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠opravicujemo.se⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ...

🐬 ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Hvala za vse ribe⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... pika si 👍  

Sep 18, 202336:00
Vsemogočni Bob

Vsemogočni Bob

Zdravo. Še vedno smo v 13. poglavju 5. knjige, tokrat za začetek ugotovimo, da bi Maldivi potrebovali ne osemtisočake, ampak deset ali dvanajsttisočake. Tudi o hitrih avtih se pogovarjamo in pa o tem, kdo je posrednik med bogovi in ljudsvtom. Odgovor je Stari Bargo.

Presedlamo na debato o življenju, ki je smrtno nevarna reč, obdelamo tudi nedoganljivo voljo, alkoholizem, odvisnosti, miselno telovadbo in še marsikaj, na koncu pa Aljo lepo zaključi, da v zakonu je že tako: ali imaš prav, ali imaš pa mir. Tudi Vsemogočni Bob bi se strinjal s tem. :)

📭 Naslov, kamor lahko pošljete ⁠⁠⁠⁠⁠razglednice z dopusta, najdete na tej povezavi⁠⁠⁠⁠⁠! 🏖️

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas.

📱 Povsod smo ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠@opravicujemose⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ...

🔗 Zapiski so spodaj in na ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠opravicujemo.se⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ...

🐬 ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Hvala za vse ribe⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... pika si 👍 

Sep 11, 202334:42
Mojster (razstavljenih) sendvičev

Mojster (razstavljenih) sendvičev

Zdravo. V tokratni epizodi se končno prebijemo v 13. poglavje 5. knjige, kjer spoznamo nov planet, ki mu pravijo Lamuella in novega junaka, ki mu mi pravimo Stari Bargo V resnici mu je ime Stari Thrasbarg. Ampak, ker nas poslušalec, ki nam je zameril, kako izgovarjamo Zaphodovo ime, že dolgo več ne posluša, je lahko tudi Bargi.

Spoznamo pa tudi novo vesoljsko ladjo in dve potnici na njem. In mojstra sendvičev. On ni na ladji, je pa na planetu. Ime mojstra sedvičev ostane skrivnost do konca epizode, ker se mi vmes pogovarjamo o preklinjanju, novem letu, novih turističnih destinacijah letošnje zime (Opatija), novi paradigmi, celoletnih smučiščih v nakupovalnih centrih, ter o nožih in seveda o razstavljenih sendvičih, kakršne ima Peli najraje.

Ugotovimo tudi, da so vsi sendviči lepi, tudi razstavljeni.

📭 Naslov, kamor lahko pošljete ⁠⁠⁠⁠razglednice z dopusta, najdete na tej povezavi⁠⁠⁠⁠! 🏖️

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas.

📱 Povsod smo ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠@opravicujemose⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ...

🔗 Zapiski so spodaj in na ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠opravicujemo.se⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ...

🐬 ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Hvala za vse ribe⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... pika si 👍 

Sep 04, 202335:42
Veliki prezračevalni in telefonski punt

Veliki prezračevalni in telefonski punt

Zdravo! V 3. delu 12. poglavja 5. knjige se končno posvetimo velikemu prezračevalnegmu in telefonskemu puntu, dogodkom, ki so se zgodili leta 3454 zv. št in zaradi katerih Vesolje, kot ga poznamo nikoli ni bilo več isto.

Spomnimo se tudi na tistega, ki je oral ledino, zdaj ga pa več ni! Opomnimo, da je novo šolsko leto pred vrati, damo nasvet kako lahko zavijete zvezke za vašega otroka, se spomnimo na Pošto 3.0 in ne pozabimo povedati, da imajo v nizkocenovnih trgovinah ročne giljotine za obrezavo prevelikih zvezkov. Če nimate sekire ali mačete Krmelj, seveda.

Preden se posvetimo puntu, razložimo, kako zanimiva inovacija je bil dih-o-mat, in kateri so najbolj zen športi na planetu. V epizodi se nam predstavi tudi Vodnik 2.0!

📭 Naslov, kamor lahko pošljete ⁠⁠⁠razglednice z dopusta, najdete na tej povezavi⁠⁠⁠! 🏖️

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas.

📱 Povsod smo ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠@opravicujemose⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ...

🔗 Zapiski so spodaj in na ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠opravicujemo.se⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ...

 • 💪 Veliki tolminski punt - je bil zadnji v vrsti velikih kmečkih uporov na Slovenskem pred reformami Marije Terezije in Jožefa II
 • 📼 Tolminski punt - krajši dokumentarni film o tolminskem puntu - velikem kmečkem uporu leta 1713
 • 🎶 Iztok Mlakar - Puntarska - z lahkoto bi bila Mlakarjeva zimzelena popevka tudi komad tedna, vendar smo priložnost zamudili

🐬 ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Hvala za vse ribe⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... pika si 👍 

Aug 28, 202331:42
S konjem do Indije in s kajakom do Maldivov

S konjem do Indije in s kajakom do Maldivov

Zdravo. Začnemo z zelenim prehodom (spet) in se hitro preselimo na Maldive, ter ugibamo kdaj bodo pod morjem, ter kdaj je res “last minute” za obisk Maldivov. Podobno kot v Restavraciji ob koncu vesolja, le da bo potop Maldivov enkraten dogodek, kar pa za dogajanje v zgoraj omenjeno restavracijo ne moremo reči.

Ker imamo radi konje (če še niste opazili) predlagamo pot s konjem do Indije in od tam s kajakom do Maldivov. Ideja za naslednjo ekspidicjo Marina Medaka, če nas posluša. V epizodi se posvetimo drugemu delu 15. poglavja 5. knjige, kjer Ford pristane na polički široki samo en čevelj.

Vmes omenimo še Camino (spet), klestimo stroške in spoznamo popolne tepce. Proti koncu se spomnimo tudi teve serij, ki smo jih radi gledali, med drugimi tudi serijo Magnum P.I. … in še nekatere. Ne pozabimo omeniti niti Velikega prezračevalnega in telefonskega punta.

Naslov, kamor lahko pošljete ⁠⁠⁠razglednice z dopusta, najdete na tej povezavi⁠⁠⁠! 🏖️

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas.

📱 Povsod smo ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠@opravicujemose⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ...

🔗 Zapiski so spodaj in na ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠opravicujemo.se⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... 

 • 🔦 Vključite rušilni žarek - 3. epizoda našega malega podkasta, v katerem Matjaž Ličer pove, kako hitro se bo nivo morske gladine dvigal v prihodnjih letih, desetletjih … in da boste vsi prebivalci Senožetov varni
 • 🌊 80% Maldivov bo pod morsko gladino do leta 2050 - znanstveniki poročajo, da bo večina Maldivov pod morsko gladino, vendar pa to ni edini problem prebivalcev Maldivov … že danes 90% prebivalcev nima tekoče vode
 • 🏝️ Klimatske spremembe na Maldivih - arhipelag nizko ležečih otokov in atolov številne dele Maldivov ogroža dvig morske gladine, nekatere napovedi pa kažejo, da bo večina države v 21. stoletju postala nenaseljiva
 • 🚶‍♂️ El Camino - o romarski poti, ki vodi do svetišča svetega Jakoba v Santiago de Compostela smo govorili že v epizodi 115 … tam so tudi povezave na slovensko Jakobov pot, ki gre tudi čez oz. mimo Rožnik(a)
 • 🦶 Čevelj - kot enota se je uporabljal že tisočletja, čevelj, ki je dolg 30,48 centimetra pa je baje dal definirati Henrik I. Angleški
 • 👨🏻 Magnum, P.I. - teve serija s Tomom Selleckom in njegovimi brki v glavni vlogi

🐬 ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Hvala za vse ribe⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... pika si 👍 

Aug 21, 202332:42
Kam pa gre(s)te za nou let?

Kam pa gre(s)te za nou let?

Zdravo. Ta teden pogledamo daleč v prihodnost in se vprašamo, kje boste za Novo leto? Že drugič v zgodovini našega podkasta. V začetku se pogovarjamo o pitju in petju, o legendarnem #wwwp oz. webmaster pikniku, alkoholu, materi Zemlji in sklenemo, da nihče ni otok. Še otoki so pod morsko gladino vsi povezani.

Spomnimo se tudi na legendarno reklo, ki veli, da "od tamalih nisi pijan". Obdelamo tudi navodila za sestavljanje omar IKEA, v po glavju spremljamo Forda kako pada iz 23. nadstropja stolpnice Štoparskega vodnika, kako se huduje nad premnogimi zaposlenimi v podjetju, oz. korporaciji in kako ima revež boleč gleženj.

Tudi na Ronalda Waynea ne pozabimo, pa na kartice iz kjerkoli že pač ste, lahko tudi z Debelega rtiča in prosimo, da ne pošiljate kartic v klet na Trstenjakovi, ker bomo potem morali s karjolo do tja.

Naslov, kamor lahko pošljete ⁠⁠razglednice z dopusta, najdete na tej povezavi⁠⁠! 🏖️

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas.

📱 Povsod smo ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠@opravicujemose⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ...

🔗 Zapiski so spodaj in na ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠opravicujemo.se⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ...

 • 🎊 Kam greste pa kej za nou let? - prva (oz 31.) epizoda, v kateri smo se spraševali, kam greste za Novo leto, vendar je bila objavljena “šele” decembra, za kar se vam iz dna srca opravičujemo :)
 • 🍻 #wwwp - ali vseslovenski webmaster piknik, kjer smo veliko jedli, pili in peli … včasih tudi do konca noči, včasih pa še dlje
 • 🏝️ No man is an island - pesem angleškega poeta in filozofa Johna Donnea iz leta 1624, katere sporočilo je, da je človeštvo med seboj povezano in da si delimo odgovornost drug za drugega
 • 🍺 Aplikacije za računanje vsebnosti alkohola v krvi - delujejo, če so podatki pravi
 • 🍎 Ronald Wayne - tretji soustanovitelja Applea, ki je svojih 10% podjetja prodal le 12 dni po ustanovitvi in to za znesek 800 dolarjev

🐬 ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Hvala za vse ribe⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... pika si 👍 

Aug 14, 202336:42
Z drkanjem do zvezd

Z drkanjem do zvezd

Zdravo. Ker so časi težki, imamo ta teden vas epizodo, ob kateri boste, vsaj upamu, vsaj malo pozabili na tegobe preteklega tedna. Zato se zapodimo v čase, ko smo bili še mladi in ugotovimo, da še dobro, da smo preživeli. Začnemo z zgodbo o vodnjaku in izvijaču, predlagamo igro Pandemic za krajšanje poletnih dni, ne pozabimo na sekire Krmelj in vas naučimo kako zmagati v Monopolyu.

Tudi o sreči, željah in hrepenenju se pogovarjamo, pa o nezgodah ... in o tem, da je Artur s samozadovoljevanjem (besedo znamo napisati, ne pa izgovoriti, zato se zatečemo k drkanju), torej z drkanjem prišel do najbolj oddaljenih zvezd.

Per asepra ad astra.

Naslov, kamor lahko pošljete ⁠razglednice z dopusta, najdete na tej povezavi⁠! 🏖️

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas.

📱 Povsod smo ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠@opravicujemose⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ...

🔗 Zapiski so spodaj in na ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠opravicujemo.se⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... 

 • 🎠 Lujotovi Konjički - vodnjak s konji pred hotelom Union, kjer so se Vavpo, Zi in Peli srečali z gospodom s šraufncigerjem
 • 🎶 Iztok Mlakar - Republika Palma de Cocco - komad tega tedna je poletna klasika Iztoka Mlakarja
 • 🪛 Unior - je slovenski proizvajalec orodja in kovanih izdelkov s sedežem v Zrečah, kjer proizvajajo tudi odlične izvijače
 • 🎲 Kako zmagati v Monopolyu - navodila so za ameriški Monopoly, princip pa ostaja isti … levi spodnji kot
 • 🦠 Pandemic - zelo napeta kooperativna namizna igra - priporočamo

🐬 ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Hvala za vse ribe⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... pika si 👍 

Aug 07, 202332:52
Popadljive rastline

Popadljive rastline

V tokratni epizodi spoznamo popadljive rastline, omenimo estradnike, kot so: Srečko Katanec, Fredy Miler, Freddie Mercury, Damjan Murko in ugotovimo, da je treba več vadit. Komad tedna iščemo in ni Vedno si sanjala njega, čeprav ima zanimiv prehod na bobnih. Od tam zabredemo k zelenemu prehodu in ugotovimo, da so konji (lahko) rešitev.

V epizodi se posvetimo prvemu delu 11. poglavja 5. knjige, kjer Artur išče planet, ki nima popoadljivih rastlin, Peli pa pove, da je srečal popadljivo rastlino in se spomni na mačete Krmelj, ki še vedno niso naš spnzor. Ugotovimo tudi, da veliko ljudi res ne ve, kako stvari zares delujejo.

Za konec nazdravimo s kozarcem Armagnaca, spomnimo se sanjske sekcence, krčme in križank in se še pred koncem poglavja poslovimo. Nadaljujemo naslednji teden.

Naslov, kamor lahko pošljete razglednice z dopusta, najdete na tej povezavi! 🏖️

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas.

📱 Povsod smo ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠@opravicujemose⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ...

🔗 Zapiski so spodaj in na ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠opravicujemo.se⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... 

 • 🥃 Armagnac - žgana pijača iz Francije, ki je skoraj, a ne čisto podobna konjaku
 • 🎶 Fredy Miler - Vedno si sanjala njega - popularna popevka slavčka iz Črne na Koroškem, ki je leta 2005 obnorela Slovenijo in / ali svet

🐬 ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Hvala za vse ribe⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... pika si 👍 

Jul 31, 202331:27
Fando Bibita

Fando Bibita

Zdravo. V predigri ugotavljamo, da Slovenci ne damo cesarju, kar je cesarjevega niti ne dajemo radi stvari v Beograd, sploh, ker smo bili mi tisti, ki smo vse preplačali, vsaj tako pravijo. Komad tedna je štiklc za oglas Fando Bibita, pijačo, ki smo jo imeli v osemdesetih in devetdesetih, čeprav takrat še nismo imeli sadnega jogurta.

V epizodi se posvetimo 10. poglavju, v katerem je Ford izkusil dokaj grobe metode današnjega poslovnega sveta, kar pa zanj ne predstavlja velikega problema. Ford je na misiji in si je mislil: samo enkrat si mlad, in se je vrgel skozi okno. Tako je obdržal na svoji strani vsaj element presenečenja.

Če ste na dopustu, uživajte še naprej, tudi če ne poslušate našega podkasta na zvočniku sredi kampa. 🔊

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas. 

📱 Povsod smo ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠@opravicujemose⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ...

🔗 Zapiski so spodaj in na ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠opravicujemo.se⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... 

 • 🍹 Oglas za pijačo Fando Bibita iz leta 1990 - štiklc so napisali Gu-Gu, ki so že bili komad tedna (v epizodi 141)
 • 💥 Doom - videoigra iz devetdesetih, kjer so nekateri karakterji podobni karakterjem iz tega poglavja
 • 🚀 Raketomet - orožje za izstreljevanje raket iz cevi ali s tirnih ramp … tako da je alternativni naziv orožja “prenosna raketna rampa” čisto na mestu

🐬 ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Hvala za vse ribe⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... pika si 👍 

Jul 24, 202325:00
Pred alkoholom sem nemočen

Pred alkoholom sem nemočen

Zdravo. Ker je poletje v polnem zamahu za vas ena krajša epizodica, ki spremlja Arturja na planetu vedeževalcev, orakljev in prerokov. V predigri se pogovarjamo o umetni inteligenci, politiki in treh zakonih robotike. In o tem, da se bomo težko navadili, da bi šli s konjem v Kranjsko goro.

Zi predlaga ogled tv serije The Bear, Peli končno prizna, da je pred alkoholom nemočen in točno na dan, ko ne pije alkohola (že) dve leti, mi najdemo poslovni načrt, potem pa se le končno posvetimo 9. poglavju 5. knjige, kjer se Artur se loti iskanja resnice.

Znanstveniki so dokazali, da je počitek dober za vaše zdravje, zato uživajte v dopustu, če ste na dopustu. Če ne, počivajte, ker je dobro za zdravje. Mi smo na dopustu, nismo in smo nekje vmes. Tudi, … spet omenjamo “un tadrug podkast”. In se pogovarjamo o življenju, vesolju, pizzah, šnopcu in dopisnicah! In najbrž še čem.

Vabimo vas tudi, da nam pošljete razglednice z dopusta. 🏝️

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas. 

📱 Povsod smo ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠@opravicujemose⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ...

🔗 Zapiski so spodaj in na ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠opravicujemo.se⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... 

 • 🧸 The Bear - teve serija, v kateri Jeremy Allen White igra mladega, nagrajenega kuharja, ki se vrne v svoj rojstni kraj, Chicago, da bi upravljal kuhinjo v trgovini s sendviči svojega pokojnega brata
 • 🐻 The Life and Times of Grizzly Adams - pred serijo Grizzly Adams, je bil posnet film, ki je delno temeljil na liku in delu kalifornijskega gornika Johna “Grizzlyju” Adamsa
 • 🧔🏼‍♂️ Grizzly Adams - istoimenska TV serija je bila posneta zaradi velike popularnosti filma in nadaljuje zgodbo zgoraj in spodaj omenjenega Johna Adamsa
 • 🎶 Maybe - Thom Pace - naslovna pesem iz serije, ki jo izvaja Thom Pace
 • 📖 John “Grizzly” Adams (1812–1860) - kdo je bil pravi Grizzly Adams, boste izvedeli tule
 • 😴 Počitek je pomemben - tako pravi znanost, ne samo stari modreci iz Mediterana

🐬 ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Hvala za vse ribe⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... pika si 👍 

Jul 17, 202338:38
Razglednice z dopusta

Razglednice z dopusta

Zdravo. Tokrat v predigri obdelamo arašide, čigumije, govorne in keglove vaje in še enkrat povdarimo, da naš Discord kanal nima čakalnih vrst, spomnimo se na Kodak Eastmanov koledar in se spomnimo na žure dacarjev in računovodij.

V poglavju opazujemo Forda, kako se preko računalniškega terminala spusti v 4D topolški model vodnikovih finančnih sistemov, kjer zganja divje štose in za sabo briše sledi, v kader pridejo tudi laserski žarki in puške, mi pa se spomnimo na Marvina.

Vabimo vas tudi, da nam pošljete razglednice z dopusta. 🏝️

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas. 

📱 Povsod smo ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠@opravicujemose⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠opravicujemo.se⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... 

 • Naš naslov za vse, ki bi nam želeli poslati razglednice z dopusta:

Opravičujemo se za vse nevšečnosti
Brnčičeva 41g - klet
1000 Ljubljana

 • 🧮 Dacar - davčni uslužbenec
 • 👍 Samo brez panike - naš Discord kanal, kjer nimamo čakalnih vrst, zato nam le sporočite svoje zdravstvene težave
 • 🗓️ Mednarodni stalni koledar - oz. v originalu International Fixed Calendar je bila predlagana koledarska reforma, ki jo je oblikoval Moses B. Cotsworth in prvič predstavil leta 1902. Ta predlog koledar razdeli leto na 13 mesecev, vsak s 28 dnevi. Gre za vrsto koledarja, kjer je vsak datum določen za isti dan v tednu vsako leto. V nasprotju s Pelijevim prepričanjem, ga je v podjetju Eastman Kodak Company podjetnik George Eastman uvedel leta 1928, kjer se je uporabljal do leta 1989.
 • 👾 Tron - ameriški znanstveno-fantastični akcijsko-pustolovski film iz leta 1982, ki ga je napisal in režiral Steven Lisberger
 • 📻 Butnskala - je kultna slovenska radijska igra, ki sta jo konec 1970-ih in v začetku 1980-ih za Radio Študent posnela Emil Filipčič in Marko Derganc
 • 💥 Strip Butnskala - na mestih gostobeseden strip, pravzaprav risoroman, daje občutek, da je radijsko igro zelo težko mutirati v nekaj kratkega in jedrnatega. Strip je dovolj fleksibilen za daljše filozofije kot tudi za kratke dialoge Professorja, Fanči, Valentinčiča, Eminence in drugih
 • 🗄️ O Butnskali smo govorili že v epizodah 044, 069 in najbrž še kdaj (najbrž pred epizodo ali dvema)

🐬 ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Hvala za vse ribe⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... pika si 👍 

Jul 10, 202334:44
Fordov etični kodeks in majhen ogljični odtis

Fordov etični kodeks in majhen ogljični odtis

Zdravo. Tokrat se v predigri spomnimo filma Stereotip v katerem je igral in svoja umetniška dela izgubil Magnifico. Sprašujemo se v čigavi privatni zbirki so in apeliramo, da na hvalazavseribe.si donirate za Pelijevo privat zbirko kitar.

Ne moremo mimo sekir Krmelj, pogledamo pa tudi rodbinsko drevo družine Pavlica, preverimo vrata v studiu, ker tudi Ford brcne v siva vrata sobe, kjer je glavni računalnški terminal Štoparskega vodnika po Galaksiji. Poglavje je dolgo in slikovito, zato ga le preberite, sploh če ste na morju.

Še posebej zato, ker v njem izveste kakšen je Fordov etični kodeks.

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas. 

📱 Povsod smo ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠@opravicujemose⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠opravicujemo.se⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... 

 • 🎨 Stereotip - slovenski film iz leta 1997 z Magnificom v glavni vlogi, ki ga ni režiral Vinci (Vouge Anžlovar), ampak Damjan Kozole

🐬 ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Hvala za vse ribe⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... pika si 👍 

Jul 03, 202324:00
Noži in sekire
Jun 26, 202332:00
Računovodska konvencija

Računovodska konvencija

Zdravo. Začnemo z "mi smo za, mi smo za proti" debato o tem, kdo je za in kdo je proti in kdo je dobil Nobelovo nagrado za mir in ali je vredna vsaj pol para dingovih ledvičk. V epizodi lahko slišite surovo moč našega asistenta zvočnega mojstra, ki popravi Aljotov štender. Tudi: vrnila se je rubrika Komad tedna.

Ker pa kot delodajalci sočustvujemo z delodajalci, ki svoje zaposlene premalo plačujejo, ugotovimo, da za tem stoji veliki denar. Spomnimo se tudi na legendarne filme Die Hard in počasi začnemo z epizodo. Ford tokrat spozna urednika, ki je nov in ki mu pove, da se Galaksija spreminja in z njo tudi vodnik.

Mi pa se spomnimo na računovodske konvencije, ne vemo če jih majo tudi FURS-ovke in FURS-ovci in študiramo, če obstaja kakšen računovodski / dacarski podkast, s katerim bi lahko združili moči. Seveda ne pozabimo na napad brisače na novega glavnega urednika in na osebno izkaznico, ki jo "dobi" Ford.

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas. 

📱 Povsod smo ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠@opravicujemose⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠opravicujemo.se⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... 

 • 📺 Za, proti - popevka zasedbe Babewatch iz drugega albuma Dilema in tudi tokratni komad tedna
 • 🌞 Jack Kruse in Andrew Huberman pri Ricku Rubinu - znani producent ima svoj “novi” podkast, kjer se je pogovarjal tudi z znanim mojstrom za luč in vodo, Jackom Kruseom
 • 🎬 Die Hard - ameriški akcijski film iz leta 1977, posnet po knjižni predlogi Rodericka Thorpa Nothing Lasts Forever
 • ✌️ Nobelova nagrada za mir - je ena od Nobelovih nagrad, ki jih od leta 1901 podeljuje švedski Nobelov sklad za dosežke pri vzpostavljanju miru v mednarodni politiki
 • 🦢 Leda in labod - zgodba iz grške mitologije, v kateri bog Zevs v obliki laboda zapeljal Ledo, zakaj je v štopaskem vesolju namesto Zevsa (laboda) hobotnica, nam ni znano
 • 🫖 Metin čaj #216: Martin Bajželj (SURS), Stojan Glavač (FURS) - epizoda podkasta Metin čaj, kjer lahko slišimo, da so dacarji tudi zabavni … če ne verjamete nam, prisluhnite pogovoru

🐬 ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Hvala za vse ribe⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... pika si 👍 


Jun 19, 202340:57
Ne delajte selfijev z nilskimi konji

Ne delajte selfijev z nilskimi konji

Zdravo. V prediri tokrat ugotavljamo, če je kokos še vedno bolj nevaren kot komarji, ali večja nevarnost preti, če delate selfije (z nilskimi konji ali brez) in ugotovimo, da so morski psi res najmanj nevarni, vsaj statistično gledano. Pazite se kokosa, komarjev in … predvsem ljudi. Človek je še vedno najbolj nevarna žival na planetu.

V 6. poglavju spremljamo Forda Prefecta, kako se vrača na uredništvo Štoparskega vodnika po Galaksiji, s katerega zgradbo in njenimi zaposlenimi pa nekaj ni v redu. Na srečo ima Ford s seboj potezno diverzantsko brisačo, da lažje pride od urednika.

Mi pa tudi o odprtih naročilnicah, o temu, da je vse čudno, o vojaški prvini “čebetom na tenk” in kot rečeno o diverzantski brisači. Omenimo tudi legendarno radijsko igro Butnskala … pa najbrž ne prvič.

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas. 

📱 Povsod smo ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠@opravicujemose⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠opravicujemo.se⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... 

🐬 ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Hvala za vse ribe⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... pika si 👍 


Jun 12, 202331:29
Podvrženi znanosti (ali eksperiment v naravi)

Podvrženi znanosti (ali eksperiment v naravi)

Zdravo. Kot veli naslov tokrat ugotovimo, da smo se (samo za vas) podvrgli znanosti in postali eksperiment v naravi. Vse kar morate storiti je, da nas še naprej poslušate in poveste še komu za nas. Kateri drug podkast je zmožen v svojo epizodo stlačit kable, zvok, rdečo barvo, vino in etikete in vas hkrati povabiti, da naredite iz nas svinjsko bogate kapitaliste? Redki, če sploh.

Peli se spomni obletnice mature in pove, kdo je skrivnostna sošolka, ki mu je skoraj zagotovo predstavila Štoparca, obdelamo tudi alternativna vesolja in šminkerje in kolektivni spomin. Sprašujemo se, če smo prva komunistična komuna, ki zares deluje in da smo res podvrženi znanosti. Pravi pravcati eksperiment v naravi. Podvrženi znanosti v vseh kriterijih.

Kar se pete knjige tiče in 5. poglavja, pridemo tudi do tja, ko na Triciino trato pristane vesoljska ladja in vesoljci imajo problem s triangulacijo. In horoskopi na Rupretu. Dodajo še, da so prišli na Zemljo, ker so izgubili razum.

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas. 

📱 Povsod smo ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠@opravicujemose⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠opravicujemo.se⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... 

 • ⁠🎶 Dan D - Lep dan za smrt⁠ - priredba legendarnega komada Nietov v izvedbi novomeške rock zasedbe z arhivskimi posnetki iz časov, ko je umrl tovariš Tito, med katerimi lahko zasledimo tudi Pelijevo srednješolsko učiteljico matematike

🐬 ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Hvala za vse ribe⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... pika si 👍 


Jun 05, 202335:00
Triperesna deteljica za srečo

Triperesna deteljica za srečo

Zdravo. V tokratni epizodi že v štartu ugotovimo, da je v slovenskem kontekstu definicija hegemoma drugačna, kot drugje in da bi mogla biti: "hegemon - hvaležen sovražnik". Če imaš take sovražnike, prijateljev ne rabiš, še dodamo. V epizodi srečamo vrtnarja Erica, ki ne verjame ničemer, razen tistega, kar je najbolj neverjetno.

Tricia ima še vedno jet-lag, mi pa raje kot o poglavju, debatiramo o nasvetih za zdravo življenje, ki so med znanstveno in paraznanstveno sfero zadnji krik mode. Ker se v kadru prikaže tuja vesoljska ladja, kmalu izgubimo zanimanje za triperesno deteljico in skočimo v poglavje.

A ne za dolgo, ker ugotovimo, da ima več ljudi, probleme oziroma težave z interpretacijo določenih podatkov, ... nekateri med nami tudi težave z interpretacijo plačilnih list.

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas. 

📱 Povsod smo ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠@opravicujemose⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠opravicujemo.se⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... 

 • ⭐️ Tetragrammaton z Rickom Rubinom - Rickov “novi” podkast o življenju, vesolju in sploh vsem in … zelo redko o glasbi
 • 📚 Our Fake History - podkast o mitih, za katere menimo, da so zgodovinska dejstva (in obratno) … v povezavi prvi del epizode o tem, ali je človek res stopil na luno in zakaj so se teorije zarot začele množiti konec 1960-ih
 • ☀️ Jack Kruse in Andrew Huberman pri Ricku Rubinu - Jack Kruse pove nekaj stvari, ki bodo morda zamajale znanost in razumevanje stvari, kot jih poznamo
 • 🧪 Huberman Lab - podkast, ki obravnava in razpravlja o nevroznanosti: kako naši možgani in njihove povezave z organi našega telesa nadzorujejo naše zaznave, naše vedenje in naše zdravje … in v katerem boste zvedeli najnovejše napotke za zdravo življenje

🐬 ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Hvala za vse ribe⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... pika si 👍 


May 29, 202324:24
Najmanjši ljude imajo največje spomenike

Najmanjši ljude imajo največje spomenike

Zdravo. Ta teden je na vrsti debata o nevtrinu. Ne zares, ker se pogovarjamo o praznovanjih, plenicah s senzorji, mestih brez smetnjakov, oglasih za Discovery, steklenicah in pločevinkah, ker smo strokovnjaki tudi za zeleni prehod. Ne pozabimo vas opomniti, da v četrtek 25. maja praznujemo Dan brisače.

Ugotovimo da je politična volja lahko velika, majhna, ali pa je ni in da to prav nič nima z vzporednimi vesolji, ki se pojavijo v 3. poglavju 5. knijge trilogije v štirih delih. Zato malo zaidemo na debate o tem, kaj je ta teden narobe: zgodovina pred 30. ali 70. leti?

Peli sklene, da imajo najmanjši ljudje največje spomenike, na koncu pa k sodelovanju povabimo tudi fizičarke in fizike.

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas. 

📱 Povsod smo ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠@opravicujemose⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠opravicujemo.se⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... 

Povezave: 

 • 🗑️ Tajpej (oz Taipei) - mesto brez smetnjakov - kako so v Tajpeju na Tajvanu z odpravo smetnjakov rešili tudi smeti na cestah mesta
 • 🎶 Tajvanska glasbena rešitev za recikliranje - tajvanski sistem za odstranjevanje smeti vključuje glasbene smetarske tovornjake, skrbno razvrščanje občanov večkrat na teden
 • 🧷 Pametna plenica - plenice s senzorji, za starše, ki ne zaznajo, če so plenice njihovih otrok prazne ali polne
 • ⚛️ Nevtrino - elementarni delec, ki je tako majhen, da so dolgo časa mislili, da ga sploh ni, ampak očitno obstaja, … in kljub svoji majhnosti lahko zakrivi velike razlike med vesolji
 • 💬 To se govori (med ljudmi) - pesem Andreja Šifrerja, pri kateri je si je Peli izposodil in si po svoje interpretiral verz “Vse ostrejši je ta naš kamen spotike, da prav nesmrtni imajo največje spomenike” … ampak, ker svoje napake ne bo priznal še vsaj 14 dni, potem bo pa pozabil, je prav, da omenimo štiklc, ki je kljub zdrsu še vedno vrhunski in čigar sporočilo je še vedno na mestu, pa ne samo v verzu, ki ga omenjamo, ampak tudi v ostalem delu besedila

🐬 ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Hvala za vse ribe⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... pika si 👍 

May 22, 202329:08
Liter vina in eno pivo za poplaknit

Liter vina in eno pivo za poplaknit

Zdravo. V predigri se pogovarjamo o klancih, še posebej o enem dolgem klancu. Ker nas prekine avizo in intro, hitro presedlamo na slabe novice in da bi z elektrarnami na slabe novice lahko postali velesila zelenega prehoda in ne bi potrebovali nič novih elektrarn (vetrnih, termo, jedrskih ali kakršnihkoli drugih). Lahko bi bili nova Norveška, samo brez nafte. In z brezplačnim SUP-om za vsako družino.

V 2. poglavju pete knjige spoznamo Tricio McMillan, ki pa ni ista Trillian, ki jo je Artur osvajal na zabavi, s katere je pobegnila z Zaphodom. Ta Tricia je naglo vzhajajoča TV voditeljica in je v New Yorku na avdiciji. Ima res bujne lase in na oni strani luže spozna Gail Andrews, ki je astrologinja.

Zgodba je gosta in zabavna, receptorji so nesposobni, posredi je tudi deseti kamen od Sonca, pogovarjamo se pa tudi o horoskopu. Na koncu Aljo ugotovi, da če je vino živilo in je suho vino suho živilo, bi bilo smiselno ob litru vina naročiti tudi eno pivo za poplaknit.

Tu pride še opozorilo ljudi, ki so pretiravali z alkoholom: pretirano uživanje alkohola šlodi. Brez lahko. Ne nujno po enkratnem pretiravanju, ampak na dogli rok pa zagotovo in brez dvoma. Bili ste opozorjeni.

⏰ In ne pozabite: največ, kar lahko date svojim otrokom, je vaš čas.

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas. 

📱 Povsod smo ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠@opravicujemose⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠opravicujemo.se⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... 

Povezave: 

 • ♓️ Joan Quigley - astrologinja, ki je svetovala tako Ronaldu kot (predvsem) Nancy Reagan, čeprav slednja to dejstvo vseskozi zanikala
 • 🏨 Bates Motel - teve serija (2013 - 2017) o motelu Bates naj bi bila sodobna predzgodba filma Psiho
 • 🎬 Psiho - legenndarna psihološka grozljivka iz leta 1960, ki jo je režiral in produciral Alfred Hitchcock in velja za enega najboljših filmov vseh časov
 • 🏄🏻‍♀️ NE RABAŠ SUPA! - @polikarbonat-ov legenarni tvit o tem, da ne rabaš SUP-a

🐬 ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Hvala za vse ribe⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... pika si 👍 

May 15, 202333:11
Sami svoji kaskaderji

Sami svoji kaskaderji

Zdravo! V predigri Zi pove uporabniško izkušnjo z Biblosom, ki je kakopak odlična. Aljo apelira, da berite knjige natisnjene na papir, Peli pa pove štorijo, kako je zadnjič med branjem klasične knjige hotel narediti zaznamek v besedilu z dolgim pritiskom (kot na e-bralniku). Tudi o spalnih navadah in rutinah na hitro rečemo eno, dve!

Ker smo sami svoji kaskaderji, se vržemo v 1. poglavje 5. knjige in se pogovarjamo kako divje je. Ker je divja in nerazumljiva tudi za mnoge učenjake. Primerjamo tudi otvoritev vseh petih knjig in ugotovimo, da je otvoritvena poved pete knjige vrhunska.

Kmalu presedlamo na slabe novice in svetlobno hitrost in omenimo tudi Grebulonce, ki so imeli na svojem klasičnem vesoljskem potovanju strašno nesrečo in grozne prigode. Na koncu v novi rubriki _Astro kotiček_ povemo še tudi, da retrogradni Merkur je še.

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas. 

📱 Povsod smo ⁠⁠⁠⁠⁠⁠@opravicujemose⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na ⁠⁠⁠⁠⁠⁠opravicujemo.se⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... 

Povezave: 

 • 📚 Biblos - servis za izposojo in prodajo e-knjig … (o “odlični” uporabniški izkušnji pa več v epizodi)
 • 🙉 Nič te bolj ne osreči, kot pogled na tujo nesrečo - 34. epizoda našega malega podkasta, kjer prvič govorimo o Biblosu. Drugič govorimo v venizsekih, ki jih objavljamo za naše podpornice in podpornike na hvalazavseribe.si
 • 🔖 Kobo - e-bralniki, ki so boljši kot Biblosovi, z njimi pa lahko berete knjige z Biblosa (s pomočjo protokola Adobe DRM)
 • ⭕️ Cirkadiani ritem - proces, ki je zadnji krik mode, kar se tiče spanja in spalnih navad, gre pa za naravni notranji proces, ki uravnava cikel spanja in budnosti in se (po nekem zelo čudnem naključju) ponavlja vsakih 24 ur

🐬 ⁠⁠⁠⁠⁠⁠Hvala za vse ribe⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... pika si 👍 

May 08, 202328:42
Kar se zgodi, se zgodi
May 01, 202323:23
O birokraciji, vesolju in sploh vsem (2. del zaključka trilogije v štirih delih, v katerem gostujeta Miha Šalehar in Slavko Jerič)
Apr 24, 202342:00
Zaključek trilogije v štirih delih (gosta Slavko Jerič in Miha Šalehar)

Zaključek trilogije v štirih delih (gosta Slavko Jerič in Miha Šalehar)

Zdravo. Tole je posebna epizoda, v kateri z gostoma (Slavko Jerič in Miha Šalehar) debatiramo o vrhuncih trilogije v štirh delih, znani tudi kot Štoparski vodnik po Galaksiji. Trilogije v štirih delih zato, ker smo zaenkrat obdelali prve štiri knijge, v epizodi pa se pogovarjamo o naj knjigah, karakterjih, tehnologiji, lokacijah, citatih, (zelo velikokrat divjih) štosih in še marsičem.

🚨 To je le prvi del epizode, naslednji teden pride drugi del, v katerem govorimo, kot se za naš mali podkast spodobi, o življlenju, vesolju in sploh vsem. In tudi o birokraciji.

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas. 

📱 Povsod smo ⁠⁠⁠⁠⁠@opravicujemose⁠⁠⁠⁠⁠ ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na ⁠⁠⁠⁠⁠opravicujemo.se⁠⁠⁠⁠⁠ ... 

🐬 ⁠⁠⁠⁠⁠Hvala za vse ribe⁠⁠⁠⁠⁠ ... pika si 👍 

Apr 17, 202301:00:42
Jezus je živ

Jezus je živ

Zdravo. Ta teden obdelamo še epilog 4. knjige in smo tako pri koncu “trilogije v štirih delih”. Ker pa je epilog kratek in precej nenavdušujoč, obdelamo še spremno besedo prevajalca in vsesplošnega hupi fruda prof. dr. Alojza Kodreta, kjer izvemo veliko predlogov za branje oziroma literarnih del, kjer je Douglas najverjetneje iskal in tudi našel inspiracijo za svoj opus.

Ker pa smo na koncu trilogije, smo dr. Kodreta prosili, če lahko odgovori na naša vprašanja o življenju vesolju in sploh vsem (oziroma o osamljenosti, robotih in ljubezni), in z veseljem sporočamo, da se odzval in odgovoril na vprašanja: ali smo sami v vesolju 🛸, bodo roboti zavladali ljudem 🤖 in kaj je sedaj s to ljubeznijo ❤️.

Vmes se spomnimo tudi na Jezusa, ki je živ in hodi po Poti spominov in tovarištva (kako se mu je uspelo prebiti skozi tehnično oviro na Kolpi ni znano), na zvok, šunko in na pravilo SNSV (smeti noter, smeti ven - oz. v originalu GIGO - garabage in, garbage out).

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas. 

📱 Povsod smo ⁠⁠⁠⁠@opravicujemose⁠⁠⁠⁠ ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na ⁠⁠⁠⁠opravicujemo.se⁠⁠⁠⁠ ... 

Povezave: 

 • 🎙️ prof. dr. Alojz Kodre - fizik, prevajalec, eden prvih hupi frudov na sončni strani Alp, ki je za naš mali podkast odgovoril na tri vprašanja o življenju, vesolju in sploh vsem
 • 🙏 Jezus je živ - nazadnje so ga videli na Poti spominov in tovarištva v Ljubljani
 • ✝️ O živem Jezusu poroča tudi Mladina - na sprehajalnih poteh po Ljubljani, se že vse od začetka leta pojavljajo zapisi na drevesih, ki oznanjajo: »Jezus je živ!«
 • 🚮 GIGO - ali po slovensko SNSV (smeti noter, smeti ven)
 • 🧔🏽‍♀️ Kako Jezusa vidi umetna inteligenca? - zadnje slike Jezusa prikazujejo z olivno rjavo kožo, gostimi rjavimi lasmi, bujno brado in temnimi mandljevimi očmi … skratka, kot Juda, ki se je rodil, živel in umrl na Zahodnem bregu

🐬 ⁠⁠⁠⁠Hvala za vse ribe⁠⁠⁠⁠ ... pika si 👍 

Apr 10, 202332:42
Srednja pot

Srednja pot

Zdravo. V zadnjem poglavju četrte knjige stopamo na srednjo pot, zato debato v predigri začenjamo z notranjim mirom in se pripravljamo na konec sezone. Ugotovimo, da je opis, da se pogovarjamo o enem poglavju Štoparca IN vsak teden bolj o življenju, vesolju in sploh vsem, vedno bolj resničen.

Tudi dejstvo, da ste vabljeni, da napišete recenzijo na Apple Podcasts (spet) omenimo (in ne moremo mimo Chat GPT-ja), na kratko očrtamo zgodovino Netflixa in HBO-ja in pozdravimo vse, ki so sredi decembra prekinili s poslušanjem in branjem, ter čakali na to poglavje, ki je glavna finta. Sedaj smo tu. Ni več poti nazaj.

Torej: izkazalo se je, da sta Artur in Fenchurch prišla do prave romarske poti, na kateri sta srečala starega Arturjevega prijatelja, kupila nekaj spominkov in prebrala Poslednje božje sporočilo stvarstvu. Ob so občutili silno občutje miru, Fenchurch je ugotovila, da je bilo to tisto, kar je iskala, Marvin pa je menil, da mu je sporočilo dobro delo.

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas. 

📱 Povsod smo ⁠⁠⁠@opravicujemose⁠⁠⁠ ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na ⁠⁠⁠opravicujemo.se⁠⁠⁠ ... 

Povezave: 

 • ☸️ ⁠Kaj je pravzaprav notranji mir?⁠ - Vsi imamo nekakšno predstavo, kaj naj bi pomenil notranji mir, ker si ga najverjetneje doživel/a že večkrat, morda samo za trenutek ali celo nekaj ur, zato poznaš občutek notranjega miru … če želiš vedeti, kaj je, beri naprej
 • 🍿 ⁠Netflix⁠ - pretočno podjetje je svojo pot začelo kot podjetje za izposojo DVD-jev po pošti … ker niso nikoli izposojali videokaseth (VHS), tega dejstva nismo omenili v prejšnji epizodi
 • 🤩 ⁠Ocenite nas na Apple Podcasts⁠ - ocene baje pomagajo, čeprav podkast analitiki in stroka pravijo da ne, … ker sami ne vemo čisto točno, sumimo, da je za tem kakšna čarovnija, zato vas vabimo, da za kanček magije poskrbite z recenzijo (tudi, če vam jo pomaga napisati Chat GPT)
 • 📘 ⁠It’s Not TV: The Spectacular Rise, Revolution, and Future of HBO⁠ - knjiga o zgodovini kanala HBO, ki obstaja že več kot 50 let
 • 📺 ⁠It’s not TV it’s … HBO⁠ - del epizode podkasta On The Media o zgoraj omenjeni knjigi in kratko zvočno popotovanje skozi zgodbo HBO-ja
 • 🤟 ⁠Pravilna uporaba jezikovnih modelov⁠ - Chat GPT ni baza znanja, ampak je lahko orodje, zato ga uporabljajmo kot takega … je Pelija naučila ⁠Centrifuzija⁠ na Twitterjih

🐬 ⁠⁠⁠Hvala za vse ribe⁠⁠⁠ ... pika si 👍 

Apr 03, 202330:00
Življenje, pač

Življenje, pač

Zdravo. V 42. epizodi 4. sezone ugotovimo, da se dobro blago samo hvali, spomnimo pa se tudi na idejo o prehranskih dopolnilih za ljudi, ki so jih ugrabili vesoljci. Vmes se sprehodimo od Chat GPT-ja preko nigerijskih princev do aviza.

V poglavju se posvetimo VHS kasetam in filmom na njih, po nesreči pa najdemo komad tedna, vas povabimo na Discord in se podučimo o najbolj glasbeni ulici v Londonu (Denmark St.), ki je čisto blizu Tottenham Court Road. Ker sta v epizodi omenjena kar dva filma, seveda tudi o filmih, Kubricku in Jugoslaviji ter Kinoteki in najbrž še čem.

Za zaključek ugotovimo, da je življenje ... življenje, pač. 🤷

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas. 

📱 Povsod smo ⁠⁠@opravicujemose⁠⁠ ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na ⁠⁠opravicujemo.se⁠⁠ ... 

Povezave: 

 • 💊 Prehranska dopolnila za ljudi, ki so jih ugrabili vesoljci - živa epizoda, ki smo jo posvetili brilijantni poslovni ideji, ki jo spet omenimo v tokratni epizodi
 • 📼 VHS - oziroma po domače videokasete so bili nosilci video vsebin (filmi, tv serije, domači posnetki, …), ki smo jih uporabljali pred uporabo filmov v oblaku
 • 📟 Tottenham Court Road - ulica, kjer je Ford “pridobil” videokasete
 • 🎹 Casablanca - legendarni ameriški film iz leta 1942, ki ga je režiral Michael Curtiz, v glavnih vlogah pa sta blestela Humphrey Bogart in Ingrit Bergman
 • 🤠 Sedem veličastnih - legendarni ameriški western (kavbojka po domače) iz leta 1960, ki ga je režiral John Sturges. Scenarij Williama Robertsa je predelava japonskega filma Sedem samurajev Akire Kurosawe iz leta 1954. Igralsko zasedbo vključujejo Yul Brynner, Steve McQueen, Charles Bronson, Brad Dexter, James Coburn in drugi
 • 🎶 #komadtedna je tokrat tema iz filma Sedem veličastnih - štiklcu se uradno reče Calvera’s Return in ga je napisal (skomponiral) Elmer Bernstein, človek ki je napisal nekaj najbolj prepoznavnih in nepozabnih glasbenih tem v zgodovini Hollywooda
 • 🎸 Denmark Street - najbolj glasbena ulica v Londonu, kjer je Peli kupil svojega prvega Fenderja, pa sploh ni vedel, da kupuje na ulici, ki je del zgodovine rock’n’rolla. :)

🐬 ⁠⁠Hvala za vse ribe⁠⁠ ... pika si 👍 

Mar 27, 202324:42
Mišji penis

Mišji penis

Zdravo! V 41. epizodi četrte sezone o zvoku, slušalkah iz nizkocenovnih trgovin, Pelijevih novih očalih in Zijevem sivem bloku, ki zagotovo pomirja. Pozdravimo naše poslušalce na Discordu in poslušalko Vido, ki so ji všeč naše norčave debate, ki se dotikajo bolj življenja, vesolja in sploh vsega, kot poglavja, ki ga v dotični epizodi obdelujemo.

Sicer pa se sprašujemo, če je morda Ford zamenjal Zaphoda, kaj je vzel s seboj na pot (Ford, ne Zaphod) in kaj ima z vsem skupaj umetna inteligenca in štiridnevni delovnik. Odgovor je prav nič in je enak odgovoru, kaj ima z vsem skupaj mišji penis. 

Po nekem čudnem naključju tudi obdelamo 38. poglavje 4. knjige.

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas. 

📱 Povsod smo ⁠@opravicujemose⁠ ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na ⁠opravicujemo.se⁠ ... 

Povezave: 

 • 🗓️ Štiridnevni delovnik - zakonodaja, ki bi to področje urejala in dopuščala naj bi pripravili do marca (letos, torej leta 2023)
 • 🐁 Mišji k#$@c - najmanjša merska enota pri merjenju “na približno”
 • 🐭 Za mišji klinc - reklo je bilo v rabi kot žargon dijaške in študentske mladine v letih 1930-40
 • 👽 E.T. vesoljček - film, v katerem je bil prevod “mišji penis” uporabljen (v daljnih osemdesetih, ko ga je Peli gledal v Kinu Mojca)
 • 🎥 Kino Mojca - posnetek Facebook strani Kino Paradiž, v katerem boste tisti, ki ste v Kinu Mojca bili, prepoznali nekdanjo slavo najbolj slavnega otroškega ljubljanskega kina
 • 🍿 Kino Mojca: zapuščeno skladišče - takole je bil kino Mojca videti leta 2011, zdaj je najbrž še precej slabše (kot pričajo fotografije iz 2021, je temu res tako)

🐬 ⁠Hvala za vse ribe⁠ ... pika si 👍 


Mar 20, 202334:00
Narodni heroji
Mar 13, 202331:17
Peljite me k svojemu Kuščarju

Peljite me k svojemu Kuščarju

Zdravo. V predigri Aljotu ne stoji (ne to, kar mislite) pop-filter (ki smo jih dobili v epizodi 005), kaj hitro pa od Dolstojevskega preidemo na narodne heroje. Vsem ženam želimo vesel 8. marec in spomnimo, da je na ta dan pred 45. svojo premiero doživela radijska igra Štoparski vodnik po Galaksiji. 

Tudi na avtorjev rojstni dan se spomnimo, Peli pa pove, da bo nazdravil z brezalkoholnim pangalaktičnim grlorezom. Aljo se razburi in pove, da so te stvari brez sestavin, zaradi katerih jih imamo radi (pivo, vino, kava, …) res zanič, s čimer se strinjamo. Ker prihajajo vesoljci, se odpravimo k poglavju. 

V poglavju srečamo robota, ki pride skupaj s tistim več kot miljo velikim letečim krožnikom in se spomnimo na CIO in LSD, obdelamo politiko in kočije, omenimo pa tudi limone in gin. Pred koncem ne pozabimo niti na komad tedna, ki pa ni povezan niti z roboti, niti s kuščarji, … ali pač? Ker nekomu pač moraš služiti. 

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas. 

📱 Povsod smo @opravicujemose ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ... 

Povezave: 

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍

Mar 06, 202332:42
Retrogradni Merkur in vesoljci

Retrogradni Merkur in vesoljci

Zdravo. Tokratna epizoda je polna poslovnih idej (dobimo ideji za aplikacijo proti tinitusu in predlagamo avtobusnim podjetjem, naj začnejo na svojih linijah predvajati podkaste). Ugotovimo tudi, da peš hoja koristi zdravju in da vsak avtobus šteje. Artur in Fenchurch sta na Zahodnem kraju in počneta tisto, kar počne vsak galaktični štopar večino svojega časa. 

Čaka ... tako, kot čaka večina nas od plače do plače. Kot pravi Aljo gre leto tik-tak naokol', le od plače do plače noče. Mi pa najdemo povezavo med Retrogradnim merkurjem in prihodi vesoljcev in da je eden od vesoljcev, ki jih Artur pozna, prišel z letečim krožnikom in poskrbel za vrsto nepopisnih izgredov v krčmah. 

Tudi o Sirijski korporaciji, pospeševalcih prodaje njenih izdelkov in zaostalih civilizacijah, telefonskem klicu in o Galaktični uniji je govora, pa najbrž še o čem. Lepo poslušanje želimo. 

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas. 

📱 Povsod smo @opravicujemose ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ... 

Povezave: 

 • 🚶‍♂️ Moj prijatelj Piki Jakob - legendarna otroška knjiga Kajetana Koviča, v kateri Josip Jupiter izreče znamenite besede: “Peš hoja koristi zdravju.” 
 • 🗺️ Zahodnji kraj - v originalu “West Country”, ali drugače “Zahodnje”, je regija v Veliki Britaniji, kamor spadajo okrožja Bristol, Cornwall, Devon, Dorset, Gloucestershire, Somerset in Wiltshire … in je tudi dom Arturja Denta in njegove hiše 
 • 🎸 Crosstown Traffic - The Jimi Hendrix Experience - komad tedna tokrat prihaja iz legendarne dvojne plošče Electric Ladyland, tretje in zadnje plošče še bolj legendarnega Jimija Hendrixa 
 • 👽 Merkur je retrograden, vesoljci napadajo, ona pa ne more spati - Pelijev vir, ki dokazuje povezavo med retrogradnim Merkurjem in prihodi vesoljcev 

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍

Feb 27, 202328:59
Naj ti ne uide
Feb 20, 202326:43
Bogovi (prometne) kolone

Bogovi (prometne) kolone

Zdravo. Tokrat obstanemo v prometni koloni. Ker se prvi ustavi Aljo, je on Zeus prometne kolone, prvi med bogovi prometnih kolon na Olimpu, pa nas je še na tisoče, če ne desettisoče. Ko nismo v prometni koloni, smo Zunaj norišnice in skupaj z našimi junaki gledamo Zvonkovega kolega, ki govori o tem kako ne mara Boga dežja. 

Bog dežja ni nič kriv, da ga neimenovani akademik ne mara, zato se raje posvetimo starim epizodam in se spomnimo da vsak glaž šteje. Aljo se vpraša, kaj slišiš, če prisloniš kozarec k ušesu, Peli odgovori Žibert, Zi pa je bolj poetičen (tako kot avtor v tem poglavju) in pravi, da sliši tih šepet gostilne. 

Ob omembi konference za tisk se spomnimo kralja tiskovnih konferenc, pa tudi na Muzej osamosvojitve se spomnimo in na Pučnikovo srce (oziroma tisto rdečo volno, ki je visela pod stropom muzeja), poleg bogov prometnih kolon pozdravimo tudi bogove tinitusa, ki pa jih