Skip to main content
Spotify for Podcasters
Opravičujemo se za vse nevšečnosti

Opravičujemo se za vse nevšečnosti

By Zvočna sekcija ŽVPL

Podkast o življenju, vesolju in sploh vsem … v katerem po nekem čudnem naključju vsako epizodo obdelamo eno poglavje kultne trilogije v petih delih Štoparski vodnik po Galaksiji, ki jo je, ko smo bili (mi) še majhni, napisal Douglas Adams. Še veš kje imaš brisačo?
Available on
Apple Podcasts Logo
Castbox Logo
Google Podcasts Logo
Overcast Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Ne bit' žleht

Opravičujemo se za vse nevšečnostiJun 27, 2022

00:00
18:46
Podvrženi znanosti (ali eksperiment v naravi)

Podvrženi znanosti (ali eksperiment v naravi)

Zdravo. Kot veli naslov tokrat ugotovimo, da smo se (samo za vas) podvrgli znanosti in postali eksperiment v naravi. Vse kar morate storiti je, da nas še naprej poslušate in poveste še komu za nas. Kateri drug podkast je zmožen v svojo epizodo stlačit kable, zvok, rdečo barvo, vino in etikete in vas hkrati povabiti, da naredite iz nas svinjsko bogate kapitaliste? Redki, če sploh.

Peli se spomni obletnice mature in pove, kdo je skrivnostna sošolka, ki mu je skoraj zagotovo predstavila Štoparca, obdelamo tudi alternativna vesolja in šminkerje in kolektivni spomin. Sprašujemo se, če smo prva komunistična komuna, ki zares deluje in da smo res podvrženi znanosti. Pravi pravcati eksperiment v naravi. Podvrženi znanosti v vseh kriterijih.

Kar se pete knjige tiče in 5. poglavja, pridemo tudi do tja, ko na Triciino trato pristane vesoljska ladja in vesoljci imajo problem s triangulacijo. In horoskopi na Rupretu. Dodajo še, da so prišli na Zemljo, ker so izgubili razum.

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas. 

📱 Povsod smo ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠@opravicujemose⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠opravicujemo.se⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... 

⁠🎶 Dan D - Lep dan za smrt⁠ - priredba legendarnega komada Nietov v izvedbi novomeške rock zasedbe z arhivskimi posnetki iz časov, ko je umrl tovariš Tito, med katerimi lahko zasledimo tudi Pelijevo srednješolsko učiteljico matematike

🐬 ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Hvala za vse ribe⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... pika si 👍 


Jun 05, 202335:00
Triperesna deteljica za srečo

Triperesna deteljica za srečo

Zdravo. V tokratni epizodi že v štartu ugotovimo, da je v slovenskem kontekstu definicija hegemoma drugačna, kot drugje in da bi mogla biti: "hegemon - hvaležen sovražnik". Če imaš take sovražnike, prijateljev ne rabiš, še dodamo. V epizodi srečamo vrtnarja Erica, ki ne verjame ničemer, razen tistega, kar je najbolj neverjetno.

Tricia ima še vedno jet-lag, mi pa raje kot o poglavju, debatiramo o nasvetih za zdravo življenje, ki so med znanstveno in paraznanstveno sfero zadnji krik mode. Ker se v kadru prikaže tuja vesoljska ladja, kmalu izgubimo zanimanje za triperesno deteljico in skočimo v poglavje.

A ne za dolgo, ker ugotovimo, da ima več ljudi, probleme oziroma težave z interpretacijo določenih podatkov, ... nekateri med nami tudi težave z interpretacijo plačilnih list.

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas. 

📱 Povsod smo ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠@opravicujemose⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠opravicujemo.se⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... 

⭐️ Tetragrammaton z Rickom Rubinom - Rickov “novi” podkast o življenju, vesolju in sploh vsem in … zelo redko o glasbi 📚 Our Fake History - podkast o mitih, za katere menimo, da so zgodovinska dejstva (in obratno) … v povezavi prvi del epizode o tem, ali je človek res stopil na luno in zakaj so se teorije zarot začele množiti konec 1960-ih ☀️ Jack Kruse in Andrew Huberman pri Ricku Rubinu - Jack Kruse pove nekaj stvari, ki bodo morda zamajale znanost in razumevanje stvari, kot jih poznamo 🧪 Huberman Lab - podkast, ki obravnava in razpravlja o nevroznanosti: kako naši možgani in njihove povezave z organi našega telesa nadzorujejo naše zaznave, naše vedenje in naše zdravje … in v katerem boste zvedeli najnovejše napotke za zdravo življenje

🐬 ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Hvala za vse ribe⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... pika si 👍 


May 29, 202324:24
Najmanjši ljude imajo največje spomenike

Najmanjši ljude imajo največje spomenike

Zdravo. Ta teden je na vrsti debata o nevtrinu. Ne zares, ker se pogovarjamo o praznovanjih, plenicah s senzorji, mestih brez smetnjakov, oglasih za Discovery, steklenicah in pločevinkah, ker smo strokovnjaki tudi za zeleni prehod. Ne pozabimo vas opomniti, da v četrtek 25. maja praznujemo Dan brisače.

Ugotovimo da je politična volja lahko velika, majhna, ali pa je ni in da to prav nič nima z vzporednimi vesolji, ki se pojavijo v 3. poglavju 5. knijge trilogije v štirih delih. Zato malo zaidemo na debate o tem, kaj je ta teden narobe: zgodovina pred 30. ali 70. leti?

Peli sklene, da imajo najmanjši ljudje največje spomenike, na koncu pa k sodelovanju povabimo tudi fizičarke in fizike.

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas. 

📱 Povsod smo ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠@opravicujemose⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠opravicujemo.se⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... 

Povezave: 

🗑️ Tajpej (oz Taipei) - mesto brez smetnjakov - kako so v Tajpeju na Tajvanu z odpravo smetnjakov rešili tudi smeti na cestah mesta 🎶 Tajvanska glasbena rešitev za recikliranje - tajvanski sistem za odstranjevanje smeti vključuje glasbene smetarske tovornjake, skrbno razvrščanje občanov večkrat na teden 🧷 Pametna plenica - plenice s senzorji, za starše, ki ne zaznajo, če so plenice njihovih otrok prazne ali polne ⚛️ Nevtrino - elementarni delec, ki je tako majhen, da so dolgo časa mislili, da ga sploh ni, ampak očitno obstaja, … in kljub svoji majhnosti lahko zakrivi velike razlike med vesolji 💬 To se govori (med ljudmi) - pesem Andreja Šifrerja, pri kateri je si je Peli izposodil in si po svoje interpretiral verz “Vse ostrejši je ta naš kamen spotike, da prav nesmrtni imajo največje spomenike” … ampak, ker svoje napake ne bo priznal še vsaj 14 dni, potem bo pa pozabil, je prav, da omenimo štiklc, ki je kljub zdrsu še vedno vrhunski in čigar sporočilo je še vedno na mestu, pa ne samo v verzu, ki ga omenjamo, ampak tudi v ostalem delu besedila

🐬 ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Hvala za vse ribe⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... pika si 👍 

May 22, 202329:08
Liter vina in eno pivo za poplaknit

Liter vina in eno pivo za poplaknit

Zdravo. V predigri se pogovarjamo o klancih, še posebej o enem dolgem klancu. Ker nas prekine avizo in intro, hitro presedlamo na slabe novice in da bi z elektrarnami na slabe novice lahko postali velesila zelenega prehoda in ne bi potrebovali nič novih elektrarn (vetrnih, termo, jedrskih ali kakršnihkoli drugih). Lahko bi bili nova Norveška, samo brez nafte. In z brezplačnim SUP-om za vsako družino.

V 2. poglavju pete knjige spoznamo Tricio McMillan, ki pa ni ista Trillian, ki jo je Artur osvajal na zabavi, s katere je pobegnila z Zaphodom. Ta Tricia je naglo vzhajajoča TV voditeljica in je v New Yorku na avdiciji. Ima res bujne lase in na oni strani luže spozna Gail Andrews, ki je astrologinja.

Zgodba je gosta in zabavna, receptorji so nesposobni, posredi je tudi deseti kamen od Sonca, pogovarjamo se pa tudi o horoskopu. Na koncu Aljo ugotovi, da če je vino živilo in je suho vino suho živilo, bi bilo smiselno ob litru vina naročiti tudi eno pivo za poplaknit.

Tu pride še opozorilo ljudi, ki so pretiravali z alkoholom: pretirano uživanje alkohola šlodi. Brez lahko. Ne nujno po enkratnem pretiravanju, ampak na dogli rok pa zagotovo in brez dvoma. Bili ste opozorjeni.

⏰ In ne pozabite: največ, kar lahko date svojim otrokom, je vaš čas.

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas. 

📱 Povsod smo ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠@opravicujemose⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠opravicujemo.se⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... 

Povezave: 

♓️ Joan Quigley - astrologinja, ki je svetovala tako Ronaldu kot (predvsem) Nancy Reagan, čeprav slednja to dejstvo vseskozi zanikala 🏨 Bates Motel - teve serija (2013 - 2017) o motelu Bates naj bi bila sodobna predzgodba filma Psiho 🎬 Psiho - legenndarna psihološka grozljivka iz leta 1960, ki jo je režiral in produciral Alfred Hitchcock in velja za enega najboljših filmov vseh časov 🏄🏻‍♀️ NE RABAŠ SUPA! - @polikarbonat-ov legenarni tvit o tem, da ne rabaš SUP-a

🐬 ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Hvala za vse ribe⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... pika si 👍 

May 15, 202333:11
Sami svoji kaskaderji

Sami svoji kaskaderji

Zdravo! V predigri Zi pove uporabniško izkušnjo z Biblosom, ki je kakopak odlična. Aljo apelira, da berite knjige natisnjene na papir, Peli pa pove štorijo, kako je zadnjič med branjem klasične knjige hotel narediti zaznamek v besedilu z dolgim pritiskom (kot na e-bralniku). Tudi o spalnih navadah in rutinah na hitro rečemo eno, dve!

Ker smo sami svoji kaskaderji, se vržemo v 1. poglavje 5. knjige in se pogovarjamo kako divje je. Ker je divja in nerazumljiva tudi za mnoge učenjake. Primerjamo tudi otvoritev vseh petih knjig in ugotovimo, da je otvoritvena poved pete knjige vrhunska.

Kmalu presedlamo na slabe novice in svetlobno hitrost in omenimo tudi Grebulonce, ki so imeli na svojem klasičnem vesoljskem potovanju strašno nesrečo in grozne prigode. Na koncu v novi rubriki _Astro kotiček_ povemo še tudi, da retrogradni Merkur je še.

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas. 

📱 Povsod smo ⁠⁠⁠⁠⁠⁠@opravicujemose⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na ⁠⁠⁠⁠⁠⁠opravicujemo.se⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... 

Povezave: 

📚 Biblos - servis za izposojo in prodajo e-knjig … (o “odlični” uporabniški izkušnji pa več v epizodi) 🙉 Nič te bolj ne osreči, kot pogled na tujo nesrečo - 34. epizoda našega malega podkasta, kjer prvič govorimo o Biblosu. Drugič govorimo v venizsekih, ki jih objavljamo za naše podpornice in podpornike na hvalazavseribe.si 🔖 Kobo - e-bralniki, ki so boljši kot Biblosovi, z njimi pa lahko berete knjige z Biblosa (s pomočjo protokola Adobe DRM) ⭕️ Cirkadiani ritem - proces, ki je zadnji krik mode, kar se tiče spanja in spalnih navad, gre pa za naravni notranji proces, ki uravnava cikel spanja in budnosti in se (po nekem zelo čudnem naključju) ponavlja vsakih 24 ur

🐬 ⁠⁠⁠⁠⁠⁠Hvala za vse ribe⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... pika si 👍 

May 08, 202328:42
Kar se zgodi, se zgodi
May 01, 202323:23
O birokraciji, vesolju in sploh vsem (drugi del zaključka trilogije v štirih delih)
Apr 24, 202342:00
Zaključek trilogije v štirih delih

Zaključek trilogije v štirih delih

Zdravo. Tole je posebna epizoda, v kateri z gostoma (Slavko Jerič in Miha Šalehar) debatiramo o vrhuncih trilogije v štirh delih, znani tudi kot Štoparski vodnik po Galaksiji. Trilogije v štirih delih zato, ker smo zaenkrat obdelali prve štiri knijge, v epizodi pa se pogovarjamo o naj knjigah, karakterjih, tehnologiji, lokacijah, citatih, (zelo velikokrat divjih) štosih in še marsičem.

🚨 To je le prvi del epizode, naslednji teden pride drugi del, v katerem govorimo, kot se za naš mali podkast spodobi, o življlenju, vesolju in sploh vsem. In tudi o birokraciji.

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas. 

📱 Povsod smo ⁠⁠⁠⁠⁠@opravicujemose⁠⁠⁠⁠⁠ ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na ⁠⁠⁠⁠⁠opravicujemo.se⁠⁠⁠⁠⁠ ... 

📚 Naj knjiga: Slavko: 1-2-4-3 Aljo: 1-2-3-4 Miha: 1-2-3-4 Zi: 1-2-3-4 Peli: 1-2-3-4 👨‍🎤 Naj karakter: Aljo: Marvin (želel si je biti Zaphod) Miha: Marvin (vedno si je domišljal, da je Zaphod) Zi: Artur (ker je bil Marvin že oddan) Peli: Rob McKenna (čeprav mu je g. Prosser res kul lik) Slavko: Marvin (v rezervi pa je imel Arturja in Roba McKenno) 🌍 Naj lokacija: Miha: ZZ9 Plural Z Alfa Zi: Zlato srce Peli: Bistromatični pogon (Žabsvet B, tudi Vrtinec totalne perspektive) Slavko: Restavracija ob koncu Vesolja Aljo: Prazgodovinska Zemlja 🍹 Naj tehnologija: Zi: Riba Babilonka Peli: Pangalaktični grlorez Slavko: Marvin (v rezervi Riba babilonka, Štoparski vodnik) Aljo: Nutrimatični sintetizator napitkov 💬 Naj citat: Peli: »To mora biti zaradi četrtka. Četrtkov že od nekdaj nisem dobro prenašal.« Artur Dent, 2. poglavje 1. knjige Slavko: »Smešno, misliš, da to življenje že ne more več na slabše, pa se mu le posreči.« Marvin, 13. poglavje 1. knjige Aljo: »Življenje, ki hoče obstajati v Vesolju tolikšnih razsežnosti, si predvsem ne more privoščiti občutka za mero.« Trin Tragula (izumitelj Vrtinca totalne perspektive), 11. poglavje 2. knjige Zi: cela prva knjiga 🤣 Naj štos: Slavko: Krava, ki se sama ponudi v Stopotju (Dish of the Day) Aljo: Definicija ljudi, ki želijo vladati (Governing People) Zi: Celotno prvo poglavje (od avtoceste preko buldožerja do lepoarda, …) Peli: Kit in lonec petunij (The Whale and Bowl of Petunias) 📬 Pelikanovo poročilo - “nek nov slovenski podkast”, oz. Pelijev epoštni novičnik oz. podkast

🐬 ⁠⁠⁠⁠⁠Hvala za vse ribe⁠⁠⁠⁠⁠ ... pika si 👍 

Apr 17, 202301:00:42
Jezus je živ

Jezus je živ

Zdravo. Ta teden obdelamo še epilog 4. knjige in smo tako pri koncu “trilogije v štirih delih”. Ker pa je epilog kratek in precej nenavdušujoč, obdelamo še spremno besedo prevajalca in vsesplošnega hupi fruda prof. dr. Alojza Kodreta, kjer izvemo veliko predlogov za branje oziroma literarnih del, kjer je Douglas najverjetneje iskal in tudi našel inspiracijo za svoj opus.

Ker pa smo na koncu trilogije, smo dr. Kodreta prosili, če lahko odgovori na naša vprašanja o življenju vesolju in sploh vsem (oziroma o osamljenosti, robotih in ljubezni), in z veseljem sporočamo, da se odzval in odgovoril na vprašanja: ali smo sami v vesolju 🛸, bodo roboti zavladali ljudem 🤖 in kaj je sedaj s to ljubeznijo ❤️.

Vmes se spomnimo tudi na Jezusa, ki je živ in hodi po Poti spominov in tovarištva (kako se mu je uspelo prebiti skozi tehnično oviro na Kolpi ni znano), na zvok, šunko in na pravilo SNSV (smeti noter, smeti ven - oz. v originalu GIGO - garabage in, garbage out).

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas. 

📱 Povsod smo ⁠⁠⁠⁠@opravicujemose⁠⁠⁠⁠ ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na ⁠⁠⁠⁠opravicujemo.se⁠⁠⁠⁠ ... 

Povezave: 

🎙️ prof. dr. Alojz Kodre - fizik, prevajalec, eden prvih hupi frudov na sončni strani Alp, ki je za naš mali podkast odgovoril na tri vprašanja o življenju, vesolju in sploh vsem 🙏 Jezus je živ - nazadnje so ga videli na Poti spominov in tovarištva v Ljubljani ✝️ O živem Jezusu poroča tudi Mladina - na sprehajalnih poteh po Ljubljani, se že vse od začetka leta pojavljajo zapisi na drevesih, ki oznanjajo: »Jezus je živ!« 🚮 GIGO - ali po slovensko SNSV (smeti noter, smeti ven) 🧔🏽‍♀️ Kako Jezusa vidi umetna inteligenca? - zadnje slike Jezusa prikazujejo z olivno rjavo kožo, gostimi rjavimi lasmi, bujno brado in temnimi mandljevimi očmi … skratka, kot Juda, ki se je rodil, živel in umrl na Zahodnem bregu

🐬 ⁠⁠⁠⁠Hvala za vse ribe⁠⁠⁠⁠ ... pika si 👍 

Apr 10, 202332:42
Srednja pot

Srednja pot

Zdravo. V zadnjem poglavju četrte knjige stopamo na srednjo pot, zato debato v predigri začenjamo z notranjim mirom in se pripravljamo na konec sezone. Ugotovimo, da je opis, da se pogovarjamo o enem poglavju Štoparca IN vsak teden bolj o življenju, vesolju in sploh vsem, vedno bolj resničen.

Tudi dejstvo, da ste vabljeni, da napišete recenzijo na Apple Podcasts (spet) omenimo (in ne moremo mimo Chat GPT-ja), na kratko očrtamo zgodovino Netflixa in HBO-ja in pozdravimo vse, ki so sredi decembra prekinili s poslušanjem in branjem, ter čakali na to poglavje, ki je glavna finta. Sedaj smo tu. Ni več poti nazaj.

Torej: izkazalo se je, da sta Artur in Fenchurch prišla do prave romarske poti, na kateri sta srečala starega Arturjevega prijatelja, kupila nekaj spominkov in prebrala Poslednje božje sporočilo stvarstvu. Ob so občutili silno občutje miru, Fenchurch je ugotovila, da je bilo to tisto, kar je iskala, Marvin pa je menil, da mu je sporočilo dobro delo.

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas. 

📱 Povsod smo ⁠⁠⁠@opravicujemose⁠⁠⁠ ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na ⁠⁠⁠opravicujemo.se⁠⁠⁠ ... 

Povezave: 

☸️ ⁠Kaj je pravzaprav notranji mir?⁠ - Vsi imamo nekakšno predstavo, kaj naj bi pomenil notranji mir, ker si ga najverjetneje doživel/a že večkrat, morda samo za trenutek ali celo nekaj ur, zato poznaš občutek notranjega miru … če želiš vedeti, kaj je, beri naprej 🍿 ⁠Netflix⁠ - pretočno podjetje je svojo pot začelo kot podjetje za izposojo DVD-jev po pošti … ker niso nikoli izposojali videokaseth (VHS), tega dejstva nismo omenili v prejšnji epizodi 🤩 ⁠Ocenite nas na Apple Podcasts⁠ - ocene baje pomagajo, čeprav podkast analitiki in stroka pravijo da ne, … ker sami ne vemo čisto točno, sumimo, da je za tem kakšna čarovnija, zato vas vabimo, da za kanček magije poskrbite z recenzijo (tudi, če vam jo pomaga napisati Chat GPT) 📘 ⁠It’s Not TV: The Spectacular Rise, Revolution, and Future of HBO⁠ - knjiga o zgodovini kanala HBO, ki obstaja že več kot 50 let 📺 ⁠It’s not TV it’s … HBO⁠ - del epizode podkasta On The Media o zgoraj omenjeni knjigi in kratko zvočno popotovanje skozi zgodbo HBO-ja 🤟 ⁠Pravilna uporaba jezikovnih modelov⁠ - Chat GPT ni baza znanja, ampak je lahko orodje, zato ga uporabljajmo kot takega … je Pelija naučila ⁠Centrifuzija⁠ na Twitterjih

🐬 ⁠⁠⁠Hvala za vse ribe⁠⁠⁠ ... pika si 👍 

Apr 03, 202330:00
Življenje, pač

Življenje, pač

Zdravo. V 42. epizodi 4. sezone ugotovimo, da se dobro blago samo hvali, spomnimo pa se tudi na idejo o prehranskih dopolnilih za ljudi, ki so jih ugrabili vesoljci. Vmes se sprehodimo od Chat GPT-ja preko nigerijskih princev do aviza.

V poglavju se posvetimo VHS kasetam in filmom na njih, po nesreči pa najdemo komad tedna, vas povabimo na Discord in se podučimo o najbolj glasbeni ulici v Londonu (Denmark St.), ki je čisto blizu Tottenham Court Road. Ker sta v epizodi omenjena kar dva filma, seveda tudi o filmih, Kubricku in Jugoslaviji ter Kinoteki in najbrž še čem.

Za zaključek ugotovimo, da je življenje ... življenje, pač. 🤷

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas. 

📱 Povsod smo ⁠⁠@opravicujemose⁠⁠ ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na ⁠⁠opravicujemo.se⁠⁠ ... 

Povezave: 

💊 Prehranska dopolnila za ljudi, ki so jih ugrabili vesoljci - živa epizoda, ki smo jo posvetili brilijantni poslovni ideji, ki jo spet omenimo v tokratni epizodi 📼 VHS - oziroma po domače videokasete so bili nosilci video vsebin (filmi, tv serije, domači posnetki, …), ki smo jih uporabljali pred uporabo filmov v oblaku 📟 Tottenham Court Road - ulica, kjer je Ford “pridobil” videokasete 🎹 Casablanca - legendarni ameriški film iz leta 1942, ki ga je režiral Michael Curtiz, v glavnih vlogah pa sta blestela Humphrey Bogart in Ingrit Bergman 🤠 Sedem veličastnih - legendarni ameriški western (kavbojka po domače) iz leta 1960, ki ga je režiral John Sturges. Scenarij Williama Robertsa je predelava japonskega filma Sedem samurajev Akire Kurosawe iz leta 1954. Igralsko zasedbo vključujejo Yul Brynner, Steve McQueen, Charles Bronson, Brad Dexter, James Coburn in drugi 🎶 #komadtedna je tokrat tema iz filma Sedem veličastnih - štiklcu se uradno reče Calvera’s Return in ga je napisal (skomponiral) Elmer Bernstein, človek ki je napisal nekaj najbolj prepoznavnih in nepozabnih glasbenih tem v zgodovini Hollywooda 🎸 Denmark Street - najbolj glasbena ulica v Londonu, kjer je Peli kupil svojega prvega Fenderja, pa sploh ni vedel, da kupuje na ulici, ki je del zgodovine rock’n’rolla. :)

🐬 ⁠⁠Hvala za vse ribe⁠⁠ ... pika si 👍 

Mar 27, 202324:42
Mišji penis

Mišji penis

Zdravo! V 41. epizodi četrte sezone o zvoku, slušalkah iz nizkocenovnih trgovin, Pelijevih novih očalih in Zijevem sivem bloku, ki zagotovo pomirja. Pozdravimo naše poslušalce na Discordu in poslušalko Vido, ki so ji všeč naše norčave debate, ki se dotikajo bolj življenja, vesolja in sploh vsega, kot poglavja, ki ga v dotični epizodi obdelujemo.

Sicer pa se sprašujemo, če je morda Ford zamenjal Zaphoda, kaj je vzel s seboj na pot (Ford, ne Zaphod) in kaj ima z vsem skupaj umetna inteligenca in štiridnevni delovnik. Odgovor je prav nič in je enak odgovoru, kaj ima z vsem skupaj mišji penis. 

Po nekem čudnem naključju tudi obdelamo 38. poglavje 4. knjige.

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas. 

📱 Povsod smo ⁠@opravicujemose⁠ ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na ⁠opravicujemo.se⁠ ... 

Povezave: 

🗓️ Štiridnevni delovnik - zakonodaja, ki bi to področje urejala in dopuščala naj bi pripravili do marca (letos, torej leta 2023) 🐁 Mišji k#$@c - najmanjša merska enota pri merjenju “na približno” 🐭 Za mišji klinc - reklo je bilo v rabi kot žargon dijaške in študentske mladine v letih 1930-40 👽 E.T. vesoljček - film, v katerem je bil prevod “mišji penis” uporabljen (v daljnih osemdesetih, ko ga je Peli gledal v Kinu Mojca) 🎥 Kino Mojca - posnetek Facebook strani Kino Paradiž, v katerem boste tisti, ki ste v Kinu Mojca bili, prepoznali nekdanjo slavo najbolj slavnega otroškega ljubljanskega kina 🍿 Kino Mojca: zapuščeno skladišče - takole je bil kino Mojca videti leta 2011, zdaj je najbrž še precej slabše (kot pričajo fotografije iz 2021, je temu res tako)

🐬 ⁠Hvala za vse ribe⁠ ... pika si 👍 


Mar 20, 202334:00
Narodni heroji
Mar 13, 202331:17
Peljite me k svojemu Kuščarju

Peljite me k svojemu Kuščarju

Zdravo. V predigri Aljotu ne stoji (ne to, kar mislite) pop-filter (ki smo jih dobili v epizodi 005), kaj hitro pa od Dolstojevskega preidemo na narodne heroje. Vsem ženam želimo vesel 8. marec in spomnimo, da je na ta dan pred 45. svojo premiero doživela radijska igra Štoparski vodnik po Galaksiji. 

Tudi na avtorjev rojstni dan se spomnimo, Peli pa pove, da bo nazdravil z brezalkoholnim pangalaktičnim grlorezom. Aljo se razburi in pove, da so te stvari brez sestavin, zaradi katerih jih imamo radi (pivo, vino, kava, …) res zanič, s čimer se strinjamo. Ker prihajajo vesoljci, se odpravimo k poglavju. 

V poglavju srečamo robota, ki pride skupaj s tistim več kot miljo velikim letečim krožnikom in se spomnimo na CIO in LSD, obdelamo politiko in kočije, omenimo pa tudi limone in gin. Pred koncem ne pozabimo niti na komad tedna, ki pa ni povezan niti z roboti, niti s kuščarji, … ali pač? Ker nekomu pač moraš služiti. 

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas. 

📱 Povsod smo @opravicujemose ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ... 

Povezave: 

🌹 8. marec - vse najboljše za Dan žena vsem predstavnicam ženskega spola  📻 Radijska igra Štoparski vodnik po Galaksiji - ki bo 8. marca praznovala 45. obletnico splavitve  💊 MKUltra - program ameriške CIE, kjer so s pomočjo mamil iskali metode za nadzor misli, predvse so uporabljali psihedelike, največkrat LSD  🚜 Vogonsko gradbeno ladjevje - 5. epizoda našega malega podkasta, kjer smo dobili pop filtre  🙏 Bob Dylan - Gotta Serve Somebody - popevka nobelovega nagrajenca s plošče Slow Train Coming, ki je tokratni komad tedna 

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍

Mar 06, 202332:42
Retrogradni Merkur in vesoljci

Retrogradni Merkur in vesoljci

Zdravo. Tokratna epizoda je polna poslovnih idej (dobimo ideji za aplikacijo proti tinitusu in predlagamo avtobusnim podjetjem, naj začnejo na svojih linijah predvajati podkaste). Ugotovimo tudi, da peš hoja koristi zdravju in da vsak avtobus šteje. Artur in Fenchurch sta na Zahodnem kraju in počneta tisto, kar počne vsak galaktični štopar večino svojega časa. 

Čaka ... tako, kot čaka večina nas od plače do plače. Kot pravi Aljo gre leto tik-tak naokol', le od plače do plače noče. Mi pa najdemo povezavo med Retrogradnim merkurjem in prihodi vesoljcev in da je eden od vesoljcev, ki jih Artur pozna, prišel z letečim krožnikom in poskrbel za vrsto nepopisnih izgredov v krčmah. 

Tudi o Sirijski korporaciji, pospeševalcih prodaje njenih izdelkov in zaostalih civilizacijah, telefonskem klicu in o Galaktični uniji je govora, pa najbrž še o čem. Lepo poslušanje želimo. 

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas. 

📱 Povsod smo @opravicujemose ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ... 

Povezave: 

🚶‍♂️ Moj prijatelj Piki Jakob - legendarna otroška knjiga Kajetana Koviča, v kateri Josip Jupiter izreče znamenite besede: “Peš hoja koristi zdravju.”  🗺️ Zahodnji kraj - v originalu “West Country”, ali drugače “Zahodnje”, je regija v Veliki Britaniji, kamor spadajo okrožja Bristol, Cornwall, Devon, Dorset, Gloucestershire, Somerset in Wiltshire … in je tudi dom Arturja Denta in njegove hiše  🎸 Crosstown Traffic - The Jimi Hendrix Experience - komad tedna tokrat prihaja iz legendarne dvojne plošče Electric Ladyland, tretje in zadnje plošče še bolj legendarnega Jimija Hendrixa  👽 Merkur je retrograden, vesoljci napadajo, ona pa ne more spati - Pelijev vir, ki dokazuje povezavo med retrogradnim Merkurjem in prihodi vesoljcev 

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍

Feb 27, 202328:59
Naj ti ne uide
Feb 20, 202326:43
Bogovi (prometne) kolone

Bogovi (prometne) kolone

Zdravo. Tokrat obstanemo v prometni koloni. Ker se prvi ustavi Aljo, je on Zeus prometne kolone, prvi med bogovi prometnih kolon na Olimpu, pa nas je še na tisoče, če ne desettisoče. Ko nismo v prometni koloni, smo Zunaj norišnice in skupaj z našimi junaki gledamo Zvonkovega kolega, ki govori o tem kako ne mara Boga dežja. 

Bog dežja ni nič kriv, da ga neimenovani akademik ne mara, zato se raje posvetimo starim epizodam in se spomnimo da vsak glaž šteje. Aljo se vpraša, kaj slišiš, če prisloniš kozarec k ušesu, Peli odgovori Žibert, Zi pa je bolj poetičen (tako kot avtor v tem poglavju) in pravi, da sliši tih šepet gostilne. 

Ob omembi konference za tisk se spomnimo kralja tiskovnih konferenc, pa tudi na Muzej osamosvojitve se spomnimo in na Pučnikovo srce (oziroma tisto rdečo volno, ki je visela pod stropom muzeja), poleg bogov prometnih kolon pozdravimo tudi bogove tinitusa, ki pa jih je manj, kot bogov kolon. 

Scenaristu je na koncu odpuščeno za napako in ker smo dobre volje, ga ne odpustimo kar takoj (kot je v navadi), ampak ga pošljemo na disciplinsko. 

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas. 

📱 Povsod smo @opravicujemose ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ... 

Povezave: 

🚘 Enostavna rešitev, da kolon ne bi bilo več - je bolj enostavna, kot si mislite, … čeprav glede na stanje na cestah, ljudje tudi enostavnih stvari ne razumejo več, ali pa jih nočejo razumeti  🎭 Fantomski zastoj - če ljudje ne razumejo kako nastanejo kolone ali zastoji, je video na to temo naredila tudi Javna agencija RS za varnost prometa  🏛️ Muzej slovenske osamosvojitve - je polnil stolpce člankov pred štirinajstimi dnevi, vihar, ki ga je sprožila združitev Muzeja slovenske osamosvojitve z Muzejem novejše zgodovine Slovenije, pa še vedno ne pojenja … dokler Pučnikova kri visi pod stropom, bo tako tudi ostalo  📺 Zakaj Slovenija ne potrebuje muzeja osamosvojitve? - ali kako je Jelko Kacin, nekoč kralj tiskovnih konferenc iz osamosvojitvene vojne je le še senca tistega, kar je nekoč bil  🤷‍♂️ “Ne gre za muzej, ampak za odnos do zgodovine” - tako za Nova 24 pravi bivši direktor sedaj že bivšega muzeja, … nadaljni komentar pa niti ni potreben 

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍 

Feb 13, 202327:42
Moj mali kakadu

Moj mali kakadu

Zdravo. V tokratni epizodi se sprašujemo, kam so šli delfini. Kaj se je slišalo v tihem bobnenju globin? So šli na drug planet ali v drugo dimenzijo? Sprašujemo se tudi, kaj je tretje življenjsko obdobje in kdo bo naslednji predsednik Španije. Omenimo knjigo 4000 tednov in ugotovimo, da čas za šankom mineva hitreje. 10 let v gostilni mine hitreje kot 10 let v službi. 

Pred poglavjem pozdravimo še na Mastodon in se spomnimo, da za podkasat roadieja nismo dobili nobene prijave. In da smo zaradi hude lektorske napake odpustili lektorja. Pri komadu tedna zataji statistika, procentni račun in še kaj, a vseeno povemo kdo je zmagal na domačem in tujem delu. 

V poglavju omenimo še senčno Zemljo, kampanjo za rešitev ljudi in ugotovimo, da smo imeli rešitelja, ki je pred 2000 leti obljubil, da pride nazaj, pa se je očitno zataknil v gostilni, kjer čas teče bistveno drugače. Za tokratni komad tedna izberemo štiklc zasedbe Gu-gu (tokrat zares), ki tudi krasi naslov tokratne epizode. 

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas. 

📱 Povsod smo @opravicujemose ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ... 

Povezave: 

🦜 Gu-gu - Moj mali kakadu - komad tedna, ki ne poje o kakaduju (ampak o deklici iz diskoteke)  ☠️ Four Thousand Weeks: Time Management for Mortals - knjiga, ki jo trenutno bere Peli in govori o tem, da imamo v povprečju “le” 4000 tednov življenja, kar je nekaj več kot 76 let  ⚱️ Povprečna starost umrlih v Sloveniji - je v letu 2021 znašala 78,3 leta in je bila za 0,2 leta višja kot v letu 2019 ter skoraj eno leto nižja od povprečne starosti umrlih v letu 2020. Takrat je umrljivost močno zaznamovala epidemija covida-19. Povprečna starost v 2021 umrlih moških je bila 74,6 leta, žensk pa 82,2 leta  ⏳ Relativnost časa - zakaj je čas relativen in … kakšen smisel ima potem življenje … vse in še več v tem članku na Kvarkadabra.net  🐬 Delfini - so vodni sesalci družine Delphinidae in so najbolj razširjena družina kitov in začuda še niso bili v naših zapiskih … 

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍 

Feb 06, 202334:42
Razpis za tonskega tehnika

Razpis za tonskega tehnika

Zdravo. Tokrat objavimo razpis za tonskega tehnika, ki bo pri nas delal red in dober vtis, se učil obrti in skrbel, da bo studio v najlepšem redu. Seveda gre za prostovoljno pripravništvo, kjer izbranim tonskim tehnikom (in tehnicam) ne bomo plačali niti počenega groša, še arašidov ne dobijo (sploh, če so alergični). Kaj hočemo, tako je ime te igre, ki mu rečemo neoliberalizem in izkoriščanje po posamezniku.

V poglavju in epizodi končno pridemo do Wonkovega domovanja, ki se imenuje "Zunaj norišnice" in se pogovarjamo o veliko Davidih Bowiejih 👨‍🎤 in tudi predlagamo dve njegovi pesmi za komad tedna. Omenimo tudi Bowiejevo dieto z mlekom (in dodatki) in nizozemskega grafika M. C. Escherja. V poglavju ugotavljamo, da se Zvonko izogiba vprašanjem okoli delfinov in raje govori o angelčkih v coklah dr. Scholla. 

Ko pa končno pokaže tisto stvar, s katere je včeraj sčistil kvas pa vsi ostanejo brez besed tudi zaradi dejstva, ker imajo vsi trije (Zvonko, Fenchurch in Artur) isti predmet doma, oz Fenchurch pri bratu. Pred koncem povemo še dva domača predloga za komad tedna, to sta Dober dan zasedbe Bazar (in ne Gu-gu, kot smo bili divje netočni v epizodi) in Narobe svet Franeta Milčinskega - Ježka. 

🙏 Hvala, ker nas poslušate. 

📱 Povsod smo @opravicujemose ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ... 

Povezave: 

🤣 Neoliberalizem - to je ime igre, kot pravijo in … ker je temu tako, smo tudi mi v tem čolnu  🤴🏻 The Thin White Duke - lik Davida Bowieja, ki je imel posebno dieto: jedel je rdeče feferone, pil mleko, kadil nezdrave količine cigaret (kot da obstaja zdrava količina konzumacije cigaret) in konzumiral divje količine mamil  📺 Zgodba o vitkem belem vojvodi - ki je bil po pričevanju mnogih Bowiejev najbolj temačen karakter, v času ko je snemal album Station to Station  🎶 Predlogi za komad tedna:  David Bowie - Heroes  David Bowie - Fashion  Bazar - Dober dan (Kakor da se sliši glas morja)  Frane Milčinski - Ježek - Narobe svet 

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍 

Jan 30, 202324:32
Reka luči

Reka luči

Zdravo. V uvodu spet odpustimo tonskega tehnika in se spomnimo, da je konec retrogradnega Merkurja. In da je bilo včeraj Kitajsko novo leto. In da na so lani na Kitajskem prvič zaznali upad prebivalstva. Pozdravimo tudi obiskovalstvo naše spletne strani s Kitajske, ni hao! 🇨🇳 

Ker se v poglavju Artur in Fenchurck znajdeta v Los Angelesu, študiramo v katerem od treh famoznih hotelov na Sunset Stripu, kjer so nered, slab vtis in slab spomin ter še marsikaj puščali zvezdniki in zvezdnice od 1960ih dalje, sta spala, Peli vpraša tudi Chat GPT, ki pa se gladko malo zlaže, potem pa prizna, da o tem ne ve nič. 

Spomnimo se tudi na dejstvo, da Zemlja ni ravna in da je L.A. prava reka luči (in da je komad tedna Reka luči). Poslušalec in dopisnik za LPP nam sporoči kako je nastala proga št. 25, mi pa o logiki, Santa Monici in o tem, če so obstajali milijonarji pred iznajdbo denarja. 

📱 Povsod smo @opravicujemose ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ... 

Povezave: 

🌃 Dominik Kozarič - Reka luči - komad tedna, ki ne poje o svetlobnem onesnaževanju  🏰 Chateau Marmont - prvi izmed treh zloglasnih hotelov na Sunset Stripu, kjer si je leta 1982 svoj zadnji šus zadal John Belushi … v njem pa so “stanovali” mnoge zvezdnice in zvezdniki, tudi Johnny Depp, Tim Burton, F. Scott Fitzgerald, Anthony Kiedis, Annie Leibovitz, Courtney Love, Helmut Newton, Quentin Tarantino, Hunter S. Thompson, …  🏨 Sunset Marquis - drugi hotel iz serije razvpitih hotelov na Sunset Stripu, kjer so redni gosti bili tudi Billy Gibbons, U2, The Rolling Stones, Robbie Williams, John Mayer in Aerosmith in mnogi drugi  🏚️ Hyatt House (Andaz West Hollywood) - znan tudi kot Riot House (Razgrajalnica), kjer so svoj nered za seboj pustili tudi Led Zeppelin, Rolling Stonesi, The Who, Little Richard, Jim Morrison, Elton John, ... če omenimo le najbolj znane  🌊 Tihi ocean - ali Pacifik, je največje vodno telo na svetu, saj s 165,2 milijoni km² pokriva kar tretjino površine Zemlje  🚌 Dopisnik za LPP - znan tudi kot Blaž, sicer pa naš zvesti podpornik in poslušalec, hvala za super obrazložitev fenomena 🙏  🚍 LPP avtobusna linija št. 25 - linija, ki sta bila včasih dve: št. 10 in št. 15 … skupaj: 25 

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍 

Jan 23, 202326:48
Gabrijel

Gabrijel

Zdravo. Tudi ta teden smo pod vplivom angelov. In Tjaše. Še huje, samo enega in to nadangela Gabrijela. Ker je 29. poglavje krajše kot šala o tem kako prideta basist in bobnar na vajo, se začetek pogovarjamo o tem, da si moraš samo zamislit in se zgodi. Tako kot pravi Tjaša. Naša innsbruška dopisnica Živa, ki je bila na obisku tudi ta teden, je to potrdila že na začetku epizode. Samo odločit' se moraš, pa je. 

Mi pa zajadramo med pionirje, mladince in proslave v gasilskih domovih, potovanja po prestolnici ko še ni bilo avtoceste, pa na Kinder jajčka, Milko in sadni jogurt tudi ne pozabimo. Pa na klet in Mastodon tudi ne. Ko pa pridemo do nadangela Gabrijela, gre pa epizoda svojo pot. 

Težko se posvetimo najkrajšemu poglavju v štoparskem opusu, poletu št. 121 in dejstvu, da  se je včasih lahko zgodilo da je človek pristal na napačnem avionu. Na koncu zavijemo še k Ricku Rubinu na Malibu in do Gradaščice, kjer živi Aljo, pa ne ve veliko o delfinih. 🐬 Pametni Zvonko pa ... in zato sta k njemu namenjena tudi naša glavna junaka. 

📱 Povsod smo @opravicujemose ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ... 

Povezave: 

🧫 Bifidobakterije - je rod bakterij, ki se uporablja tudi kot probiotik in v črevesu  poskrbijo za naše zdravje ker sodelujejo pri prebavi vlaknin, preprečujejo okužbe ter pomagajo pri tvorbi vitaminov in drugih pomembnih snovi  😇 Nadangel Gabrijel - v dobesednem prevodu “božji človek” … tip je bil res tako hud angel, da je bil kar nadangel  🧞‍♀️ Jasno izrazi željo - pravi Tjaša Dorelay, ki smo jo omenili že v prejšnji epizodi … in ker ima ona zveze z nadangeli, najbrž že ve  📺 Nadangel Gabrijel lahko pomaga pri odkrivanju vaših resničnih želja - prižgite belo svečo in si zavrtite navdušujočo glasbo, vzemite zvezek in pisalo in … 🎬 Ko to tamo peva - celotni film na DaiylMotion-u  🦅 Steve Miller Band - Fly Like An Eagle - komad 4. tedna leta gospodovega 2023 je kompozicija Stevea Millerja. Niti na misel nam ne pride, da bi izbrali Sealovo verzijo, saj to ni podkast v katerem bi se navduševali nad filmom Space Jam  🎧 Neil Young v podkastu Broken Record - podkastu, ki ga soustvarja tudi legendarni producent Rick Rubin v legendarnemu studiu Shangri-La v Malibuju 

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍 

Jan 16, 202330:42
Angelčki so ves čas na delu

Angelčki so ves čas na delu

Zdravo! V tokratnem poglavju in epizodi se posvetimo angelom, angelčkom in tresenju prsi proti stresu. Še pred tem vas sprašujemo, kaj bi ušpičili na dan brisače v Innsbrucku, če bi imeli možnost. Če imate idejo, nam pošljite emajl ali nam povejte na Discordu ali na družabnih omrežjih, povsod smo @opravicujemose

Začnemo z jajci in salmonelo, zdravjem in domom upokojencev. V Innsbrucku. Ker je z nami tudi Živa Novljan, naša innsbruška dopisnica. Spomnimo se tudi na kita in lonec petunij ... in se končno posvetimo poglavju, kjer ljudje začenjajo govoriti. Zamudimo priložnost za štiklc tedna (je v zapiskih), ker ima Artur letalski karti in telefonsko številko od tistega tipa. 

Omenimo še Supermana, dolenjskega Supermana, madžarski Gyor, ter Tjašo in njene angelčke parkiranja in navodila napisana na zavojčku zobotrebcev. Na koncu se vprašamo ali bi bil danes Pametni (Z)Wonko klinični norec ali guru družabnih omrežij. In oznanimo prihod na Mastodon. 

📱 Povsod smo @opravicujemose ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ... 

Povezave: 

📬 Dan brisače v Innsbrucku - če imate idejo, nam pošljite emajl … in če bo izvedljiva, jo skupaj uresničimo … brisačarke in brisačarji vseh dežel, združimo se  🐘 @opravicujemose@mas.to - tudi na Mastodonu smo, končno … če si tam tudi ti, se nam pridruži  ✈️ Going to California - komad tedna, čeprav je bila priložnost, da ga napovemo v epizodi izgubljena  🗺️ Gyor - madžarsko mesto, kjer je Peli padel z barskega stola oz. skupaj z barskim stolom, odvisno kako se spomnite dogodka 🅿️ Angelčki parkiranja - zate najdejo parkirno mesto 🙈 Stresi prsi za manj stresa - nasvet za ženske, za katerega bodo hvaležni tudi moški … 🐻 Kalifornija - je zahodna zvezna država ZDA, ki meji na Tihi ocean. Ima največje število prebivalstva med zveznimi državami ZDA in je tudi bila zadnji Douglasov dom, preden je srečal infarkt v prostoru za fitnes  👵 Dom upokojencev v Innsbrucku - stoji na prostoru, kjer je bil včasih kamp, kjer je neko noč, po nekaj Gösserjih na travo (travnik, kot pravi sam) padel avtor … in rodila se je ideja o Štoparskem vodniku 

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍 

⏳ Časovni žigi:

(00:00) - Salmonela  (03:22) - Dan brisače v Innsbrucku  (07:25) - Avizo & intro  (08:21) - V prejšnji epizodi  (09:45) - Kvarnik  (09:57) - 28. poglavje 4. knjige  (10:50) - Letalski karti  (13:26) - Pri Madžarih ...  (14:48) - Pametni (Z)Wonko  (17:37) - Parkirni angelčki in kis proti chemtrailom  (19:42) - Skrivnostna Jill  (27:47) - Pečinaobešalnik in outro  (28:23) - Tudi na Mastodonu 
Jan 09, 202332:32
Schokoladenstange

Schokoladenstange

Zdravo. Srečno in zdravo novo leto 2023. 🎉 

V epizodi, v kateri se odpravimo v zaodrje, spoznamo tokrat kar dve pesmi tedna, prva je džezovska klasika So What Milesa Davisa, druga pa pride na vrsto malce kasneje, ker prej ustavimo pri čokoladnih štangah in ugotovimo, da smo se nekaj nemščine kljub vsemu naučili v filmih za odrasle iz sedemdesetih in osemdesetih. 

Ker ne vemo kam podrsati na Tinderju in ker pozabimo, da imamo TikTok raje preidemo na drugi komad tedna, to je legendarni štiklc Takoj se dajva dol še bolj legendarne težkometalske zasedbe Pomaranča, ki je kraljevala na odrih v časih za železno zaveso, pa tudi kasneje. Priporočimo tudi odlično dokumentarec o razvoju težkokategorne rock glasbe v Sloveniji - Železne stopinje. 

Prej ali slej se vendarle posvetimo tudi poglavju in ugotovimo, da je med Fenchurch in Arturjem zaenkrat še vse čudovito. A ne za dolgo. Fenchurch hoče odgovore in Artur pokliče prijatelja iz ene sorte angleških Slovenskih novic. Novinarski prijatelj čisto preveč ve (o Arturjevem obisku vesolja, o letenju nad Islingtonom in Bogu dežja), a Arturja te stvari ne ganejo. Njega zanima le, kje so se izgubili ti delfini. 

In pote se zgodi pečinabešalnik. Kot ponavadi. 🤷‍♂️ 

📱 Povsod smo @opravicujemose ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ... 

Povezave: 

🎵 Brane Rončel izza odra - legendarna oddaja o jazzu, ki jo mnoga leta, desetleta vodil, kot je jasno že iz imena, Brane Rončel  🎺 Miles Davis - So What - pesem tedna, tokrat jazz kompozicija enega velikanov te glasbene zvrsti  📼 Kako delujejo avdio kasete? - kratek video v katerem se lahko podučite o zgodovini in o tem kako delujejo avdio kasete 🍊 Pomaranča - Takoj se dajva dol - druga pesem tedna, tokrat izpod peresa domačih težkometalskih pionirjev, ki so svojo pot začeli istega leta (1979), kot dobro znana (radijska igra, knjiga v petih delih in še kaj) Štoparski vodnik po Galaksiji  🤘 Železne stopinje - dokumentarec o zgodovini heavy metal glasbe, ki je v celoti dostopen na YouTubeu, zato ogled več kot priporočamo  📕 Knjiga Železne stopinje - tudi obstaja, a je zaenkrat že razprodana, zato si raje oglejte zgoraj omenjeni dokumentarec 

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍 

⏳ Časovni žigi: 

(00:00) - Srečnga pa zdravga  (01:15) - Izza odra  (03:11) - Čokoladenštange  (04:49) - Avizo  (05:05) - Intro  (06:22) - V prejšnji epizodi  (07:01) - Takoj se dajva dol  (08:07) - Železne stopinje  (09:34) - Kvarnik  (09:55) - 27. poglavje 4. knjige  (16:26) - Moj stari cvetni netopir  (19:27) - Pečinaobešalnik  (20:04) - Outro  (20:39) - Čokolopinkica 
Jan 02, 202322:08
Fizika je zmajala z glavo

Fizika je zmajala z glavo

Zdravo! V poglavju, kjer se zgodi, kar je avtor napovedal, da se bo, je največja zanimivost predvsem to, da je bila fizika precej nezadovoljna z dejanji Arturja in Fenchurch in večkrat besno zmajala z glavo, medtem ko sta onadva v zraku počela marsikatero vragolijo in se ne menila za njene zakone. Še bolj je nad vragolijami, ki sta jih počela na krilu Boeinga 747 bila navdušena gospa Kapelsen iz Bostona. 

Mi začnemo predigro z debato o šumnikih v domenah (ki obstajajo že od leta 2011, kot smo izvedeli v zapiskih) in vam želimo vesel božič, tudi če ni bil bel. Peli priporoči epizodo podkasta Twenty Thousand Hertz o tem kako narediti zvok za moderno filmsko prikolico (trailer). 

Sprašujemo se, zakaj je prišlo do poglavja o onegavljenju v katerem smo in kdo je zanj kriv: oboževalci, uredniki ali mali zeleni lističi ali kaj tretjega. Ob koncu se spomnimo in razložimo tudi napravo, ki se ji reče walkman in upamo, da smo jo mlajšim poslušalkam in poslušalcem vsaj približno razumljivo razložili. 

📱 Povsod smo @opravicujemose ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ... 

Povezave: 

🔗 Domene s šumniki - so na voljo že od leta 2011, po nekaterih podatkih pa je IDN (International Domain Name) na voljo že od leta 2010  🎞️ Kako narediti filmski napovednik - video, ki je bil insipiracija za spodaj omenjeno epizodo 20K Hz o zvočnik efektih, še posebej boožu ;)  🎬 The Booj Strikes Back - epizoda podkast Twenty Thousand Hertz o tem kako se slišijo moderne prikolice, s posebnim gostom na koncu epizode, ki je znan predvsem v glasbeno podkasterskih krogih in ustvarja nek mali podkast, ki sliši na ime Song Exploder  🎶 Dream A Little Dream Of Me - popevka, ki so jo posneli tudi The Mamas & The Papas, leta 1931 pa so jo napisali Fabian Andre in Wilbur Schwandt (glasba) in Gus Kahn (besedilo) in je tokratni komad tedna  🪨 Galileo Galilei - italijanski znastvenik, predvsem fizik, pa tudi matematik, astronom in filozof, ki je pred več kot 400 leti z nekega poševnega stolpa (v Pisi) metal stvari in baje dokazal neke stvari povezane s pospeškom teles, ki letijo proti tlom enako hitro, ne glede na njihovo maso  🌋 Rezultati ankete o kavsanju - so vzpodbudni: večina ljudi, ki so odgovorili na anketo, kavsa  ✈️ Boeing 747 - prvo širokotrupno letalo v zgodovini letalstva, pogosto poimenovano tudi Jumbo Jet … in ima tudi zelo priročna krila za … khm, khm … takšno ali drugačno onegavljenje 

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍 

Dec 26, 202224:19
Ti, a kej kavsaš?

Ti, a kej kavsaš?

Zdravo. Prišli smo do poglavja, kjer se avtor osredotoči na naš drugi osrednji lik (če je prvi osrednji lik trilogije v petih delih sam Štoparski vodnik po Galaksiji), na vsem ljubega Arturja Denta. Še preden pa se posvetimo Arturju in njegovem romantičnem udejstvovanju pa se spomnimo na novoletne žurke, zgubljanje ključev, štorijo iz Ajdovščine in Eddieja "The Eagle" Edwardsa. 

V poglavju nam avtor pokaže kako pomembno je urejanje samega besedia ter vsebine knjige in tako poruši tretji zid, mi pa se spomnimo kako neturistično je izgledala Ljubljana konec devetdesetih oz v začetku dvatisočih in da je kot taka ovekovečena v filmu Jebiga. Ugotavljamo tudi kdaj se je na svetu začel masovni turizem. 

Na srečo se hitro vrhemo na vsebino poglavja, torej se spomnimo na vse Arturjeve romantične zveze in se kot mnogi bralci sprašujemo ali je moški ali je miška? Oziroma, če rečemo drugače: ali Artur sploh kaj kavsa? Ker avtor ob izreku tega vprašanja poruši še četrti zid, se mi raje pogovarjamo o neoliberalistični logiki in o tem, ali bo kdo imel pavzo do 20. marca, ko predvidoma končamo s četrto knjigo. 

📱 Povsod smo @opravicujemose ...

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ...

Povezave:

🏷️ AirTag - sledilna naprava za domačo uporabo  🍻 Pivomanija - prvi festival malih slovenskih pivovarn in pivovarjev v Vipavski dolini, ki je trenutno na pavzi  🎿 Eddie the Eagle - oz Eddie Edwards po domače - angleški skakalec na smučeh  🎬 Jebiga - film, v katerem skupina fantov preživlja poletje v Ljubljani, kjer vlada splošno pomanjkanje … tudi turistov  📀 Naročite si film Jebiga - na spletni strani Filmoteka.eu, kjer ga lahko dobite še na DVD-ju 

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍

Dec 19, 202229:26
Ni pornič

Ni pornič

Zdravo. Tokrat začnemo debato z zaspanostjo in dobimo idejo o referendumu o obveznem popoldanskem počitku in referendumu o univerzalnem temeljnem dohodku (UTD). Ugotovimo tudi, da če bi se hoteli pogovarjati o resnih temah, bi rabili podkast o resnih stvareh in narezku: torej povabili bi gostjo ali gosta, ki prinese narezek in pove kaj o (na primer) jedrski energiji. 

Vendar mora najprej postreči z narezkom, potem pa šele s statističnimi podatki. Spomnimo se tudi na legendarno serijo 'Allo 'Allo in vzklik "Vleci, Primož, vleci!", čigar avtor Oto Giacomelli ga je ponovil še velikokrat. Ker je postal tako legendaren, so po njem poimenovali tudi dokumentarec o Primožu Peterki. 

Sicer se v poglavju posvetimo letenju Arturja in Fenchurch, prtičkom za televizije (stare CRT in novodobne flat screen televizorje), govorimo o pomembnosti opozoril in evoluciji, ter o Arturjevem nerazmišljanju. Aljo kar naenkrat odide, ker pravi da ima "... nekaj nujnega v kleklarskem društvu." 

Pogovarjamo se tudi o drevoredu, žlebu, samotni enosmerni uličici, neustavljvem napredku, privatizaciji in volframovem karbidu. 

📱 Povsod smo @opravicujemose ...

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ...

Povezave:

💶 UTD - univerzalni temeljni dohodek  😎 Siesta - popoldanski počitek, ki bi moral biti obvezen  ⚛️ Jedrska.si - portal, kjer vam bodo povedali, da jedrska energija ni tak bav bav, kot se mogoče zdi na prvi pogled (imajo tudi podkast)  🎙️ Oto Giacomelli - legendarni komentator smučarskih skokov in avtor znanega vzklika "Vleci, Primož, vleci" … čigar avtorstvo ponarodelega vzklika je premalokrat prepoznano  🎿 Primož Peterka - slovenski smučarski skakalec, ki je dve leti zapored (leta 1997 in 1998) osvojil veliki kristalni globus  🎭 ‘Allo ‘Allo! - britanska TV komedija, ki se dogaja med drugo svetovno vojno. Spremlja življenje Renéja Artoisa, francoskega gostilničarja v vasi Nouvion, ki so jo zasedli Nemci; ki so hkrati zasegli tudi vse krajevne umetnine … in mogoče ni za pogledat samo 4 epizod, ampak ne več kot štirih sezon, … če vas tišči nostalgija po situacijskih komedij iz 80ih let  🔒 Volframov karbid - zelo močna spojina z zelo zabavno kemično formulo: WC 

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍 

Dec 12, 202233:00
Waterloo

Waterloo

Zdravo. Tokrat začnemo s smrčanjem in montažo, a se kmalu spomnimo, da smo v veselem decembru in da ima Aljo že danes prvo novoletno zabavo. Pa vi? Preden se vržemo v 23. poglavje 4. knjige omenimo še nacionalko, njen informativni program, radio in analitike, komunajzarje, Jajce in ... SKOJ. 

V poglavju se znajdemo pri xaxiški ladji, v poglavju pa izvemo tudi izvor starega rekla, da je nekdo "za luno". Prihaja ravno iz zgodbe o tej velečastni xaxiški bitki in ni niti malo podobna bitki pri Waterlooju. Tudi zato, ker v njej ni bilo Forda. Je pa zanimiva taktika umika ladje na kateri je Ford, ki pa tokrat sanja (če pa smrči, pa ne vemo). 

V sanjah se mu prikaže novonastala življenjska vrsta in ga povpraša o življenju, vesolju in sploh vsem, mi pa debatiramo katero aplikacijo bi uporabljala, če bi prilezla iz Vzhodne reke danes. Tudi o zgodovini pozdrava s sredincem teče beseda ... in o Sedmi aveniji. Nekako ne uspemo dojeti, da je avtor mislil križišče Sedme avenije, Broadwaya in 42. ulice. 

Skratka o predelu New Yorka, ki je v osemdesetih, kot je Zi namigoval, bil ravno to, kar je namigoval avtor. 

📱 Povsod smo @opravicujemose ...

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ...

Povezave:

👯‍♀️ ABBA - Waterloo - najbrž najbolj v uho segajoča popevka o legendarni zgodovinski bitki švedskega izvoznega artikla št. 1, preden je primat prevzela IKEA  🇧🇪 Bitka pri Waterlooju - ali bitka, kjer je Napoleon doživel veliki veliki in pomeni konec napoleonove vladavine kot cesarja Francije  📺 Kolektiv RTV SMO - na tem spletnem mestu boste izvedeli vse o (še vedno) zaostrenih razmerah na RTV Slovenija in pomenu javnega servisa za demokratično družbo  🌟 Zvezdica Zaspanka - pravljica, ki jo je napisal Frane Milčinski Ježek  💈 Basisti so po dva penija šopek - epizoda v kateri govorimo o New Yorku, o katerem v tem poglavju govori avtor  ⏰ Times Square - križišče Sedme avenije, Broadwaya in 42. ulice v New Yorku  🖕 Sredinec - vse o pozdravu s sredincem, njegova bogata zgodovina ki sega v čase stare Grčija in Rimskega imperija  🏹 Lokostrelski pozdrav - pozdrav s sredincem naj ne bi izhajal iz srednjega veka, ko so z njim britanski lokostrelci v bitki pri Agincourtu žugali nasprotnikom, kot potrjuje tudi ta članek 

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍

Dec 05, 202229:00
Tunel ljubezni

Tunel ljubezni

Zdravo! V predigri se pogovarjamo o kuhanju šnopca, domačih šnopcih, napakah v vinu in cvičku, Peli pa se spomni kotaleče se zgodbe, ko se je na poti z Rožnika znašel na napačni strani hriba in pristal na Večni poti. Študiramo, če bi bilo za tovrsten podkast boljše ime Še pomnite, tovariši. 

V prejšni epizodi se spomnimo opoja in zmajev, predlagamo, da lahko Siddharta napiše nov štiklc na to temo in že smo v epizodi, kjer je z nami nek drug glasbenik (Mark Knopfler), nek drug album (Making Movies) in nek drug štiklc (Tunnel of Love). Strinjamo se, da je dober, vendar ga sami ne bi izbrali za podlago za tovrstne aktivnosti. 

Artur pa po preverjanju obeh kolen in gležnjev, skratka temeljitem pregledu Fenchurch, končno ugotovi kaj je narobe z njo in v znak podpore odkoraka skozi odprta vrata (zgornjega nadstropja stanovanja) ravno ko Mark Knopfler končuje svoj epohalno dolg solo v prej omenjeni pesmi. 

📱 Povsod smo @opravicujemose ...

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ...

Povezave:

🥰 Dire Straits - Tunnel of Love - štiklc zasedbe v kateri Schecterjev žge kot se zagre, čeprav nima humbuckerjev 🎸 Schecterjev rdeči Strat - sicer ni s humbuckerji, ampak kar lepo s single-coili, kot večina Stratov, tako da pričakujte eno kratko opravičilo s Pelijeve strani … v naslednji epizodi 📔 Blog zapis o Tunnel of Love - ki ga je napisal Finec (in ne Anglež) Jere Käpyaho, ampak ima pa prav 💎 Neskončni bleščeči prah galaktičnih draguljev - epizoda v kateri lahko v podlagi poslušate McCartneyevo Mull Of Kintyre 🦟 Žuželka v veži - epizoda v kateri Zaphod omeni kosmiče, Aljo pa se v tej epizodi spomni na celoten citat

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍

Nov 28, 202224:00
Marija, tole je pa za raziskat'

Marija, tole je pa za raziskat'

Zdravo! Ta teden predigro začnemo z uravnoteženo debato o oblikovalcih zvoka in šefih. Ker tudi šefu ne poveste vsega kar mislite, vas vabimo na naš Discord, tam ste varni pred šefom in boljšo polovico. Povemo tudi rezultate ankete o kavi in od kje se je v resnici pritepla zgodba o piškotih iz prejšnjega poglavja. 

V prejšnji epizodi ugotovimo tudi, da s planetom že dolglo časa nekaj ni v redu in da tudi delfinov ni. V tem poglavju pa se posvetimo naši glavni junakinji (knjigi Štoparski vodnik po Galaksiji) in dejstvu, ki beli glavo marsikateremu njenemu uredniku. To pa so spremembe. 

Kratko orišemo dolgo in epohalno zgodbo o domu ognjenih zmajev fuolornisov, ki so živeli na Brequindi na Fothu pod Avalarji. Sprašujemo se kako ohraniti deviškost in hrati spočeti otroka in najdemo naslov. Ker, če kdo to ve, ve Marija. Za konec se ustavimo še pri napačnem opisu v Lonely Planetu in končno prispemo do idilične destinacije, ki sliši na ime Fužine ob morju. 

Če se je zgodilo še kaj, preverite v epizodi! 

📱 Povsod smo @opravicujemose ...

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ...

Povezave:

👍 Samo brez panike - naš Discord kanal, kjer ste varni pred šefom in še kom, … vsaj dokler se tudi on_a ne priklopi na naš pogovorni strežnik  🍑 Garfunkel and Oates - The Loophole - pesem, ki vam bo odprla oči, … vsaj če ste zelo močno povezani z  Bogom in bi radi združevali telesa mimo pogleda vsemogočnega Boga pred poroko  ☕️ Rezultati ankete o tem, kakšno kavo pijete - so jasni, 42 % poslušalk in poslušalcev najraje pije kavo brez sladkorja in z mlekom 

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍

Nov 21, 202227:33
Zakaj so izginili delfini?

Zakaj so izginili delfini?

Zdravo. Epizodo polno zgodb, poljubljanja in mečkanja začnemo z vprašanjem kakšno kavo pijete in ali se ob ponedeljkih zjutraj spodobi piti pivo. Pogovarjamo se tudi o vremenu v Napoliju, Aljo pa na neumno vprašanje zelo hitro najde neumen, a zelo zabaven odgovor. Po pečinaobešalniku pa se prestavimo v Hyde park, kjer sonce sije nizko samo z enim razlogom. 

Razlog na tem mestu niti ni pomemben, kot tudi ni pomemben dudaš, pomembno je, da se Artur in Fenchurch lupčkata in mečkata, da je veselje. Artur se spomni na zgodbo in na piškote Čajni bogati, Fenchurch pa na zgodbo o koncu sveta, ups, planeta, ups Zemlje, ... Postavlja pa se vprašanje kam so izginili delfini? 

Odgovor na to vprašanje ve Zvonko Prisebni (Pametni Wonko) o katerem govorimo v epizodi 124. V tej epizodi tudi o dejstvu, da Fenchurch najde Arturjev Štoparski vodnik po Galaksiji in da bi si rada ogledala čuda Galaksije ... za manj kot trideset altairskih dolarjev na dan, kar pa Arturja ne veseli preveč. 

Za konec še dve zgodbi o gin tonicu. 🍸 

📱 Povsod smo @opravicujemose ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ... 

Povezave: 

🏞️ Hyde Park - največji park v Londonu, kjer je poletno sonce zato tako nizko na  obzorju, da se jasneje vidi, kako dekletom prsi poskakujejo gor in dol  🌦️ Kakšno je vreme v Napoliju - danes v Napoliju ni tako vroče kot pred dvanajstimi dnevi, prav tako ni tako vroče pri nas  🍪 Čajni domači - najbolj znani britanski piškoti, ki so bili prvič spečeni v Yorkshiru v 17. stoletju za britanske višje sloje  🍯 Marmite - britanski namaz, ki ga je izumil nemški znanstvenik Justus von Liebig in ga imaš rad … ali pač ne 

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍 

Nov 14, 202230:45
Ugoden let na Bahame (z vmesnim bombardiranjem Kanarcev)

Ugoden let na Bahame (z vmesnim bombardiranjem Kanarcev)

Zdravo! Ker prihaja Martinov teden - opozorilo: ne sedajte za volan vesoljske bojne ladje in ne odletite na Bahame z vmesnim bombardiranjem Kanarcev samo zato, ker je tako karta do Bahamov tako malce ugodnejša. Ne bodite kot Ford. Pustite Kanarske otoke pri miru. ☮️ In volan, če pijete, tudi. 

V predigri o absolutni resnici, verstvih in poganskih običajh v novem podkastu Spoznavajmo verstva - prvem interverskem podkastu v Sloveniji. V tem razdelku razdelamo tudi idejo, da bi lahko naprimer pet (5) dni namenjenim raznim verskim praznikom porabili po izbiri. Če namreč ne verjamete v Marijo in njen upload, bi lahko praznovali Dan zemlje ali pa kaj tretjega. 

V poglavju in posledično epizodi spremljamo Forda, ki se na poti do Zemlje hote ali nehote udeležuje vesoljskih bitk, ker je očitno polet tako poceni. Kot da bi na ugodnem letu na Bahame vmes malo bombardili Kanarske otoke. Mogoče šala ni dobra, je pa naša. Tudi o opazovalnih zaslonih, preferenčnem glasu, spomninskem čipu (ali USB ključku), zaključimo pa da ima Ford spet v glavi divje štose, … ali pa mu je na tem potovanju res dolgčas. 

📱 Povsod smo @opravicujemose ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ... 

Povezave: 

⚖️ Absolutna resnica - je nekaj, kar je res vedno in povsod. Je nekaj, kar je vedno res, ne glede na okoliščine. To je dejstvo, ki ga ni mogoče spremeniti. Na primer: okrogel kvadrat ne obstaja. QED!  🍷 Martinovanje - Slovenija piha 0,0 tudi pred letošnjimi martinovanji … zato previdnost ni odveč, ne samo v dneh okoli praznika svetega Martina, ampak tudi vobče  ✈️ Strelne luknje v letalih - štorija o tem kako je Abraham Wald v II. svetovni vojni predlagal, kje mora ameriška vojska okrepiti svoja letala, da bodo bolj varna  🟦 Civilna iniciativa Modro nebo - skupina na Facebooku, kjer vam bodo o chemtrailih povedali več kot mi … 

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍 

Nov 07, 202226:14
Kdaj ste imeli nazadnje kost v bradi?

Kdaj ste imeli nazadnje kost v bradi?

Ker prihaja veseli november, čas kuhanega vina in praznika “pozdravljeno vino” in Vseh svetih, se pogovarjamo o teh zadevah. In o značkah v AA. In o pravilnem praznovanju Martinovega. In o teku. Vse to v predigri. V prejšnji epizodi ugotovimo, da smo boljši kot v prejšnji epizodi. 

V epizodi pa smo v 18. poglavju 4. knjige in ker ima Fenchurch neodložljive opravke, se Artur odpravi malo naokoli, pogledat če Islington res izgleda kot Ljubljana na dan, ko je v mestu boljši trg. Ko se vrne do stanovanja, ugotovi, da je projekt v izgradnji, … in težko je bilo reči od kje se ves ta čas jemlje. 

Kljub temu, da na koncu dobi lupčka zaključimo z nasvetom: s kostjo v bradi se najprej zdivjaj, potem pa se posveti romantiki in stvarem srca. Aja, ne pozabimo niti na Greenpeace, delfine, spolzek teren, poljub, baze in na nove zvonove, ki nekje so, v zapiskih jih pa (še) ni. 

🙏 Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. 

📱 Povsod smo @opravicujemose ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ... 

Povezave: 

🖤 Vsi sveti - dan, ko se spomnimo na vse preminule, … naprošamo, da se jih ne  spomnite samo na ta dan in da za oživitev spomina nanje ne potrebujete  sveč 🕯️  🍷 Martinovo - dan, ko mošt vino postane in vinoljubci ga praznujejo vsaj dve soboti v novembru  🐬 Arturjeva votlina in stanovanje od Fenchurch - oba (ali vsaj eden) v resnici obstaja  🗺️ 3 St Alban’s Pl, London N1 0NX, UK - naslov stanovanja Fenchurch (in Arturjeve votline) in povezava na Google Maps  🔔 Novi zvonovi - če veste, kje so v Sloveniji obesili nove zvonove, nam to sporočite na Discordu … hvala 🙌 

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍 

Oct 31, 202227:51
Ko žalost in obup najdeta cilj v življenju

Ko žalost in obup najdeta cilj v življenju

Zdravo. V tokratni epizodi čestitamo vsem, ki ste včeraj tekli in se pogovarjamo o tem, kako bi mi delali podkast, če bi zmanjkalo elektrike. Vsak ponedeljek ob 6h zjutraj v živo v parku Zvezda. Spomnimo se tudi na geografijski zdrs iz prejšnje epizode in se še enkrat opravičujemo za vse nevšečnosti vsem prebivalkam in prebivalcem Babnega polja. 

Ugotovimo, da smo politično (ne)korektni in da bi potrebovali cenzorja in ugotavljamo, kje bi ga lahko dobili brezplačno. Aljo pove, da bi rad bil investicijski nesvetovalec, preden pa se vržemo v poglavje, pa se spomnimo na prejšnjega, kjer je spet blestel Rob McKenna. 

Tokrat pa si Artur žalost in obup zdravi z nakupovanjem najnovejšega Applea, prvega Maca (takrat so mu rekli še Macintosh), zada si nalogo da bo našel svoje domovanje v Islingonu iz časov, ko je pet let prebival na prazgodovinski zemlji. Če mu to uspe in če nam uspe ostati politično korektni in uravnoteženi, pa v tokratni epizodi. 

🙏 Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite.

📱 Povsod smo @opravicujemose ...

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ...

Povezave:

📺 Jim Cramer - voditelj finančnih oddaj na CNBC-ju  👥 Zaphod in Zejfod - tako namreč rečemo eni in drugi Zaphodovi glavi ;)  👯 Big Foot Mama - Sam’ prjatla - popevka Bigfutov, ki govori o fenomenu “friend zone”-anja  👾 1984 -  legendarni oglas za prvi Appleov računalnik Macintosh, ki je leta 1984  pometel z oglaševalsko konkurenco, režiral pa ga je pred nekaj tedni  omenjeni Ridley Scott  🍎 Apple Macintosh - znan tudi kot Macintosh 128K, originalni Appleov osebni računalnik 

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍

Oct 24, 202226:09
Bog zmrzali je doma na Babnem polju

Bog zmrzali je doma na Babnem polju

Zdravo. V tokratni epizodi se že vnaprej opravičujemo vsem prebivalkam in prebivalcem Babnega polja. Naše znanje geografije je na zanemarljivo nizkem nivoju in obljubimo, da se bomo v bodočnosti izboljšali. Za kazen beremo Atlas Slovenije. 🤪 

V predigri tokrat o odpovedih in odpuščanjih in čudežnem dečku. Spomnimo se na Kalifornijo iz predprejšnje epizode in na srečko v nesreči, ki jo je Artur izgubil prav takrat, zdaj pa jo išče, namesto nje pa sreča Roba McKenno. 

Rob je v “svojem” Nevihtnem kotičku, kjer benti nad dežjem kot ponavadi, pove pa tudi da piše dnevnik. Mi pa se sprašujemo, če je Bog zmrzali doma na Babnem polju in se posipamo s pepelom, ker ni v Julicih, ampak na Notranjskem. Res bo treba vrniti spričevala za 6. razred osnovne šole. Se še enkrat opravičujemo vsem. 🧊 

🙏 Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. 

📱 Povsod smo @opravicujemose ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ... 

Povezave: 

💒 California Love - videospot legendarnega rimoklepaša Tupaca Shakurja, aka 2Paca za  njegov najbrž najbolj znan komad, kjer rima tudi Dr. Dre, ki se je  podpisal tudi kot producent štiklca  🎹 Woman To Woman - Joe Cocerjev komad, kjer si je Dr. Dre sposodil klavirski rif za zgoraj omenjeni California Love  🥶 Babno polje - velja za slovensko “Sibirijo” in je na Notranjskem in ne v Julijskih Alpah  🧸 Miś Uszatek oz medved Uhec - in legendarna uspavanka “Pora na dobranoc …” iz legendarne poljske risanke o medvedku Ušatku  🔦 Jakec in čarobna lučka - oz. Jamie and the Magic Torch … še ena legendarna skladba iz legendarne risanke 

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍

Oct 17, 202223:05
Pozdravljeno, vino ... ali: je kdo videl Jezusa?

Pozdravljeno, vino ... ali: je kdo videl Jezusa?

Zdravo. V predigri se pogovarjamo o našem studiju, številkah, drugih podkastih in tudi o dejstvu, da ta teden 42. rojstni dan praznuje knjiga Restavracija ob koncu Vesolja. V prejšnji epizodi ugotovimo, da bi Artur v teh časih Fenchurch lažje našel na družabnih obrežjih, vprašanje pa se postavlja, če bi bila tudi na Tinderju. 

S pomočjo Štefice iz LD;GD potrdimo fakt, da je retrogradni Merkur  končan in se skupaj s 15. poglavjem odpravimo na zahodno obalo ZDA, kjer  v prostoru Zunaj norišnice živi Pametni Wonko, ali po naže Zvonko Prisebni. Pogovarjamo se tudi kakšno je v življenje Kaliforniji in ponovimo, da je konec sveta že bil in minil. 

Zato pa Aljo ugotovi, da je praznik haloween (helou, vin) le predigra za Martinovo, bistvo pa se je ob potovanju čez veliko lužo izgubilo s prevodom, ker bi moral biti haloween predpraznik vina (hello, wine). Pozdravljeno, vino! Sprašujemo se tudi, če je Jezus že prišel drugič … in če se mu ni morda kaj zgodilo. Če bi kdorkoli vedel kaj o tem, naj nam javi. Hvala. 

🙏 Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. 

📱 Povsod smo @opravicujemose ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ... 

Povezave: 

⛪️ Hozana.si - božja beseda za vsak dan … če za Boga štejete krščanskega modela z belo brado, seveda  🕯 Radio Ognjišče - radio, ki objavlja svoje oddaje tudi kot podkaste  🎂 Restavracija ob koncu Vesolja - v sredo praznuje 42. rojstni dan  🛣 Avtocesta 1 (State Route 1) - slikovita cesta polna znamenitosti ob obali, tudi Los Angelesa v smogu in San Francisca  🔔 Santa Barbara - mesto ob kalifornijski Avtocesti 1  🔥 Vstaja v Los Angelesu - nemiri so se zgodili leta 1992 in ne v 80ih, kot smo pomotoma rekli v epizodi  🟨 Rumen zrak v Los Angelesu - je posledica onesnaženja zraka  🙏 Ponovni prihod Jezusa Kristusa - se je ponovni prihod že zgodil? 

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍 

Oct 10, 202234:56
Komu zvoni?

Komu zvoni?

Zdravo. V tokratni epizodi se za začetek sprašujemo kako hladno bo to  zimo, je konec sveta blizu in ugotovimo, da Zemlja bo preživela tudi  našo civilizacijo. Se pa sprašujemo “kako je bilo včasih” in kam nas  pelje pot “v imenu neustavljivega napredka”. 

V 14. poglavju 4. knjige Artur kliče v okrepčevalnico, ker … kvarnik!  Treba bo poslušati epizodo ali pa prebrati poglavje, najbolje pa kar  oboje. Sprašujemo se kdo od voditeljev bo tudi ta teden ostal brez  malice in prevoza. In pridemo na briljantno idejo, kako zmanjšati  število vozil na cestah: vse, ki pridejo peš / s kolesom / pritečejo ali  uporabljajo javni prevoz, bi morala podjetja nagraditi z večjim  izdatkom za prevoz. 

V samem poglavju povemo, da je Artur klical v okrepčevalnico, v  kateri je zadel na srečolovu, … spet kvarnik … in se sprašujemo kako  najti dekle v mestu, ki ima 9 milijonov prebivalcev. Vmes pride še Vini,  Aljo pa se spomni na štorijo z loto listkom iz prejšnjega tedna.

P.S.: Tudi
na Discordu smo. Klepetajte z nami. 💬 

🙏 Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. 

📱 Povsod smo @opravicujemose ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ... 

Povezave: 

🥰 Tud’ mizo bi, sam’, da ‘ma noge - prvoaprilska epizoda, v kateri so pri nas gostovali sosedje iz podkasta LD;GD in za predigro (kot smo debato pred avizom poimenovali v prejšnji epizodi) potrebovali rekordnih 24 minut …  🤧 Španska gripa - kratka zgodovina največje pandemije v moderni zgodovini (zaradi nje je umrlo med 50 in 100 milijonov ljudi)  💦 Miroljubni shod ob 1. obletnici uporabe solzivca v Ljubljani bo 5. oktobra - spomnimo: 5. oktobra 2021 so represivni organi uporabili več kot 400 plinskih nabojev in bomb, solzivec tudi v vodnem topu  🎲 4 8 15 16 23 42 - številke iz serije Lost, tudi zmagovalna kombinacija Hurleyevega loto listka 👥 London je imel leta 1980 6 milijonov prebivalcev - danes jih ima pa več kot devet 

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍 

Oct 03, 202225:39
"Tamehka" soba in "moj-moj" plašček

"Tamehka" soba in "moj-moj" plašček

Zdravo. V tokratni epizodi izumimo ime predigra za debato pred  avizom. In v predigri se pogovarjamo o dobrem zvoku v podkastih, Aljo se  sprašuje, zakaj imajo tudi popularni podkasati za en drek zvok, Peli pa  razloži, da zato, ker so amaterji. Ob zgodbi o tem kako smo v studiu  “dobili” dober zvok se ob našima mojstroma za zvok - Spretanu (ki je  prebral citat v epizodi 009) in Viniju (ki je prebral citat v epizodi 006) - spomnimo tudi na zgodbo o mojstrih. 

Jupiter je v opoziciji, planeti pa so retrogradni, zato so astrologi  vsi “v luft”. Zi ni sam doma, zato tudi ni Brad Pitt, mi pa kaj kmalu  preidemo na škotske dude. Ob tem dejstvu seveda ne moremo mimo nedavno  preminule britanske kraljice Elizabete II, ki so jo na zadnji poti  spremljale prav škotske dude. 

Škotske dude so tudi glavne protagonistke tega poglavja, saj Artur in  Fenchurch zadaneta vinilno ploščo “s škotsko muziko za dude”. Spomnimo  se tudi na sceno z žitom iz Gladiatorja in na to, da bi, če bi Artur ali  Fenchurch povedala ostalim ljudem, kaj vesta o koncu sveta, ki se je  zagotovo zgodil, o Vogonih in teh rečeh, zagotovo kaj hitro dobila  “tamehko” sobo in “moj-moj” plašček, ki tako zelo paše v sobi takšne  vrste. 

P.S.: Tudi na Discordu smo. Klepetajte z nami. 💬 

🙏 Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite.

📱 Povsod smo @opravicujemose ...

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ...

Povezave:

🏛 99% Invisible - podkast o nevidnih rečeh (oblikovanje, arhitektura, …) okoli nas. Podkast že več kot 500 epizod vodi in ustvarja Roman Mars, ki pa je imel v epizodi, kjer je gostoval pri bivšemu predsedniku Billu Clintonu, slab zvok  🔭 Jupiter je v opoziciji - planeti pa niso v konstelaciji. Jupiter ni bil tako blizu Zemlji od oktobra 1963 in bo zato zelo zelo velik (samo 591,2 milijona km bo oddaljen od našega doma)  👑 Kraljičin dudaš odigra pesem Spi, draga, spi - ob slovesu od kraljice Elizabete II, naj počiva v miru  🌾 Gladiator - “žitna” sekvenca - je del otvoritvene sekvence filma, ki ga je režiral Ridley Scott ob podpori izvrstne glasbe Hansa Zimmerja. Zanimivost: otvoritvena sekvenca z žitom je bila dodana naknadno in je ideja dolgoletnega Ridleyevega montažerja Pietra Scalie. Več o tej zgodbi pa v tem članku.  🎶 LP-jka - znana tudi kot vinilna ali gramofonska plošča je arhaični nosilec zvoka v fizični obliki. Nekakšen Spotify na okroglem disku z omejeno nosilnostjo pesmi.  🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Škotski vojak - prva pesem, ki na albumu škotski dud posluša Artur  🙌 Amazing Grace - druga pesem iz albuma, ki jo posluša Artur 

... ostali zapiski so na opravicujemo.se/122 (ker je Anchor omejil št. znakov v opisih epizode in ne pridejo v opis vsi, res beda).

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍

Sep 26, 202225:42
Sendviči kot pokora za narodne grehe

Sendviči kot pokora za narodne grehe

Zdravo! Tokrat vam za začetek povemo, kako na žurki spoznate bodoče alkoholike (prosto po znanstvenih dognanjih, ki jih ne nekaj tednov nazaj v podkast epizodi objavil dr. Andrew Huberman), preden pa bi se zatekli k homeopatskim prijemom pa nas reši avizo. 

V 12. poglavju 4. knjige srečamo Arturja in Fenny v okrepčevalnici na železniški postaji, kjer bi morala biti sama, a njuno romantično debato (pred odhodom na vlak) brutalno prekine gospa, ki prodaja srečke. Ker zbira za ledvičke za Anjie (ki gre v penzijo) in da bi se je čimprej rešil, je Artur res dobrodelen in jih kupi cel šopek. In ne samo to, tudi kup nagrad dobita. 

Skozi pogovor (oz. kar je od njega ostalo) zvemo, da Fenny ni ime Fenny, ampak jo tako kliče njen brat Russel (ki ga še vedno ne maramo) in razloži, zakaj ji je ime Fenchurch. Razkritje Arturju vzame sapo, a se tega skoraj ne opazi, ker je tako ali tako precej tiho. Tako Fenchurch ugotovi, da morebiti sploh ne bi šlo tako gladko, če ne bi bilo gospe s srečkami. 

Zapleti gor ali dol, Fenchurch napiše Arturju telefonsko številko. 👍❤️ 

🙏 Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite.

📱 Povsod smo @opravicujemose ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ... 

Povezave: 

🍷 Huberman Lab in epizoda o alkoholu - še enkrat izpostavljamo epizodio Huberman Laba, kjer dr. Andrew  Huberman pove, kako alkohol vpliva na vaše telo, možgane in zdravje.  Kvarnik: novice niso dobre, ne pa nujno slabe, … odvisno v kateri fazi popivanja ste :)  🔦 Vključite rušilni žarek - tretja epizoda našega malega podkasta, kjer povemo, da je bil funt res precej več vreden v sedemdesetih kot danes in koliko vrčkov piva, si dobil za povprečno urno postavko dela, … veliko manj kot danes.  Epizodo močno priporočamo tudi zato, ker v njej defincijo brisače odlično prebere dr. Matjaž Ličer, ki pove tudi, da morja do Senožeti (zaenkrat  še) ne bo  🎡 Johnny Bravo - 73.  epizoda našega malega podkasta, v kateri se pogovarjamo tudi o zgodovini  sendvičev (in česterfildske sofe) in v epizodi dobimo tudi idejo za  Štoparski tematski park  🥪 Sendvič -  kratka zgodovina priljubljene jedi, ki jo Britanci ob sobotah jedo za  kosilo po gostilnah. S tem početkejm se skušajo pokoriti za svoje  narodne grehe, karkoli že so. QED! 

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍 

Sep 19, 202220:00
Nepopravljive posledice na možganih

Nepopravljive posledice na možganih

Zdravo. Še pred začetkom ugotovimo, da rockerji ne pospravljajo in da je dopustov konec za večino poslušalstva in da je do nove sezone dopustov še daleč. Sprašujemo kakšna bo letošnja zima in naslednje poletje in ugotovimo, da so današnji problemi v večini primerov rešitve včerajšnjih dni. Aljo še doda, da je 5 let zasipal vodnjak, zdaj ga bo pa odkopaval. 

Peli pove, da si je z večdesetletnim vdajanjem alkoholu zadal nepopravljive posledice na možganih, zato se raje posvetimo poglavju, v katerem Artur sreča Fenny in jo na precej prikupno zmeden način želi povabiti na zmenek. No, niti ne, ker bi v sedanjih časih ob njegovih besedah (pa tudi takrat) morali zvoniti vsi alarmi. 

Mi pa tudi o fenomenu “zero waste”, o Arturjevih rožnatih očalih, Golfu GT, o tem, da potrebujemo več kisika, al’ neki in o tem kako skočiti iz počasi se vozečega avtomobila in kakšne so lahko posledice. Vsekakor posledice so, zato ne počnite tega, raje poslušajte naš podkast, da vam povemo, kaj se vam lahko zgodi. Je bolj zabavno. 

🙏 Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite.

📱 Povsod smo @opravicujemose ...

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ...

Povezave:

🥶 Kako se z mrazom bori Wim Hof - za vse, ki bi se radi pripravili na mrzlo vodo iz pip, tu je Wim Hof in njegove metode … ali na kratko: štos je v dihanju  ♻️ John Oliver o ogljičnem odtisu - in o tem kako so korporacije kar naenkrat postale ogljično nevtralne …  pa ne samo korporacije, še glasbene skupine in proizvajalci sladkarij  🍷 Huberman Lab in epizoda o alkoholu - kako alkohol vpliva na vaše telo, možgane in zdravje  🌍 Volkswagen Golf MK1 - ali Golf enka … najbrž drugi najbolj legendarni Golf na planetu, takoj za Golvfom dvojko  

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍

Sep 12, 202229:00
Zadnji naj ugasne luč

Zadnji naj ugasne luč

Zdravo! Pred začetkom se čudimo presenetljivosti časovnih potovanj in časovnih preskokov in se sprašujemo kaj vse je delal Artur teh osem  let, ko je potoval po vesolju. V samem poglavju se nam pridruži junak, ki ga že dolgo nismo videli (Ford Prefect) in nova junakinja - ura. 

Ford je v neznani vesoljski ladji, z njim je le bitje v komori, ki  bo, ko se bo nekega dne zbudilo, takoj zvedelo koliko je ura. Ker Ford ima načrt in je blazno navdušen nad svojim delom: oblikovanjem zvoka.  Spomnimo se tudi na bombnega tehnika in njegovo asistentko in se  sprašujemo zakaj bi človek pri zdravi pametni speljal zvočni iz 400 svetlobnih let oddaljenega planeta. 

Ugotovimo, da je Ford eden največjih trolov v Galaksiji in da je bila Zijeva pavza na koncu ravno prav dolga. 

🙏 Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite.

📱 Povsod smo @opravicujemose ...

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ...

Povezave:

👽 Alien - film, znan tudi kot Osmi potnik … in po Zijevem mnenju eden najboljših ZF filmov vseh časov (skupaj z drugim delom)  🛸 Aliens - ne vemo, kako so naši vrli prevajalci prevedli drugi del Aliena, vendar zagotovo niso imeli toliko smisla za samoironijo, da bi film prevedli … Deveti potnik ;)  🕰 Zgodovina ur in ostalih merilcev časa - pred ročnimi urami so ljudje uporabljali sončne in druge ure, prvi  zapis o sončni uri sega v daljno leto 742 pred našim štetjem  ⏱ Zgodovina ročnih ur - ročne ure so se, po tem ko so kar nekaj stoletij bile domena  cerkvenih zvonikov, v 16. stoletju našega štetja, priplazile do miz in  sten in šele nekaj stoletij kasneje, do zapestij ljudi  ⌚️ Kratka zgodovina ročnih ur - ročne ure so zares postale popularne šele v 20. stoletju - vsaj za  moške - prej so ročne ure nosile ekskluzivno ženske, moški pa so do  takrat prisegali na žepne ure 

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍

Sep 05, 202219:23
Vse za znanost (srce je pustil za šankom)

Vse za znanost (srce je pustil za šankom)

Zdravo. Spet se spomnimo na veliki test nizkocenovnih piv in  ugotovimo, da Peli pozna zdaj tudi brezalkohonla nizkocenovna piva,  spomnimo se tudi na komad / film / knjigo Mačje pokopališče. Končno se  pritepemo do krčme, kjer je v tokratnem poglavju eden od naših junakov. 

Artur je domači druščini iz krčme Pri konju in konjušniku namreč  natvezil štorijo, da je bil teh 6 mesecev (8 let) v Južni Kaliforniji.  Seveda je tem našel svojega alkimista za hujšanje (mi se spomnimo na  debelost v ZDA) in sklenemo, da je bila debelost nekoč za premožne,  danes pa je domena revnih. 

Pogovarjamo se tudi o kriogeničnih komorah in da si poceni verzijo  naredite (z metodo Wima Hofa). Tudi na fotografije se spomnimo in na res  dolgo pavzo, ki se nam primeri v outru. 

🙏 Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite.

📱 Povsod smo @opravicujemose ...

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ...

Povezave:

📼 Veliki test (nekaj) nizkocenovnih piv - iz leta 2011, kjer nas tri (pa še Ukija in Spretana) lahko vidite tudi v videu 🪦 Pet Sematary - štiklc Ramonesov iz njihovega albuma Brain Drain, napisan samo za spodnji film (komad je slišati v zaključni špici) 🐈‍⬛ Pet Sematary - film posnet po romanu Stephena Kinga, tale je iz leta 1989, obstaja  tudi verzija iz leta 2019, vendar tega filma nismo gledali in ga zato ne  moremo priporočati 🙀 Mačje pokopališe (Pet Sematary) - roman Stephena Kinga, ki je bil izdan leta 1983 🇺🇸 Prekomerna debelost v ZDA - leta 2016 je bilo prekomerno debelih ljudi v ZDA več kot 35 % … 🥶 Kriogenične komore oz krioterapija - tudi v Sloveniji si jo lahko privoščite 🍺 Beer Bulli - VW-jev kombi, ki vam pripelje pivo tudi na dom (ali pa si ga lahko naročite za kakšno zabavo)

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍

Aug 29, 202226:00
Kdaj se pa ježi zbudijo iz zimskega spanja?

Kdaj se pa ježi zbudijo iz zimskega spanja?

Zdravo. Dobrodošli v še eni divje netočni epizodi našega malega podkasta, kjer se z nostalgijo v očeh spominjamo polpretekle zgodovine, polne sadnega jogurta. V začetku se spomnimo na šolo govora Ajde Kalan, v kateri nismo bili, kot ste v teh sto in nekaj epizodah lahko opazili. 

Artur je še vedno v hiši in še vedno srečen da je spet doma. Srečen je tudi, čeprav je ugotovil, da je izgubil svoj izvod Štoparskega vodnika po Galaksiji in četudi je sredi februarja. Peli pove, da je manj psihotičen zaradi manj družabnih obrežij, debata nanese na to, koliko časa potrebuje planet, da zakrije sledi civilizacije. Ne veliko, 500 let. 

Po nekem čudnem naključju, se v pošti najdejo tudi dokumenti krajevnega urada za rušenje hiše izped treh let, mi se pa spomnimo na pošiljanje razglednic, rumene strani, 988 in se vprašamo, kdaj se ježi zbudijo iz zimskega spanja. 

Še to: branje zapiskov dobro vpliva za družinsko srečo. 🤪 

🙏 Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite.

📱 Povsod smo @opravicujemose ...

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ...

Povezave:

🎙 Ajda Kalan - je bila dolgoletna radijska in televizijska napovedovalka ter  učiteljica govora velikega števila novinarjev in drugih govorcev na RTV  Slovenija ☄️ Kako dolgo, preden bodo izbrisane vse človeške sledi? - po 500 letih bi bile edine stvari, vidne iz vesolja, rastline, vendar  bi raziskovanje površja odkrilo znake o nas še nekaj tisoč let, tako  kot danes najdemo starodavne civilizacije 🛸 Ali so bile civilizacije (vesoljcev) pozabljene v preteklosti? - video izpod “peresa” Kurzgesagta, ki ima veliko zanimivih in poučnih videov, podkrepljenih z znanstvenimi podatki 🏭 Silurska hipoteza - ali bi bilo mogoče v geološkem zapisu odkriti industrijsko  civilizacijo? Je trenutna znanost sploh sposobna, da odkrije dokaze o  predhodni napredni civilizaciji, ki je morda bila na planetu pred več  milijoni let? 🦔 Ježki in zimsko spanje - kaj se zgodi, če srečamo ježa v sredi novembra tava naokrog? Lahko  posumimo, da je nekaj narobe in je potreben pomoči. To so povečini  ježki, ki niso našli ustreznega prezimovališča, oziroma so preslabo  prehranjeni, da bi preživeli zimski spanec. Več pa v zgornjem članku …

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍

Aug 22, 202227:00
Kdo nam laže in drugi res divji štosi

Kdo nam laže in drugi res divji štosi

Zdravo. Ta teden, se sprašujemo, kdo je sploh še na morju in želimo vesel Marijin upload vsem, ki ga praznujete. V drugem delu 7. poglavja je noč dišala po dežju in tudi luna je bila nekam vodena. Artur se je spraševal kako je biti ovca, ki jo splaši leteči krožnik. 

Naš junak se spomi na Fenny, mi se pa spomnimo da smo mi kot Fenny, ker se spomnimo, kako je bilo včasih. Pričevalci. Artur se je vmes tudi preobrazil iz vesoljskega neandertalca v homo sapiensa v samo eni uri, kar je privedllo do spoznanja, da ni več isti. 

Sedaj čuti planet, čuti radost rastlin, čuti radost planet in stotisočih bitij v njegovi okolici, čuti tudi da je eno zlomljeno. On pa je začutil, kako se občutijo rožni grmi bližnjega soseda, nad katerimi se je znašel po nekem čudnem naključju. 

🙏 Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite.

📱 Povsod smo @opravicujemose ...

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ...

Povezave:

😇 Marijino vnebovzetje - dan, ko se je Marija za nagrado naložila v oblak (se opravičujemo: v nebesa)  🐑 Pink Floyd - Sheep - Pesem o ovcah iz albuma Animals znane britanske art rock zasedbe Pink Floyd  🔭 Pričevalci - oddaja, kamor smo se v epizodi povabili in čakamo uradno povabilo, da  bomo videli kako res divji štosi znajo biti pri g. Možini  🤥 Kdo vam laže - oddaja, kamor se nismo povabili in tudi ne pridemo, tudi če dobimo  uradno povabilo, … ker za tako divje štose pa nismo. In ja: oddaja se  imenuje Kdo vam laže in ne Kdo nam laže (priznamo, ne gledamo prav pogosto) 

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍 

Aug 15, 202220:00
Z Jezusom sva b'la sošolca

Z Jezusom sva b'la sošolca

Zdravo. Pred začetkom epizode pošljemo Aljota na osemletno pot okoli sveta. Donacije in druge vrste podpore sprejemamo na hvalazavseribe.si. Kot pravi nesmrtni rek našega prijatelja Dakija: "Ne išči poti, pot bo našla tebe." A ker smo resen podkast odvode daleč od zgodbe Arturja  Denta pustimo v nemar, ko enkra zaslišimo avizo. 

Artur se znajde pred hišo, ki so mu jo pred 8. leti podrli rumeni  buldožerji, hiša pa še zmeraj stoji. Celo telefon zvoni v njej, a se le  stežka prebije čez goro oglasne pošte in ob vstopu doživi dve  presenečenji. Prva je mrtva mačka, druga pa magična posoda (za ribo  Babilonko), ker jo zdaj ne bo več potreboval. 

Mi pa se spomnimo še na dejstvo da rib (in z njimi ribologov) sploh ni, da je vse skupaj nekakšna prevara, ki jo podpira Soros in njemu  podobni. Spomnimo se na vremensko poročilo za Jadran in na to, da smo  stari. Aljo doda, da sta bila z Jezusom sošolca, Zi pa pripomni:  "Spomnim se ga, zmeri je čupo fural." 

Vmes pa še o Southamptonu (ki ni Southend). In najbrž še čem. 

Uživajte v preostanku poletja, če ste na dopustu ali če niste več. 🏝 :) 

🙏 Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. 

📱 Povsod smo @opravicujemose ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ... 

Povezave: 

😇 Sveti Jakob v Composteli - Jakobova pot ali El Camino de Santiago je skupno ime za več romarskih  poti, ki so in še vodijo do svetišča svetega Jakoba v Santiago de  Compostela (Santiago pomeni sveti Jakob), več pa na Wikipediji  🚶‍♂️ Jakobova pot v Sloveniji - del Jakobove romarske poti gre tudi čez Slovenijo, kje pa si poglejte na spletni strani  🗺 Po svetu okoli sveta – za manj kot 1000 €? - Aljo še ni odpotoval, je pa ekipa strani posvetu.si poizkusila  obresti svet (z letalom) za manj kot 1000 € … preverite, če jim je  uspelo  🏖 Southend - ni  Southampton, po pomoti smo Southendu v epizodi rekli Southampthon,  čeprav smo v Southendu že bili v 9. poglavju 1. knjige (oziroma sta bila  Ford in Artur)  🌡 Vremensko poročilo za Jadran - Weather Report for the Adriatic 

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍 

Aug 08, 202222:22
Kuža gre po pošto pika gif

Kuža gre po pošto pika gif

Zdravo. Smo sredi dopustniškega časovnega paradoksa v katerem se spomnimo na sosednji podkast LD;GD, ki je na počitnicah, medtem ko se mi ukvarjamo s polpreteklo zgodovino singularnosti. In teoretiki zarot, med katere spada tudi Fennyin brat Russell, ki je Arturja pustil daleč stran, da je revež moral dolgo pot domov kar prepešačiti. 

V poglavju srečamo Nevednega Boža, čigar lastnik je lastnik Porschea z nalepko “Tudi moj drugi avto je Porsche”, ki smo ga spoznali v 1. poglavju 4. knjige. (oz epizodi 107) in je v krčmi Pri konju in konjušniku, kamor se odpravlja tudi Artur. 

Bo Artur vstopil? Ali bo raje odšel v generalštab? Kdo ima zdelan usnjen letalski jopič, kdo nosi raztrgane kavbojke? Kje so rdečkarji? Vse to se sprašujejo Peli in Zi (ki sta te dni na morju) in Aljo (ki pa je ravnokar nazaj in se je imel vrhunsko). 

Če ste v kampu, še vedno velja: ne pozabite na zvočnik. 🔊 ;) 

🙏 Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. 

📱 Povsod smo @opravicujemose ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ... 

Povezave: 

 🔊 LD;GD - (sosednji) politični podkast, ki je trenutno na počitnicah, zato o politiki flancamo mi 🌪 Razrvan - težka beseda, ki označuje zelo nemirno oz. neuravnovešeno stanje človeka 🔽 Piramida teorij zarot - o njej smo govorili že v epizodi št 20 … in najbrž še v kateri, ampak se trenutno ne spomnimo … če se spomite  vi, nam pišite na hvalazavseribe afna zvpl pika com … povezava pa na  trgovino avtorice, da si boste lahko kupili plakat s piramido teorij  zarot 👍 👨‍✈️ Avirex - izdeluje zdelane usnjene letalske jopiče in drugo neletalsko robo 🚨 Rdečkarji - znani tudi kot komunisti, levičarji, Murgle in kar je še teh 🐶 Kuža gre po pošto pika gif - iskanje na Googleu, ki sicer ni obrodilo sadov, zato bo treba davno izgubljeni gif poiskati kje drugje

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍 

Aug 01, 202229:17
Oben praktisch, hinten erotisch

Oben praktisch, hinten erotisch

Zdravo. Ta teden se vprašamo kako je bilo na morju, če ste že bili, za tiste ki pa še ste, pa podelimo nekaj nasvetov za premagovanje mačka. Opozorilo da prekomerno pitje alkoholnih pijač lahko škoduje zdravju je mestu, ... ker Peli jih ne pije več, ker jih je preveč. 

V epizodi pa obdelamo tretji del 5. poglavja iz četrte knjige in s tem zaokrožimo konec trilogije tega poglavja. Artur je spoznal dekle, ki je, kot pravi njen brad Russell, čisto čez les, ... ampak Arturja ni motilo, da se je čisto zaljubil vanjo. Brat mu ni bil simpatičen, ker ima frizuro takšno, kakršen je naslov tokratne epizode. Fenny ni rekla veliko, le: "Tole." 

V epizodi ugotovimo tudi da za vsem skupaj stoji CIA in da se je pred 8. leti okrog kosila zgodilo to, da je omenjena agencija naredila eksperiment po celem planetu (zadrogirali vso populacijo planeta) in tako se je zgodilo. To je seveda bratova razlaga. Mi pa tudi o dobrih novicah, Billu Gatesu in o neobsojanju, pa najbrž še čem. 

Če ste v kampu, še vedno velja: ne pozabite na zvočnik. 🔊 ;) 

🙏 Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. 

📱 Povsod smo @opravicujemose ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ... 

Povezave: 

🕵🏻‍♂️ CIA - Centralno  obveščevalna agencija (Central Intelligence Agency) je civilna  obveščevalna služba ZDA zadolžena za zbiranje, shranjevanje in obdelavo  podatkov pridobljenih v tujini s pomočjo človeških in elektronskih virov  … in za drogiranje celotnega planeta (po Russellovem mnenju)  📰 #dobranovica - ker je dobrih novic premalo, dajmo vsaj na tviterju s ključnikom #dobranovica izpostavit dobre novice  💾 Bill Gates - človek, ki je šraufal računalnike v garaži in je vsega kriv (če ni vsega kriv Milan Kučan)  ✂️ Oben praktisch, hinten erotisch - bundesliga frizura se vrača … če to ni dobra novica, pa nič ne rečemo 🤦‍♀️ 

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍 

Jul 25, 202231:05
Žur kot bistvo obstoja (srednja pot po Fordu Prefectu)

Žur kot bistvo obstoja (srednja pot po Fordu Prefectu)

Zdravo. Za začetek se s cmokanjem spomnimo na iskanje srednje poti sredi Ibize, ki se ni končalo po načrtih. Obnovimo, da so arašidi dobri za medgalaktična potovanja in vsem, ki ste na morju predlagamo poslušanje našega podkasta na zvočniku. Tako, da našo epizodo lahko slišijo tudi vaši dragi sosedje.

V drugem delu 5. poglavja knjige Zbogom in hvala za vse ribe o tem, da je Ford v Štoparskem vodniku po Galaksiji našel VSE zapise, ki jih je napisal o Zemlji, preden so jo Vogoni uničili in preden so Fordovo življenjsko delo uredniki skrajšali na samo dve besedi:

"Pretežno neškodljiva."

Očitno se nekje dogaja nekaj neznansko čudnega, in če se dogaja nekaj neznansko čudnega, bi Ford hotel, da se to dogaja njemu. Na koncu se izkaže, da Zemlja očitno spet obstaja in v tem najde smisel življenja. Za Forda je žur bistvo njegovega obstoja, … ali Fordova (ne tako srednja) pot.

Če ste v kampu, ne pozabite na zvočnik. 🔊 ;)

🙏 Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite.

📱 Povsod smo @opravicujemose ...

🔗 Zapiski so spodaj in na opravicujemo.se ...

Povezave:

🥜 Arašidi - vsebujejo veliko beljakovin in soli in tako pripomorejo pri  regeneraciji telesa ob potovanju skozi hiperprostor - sploh za  neizkušene vesoljske popotnike, kakršen je bil Artur v prvi knjigi, ki smo jo (očitno) obdelali v prvi sezoni našega malega podkasta 📘 42: the wildly improbable ideas of Douglas Adams - zbirka Douglasovih zapiskov v novi knjigi, ki bo izdana, ko bo napisana 🌏 Lonely Planet - popotniški vodniki, ki so (tako kot ŠVPG ali naš podkast) včasih divje netočni 🪷 Srednja pot -  je izraz, ki ga je Siddhartha Gavtama uporabil za opis značaja  plemenite osemčlene poti, ki jo je odkril in ki vodi do odrešitve … kar  džazno, mar ne?

🐬 Hvala za vse ribe ... pika si 👍

Jul 18, 202219:02
Basisti so po dva penija šopek

Basisti so po dva penija šopek

Zdravo! Tokrat začnemo z oznanilom, da naš Peli že eno leto ne okuša alkoholnih pijač (vsaj ne takih z vsebnostjo alkohola višjo od 0,5 vol %), zato mu ob prvem jubileju tudi čestitamo. Še na mnoge leta, če že srednja pot 30 let ni šla skozi. 

Peli pove tudi nekaj o slabem spominu in Nataši, ter slabem spominu na Đoserjev memorial v Puli. V poglavju srečamo Forda kako se z dekletom pogovarja o njenem delu, medtem ko spoznamo stroga pravila Štoparskega vodnika, kjer nas predvsem presuni tretje: pravilo ne velja, če si človek to res srčno želi. 

Seveda sta v tistem delu mesta, kjer so si vojskujoča se policijska plemena stalno v laseh, zato se odmakneta na samo, kjer dekle pove, da je čisto vredu biti bogat, Ford pa ji razloži da, ko dobi plačilo za dve besedi (v 15. letih dela), zagotovo bo. Pred pečinaobešalnikom še malo o basistih. 

Zapiski so spodaj (testno) ali na opravicujemo.se ...

Povezave 🎶 Sergio Blažić - Đoser Memorijal - stran na Facebooku 𝄢 Igor Bošnjak - basist skupine Oko, ki je igral v bendu med letoma 1976 in 1978 in je doma iz Pule 🗽 The Deuce - TV serija o New Yorku v 70ih 🚔 American Gangster - film Ridleya Scotta z Russellom Croweom in Denzelom Washingtonom v glavnih vlogah … kjer na drugi strani reke policijska plemena lepo razložijo, kako se stvarem streže 🧬 Babilonski stolp vsega živega - da bi slišali živalsko govorico, ne potrebujemo ne kresne noči ne praprotnega semena, ampak le malo znanosti in domišljije (Frekvenca X o tem kako se tudi bakterije lahko pogovarjajo) 📺 Pazljivo ob metanju stvari skozi okno - Ozzy Osbourne je skoraj ubil človeka, ko je metal TV skozi okno hotelske sobe … nekdo je bil namreč na čik pavzi pred hotelom in malo je manjkalo 

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...

Jul 11, 202234:57
Le streljaj* od morja (*streljaj medcelinske rakete)
Jul 04, 202228:26
Ne bit' žleht
Jun 27, 202218:46
Rob McKenna je bil zagrenjen pankrt ... in bog dežja
Jun 20, 202229:21
Mi trije bi v Avstraliji v'n padl'
Jun 13, 202230:56
Uvod v četro knjigo, v katerem se pogovarjamo o srečnih koncih romantičnih komedij

Uvod v četro knjigo, v katerem se pogovarjamo o srečnih koncih romantičnih komedij

Zdravo. To je uvod v četrto knjigo Zbogom in hvala za vse ribe. Prolog. Prolog, ki ga (tako kot v uvodu v prvo knjigo) prebere najbolj hupi komik pod Alpami (pa i šire): Boštjan Gorenc - Pižama, tudi soavtor sosednjega podkasta Danes praznuje, ki ga soustvarja z ženo Mojco, ki je gostovala pri nas v epizodi 050

Za začetek zvemo, da je naš Aljo bivši ljubljanski viceprvak v kajaku in da je pred nekaj časa gledal "en film na Lublan'". Spomnimo se na praznovanje dneva brisače, takoj zatem pa se lotimo vprašanja zakaj je Douglas Adams napisal 4. knjigo, če mu ni bilo treba. Sploh, ker se spomnimo, da je imela tretja relativno srečen konec, pa še vesolje so rešili obenem. 

Povemo, da so povezave v zapiskih, Aljo pa razloži, kaj so prinesla dužbena omrežja: s pojavom družbenih medijev še kdo drug, razen tvoje familije ve, da si trčen(a). Zato pazite kar pišete na družabnih omrežjih in še bolj pomembno: pazite, da ne preberete preveč vsebin od vseh zgoraj omenjenih ... 

Zapiski so na opravicujemo.se ... 

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ... 

Jun 06, 202231:45
Resnica nas bo osvobodila
May 30, 202239:08
Prehranska dopolnila za ljudi, ki so jih ugrabili vesoljci (v živo)
May 23, 202242:00
Živ žav generacija vsebuje sledi arašidov

Živ žav generacija vsebuje sledi arašidov

Zdravo. Ta teden se spomnimo na Živ žav generacijo in na čudovito skrivnostni svet hiperpovezav. Preden pozabimo: v soboto 21. maja snemamo specialno živo epizodo podkasta na na konvenciji Na meji nevidnega, štartamo ob 13:45, vljudno vabljeni. 

V epizodi, v kateri se Peli skoraj zaduši zaradi neke hrane, ki lahko vsebuje sledi arašidov, obdelamo zadnje, 33. poglavje knjige O življenju vesolju in sploh vsemi in se še enkrat spominjamo na alternativne časovnice in na izpolnjevanje sanj iz otroštva.

Ugotovimo tudi, da Balaton kmalu ne bo več primeren za kopanje, da so vsi koščki celi in da se Artur skozi zgodbo iz koraka v korak potrjuje in napreduje. In se po nesreči spomni na pozabljeno umetnost letenja, ki reši svet, galaksijo in tudi vesolje. Aja, ups. Opozorilo za kvarnik ... 

Zapiski so na opravicujemo.se ...

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...

May 16, 202226:11
Prvi računalnik v oblaku
May 09, 202231:25
Strici iz ozadja, Marvinova poezija in pesem o Tesli
May 02, 202229:31
Za robote gre (idioti so blazno sigurni vase)
Apr 25, 202225:22
Peljite me h Godlerju

Peljite me h Godlerju

Zdravo. Tokrat je na potezi uničenje vesolja, vendar se moramo, preden pride do tega, posvetiti arašidom in protezam, demokraciji in verstvom, reinkarnaciji, psihologom in volitvam, še preden se posvetimo uničenju vesolja. Ker pa vemo, da imajo Krikkitčani radi šport in da jih skrbi za naravno ravnovesje, bomo do tega prišli. 

Citat o tem kako radi imajo šport prebere Vid Baklan, polovica podkasta Polstrokovnjaka, katerega poslušanje toplo priporočamo. Če se vrnemo k uničenju vesolja, Trillian bi rada pred uničenjem vesolja govorila z Godlerjem, zato prosi, da jo, preden uničijo vesolje, peljejo k voditelju. 

Mogoče še o čem, vendar bo za to treba poslušati epizodo. Tokrat iz neznanih razlogov zelo veliko govorimo o poglavju. Za morebitne nevšečnosti se že vnaprej opravičujemo. 

Zapiski so na opravicujemo.se ...

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...

Apr 18, 202229:21
Pangalaktični grlorez v mešalcu za beton

Pangalaktični grlorez v mešalcu za beton

Zdravo. Tokrat začnemo z bradato nevesto in debato o koreografiji pevk in pevcev na velikih odrih. Zahvalimo se podkastu LD;GD za prvoaprilsko menjavo in se spomnimo, kako bomo podarili knjigo Ultimativni štoparski vodnik po Galaksiji. Več na naših družabnih obrežjih, kjer smo povsod @opravicujemose

V epizodi se posvetimo Zaphodu in njegovemu dolgčasu in skušamo ugotoviti, če ima vsak človek svojega šefa in če ima vsak šef svojega šefa. Ne vemo kako nam uspe, vendar primerjamo Elona Muska z Rokom Snežičem in se sprašujemo kakšna je razlika med lobistom in davčnim utajevalcem, ups, optimizatorjem ... razen da se oba gibljeta v polju legalne korupcije? 

Nazaj v poglavje nas popelje komunikacijski pult in Zaphodov klic v sili in pokliče po kanalu za klic v sili, osebek na drugi strani pa pravi, da naj se gre solit kometu v rit. Mi pridemo na idejo, da bi na pikniku imeli pangalaktični grlorez v mešalcu za beton. Če ni to ena boljših idej, kar smo jih imeli, potem ne bomo imeli piknika prvi vikend v juniju. 

Zapiski so na opravicujemo.se ...

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...

Apr 11, 202225:22
Predvolilna pivska igrica ... ali prvoaprilsko gostovanje v podkastu LD;GD

Predvolilna pivska igrica ... ali prvoaprilsko gostovanje v podkastu LD;GD

Zdravo! Ker smo v petek, 1. aprila za prvoaprilsko šalo s prijateljskim podkastom LD;GD zamenjali vloge in se prelevili v politične komentatorje, vam ta teden ponujamo našo verzijo političnega podkasta LD;GD. Priznamo, da nismo ravno od foha, smo se pa trudili po najboljših močeh, a se ni bati, da bi dobivali vabila v razne politične podkaste ali radijske oz. televizijske oddaje. 

Priznamo. Bolje se spoznamo bistromatični pogon, Zlato srce, pangalaktični grlorez, brisačo, Arturja, Forda, Marvina, Trillian in Zaphoda. Pa na Slartibartfasta ne smemo pozabiti. In na lonec petunij. In najbrž še kaj, vendar se ta trenutek tega ne spomnimo. Poslušajte naše politične nebuloze, ... mi se pa s štoparskimi temami slišimo naslednji teden. 

Obljubimo, vse bo kot mora biti. Pangalaktični grlorez bo v mešalcu in Galaksija bo, ... no, boste slišali. 

Zapiski so na opravicujemo.se ...

Hvala ker nas poslušate, podpirate in sledite. Povsod smo @opravicujemose ...


Apr 04, 202247:12
Tud' mizo bi, sam', da 'ma noge
Apr 01, 202229:58
Zaklonišče ob koncu sveta
Mar 28, 202223:17
Dolenjski superman
Mar 21, 202235:22
Krompirjevi ocvrtki
Mar 14, 202233:48
Joda še nismo vzel'
Mar 07, 202226:02
Nagrada za najbolj brezzvezno rabo besede "fuk" v resnem scenariju

Nagrada za najbolj brezzvezno rabo besede "fuk" v resnem scenariju

Zdravo. Tokrat se pomudimo na leteči zabavi, kjer se znajde tudi Rory - nagrada za najbolj brezzvezno rabo besede "fuk" v resnem scenariju, pa seveda Artur, Frod, Slarty in Trillian, ki je tam v spremstvu boga groma, torej samega Thora. Pred poglavjem obelodanimo poslovno idejo št. 7205: to je čezoceanski leteči žur (na avionu) ali pa leteča žurka, ki pride na dom - do bloka ali hiše - in odvaža ali dovaža žurerke in žurerje. 

V samem pogovoru o pogl