Skip to main content
Spotify for Podcasters
Opravičujemo se za vse nevšečnosti

Opravičujemo se za vse nevšečnosti

By Zvočna sekcija ŽVPL

Podkast o življenju, vesolju in sploh vsem … v katerem po nekem čudnem naključju vsako epizodo obdelamo eno poglavje kultne trilogije v petih delih Štoparski vodnik po Galaksiji, ki jo je, ko smo bili (mi) še majhni, napisal Douglas Adams. Še veš kje imaš brisačo?
Available on
Apple Podcasts Logo
Castbox Logo
Google Podcasts Logo
Overcast Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

Če je to kriza, naj traja

Opravičujemo se za vse nevšečnostiOct 30, 2023

00:00
26:00
Vodna postelja z zlatimi ribicami

Vodna postelja z zlatimi ribicami

Zdravo! Tokrat v predigri debatiramo o tem, če so živali primerno darilo in opozorimo, da jih ne tlačite v škatlo, tudi če jo boste dali za darilo. Ugotovimo, da bi si Snoop Dogg zaogotovo omislil vodno posteljo z zlatimi ribicami, če bi le zvedel za to briljantno idejo.

Po nekem nič kaj čudnem naključju je komad tedna ne Snoop Doggov, ampak Dr. Drejev štiklc, katerega soavtor pa je tudi Snoop Dogg. V 19. poglavju se posvetimo problemom, ki jih imata Artur in Ford pri tem, da bi zajahala čistonavadno govedo in izkaže se, da je tudi brisača premalo, da bi pomagala.

Vmes se spomnimo na čistonavadnega voznika električnega skiroja, ki po Šiški vozi več kot 70 km/h brez čelade in smo navdušeni nad Bargijevo prijavo. Tudi na risanko, na katero smo se že spomnili, se spomnimo, za vsak slučaj pa se spomnimo tudi na drugo.

📱 Povsod smo ⁠⁠⁠@opravicujemose⁠⁠⁠ ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na ⁠⁠⁠opravicujemo.se⁠⁠⁠ ... 

Povezave: 

🐬 ⁠⁠⁠Hvala za vse ribe⁠⁠⁠ ... pika si 👍 

Dec 04, 202326:00
Ne spite med vožnjo

Ne spite med vožnjo

Zdravo. Čeprav je veseli november že skoraj mimo, še vedno čutimo odpuščanja v našem malem podkastu (najbolj pogrešamo scenarista). Peli je ponosen, ker na črni petek ni kupil nobene kitare, sprašujemo pa se, če bo regres in kam bomo šli na novoletno večerjo.

V 2. delu 18. poglavja 5. knjige ugotovimo, da je tudi Vodnik ušel iz laboratorija, čeprav ga je tehnično iz tam spravil Ford. Le ta razmišlja kaj storiti, ker je nevarnost velika. Še vedno ne zaznava sarkazma, kot tudi tipi, ki so vseprisotni in se (kot novi Vodnik) dobro prodajajo.

Zaključimo z modrim nasvetom: ne (za)spite med vožnjo.

📱 Povsod smo ⁠⁠@opravicujemose⁠⁠ ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na ⁠⁠opravicujemo.se⁠⁠ ... 

Povezave: 

 • ⬛️ Od kod črni petek - če že hočete vedeti, črni petek v ZDA ni dan, ko trgovci zaslužijo največ - to je namreč zadnja sobota pred božičem
 • 🎸 Harley Benton - nizkocenovne, a visoko kvalitetne kitare, ki jih dobite na najljubšem evropskem glasbenem spletnem nakupovališču, Thomannu
 • 🍽️ Burek Olimpija - če ne bo financ, gremo pred novim letom na burek
 • 🍓 Okrepčevalnica Jagoda - če bo malo več financ, gremo na novoletno večerjo na kebap v Jagodo
 • 🐂 Žrebičkovi trakci - na njih ne gremo, ker so predragi, zato donirajte na hvalazavseribe.si, da bomo lahko šli
 • 🙏 Bog na X-u - predstavnik tipov, ki so vseprisotni in se dobro prodajajo, na bivšem omrežju Twitter, zdaj na X-u

🐬 ⁠⁠Hvala za vse ribe⁠⁠ ... pika si 👍 

Nov 27, 202329:42
Revolucija v šamponu

Revolucija v šamponu

Zdravo. Ker ples ni več v modi, tokrat stavimo na revolucijo. V šamponu. Oziroma, v šamponih. Vsaj na kakšno novo revolucionarno formulo čakamo, ki bo krasila novodobne šampone, ki bodo primerni za podnebne spremembe. V predigri se posvetimo divje netočni zgodovini interneta, tehnologiji WAP, SMS-om in Geocities.

Obelodanimo, da odpuščamo tudi v našem malem podkastu, ker je to pač popularno početje v našem (podkasterskem) sektorju. Poslovimo se od scenarista, redaktorja, montažerja, oblikovalke, režiserke, tajnice režije, organizatorke, odgovorne urednice, strokovnjaka za družabna omrežja in tonskega tehnika. Slava jim.

V poglavju se posvetimo povratku Forda, oz. snidenju Arturja in Forda in se spomnimo na Carja, ki zna oživljati skoraj tako dobro, kot Aljo, ki Carja ni gledal, ve pa, kako se to dela po zadnjih standardih.

📱 Povsod smo ⁠@opravicujemose⁠ ... 

🔗 Zapiski so spodaj in na ⁠opravicujemo.se⁠ ... 

Povezave: 

 • 🔎 Nikoli ne vpišite “google” v Google - skeč iz serije IT crowd, na katerega se referiram v predigri ... in ja: lahko vpišete "Google" v Google
 • 🤳 WAP - oz. Wireless Application Protocol … prastar protokol, ki se je uporabljal na mobilnih telefonih butaste generacije (predhodnikih pametnih telefonov, tistih tastarih)
 • 📐 GeoCities - legedndarni start-up, ki je ponujal brezplačne spletne strani od leta 1994 do 2009 in ga je leta 1999 kupil Yahoo! za takrat vrtoglav znesek 3,6 milijarde USD
 • Revolucija - ja, ja, revolucija, ja, ja, … je štiklc, ki ga je v daljnih osemdesetih v gledališki igri Umetniki svobode, ki jo je napisal Emil Filipčič, izvajal Jani Kovančič … in je tokratni komad tedna
 • Apple in “evropski” davki na Irskem - jabolko spora so seveda davki, ki jih tehnološki gigant ni plačeval skoraj deset let
 • 🎈 Je podkasterski mehurček končno počil? - poročilo podkasta On the media o stanju v podkasterski industriji

🐬 ⁠Hvala za vse ribe⁠ ... pika si 👍 

Nov 20, 202337:00
A vi ne plešete več?

A vi ne plešete več?

Zdravo. Ker smo ravno v teh časih, se spočetka sprašujemo, kako se mošt spremeni v vino, kaj stoji za to čarovnijo in da je pri nekaterih drugih pijačah treba dosti plesat’ okol’ soda, da v še ne-alkoholno pijačo stopi tisto božje, kar od pijače človek pač pričakuje. Alkohol, torej.

Ugotovimo, da rastemo in da se učimo, najdemo komad tedna in še enega in se po kratkem odvodu do Odiseje 2001 posvetimo poglavju, kjer Vodnik (ptič) razloži Random, kaj je to vzvratno inženirstvo. Tudi o filtrih, generalštabu in Fordu Prefectu je govora.

Vmes se spomnimo tudi na dilemo, kaj je vprašanje in kaj je odgovor in ugotovimo da so trenutno vsi božkji operaterji zasedeni.

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas.

📭 Naslov, kamor lahko pošljete ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠razglednice z dopusta, najdete na tej povezavi⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠! 🏖️

📱 Povsod smo ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠@opravicujemose⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ...

🔗 Zapiski so spodaj in na ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠opravicujemo.se⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ...

 • 🧥 Martinovo - god sv. Martina iz Toursa, je dan, na katerega se evropske države na raznolik način spominjajo svetnika, ki je dal svoj plašč beraču, da bi lahko skril svojo revščino
 • 🍷 Martinovanje nekoč in danes - izvori praznika segajo že v predkrščansko obdobje, na Slovenskem je martinovo še vedno pomemben praznik, vendar tako kot drugi prazniki dobiva vedno bolj komercialni pridih
 • ❤️ Čuki - Vsepovsod ljubezen - ker je ljubezen univerzalna, je to prvi #komadtedna ta teden
 • Siddharta - Pot v X - če gre nekaj v X, naj gre … tako kot gre tisti čivk-o-servis … zato je Pot v X drugi komad tedna
 • 🌌 Odiseja 2001 - oz uradno 2001: A Space Odyssey, film, ki ga Peli ne razume, … vsaj tistega dela z monolitom ne

🐬 ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Hvala za vse ribe⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... pika si 👍

Nov 13, 202331:00
Ostajamo divje netočni

Ostajamo divje netočni

Zdravo. V 180. epizodi našega malega podkasta se v predigri opravičimo za vse nevščečnosti ob naših občasnih netočnostih. Ugotovimo, da ostajamo divje netočni, če se le da. Človeko potrebuje le železno voljo, gorečo vero ali včasih oboje.

Na primeru luninih men ugotovimo, kar je avtor ugotovil že pred časom (to, da smo problem ljudje in da je bilo vse zavoženo že na drevju) in sklenemo, da smo ljudje zažagani, lunine mene gor ali dol. Ob polčasu se končno potopimo v 17. poglavje 5. knjige, še prej pa obdelamo petunije, difenbahije ali pelargonije.

Potem pa le skočimo v poglavje, v katerem se Random spozna z Vodnikom 2.0 oz. se bolj ptica vodnik spoznava z njo, Vodnik pa pokaže kako nedoganljive laserske predstave je sposoben izvesti iz čisto navadnega dežja. Tudi o temni snovi govorimo, čeprav ne vemo, kje je.

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas.

📭 Naslov, kamor lahko pošljete ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠razglednice z dopusta, najdete na tej povezavi⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠! 🏖️

📱 Povsod smo ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠@opravicujemose⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ...

🔗 Zapiski so spodaj in na ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠opravicujemo.se⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ...

🐬 ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Hvala za vse ribe⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... pika si 👍

Nov 06, 202333:00
Če je to kriza, naj traja

Če je to kriza, naj traja

Zdravo. Tokrat se posvetimo zgodbam z ljubljanskega maratona in kako je težko ne objaviti nič na družabnih omrežjih, če ste bili tam. Prek vedeževalcev in vedeževalk (shoutout Maruča) pridemo do radijske oddaje ŽVPL in tiste dolge poti na Unije, kjer se je zgodilo, kar se je zgodilo.

V oddaji obdelamo dež, beg Random in veverice, ki se pojavijo v kadru zaradi neznanih razlogov. Smo pa veseli, ker je poglavje lepo napisano in nas zelo zabava. Vprašanje je, če smo to v epizodi povedali. Aha, pa tudi komad tedna imamo po doglem času.

Ker vam najbrž ne bo všeč, ga bomo objavili le v zapiskih, da se vam ne zapeče v možgane. Če tega nočete, ne berite zapiskov spodaj. Bili ste ste opozorjeni.

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas.

📭 Naslov, kamor lahko pošljete ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠razglednice z dopusta, najdete na tej povezavi⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠! 🏖️

📱 Povsod smo ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠@opravicujemose⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ...

🔗 Zapiski so spodaj in na ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠opravicujemo.se⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ...

🐬 ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Hvala za vse ribe⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... pika si 👍

Oct 30, 202326:00
Normalnost se včasih (tudi) ne posreči

Normalnost se včasih (tudi) ne posreči

Zdravo. V predigri ugotovimo, da zmeraj snemajo in da velja biti previden. Mi nismo in zakorakamo v dolino smrti, kjer srečamo zombije in se sprašujemo, če smo vsi udeleženci v prometnih kolonah kot zombiji. Seveda ne pozabimo na 5G in ugotovimo, da se nekateri obnašajo, kot da bodo preživeli smrt samo.

V epizodi se dotaknemo drugega dela 15. poglavja 5. knjige, kjer ugotovimo, da čas teče drugače, če se premikaš hitreje in da ni lahko biti oče (ali mama). Starš. In da je Artur preživel deset najdaljših sekund v svojem življenju. Tudi, da živimo v čudnih časih, ampak sklenemo, da so najbrž časi čudni že od začetka časov.

Naključna pubertetnica sprašuje svojega novo našlega očeta ”Kaj je to?”, medtem ko se on ukvarja z začetnimi nevšečnostmi, ki jih prinaša starševstvo, zmedenostjo in nesigurnostjo in še čim. Čudimo se le, da Arturja to tako preseneti, kajti njegovo življenje je bilo vse prej kot mirno. Končamo z mislijo, da dajmo svojim otrokom priložnost, velja?

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas.

📭 Naslov, kamor lahko pošljete ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠razglednice z dopusta, najdete na tej povezavi⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠! 🏖️

📱 Povsod smo ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠@opravicujemose⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ...

🔗 Zapiski so spodaj in na ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠opravicujemo.se⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ...

 • 📰 Politikin Zabavnik - je bila jugoslovanska (zdaj srbska) revija, ki je imela kultni status v popularni kulturi nekdanje Jugoslavije
 • 🗞️ Politikin Zabavnik tudi v slovenščini - zadnja številka je izšla 30. junija 2022 in nosi številko 42. Najbrž je zadnja (tudi) zato, ker v njej ni niti trohice o Štoparskem vodniku po Galaksiji. Karma?
 • 🛑 Stop - je bila tedenska revija, ki je izhajala vsako sredo, med letoma 1968 in 2019, v slovenskem medijskem prostoru je bila poznana tudi kot organizator prireditve Viktorji
 • 🔊 IKEA ima tudi zvočnike Sonos - ko boste naslednjič v IKEI s svojo boljšo polovico, ne pozabite: počitek, hrana, pijača in izkušnja v švedski trgovini bo lažja

🐬 ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Hvala za vse ribe⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... pika si 👍

Oct 23, 202335:00
Kot starševstvo z jasnega

Kot starševstvo z jasnega

Zdravo. Tokrat se, preden se posvetimu starševstvu in kako nas je doletelo (kot starševstvo z jasnega, čisto nepričakovano), poglobimo v čase, ko smo bili še mladi, pa ne samo v srcu. Tudi kako pokončati, zombija, vampirja in druge pošasti (ne) boste zvedeli v predigri.

Še vedno čakamo vaše kartice, vmes pa se pogovarjamo šoli za starše in najpomembnejšemu nauku, ki smo se ga naučili tam, in to je, da se ne smemo starši prilagoditi otroku, ampak se mora otrok prilagoditi nam. In da je Trillian našla prikladen izgovor: ”Samo po kruh skočim.”

V epizodi pa o nihajočih razpoloženjih, urah, lamuellski tehnologiji in Wilhelmovem kriku, ki je že nekaj tednov tudi del našega malega podkasta.

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas.

📭 Naslov, kamor lahko pošljete ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠razglednice z dopusta, najdete na tej povezavi⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠! 🏖️

📱 Povsod smo ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠@opravicujemose⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ...

🔗 Zapiski so spodaj in na ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠opravicujemo.se⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ...

 • 😱 Wilhelmov krik - zapis na Wikipediji o zgodovini enega najbolj znanih in uporabljenih filmskih krikov
 • 📣 Wilhelm Scream Remix - epizoda podkasta Twenty Thousand Hertz o najbolj znanemu zvočnem efektu v holivudski ™ industriji, ki ga lahko slišite tudi v našem pečinaobešalniku
 • 🏫 Šola za starše - šolo za starše priporočamo vsem bodočim staršem, hkrati pa opozarjamo, da vas nič ne pripravi starševstvo bolj, kot otrok - je pa bolje, da ste nanj vsaj v kakšnem pogledu pripravljeni, kot da ste pripravljeni na starševstvo kot Artur (kar je enako nič)

🐬 ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Hvala za vse ribe⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... pika si 👍

Oct 16, 202330:00
Zombiji (v prometni koloni)

Zombiji (v prometni koloni)

Zdravo. V predigri ugotovimo, da zmeraj snemajo in da velja biti previden. Mi nismo in zakorakamo v dolino smrti, kjer srečamo zombije in se sprašujemo, če smo vsi udeleženci v prometnih kolonah kot zombiji. Seveda ne pozabimo na 5G in ugotovimo, da se nekateri obnašajo, kot da bodo preživeli smrt samo.

V epizodi se dotaknemo drugega dela 15. poglavja 5. knjige, kjer ugotovimo, da čas teče drugače, če se premikaš hitreje in da ni lahko biti starš. In da je Artur preživel deset najdaljših sekund v svojem življenju. Tudi, da živimo v čudnih časih, ampak sklenemo, da so najbrž časi čudni že od začetka časa.

Naključna pubertetnica sprašuje svojega novo našlega očeta ”Kaj je to?”, medtem ko se on ukvarja z začetnimi nevšečnostmi, ki jih prinaša starševstvo, zmedenostjo in nesigurnostjo in še čim. Čudimo se le, da Arturja to tako preseneti, kajti njegovo življenje je bilo vse prej kot mirno. Končamo z mislijo, da dajmo svojim otrokom priložnost, velja?

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas.

📭 Naslov, kamor lahko pošljete ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠razglednice z dopusta, najdete na tej povezavi⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠! 🏖️

📱 Povsod smo ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠@opravicujemose⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ...

🔗 Zapiski so spodaj in na ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠opravicujemo.se⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ...

 • 🌦️ HAARP - tajno orožje za nadzorovanje vremena, ki ga Peli, neuk kot je, ni poznal, zdaj pa ga
 • 🧟 Zombiji - epizoda podkasta Throughline, ki govori o tem, kako so zombiji prišli v (pop) kulturo, kdo jih je izumil in od kje prihajajo
 • 📚 O zombijih na Wikipediji - zombi je fiktivno bitje brez lastne volje, lahko je živo bitje ali oživljen mrtvec, legende o njih pa izhajajo iz vudujske mitologije na Haitiju

🐬 ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Hvala za vse ribe⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... pika si 👍

Oct 09, 202330:30
Naključna pubertetnica

Naključna pubertetnica

Zdravo. Tokrat v predigri zavijemo v Treme v New Orleansu, kjer se spomnimo na Vse svete, zakrpamo varnostne luknje in se odpravimo debatirat o alkoholu, natančneje o knjigi Drunk Edwarda Slingerlanda, ki ima nekaj zanimiv tez povezanih z razvojem človeštva in alkoholom.

Tudi o pijanih opicah in božjem debatiramo, preden se končno posvetimo bolj basic vsebini, ki je primerna za začetek epizode, kjer ima glavno vlogo naključna pubertetnica - Random - in njena mati (Trillian) in njen oče (Artur), velik popotnik.

Izvemo tudi nekaj zanimivih podatkov o planetu Lamuella, potem pa Trillian gre in ker gre ona, tudi mi končamo s tokratno epizodo in ugotovimo, da bomo 15. poglavje 5. knjige očitno obdelovali še dolgo.

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas.

📭 Naslov, kamor lahko pošljete ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠razglednice z dopusta, najdete na tej povezavi⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠! 🏖️

📱 Povsod smo ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠@opravicujemose⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ...

🔗 Zapiski so spodaj in na ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠opravicujemo.se⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ...

 • 📺 Treme - teve serija, ki sta jo ustvarila David Simon in Eric Overmyer in spremlja prebivalce New Orleansa, ki poskušajo obnoviti svoja življenja, domove in kulturo po uničujočem orkanu Katrina leta 2005
 • 🎺 When the Saints Go Marching In - v izvedbi Treme Brass Band-a, tako kot se ta štiklc izvaja v “second line” bandih v mestu, ki ga imenujejo tudi Big Easy
 • 🌅 Soulianis in Rahm - 16. epizoda našega podkasta, v kateri smo govorili o vzhodu dveh sonc
 • 🥴 Drunk - knjiga Edwarda Slingerlanda, ki ponudi zanimivo tezo o povezavi med našo civilizacijo in alkoholom
 • 🦁 Levi v Evropi - so vsekakor obstajali, predsem v deželah ob Egejskem in Črnem morju
 • 🍷 AA Slovenija - združenje, kjer lahko rešite problem in pomagali drugim, da bi okrevali od odvisnosti, ki jih tare

🐬 ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Hvala za vse ribe⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... pika si 👍

Oct 02, 202334:34
Civilna iniciativa OPR

Civilna iniciativa OPR

Zdravo. Tokrat se v predigri pogovarjamo zelo naglas, tudi o fiziki in nje zakonu, povemo, da pridemo, kamor nas povabijo, se ustavimo v Afriki, kjer so evropski kolonialisti še nekaj desetletij nazaj množično izkoriščali kontinent, vmes se preselimo na sosednji kontinent, kamor so Angleži lepo prenesli tradicijo rasizma v Novi svet.

V drugem delu ustanovimo Civilno iniciativo OPR, v kateri @dvladar-ju iz Mastodona ukrademo odlično idejo, s katero bi zagotovo hitreje rešili probleme javnega prevoza. Aljo pove svojo super idejo, ki so jo v stranki SD že pred 15 leti ignorirali, ko je hotel (zares dobro idejo) predlagat svojemu poslancu.

V epizodi končno se končno premaknemo iz 13. poglavja in obdelamo celo 14. poglavje, kjer spremljamo Forda, kako bi rešil sebe in Vodnik, torej: kako naj Vodnik 2.0 ukrade Vogonom in kako naj pobegne iz stolpnice Štoparskega vodnika, v kateri je vsepolno prej omenjenih Vogonov.

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas.

📭 Naslov, kamor lahko pošljete ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠razglednice z dopusta, najdete na tej povezavi⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠! 🏖️

📱 Povsod smo ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠@opravicujemose⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ...

🔗 Zapiski so spodaj in na ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠opravicujemo.se⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ...

🐬 ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Hvala za vse ribe⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... pika si 👍  

Sep 25, 202332:32
Čistonavadno govedo

Čistonavadno govedo

Zdravo. Tokrat je zaradi bolezni v ansamblu opis epizode malce drugačen. Namreč: konec tedna se je ekipa, ki skrbi, da to podkast pride v eter, dobila na sestanku (se pravi, ne vaši vrli voditelji Aljo, Peli in Zi), ampak tisti, ki v redakciji zares delamo, torej tehnična ekipa. Scenarist je iz podaljšanega vikenda v Maredi prinesel neko virozo in jo podelil celotnem uredništvu.

Najprej je obležal naš redaktor, nato oblikovalec, za njima upravljalka družabnih omrežij, potem pa še tehnični direktor, čisto na koncu pa scenarist, režiserka in tajnik režije. Zato te vrstice pišem jaz, vaš dragi montažer, ki bo moral namesto zgoraj omenjenih opraviti vse, da bo 173. epizoda na voljo za poslušanje ob ponedeljkih zjutraj, tako, kot se spodobi.

V epizodi končno obdelamo 3. del 13. poglavja 5. knjige in vse, kar se zgodi v njem. Pa tudi o filmih, grških bajkah o tem, kam skriti boga, da ga ljude ne bi našli in o tem, da je Artur končno srečen, govorimo. In potem spozna Random. Najbrž še o čem, seveda pa ne pozabimo govoriti o čistonavadnem govedu in bizonih.

Če te vrstice berete, potem veste, da mi je uspelo naložiti epizodo ... in to pravočasno. Aleluja.

📭 Naslov, kamor lahko pošljete ⁠⁠⁠⁠⁠⁠razglednice z dopusta, najdete na tej povezavi⁠⁠⁠⁠⁠⁠! 🏖️

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas.

📱 Povsod smo ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠@opravicujemose⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ...

🔗 Zapiski so spodaj in na ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠opravicujemo.se⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ...

🐬 ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Hvala za vse ribe⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... pika si 👍  

Sep 18, 202336:00
Vsemogočni Bob

Vsemogočni Bob

Zdravo. Še vedno smo v 13. poglavju 5. knjige, tokrat za začetek ugotovimo, da bi Maldivi potrebovali ne osemtisočake, ampak deset ali dvanajsttisočake. Tudi o hitrih avtih se pogovarjamo in pa o tem, kdo je posrednik med bogovi in ljudsvtom. Odgovor je Stari Bargo.

Presedlamo na debato o življenju, ki je smrtno nevarna reč, obdelamo tudi nedoganljivo voljo, alkoholizem, odvisnosti, miselno telovadbo in še marsikaj, na koncu pa Aljo lepo zaključi, da v zakonu je že tako: ali imaš prav, ali imaš pa mir. Tudi Vsemogočni Bob bi se strinjal s tem. :)

📭 Naslov, kamor lahko pošljete ⁠⁠⁠⁠⁠razglednice z dopusta, najdete na tej povezavi⁠⁠⁠⁠⁠! 🏖️

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas.

📱 Povsod smo ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠@opravicujemose⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ...

🔗 Zapiski so spodaj in na ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠opravicujemo.se⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ...

🐬 ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Hvala za vse ribe⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ... pika si 👍 

Sep 11, 202334:42
Mojster (razstavljenih) sendvičev

Mojster (razstavljenih) sendvičev

Zdravo. V tokratni epizodi se končno prebijemo v 13. poglavje 5. knjige, kjer spoznamo nov planet, ki mu pravijo Lamuella in novega junaka, ki mu mi pravimo Stari Bargo V resnici mu je ime Stari Thrasbarg. Ampak, ker nas poslušalec, ki nam je zameril, kako izgovarjamo Zaphodovo ime, že dolgo več ne posluša, je lahko tudi Bargi.

Spoznamo pa tudi novo vesoljsko ladjo in dve potnici na njem. In mojstra sendvičev. On ni na ladji, je pa na planetu. Ime mojstra sedvičev ostane skrivnost do konca epizode, ker se mi vmes pogovarjamo o preklinjanju, novem letu, novih turističnih destinacijah letošnje zime (Opatija), novi paradigmi, celoletnih smučiščih v nakupovalnih centrih, ter o nožih in seveda o razstavljenih sendvičih, kakršne ima Peli najraje.

Ugotovimo tudi, da so vsi sendviči lepi, tudi razstavljeni.

📭 Naslov, kamor lahko pošljete ⁠⁠⁠⁠razglednice z dopusta, najdete na tej povezavi⁠⁠⁠⁠! 🏖️

🙏 Hvala, ker nas poslušate, podpirate in poveste še komu za nas.

📱 Povsod smo ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠@opravicujemose⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ...

🔗 Zapiski so spodaj in na ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠opravicujemo.se⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ...