Skip to main content
Spotify for Podcasters
Örökélet

Örökélet

By Örökélet

Felvidéki podcast

Discord-csatorna: discord.gg/8p5F52
Available on
Apple Podcasts Logo
Google Podcasts Logo
Overcast Logo
Pocket Casts Logo
RadioPublic Logo
Spotify Logo
Currently playing episode

#049 - Hogy építsünk saját, diverz atombunkert?

ÖrökéletApr 18, 2022

00:00
57:33
#049 - Hogy építsünk saját, diverz atombunkert?

#049 - Hogy építsünk saját, diverz atombunkert?

Újra Örökélet! Ötszemélyes adás! Peti, Gábor, Csviri,Laci, Géza! És ahogy az utóbbi két évben mindig, most is a külvilág szolgáltatja a depresszív kezdőtémát, méghozzá az orosz-ukrán háború. Szó esik a személyes tapasztalatokról, de hamar átcsap a beszélgetés az áremelkedés és a függetlenedés témájába. Mármint nem Kárpátalja függetlenedésébe, hanem a gáz- és energiaáraktól való independencia jön elő - vajon ki mennyire érzi a késztetést arra,hogy bespájzoljon, napkollektorokat szereljen fel a házára és elő se jöjjön addig, amíg nem okvetlenül muszáj? És hogy jön ide, hogy a podcastelők egyik tagja - neve maradjon rejtély - beszerzett egy nyílpuskát? Válaszok a műsorban. És ha már háború, akkor legyen béke - előkerül a Peacemaker sorozat, majd a logikai koherenciák és bukfencek kérdése a különféle filmekben. Vajon mitől rossz és következetlen a Picard és a Star Trek Discovery, miért nem logikus az Altered Carbon és az Expanse történetvezetése? Ennek a témának a farvizén előjön 2022 tipikus jelensége, a kisebbségi reprezentáció és a minden áron való diverzitás erőltetése, a női és/vagy kisebbségi kötelező szereplők témája. Végül a Severance és a Guardians of Justice rövid felvezetésével zárjuk az adást - legközelebb ötvenedjére találkozunk! Továbbra is üzemel a Felvidéki Társasjáték Club (https://www.facebook.com/groups/788338054577730), szünetet tart, de nem halt meg csak alszik a Felvidéki Star Realms bajnokság (https://www.facebook.com/groups/2834955140165557) és továbbra is él a discord-csatornánk. Lófejet posztolnál valamelyikünknek a véleménye miatt? Van Discord-csatornánk, ha beszélgetni szeretnétek velünk! Klikk ide https://discord.gg/8p5F52 . Kérdéseket, megjegyzéseket az orokeletcast@gmail.com címre várunk!
Apr 18, 202257:33
#048 - A mások nézete

#048 - A mások nézete

Teljes fegyverzetben tér vissza az Örökélet, hogy karácsony előtt beszélgessünk - Peti, Laci, Gábor, Csviri és Géza is bejelentkezik, hogy az oltások, a korlátozások és a félönkéntes karantén okozta frusztráció témájával indítson. Ennek kapcsán beszélgetünk a facebookos kommentárokról, amelyek depresszívabbak, mint a Szövetség belső villongásai, valamint a véleménybuborékok által kialakult helyzetről. Szóba kerül Poe törvénye és az, hogy mennyire lehet manapság ironikusnak lenni az interneten. Pozitív példaként Gábor az Europe Talks (https://www.mycountrytalks.org/events/europe-talks) fórumon keresztül oldja fel személyes nézetkülönbségeit egy németországi gyógyszerésszel - ha valaki kíváncsi az omegle civilizált változatára, látogasson el a weboldalra. A facebook okozta depresszió ürügyén beszélünk a szociális háló algoritmusának módszertanáról és arról, idáig megtörtént-e velük, hogy alapjaiban változtattuk meg a nézetünket egy olyan téma kapcsán, amiről korábban teljesen mást hittünk. A közéleti blokk a coaching elemzésével zárul - miben jobb, vagy más a személyi tanácsadás, mint a pszichológusok, hol vannak a folyamat előnyei és buktatói? A jól bejáratott kulturális blokkban megemlítjük azokat a sorozatokat, amelyek kimondottan tetszettek: például a koreai túlélőjátkos Squid Game (avagy Nyerd meg az életed), kistesója a japán túlélőjátékos Alice in Borderland (Alice Határországban), a Cowboy Bebop élőszereplős és anime-változata, a nevében is sokatmondó Inside Job (Konspirációs korporáció), az ázsiai turistagyilkosos-nyomozós The Serpent (A kígyó), az örök klasszikus Agymenők és Sherlock, valamint az elmúlt hetek slágere, a videójáték-adaptáció Arcane. Mindenkinek kellemes karácsonyt, eredményes új évet, legyen az életetek szép és örök! Továbbra is üzemel a Felvidéki Társasjáték Club (https://www.facebook.com/groups/788338054577730), szünetet tart, de nem halt meg csak alszik a Felvidéki Star Realms bajnokság (https://www.facebook.com/groups/2834955140165557) és továbbra is él a discord-csatornánk. Lófejet posztolnál valamelyikünknek a véleménye miatt? Van Discord-csatornánk, ha beszélgetni szeretnétek velünk! Klikk ide https://discord.gg/8p5F52 . Kérdéseket, megjegyzéseket az orokeletcast@gmail.com címre várunk!
Dec 24, 202101:09:54
#047 - Oltás, oroszok, slowmo

#047 - Oltás, oroszok, slowmo

Szputnyik, Pfizer, Moderna? Aktuális podcastunk témája az oltás, mert minden ekörül forog, Szlovákia pedig az ötmillió vírusszakértő országává vált. Kis csapatunk túlkvalifikált: mindet elolvastunk a témában és komoly nemzetközi tapasztalatokkal rendelkezünk, hiszen Csvirit az ázsiai útjai során már oltásokban részesítették. A podcastban beszélünk az oltásellenesekről és a szlovákiai Szputnyik-botrányról, meg arról is, hogy a hagyományőrzőknek milyen a kapcsolata a szurival (spoiler: nem túl baráti). Szóba kerül továbbá a tudósellenesség: mennyire vonható felelősségre a szakma azért, ami történt a Szputnyik kapcsán Szlovákiában és mi a felelőssége a politikusoknak abban, hogy az ország egy közepesen fejlett lajhár gyorsaságával és szervezettségével reagált a járványra? Nem maradnak ki kedvenc filmjeink és sorozataink sem. Beszélünk az Igazság Ligája Snyder-vágásáról (sokkal gyorsabb ütemben, mint maga a film), említésre méltatjuk a Godzilla Kong ellent, elmondjuk, miért jó az Invincible (még úgy is, hogy benéztük, mikor ért véget a sorozat), valamint aki felüdülést szeretne ezekben a járványos időkben, várja meg a podcast végét. Akkor mondjuk el, melyik vígjátéksorozatot szeretjük.* (* - Nemszázas körzet/Brooklyn 99) Továbbra is üzemel a Felvidéki Társasjáték Club (https://www.facebook.com/groups/788338054577730), rendíthetetlenül folyik és tizedik évadjánál tart a Felvidéki Star Realms bajnokság (https://www.facebook.com/groups/2834955140165557) és továbbra is él a discord-csatornánk. Lófejet posztolnál valamelyikünknek a véleménye miatt? Van Discord-csatornánk, ha beszélgetni szeretnétek velünk! Klikk ide https://discord.gg/8p5F52 . Kérdéseket, megjegyzéseket az orokeletcast@gmail.com címre várunk! Kövesd a facebookos oldalunkat (https://www.facebook.com/pages/%C3%96r%C3%B6k%C3%A9let/732116306861850)!
May 10, 202101:14:50
#046 - Adatbiztonság, népszámlálás, társasjáték

#046 - Adatbiztonság, népszámlálás, társasjáték

Tekintettel arra, hogy tömegek fekszenek és kelnek a létbizonytalanság határán a közelgő népszámláláson és a nagy cégek megfigyelési módszerein töprengve, az Örökélet stábja sem hagyhatta ki a probléma mélyelemzését. Fontos döntéseket kell meghoznunk: megszüntetjük a Whatsapp-csoportunkat, miután a gonosz Facebook integrálta az applikációt, a metaadatokat pedig menteni fogja? Vagy kiszolgáltatjuk fogyasztói szokásainkat a multinacionális vállalatok kénye-kedvének, hogy személyre szabott reklámokkal targetáljanak minket és megvegyük a negyedik akciós íróasztalt is? Egyáltalán mi a jó a célzott hirdetésekben? Erről és sok más mellékszálról, köztük az alternatív böngészőkről és chatprogramokról, a rivális szociális hálózatokról, vagy épp a legfurcsább, podcastunk szereplőit becélzó reklámokról is beszélgetünk. És ha már adatvédelem, kezdődik a nagy népszámlálás: a scitanie.sk weboldalon február 15-étől él az a link, amelyen megadhatjuk alapvető adatainkat. Miként néz ki a kampány? Miért fontos, hogy bevalljuk a nemzetiségünket? Erről váltunk pár szót egymással. További közérdekű információ, hogy felélénkül a Felvidéki Társasjáték Club (https://www.facebook.com/groups/788338054577730), beindult a Felvidéki Star Realms bajnokság (https://www.facebook.com/groups/2834955140165557) és továbbra is él a discord-csatornánk. Le a Coviddal, éljen a közösségi hálózatosodás! Lófejet posztolnál valamelyikünknek a véleménye miatt? Van Discord-csatornánk, ha beszélgetni szeretnétek velünk! Klikk ide https://discord.gg/8p5F52 . Kérdéseket, megjegyzéseket az orokeletcast@gmail.com címre várunk!
Feb 22, 202101:21:37
#045 - DC-DLC: Batman Superman ellen

#045 - DC-DLC: Batman Superman ellen

Emlékeztek arra, mikor rangsoroltuk a Marvel-filmeket? (https://anchor.fm/orokelet/episodes/033---Stan-Lee-specilis-klnkiads---a-legjobb-Marvel-filmek-ea4nh2) Eljött az ideje annak, hogy egy speciális adás keretében sorrendbe rakjuk az Örökélet-szerkesztőség kedvenc DC-filmjeit is… és meglehetősen nehéz dolgunk van, bár legalább a legjobb filmek tekintetében egyezik a véleményünk. Vagy annak kapcsán, hogy ki a legjobb Joker. Öt kategóriában osztunk díjat: legjobb nem fősodorba tartozó DC-s érintettségű film (na, itt sok elfelejtett alkotás előkerül), a legjobb DC-film, a legjobb Joker, a legjobb Batman és természetesen a legrosszabb DC-film. Mit gondolunk Tim Burtonről? Mennyire tetszik, hogy Superman az újraértelmezésében szétveri a fél várost? Melyikünk anyját hívják Mártának? Miért veszünk össze a Csodanő, azaz Wonder Woman filmjén? MInden kérdésre ott a válasz a másfél órás anyagunkban, fogadjátok sok szeretettel! SPOILER - a listák! --- --- --- --- --- ---   ---   ---   ---   --- A legjobb DC-filmek: 1. A sötét lovag (The Dark Knight) 2. Constantine 3. Batman: kezdődik (Batman Begins) 4. Joker .4 Batman, avagy Tim Burton Batmanje A legrosszabb DC-film: Batman Superman ellen - Az igazság hajnala Legjobb Joker: Heath Ledger Legjobb Batman: Christian Bale Legjobb DC-film a klasszikus univerzumon túl: Constantine/The Losers/Watchmen/V for Vendetta
Oct 30, 202001:34:43
#044 - Dikta-túra?

#044 - Dikta-túra?

Ami Gandalfnak Mordor, Supermannek a kriptonit, Trumpnak a koronavírus és egy kisgyerekes családnak a legós bolt, az egy alapvetően baráti podcastnek a magyarországi belpolitika. De nem rettenünk meg és beszélünk a nyár egyik legérdekesebb témájáról: mi köze van a magyarországi történéseknek a szlovákiai politikához, illetve miért hallgatnak a fontos közszereplők a magyar vonzatú botrányokról? Az erkölcsi kiállás a fontosabb, vagy a pragmatizmus? Importáljuk a konfliktusokat a határon túlról, vagy ponthogy mérsékeljük? Mennyire lehet hiteles valaki Szlovákiában, ha sajátosan áll a magyarországi fejleményekhez? Száz százalék vita, maximális erőfeszítés csak itt, csak nektek az Örökélet stábjától! Oldalágon szóba kerül az egyetemi autonómia, a kisebbségek demokráciafelfogása és az, hogy kire és miért szavazunk. Van filmajánló is, beszélünk arról, mennyire tetszett a Tenet, a The boys második évada, vagy a trükkös nevű Lovecraft country, amiben nem is volt annyi zene, mint a címe ígérte. És van Discord-csatornánk, ha beszélgetni szeretnétek velünk! Klikk ide https://discord.gg/8p5F52 .
Oct 05, 202001:14:04
#043 - Másolt diplomák és vasárnapi boltzár

#043 - Másolt diplomák és vasárnapi boltzár

Újra Örökélet, már a karanténon túl. Az adásban kivesézzük, mit gondolunk Boris Kollár diplomamunka-botránya kapcsán a plágiumról. Mi motivál valakit a másolásra? Érinthetetlenek a politikusok? Hogy működhetnek a megfelelő szövegazonosító programok? Szó lesz arról, hogy a politikusok miért nem akarnak lemondani, ha kiderül, hogy kreatív, jegyzetlen szövegáthelyezést valósítottak meg és hogy miként kezelik ezt a választók. Jól kipanaszkodjuk magunkat a szlovák kormányra is. Ha már kormány és témák: jól összevitatkozunk azon, hogy pontosan mi értelme is a vasárnapi boltzárnak és melyik forgatókönyv jobb: a vasárnapi templomi program vagy a lidlis bevásárlókocsizás. Előkerülnek a munkavállalókra vonatkozó szabályok és a szabad akarat elve. Ritkán van ilyen a podcastban, de késhegyre menő vitát hallhattok! Végül, de nem utolsósorban az adást a szokásos kötelező olvasmány- és filmlistával zárjuk. Megjelent a Kullancs, a vicces szuperhős-paródia, készül a Boys második évada, jó filmek vannak az HBO-n (például a föld megmentésén ügyködő angyalos Miracle Workers és a disztópikus Guns Akimbo), megnéztük a Tőrbe Ejtve/Knives Out detektívkedését. Szóba kerülnek Key and Peele rasszizmusra reflektáló szkeccsei, a fekete humorú-krimis Dead to Me, a képregényes alapokra építő Star Girl és a Warrior Nun.
Jul 16, 202001:06:38
#042 - Leálltunk, hogy felpörögjünk

#042 - Leálltunk, hogy felpörögjünk

Permanens home office-unk arra jó, hogy Örökélet-mércével rekordidő alatt készüljenek az újabb adások. Miként éljük meg, hogy otthon vagyunk, javul a produktivitásunk, vagy leáll a pörgés? Egyeseknél borul az időbeosztás, másokra kimondottan inspirálólag hat a házi magány. Szó esik arról, miként lehet kezelni a csoportos találkozókat és megbeszéléseket ebben a környezetben. Hogy működik egy sokszereplős videócset és szolgáltatnak-e megoldást az eredetileg videójátékokra kitalált megoldások? És hogy kezelik mindezt az idős menedzserek? Érintőlegesen beszélünk a házi szolgáltatásokról, az iskoláról és oktatásról, valamint arról, hogy mit is kérhet a diákjaitól egy digitális ovi. Összehasonlítjuk a szlovákiai és magyarországi karanténintézkedések hatását és beszélünk arról, mire is jó a nagy szigor, vagy épp a hatáskörök összpontosítása. Végül pedig filmajánlók: Bad Boys, Sonic, Bloodshot, Underwater, The Hunt, a parazita, sorozatokból pedig a Picard és az lgbti-sokbetűs jelenség snittekben való megjelenése. Mossatok mindig kezet, vigyázzatok az idősekre,  ne használjatok közös mikrofont!
Apr 27, 202001:09:56
#041 - Kar & én adás

#041 - Kar & én adás

Rendkívüli adás a rendkívüli koronavírus árnyékában - Laci Belgiumból érkezett haza és karanténban van, a podcast szereplőinek 40 százaléka Magyarországon, úgy általában száz százalék otthon, a fenekén. Na de milyen a helyzet Pozsonyban, Rajkán, vagy épp Esztergomban? Milyen konfliktusokat okoz a vírus a pánikbevásárlásoknál és az óvodai pletyka-láncolatban? Megállítja-e a koronavírust a zöldhatár, mert a biciklit nem? Miként fejlődnek vissza a szociális kapcsolataink és hogy néz ki a Kis-Kárpátok katasztrófa-turizmusa? Egy lélegzetvétellel később pedig előkerül az időszak nagy nyertese, az internet - játékok, filmek, sorozatok. Beszélünk röviden az Online Boardgame Arena beomlásáról, elmondjuk miért zseniális játék a Slay The Spire, szóba jön a Call of Duty legújabb része. A filmszekcióban a Star Trek Picard sorozata, a Bad Boys, a Gentlemans, a Jojo Rabbit, az Uncut Gems, a Sonic és a… Mancs Őrjárat teszi tiszteletét. Mossatok mindig kezet, vigyázzatok az idősekre,  ne használjatok közös mikrofont! Kérdéseket, megjegyzéseket az orokeletcast@gmail.com címre várunk! Az Örökélet podcastje nyomon követhető Apple storeban. Kövesd a facebookos oldalunkat (https://www.facebook.com/pages/%C3%96r%C3%B6k%C3%A9let/732116306861850)!
Mar 20, 202001:05:53
#040 - A választásokrol beszéltünk, de ami elhangzott, arra SENKI nem számított!

#040 - A választásokrol beszéltünk, de ami elhangzott, arra SENKI nem számított!

Az Örökélet társadalmilag felelős podcastként néha-néha foglalkozik közélettel is, Szlovákiában pedig február 29-én parlamenti választásokat tartanak. Tehát elég fontos időszak közepén vagyunk, tele arcunkba robbanó politikai reklámokkal, egymást hibáztató politikusokkal, vagy éppen tüntetésekkel. Vajon mennyire érint minket a mindennapi politika és miként fogyasztjuk a híreket, belefáradunk-e a véget nem érő harabinos youtube-videókba?  Minden kiderül! Szó esik a Magyar Közösségi Összefogás és a Híd programjáról, a pártok közti különbségekről, ahogy arról is, hogy mennyire tekinthető önálló és egységes entitásnak az Összefogás. Egyáltalán miként éltuk meg, hogy nincs közös magyar lista és mi történik, ha nem lesz magyar parlamenti képviselet? Beszéltünk arról, mi várható nemzetiségi vonalon a szlovák pártoktól és miért nem, vagy miként foglalkoznak a magyar vonzatú követeléseken túlmutató ugyekkel a különféle szerveződések. De szóba jönnek Kotleba fasisztái is, illetve megtudhatjuk, kinek mennyire befolyásolja a szavazatát az, hogy az adott pártnak mennyi az esélye a parlamentbe kerülésre. És hogy kire szavazunk? Ez is kiderul a podcast végéből. Vagy legalábbis sejthető. Kérdéseket, megjegyzéseket az orokeletcast@gmail.com címre várunk! Az Örökélet podcastje nyomon követhető Apple storeban. Kövesd a facebookos oldalunkat (https://www.facebook.com/pages/%C3%96r%C3%B6k%C3%A9let/732116306861850)!
Feb 13, 202001:01:05
#039 Azt mondja a Vaják a bébi Yodának

#039 Azt mondja a Vaják a bébi Yodának

Örökélet – harminckilencedik adás - 2020. január 5. Azt mondja a Vaják a bébi Yodának Az Örökélet legújabb adásában az újévi fogadalmakkal indítunk - vajon kinek mi az, amin szeretne változtatni? Gábor középső ujjat mutat a fogyasztói társadalomnak és egy éven keresztül csak használt terméket szeretne vásárolni, Laci a falmászásra és a vívásra erősít rá (eközben a hallgatók többet is megtudhatnak a mászás pszichológiájáról és módozatairól), Csviri kevesebb cukros vizet iszik és többet mozog, Géza meg egyszerűen csak szeretne olyan dolgokat csinálni, amik jó érzéssel töltik el. Aki saját maga is szívesen vonna mérleget az évből, akár írásban is megteheti a Year Compass oldalán lehúzható, felettébb hasznos papírt segédletként használva (https://yearcompass.com/booklet/YearCompass_booklet_hu_hu_A5_printable.pdf) A műsor második felében a sorozatoké a főszerep. Kivesézzük a Mandaloriant (avagy Mandalóriait), kiderül, hogy az Örökélet szerkesztőségéből ki tartja felemásnak a sorozatot, miért probléma az, ha nem tart sehová a sztori és mi az értelme a westernelemek átvételének. Illetve mennyit segít a sorozaton Bébi Joda, úgyis arról beszél mindenki. Géza egy kismonológban beszámol a Watchmen szépségeiről és mélységeiről, illetve arról, hogy szerinte miért teljesen más a sorozat, mint a mozifilm és miért is lehet egy puzzle kirakásához hasonlítani. Végül pedig a Witcher… azaz Vaják, de hát voltak már méretekkel nagyobb melléfogások is a fordítások történetében. Rövid képregénykvíz: ki volt Pézsmapatkány, Mokány és Gazember/Huncutka? Válasz a podcastban! Na de akkor a Vaják - kielemezzük, valójában mennyire jó a sorozat és miért olyan, mint egy kijavított Xena/Herkules. Illetve egyáltalán mit jelent ez. És tényleg a magyarokról mintázták a törpéket? A podcastot egy minimális spoilerekkel dúsított Csillagok Háborúja-ismertető zárja, mert a lézerkardozás még mindig jó és Bébi Joda. Ja, az nem ide, 0/10. Kérdéseket, megjegyzéseket az orokeletcast@gmail.com címre várunk! Az Örökélet podcastje nyomon követhető Apple storeban. Kövesd a facebookos oldalunkat (https://www.facebook.com/pages/%C3%96r%C3%B6k%C3%A9let/732116306861850)!
Jan 09, 202053:15
#038 - A végtelenbe és tovább

#038 - A végtelenbe és tovább

Az Örökélet ezúttal az űrkutatás és a csillagok világával foglalkozik. Tudjuk, mire gondoltok. Mivel egyikünk elsődleges érdeklődési körébe sem tartozik kimondottan ez a téma, ezért az adásban feltűnik Peti is, aki néptáncol. Próbálkozunk, tényleg. A fő téma előtt azonban közszolgálati percek: feltűnt valakinek a közösen-kezdeményezés (kozosen2020.sk)? Érdekel a petíciók és nyílt levelek varázslatos, huszadik századi világa? És a felvidéki magyar társadalom sorsa? Géza elmondja, miről van szó, miért is érdemes csatlakozni és mit lehet egyáltalán várni a modern világban attól, ha valaki nyilvánosan elégedetlenkedik. Szóval az űrkutatás. Igen, lehet, hogy a szó szoros értelmében nem értünk hozzá, de Donald Trump és Boris Johnson vezeti az Egyesült Államokat meg Nagy-Britanniát, szóval kimondottan túlkvalifikáltnak érezzük magunkat. Ráadásul sokat olvastunk a témáról, így tudásunkat fitogtatva bevezetésként olyan mélyfilozófiai kérdések kerülnek elő, mint a paradigmák és a módszertani változások dinamikája. Miközben az űrkutatás egyre fejlődik, több a megfigyelés, a kísérlet, néhány régi elmélet megerősítést nyer, a téma pedig egyre inkább beszivárog a köztudatba. A modern kor embere akár még a kisfia könyvét elolvasva is megvilágosodhat, mint Gábor. Szó esik arról, hogy egyáltalán mire jó az űrkutatás és miért érdemes vizsgálni olyan helyeket, ahová el se jutunk. Vajon a túlélésben segít, hogy legyen C-tervünk, vagy a tudomány felvirágoztatásában? Miért nem megyünk inkább a víz aljára és miért nem küldhetnénk az űrbe robotokat? Előkerül a szovjet-amerikai űrverseny témája, a holdraszállási kezdeményezések új lendülete, de az is, hogy a tépőzártól a sportcipőig mi mindent köszönhetünk az űrkutatásnak. Végül, de nem utolsósorban elmondjuk, mi a Fermi-paradoxon és mi a magyarázata (mondtuk, hogy értünk hozzá!). Aki pedig arra kíváncsi, hogy kell köszönni egy földönkívülinek, az várja ki az adás legvégét!
Aug 05, 201901:09:23
#037 - A nagy Csernobil-svindli

#037 - A nagy Csernobil-svindli

Láttad a Csernobilt? Nem? Na jó, az Örökélet-stábból se mindenki, de akkor is szóba kerül a sorozat, többek között a hozzá kapcsolódó érdekességek, a rendszerkritika megjelenése, az atmoszféra és a hangulat. Kiderül még az is, hogy a stábból ki született Csernobil után. Amiről nem beszélünk, az a sorozatrendező másik projektje, a Stakka Bo nevű zenekarjellegű projekt (https://www.youtube.com/watch?v=sGNK-cOtxSs). Ha már egyszer nukleáris erőművek, akkor felmerül a napjainkban egyre aktuálisabbá váló Szovjetunió-nosztalgia. Laci tíz évet élt a kommunizmusban, a többiek meg az óvodában és a bölcsődében találkoztak a rendszerrel – na de hogyan? Jelentettük, ki lopta el a másik kisautóját, vagy csak úgy elloptuk, mert ez a rendszer velejárója? Bővebben a podcastban! Végül, de nem utolsósorban rátérünk az álhírekre is, információs buborékok, szkeptikus blogok, ufók, összeesküvő-oldalak és szarkasztikus, egymást trollkodó trollkommentelők kerülnek elő a zárásban. Legyetek résen!
Jul 07, 201901:01:35
#036 - Kockakövek és latexnadrág, avagy tüntetésekről és szuperhősökről

#036 - Kockakövek és latexnadrág, avagy tüntetésekről és szuperhősökről

Nem csak Felvidék, de a világ valószínűleg egyetlen podcastja, ami egyszerre szól a szlovákiai tüntetésekről és a képregényfilmekről. Valahogy így kéne magunkat reklámozni, ha nem lennénk ennél szerényebbek. Öntudatos állampolgárokként az Örökélet stábjának ötven százaléka vett részt a pozsonyi tüntetésen (majdnem hetvenöt százalék is volt ez az arány), aztán volt némi közünk a párkányi molinókhoz is, úgyhogy a műsor tüntetési gyorstalpalóval kezdődik. Géza elmagyarázza, miért is mentek az emberek az utcára május első felében Pozsonyban és Párkányban is, majd kitérünk arra, miért megy valaki tüntetni, mik voltak a tapasztalatok a helyszínen és hogy olcsóbb lett-e a kenyér. Szó esik a szlovákiai és magyarországi tüntetéskultúráról, valamint arról, hogy milyen módokon (nem) demonstrálunk. Egy csavarral a következő témát a képregényfilmek adják, amikkel az utóbbi időben tele volt a padlás. Feminista film-e a Csodakapitány és a Wonder Woman? Vicces a Shazam? Miért tetszett, vagy nem tetszett a Marvel-saga lezárása, a Végjáték? Kinek jött be a legújabb Hellboy? Óriási spoilerekre lehet számítani, szóval beavatatlanok csak óvatosan hallgassák, mert a végén még kiderül, kicsoda Amerika Kapitány apja.
May 21, 201901:05:19
#035 - Ahol Kolumbusz se járt

#035 - Ahol Kolumbusz se járt

Esznek-e Indiában marhahúst? Halálos veszedelem-e ott betegnek lenni? Mi igaz az interneten terjedő fámákból? Csviri, azaz Attila Indiában járt. Több mint egy hónapot töltött ott, így adta magát az egzotikus téma: Faggassuk ki arról, hogy mennyire igazak a sztereotípiák, kinek és mikor érdemes felkeresni ezt az országot, van-e az itthoni átlagos fizetésnek ott olyan hatalma, amellyel ott jómódúnak érezhetjük magunkat? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel bombáztuk Csvirit hárman, név szerint Gábor, Laci és Péter. Az adásból kiderül, hogy milyen különbségek szembetűnőek egy európainak Indiában, mennyire más az étel íze a hazai indiai étteremhez képest, milyen a tömegközlekedés stb. Csupa érdekes észrevétel 50 percben. A műsor végén visszakanyarodunk a popkultúrához is, kivesézzük a Captian Marvel-t és a Love, Death & Robots sorozatát is
Mar 26, 201957:37
#034 - IoT – Majd ha beszól a hűtő

#034 - IoT – Majd ha beszól a hűtő

Egyre több gép és használati eszköz vesz körül bennünket, amelyek az Internetre is kapcsolódnak - a 2019-es év (reméljük) nem a gépek lázadásáé lesz, fontosnak tartottuk, hogy egy adást szenteljük ennek a technológiának. Miként befolyásolja vagy fogja befolyásolni az életünket a sok „okos” berendezés, milyen hátulütői és előnyei ismertek jelenleg a világhálóra kapcsolódó eszközöknek? Szóba kerül, mennyire tartjuk fontosnak, hogy az autóban ülve, otthonunkhoz közeledve tárt kapuval, felkapcsolt lámpákkal, gőzölgő vacsorával várjon az otthonuk, illetve, hogy sci-fikben látott jövő-ház valóban egyszerűsítheti-e az életünket. Megemlítjük e hálózatok/eszközök ipari felhasználását, illetve azon is elmélkedünk, hogy egy ilyen mindent, mindennel összekötő rendszerben még jobban ki lehetünk téve a hackerek támadásainak. Kitérünk arra is, hogy a sok okos eszköz nem csak az egyszeri felhasználót segíti majd, hanem egy disztópia előhírnökeivé is válhatnak. Izgalmas kérdésekről, bár elsőre száraznak tűnő témáról beszél Attila, Gábor és Laci.
Jan 27, 201956:36
#033 - Stan Lee speciális különkiadás - a legjobb Marvel-filmek

#033 - Stan Lee speciális különkiadás - a legjobb Marvel-filmek

Különleges podcast a mostani - ötfős stábunk fáradságos munkával állította össze kedvenc Marvel-filmjeinek a listáját. Ez egy elég tág fogalom - beletartoznak a szűk körben vett Marvel moziverzumon túl az X-Men csapásirány filmjei is. Pontról-pontra végigmegyünk azon, miért szerettük, vagy éppen nem annyira szerettük az egyes alkotásokat, végül pedig szót ejtünk azokról a filmekről, jelenetekről, amik nem sikerültek a legszerencsésebbekre. Vajon hányadik helyen van a listán az Igazság Ligája? Két Pókember képes legyőzni három és fél Farkast, velük együtt pedig Rozsomákot? Szeretjük a vicces filmeket? Hány Oscart érdemel a Thor 1? Az adás végére minden kiderül! Kérdéseket, megjegyzéseket az orokeletcast@gmail.com címre várunk!
Nov 23, 201801:10:38
#032 - A téma az utcán hever

#032 - A téma az utcán hever

Hajléktalanok és rasszizmus, rasszizmus és hajléktalanok a témája az Örökélet podcast harminckettedik adásának. A különleges alkalomból öten is megjelennek a virtuális stúdióban, hogy kifejtsék a véleményüket a fajsúlyos kérdésekben. A hajléktalanokra vonatkozó szabályozás magyarországi módosítása nem csak a sajtóban, de a közbeszédben is elég nagy hullámokat kavart. Miért jöhetett egyáltalán szóba a törvények megváltoztatása és vannak egyáltalán előnyei egy ilyen rendeletnek? Milyen reakciókkal találkozott az elképzelése? Miként lehet megoldani a hajléktalankérdést? Efféle témákat boncolgatunk az adásban, szóba jönnek a finnországi megoldási módozatok, a szociális lakások és a lakhatóság kérdése, az innovatív próbálkozások a hajléktalanok megsegítésére, vagy az, hogy mennyire könnyű lecsúszni és milyen nehéz a visszatérés. A második téma apropóját egy rasszizmusról szóló teszt (https://implicit.harvard.edu/implicit/hungary/selectatest.jsp) szolgáltatta, ami felveti a kérdést, hogy vajon mitől vagyunk szinte mind rasszisták? Mi a különbség, ha egyáltalán van, a rasszizmus és az előítéletek között? Jogosak a sztereotípiák, amit alkalmazunk az embertársainkkal szemben? Megannyi érdekes kérdés és válasz, mármint a részünkről.
Nov 03, 201801:13:30
#031 - Wasteland

#031 - Wasteland

Lassan, lehet, hogy már túl későn kezd az emberiség egy része érdeklődni afelől, hogy mi lesz azzal a mértéktelen sok szeméttel, amelyet naponta kitermel. Elkezdődött egy divatirányzat, amely hazánkban is hódít. Adásunkban főként a Zero Waste életstílusról beszélget Attila, Gábor, Laci és Péter. A tengerentúlról indított mozgalom egyik alapítója, Bea Johnson „5R“-je mentén haladunk a Zero Waste fő pillérjein keresztül. Ahogy az már megszokottá vált, a társaság megosztja tapasztalatait a témában. Megtudható, hogy miért jó komposztálni, hogyan lehet kevesebb felesleges tárgyat vásárolni, illetve milyen küzdelmekkel néz szembe a fogyasztó társadalom embere, amikor olcsó, vonzó ám legtöbbször haszontalan tárgyak várnak rá támadásra készen a pultokon. Divatos-e használt ruhákat vásárolni, saját „zacskókat“ gyártani? Hogyan tolerálják a Zero Waste-es vásárlást a szupermarketek, eldobjuk-e, vagy inkább megjavítjuk, ami tönkrement? Adásunkban nem marad egyik kérdés sem megválaszolatlanul. A podcast végén még egy-két perc erejéig elkanyarodunk a legújabb Marvel-filmhez is, a Hangya és Darázshoz, amelyet a társaság fele már látott is – elhangzik, hogy érdemes-e megnézni, valamint, hogy tud-e újat hozni az előző részhez képest.
Aug 16, 201801:00:18
#030 - A jó, a rossz és a korrupt

#030 - A jó, a rossz és a korrupt

Június végén a harmincadik alkalommal is sikerült a mikrofonok elé kergetni a bandát, hogy ismét hallassuk a hangunk. A volt szocialista országokra a mai napig jellemző, hogy a társadalomban hol nyíltabb, hol burkoltabb formában, de erősen meghatározó erőként ott munkál a korrupció. Nem kivétel ez alól Szlovákia sem. A podcast első és terjedelmesebb témájában ezt a témát igyekszünk körüljárni, személyes tapasztalatok, illetve közvetett esetekkel illusztrálva. Elfogadható-e a korrupció? Hol találkozni vele a leggyakrabban? Attila, Gábor és Laci elmélkedik arról, hogy van-e különbség abban, ha az ember a pénzes borítékot egy igazgatónak, egy rendőrnek, vagy egy orvosnak adja. Elhangzik az is, hogy mit tartunk korrupciónak, mikor nézzük el és kinek. Miért a délebbi országokra jellemző a korrupció és a klientelizmus? Megdöbbentő történetek is kiderülnek: Gábor a felvétel napján enged a korrupció kísértésének, hogy szorult helyzetét orvosolja, Laci és Attila pedig megosztja személyes, valamint hallott esetek tanulságait. Egy nagy adag ember, egy rakás fegyver, nagy sziget és egyre szűkülő játéktér. Az adás második felében nem bírunk ellenállni a most divatos számítógépes játék zsáner kibeszélésének, a Battle Royale-nak. Közösen megpróbáljuk kideríteni, hogy mitől ilyen népszerűek ezek (Playerunknown’s Battleground, Fortnite stb.) a játékok, miben mások, mint az eddigiek. Kiderül az is, hogy most már nem csak a virtuális férfiakat érheti a halál a virtuális hadszíntereken, hanem a nőknek is megadatik ez a lehetőség.
Jul 14, 201801:08:08
#029 - Nők, férfiak, szerepek

#029 - Nők, férfiak, szerepek

Az Örökélet központi témája ezúttal a feminizmus, amit kiterjesztett szereposztásban sikerül körbejárni, még ha kicsit csapongóan is. Öten ültek be a stúdióba, Géza, Gábor, Peti és Csviri mellett ezúttal itt van Marianna is. A feminizmus definicíójával és a félreértelmezésekkel kezdünk, megjelennek a beszélgetésben az egyenlőség dimenziói, a szülői szabadsággal kapcsolatos tévhitek és az, hogy vajon hátrányos helyzetben vannak-e a nők. Szóba esik, érzelmileg mennyire túlfűtött témáról beszélünk, szót ejtünk az alapvető tévedésekről, melyek a feminizmus egyes aspektusaihoz kapcsolhatóak. A Me Too mozgalom ürügyén a zaklatás témája, valamint a különböző standardok és értékek kerülnek szóba, a mozgalom gyakorlati haszna és a fellendülésének esetleges kockázatai mellett. Vitázunk továbbá egy kicsit az Isztambuli egyezményről és annak gyakorlati hatásairól, valamint kifejtésre kerül, miért védik speciális egyezmények a nőket, mi számít nemi szerepnek és mik a társadalmi nemek. Vajon a feminizmus célja, hogy a nők menjenek a bányába, vagy fát hasogatni? Fel kell cserélni a nemi szerepeket, vagy fontosabb ennek a lehetősége? Miként viselkednek a sikeres vezetők és mekkora az esélye annak, hogy a nők is képesek végigjárni ugyanazt a szakmai ranglétrát, amit a jól teljesítő férfiak? Csupa kérdés a legújabb Örökéletben, stay tuned!
May 06, 201801:15:53
#028 - Közhangulat és robotika

#028 - Közhangulat és robotika

Rendhagyó hármas készíti az Örökéletet – Gábor és Géza mellett Peti csatlakozik a stábhoz, hogy kifejtse véleményét az Élet Nagy Dolgairól, legújabb podcastunk pedig emellett némileg feszesebb is a szokásosnál. Tüntetés és választás Az elmúlt egy hónap nem szűkölködött a fontos közéleti töörténésekben. Szlovákia felbolydult és tömegek vonultak az utcára, kis stábunk a reprezentatív felmérések alapján 33 százalékban jelen volt Pozsonyban, 33 százalékban megfordult más szlovákiai városokban, 33 százalék pedig távolról szimpatizált a történésekkel. De van értelme a megmozdulásoknak? Mire jó, ha megszólal és nyomást gyakorol a tömeg? Egyáltalán mit szeretnének a tüntetők és van-e esély arra, hogy a lendület kitartson? Körüljárjuk a témát. A szlovákiai demonstrációk mellett a magyarországi történések, különösen a furcsa kampány, a HZDS-áthallások, vagy a választási benyomások is szóba kerülnek, valamint elhangzik, miért különösen elkeserítő, hogy egyre többen szimpatizálnak a cuki MKKP-val. Az örök háború törvényei Szokásos film-, könyv- és mindenes ajánlónkban többek között a Ready Player One kerül említésre (beleértve a filmet és a könyvet), továbbá filozófiai vita bontakozik ki az Asimov-könyvek kapcsán a kedvenceinkről, a robotika törvényeinek aktualitásáról és a mesterséges intelligenciáról. Joe Haldeman Örök háború/Örök béke kötetkettőse pedig arról késztet elmélkedésre, hogy lehet-e valós csillagközi háborút folytatni, valamint miként fogadná a társadalom, ha hirtelen feltűnnének az idegen lények.
Apr 05, 201846:43
#027 - Te mit sportolsz?

#027 - Te mit sportolsz?

Alig kilencvenet kellett aludni és röpke szünet után ismételten jelentkezik az Örökélet felvidéki magyar podcast jubileumi 2018-as első adása! Kiemelt témák: a téli olimpia, a Minority Safepack, a rossz képregényfilmek és a kevésbé rossz filmek. Mit kezdjünk az olimpiával? A sport nemesít és szép dolog, apró bökkenő, ha a három beszélgetőpartner közül kettő nem kimondottan kedveli és a téli olimpiát is csak felületesen követi – de ez a szép szakmai feladat! Gábor munkakötelességből azért egész nap bámulja a síelőket és a műkorcsolyát. Elmondjuk, mitől jó dolog Elizabeth Swaneynek lenni és kitérünk rá, vajon az amerikai magyar importversenyző megszentségtelenítette-e az olimpiai szellemet, előkerülnek kedvenc sportágaink, eszmecsere alakul ki Eddie, a sas ugrásainak nagyságáról és a pszeudosportokról, szóba kerül a curling, a darts, meg a bob. Van olyan sport, amit utálunk? Hát persze, hogy van, például a foci, meg a pontozásos sportok. A blokk a gyorskorcsolyázók lábizmairól szóló elmélkedéssel zárul. Öt perc közszolgálat – a Minority Safepack A nagy aláírásgyűjtési láz nem kerülheti el a milliók által követett Örökélet podcastot sem, Géza rövid ismertetőt tart a Safepack gyakorlati hasznáról, aláírási módozatairól és szép szavakkal arra ösztökéljük a kedves hallgatókat, hogy írják alá az európai polgári jogi kezdeményezést, ami több szempontból is lendíthet az őshonos kisebbségek helyzetén. Kattintsatok ide! Go, Power Rangers! Az Örökélet popkulturális rovata a szuperhősfilmekre fókuszál. Laci elmondása szerint a legújabb Pókember teljesen korrekt ifjúsági film lett, a Thorból meg vígjátékot sikerült faragnia a Marvelnek. Gábor ugyanakkor vette a fáradságot és megtekintette a méltán világsikert elért Tini Nindzsa Teknőcöket és a Power Rangers-t, majd konstatálta, hogy régen minden jobb volt. Előkerül a DC animált egészestés filmszekciója, köztük a közepes Gotham by Gaslight és a rettenetes Batman és Harley Quinn, megkapja az osztást az Igazság Ligája, ami csak nem akar működni, váratlan dicséretet kap viszont Zack Snyder pszichadelikus opusa, az Álomháború (Sucker Punch). És aki meg akarja tudni, mit gondolunk az Örökélet stábját amúgy alaposan megosztó Csillagok háborúja-aktuálisról, az meg is tudhatja.
Mar 07, 201801:09:54
#026 - Lövölde

#026 - Lövölde

Miről beszéljünk ma? – tettük fel a kérdést az Örökélet szervezése közben. Mikor Gábor kifejtette, hogy ki akarja váltani a fegyvertartási engedélyt, már tudtuk is. Természetesen a lövöldözésről. idkfa Adódik a kérdés, egyáltalán miért érez bárki is kényszert arra, hogy legyen fegyvertartási engedélye? És mi történik akkor, ha elkezdi a folyamatot? Szó esik a pszichotesztekről és arról, hogy milyen lépések szükségesek ahhoz, hogy legyen egy különbejáratú pisztolyunk. Mit takar a fegyverviselési engedélyek a, b, c és d kategóriája, illetve kell-e a muskétához hasonló papír? És egy nyílpuskához? Megannyi kérdés, ami a nyilvánosságot és minket is foglalkoztat. És persze ha már lőfegyverekről van szó, akkor szóba kerülnek a kések, a svájcibicskák és a középkori pallosok, valamint az, hogy miként jutott fel késsel az egyik beszélgetőpartner a Pozsony-Kassa repülőjáratra a 911-es terrorhullám csúcspontján. Meg a pozsonyi lőterek. dnclip A podcast második felében terítéken az esport és az egyes vállfajai – azaz a fizikai lövöldözés helyett a virtuálisra helyezzük a hangsúlyt. Kiderül, hogy nézünk-e bajnokságokat, illetve beszélünk arról, voltak-e tapasztalataink az esport egyes formáival. Fókuszban a LoL, a Dota, a Wot, a CS:Go és sok más betűszó, de élénk vita bontakozik ki arról is, hogy van-e helye az olimpián az esportnak.
Nov 22, 201701:00:50
#025 - Sugar daddyk és hagyományőrzők

#025 - Sugar daddyk és hagyományőrzők

Az Örökélet jubileumi huszonötödik adása a hálózatosodás jegyében telik, szóba kerülnek a társkereső portálok meg a hagyományőrzők. Ha többet akarsz tudni a lovasíjászat autentikus voltáról, hallgass bele a jubileumi podcastunkba három hagyományos és két új szereplővel – Petivel meg Csvirivel. Come to daddy Pozsonyt az utóbbi időben elárasztották egy párkereső oldal óriásplakátjai, amely felvállalt célja a szponzorok és a szponzoráltak összehozása. Létezik pénz nélküli szerelem és anyagiakon alapuló kapcsolat? Mennyire elítélendő, ha valaki regisztrál egy ilyen portálra? Miként működnek és működtek a társkeresés hagyományos módozatai? Az élet értelmére keressük a válaszokat. Kardok és tánclépések Apropó társkeresés – sokan nem az interneten, hanem élőben csajoznak, fizikai kontaktust keresve, mint a kőkorszakban. Ennek kapcsán és a közös hobbijainkra alapozva beszélünk a néptáncosok és a hagyományőrző csoportok jellegzetességeiről. Miért kezd valaki táncolni? És középkori páncélingbe öltözni? Mennyire élő még a népzene? Hol a legjobbak a hagyományőrző fesztiválok és mi köze a korhűséghez annak a lovasíjászatnak, amit a fesztiválokon látunk? A podcastet hagyományos összefoglaló zárja a minket nyáron ért kulturális ingerekből. Előkerül a Dunkirk, Terry Pratchett regénye, a Kisistenek, Neil Gaiman Amerikai istenekje, a Trónok harca és a Pókember. Mindenkinek kellemes szeptembert kívánunk!
Sep 14, 201701:20:57
#024 - Hogy alapítsunk dinasztiát?

#024 - Hogy alapítsunk dinasztiát?

Családi kötelékek jönnek létre és erősödnek, egyesek megházasodnak, mások pedig megveszik a négyfős ebédlőasztalt, mert kell. Az Örökélet nem csak örök, de gyarapodik és sokasodik – erről szól az aktuális podcast. Te mit szülsz? A podcast előtt hetekkel megszületett Laci második fia, Misi. Ennek kapcsán esik szó a szülés csodáiról, pontosabban az apró-cseprő részletektől a férfi kötelességeitől kezdve a megfelelő szülészet kiválasztásán át az anyagi vonzatokig. Miként kezelik a férfiak azt, hogy megismerik, milyen véres… akarjuk mondani csodás és felemelő technikai részletek kerülnek ki a szülésről? Mi a különbség a břeclavi kórház és Kramáre között? Mitől jó egy orvos? Részletek a podcastban. Te mit házasodol? A családi örömök kategóriába tartozik, hogy Géza nagy erőkkel készíti elő a lagziját. Milyen motivációk vezérelnek valakit arra, hogy meglépje ezt a lépést? Milyen jótanácsokkal szolgálhat két tapasztalt (értsd: egyszer, de csakis egyszer nősült) férfi egy esetlen kollégájának? Vőfélyes-menyasszonyrablásos-gyűrűmenedzselős részletek kezdő vőlegényeknek. Wubba lubba dub-dub! Aktuális popkulturális értékelőnkben a világ legzseniálisabb rajzfilmsorozata, a Rick és Morty mélyelemzése dominál, aki még nem nézte meg, tegye meg! Elmondjuk továbbá, miért szerettük a Galaxis őrzőit és miért nem szerettük a Zsivány egyest.
Jun 11, 201701:24:08
#023 - Ausztriában a keksz is jobb

#023 - Ausztriában a keksz is jobb

Élelmiszerbotrány, netes rendelések, John Wick – teljes gőzzel pörög az Örökélet. Te mit fogyasztasz? Közép-Európát lázban tartja az élelmiszerbotrány, miután kiderült, hogy a multik rosszabb minőségű termékeket hoznak forgalomba nálunk, mint nyugaton. Tényleg? – tesszük fel a kérdést. Személyes tapasztalataink szerint igen, az osztrák Billákban például a keksz, a vaj és a hús is finomabb, mint Szlovákiában vagy Magyarországon. A mosópor pedig ugyan nem finomabb, de jobban mos. Szóba kerül a cseh fogyasztóvédelmi műsor, a Peklo na talíři (https://www.stream.cz/porady/peklonataliri), de monfondírozunk azon is, hogy miként lehet hatékonyan megváltoztatni a fogyasztói szokásokat, milyen rossz húsokat vettünk már életünkben, illetve miben rejlik a szlovák és magyar élelmiszerpiac közti különbség. Egy póló rendel Míg az élelmiszerek terén nem nagyon lehet válogatni, a netes vásárlási szokások megváltozása miatt sokkal egyszerűbbé válnak a külföldi rendelések. Ebay, Alibaba, Bookdepository – összegezzük a tapasztalatokat, különösen annak fényében, hogy Laci és Gábor is veterán netes rendelőnek számít. Elmondjuk, miért érdemes és miért nem külföldről rendelni, felhívjuk a figyelmet a vonatkozó blogokra (rendeljkinait.blog.hu). Miért postáz egy kínai cég százhúsz mobiltelefon helyett száznegyvenet? Válasz a műsorban. Jól alszik Wick? Háromból kettő – ennyien láttuk a John Wicket, Géza meg az adás ideje alatt kigúglizza, miről is szól a film. Részletes elemzést hallhatunk az egyszerű és nagyszerű, néha egyenesen a számítógépes játékokra hasonlító alkotásról, ahol a pisztoly is egy arany és a kocsmában az ital is. Emellett szóba kerül az Expanse (avagy a Térség), az utóbbi idők egyik legjobb sci-fi sorozata.
Mar 11, 201701:01:36
#022 - Lázban égünk

#022 - Lázban égünk

Válságos időszakon van túl a felvidéki magyarság, miután mindenki megbetegedett és elkapta a szlovákiai magyar vírust. De azóta jobban lettünk és már azon gondolkodunk volna, hová mehetnénk bálozni – ha valamikor is jártunk volna bálokba. Örökélet-összefoglaló. A betegség ötven árnyalata Tudtátok, hogy a facebookos beszélgetéseinkre rá lehet keresni? Csak rá kell kattintani a megfelelő beállításra! Na de csapongtunk, viccen kívül: kemény volt az idei tél, felváltva volt beteg az egész univerzum, közte pedig a családjaink. Szó esik arról, hogy ki hogyan tudatosítja, hogy baj van és milyen tablettákat és csodaszereket használ a válságos időkben – a paralenes izzasztókúrtól a hagymateán át a forralt sörig. Mellékes említést kap az oltást semlegesítő homeopátiás orvosság, valamint az Ezo tévé jósai, akiknek ezúton is üdvözöljük anyukáit. A disznóölés pszichológiája Mivel Hamvas Béla lestoppolta a bort, nekünk maradt a disznóvágás, mint egy téma, melyet a mélységeiben szét tudunk boncolni (boncolni!). Melyikünk szereti a sült vért, mi a legnehezebb és a legkönnyebb része a tornak, elmélkedések a darabolásról, katlantüzekről és pörzsölésről. Emellett szóba kerül, hogy az Örökélet szerkesztőségében vannak a legnagyobb partiarcok, akik eljárnának bulizni, de szabad választásukból nem teszik. Spiel des jahres Gábor évek óta szorgalmasan gyűjtögeti az év társasjátékait és mostanra lett majdnem teljes a gyűjteménye. 1979 óta kiadtak pár jobb és rosszabb játékot, ezek listáját tekintjük át a podcast keretein belül a legjobbnak tartott Dixittől kezdve a legkevésbé hangulatos Keltisig, de az is figyeljen, aki kíváncsi arra, miként építünk újjá a romjaiból egy várost úgy, hogy a vécék stratégiai elhelyezését tiszteletben tartjuk (és vegye meg a Drunter und Drübert). Zárásként pedig a filmes élményekről lesz szó, például arról, hogy egy betegséghullám még a Shield ügynökei, valamint az Agent Carter megnézésére is tökéletesen alkalmas. Ja, és megjelent a Justice League: Dark, lehet keresni az újságárusoknál és a sötét letöltőportálokon!
Feb 19, 201701:01:59
#021 - Utópiák és disztópiák

#021 - Utópiák és disztópiák

Volt szó arról, hogy a világ a pusztulásba tart. Na de hogy csinálja, stílusosan, vagy anélkül? Annyi irodalmi mű és film feszegeti az utópiákat és azok ellentéteit, hogy megéri róluk hosszabban beszélni – erre fókuszál az Örökélet első idei adása. Drogok és visszamaradt alfajok A disztópiákról beszélgetve adódik a kérdés, vajon tényleg rosszabbul élünk, mint korábban? 2016 jó év volt, vagy egyszerűen csak úgy érezzük, többen haltak meg és több rossz dolog történt a világban? Az utóbbi években valóban akad javulás, csak nem biztos, hogy érezzük, mert egyébként rosszul érezzük magunkat. Aldous Huxley szép új világában erre nem lenne alkalmunk, csak ha kívülállóak vagyunk, hiszen a szex, a drogok és a genetikai szelekció miatt bele se gondolunk abba, mi folyik körülöttünk. Szóba kerül Orwell 1984-e is, beszélünk arról, hogy működőképes lehet-e a regényben felvázolt propagandamódszer és mennyiben valósult meg a szintén általa vizionált újbeszéd. Gyilkos robotok kora Vajon mit várhatunk el a jövő robotjaitól? Megcsinálják a turmixunkat, ránk rántják a kocsikormányt, vagy elbeszélgetnek velünk az élet értelméről? Asimov Alapítvány-trilógiája ürügyén szót ejtünk a robotika törvényeiről, a MIT egyetem morális masinájáról (http://moralmachine.mit.edu/), valamint arról, hogy egy karambolnál kit csuknak majd börtönbe a rendőrök. A robotos kitérő után említést kap a Fahrenheit 451-Mátrix keverékére építő Equilibrum, a nem túl hiteles V mint Vendetta, az aprólékosan megtervezett élet koncepcióját feszegető Gattaca, a hiperegyenlőséget hirdető Harrison Bergeron, a degeneráltság csúcsát jelentő Idiocracy, valamint Ian Banks Kultúra-sorozata a tökéletes társadalomról. Vannak aztán utópiák férfiak nélkül is, filmben a Szexmisszió, képregényben az Y, the Last Man feszegette a témát – mi is feszegetjük. Zsiványérzék Hiába a karácsony, a sok bejgli miatt most nem ért minket annyi kulturális impulzus. Háromból ketten láttuk a Zsivány egyest és megvan róla a véleményünk, a BBC pedig filmre vitte Dirk Gently holisztikus nyomozóirodáját. Gábor pedig a Wasteland 2-t szerezte be a Steam akciójában – és azóta is fél tőle. Ezúton kívánunk mindenkinek sok jó filmet, kitartást a podcastok hallgatásához és boldog, szerencsés új évet! Mindenkinek kellemes szórakozást és disztópiáktól mentes (örök)életet!
Jan 29, 201701:13:11
#020 - Egy este nyugalomban

#020 - Egy este nyugalomban

Van úgy, hogy a podcast egy kedélyes éjszakai csevegéssé változik a világ nagy dolgairól. Ez nem egy olyan rész, mert nagy és jelentős dolgok helyett kis ügyekről esik szó – fókuszban a fura nevek, az ezotéria, na meg az ufók. Ennek örömére Laci is csak suttogva mer beszélni, hiszen az ufók komoly dolognak számítanak. A nevem Medivh. Kovács Medivh. Medivh egy hatalmas varázsló, de hiába annyira hatalmas a Warcraftben, mégsem eléggé befolyásos ahhoz, hogy valaki Magyarországon elnevezze így a gyerekét. Milyen szempontok alapján adunk neveket és miként érzékeljük azokat? Hol a határ az elfogadható és az elfogadhatatlan nevek között? Kötetlen és csapongó beszélgetés a regényekből vett, a furcsa hangzású, vagy éppen a bibliai nevekről. Szóba jön a nevek átírása is. A Chemtrail kiirtotta az ufókat Mindannyian bámuljuk a szuperholdat és arra gondolunk, miként befolyásolja mindez az aszcendensünket az oroszlán jegyében. Vagy valami ilyesmi. Mitől féltünk gyerekkorunkban, léteznek-e szellemek és miért van az, hogy a chemtrail-elméletek elterjedésével kivesztek az ufók az égről? Lehet, hogy ez egy ufóellenes permet? Igaz-e, hogy Zselízen a középiskolások mind próbáltak szellemet idézni? Megannyi kényelmetlen kérdés és nem véletlen, hogy nincs elég időnk beszélni róla, marad a szurkek.tumblr.com, ami rámutat a magyar irodalomban rejlő ősigazságokra. Furadoki A Dr. Strange kétharmados töbséggel meg lett nézve, Gábor és Laci is arról beszél, miért tetszett és nem tetszett nekik a térhajlítgatós film, amiben Sherlock Holmes három nap alatt megtanul varázsolni. Szóba került még Waikiki Hunt for The Wilderpeople című életigenlő alkotása, valamint a Boys képregény, ami azoknak szól, akik utálják a szuperhősöket és a legszívesebben megrugdosnák jól mindet. Mindenkinek kellemes szórakozást és nyugodt, idegeket kímélő gyereknevelést kívánunk!
Jan 25, 201751:13
#010 - A Boston-Strasbourg-Pozsony tengely

#010 - A Boston-Strasbourg-Pozsony tengely

Jubileumi tizedik adásához érkezett a szertelen szlovákiai magyar podcast, az Örökélet. A tagok hatvanhat százaléka Terepasztal néven indult az első pozsonyi magyar kvízen és az előkelő középmezőnyben végzett, ezért szóba kerül, mikor uralkodott Mária Terézia és mikor vezették be hivatalos nyelvként a magyart. Meghívott vendégként pedig Fiala Jánost halljuk bejelentkezni Bostonból, aki a Harvardon tanít és tanul, valamint gyakorlott nemzetközi jogász. Perre, magyar! (4:10) Strasbourg és az Emberi Jogok Európai Bírósága egy misztikus hely, ami időnként előkerül a közbeszédben, viszont kevesen vannak tisztában azzal, mit is jelent egy ilyen pereskedés. Mit jelent valójában egy ilyen eljárás és miként zajlik? Szeretnek pereskedni a szlovákiai magyarok mondjuk a magyarországiakhoz, vagy a csehekhez képest? Erről mind szót ejtünk az adásban. Három nézőpontból kerül kifejtésre, mennyire (nem) függetlenek a bíróságok nyugaton és Szlovákiában, valamint végigvesszük, hogy szlovákiai magyarként egyáltalán milyen esetben van értelme annak, hogy sikeresen kényelmetlen helyzetbe hozzuk az államot. Ilyet még nem csinált senki, csak mellékesen jegyezzük meg. Népsavazás (20:38) A népszavazásnak vége, emberi jogi stratégia elfogadva, vajon jön az armageddon? Visszamenőleg is kiértékeljük, mi tetszett és mi nem tetszett az eredményekben és a magyar közösség hozzáállásában a szavazáshoz. Elmondjuk, mi lehetett az átlagon aluli részvétel oka, majd jön a legfontosabb kérdés: akkor most a jövőben elképzelhető, hogy jönnek a nem standard családok? Egyáltalán mikor számít klasszikusnak egy család és mennyire lehetne szómágiával elkerülni a társadalmi válságot? Eleve furcsa, hogy a családvédők azokat az egynemű párokat pécézték ki maguknak, akik a hagyományos családmodell szerint élnének, vagy ez teljesen logikus előzménye a kampánynak? A jövő trendjei formálódnak. Hójelentés (51:30) Örök téma az időjárás, a podcast felvételének idején Bostonban nagyjából másfél méteres a hó, Pozsonyban akad egy-két folt, keletebbre mutatóban sem akad semmi. Aktuális helyzetjelentés mellett kiderül, hogy régen minden jobb volt.
Feb 19, 201557:21
#009 - Mesék családokról és kártyákról

#009 - Mesék családokról és kártyákról

A családvédő népszavazás itt van a küszöbön, folyamatosan jönnek az újabbnál újabb hírek arról, hogy miért kell elmenni szavazni, miért nem kell választani, és egyáltalán arról, szeretjük-e a melegeket és hajlandóak vagyunk-e megengedni, hogy gyerekeket fogadjanak örökbe és családnak hívják magukat. Az Örökélet a januári adásában körbejárja a témát. És a gyűjtögetős kártyajátékokról is szó esik. Szavazol-e? (0:00) Első körben tisztázzuk, hogy mindegyikünk úgy véli, nem érdemes elmenni szavazni, az indokaink azonban különböznek. Kérdéses, hogy a szavazás mennyiben konstruktív és mennyiben szolgálja csak azt a célt, hogy ki lehessen jól rekeszteni közülünk a másokat (akik éppen nem a magyarok), kérdéses, mennyire szítja vagy csillapítja a voksolás a társadalom belső feszültségeit. Erről mind szó esik a bevezetőben, ahogy arról is, miért van az, hogy a kampányban szinte kivétel nélkül két férfi merült fel elrettentő példaként, nem pedig két nő. Fogadj örökbe! (32:01) Mennyire van valós veszélye annak, hogy egynemű párok fogadják majd örökbe a gyerekeket és homoszexuálisokat nevelnek belőlük? Szót ejtünk az örökbefogadás szabályairól, na meg arról, hogy már most is működik egy ezt lehetővé tevő struktúra – csak épp az élettárs nincs szülőként nyilvántartva. A várható következményeivel együtt megemlítésre kerül az egyik terjedő városi legenda, miszerint ha egy kisgyerek nem akar mosogatni és kapcsolatba lép a segélyhívó vonallal, elveszik a szülők összes gyerekét és postázzák őket a németországi homoszexuálisoknak. Futunk pár kört a szexuális felvilágosítás témája körül – vajon mennyire fontos a megfelelő nevelés, mikor érett meg rá a fiatal, hogy megismerje az alapvető, szexualitással kapcsolatos fogalmakat, s mennyiben segít a világtól való elzárkózás? Végül szóba kerülnek a civil szervezetek és a pártok, az, hogy kinek mit jelent valójában a népszavazás. Gotta catch ’em all (52:35) Laza zárásként elmondjuk, miért okoz számunkra nagy fájdalmat, hogy akciós áron lehet számítógépes gyűjtögetős kártyajátékokat vásárolni. Említésre kerül a Magic: the Gathering, a Pokémon és Pikachu, a kilencvenes évek kártyaláza, a Dominon és a Runeage, valamint az, hogy miről is szólnak valójában a pakliépítgetős-gyűjtögetős játékok.
Feb 01, 201501:06:01
#008 - Je suis...

#008 - Je suis...

Az év elején szinte kisajátította a közbeszédet a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni terrorista támadás, majd annak a következményei a szólásszabadságra, vagy éppen a bevándorlásra. Erről, meg a korrupcióról esik szó az Örökéletben. Vérfürdő és ami mögötte van (0:00) A párizsi vicclap szerkesztőségének lemészárlása kapcsán különféle kérdések és problémák merülnek fel. Kiderül, hogy vajon melyikünk számára mi a legmegdöbbentőbb a történtekben és miként tekintünk a Hebdo karikatúráira. Szóba jön a szólásszabadság és annak a határa, foglalkozunk azzal, hogy vajon valóban maguknak keresték-e a bajt a szerkesztők. A terroristák támadásának legfőbb folyománya, hogy a multikulturalizmus működőképessége kérdőjeleződött meg. Ennek kapcsán ejtünk pár szót arról, mennyire zárkózott ország Szlovákia, miért vándorol ki valaki valahová, vagy éppen arról, hogy mi a helyzet Németországban. Szabad a szó (28:35) A másik fontos téma a Charlie Hebdo-eset kapcsán, hogy hol van a vicc és a jóízlés határa. Vajon lehet viccelni a vallással? Miként lehet tekinteni a Charlie Hebdo-féle vicclapokra és hol vannak a humor határai? Ennek ürügyén szót ejtünk a szlovákiai és a magyarországi politikai humorról, megemlítjük a Cynická Obludát, a Trollfosztást, a Naše Slovenskót és Shootyt, de szó esik a néhai Kretén magazinról, a Napirajzról, de még a Trollfociról is. Kissé korrupt 46:40) Új év, régi szokások. Arról ejtünk pár szót, hogy mennyire része társadalmunknak a korrupció. Gyakorlati példákkal illusztrálva mindezt, szót ejtve az orvosokról, az orvos barátainkról, akik nem, vagy nehezen fogadnak el kenőpénzt, az egészségügy állapotáról, a rendőrökről, buszsofőrökről és a revizorokról.
Jan 17, 201501:02:01
#006 - Gyerekvállalás és autonómia

#006 - Gyerekvállalás és autonómia

Megjött december és az emberekben nem csak a felebaráti szeretet, de a frusztráció is halmozódik, azaz Fontos Dolgok történnek. Mi pedig szót ejtünk az autonómiáról és az MKP tervezetéről, a bíróságokról és az ügyészségekről, vagy egy olyan személyes témáról, hogy miként lehet hozzáállni a gyerekvállaláshoz három különböző kiindulópontból. Géza pedig különféle technikai okokból átmegy robotba. Kezdhetünk autonómiázni! (00:32) Az MKP megtette azt a szívességet, hogy kijött az autonómiatervezetével (hivatalosan persze nem így hívjuk, hanem úgy, hogy „A megmaradás, gyarapodás és zárkózás alapkoncepciója”). Lehet róla végre beszélni, ahogy arról is, kell-e autonómia. … Igen, nagyon nehéz, mert még mindig mást értünk alatta. Járunk pár tanácstalan kört a tervezet körül, amit mindenki látott, de kevesebben olvastak, még kevesebben beszélnek róla. Mi köze a státuszunk megváltozásának a magyarság fogyásához és érvényesüléséhez? Mi köze a revízóhoz? Mennyi esély van arra, hogy tudunk beszélni erről a tervezetről, vagy a közös ügyeinkről? Mennyire igaz az, hogy előbb kéne az olcsó kenyér, aztán az önigazgatás? Csupa érdekes kérdés, mi pedig feltesszük. Az utolsó ítélet (26:48) Jozef Čentéš a héten megkapta a saját kis elégtételét, az Alkotmánybíróság végre kimondta, hogy jogtalanul nem nevezték ki főügyésznek. Aztán hogy ez kit érdekel? Minket úgy tűnik, igen, de sokkal fontosabb, hogy mi a döntés jelentősége. Vajon azt jelenti mindez, hogy a bíróságok állapota javul? Váltunk pár szót arról, milyen állapotban van az igazságügy, miért félünk a bíróságoktól és milyen üzenete van annak a kisemberek számára, hogy sokszor a nagyemberek sem tudnak elégtételt kapni. Örökélet és gyerekélet (41:15) Az Örökélet kicsit olyan, mint a saját gyerekünk, miközben egyébként Gábornak van egy saját gyereke fizikai valójában is, Lacié úton van, Géza meg mindenről tud okoskodni gyerektől függetlenül. Mennyire várja el a mai társadalom, hogy legyen gyerekünk? Milyen praktikus megfontolások vezetnek minket a gyerekvállaláshoz? Mennyire kell mindehhez stabil egzisztencia és az anyagiak megléte? Tapasztalatok elsőkézből és másodkézből, miközben előkerül a homoszexuálisok örökbefogadásának a kérdése és az ezügyben aktuális népszavazás.
Dec 05, 201401:05:43
#005 - A demokrácia és a kártyás fizetés ünnepe

#005 - A demokrácia és a kártyás fizetés ünnepe

A hetekben két fontos dolog is megvalósult Szlovákiában: van ingyen vasút és új Örökélet. Választások voltak az országban, szó esik a legnagyobb meglepetésekről, az ideális választási rendszerekről, a tüntetések szerepéről és arról, hogy miként lehet manipulálni a szabályokkal. Továbbá elmondjuk, mit gondolunk a bankkártyákról (jó ötletnek tűnt). Forrong az utca a házelnök házánál (00:25) Az elmúlt két hétben is akadt épp elegendő tüntetés. Pozsonyban Pavol Paška házelnök menesztése kapcsán vonultak utcára az emberek – köztük Lacival, aki szerint igen kellemes volt az atmoszféra. Futunk pár kört Paška távozása körül és belegondolunk, vajon miként fordulhatott elő, hogy ezer embernek elég volt az utcára mennie egy politikus távozásához. Vajon hatékonyak a szlovákiai tüntetések? És egyáltalán milyen dolog az, hogy az MKP és a Híd véleményét nem lehetett hallani a botrány kapcsán? A zenélő ház diadala (11:49) Rendben lezajlottak az önkormányzati választások, voltak, akik mentek, más politikusok maradtak. Géza dohog egy sort arról, hogy nem érti a nagymegyeri lelkületet és azt, miként kerülhet vissza a székébe egy olyan polgármester, akit 2007-ben korrupció vádjával jogerősen elítéltek. Gábor a Pozsony-óvárosi eredményeket firtatja, itt 25 szavazattal bukott meg egy másik Gábor, a Grendel. Laci a nagyszombati hipszterpolgármesterről és a pozsonyi főpolgármesterről beszél. A választások kapcsán szót ejtünk az ingyenes vonatközlekedésről és anak várható szociális problémáiról, továbbá decensen szidjuk a vasutat. Említésre kerül a komáromi Összefogás kudarca és a párkányi zenélő ház névre hallgató paranormális jelenség. Demokrácia – rosszul csinálod! (32:29) Ha már választások, érdemes belegondolni, mi (nem) működik jól a mi kis demokráciákban. Karol Janeček cseh matematikus egyenesen kidolgozott egy olyan rendszert, ami két szavazat leadására ad lehetőséget. Ennek kapcsán beszélünk arról, hogy miként torzíthatja-értelmezheti a rendszer a népakaratot, mi a legideálisabb megoldás. Természetesen nem tudunk megegyezni. Kártyázunk, pénzben (46:18) A műsor végén szó esik az elektronikus kártyák elterjedéséről, az érintés nélküli, PIN-kódot nem igénylő fizetés diadaláról és arról, hogy mindez miként (nem) változtatta meg a fizetési szokásainkat. Vajon mennyire biztonságos kód nélkül fizetni? Mennyit költünk és hogy tudjuk ellenőrzés alatt tartani a kiadásainkat? Használhatunk szlovák kártyát Magyarországon és viszont? Megannyi fontos kérdés.
Nov 21, 201459:03
#004 - A kis herceg és a tüntetéskultúra

#004 - A kis herceg és a tüntetéskultúra

 Míg Magyarországon tízezrek tüntetnek az internetadó kapcsán, addig Szlovákiában nagyon kurta-furcsa története van a különféle tiltakozó akcióknak. Ezen felbuzdulva járjuk körbe a demonstrációk témakörét és rövid szlovákiai történetét az Örökélet legújabb adásában. Emellett szóba kerülnek az általunk szeretett és utált kötelező olvasmányok, valamint a számítógépes játékok is. A tüntetés lélektana (00:54) Magyarországon a podcast idején épp tüntetnek – na de mi (nem) történik Szlovákiában? Különböző közegből jöttünk: Géza már szervezett tüntetést, Laci rutinos tüntető és legutóbb a kutyákat érintő szabályozások ügyében tiltakozott, Gábor pedig egyszer volt csak tiltakozó megmozduláson, még egyetemistaként. Kit mi motivál, miért járunk, vagy éppen nem járunk tiltakozni? Szó esik arról, hogy mi történt a Malina Hedvig ügyében meghirdetett tüntetés előtt, vagy arról, mit kell elintézni ahhoz, hogy saját magunk is megszervezzük a kis tiltakozó akcióinkat. Beszélünk a Gorilla-tüntetés hátteréről és lassú elhalásáról és arról is, mi értelme van kimenni az utcára. Lehet, hogy a régiónkban mindenkit csak a rövid távú anyagi haszon motivál, mások viszont más véleményen vannak még a társaságunkon belül is. Jókai, Árvácska, A kis herceg (33:57) A podcast keretén belül visszakanyarodunk az iskolai évekhez és a kötelező olvasmányokhoz – amit szerettünk és utáltunk egyszerre. Mind a hárman korán kezdtünk olvasni és imádtuk a könyveket, de nem feltétlenül azokat, amit kötelezően el is kellett olvasnunk. A Robinson Crusoe és az Egri Csillagok például élmény volt, az Antigonét egységesen utáljuk, A Pál utcai fiúkat már nagyon vegyesen ítéljük meg, az Árvácskát egyesek büntetnék. Igazából abban rejlik a probléma, hogy a kötelező olvasmányok nagy része felnőtteknel szóló könyv a gyerekekkel olvastatva. Futunk egy kört akörül, hogy, hogy van-e jövője a kötelezőknek és belefér-e a kategóriába A mars hercegnője (amit mind nagyon szeretünk)? Mit játszunk? (55:55) Az az igazság, hogy mindannyian nagyon szeretünk játszani a számítógépen és azért is kezdtünk rádiózni, hogy személyesen is elmondjuk, milyen jó kis játékélményeink vannak. Sort kerítettünk erre a körre is. Laci az X-Com új verziójáról beszél, Gábor a Battlefield és a Bad Company előnyeit ecseteli, Géza pedig az amerikai fociról meg a Terráriáról beszél zárásként. 
Nov 10, 201401:05:53
#003 - Az adás témája a cenzúra. Vagy nem is.

#003 - Az adás témája a cenzúra. Vagy nem is.

 Mozgalmas heteket élt át Szlovákia meg a médiapiac: a Penta részesedést szerzett a Sme és az Új Szó kiadójában, internetes fórumok tűntek el és alakultak, ahogy pár cikket is csak órákig olvashattunk. Az októberi podcast a cenzúra, a netes vitakultúra és az önálló fórumok létjogosultságának témájáról szól. A kellemetlen részeket (mint a köhögés) érzéketlenül kivágtuk. Kérdéseket, megjegyzéseket az orokeletcast@gmail.com címre várunk! A cenzúra definíciója (01:35) Na jó, sokszor kiáltunk cenzúrát, ha történik valami az interneten, de valójában mi számít annak? Ha eltűnnek a cikkek, vagy ha eleve meg sem íródnak? A műsor első felében az elhallgatás problémájáról, a bejegyzések törléséről és az azzal kapcsolatbn felvetődő problémákról beszélgetünk, beleértve a cenzúra alaptermészetét. A vélemény szabad, annak a közlési módja és az alkalmas fórumok már nem feltétlenül. Új Szó, Bumm, Paraméter – Kukac (09:00) Egy olyan világban élünk, ahol minden médiaszereplőnek megvan a maga baja. Gábor az Új Szó online felületének a szerkesztője, Géza pedig minden kedden ír egy kommentárt, úgyhogy első kézből meg tudják mondani, találkoztak-e cenzúrára utaló jelekkel a saját hatáskörükben. Felvetődik, mi lesz a Penta sorsa. De más portálok sincsenek jó bőrben: a bummon megszűnt a klasszikus kommentfelület, a paraméteren is el-eltűnnek a kommentek néha – viszont adódik a kérdés, érdemes és szükséges egyáltalán cenzúrázni ezeket, s ha igen, mikor? Ezzel párhuzamos fejlemény, hogy Laci újraindította a kukac.sk-t. Igen, a régi kukac.sk-n felépülő fórumot, ami egykor a legnagyobb és legjelentősebb felvidéki magyar politikai találkozófelület volt. Futunk egy kört akörül, van-e értelme ennek a lépésnek és vajon megöli-e a facebook a klasszikus fórumokat (spoiler: szerintünk lenne értelme a szakfórumoknak, mert a facebookon könnyen elszállnak a tartalmak). Az elveszett vitakultúra nyomában (32:02) Az internet egy veszélyes hely. Tele van trollokkal, személyeskedéssel és meddő vitákkal. Vajon tudunk kulturáltan vitatkozni és érvelni, s ha nem, mi ennek a legfőbb akadálya? Szó esik a nagy kelet-nyugati civilizációs különbségekről és arról, hogy saját magunknak hol a helye ebben a mátrixban. És míg a szlovákiai szlovák gimnáziumok programszerűen vitáznak, mi ebből a körből kimaradunk. Van mit bepótolnia az oktatásnak, hogy legyen fiatal, értelmes elitünk. Ha hagyjuk. 
Oct 23, 201442:07
#002 - Használd a magyar nyelvet, kerüld az ebolát!

#002 - Használd a magyar nyelvet, kerüld az ebolát!

 A kezdeti sokkot legyűrve sokkal összeszedettebben, rendes bevezetőt és kivezetőt írva vetjük magunkat bele a műsorba, melyben a nyelvhasználat, az ebola és az alternatív gyógyászat, valamint a fillérekért árusított számítógépes játékok témáit feszegetjük a sajátos nézőpontunkból. Kérdéseket, megjegyzéseket az orokeletcast@gmail.com címre várunk! Magyar nyelvhasználat (00:44) A műsor bevezető témájának szánt magyar nyelvhasználat hamar a rajkai, különös szlovák-magyar szimbiózis feszegetésébe fordult. Gábor, aki maga is a Pozsony-közeli, számos szlovák betelepülővel bíró faluban él, komoly fejtegetésbe bocsátkozott arról, hogy milyen iskolába járnak a szlovákok gyerekei (magyarba), mennyire érzik magukat a helyi közösség tagjainak, s miként reagálnak az őslakosok a szlovákokra. Az integráció furcsa párhuzamokat hordoz a szlovákiai magyar közösség sorsával is. Szó esik arról, miként sajátítja el valaki a szlovák nyelvet, ha magyar közegből érkezik, miként kezelik a nyelvhasználatot a különféle cégek és vállalatok – előnyt jelent, vagy hátrányt a fővárosban, ha képesek vagyunk rendesen beszélni az anyanyelvünkön? Megvannak a tapasztalataink arról is, mennyire lehet valakiről megállapítani a nemzetiségét csak az akcentusa alapján. Mai vírusunk: az ebola (33:58) Az adásban terítékre kerül az ebola, majd a vírus kapcsán szóba jön, mennyire ad, vagy éppen nem ad okot a pánikra a terjedő betegség (egyikünk sem orvos, de természetesen mindegyikünknek megvan róla a véleménye). Miként lehet védekezni egy világjárvánnyal szemben? Miként lehet védekezni az egyszerű betegségekkel szemben és mit gondolunk az egyre inkább elharapózó oltásellenességről? Szó esik érintőlegesen az ezoterikus tanokról és azokról a közép-felsőosztálybeli családokról, akiknek sok a pénzük, továbbá szeretnék, ha a gyerekeik a falon átlátva is meg tudnák különböztetni a színeket – és hajlandóak ezért fizetni is [videó - csehül]. Játékok fillérekért (55:38) A számítógépes játékok, a zene és a filmek piaca is alaposan átalakult az utóbbi években. Míg egykor szinte egyikünk sem vásárolt digitális tartalmat, gyakorlatilag mindannyian rászoktunk arra, hogy pénzért töltögessünk. Az ok: annyira olcsó lett a legtöbb szolgáltatás, hogy minden további nélkül megéri. Szóba kerül a Steam, a Deezer, vagy a Spotify és az is kiderül, hogy Gábor, Géza és Laci közül kicsoda kölcsönöz még mindig előszeretettel játékokat. De úgyis letagadja. 
Oct 10, 201401:08:31
#001 - Mesék mirólunk, a skótokról és az önkormányzatokról

#001 - Mesék mirólunk, a skótokról és az önkormányzatokról

 Bemutatkozik az Örökélet, a (tudomásunk szerint) első szlovákiai magyar podcast csapata: Balla Gábor, aki Rajkáról jelentkezik, informatikus-bölcsész és az Új Szó online munkatársa, Kiáts László pozsonyi informatikus és hagyományőrző, valamint Tokár Géza, aki újságírással foglalkozik, továbbá a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának ügyeivel. Mindannyian régi barátok, akik sokat kártyáznak és társasjátékokat játszanak, eközben pedig fontos és kevésbé fontos témákról beszélgetnek. Most már nem csak az asztal mellett, felvétel is készül erről. Az adásokban terítéken a politika, közélet, játékok, akciók és azok a dolgok, amelyek a szlovákiai magyarokat, vagy a vendégeket érdeklik. Skót népszavazás (8:10) Mindegyikünk tisztában van valamennyire a skótokat érintő problémákkal: Laci több alkalommal is járt az országban, Gábornak sok ismerőse van, Géza pedig leginkább csak tanult és olvasott az országról. Szó esik arról, hogy a skót függetlenségről szóló népszavazással a szlovákiai magyarok nem tudtak mit kezdeni, de leginkább drukkoltunk, mint egy focimeccsen – a függetlenség mellett, párhuzamokat keresve. Miközben egyébként nagyon kevés a párhuzam, a skótok másként gondolkodnak erről a témáról, mint Közép-Európában hinnénk, kevesebb az árulózás. Szóba kerül, saját magunk mit várunk az autonómiától, lehet-e példa Skócia a felvidéki magyaroknak, vagy éppen van-e jövője az autonómiának. Önkormányzati választások (24:20) Szeretjük az önkormányzatokat és miként hatnak ránk a választások? Géza Komáromba járt gimnáziumba és a város helyzetét feszegeti. Laci Nagymagyaron szavazhatna, de nem teszi, míg Gábor egyébként zselízi lakos. Bonyolult dolgok ezek. Szó esik az önkormányzati választásokra kötött, gyakran furcsa koalíciókról, a szavazás fontosságáról és a pártválasztás rejtelmeiről. Vajon miért szavaz egy szlovákiai magyar az SaS-ra és a Smerre, mennyit számít egy pártprogram hitelessége és a pártok által közvetített egyszerű üzenetek? Pozsonyi aktivitások (42:26) Ősz van. Az egyetemisták visszajönnek Pozsonyba, az Örökélet stábja pedig Játékesteket tart (ahol van még bor is), illetve ellátogat több pozsonyi akcióra. Ezek tudatában búcsúzik a hallgatótól, legközelebb is kötetlen, felszabadult, a kibeszéletlen témákat nem kerülő adásra lehet számítani. 
Sep 16, 201446:43