
Outsiders
By Outsiders

OutsidersAug 25, 2022

اپیزود چهاردهم: علی عبدُه
در چهاردهمین اپیزود از اوتسایدرز، سراغ علی عبدُه رفتیم. مردی که به عنوان موسس باشگاه پرسپولیس و بولینگ عبده، نقشی کمنظیر در تاریخ ورزش ایران داشت. با این حال، نام او با شایعات و جنجالهای بسیاری هم عجین شده است. سعی کردهایم به تمام سوالات در خصوص عبده در این اپیزود جواب دهیم.
این اپیزود، همینطور طولانیترین قسمت پادکست تا اینجا نیز هست.

اپیزود سیزدهم: تیمسار
در سیزدهمین اپیزود از پادکست اوتسایدرز، سراغ یکی از شخصیتهای جنجالی تاریخ ورزش ایران رفتیم. داستان یک نظامی عصر پهلوی که توانست اثری بسیار مهم روی فوتبال و به طور کل ورزش ایران داشته باشد.
به سراغ داستان تیمسار پرویز خسروانی رفتیم که بیشتر از عقبهی نظامی خود، به عنوان موسس باشگاه دوچرخهسواران (تاج و استقلال در ادامه) شناخته میشود. خسروانی که بود و به جز داستانهای پرطمطراقی که از او با تصاویر در یونیفوم نظامی روایت میشود، سابقه چه کارهایی در تاریخ معاصر ایران داشت؟
در پادکست اوتسایدرز سعی کردهایم نوری روی داستان پر حرف و حدیث این نظامی نزدیک به دربار پهلوی و شخص محمدرضا شاه پهلوی بیندازیم.
کمک به پادکست از طریق سایت حامی باش

اپیزود دوازدهم: هرکول خوزستان
صفر کشکولی، از بدمنهای کلاسیک سینمای ایران سوژهی این اپیزود اوتسایدرز است. مردی که با سر تراشیده، قد کوتاه و هیکل حجیم همیشه نقش قاچاقچی، قاتل یا نهایتا بادیگارد را در سینما و تلویزیون ما بازی کرده است. با این حال، عمو صفر، تاریخچهای مفصل پیش از معروف شدن از طریق پردهی سینما داشت. بیشتر به بخش ورزشی زندگی این مرد دوست داشتنی خواهیم پرداخت.
کمک به پادکست: payping.ir/@Outsiderspodcast
outsiderspodcast.ir
instagram.com/outsiders.podcast
twitter.com/outsidersradio
t.me/outsiderspodcast

اپیزود یازدهم: کاظم
در یازدهمین قسمت پادکست اوتسایدرز سراغ داستان مبهم و عجیب کاظم ساریخانی رفتیم. جودوکایی بسیار بااستعداد که توانست به قهرمانی آسیا برسد اما با حاشیههایی بسیار عجیب هرگز به حق واقعی خود نرسید و در 24 سالگی مجبور به کنار گذاشتن ورزش قهرمانی شد. پس از آن، او مربی ایران و سپس عربستان شد. در برگشت از عربستان بود که او در بیمارستان روانی بستری شد و احتمال توطئه علیه او پررنگ شد. این مقطع از زندگی او، چیزی بود که ما را مجاب کرد به تحقیق در مورد او بپردازیم. چیزی که خواهید شنید حاصل تحقیقی حداقل یک ماهه از سوی ما است. برای مشخص شدن موضوع با مربی، پزشک تیم ملی، همبازیان و سایر مربیان سالهای اخیر جودو که در جریان موضوع بودند یا نام آنها مطرح شد صحبت کردیم.
کمک به پادکست: payping.ir/@Outsiderspodcast
outsiderspodcast.ir
instagram.com/outsiders.podcast
twitter.com/outsidersradio
t.me/outsiderspodcast

اپیزود دهم: ژانت
در دهمین قسمت از پادکست اوتسایدرز، سراغ داستان تلخ ژانت کهنصدق رفتیم. ستارهی تیم دو و میدانی ایران در دهه چهل که در اوج جوانی و پس از کسب افتخارات بسیار، به شکلی تراژیک ترک حیات گفت. همینطور در مقدمهای طولانی، به مسئلهی یهودیت در ایران پرداختهایم تا بیشتر متوجه فضایی شوید که ژانت در آن به دنیا آمد، تحصیل کرد و به پیراهن تیم ملی رسید.
اسپانسر: phinix.ir
کمک به پادکست: payping.ir/@Outsiderspodcast
outsiderspodcast.ir
instagram.com/outsiders.podcast
twitter.com/outsidersradio
t.me/outsiderspodcast

اپیزود نهم: سلطان وحشت
در قسمت نهم پادکست سراغ داستان محمود کدخدایی رفتیم. کشتیگیر ایرانی که به دلیل بحرانهای متفاوت دهه هشتاد میلادی، نتوانست کشتی را طبق استعدادهای خود ادامه دهد و با کنار گذاشتن ورزش، راهی ژاپن شد. قصد او کار کردن در ژاپن بود اما خیلی زود به سوی خلاف کشیده شد و در زمینه فروش مواد مخدر، باندی بزرگ و پیچیده ساخت. او طوری در زمینه جرم و جنایت معروف شد که رسانههای خارجی برای او لقب سلطان وحشت را در نظر گرفتند.

اپیزود هشتم: گارد رأس قذافی
در هشتمین قسمت پادکست، برای اولین مرتبه سراغ یک سوژه خارجی رفتیم. الکس اومی، بسکتبالیست نیجریهای-آمریکایی کمی قبل از جنگ داخلی لیبی، برای بازی در تیم بسکتبالِ خانواده قذافی وارد بنغازی شد. او در خانه لاکچری سعدی قذافی سکنی داده شد، در خانهای که بر دیوارهای آن عکسهای کلنل به چشم میخورد. الکس که او را به عنوان گارد رأس قذافی میشناسیم، در جریان جنگ خونین لیبی، در این کشور گیر افتاده بود و به سختی توانست زنده بماند. مهمتر از زندهماندن در لیبی، این بود که باید راهی برای فرار از مخمصه پیدا میکرد. با الکس اومی و خاطرات تلخ او از جنگ همراه خواهیم بود.
خرید کتاب گارت راس قذافی (ترجمه سجاد بیات)

اپیزود هفتم: همیشه رو به جلو
در هفتمین اپیزود از پادکست اوتسایدرز سراغ بازیهای آسیایی 1974 رفتیم که در تهران با شعارِ همیشه رو به جلو برگزار شد. این مسابقات بیشک بزرگترین رویداد ورزشی از حیث میزبانی برای ورزش کشورتا این لحظه بوده است. در این اپیزود راجع به بازیهای آسیایی، چالشهای هند به عنوان برگزارکننده اولین دوره از مسابقات، بحران مشروعیت جمهوری خلق چین، چالشهای آسیای درگیر جنگهای اعراب و اسرائیل در آن دوره و در پایان وضعیت اقتصادی و معیشتی ایرانِ دهه پنجاه شمسی به طور مفصل صحبت خواهیم کرد. همینطور به رویای دربار برای به دست آوردن میزبانی المپیک 1984 پرداختیم. رویایی که محقق نشد.
سایت پادکست اوتسایدرز اخیرا به طور آزمایشی بالا اومده که میتونید بیشتر ما رو بشناسید و در مورد قسمتهای پادکست اطلاعات کسب کنید:
شبکههای اجتماعی اوتسایدرز رو هم برای دنبال کردن اطلاعات تکمیلی، فالو کنید:

اپیزود ششم: صیاد طلا
در ششمین قسمت از پادکست اوتسایدرز، سراغ عبدالله موحد رفتیم. کشتیگیری که پرافتخارترین کشتیگیر و ورزشکار ایرانی قرن بیستم بود. او شش مرتبه در مسابقات جهانی و المپیک به مدال طلا رسید و جز طلا، هیچ مدالی به گردن نینداخت. با این حال، داستان زندگی موحد، داستانی تلخ و دردآور است. او در ایران هرگز احترامی که لایقش بود را دریافت نکرد و بعدها در ایالات متحده آمریکا، برای بیش از دو دهه مکانیک بود. با اوتسایدرز همراه باشید.

اپیزود پنجم: حشمت
در این قسمت سراغ حشمت مهاجرانی، سرمربی پرافتخار تاریخ تیم ملی فوتبال ایران رفتیم. مهاجرانی به عنوان فوتبالیست با تاج و پاس قهرمان ایران شد و وقتی فوتبال رو زودتر از موعد کنار گذاشت، به مربیگری رو آورد. با حشمت مهاجرانی، تیم جوانان ایران چهار بار متوالی قهرمان جوانان آسیا شد و این چیزی بود که باعث شد، گزینهای ایدهآل بعد از اوفارل برای مربیگری تیم ملی باشه. با حشمت، تیم ملی قهرمان جام ملتهای آسیا شد، برای اولین بار به جام جهانی رسید و برای آخرین بار تا این لحظه، تو المپیک بازی کرد و البته حذفی آبرومندانه داشت.
با این حال انقلاب سال 57 باتوجه به رابطه نزدیک حشمت و خاندان پهلوی، تمام برنامهها و زندگی مهاجرانی رو به هم ریخت. داستان جذاب حشمت، با صحبتی طولانی با خودش شکل گرفته و شنیدنی شده.

اپیزود چهارم: باغبانزادهای که سلطان شد
در چهارمین قسمت پادکست، سراغ منصور بهرامی رفتیم. افتخار تنیس ایران که از مطرحترین نامهای جهان در زمینه تنیس نمایشی به شمار می رود. او در نوجوانی، فرزند باغبانِ مجموعه ورزشی امجدیه بود و اینطور شد که علاقه وی به تنیس، از راهی عجیب و غریب شکل گرفت و پروش یافت. داستان مردی را مرور می کنیم که پیش از بیست سالگی به تیم ملی تنیس ایران رسید اما در اوج دوره بازی خود، با تعطیلی تنیس به دلیل انقلاب مواجه شد و این سدی برابر بلندپروازیهای وی بود. با این حال، منصور بهرامی تسلیم نشد و به جایی رسید که حالا نامی در خور توجه در دنیای تنیس به شمار برود.
پادکست اوتسایدرز با سجاد بیات و علی امیریفر آماده می شود. ما را میتوانید در پادگیرهای متفاوت بشنوید و در اینستاگرام، توییتر و تلگرام اطلاعات تکمیلی را دنبال نمایید.

اپیزود سوم: شیخ آهنین
در سومین اپیزود از پادکست اوتسایدرز، سراغ حسینخسرو علیوزیری رفتیم، مردی که تمام دنیا او را به نام شیخ آهنین میشناسند. او در دامغان متولد و در چهارراه گلوبندک بزرگ شد و تا یک قدمی دوبنده تیم ملی کشتی فرنگی برای مسابقات المپیک 1968 پیش رفت اما پس از مرگ تختی، ناامید و خسته ایران را برای همیشه ترک کرد. وزیری در ایالات متحده سراغ کشتی حرفهای یا کشتی کچ رفت و در دهه هشتاد با نام شیخ آهنین به قهرمانی مهمترین کمربند این رشته در جهان رسید. داستان زندگی پر فراز و نشیب وزیری که عضوی از تالار مشاهیر کشتی حرفهای است را برای شما روایت کردهایم.
اینستاگرام - تلگرام - توییتر

اپیزود دوم: یارومه
در دومین اپیزود پادکست اوتسایدرز با داستان عجیب استاد بزرگ کانگفو آشنا خواهید شد. مردی که اگرچه در رشتههای رزمی میشه بزرگترین نام ایرانی تاریخ در نظر گرفتش، مثل سوژه قسمت اول ما، به ورزش اکتفا نکرد. "یارومه" بعد از آموزش طریقهی فیلسوفانه/رزمی خودش در دوره قبل از انقلاب، در ادامه در اولین دوره انتخابات ریاست جمهوری کاندیدا و رد صلاحیت شد و بعد از زندانی شدن، در ابتدا ادعای مهدویت و سپس ادعای خدایی کرد و حتی کتاب مقدس خودش رو به رشته تحریر در آورد. این شما و این ابراهیم میرزایی!

اپیزود اول: کاپیتان سانسور شده
پرویز قلیچخانی در سال 1324 در حوالی میدان شوش متولد شد. او خیلی زود استعداد خود را در فوتبال نشان داد و در حدود بیست سالگی به تیم ملی رسید. از اواخر دهه چهل تا اواسط دهه پنجاه، قلیچخانی کاپیتان تیم ملی ایران بود و به حدی در این زمینه مقتدر بود که او را به عنوان یکی از بهترین بازیکنان تاریخ ایران معرفی میکنند. او تنها بازیکنی در کل قاره است که سه مرتبه قهرمان جام ملتهای آسیا شده است. با این حال نام او در اواخر دوره پهلوی و چهل سال اخیر، یک نام ممنوع به شمار میرود. داستان گرویدن او به اندیشه چپ و فعالیتهای رنگارنگ وی را در کنار شمایی کلی از داستان زندگی وی روایت کردهایم. با اوتسایدرز همراه باشید.